2019-02-05 132 浏览
因為今天家姐想食個 high Tea ,最後我揀咗我食過嘅呢間同佢食🤪🤪,叫左個 tea set ,今次揀左個 tea set 食,叫左個玫瑰戚風蛋榚,白桃巴伐利亞,京都風红豆和栗鲜奶咖啡,玫瑰泡沫鲜奶。2個人都夠食喇,家姐最喜歡食玫瑰味嘅野🤣🤣,佢連飲品都揀埋有玫瑰黎飲😂😂 ,但係又唔錯咼,幾好味咼。個蛋糕好鬆軟好好食呀,我家姐一路食一路話好好味,佢話我無介紹錯咼,好彩啫,如果唔係又排煩我呀😵😬🤪🤪

2019-02-05 115 浏览
手工朱古力 (9pcs $230)Handmade Chocolate.La Famille 除左戚風蛋糕🍰,仲推出咗手工朱古力禮盒🎁。見新年送曲奇🍪送到悶,今年試一試新野,9粒裝款款唔同味,最驚喜係柚子味,好清香好好食,香檳酒味好濃郁🥂,其他松露朱古力軟心口感都夠晒滑。質素係幾好嘅😌,手工嘢係貴d,不過新年同情人節送俾愛嘅人冇計啦🥰❤️。.9 flavours: Matcha, Champagne Truffle, Coffee, Rum & Banana Truffle, Yuzu, Dark Truffle, Crunchy Heart, Pistachio, The Pink Truffle

手工朱古力 (9pcs $230)
Handmade Chocolate
2019-02-03 185 浏览
濃厚雙重朱古力 ($350)Double Chocolate1月生日嘅草根姐姐🥳,今年生日揀咗呢款蛋糕🎂La Famille嘅細蛋糕食過好多次,大嘅whole cake都係第一次食🤭揀咗個朱古力口味,褢褢外外全部都係朱古力戚風蛋糕外層塗滿朱古力醬🍫比平日細戚風墜手好多,感覺更抵食!👍🏻表面加上有多款朱古力、餅乾及緊卡龍做裝飾睇見已經流晒口水🤤外層朱古力味濃郁,口感細滑帶點酒味戚風蛋糕中同樣加有朱古力粒,令味道更香濃👅蛋糕依舊濕潤鬆軟🍰,中間有大量忌廉La Famille 標榜選用日本麵粉、砂糖同北海道直送鮮忌廉🇯🇵食落真係冇平日d cream咁膩雖然蛋糕有大量朱古力,但唔會令人感覺好漏朱古力迷嘅草根覺得好香好好吃😍❤️大蛋糕感覺比細蛋糕質素更高15cm足夠4 人分享值得推薦俾大家試試!!🤗

