2018-04-16 352 浏览
媽媽生日👸🏻我之前無訂定蛋糕,又唔想再買反雜果蛋糕咁行🤔見經過朗豪坊,應該會買到個靚靚地既蛋糕既行過間間蛋糕鋪既蛋糕都又貴又細隻本來諗緊唔通買make it $580個蛋糕?生果都無1粒係上面喎😫好彩行過少少見到原來仲有間la familie我本來以為同make it係同1間🙈因為2間鋪痴住望1望個size唔太細,價錢$310接受到,個樣又粉紅色咁girly岩哂我媽媽既style👸🏻💕就買佢啦今日夜晚全家出去食生日大餐好飽所以反到屋企未食果時我媽媽係咁話我做咩揀個咁貴既蛋糕🤷🏻‍♀️揀個1舊幾水既咪算 又好食結果拎個蛋糕出黎🎂媽媽話好靚真係好靚💕1食佢話好食😍真係好食喎我就覺得依個蛋糕無買錯😁我覺得d cream有玫瑰味🌹入面個蛋糕幾鬆軟1開始見佢咁粉紅🙈好驚個味會好伏實際比我想像中好食既😀d生果就全部都好酸囉...應該靜係用黎裝飾用黎靚😂生日想食個特別d既蛋糕既 我會推薦依間如果好似我屋企咁得3個人又book左食大餐會食到好飽既其實買50幾蚊個mini size吹個蠟燭 1人1啖食左佢都ok
媽媽生日👸🏻
我之前無訂定蛋糕,又唔想再買反雜果蛋糕咁行🤔
見經過朗豪坊,應該會買到個靚靚地既蛋糕既
行過間間蛋糕鋪既蛋糕都又貴又細隻

其實買50幾蚊個mini size
吹個蠟燭 1人1啖食左佢都ok
玫瑰蛋糕
2018-04-16 237 浏览
女朋友是甜品加朱古力die heart fans, 次次行過好同我講話好想試下, 果日行過朗豪坊就心血來潮買咗一件同佢兩份食……呢度啲蛋糕有好多款口味,花多眼亂,最後就梗係揀我女朋友最喜歡嘅朱古力口味啦呢個蛋糕係雙重朱古力蛋糕,一件HK$55,Size就係一隻手掌咁上下大,都好似幾抵食呢個朱古力蛋糕上面除咗有忌廉同朱古力片之外,下面嘅海綿朱古力蛋糕中間都混入飲朱古力粒,口感豐富,而食到中間,就有好Creamy 又好滑嘅朱古力Mousse ,層次好豐富,朱古力味都幾香濃,唔會太甜呀!下次要再試吓其他口味先👍🏻

下次要再試吓其他口味先👍🏻
2018-04-04 394 浏览
昨日是我生日,媽媽在La Famille買了柚子戚風蛋糕和我慶生🎂日本柚子蛋糕 $50雖然蛋糕比較細,沒有很多cream裝飾,但這種清新感反而令我覺得幾吸引🤤鬆軟的戚風蛋糕夾著小顆的柚子皮,有陣陣柚子清香,感覺好fresh🌬蛋糕正中央是空心有些cream,他們的cream很出色‼️輕盈不膩,但同時又有奶香十分順口,真的是高質素忌廉🤩比意大利人蕃茄皇牌蛋糕的cream還好味🤤還有性價比高,雖然蛋糕不大但真的很美味🤤🤤不好意思這個蛋糕真的很好味,想起都流口水🤤🤤🤤假如各位喜歡樸實一點,不喜歡太多cream和慕絲的蛋糕,我十分推薦la famille,賣相靚又好味😋他們還有很多特別味,例如蘋果焙茶、香檳草莓,慶祝生日時可以來這裡買數個不同味道試試😆迷你蛋糕小小的一個,和親愛的慶祝時就不怕吃不完啦👫
日本柚子戚風蛋糕

