2022-05-12 29 浏览
經過荃灣見到呢間餐廳夜晚都幾多人食 就同朋友諗住入去試吓🤤🤤🤤呢度位於商場地下 位置好方便😆😆😆入到去覺得餐廳環境好舒服 樓底好高 牆上面掛住好多畫作 燈光足夠 坐得又舒服🤩🤩🤩呢間餐廳好多嘅員工都係外國人 客人都係 望住佢地好chill咁飲酒 真係好有異國風情🙈🙈🙈我哋叫咗墨西哥粟米夾餅 Mexican Taco $130 餡料揀咗牛肉 開埋蕃茄莎莎 牛油果醬 酸忌廉 食落非常開胃 份量十足 除咗牛肉 都可以揀雞肉同蝦肉😄😄😄另外我哋叫咗一碟蜆肉扁面 Linguine Vongole $148 蜆肉非常新鮮 份量又多又大隻 扁麵有嚼口 配埋蒜頭白酒汁 非常美味😆😆😆除咗意粉同夾餅 薄餅 海鮮 漢堡包都好出名 下次再嚟試過😁😁😁
呢度位於商場地下 位置好方便😆😆😆
平時食開啟德嘅La Mensa, 今日途經荃灣店,發現呢邊裝修仲靚,就入去試下~今日叫咗一個fish burger, 一客surf and turf同一杯chocolate smoothie shareChocolate Smoothie好濃朱古力味,加埋cream同糖漿味道更加有層次。Surf and turf賣相好吸引,兩隻大蝦調味出色,有微微嘅檸檬香,配菜方面車厘茄同大啡更加係全晚嘅highlight, 超級juicyFish burger嘅炸魚好香脆,魚肉keep到嫩滑,粗薯條外脆內軟超好食,餐廳可以考慮直接賣fish and chips之前食開呢間餐廳嘅pizza同意粉,前者香脆多料,後者醬汁香濃,都係唔錯嘅選擇~

2022-05-10
2022-05-11 25 浏览
荃灣呢個地方真係好多好嘢食,隨便一間都食到10分滿意,今次就黎試試呢間Grilled & Bar,有happy hour 亦有不同的西式主食,環境都幾舒服,最緊要樓底高,又有大落地玻璃,整體感覺十分舒適👍🏻。留意到餐廳都推出左唔小套餐,無論takeaway 定係堂食既都有唔小優惠,入到去就會發現,餐廳環境好舒適,裝修亦有心思。首先,叫左個魚柳burger,以魚柳為主、配上新鮮生菜、蕃茄同埋酸瓜,好滋味。魚柳炸得剛剛好,外皮好脆,入面魚肉好滑,炸得非常出色👍🏻。薯條採用粗款薯條,再係面上加上香草,成個感覺都有所昇華。個人黎講,粗薯比起幼薯條真係好食得多。第二款主菜就試試呢度既扒。既然叫得做Grilled and Bar ,就試試佢地燒既肉啦!一睇賣相就知佢地燒得好好,一上台就香氣撲鼻,2隻燒到勁靚既King Prawn 🦐 擺面。底下亦有牛柳、大啡菇、燒車厘茄同火箭菜做配菜,十分滿足黎形容。King Prawn燒到超級香,配上小小海鹽同醬汁,食完即刻想再食第2隻!相反,牛柳就有小小比下去,不過依然燒到香口!配菜方面,大啡菇同車厘茄,燒得相樣出色,蔬果類竟然燒得咁好,十分難得👍🏻。最後,因

最後,因為食物太豐富,所以唔太想食甜品,結果睇下menu,佢地有幾款smoothies 可以揀,全部都寫明有ice cream。見佢黎到都幾靚,如果食得太飽都可以叫杯當甜品慢慢飲🤟🏻🤟🏻。

整體來講,店舖環境極好,坐位舒適,好chill。店員服務質素都ok。食物飲品質素都在預期之內,下次有機會都會再黎多次!
2022-05-10 39 浏览
環境: 可以, 冷氣偏大 , 或者安排近門口室內位置, 有烏繩, 比較煩, 廁所係商場裡面, 要入商場上一層比較麻煩食物: pizza- 好食, 雞翼可以  ,  魷魚冇味. rib 麻麻 偏咸. 服務: 尚算ok , 不過啤酒買2 送1. 照計3 杯。 想叫問佢, 未開口已經知, 疑似博你唔睇單.OpenRice book 8 折, 又冇比, 感覺餐廳唔老實. 必須要睇單先比$

