2016-09-24 695 浏览
年幾前黎過呢家餐廳,對呢到既環境同食物同非常滿意,特別係個甜品,可惜今次黎既時候餐牌既選擇少左好多,而且環境非常嘈吵,無之前有歐陸風情,反而覺得自己返左深圳。惜日法國人打理既餐廳已經變成一間香港人打理既餐廳啦,餐廳用藍白色為主題,座位同埋調味料瓶都係用藍白間條架。法國既薄餅有分Galettes同crepes。前者係鹹既,後者係甜既。 法國菜好多時都會用好多芝士,所以要揀D少芝士既Galettes都唔易。La Marin 係用忌廉汁同白酒煮蘑菇,煙肉同帶子,再淋係鹹既薄餅到。煙肉份量比較少,加多D會好D。帶子好大粒同鮮甜,整體配搭唔錯。La Piano 係用薄餅包住煙三文魚,蛋同菠菜,最特別既係四條邊都摺左入去,配埋伴碟既沙律菜賣相好靚。甜品叫左個Le Pecheur,上面有焦糖香蕉,杏仁同朱古力醬,焦糖香蕉有點兒過甜,不過朱古力醬好濃好好味。整體黎講今次比上次退步了,選擇少左,無左我想食既龍蝦 galette(La Gabier) 同埋 士多埤梨 Panna Cota crepe  (La Plougastel),唔知幾時先至會加返呢2款呢?上tablemap book檯有九折優惠,不

上tablemap book檯有九折優惠,不過似乎餐廳俾漏左,起初以為9折就= 免加一,不過返到屋企睇返張單先發覺原來餐廳本身就無加一,所有tips 都係歸員工,死啦,serve我個檯個staff一定誤會我好不滿啦。
2016-09-11 433 浏览
la jamaicaine $98.其實想黎食既原因係因為哩個flamed crepes😂欣賞一下著火一刻既藝術❗️環境暗黑睇係幾靚既 老老實實.原本係配咖啡雪糕 不過其實我唔係好識欣賞咖啡類既野 所以轉左個焦糖雪糕🙋第一啖入口 好酒味 其實我又唔飲酒既 啤酒都唔飲 所以我麻麻地個味道 覺得好苦.但無可否認甜既crepes係較易入口 另外仲有幾舊蕉糖香蕉 果仁 朱古力醬 以哩個價錢黎講真係幾普通 有火焰欣賞但味道略遜色 如有機會下次會叫d普通crepe再細味 始終我唔喜愛酒味.la compete deluxe $118.見到用table map訂位有9折有諗過食好耐所以就去食了😌但係食完就覺得哩類法國野不太岩我食.哩個係咸既crepes 老實講我真係唔係好識欣賞😕有半熟又熟熟地既蛋 芝士 火腿 黑松露❗️個皮係燶燶地 就咁食好咸好乾 要撈埋d料濕濕地易入口🙈個松露其實我覺得唔夾 其實我食左幾舊就放棄左 等友人自己慢慢enjoy 個感覺就係又咸又乾又有燶味.其實好細份都唔平 不過法國野應該係咁架啦⁉️ 但service真係好好既.不過開飯篇篇都大讚 我覺得應該係我唔識食多d😌😌😌😌
la jamaicaine $98