日本柚子蛋糕 $50

日本柚子戚風蛋糕
2018-03-19 500 浏览
好開心朗豪坊開咗呢一間分店,更方便!之前喺IFC見過一次,但就無買來試!今次終於有機會了!雖然正常來講,對住咁多款咁靚嘅蛋糕,我係會有選擇困難症但係由於佢有玫瑰味,所以我諗都唔使諗就揀咗法國玫瑰!法國玫瑰係貴少少$54其他係$50!個蛋糕靚之餘, 味道亦好唔錯!唔係淨係可以影相呃 like 剩睇外層,諗緊會唔會好鞋!但原來一切開裏面有好多好多忌廉,好香好滑好好味!而且個雪芳蛋糕一啲都唔鞋,仲好軟有啲濕潤 二人share一個剛剛好好容易就食完!一啲都唔覺得 Lou! 我覺得如果想買個迷你生日蛋糕,又怕買一磅蛋糕食唔晒嘅話,呢一個係一個好好嘅選擇啊!仲有好多味道想試!伯爵茶啦朱古力呀咖啡呀一定會再買來試!
但係由於佢有玫瑰味,所以我諗都唔使諗就揀咗法國玫瑰!
唔係淨係可以影相呃 like

仲有好多味道想試!伯爵茶啦朱古力呀咖啡呀
一定會再買來試!
2018-03-19
  • 法國玫瑰
2018-03-02 640 浏览
話說朋友生日,去左朗豪坊買蛋糕,夠多cake shop ,今次買左la familie cake ,次次經過已經好想試,見佢又靚又平,味道好多都清新為主平時經過好少完個蛋糕,通常都係件裝,難得今次有原個蛋了,先滿足到自己既願望,好開心終於可以一試~~~~柚子蛋糕有柚子皮係面,好香柚子甜味Cream 好滑有柚子香味蛋糕好軟賣相好吸引怖滿生果士多啤梨甜,吾會酸馬卡龍都好味價錢吾貴HKD$310加名牌+HKD$20

柚子蛋糕
有柚子皮係面,好香柚子甜味
Cream 好滑有柚子香味
馬卡龍都好味
價錢吾貴HKD$310
加名牌+HKD$20

2018-02-20 718 浏览
琴日大年初四咁岩係小女子生日,前幾日經過朗豪坊地庫見到有好幾間蛋糕店,終於揀到呢間la familledisplay 緊既蛋糕擺得好靚,研究左一陣catalog揀左日本柚子蛋糕(1 lb)係當日pick up我見catalog大多數既蛋糕都有得揀1lb/ 1.5lbs/ 2lbs/ 3lbs, 可以跟返人數去揀返size本身蛋糕會有返佢地牌子既朱古力牌跟,如果想有寫字既朱古力牌就要加返10蚊,咁我見冇咩需要所以就冇加到。生日當日一打開個蛋糕第一眼都幾靚既,但可能拎蛋糕返尼都幾遠距離,蛋糕移左位,有d cream 痴左落盒邊,呢個我覺得可以改善返。海綿蛋糕裡面佈滿唔同既柚子肉同皮,非常之清新。蛋糕面既macaron 都係柚子味,淋左少少,莓類都夠新鮮。整體尼講,味道唔錯,價錢唔算太貴,但蛋糕底碟可以轉返隻定到型既會好好多。下次會想試埋伯爵茶味蛋糕~

