2019-05-21 291 浏览
Cozy cafe for afternoon tea featuring chiffon cake and Bavarois. I really like their classy interior design and presentation of their cakes and drinks. The desserts and drinks I tried were tasty (not too heavy) with appropriate sweetness. Their cakes are made from healthy and fresh ingredients, handmade and beautifully decorated. I recommend the followings👇🏻|🍰 Japanese Yuzu Chiffon & Earl Grey Tea Chiffon💰HKD54@📝They were very light and fluffy and there was smooth fresh cream on top and in the c
💰HKD54@
📝They were very light and fluffy and there was smooth fresh cream on top and in the centre of the cakes. Japanese Yuzu Chiffon was a more refreshing option and Earl Grey Tea Chiffon also tasted luscious. I think the two of them are must-try!
🍓Strawberry Bavarois
💰HKD46
📝There was a lot of strawberries in the gelatine layer while the custard cream beneath was smooth.
🍹Cafe Earl Grey & Kyoto Style Red Bean Sweet Cafe Latte
💰HKD44 / HKD46
📝The cafe latte was rich and smooth. I like cafe earl grey to go with the desserts more because the red bean one was a bit sweeter and heavier. However, the design of small cup for pouring coffee over the drink was failed so the coffee basically dripped off onto the table 🙈
☕️ Cafe Brûlée
💰HKD42
📝Surprisingly not too sweet. It was good in general tho there wasn’t a crispy caramelised sugar layer on top.
Japanese Yuzu Chiffon
Cafe Brûlée
Strawberry Bavarois
Cafe Earl Grey
2019-05-15 126 浏览
記得當初在大坑時只是小餅店一間,店前只有兩三個位。事隔幾年己開了不少分店。銅鑼灣店不是很大,可能晚上人流較少,算是座得舒服。點了一件伯爵茶戚風蛋糕和巴伐利亞。伯爵茶戚風蛋糕賣相是吸引的,茶味亦算濃厚,但蛋糕的軟熟度沒有以前的好,以前的好像一陣風的口感,現在的比較實,欠缺風的感覺。詢問過店員原因現在的是擺放多一兩日,以前的是即日淸,新鮮程度有別噢!巴伐利亞賣相可愛,味道則普普通通,跟什果啫喱分別不大,試過就算了。

銅鑼灣店不是很大,可能晚上人流較少,算是座得舒服。

點了一件伯爵茶戚風蛋糕和巴伐利亞。

2019-01-15
下午茶
2019-05-13 149 浏览
😍母親節快樂🌹💐🌷非常滿意的母親節蛋糕,💜超級like✨✨呢個蛋糕真係好食到不得了😍😍😍,la famille的 母親節特別版蛋糕 ,紅石榴玫瑰紅桑莓戚風蛋糕, 濃濃的玫瑰味🌹🌹, 超幼滑的牛奶味忌廉🥛,鬆軟的戚風蛋糕。整個蛋糕不會太甜, 微酸的紅桑莓, 簡直就是完美的配搭。以往都是幫襯連鎖大型蛋糕店, 貪佢哋門市分店多, 方便訂餅取餅,但他們每況愈下的質素, 實在 不想再幫襯。今年母親節決心要搵一間好食嘅蛋糕, 朋友介紹的la famille, 果然冇令我失望, 質素非常有保證 媽媽非常滿意這個蛋糕
😍母親節快樂🌹💐🌷