必須要睇單先比$
2022-04-29
2022-05-05 41 浏览
做咗一日嘢當然要食餐好啦🤩🔖意式牛肉千層麵💰148意式牛肉千層麵份量啱啱好,就算一個人食晒都唔使擔心會覺得好滯👯‍♀️千層麵面頭有滿滿嘅芝士,一上枱嘅時候已經聞到好香濃嘅芝士味,而且拉絲效果十足,睇見都流晒口水🧀肉醬味道濃郁,而千層麵嘅質感帶有少少煙韌,滿足🤓千層麵配有一小份沙律,可以解一解膩啊🥗💫推薦指數: 8.5/10🔖蝦芒果牛油果沙律💰158沙律大大份,女仔當晚餐食可能都未必食得哂🤣沙律味道清新,每一棵嘅沙律菜都帶有少少嘅沙律醬,好開胃😋蝦肉新鮮爽彈🦐芒果🥭同牛油果🥑熟度啱啱好~💫推薦指數: 8/10🔖Sea Breeze💰95呢杯飲品係用咗vodka,紅莓汁同西柚汁沖調~味道酸甜清爽🍹💫推薦指數: 7.5/10
做咗一日嘢當然要食餐好啦🤩

🔖Sea Breeze
💰95
💫推薦指數: 7.5/10
2022-05-02 34 浏览
哩幾年(!)食嘢都鐘情去有戶外座的餐廳空氣流通加倍安心哩間假期竟然無咩人可能落雨濕濕但哩度勝在有瓦遮頭落雨都無礙繼續坐出面仲要嘢食好味又唔貴同bb 放完電5pm入座食早飯外國店員都親切同你傾計瞬間覺得去咗外國😂三文魚闊條麵超creamy朱古力沙冰賣相好吸引亦唔太漏食飽都未天黑行返楊屋道公園繼續玩😂想避開荃灣西嗰幾個商場嘅大批人流哩間餐廳係不錯嘅選擇都係citywalk再行過多少少就可以避世👍💯
哩幾年(!)食嘢都鐘情去有戶外座的餐廳

想避開荃灣西嗰幾個商場嘅大批人流
哩間餐廳係不錯嘅選擇
都係citywalk再行過多少少
就可以避世👍💯
一間充滿異國風情嘅餐廳!入到黎嘅侍應都係好welcome帶着禮貌嘅外國人。同朋友有啲肚餓於是叫咗幾樣嘢,上咗菜之後發現呢度嘅嘢Serving size 好大,最後食唔晒要打包走添啊!首先我哋叫咗薯條呢個頭盤,真係超大份!雙重芝士嘅鬆脆薯條再加上提供嘅茄汁同Sour cream,多重口味令到續航力大大增加,唔會食到悶!之後叫咗墨西哥夾餅,我覺得呢個餅非常啱香港人口味,佢入面嘅汁惹味但唔重口味,再加上香港人成日食嘅蝦做食材,配上三種非常Fresh嘅醬汁,分別係莎莎醬、薄荷醬同sour cream,有一種食到肉但好清新既感覺!之後叫咗印度名菜牛油雞,佢同咖喱雞好唔同嘅地方就係佢個香濃嘅醬汁係甜而不辣,再加上呢度嘅garlic naan (餅)係芫荽嘅topping,有一種食到停唔到口嘅感覺啊!如果唔鍾意食芫荽嘅朋友都可以試吓因為佢唔算好有草青味!

2022-04-22 28 浏览
晚市堂食終於開翻啦!!! 開翻的第一天,一定要出去食飯啦。今日我同姐姐去荃灣Plaza 88的la mensa grill & bar吃晚餐,餐廳在商場地下,感覺好chill好正。 餐廳的服務員大多是外國人,熱情又親切,不時問我們菜式的味道如何,好貼心! 我們叫咗兩碟主菜、一碟沙律、一份甜品,食到好飽呀! 薄餅有好多款式,由於太耐冇出去食飯,怕腸胃唔適應🤣,所以叫素薄餅。薄餅有好多料,有西蘭花、蘆筍、蘑菇等等,又香又好食。 甜品我們叫咗藍莓批,甜批都幾大件,藍莓醬偏甜,加球雲尼拿雪糕就更好食啦。
晚市堂食終於開翻啦!!! 開翻的第一天,一定要出去食飯啦。

我們叫咗兩碟主菜、一碟沙律、一份甜品,食到好飽呀!