la compete deluxe $118

不過開飯篇篇都大讚 我覺得應該係我唔識食多d😌😌😌😌
2016-09-07 1640 浏览
好難得會同妹兩個人外出呢~所以連在外也很少有機會單獨用餐 (๑╹∀╹๑)這麼值得紀念的一刻,當然要找一個有情調的地方吧菜式是選自法國北部海灣地區 - 布列塔尼~因此這裡的裝修亦是以海事作為主題讓客人倒享受美食之外,也能感受一下這航海之地!!因為由早餐到午餐的時間相隔太久的關係,先點一個意粉Salmon Pasta ($118) 奶油味重而不膩是優勝的地方!! 再配上軟硬度適中的扁意粉、嫩口的露筍和保留了魚肉本味又帶微鹹香的煙燻三文魚而且十分足料,意粉下也有不少三文魚耶 (=゚ω゚)ノ當然~來到這裡一定要點當然是法式鹹、甜薄餅吧 (♥'ω’♥ฺ)各點一款La Fermiere ($98) 本來打算點三文魚,但意粉選了就改成別的薄脆帶著小孔的外層有一份焦香的味道!中間包著的餡料是蘑菇、雞肉,還有豐富的醬料~那是法式的芥末醬(・´ω`・) 濃郁的酸香味還有點辛口,惹味非常的喔Mademoiselle ($78)  特地選這個~因為有甜甜的楓糖醬但也有草莓、藍莓、紅桑子的微酸平衡一下甜味,加上奶油的調和讓味道更為融合明明說吃得很飽所以只打算試幾口就算~最後還是吃掉半份呢 !!早上大早出門沒有飲到
這麼值得紀念的一刻,當然要找一個有情調的地方吧

讓客人倒享受美食之外,也能感受一下這航海之地!!
因為由早餐到午餐的時間相隔太久的關係,先點一個意粉

而且十分足料,意粉下也有不少三文魚耶 (=゚ω゚)ノ
Salmon Pasta
薄脆帶著小孔的外層有一份焦香的味道!

(・´ω`・) 濃郁的酸香味還有點辛口,惹味非常的喔
La Fermiere

Mademoiselle
早上大早出門沒有飲到咖啡,當然要補一杯才行吧
Gingerbread Latte ($40) 薑味十足,不說我還以為自己直接在吃薑餅!
細味下也能嚐到淡淡的咖啡香~(。ŐωŐฺ。)
Gingerbread Latte
题外话/补充资料: 這店其實在較早前已經想來吃晚餐,誰知太晚Book位的關係就錯過了 沒想到星期六午餐時間來倒是人不算太多 (*゚ー゚*) 我妹也對這家很滿意,而且款式也算多嘛,所以說要再來吃吃其他的法式薄餅!
2016-09-03
$183.5 (午餐)
Mademoiselle
Gingerbread Latte
有時候,都幾喜歡來LA Creperie悠閒地吃上一個下午茶,當中必點的定必會是一客咸味的Crepe,它像是一個法式夾餅,當中加了不同的配菜如火腿、芝士、洋蔥等,吃起來的口感就像是煎得脆身的薄Pancake似的。平日去開灣仔分店,這次還是第一次來銅鑼灣分店。裝修跟風格是一樣的,不過這裡好像地方大一點,加上三、四點時間,即使是星期日也不用等位!還是喜歡來這裡吃咸味的Crepe,雖說甜味的看起來好吸引,可是它的份量本身挺足,也擔心可能會有一點膩吧!BLINIS一客HK$82和CARPACCIO HK$98,一客 LA PIANO HK$118,而飲品則點了一杯熱的CAPPUCCINO HK$38和BERRY SODA HK$45。CAPPUCCINO HK$38(推薦指數:3.8/5)嗯...這個拉花應該是有點失手對嗎?幸好味道上不錯,也是補回不少分數,可是店內的客人不多,如果拉成這樣的話,應該也有時間再處理一下吧!BERRY SODA HK$45(推薦指數:3.9/5)這是我點的berry soda,味道像是濃濃的藍莓混以黑加倫子似的,甜度剛剛好,而薄荷葉的作用則帶出清新的口味出來~加上
當中必點的定必會是一客咸味的Crepe,
吃起來的口感就像是煎得脆身的薄Pancake似的。
平日去開灣仔分店,這次還是第一次來銅鑼灣分店。
裝修跟風格是一樣的,不過這裡好像地方大一點,

加上三、四點時間,即使是星期日也不用等位!
還是喜歡來這裡吃咸味的Crepe,
雖說甜味的看起來好吸引,可是它的份量本身挺足,

也擔心可能會有一點膩吧!