非常滿意的母親節蛋糕,💜超級like✨✨
呢個蛋糕真係好食到不得了😍😍😍,

la famille的 母親節特別版蛋糕 ,
紅石榴玫瑰紅桑莓戚風蛋糕

濃濃的玫瑰味🌹🌹, 超幼滑的牛奶味忌廉🥛,鬆軟的戚風蛋糕。
整個蛋糕不會太甜, 微酸的紅桑莓, 簡直就是完美的配搭。

媽媽非常滿意這個蛋糕

2019-05-12 117 浏览
個日同朋友想傾下計.行左好耐.搵到間中意食既cake shop 就入左去.佢有二人set.158蚊.2 drinks plus 2 cakes.但我地無叩到.但其實十分底食.我地兩個人share 左個mocha 同green tea cake.杯飲品好重奶味.十分滑.朱古力比例都剛剛好!cake 就係chiffon cake.但中間有 cream.奶味濃又滑.佢係三隻茶mix 埋既cake.食到三種層次的味道.不錯
在網上看見很多朋友分享這間蛋糕店的產品,一直覺得很精美,我最喜歡就是它有很多茶系的戚風蛋糕!適逢母親節,特別買多幾件蛋糕和媽媽分享!聽店員介紹藍莓﹑玫瑰紅桑莓荔枝和竹炭黑芝麻都是新口味,當然要試試!藍莓北海道芝士戚風蛋糕 $60藍莓果肉鮮甜,加上奶味香濃的忌廉芝士,和鬆軟的藍莓戚風蛋糕一起吃非常清新,蛋糕上的小小藍莓忌廉很有質感,分量亦洽到好處,清新感覺很適合在夏天吃!京都竹炭黑芝麻芝士奶蓋戚風蛋糕 $54竹炭戚風蛋糕不常有,加上媽媽特被喜歡黑芝麻,所以我買了這個蛋糕。黑芝麻的味道從蛋糕頂的忌廉慢慢散出,蛋糕身同樣有芝麻和淡淡竹炭味,有明顯的層次感~~英國伯爵茶戚風蛋糕 $60喜歡伯爵茶的朋友一定要叫這款!無論顏色或味道它都散發濃濃伯爵茶味,我喜歡它的忌廉有兩個味道,中間牛奶味及比較水潤的忌廉和清新茶香的蛋糕一起吃,感覺好像在喝伯爵茶拿鐵!白桃巴伐利亞 $46本身只想買蛋糕,但看見這個系列這麼精美,更有我喜歡的白桃,忍不住買了一個立刻吃。啫喱部分有豐富水果增添口感,裡面的食用花不單只為甜品賣相加分,更散發出清新花香!至於慕絲部分水潤綿密,能夠吃到滿滿白桃味卻不會太甜,很適合配茶品嚐~c

藍莓北海道芝士戚風蛋糕 $60
藍莓北海道芝士戚風蛋糕

京都竹炭黑芝麻芝士奶蓋戚風蛋糕 $54
京都竹炭黑芝麻芝士奶蓋戚風蛋糕

英國伯爵茶戚風蛋糕 $60

白桃巴伐利亞 $46

cafe earl grey$44
cafe earl grey

一般cafe的伯爵茶都是伯爵茶拿鐵,但這裡竟然有伯爵茶咖啡拿鐵!這款西式「鴛鴦」給我意外驚喜!咖啡的苦澀味被牛奶中和,同時和清香伯爵茶混合,比想像中調和,雖然拿鐵沒有加糖卻有微微甜味,剛好用來配甜品,互相平衡。
藍莓北海道芝士戚風蛋糕
京都竹炭黑芝麻芝士奶蓋戚風蛋糕
2019-05-06 167 浏览
未做父母前,真係唔知父母嘅偉大,所以做咗父母後,先深深體會咩叫眠乾睡濕😪。而每年母親節,Alfred爸爸都會送我一個母親節蛋糕,以表謝意!(多謝爸爸😘)今年爸爸就率先為我準備咗 La Famille 嘅「#母親節限定」嘅《#紅石榴玫瑰紅桑莓戚風蛋糕》💖 佢知道我超鍾意粉紅色,所以就揀咗呢個有不同粉紅色嘅裝飾作點綴嘅蛋糕(包括:有心心馬卡龍、玫瑰花瓣同立體玫瑰花等😍)。至於味道方面,初頭以為有紅桑莓會有酸嘅感覺,點知食落一啲都唔酸,仲非常清新,而戚風蛋糕為主嘅蛋糕鬆鬆軟軟,食落仲甜而不膩,我忍唔住KO咗 1/3 個,整體好好味,啱曬一家人一齊食!最後,我地係去銅鑼灣耀華街分店拎蛋糕嘅,喺銅鑼灣地鐵站A出口,時代廣場後2條橫街,都算容易搵到。而且最估唔到係呢間分店有座位坐,環境舒適,加上雲石餐枱,悠閒又別緻。大家行開銅鑼灣都可以去堂食試下佢唔同味道嘅蛋糕,因為店內款式選擇多,賣相又精緻!⚠️溫馨提示:「母親節限定」《紅石榴玫瑰紅桑莓戚風蛋糕》只接受門市預訂!—————————————————————————La Famille門市:(港島區)中環IFC、銅鑼灣耀華街 (九龍區)尖沙咀海港城、