2022-04-21
2022-04-22 29 浏览
位於荃灣的• 𝕃𝕒 𝕄𝕖𝕟𝕤𝕒 𝕘𝕣𝕚𝕝𝕝 & 𝕓𝕒𝕣✨•是一間融合意大利、印度、美國菜等的多國菜系餐廳。想一次過吃到多國美食,滿足貪婪的胃口,不如來這裡試試啦~ 餐廳在地舖,環境寬敞,適合一大班朋友相聚。落地大玻璃的設計,增加店內的空間感,令人感到優閒自在哦😙~ 食物種類不少,單價稱不上好便宜,但全部都大大份,可以與他人分享。 「 蝦芒果牛油果沙律🥗 $158 」 大大碟的沙律,調味和份量都不俗☺️。沙律菜和蝦都很新鮮,牛油果熟度剛剛好,而芒果則較酸,整體感覺清爽。 「 素菜薄餅🍕 $155 」 食素的朋友仔可以試試店家的自家製手工薄餅,薄餅煙靭有麥香,且有我最愛的嚼勁,比想像中質素更佳。「 巨大牛扒三文治🥪 $150 」 巨大牛扒治預先切半,而牛扒同樣預先切塊🥩,進食時更方便,服務貼心。牛扒肉軟,有濃濃牛香,而麵包同樣煙靭,薯條又香脆,整體來說,我頗喜歡哦🤔~ 🍽 #LaMensaGrill&Bar 🗝 #荃灣 映日灣Plaza 88號地下商舖5-7號

「 蝦芒果牛油果沙律🥗 $158 」

「 素菜薄餅🍕 $155 」

「 巨大牛扒三文治🥪 $150 」

🍽 #LaMensaGrill&Bar
🗝 #荃灣 映日灣Plaza 88號地下商舖5-7號
2022-04-21
2022-04-21 27 浏览
係荃灣西個邊同荃灣站行過去都唔係差好遠,location 來講唔算最方便,但係佢值得你行遠少少👍🏼👍🏼👍🏼裝修有外國風味,令人好舒服😌好似度假一樣!!枝水仲要好有誠意有薄荷味添㗎👍🏼👍🏼睇吓睇吓樣樣都好似好啱食,之後叫咗一啲平時小息嘅墨西哥菜同pizzza😚芝士焗黑松露薯條配sour cream n tomato sauce 🥫 $70超抵食!好大碟,仲要好有誠意係焗㗎mozzarella cheese!可以打絲,好正!!一班朋友食住吹水啱哂👍🏼😚 indian chicken pizzza $165好好食!個厚批放咗一陣仲係脆卜卜㗎!而且佢啲配料好厚,好有口感!!!一個人如果淨係食,我可以食到4塊😍不過要留意👀佢一個批有成8塊㗎!!所以個價錢對住個pizzza👍🏼👍🏼highly recommend 牛油雞 $XXX忘記了🤣🤣好正個sauce!辣辣地,仲要好多雞!!再配自己製青瓜sauce同薄荷sauce👍🏼👍🏼👍🏼好清新中和本身自己汁個濃味!!而最令我surprise 係個餅!!!係厚同脆同外面一般嘅好唔同👍🏼👍🏼上面仲查咗芫荽醬,好特別,第一次食到👍🏼👍🏼👍🏼🤣墨西哥烤餅(蝦)

indian chicken pizzza $165

牛油雞 $XXX忘記了🤣🤣

墨西哥烤餅(蝦) $135
芝士控一定唔好錯過!!!有好多cheese with tomato sauce!!!係perfect match ah!!!好多人夢寐以求嘅味道😚😚👍🏼👍🏼