CAPPUCCINO
CAPPUCCINO HK$38(推薦指數:3.8/5)

嗯...這個拉花應該是有點失手對嗎?
幸好味道上不錯,也是補回不少分數,可是店內的客人不多,

如果拉成這樣的話,應該也有時間再處理一下吧!
BERRY SODA
BERRY SODA HK$45(推薦指數:3.9/5)

甜度剛剛好,而薄荷葉的作用則帶出清新的口味出來~

加上飲起來時,會有粒粒碎的藍莓果肉,在夏天時候喝上它太舒服了吧。
BLINIS
BLINIS HK$82(推薦指數:4/5)
這可算的是一塊小小的pancake,然後在上面放上mascarpone和煙三文魚,

mascarpone是一些義大利軟身芝士來,吃起來更開胃。
這個賣相很不錯,而且每件都鋪上了少許香草,

吃的時候味道層次更豐富!
CARPACCIO
CARPACCIO HK$98(推薦指數:2.8/5)

這是北海道帶子刺身來,而上面則鋪上了70%黑松露醬,
很可惜刺身不新鮮,只能吃到重重的雪藏味。
加上,黑松露醬的味道蓋過了帶子刺身的味道,

而帶子刺身的口感又不太爽口,吃起上只是很一般。
LA PIANO
LA PIANO HK$118(推薦指數:4.2/5)

這個口味是其中一個我喜愛的口味來,在餐牌上是From The Sea中的21項。
當中材料有菠菜、煙三文魚和蛋等等,吃起來很滿足,

不過它的份量也挺多,點一客兩個人share也足夠呢~
再者,煙三文魚的味道和Crepe相當配口,

還有是菠菜軟滑得來又能減低油膩感,很好吃哦!!

雖然這次點的CARPACCIO令我應到挺失望,
可是Crepe真的很吸引,所以也會再次光臨,

只是小心一點點餐便可以啦!
2016-08-07
BERRY SODA
BLINIS
LA PIANO
2016-07-28 1372 浏览
Crepe 喺法國係好普遍嘅食物,除左餐廳之外,街頭小食店亦都會搵到。喺香港要搵有正宗法國風味的,就要推介呢一間。男朋友喺法國長大,佢同法國朋友經常都會嚟呢間餐廳食Crepe,我諗就好似我地去到外國要搵中菜食一樣吧!其實嚟過好多次,今次先有影相。今次嚟食lunch,我地都好肚餓,每人叫左兩個crepe,好誇張!! 1. 龍蝦Crepe龍蝦肉爽彈牙,大大舊肉,配上番茄汁,非常醒胃,食左成個都唔覺漏。2. 帶子蘑菇Crepe帶子好大粒,仲要好鮮甜,配上忌廉汁加埋蘑菇同埋煙肉,成個配搭好Match! 如早夠啲帶子就好啦!3. 煙三文魚忌廉芝士Crepe呢個係我喺飛佛。煙三文魚配薄餅大家都會想像到係咩味道,所以呢個忌廉芝士先係亮點!我超級鍾意食cream,呢個芝士奶味好濃, 好似食緊cream 咁,但又有芝士味,讚讚! (唔好奶,唔好芝士者應該唔會鍾意)4. 海鹽焦糖蘋果crepe呢個crepe底同咸點個crepe底係唔同架,甜品呢個煙韌少少。配上海鹽焦糖醬, 絕對係perfect match!!!不過蘋果略為甜左少少 。
Crepe 喺法國係好普遍嘅食物,
除左餐廳之外,
街頭小食店亦都會搵到。
喺香港要搵有正宗法國風味的,
就要推介呢一間。
男朋友喺法國長大,
佢同法國朋友經常都會嚟呢間餐廳食Crepe,
我諗就好似我地去到外國要搵中菜食一樣吧!