—————————————————————————
La Famille門市:
(港島區)中環IFC、銅鑼灣耀華街
(九龍區)尖沙咀海港城、旺角朗豪坊、黃埔新天地
2019-05-05
庆祝纪念
母亲节
  • #紅石榴玫瑰紅桑莓戚風蛋糕
2019-05-04 122 浏览
母親節又就快到啦,又係時候送份禮物去孝敬下媽媽💕La Famille嘅蛋糕早已久仰大名,母親節送個靚靚蛋糕俾媽媽,有得睇有得食!!!紅石榴玫瑰紅桑莓戚風蛋糕💰HKD$398呢個蛋糕足足有一磅,蛋糕上面嘅裝飾連媽媽見到都心心眼😍一打開蛋糕盒仲有好香甜嘅玫瑰紅桑莓味。戚風蛋糕有別於海綿蛋糕,戚風蛋糕多一份紮實感。可能有人會覺得戚風蛋糕比較乾,但只要連埋cream一齊食就會中和返。媽媽覺得呢個蛋糕幾好味,味道唔會太酸但係就充滿咗果甜味,感覺十分清新,甜而不膩。可能媽媽比較少食咁重果香嘅食物,佢幾欣賞呢個蛋糕!雖然略嫌蛋糕外層嘅cream比較多,但係整體上啲cream都好綿滑💕

紅石榴玫瑰紅桑莓戚風蛋糕💰HKD$398

2019-04-30 142 浏览
平時成日經過la famille cake都見到佢啲蛋糕好靚 今日忍吾住去試左 佢有好多唔同嘅味 椰子芒果 抺茶 柚子 玫瑰 伯爵茶等等 我今次就試左佢個玫瑰味同伯爵茶味 伯爵茶系佢地嘅signature堅系要試下 佢系戚風蛋糕 有陣陣嘅伯爵茶嘅感覺好清新 佢勝在啲cream吾多食落都吾會好膩 另外就系我鐘意嘅玫瑰味 有淡淡嘅花香味 佢個蛋糕都好軟身 食落個口感都好好另外再叫多左兩杯嘢飲都系玫瑰味同伯爵茶😂 首先系玫瑰鮮奶 神奇地吾系好膩但又好滑 仲有好濃嘅花香味添 然後就系伯爵茶咖啡 又茶又咖啡一開始都驚會中伏 但原來有驚喜 佢吾單至有好香咖啡味而家仲有帶有少少伯爵茶味 尼個味道我都系第一次飲到 而且我一定會再encore😍
2019-04-25 199 浏览
食過la famille既戚風蛋糕好多味,今次第一次食芒果乳酪味既whole cake size,都有18款味揀,而且亦都有唔同size😍蛋糕精緻吸引,淋上左黃色嘅芒果果醬,造型好靚😍,乳酪味酸酸甜甜,味道清新,上面仲有香甜既芒果🥭,藍莓等等,佢地既戚風蛋糕又鬆軟又濕潤,幾回彈下,蛋糕中既忌廉好soft,亦唔會太過甜,我最鍾意佢地啲忌廉夠輕盈,食得多都唔會膩,而且10分低脂,食完好幸福呢🤤.如果想試多啲味,我建議揀番迷你size🤣🤣.📸La Famille地址:銅鑼灣耀華街25號丹納中心地下2號舖
[甜而不膩既戚風蛋糕💕💕]