濃厚雙重朱古力 ($350)
Double Chocolate

1月生日嘅草根姐姐🥳,今年生日揀咗呢款蛋糕🎂
揀咗個朱古力口味,褢褢外外全部都係朱古力
戚風蛋糕外層塗滿朱古力醬🍫
比平日細戚風墜手好多,感覺更抵食!👍🏻
表面加上有多款朱古力、餅乾及緊卡龍做裝飾
睇見已經流晒口水🤤
外層朱古力味濃郁,口感細滑帶點酒味
戚風蛋糕中同樣加有朱古力粒,令味道更香濃👅
蛋糕依舊濕潤鬆軟🍰,中間有大量忌廉
食落真係冇平日d cream咁膩
雖然蛋糕有大量朱古力,但唔會令人感覺好漏
朱古力迷嘅草根覺得好香好好吃😍❤️
大蛋糕感覺比細蛋糕質素更高
15cm足夠4 人分享
值得推薦俾大家試試!!🤗
最近新開了銅鑼灣鬧市中一條有許多食店的街道,這間咖啡蛋糕甜品店,最適合與好姊妹high tea,裝潢及格調都很法式,很華麗。蛋糕櫃裡一個個以玻璃罩罩著的蛋糕及各種法式甜品,色彩繽紛,猶如藝術品般,十分漂亮,買回家後真是捨不得一刀切下去吃掉。玫瑰紅桑莓:整體蛋糕的玫瑰香不強烈,但吃進口中漸漸散發淡淡的清幽花味。甜酸的紅桑莓加上草莓,甜度適中,出色的戚風蛋糕,蛋糕質地鬆軟,綿密,裡面有鮮忌廉,蛋糕跟忌廉的比例剛好,忌廉不會過多或太濃,味道亦很配合。和茶三色:混合了抹茶和焙茶兩款茶作其主打味道,淡香的抹茶甘香味,面層鋪上抹茶朱古力醬及莓子作點綴,吃完後口中仍保持其苦甘的餘韻,而且蛋糕仍有點濕潤的。本身不太嗜甜,所以特意選擇了帶有茶香的蛋糕,而且這家店的甜點標榜著低糖低脂,之前試過不錯,所以不用擔心甜品會太甜或膩。
2019-01-28 155 浏览
🌹🎂法國玫瑰花戚風蛋糕 $350情人節就快到💛我都苦勞緊送咩禮物,點知爸爸經過蛋糕店,就買咗媽咪最鍾意嘅淺粉紅色法國玫瑰蛋糕。有花同蝴蝶做裝飾,玫瑰味道淡淡又好香,令人唔會抗拒,配埋忌廉甜度啱啱好。時不時給伴侶驚喜,每日都係情人節🥳La Famille星期一至五: 12:00-21:00星期六: 11:00-21:00星期日: 11:00-19:00地址: 銅鑼灣耀華街25號丹納中心地下2號舖電話: 24722989分店: 旺角、紅磡、尖沙咀、銅鑼灣
法國玫瑰
🌹🎂法國玫瑰花戚風蛋糕 $350
時不時給伴侶驚喜,每日都係情人節🥳

La Famille
星期一至五: 12:00-21:00
星期六: 11:00-21:00
星期日: 11:00-19:00
地址: 銅鑼灣耀華街25號丹納中心地下2號舖
電話: 24722989
分店: 旺角、紅磡、尖沙咀、銅鑼灣
外卖自取
法國玫瑰
Bavarois巴伐利亞💕香港真係勁少見呢款甜品❤️之前食過其他味道,感覺唔係咁鍾意😣但今次揀呢兩個味真係超好食😍佢上層透明啫喱入面有好多新鮮水果,花瓣都食得㗎🌺味道清新香甜!甜度應該係來自新鮮嘅水果🥭下層就係慕絲蛋糕✨口感軟滑到可以入口即溶咁制👏🏻 士多啤梨同香印青提呢兩隻味都好推薦,味道濃郁得黎又唔會過甜!整體感覺好match,甜中帶點酸,食落唔甜膩,係一款輕盈嘅甜品😋宵夜食完兩件都無罪惡感😁
Bavarois巴伐利亞💕

下層就係慕絲蛋糕✨口感軟滑到可以入口即溶咁制👏🏻
長假期好心情喔🤩聽聞這裡的蛋糕好有水準,今日終於有時間和家人黎試位於銅鑼灣la famille嘅戚風蛋糕啦😋呢度環境坐得很舒適,枱與枱之間好有距離,播著悠揚嘅音樂,感覺好寫意,令人身心好放鬆。我地叫左個二人tea set($158)有一個戚風蛋糕 & Bavarois,兩杯飲品。我點左一直好想試嘅北海道秋三色戚風蛋糕 ; 入口超級香軟又輕盈!濃郁的栗子蓉作裝飾,綿密嘅蛋糕內藏三種味道,有紫薯啦、栗子同南瓜,唔太甜唔太溜,味道與口感好好,小巧輕盈份量,perfect!set裡面我點左荔枝紅桑苺Bavarois來試,見到啫喱裡有花花啫喱實在好靚,太吸引我啦啫喱與慕絲配合得天衣無縫,裡面充滿著淡淡花香、荔枝、紅桑苺,味道全部都好balance,的確性價比好高,賣相精緻又好食,非常滿意!飲品方面我地叫左一杯意大利鮮奶latte同香濃朱古力咖啡,低糖味道剛好,忌廉奶滑不甜膩,好喝耶!清新嘅下午茶,成個tea set都好清新,二人share食啱啱好,十分之享受喔
長假期好心情喔🤩聽聞這裡的蛋糕好有水準,