其實嚟過好多次,
今次先有影相。
今次嚟食lunch,
我地都好肚餓,
每人叫左兩個crepe,
好誇張!!
1. 龍蝦Crepe
2. 帶子蘑菇Crepe
3. 煙三文魚忌廉芝士Crepe

4. 海鹽焦糖蘋果crepe

2016-07-11 1373 浏览
La Piano.smoked salmon, spinach, cream n egg! 鹹的crêpe 是用上全麥 比起甜的會較硬脆 吃上來有微苦 La Jamaïcaine.caramelised banana, coffee ice cream, chocolate sauce, dried raisins, flamed w/ rhum這裡甜的crêpe有兩款 火焰和普通版 為了滿足視覺與相機 選了前者😆 上枱後店員灑上燃燒中的冧酒🔥 比起鹹crêpe 甜的較軟 帶些少韌性 喜歡這個質地😍 配上雪糕和焦糖香蕉 的確好享受😋 不過要注意的是酒味都頗重 如果不喜歡酒味的 就選普通版啦! Lobster Pasta.spaghetti, lobster, homemade tomato sauce n fish soup sauce! 這裏主打吃crêpe 見沒太多人介紹除crêpe以外的食品 但這個龍蝦意粉有驚喜😋 龍蝦肉非常鮮味 肉質爽口彈牙🦂 蕃茄好甜 一點也不酸! 而醬汁是以他們的法式魚湯作基調 調配出來的😍 如果意粉口感能煮到al dente就完美了👌🏼

La Piano.

La Jamaïcaine.

Lobster Pasta.

2016-07-08 844 浏览
我恨左食呢間法國crepes好耐架喇, 終於食到, 仲好滿足tim一入到去餐廳裝潢好似係外國咁, 店員大部份係外國人, 真係似係外國咁我一心想食nutella, 但係又想食一個咸既crepe, 所以叫左一個咸一個甜La Super Complete, crepe既皮好香小麥粉味, 薄得黎又好煙韌, 仲有火腿同半熟既蛋, 入面仲有幾款芝士, 我個人覺得鐘意食芝士一定要試, 好重芝士味, 尤其係bluecheese,如果覺得膩可以食一食沙津菜中和一下Le Phare, 係一個好basic, nutella 香蕉加士多啤梨, 呢隻crepe既皮有更香蛋味, 更加煙韌, nutella 加香蕉加士多啤梨本身已經係一個唔會輸既配答, 但係加埋咁好食既皮, 咁有氣氛既餐廳好幸福, c'est bon!

如果覺得膩可以食一食沙津菜中和一下
好幸福, c'est bon!

2016-06-25 3023 浏览
今天相約了同事們一起到銅鑼灣午膳, 我曾光顧過這間餐廳位於灣仔的分店, 味道不錯! 今天嘗試一下他們的午餐飲品我點了Fresh Lemonade, 新鮮檸檬味, 一點也不Artificial~我們分別點了三款SET齊齊SHARE, 分別有帶子, MASALA雞 和龍蝦意粉, 這裡著名食CREPE, 那當然要吃多點啦~先來個龍蝦意粉, 非常美味! 龍蝦肉質新鮮, 爽口彈牙, 配以蕃茄醬汁, 好醒胃呀!鹹的味道不錯, 很特別, 帶子新鮮夠JUICY! 不知是否煎燶了少許, 這塊味帶點苦另外那個MASALA雞相對就不夠突出, 雞味給青椒及其他配菜的味道搶了因為我太大食啦, 所以再加了兩個甜品CREPE, 一個焦糖而另一個就是朱古力再加雪糕, 我還是鐘愛焦糖味, 和CREPE的味道實在太夾! 我還是比較喜歡甜的CREPE, 但鹹的也有它的風味, 這裏質素能夠保持, 可以再來呀!