如果想試多啲味,我建議揀番迷你size🤣🤣

📸La Famille
地址:銅鑼灣耀華街25號丹納中心地下2號舖
2019-04-14 140 浏览
系銅鑼灣呢個鬧區想搵個地方靜下、嘆個tea。咁岩黎到時代廣場附近,見到呢間人流並不算不多,就同朋友入黎hea翻個下午啦(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)!呢度環景不大,放左五、六張枱,佈置雖簡約,但坐起上黎都幾舒服,仲有小編鐘意既雲石枱呀!傾左一陣都有呢肚餓添,望下個餐牌,主要系食蛋糕、飲咖啡既。價錢就中上,不過銅鑼灣地區,算系咁上下架啦Σ(゚д゚lll)法國玫瑰紅桑苺(hkd$60) 聽說系呢度既熱門之一。外型精緻小巧,面層除左有紅桑苺,亦有草莓、紅加侖子及寫著店名既朱古力牌作點綴。食落質感軟熟,蛋糕中心系忌廉。可惜玫瑰花味感覺不足,差點被忌廉的牛奶香喧賓奪主Σ(゚д゚lll)!英國伯爵茶蛋糕(hkd$60) 蛋糕質感與紅桑苺相差不大,但味道相對濃郁。面層配上朱古力粒粒及混有伯爵茶味的忌廉,整體感覺比紅桑苺好味(´・_・`)!Lattle(hkd$42) 有拉花架!好靚呀(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)!沖繩黑糖泡沫鮮奶咖啡(hkd$46) 賣相確系別緻,味道較為淡淡的。整體黎講不過不失,喺繁華嘅鬧市下,找到呢個寧靜、優美環境hea下也不錯喲٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و!

法國玫瑰紅桑苺

英國伯爵茶蛋糕
Latte
沖繩黑蜜泡沫鮮奶咖啡
  • 法國玫瑰紅桑苺
Weekday Afternoon tea🍰☕️ Make my day💫..相信大家對呢間外賣Cake Shop✨ 一定唔會陌生,堂食你又試過未呢❓今次咁岩過開港島區 決定要黎個午後tea tea☕️,感受一下捨意悠閒🍃 堂食既滋味。一直都好鐘意呢間Cake Shop✨,蛋糕賣相靚靚 好吸引❤️;招牌戚風 真係做到好軟綿 好細緻。而家係銅鑼灣仲開左堂食店🍴,裝橫高貴優雅 配襯金黃色梳化,成間店洋溢住西洋古典氣息 又帶點宮廷風呢。Special Set for two🍽🍰☕️ $158Afternoon 當然要點選個afternoon teaset ,套餐已包括2件甜品🍰+2杯飲品☕️。餐點可以係5款戚風蛋糕&4款巴伐利亞 各任選1款呢,如果鐘意戚風蛋糕 可以好似我咁+$10 就可以升級為2款戚風蛋糕添。真係好正正😍 蛋糕真係好靚靚❤️ 激發我既少女心。..llllll蛋糕賣相真係未食已經加分 好靚靚💕 外形討好 仲好有內涵添,每款都配上唔同忌廉口味,緊有一款你會鐘意架。今次集清新`茶香`新款都一次過食晒,大滿足!而我最鐘意都係Earl Grey🍰 茶香味真係好吸引❤,但Mango配搭又好清新,而