2019-01-22
  • 荔枝紅桑苺巴伐利亞
  • 北海道秋三色戚風蛋糕
2019-01-21 83 浏览
上次已經去過ifc分店試 la famille嘅戚風蛋糕,今次再去銅鑼灣分店都仲係咁有驚喜:)叫咗個柚子戚風蛋糕🍰同白桃巴伐利亞本身個日去係同朋友慶祝生日,俾錢個陣係道研究佢啲靚靚生日牌同蠟燭,啲staff聽到就即刻話幫我地擺枝小蠟蠟點埋火,好貼心💙而個柚子蛋糕亦冇令人失望,除咗賣相好好睇之外,蛋糕質地十分鬆軟又好有柚子味🍊。中間嘅cream 就好大陣牛奶味,質感好輕盈。成個蛋糕協調得幾好,唔會食落好甜好滯。置於個白桃巴伐利亞,賣相都好令人驚喜,上層啫喱啲花食落都幾特別(之前未食過花😂),不過白桃就只係普通嘅罐頭白桃味,正正常常咁啦。另外鋪頭嘅環境好舒服,我地坐咗一段時間,就嗌多個朱古力紅茶,上嘅時候上埋個座,有枝小蠟燭一路熱住壺茶,隔咗一排再倒啲茶都仲熱到出煙。朱古力味唔重,不過味道都唔伏嘅,可以試吓。
叫咗個柚子戚風蛋糕🍰同白桃巴伐利亞

生日
柚子戚風蛋糕
朱古力紅茶☕️
2019-01-10 1784 浏览
筆者對【La Famillies】這個名字不太陌生,因為朋友在這家餅店買個生日蛋糕……非常漂亮的做型令筆者留下印象。今日經過耀華街發現 【La Famillies】開設了第一間堂食Café,甫入內,Café 以木紋同暗金做牆身,芥末黃色的絨布梳化,非常典雅。Cafe 除了舒適的坐位外, 就只有這個放滿蛋糕的蛋糕櫃招牌戚風蛋糕有多款選擇,每款外型非常優雅吸引。每個chiffon cake 放在玻璃器皿內有如藝術品般。除咗招牌戚風蛋糕外,還有極夢幻巴伐利亞蛋糕。這個 Special set for two $148 幾抵食!有兩件cake and drinks,而且不是指定蛋糕及飲品,係有得揀!挑選蛋糕及飲品後,店員很快便送上食物。蛋糕造型實在太美! 小公主不自覺的把她心愛的公主公仔放入鏡頭內,效果不錯呢?筆者是朱古力控,當然揀了【Double chocolate $54】 蛋糕入口鬆軟,帶有濃郁的朱古力味道及Rum酒香。上層的朱古力粒有濃郁的朱古力味道,甜度不高。蛋糕口感輕柔濕潤,濃而不膩的感覺。正!!【Chocolate bavarois $42】 Bavarois (巴伐利亞) 來自

Cafe 除了舒適的坐位外, 就只有這個放滿蛋糕的蛋糕櫃

【Chocolate bavarois $42】 Bavarois (巴伐利亞) 來自德國南部的巴伐利亞地區而得名。啫喱表層注入五彩繽紛各水果及食用花辨,賞心悅目,影相呃Like首選!
Chocolate bavarois