今天嘗試一下他們的午餐

2016-06-23
2016-05-17 1279 浏览
一行十三人,一早book定位(有法國人) 以為侍應會說法文,不過能操流利中英語Meun都係主要crepe , 都好多choices ,最後點左27愛法國芝士(le formage)會覺得好好食,而我就覺得幾"流"下,好快飽左crepe係好軟身,無粉味幾好,芝士再加上tomato覺得好match 同fresh 相信如果個crepe無肉(ham)的話,會好食好多,mix埋就怪怪地,好heavy有少少salade伴碟,可以中和返飽感,不過沙拉汁有點酸另外我跟餐有杯凍lemon tea ,完全無茶味,死甜so bad係western style 既檸檬茶唔太岩的最後再叫左又係crepe既甜品,真係好好好甜 (法國友人話好正,都正宗)本人就覺得還可以,呢個係lunch set,都有點貴,大概一人二百到埋單,對法國式餐飲,算係好平下。
一行十三人,一早book定位(有法國人)
以為侍應會說法文,不過能操流利中英語

有少少salade伴碟,可以中和返飽感,不過沙拉汁有點酸
係western style 既檸檬茶唔太岩的

number 27
2016-05-17
2016-05-01 1142 浏览
去過法國的你,我想大概不會忘懷那懶洋洋的感覺吧。大約最䌓忙的時間應該是在那老佛爺香奈兒排除等血併的日子,或是爭相去看羅浮宮裡的蒙娜麗莎,又或是害怕那些吉卜賽小文雀把你的銀包偷去,其他時間,你個人都是在非常放鬆,放假中的狀態和心情。因此,去法國旅行吃當地的美酒和美食是最幸福的,剛剛配合他們的那種悠閒的主題,而當中其中一個我最喜歡的就是法國的小食Creperie。那個幸福的感覺就是,我還記得去完羅浮宮的那個周末上午,又迫又多人又排隊,基本上那日你的心情就這樣告吹了,疲倦得要死的我於是隨街找一間吃Creperie的地方,在法國讀過書的M說過,隨意走過一間吃Creperie的也不會錯到那裡,再配杯咖啡,是人生寫意的選擇。嘩,飲咖啡,咁扮下財爺話嘅中產生活,係法國呢度咁中產嘅地方絕對係合情合理,起碼合理過機場行李事件,也沒有咁多故事懸念。那刻就算心情幾不爽快,吃著夾著雲昵拿雪糕的薄餅,配一口Latte,在巴黎的街頭看著佢中心古典,獨特,整齊,有規劃的城市建築,那刻你知道什麼是甜美生活。我永遠記得那個味道。每當我懷念那年夏天時,我就會去吃下Creperie。來到先叫杯Apple cider,有sw
去過法國的你,我想大概不會忘懷那懶洋洋的感覺吧。