下次會想試埋伯爵茶味蛋糕~
2018-02-19
外卖自取
$300 (其他)
庆祝纪念
生日
  • 日本柚子
1K
2018-02-05 1591 浏览
曾經喺大坑店見過佢地家嘅蛋糕已經想食,到人地都執左,我都仲未試過(笑)。到而家喺朗豪坊都有分店,更加方便,週六番公司前買左兩件作為下午茶。戚風有相當多口味,柚子、玫瑰、伯爵茶、抹茶、芝士、栗子、草莓、熱情果、香蕉、開心果、朱古力等,定價$50/54,供應款式某部分係隨季節而定。花多眼亂之際,都感激店員好主動介紹。戚風size細細一件,定價稍高,但味道真係相當唔錯,強調無添加防腐劑、香精,而且好多食材都有日本直送,例如忌廉、麵粉。日本柚子 $50戚風口感非常蓬鬆軟綿,彈性好高,濕潤度適中,唔會太黏,亦唔會好似食風咁輕盈,平衡剛好。戚風通心,裡面加有鮮忌廉,奶油味香滑,甜而不膩柚子由高知縣直送,果然招牌之一,味道清香,蛋糕中亦有明顯柚子粒,口感豐富。面頭嘅士多啤梨同藍莓都好香甜。法國玫瑰 $54面頭有一朵可愛嘅玫瑰,不過味道一般,好似通左風嘅餅乾,玫瑰味有點假忌廉唧滿中心,紅莓清甜。戚風明顯冇柚子嗰款咁濕潤,略為乾身,口感有啲似糙米,並非滑溜,幸好食落都係好鬆。花味嘅甜品唔係個個喜好,個人覺得柚子較為出色餐牌:

日本柚子 $50
戚風通心,裡面加有鮮忌廉,奶油味香滑,甜而不膩

日本柚子

法國玫瑰 $54
忌廉唧滿中心,紅莓清甜。
花味嘅甜品唔係個個喜好,個人覺得柚子較為出色

法國玫瑰

餐牌:
2018-02-03
日本柚子
2018-02-04 535 浏览
當這店還在大坑時,我時常會趁午飯時間跑去買個小的回公司作茶點。他們現在衝出大坑,到大商場開舖,剛好經過旺角店,當然買個回味一番!今次要了個小的伯爵茶朱古力回家。一如既往有美美的外表,軟熟的chiffon蛋糕,滑而不膩的忌廉,而且茶味香濃。連不吃甜的爸爸都讚好!品質並未因為擴張而下降,非常喜歡。以往嚐過他們的柚子、士多啤梨、淨伯爵茶等等口味,都未曾令我失望過。下次再試粟子或藍莓吧。希望各店繼續保持水準!

2018-01-14
2018-02-02 367 浏览
有咩開心得過星期五晚放工番到屋企見到佢?呢個係近排好大熱既蛋糕, 雖然唔係第一次食不過呢個蛋糕真係令到我又愛又恨. 本身外表細細個樣好cute cute! 面頭有小小decoration,. 在店內仲會用個玻璃套住好似一件珠寶咁, 見到個樣已經好想買走佢嫁啦. 蛋糕有多款不同既口味, 不過Earl Grey 就永遠都係我既至愛, 海綿蛋糕食落超鬆軟.點知食埋中間既Cream... 媽呀!!!好滑呀!!!買時店員已經有講係用北海道牛奶打既cream,我仲以為係成日飲個d 3.6牛奶, 真係估唔到原來係另一個天空黎嫁. 嬲嬲豬既就係成日去到都已經賣晒, 每天限量供應. 我試過下午4點去到成間店係冇晒野得番個店員同客人講"唔好意思今日已經賣晒啦" 所以唔係想食有錢就一定食到嫁
2018-02-01
$55 (宵夜)
  • Earl Grey味
2018-01-25 497 浏览
旺角朗豪坊 la famille🌟新登埸---紫薯戚風蛋糕🍠$54♡賣相感覺上好grand 😊😊😊♡戚風蛋糕🎂以紫薯製作,加入粒粒紫薯加強口感👍👍👍♡中間有大量入口即化既牛乳忌廉🥛🥛🥛同埋濃郁既紫薯忌廉🍠🍠🍠♡面層仲有紫薯蓉同 金箔紫薯粒,絕對滿足倒紫薯控💖💖💖💕評分:😈😈😈😈
旺角朗豪坊 la famille
🌟新登埸---紫薯戚風蛋糕🍠$54