【La Famille】採用時令食材來造蛋糕,好像這個 【Autumn Hokkaido $60】用上北海道當造的栗子、南瓜及代表北海道花。店員話他們的蛋糕不含烘焙粉或其他添加劑,小朋友食得安心又放心。這款Chiffon cake 內裏放滿了北海道鮮忌廉,蛋糕口感輕盈鬆軟,口感豐富,而且不太甜度,感覺健康。

飲品不是普通coffee, tea....每款都有特別之處,以咖啡為主,但都有其他花茶選擇。

因為筆者不愛咖啡,所以選擇了朱古力味道的花茶。這個朱古力茶呈上時散發上淡淡朱古力香味,但入口沒有朱古力味,幾特別!
chocolate tea

舒適的環境, 親切的服務, 加上睇得食得的美食~ 簡簡單單渡過一個下午
2018-12-16
Chocolate bavarois
chocolate tea
  • Chocolatebavarois
2019-01-07 88 浏览
聽說這家LA FAMILLE CAKE是無添加化學色素香料造的蛋糕,之前見過朋友食過,看見蛋糕很精美,今天朋友生日就來到這裡食TEA,SPECIAL FOR TWO $158,2杯飲品,1件戚風蛋糕及1件巴伐利亞。 巴伐利亞口感有點像布丁,味道很清新芝士很滑,另外戚風蛋糕 細細件,入口鬆軟,不太甜﹗
2018-12-09
2019-01-01 1069 浏览
之前於這間店上網購買過一個生日蛋糕予朋友,味道令我們喜出望外;今天與同為蛋糕控的朋友相約一起下午時間有Tea set ($158)提供,包戚風和Bavarois蛋糕各一件和指定咖啡兩杯,因我與友人對花圈也不感興趣,故另加($10)轉了戚風蛋糕,如想點另一些飲品,加$10也可轉呢! 相當有彈性。北風道秋三色以栗子食材做主題,蛋糕上有紫黃啡三色,相信分別代表秋天時令食物的栗子,南瓜和紫薯,味道不突出,但賣相討好! 這裡的蛋糕質感鬆軟,有空氣感之餘又不會只有一陣風;最喜歡內裡的忌廉,打得細膩,口感柔軟綿滑;忌廉滑過不同口味的蛋糕,會有其獨有的味道,起初還以為每款忌廉的味道都不同呢! 頂層的栗子忌廉味道尚算濃郁,只有金色朱古力不太合我意。另一款是伯爵茶朱古力,伯爵茶味突出,尤其是頂層的忌廉,富有茶香,反而朱古力原本應相對較為濃的味道也被蓋過呢! 伯爵茶愛好者應該會喜歡! 如朱古力迷可以點其他朱古力味道的蛋糕!飲品方面我點了一杯Latte,拉花精緻;友人點了伯爵茶咖啡,這杯伯爵茶相對較淡,奶味較重,甜度剛好。小店環境真的很適合女生,輕輕鬆鬆吃件蛋糕,呷一口咖啡,聊聊天,渡過愉快的下午呢!

2018-12-24 135 浏览
La famille既戚風蛋糕食過好多次👅最中意就係柚子味!佢地既戚風蛋糕出名係低熱量同低脂👏🏻比較健康,食完罪惡感都冇咁重!😛😛.#雙重朱古力蛋糕 賣相精緻朱古力味香濃 🍫🍫仲有啲脆脆 口感更豐富中間係朱古力忌廉 軟滑之餘甜度亦較低🤤.另一款係#伯爵茶蛋糕 🧁蛋糕鬆軟 仲有陣陣伯爵茶香🤩中間係大量係忌廉 但一啲都唔膩我一個人可以食晒兩個蛋糕🥳🥳.仲有#芒果巴伐利亞上層係由乾花🌸、雜果同啫喱整成而下層就係芒果布甸 賣相勁靚 心心眼😍😍😍味道酸酸甜甜 好清新!.📸#La Famille地址:銅鑼灣耀華街25號丹納中心地下2號舖
La famille既戚風蛋糕食過好多次👅
最中意就係柚子味!
佢地既戚風蛋糕出名係低熱量同低脂👏🏻
比較健康,食完罪惡感都冇咁重!😛😛