我永遠記得那個味道。

每當我懷念那年夏天時,我就會去吃下Creperie。

來到先叫杯Apple cider,有sweet 同dry作為選擇,當然cider選sweet會夾一點吧,夜晚不想飲咖啡,飲酒應該更夾吧。

經典選擇打頭陣,La Piano (HK$118) ,菠菜,火腿,蛋,忌廉,這個無得輸的組合又點會令愛吃Creperie的你失望,不同分店也吃過三次,每次都咁出色,用旁邊的檸檬做點檸檬汁的話更有劃龍點睛的效果。
用帶子為主角也是我冇想過的,La Capitaine (HK$138) 上場的確令我好驚喜,煎過的帶子配合濃烈的白汁和點點燒得勁香口的煙肉為內容,就像吃卡邦尼意粉,但這個白汁濃烈得很,帶子每粒的溫度暖度都剛剛好,又係令我驚喜的新選擇。
我沒有想過的Creperie可以配大大隻的龍蝦,La Gabier (HK$138) - 一隻隻的龍蝦肉加上自已homemeat的魚湯和蕃菇汁,你可能會覺得那個味道可能會較膩一點,但係相反個新鮮感好高,我特別喜歡個sauce,配龍蝦肉是一絕。
最後是我喜歡吃的Les Pierres Noires (HK$122) – 以Camembert 芝士,蛋,火腿和沙律,以整塊Creperie包著厚厚的材料,最喜歡的是那個新鮮的蛋和那個煙燻過的火腿,配合鹹鹹的底是最動人,不知是否我自己的喜好關係,全晚最鐘意的Creperie也是這個。
甜品時間開始,打頭陣的是La Vendee Globe (HK$88) – 以朱古了雪糕,新鮮芒果,椰子粉和以攪拌過的方式的雪糕來組成,我覺得其朱古力雪糕和那芒果夾著的Creperie,是無可替代的好,不過我最期待的還是之後吃的這個。
我想,如果鹹的經典是那個芝士火腿蛋,那麼這個應該也是甜點中的siganture,Le Defi (HK$88) 。
雪糕係焦糖,香蕉用焦糖來做過caramelized的過程,還有那個夾著牛油和鹽份的焦糖的焦香混合起來就是一個典型的口味,我想大統這是法國最常吃到甜的Creperie。
那個最吸睛的一定是這個La Normande (HK$88) – 用火燒過的樣子加上brandy和蘋果,配襯到不行,我見過這件Creperie幾次,只不過沒有機會試吃,今晚多人才有得試吃的,但我還是喜歡Le Defi。

幸好我們六個人才試到這麼多的Creperie,之前都是兩三個,一人一鹹一甜已經飽,都試唔到咁多款,同上環灣仔分店不同,呢間新分店地方較大一點,起碼好似今晚六個人坐都冇難度,如果你都係因為Creperie想起法國旅行的那種甜美,又想多人可以分享試不同種類的Creperie,來這裡準是沒錯的。
LA Creperie

銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 8樓

2016-04-29 833 浏览
Why I come here?As my mum want to try something new, I brought her here for some Frenchie crepes. It's her first time having this kind of crepes that were not sweet, and she liked it. The food...The crepe with scallops and mushroom is of reasonable size with a cream sauce, which is already quite filling for my mum. I've ordered a crepe with salmon / spinach / sunny-side-up egg for myself, and it's huge. I felt bad that I couldn't finish the whole dish and don't have space for dessert....one thin
Why I come here?

The food...
The crepe with scallops and mushroom is of reasonable size with a cream sauce, which is already quite filling for my mum. I've ordered a crepe with salmon / spinach / sunny-side-up egg for myself, and it's huge. I felt bad that I couldn't finish the whole dish and don't have space for dessert....one thing to note is that the fish soup is very good and fresh (which was highly recommended)
2015-09-15
2016-04-19 992 浏览
因為晚上7點約咗朋友食生日飯, 間餐廳一定要walkin,一行人為咗壽星女先行食個tea至去等位。選擇咗哩度, 輕輕怡怡吾好太飽又可hea耐啲啲。咁吾係第一次嚟, 之前嚟食過晚餐, 感覺良好, 再同另一乍朋友嚟試試, 先前一日openrice訂位, 方便吖, 第二日下午餐廳就打嚟確認, 訂咗4點~入店時大約有6成人, 由一靚仔法籍waiter引領, 優優游遊咁, 我地坐低揀一大餐, waitress放低水就行開, 亦無人過嚟摧, 幾好。花多眼亂, 有咸有甜, 決定點甜嘅!我點咗La Licorne ($78)mango, rasberry, red sauce whipped creamsorry sorry 四片芒果嘅, 食咗先影crepe底牛油味濃亦煙奀, 好彩芒果亦甜, 係新鮮貨(之前另一啲連鎖cafe有可怕經歷, 芒果上枱係雪硬又酸~)。朋友點咗 Mademoselle ($78)Maple syrup, fresh strawberry, rasberry, and blueberries, whipped cream食咁一半先記得影, 朋友話佢個crepe底就可能有糖漿

