2023-03-03
La Paloma📍皇后大道西189號西浦1樓🇪🇸 西班牙菜係我其中一個喜愛嘅菜色,由飲品嘅Sangria到種類繁多嘅Tapas, 由其係主菜嘅Paella, 同埋甜品嘅Churros 通通都係my all time favorite 💖🫒STARTERS▫️Ternera Y Foie Gras $70上菜時店員會有火槍為吞拿魚做出灸燒效果,迫出香濃油脂。 外表似一份吞拿魚壽司,但底部係一個脆脆法包盒子,內裡注滿鵝肝醬。入口層次豐富,鵝肝醬餘韻亦較長。▫️Tartar De Atun $188黑色果片係由墨魚汁飯做成嘅脆脆薄片,再配上吞拿魚他他,薄脆自帶海鮮咸味,令吞拿魚味更為突出。▫️ Russian Salad with Sardines呢款係俄羅斯傳統沙律,主要由薯仔蓉、少量蘿蔔,面頭加埋蛋沙律,再伴上Baby Sardine、青橄欖、法包條同紅椒絲而成。將配料混合再配法包條一齊食,開胃!😋▫️Bikini $98蘊含西班牙風味嘅脆烤三文治配芝士、伊比利亞 Parma Ham 同黑松露而成!表面極脆,有拉絲效果,芝士味濃郁,加上伊比利亞火腿嘅鹹香,極香又惹味!▫️Calamar Rell
📍皇后大道西189號西浦1樓
▫️Ternera Y Foie Gras $70
Stuffed Squid with Iberico Pork and Lobster Sauce
龍蝦汁伊比利亞黑毛豬釀魷魚,魷魚彈牙,餡料帶豐富咸香,令人一舊接一舊放入口!
炒西班牙青椒🫑, 超熱辣辣,味道清甜又惹味!
▫️Paella Valenciana $368
傳統華倫西亞雞肉、迷迭香配青豆、雅枝竹燴飯。
呢個係今晚我最期待嘅菜式!
先講個飯底,做到粒粒分明有光澤,而且口感Al Dente 有微咀嚼感,最重要係做到飯焦!
成個飯嘅味道極豐富香濃,因為調味方面用咗青豆、橄欖油、蕃茄、甜紅椒、以及咖喱粉!可想而知層次有幾豐富!呢道菜超級回味🥹
▫️Churros $88
最後甜品揀咗西班牙油炸鬼🤭,配有朱古力同埋雲呢拿雪糕,我自己就鍾意就咁食!如果再落多啲肉桂粉就更加好!
▫️Red Sangria $98
🍷紅酒再加入大量水果,例如蘋果同橙🍊🍏!口味比較清甜!
▫️White Sangria $98
🍹白酒再加熱情果、同埋🍑peach vodka, 感覺有少少似水果茶!不過其實酒精濃度都高🤭