♡賣相感覺上好grand 😊😊😊
♡戚風蛋糕🎂以紫薯製作,加入粒粒紫薯加強口感👍👍👍
♡面層仲有紫薯蓉同 金箔紫薯粒,絕對滿足倒紫薯控💖💖💖

💕評分:😈😈😈😈
2018-01-05 892 浏览
早前草根姐姐係尖沙咀*La Famille*買過2款戚風蛋糕,早兩日經過朗豪坊見到原來而家旺角都開左分店!原本只係想望一望有冇出新口味,點知望望下又忍唔住想買番件幾時都話草根姐姐最就妹妹,明明自己想食新推出嘅伯爵茶,但最終都係打電話問妹妹想食咩口味📞妹妹果然係朱古力控🍫!!佢又揀左佢最中意嘅朱古力味🤷🏻‍♀️......what can you say?朱古力黑森林 ($50)Chocolate Black Forest蛋糕依舊鬆軟輕盈,最頂有朱古力忌廉及車厘子醬,配合番黑森林嘅主題酸酸甜甜嘅車厘子醬好開胃,如果份量多d會更好戚風中間唧滿忌廉,忌廉輕盈唔油膩,一向討厭忌廉嘅草根姐妹都接受到由於中間有大量忌廉,所以蛋糕中間能夠保持濕潤朱古力味都足夠,味道比上次食嘅抹茶同玫瑰更好果然都係朱古力味夠穩陣
原本只係想望一望有冇出新口味,點知望望下又忍唔住想買番件

朱古力黑森林 ($50)
Chocolate Black Forest

酸酸甜甜嘅車厘子醬好開胃,如果份量多d會更好

由於中間有大量忌廉,所以蛋糕中間能夠保持濕潤
朱古力味都足夠,味道比上次食嘅抹茶同玫瑰更好
果然都係朱古力味夠穩陣
朱古力黑森林
$50 (宵夜)
2017-12-27 569 浏览
今日喺朗豪坊行完去地鐵站嗰陣,經過見到間店嘅蛋糕好靚好得意忍唔住停低望下,仲買左個黎試下!揀左依個英國伯爵茶Chiffon Cake!拎返屋企嗰程車,茶香係咁飄出黎,好想食左佢🤣 Chiffon蛋糕好鬆軟,中間好多忌廉,非常幼滑,又不會太甜,加埋蛋糕一齊食剛剛好!蛋糕面嘅macaron 同朱古力都不錯👍🏻
今日喺朗豪坊行完去地鐵站嗰陣,
經過見到間店嘅蛋糕好靚
好得意

忍唔住停低望下,仲買左個黎試下!
揀左依個英國伯爵茶Chiffon Cake!
拎返屋企嗰程車,茶香係咁飄出黎,好想食左佢🤣

蛋糕面嘅macaron 同朱古力都不錯👍🏻

Earl  Grey   Tea
2017-12-26
Earl  Grey   Tea
2017-12-25 507 浏览
辛苦咗差唔多成年,食番 d 甜嘢舒緩吓是常識吧~行過朗豪坊,見到 La Famille 有好多人圍著,於是以好奇的心態過去睇睇。行到埋玻璃櫃前,除咗見到多款店鋪著名的戚風蛋糕,仲有呢間分店獨賣的戚風三明治。 這款三明治共有 6 種口味,可是櫃入面只有 5款,而 日本柚子 因為太受歡迎,所以呢日已經賣哂~ 所以我就選了其中的兩款,唯有下次才試試柚子吧~  縱然每個三明治都會有個紙兜載著,但因為旺角真係好多人,所以搭地鐵時真係要加倍小心。返到屋企,真係等唔切要打開啦~而我所選的都是較為大眾喜愛的口味,就係雙重朱古力 和 宇治抹茶。雙重朱古力無論係麵包,又或者係中間的 cream,都帶著濃烈的朱古力香味。中間的 cream 的朱古力味較三明治包濃,夾埋頂頭白色的鮮忌廉,食落寧舍香滑又唔會太甜。而三明治包除了係朱古力味之外,口感是非常鬆軟的。另外仲有粒粒朱古力和爆米花鋪响面,不但美觀,而且帶點脆口,令到食到的每一口都有由軟至硬,朱古力由淡至濃不同的層次。宇治抹茶三明治包除了味道係抹茶味,其實跟雙重朱古力一樣,都係非常鬆軟可口。中間的 cream 全部都是抺茶,味道是超極濃郁和幼滑,那種回甘的味
辛苦咗差唔多成年,食番 d 甜嘢舒緩吓是常識吧~