入店時大約有6成人, 由一靚仔法籍waiter引領
我點咗La Licorne ($78)

sorry sorry 四片芒果嘅, 食咗先影

朋友點咗 Mademoselle ($78)

食咁一半先記得影
, 朋友話佢個crepe底就可能有糖漿關係, 濕得滯, 生果又變酸咗, 所以麻麻地! 我話我嗰個crepe就好煙奀噃!

另一個朋友點咗 Le Defi ($88)

Caramel ice cream, caramelised banana, saltrd butter caramel

吾記得影相

因為朋友太肚餓, 佢話好好味
, 因為佢係caramel控。分甘同味, 我都食咗佢啲啲crepe同雪糕, 對我嚟講就太甜囉, 雪糕焦糖仲要香蕉

整體當甜品攝攝胃嚟講係美味開心嘅…但食完好快就又好肚餓咯!
2016-04-16
2016-04-16 997 浏览
小妹好友 Miss P 曾到法國留學, 因而講得一口流利法語, 自稱是脫掉港女特質的成熟女孩。真是聽得我一頭霧水, 但她港女與否則留待她男友來判斷好了。當然在香港以英文為主流的社會, 不懂法文的人一定比識講英文的人多, 甚至多好多。每次約 Miss P 食飯她必會選擇法國菜, 陰謀論我認為她是想晒一晒她的法語 。今晚有Miss P同行, 地點由她發板, 我們來到剛開分店到銅鑼灣 La Crepeie。上環的La Crepeie小妹數年前已和他朝聖過, 印象也不俗, 當時因為沒有空間再吃甜品, 回想也是缺陷美。我們來到銅鑼灣分店, 這裡選擇更多, 不但提供午市套餐, 亦有沙律, 意粉選擇更多而喜歡法式薄餅的朋友有福了, 除了經典款式外, 還有多款肉類和海鮮材料,實在令人眼花撩亂。來到La Crepeie一定要只喝Cinder, 記憶中無酒不歡的他和我分了一支加兩個法式薄餅, 感覺好實在又好爽。我們今晚飲得較收歛, 酒以碗上 。Val de Rance 分為Dry / Sweet 兩款口味甜甜Cinder 較適合我, 愛它自然的蘋果酒香, 帶著柔和的甜味, 汽泡細而密。但別讓它的溫柔蒙蔽,