#雙重朱古力蛋糕 賣相精緻

蛋糕鬆軟 仲有陣陣伯爵茶香🤩
中間係大量係忌廉 但一啲都唔膩
我一個人可以食晒兩個蛋糕🥳🥳

仲有#芒果巴伐利亞
上層係由乾花🌸、雜果同啫喱整成
而下層就係芒果布甸
賣相勁靚 心心眼😍😍😍
味道酸酸甜甜 好清新!

📸#La Famille
地址:銅鑼灣耀華街25號丹納中心地下2號舖
逢節日就會想買個蛋糕慶祝,我已密密做資料搜集,看看那家的味道好、賣相好、價錢公道. la famille 一直在我的craving food list , 看到有幾款聖誕節日主題的蛋糕,當中以Christmas Cheese最搶眼, 就把她帶回家! 無論大人或小朋友,看到色彩繽紛的Christmas Cheese已經很雀躍! 非常有節慶氣氛. 把 '聖誕裝飾' 卸下,就看到輕芝士蛋糕,吃一口就很有感覺,口感軟滑、輕盈不膩,而重點是加入了花果香味日本清酒配Kiri Cream Cheese, 淡淡酒香,有別於一般的芝士蛋糕,很快被搶吃光了. 買蛋糕當日, 我也有喝了伯爵latte, 可惜奶味偏重... 放工與朋友來吃件蛋糕倒是挺適合.
2018-12-20
  • christmas cheese
2018-12-20 92 浏览
記得有年生日,朋友買左這個蛋糕同我慶祝,印象中味道係唔錯的😊😊咁岩同朋友行街,知道銅鑼灣分店新開冇幾耐,我地就入去食下午茶~可能我能都有啲晏,蛋糕味道淨得好少,我地就要左英國伯爵茶味同朱古力味🍫🍫蛋糕十分鬆軟,小小一個,形象好靚,唔會塌左落黎!伯爵茶味好正!帶點茶香,上面仲有啲馬卡龍,十分豐富!蛋糕入面其實係奶香味勁重既忌廉,一啲都唔肥,口感輕盈,食晒啲cream都唔會有濟既感覺! 我同朋友一人食一個,唔過份呢!

蛋糕十分鬆軟,小小一個,形象好靚,唔會塌左落黎!

2018-12-18 91 浏览
Ho ho ho ! Merry Christmas!就快到大人小朋友都好鍾意既聖誕節啦! 歡欣既節日,聖誕派對接踵而來,派對美食又怎能少得了聖誕蛋糕呢﹗La Famille 的戚風蛋糕一直深受追捧,因為用料上乘,選用日本麵粉、砂糖及北海道直送的鮮忌廉。趁著聖誕節,La Famille推出3款聖誕蛋糕 – 黑森林蛋糕、芝士蛋糕、新忌廉蛋糕。我就覺得呢款黑森林蛋糕最得小朋友喜歡啦﹗因為有聖誕老人、聖誕樹🎄、薑餅人等,見到都開心!本來好怕忌廉太多會好甜漏,但這個黑森林蛋糕混合了2種比利時黑朱古力,濃郁幼滑的朱古力忌廉甜度恰好,戚風蛋糕鬆軟而不膩,入口即化,有點不覺得自己在吃蛋糕似的,而中間夾雜著新鮮草莓和焦糖忌廉,再以朱古力脆脆圍邊,滲著微微櫻桃酒味,口感味道非常好,完全不覺得甜膩﹗若4-6人的話,我這個15cm就差不多了。
Ho ho ho ! Merry Christmas!

就快到大人小朋友都好鍾意既聖誕節啦!

若4-6人的話,我這個15cm就差不多了。
2018-12-17
$450 (其他)