Special Set for two🍽🍰☕️ $158

l[Coconut & Mango -椰子香芒🥥🥭🍰]l

l[Earl Grey & Chocolate -伯爵茶朱古力🍃🍫🍰]l

l[Blueberry Hokkaido Cheese Petit Chiffon Cake -藍莓北海道芝士💜🧀🍰]l

今次集清新`茶香`新款都一次過食晒,大滿足!而我最鐘意都係Earl Grey🍰 茶香味真係好吸引❤,但Mango配搭又好清新,而Blueberry Cheese又好吸引,真係好難揀呀🙈。你又最鐘意邊款呢❓

l[Cafe Latte☕️ 意大利鮮奶咖啡]l
l[Cafe Mocha☕️ 香濃朱古力咖啡]l
最後飲埋杯拉花Coffee🌸 Latte`Mocha 2杯都好香濃 甜度亦剛好。

係度輕輕鬆鬆聊聊天 呢個下午真係好捨意🍃 渡過左一個愉快既下午呢。
2019-04-12 111 浏览
坊間迷你蛋糕對二人都太大,la famille 迷你版剛剛好。

三色茶味,可能我夜晚收鋪前買,所以蛋糕無網上激讚咁正,有少少乾,好在茶味出知道足料,所收先會話「有可能就收鋪」幫佢嘅講法。

會再俾多次機會佢的。

會再俾多次機會佢的。
2019-04-10 123 浏览
香濃開心果 $400之前買過La famille既迷你戚風蛋糕已經覺得有好多口味,造型又幾靚🌸,去到門市都有啲花多眼亂吖🤣,今次就揀左佢地既香濃開心果原個蛋糕!上面鋪有開心果味道既馬卡龍,仲有啲雜莓同迷你珍珠,望落好清雅😙一切落去已經Feel到蛋糕做得鬆軟回彈,蛋糕裏面仲加有開心果粒,外面同蛋糕中間都有開心果味既忌廉,忌廉口感好Soft☁️,配埋鬆熟既蛋糕好好味,每人食細細一件就岩岩好,食完好幸福吖❤
香濃開心果 $400

2019-04-07 144 浏览
好鐘意將la famille叫做戚風王😂 事關佢地個戚風蛋糕真係好無敵下😛今次去食發現佢地原來有二人set可以叫,加十蚊仲可以將個啫喱轉埋做戚風,而咖啡都可以加十蚊轉其他口味,選擇幾有彈性😌叫咗兩款戚風口味,日本柚子生果味比較清新,食落感覺輕盈啲冇咁大負擔而伯爵茶朱古力相比之下就偏重口味果邊,茶味係有但可惜唔算濃郁,如果真係鐘意重茶味應該要揀淨係伯爵茶果款先得😛至於蛋糕口味依然好鬆軟啦中間擠滿忌廉滿足得嚟又唔會好膩,確係唔錯✨

2019-04-07 553 浏览
🍰La famille 戚風蛋糕🌹其實我未食過戚風蛋糕😚近排見好多人整 就想買嚟試吓好無味揀咗呢間專食戚風蛋糕嘅cafe cake shop佢地有超多味揀 件件都好靚花多眼亂🤩由於戚風蛋糕中間有個洞 係好好嘅位置放入涵料 個人比較愛伯爵茶味 Cream都係淡淡伯爵茶香🍵 蛋糕超鬆軟 唔會好似cheese cake咁heavy如果想食light啲嘅甜品 呢個係首選💞仲有一個個好似水泡jelly造型嘅甜品叫 巴伐利亞Bavarois 係19世紀歐洲甜品上層jelly晶瑩剔透 鋪滿花花同水果好似花環咁🌸下層就係軟滑奶凍慕絲蛋糕口感不同口味主要嚟自下層嘅蛋糕變化Jelly令甜品有清爽口感 微甜口味食落清新-🍰英國伯爵茶戚風蛋糕$54🍰法國玫瑰戚風蛋糕$54🧀北海道忌廉芝士巴伐利亞$42💗荔枝紅桑莓巴伐利亞$42

🍰La famille 戚風蛋糕🌹
其實我未食過戚風蛋糕😚