餐廳有室外,室內座,有寵物嘅客人都可以同寵物一齊坐室外,非常pet-friendly。 室內有卡位,圓枱,中間有d二人枱,我地被安排坐近門口嘅圓枱,舒服,夠空間。餐廳擺位整齊,餐具,menu等都非常乾淨。 食物選擇都好多元化,前菜,沙律,小食,主菜有意粉飯,burger, pizza, 扒類等等。飲品由fruit shake到咖啡,cocktail,啤酒都有,啱哂有唔同選擇嘅朋友一齊食飯。 我地兩個人試左咖哩牛油雞同墨西哥卷(蝦)。 墨西哥卷(蝦)有兩大件,擺盤好吸引,料多到就嚟會跌出嚟咁。墨西哥卷Taco皮暖暖地,咬落煙韌有彈性,唔會太乾,烘得啱啱好。成個taco大啖咬落,口感好豐富,惹味之餘仲好有飽足感。 咖哩牛油雞可配飯或者印度蒜薄餅naan,我地選配naan,咖哩牛油雞味道香濃,淡淡嘅香草味加埋濃郁甜辣咖哩,食落香滑,點埋印度蒜薄餅naan一齊食真係最好嘅組合。而雞肉有五大件,肉質嫰滑,咬落有肉汁。 naan本身都有配一隻青醬同香草醬食落微酸較清新。naan有厚度,搣開軟身,仲好飽肚。 飲品朋友叫左杯ice latte, 我就叫左杯ice mocha,咖啡味好香濃,就算係moc

我地兩個人試左咖哩牛油雞同墨西哥卷(蝦)。

成個taco大啖咬落,口感好豐富,惹味之餘仲好有飽足感。

naan本身都有配一隻青醬同香草醬食落微酸較清新。
naan有厚度,搣開軟身,仲好飽肚。
飲品朋友叫左杯ice latte,
我就叫左杯ice mocha,咖啡味好香濃,就算係mocha都仍然好有咖啡香味。面頭唧左cream,好香甜幼滑。

今次食得好開心,食物同飲品都非常好,非常推薦!!
2022-04-18
趁住復活節最後一日假期約左朋友食返個lunch,今日去左喺荃灣Plaza 88 地下嘅La Mensa Grill & Bar。餐廳位置比較近荃灣西站,搭巴士就會比較近,都好方便。Menu都幾多野揀,西式,墨西哥菜,亞洲菜都有。 我地就叫左墨西哥卷配蝦同埋牛肉醬千層面。墨西哥卷配蝦,有兩件,餡料係蝦肉,生菜,紅椒粒,salsa配埋牛油果醬同酸忌廉。擠埋檸檬汁非常清新。紅椒粒,salsa,蝦仁粒帶微辣。擺面嘅牛油果醬同酸忌廉中和返油膩感,份量足,味道啱啱好,非常出色。牛肉醬千層面賣相一流,配一份青紅椒沙律菜。千層麵一切開即刻有煙冒出,面頭同內層芝士有拉絲。千層麵厚度啱啱好,唔會有焗唔透嘅感覺,亦唔會過熟,肉醬調味香濃,每啖都食到芝士同肉醬,超級滿足,份量啱兩至三個人一齊share。紅椒沙律菜爽口,食落爽脆,夠新鮮。餐廳食物質素高,服務唔錯,而且非常企理,高質素可以再試!👍🏻👍🏻

餐廳位置比較近荃灣西站,搭巴士就會比較近,都好方便。

牛肉醬千層面賣相一流,配一份青紅椒沙律菜。

千層麵一切開即刻有煙冒出,面頭同內層芝士有拉絲。

2022-04-18
午餐
2022-04-17 32 浏览
今日同朋友去左荃灣行街,去到plaza 88附近見到一間裝修幾有特色既餐廳,行到腳又有啲攰,所以就入去試試餐廳可以選擇坐室內或室外,今日比較曬,所以我地都係簡左坐室內餐廳裝修有特色,而且坐位都好闊落,坐得舒服,同朋友一路食一路傾計十分好好鐘意支水,未飲已經有好清新既感覺餐牌既選擇十分多,同朋友吾算十分肚餓,所以就簡左兩款食物,墨西哥鐵板烤雞,同烤豬肋骨先上墨西哥烤雞肉,一上枱既時候仲係熱辣辣,聞到好香既燒烤味,而且有紅椒黃椒,令到成個菜好色彩繽紛,未食已經好吸引。雞肉係雞胸肉,夠晒健康,但吾會覺得韌,好有雞味,火喉剛剛好當然吾少得有墨西哥夾餅配埋,夾餅熱辣辣,脆卜卜,就咁食已經好味,仲有配埋三個醬,我自己最鐘意酸忌廉,食落好開胃要左半份烤豬肋骨,原來已經份量十足,仲有我最愛既薯條伴碟。豬肋骨醬汁好惹味,豬肋骨既肉都好稔同嫩滑,食到停吾到口呢餐食得好滿足,餐廳既環境同食物質素都令人有驚喜