雙重朱古力

而三明治包除了係朱古力味之外,口感是非常鬆軟的。

宇治抹茶

中間的 cream 全部都是抺茶,味道是超極濃郁和幼滑,那種回甘的味道是一直螢繞在口腔裡,是抺茶控必試的一種。

而為了把這種味道更加提升,就以紅豆蓉和抹茶寒天鋪面。

紅豆蓉味道甜甜地,而口感比較滑,另外抹茶寒天的口感是很實在,算是彈牙的一種。

2017-12-25 463 浏览
之前喺紅磡Aeon已經買過La familie嘅蛋糕, 今日去到朗豪坊又見到,見到就想食,於是再買囉 可惜今晚食完飯就夜咗好多款式都賣曬大蛋糕當然要預訂就最好啦點知細蛋糕都咁好賣我原先想食士多啤梨乳酪咖好彩都買到我鍾意嘅:日本炭燒咖啡味切開裏面中間係cream嚟咖蛋糕鬆軟㗎啡味濃cream甜而不膩,食左都冇罪惡感宇治綠茶 ,清香嘅綠茶味 ,味道更加特別連cream都係香濃嘅綠茶口味,綠茶控一定吾可以錯過原來呢個玻璃罩好有用㗎可以保持蛋糕嘅鬆軟度難怪咁夜買。。。仍然可以食到咁鬆軟嘅蛋糕啦將兩個蛋糕放喺個精美嘅紙盒度再放入個簡潔大方嘅紙袋 ,自己食或者送禮都

可惜今晚食完飯就夜咗
好多款式都賣曬

大蛋糕當然要預訂就最好啦

點知細蛋糕都咁好賣
我原先想食士多啤梨乳酪咖

好彩都買到我鍾意嘅:日本炭燒咖啡味

切開裏面中間係cream嚟咖

蛋糕鬆軟㗎啡味濃

cream甜而不膩,食左都冇罪惡感

宇治綠茶 ,清香嘅綠茶味 ,味道更加特別

連cream都係香濃嘅綠茶口味,綠茶控一定吾可以錯過

原來呢個玻璃罩好有用㗎
可以保持蛋糕嘅鬆軟度

難怪咁夜買。。。仍然可以食到咁鬆軟嘅蛋糕啦

將兩個蛋糕放喺個精美嘅紙盒度

再放入個簡潔大方嘅紙袋 ,
自己食或者送禮都

2017-12-18
2017-12-16 473 浏览
星期日和朋友到旺角逛街,我們到新之城後,再到朗豪坊,打算逛街後再看電影路經地底的美食街看到la famille開了新店在這兒,之前在海港城嘗過一次,感覺不錯今次看看有沒有什麼特別的東西吧看看產品介紹,原來他們推出了戚風蛋糕三文冶版,可以一邊行街一邊進食,相當方便,一於試試這個叫甜蜜北海道,味道甜甜的,蛋糕相當軟身,口感一流日本柚子用上新鮮水果,味道酸酸甜甜,配上強糕一起吃感覺不錯而且他們最特別的是用上北海道直送忌廉,吃起來不會有很膩的感覺之餘,味道感覺清新,第一次吃到這種感覺下次再經過都會買

今次看看有沒有什麼特別的東西吧

這個叫甜蜜北海道,味道甜甜的,蛋糕相當軟身,口感一流

日本柚子用上新鮮水果,味道酸酸甜甜,配上強糕一起吃感覺不錯

下次再經過都會買