好鐘意支水,未飲已經有好清新既感覺

呢餐食得好滿足,餐廳既環境同食物質素都令人有驚喜

2022-04-16 56 浏览
荃灣西近來越黎越多餐廳選擇,個日路過Plaza 88, 見到有間裝修唔錯西餐廳,有墨西哥野食,就入去試吓。是日餐湯薯仔湯好濃郁,唔會好鹹,飲得出有薯仔蓉。Strawberry Smoothies 飲品好大杯, 飲落好滑,士多啤梨味濃郁,而且有新鮮果肉。蝦芒果牛油果沙律所有蔬菜好新鮮,芒果牛油果size切得啱啱好,蝦都好多,芒果香草汁好開胃。墨西哥粟米牛肉夾餅夾餅有烘過,仲係熱辣辣,入面嘅牛肉微辣,配埋番茄沙沙,牛油果醬同酸忌廉,成件事好夾。三文魚闊條麵闊條麵煮得好好,唔會太軟身,忌廉醬好creamy, 三文魚都幾多,非常好!Apple & Caramel Rice Pudding Tart甜品比想像中大件,食落唔算好甜,係香港比較少呢種傳統rice pudding tart。餐廳環境舒適,職員態度熱情,有主動介紹店舖特色菜,介紹嘅幾道菜都唔錯,令人印象難忘。

是日餐湯
薯仔湯好濃郁,唔會好鹹,飲得出有薯仔蓉。

Strawberry Smoothies
飲品好大杯, 飲落好滑,士多啤梨味濃郁,而且有新鮮果肉。

蝦芒果牛油果沙律

墨西哥粟米牛肉夾餅

三文魚闊條麵

2022-04-15 1447 浏览
今日放假去遠D既地方Grill 下先,揀左荃灣西站大約行7-8分鐘既Plaza 88新開冇耐既 La Mensa Grill & Bar ,鍾意呢度附近地方好空曠,唔會太多人,餐廳環境又舒服,門口有幾張枱可以帶狗狗一齊Chill 🤗一諗起有得食Taco就Happy 🌮🥗▪️Prawn Mango Avocado Salad $ 158叫個開胃頭盤先,呢個沙律有齊我全部最鍾意食嘅嘢,大蝦,牛油果,泰式芒果,小蕃茄,黃紅椒,沙律菜,重點係佢地自家調配既沙律汁,酸酸甜甜,超級好味😋🌮▪️Mexican Taco Chicken $ 120必食推介,墨西哥薄餅包住雞肉餡料,餡料用番茄,青椒,洋蔥帶微辣嘅蕃茄醬汁炒過,好惹味,再加上小番茄,牛油果醬,酸忌廉,加埋檸檬汁一齊食,正正😋是我杯茶🍟🐠▪️Beer Bettered Fish & Chips $ 175用啤酒炸槳炸過的魚柳外皮特別香脆,魚肉超級滑,而且炸魚已經調咗味已經好好食,但當然要加埋檸檬汁同埋他他醬才算完味,粗薯條就係冇得輸,大大條外脆內軟,正到爆🍹▪️Whipped Cream Chocolate $ 45超級邪惡,面頭全部都係Cream

一諗起有得食Taco就Happy 🌮

🌮▪️Mexican Taco Chicken $ 120

超級邪惡,面頭全部都係Cream ,朱古力奶昔再加上朱古力醬,出奇地竟然唔係好甜,好飲

🧉▪️Ice Americano $ 40
咖啡幾香濃,飲到尾味道仍然濃郁
  • Chicken  Taco
  • Fish  and  Chip