真是聽得我一頭霧水, 但她港女與否則留待她男友來判斷好了。

美。

實在令人眼花撩亂。

爽。我們今晚飲得較收歛, 酒以碗上 。

Val de Rance 分為Dry / Sweet 兩款

但別讓它的溫柔蒙蔽, 酒精濃度2.4% 其實唔算低, 不勝酒力的朋友還是適可宜止。

以海鮮送酒, 希望唔會太過份

分別有白酒煮青口(配法式炸薯條) 和白酒煮蜆
前者來自法國一後者則來自紐西蘭。

外國人以白酒煮海鮮絕對是無得投訴, 橄欖油爆香蒜頭, 胡荽再放入海鮮, 檸檬和白酒, 入口湯底鮮甜芳

香, 雖然青口和蜆肉也稱不上肥美, 但兩者充滿白酒的香氣和海鮮的鮮味, 乞令人吃不停口。

吃過會番兜的款式La Piabo $118
材料有菠菜, 煙三文魚, 忌廉汁, 沙律菜, 雞蛋和檸檬片。

同樣薄餅以不含麩質的咸蕎麥薄餅, 皮薄如紙一樣配上不經意的脆邊, 若隱若現的蕎麥天然香, 感覺如法

國人一樣性感。我主觀地愛上它 。

這個餡料配搭有我喜歡的煙三文魚和菠菜, 咸香之餘感覺亦相對地輕盈。

另外一款 La Gabier $138
材料以香煎龍蝦, 醬汁是以自家魚湯加蕃茄醬烹調製成, 味道鮮香濃郁, 龍蝦肉質富彈性, 原來海鮮材料配

法式薄餅, 也如此迷人, 朋友對它讚不絕口。

來到甜品時間, 同樣以薄餅為主流, 款式有有十多款, 最多幾個女仔都怕肥, 只容許開心Share

La Normande $88
以最簡單的材料, 薄餅上放上已煮稔蘋果蓉

店員會在我們吃前, 淋上法國北部產的白蘭地 Calvados

熊熊烈火迅間即逝, 感覺就如一段感情一樣來去匆匆。

經過白蘭地酒洗禮的蘋果蓉口感更軟稔, ,甜中透出酒的微苦。

而甜薄餅剛則以麵粉製成, 口感煙韌, 整體是甜而不膩, 而每人分小許感覺滿足但不至於太有罪惡感。

各人吃得飽飽時,給 Miss P 遇上法藉老闆, 她的法語終於可以大派用場了。

• La Piabo
2016-04-13 1106 浏览
Since my last visit, there are so many new items and lots of mango options which should please the locals.Although the crepes are good, I ordered some new items as well.++++++Started with clams cooked in cider sauce and they were sweet and springy.++++++As well as standard galettes on the menu, the mini galettes were great for pictures because they are really cute in size topped with a quail egg.They taste the same as the standard galettes but all concentrated in a few bites and I loved the cris

++++++
They taste the same as the standard galettes but all concentrated in a few bites and I loved the crispy cheese and ham.
++++++
As well as clams, the mussels were equally as good served with chunky fries and creamy mayonnnaise.
++++++
For savory galettes, La Piano was a flawless combination of Spinach, smoked salmon, egg, cream, salad and lemon.
++++++
Tried the lobster galette because it was new and it came in a fish soup and tomato sauce that was rich and tangy.
++++++
We also had the Les Pierres Noires which had Camembert cheese, egg, tomato, smoked ham and salad.
Personally I prefer the complet because the ham is different.
++++++
For desserts, the Caramel ice-cream, caramelized banana and salted butter caramel were great for a sweet ending because the caramel sauce is really good.
++++++
La Normande is lighter and not so sweet with stewed apples flamed with calvados.
++++++
To round it off, I had Earl Grey tea while their ciders are a popular pick if you drink alcohol.
2016-04-10 974 浏览
Crêpes 可以稱為法式Pizza,或法式Pancake,是由小麥麵粉製成的一塊很薄的圓餅,在煎的時候加入糖,傳統的做法是簡單地在中間加一隻半熟蛋,及一點火腿。我吃過最好吃的Crêpes,不在法國,而竟然在日本。在香港郤甚少想起吃Crêpes,其實本地也有Crêpes的專門店,La Creperie是其中一間,香港有三間店,這晚來到銅鑼灣分店,吃了幾款不同的Crêpes。這品牌喜歡用航海作主題佈置,銅鑼灣店亦不例外,室內佈滿航行擺設及畫作,營造法國海岸Cafe的氣氛。前菜吃蜆肉(Clams) ($118)紐西蘭的蜆肉,質地較厚和實,跟蘋果汁醬烹製而來,份外清甜。Mini Galettes ($98) 加入火腿、黑松露和芝士,再放上一隻鵪鶉蛋煮成的太陽蛋,令整道小食變得很濃郁,而且增加食物的厚度,雖然吃時仍覺是輕食,但份量一點也不輕。再來一客沙律作前菜,Shrimp Salad ($138) 內有蟹肉、虎蝦、鮮芒果肉、露筍、車厘茄等,既帶清甜,又有微酸,十分清新爽口。來到Main courses部份,點了一咸一甜兩款Crêpes,先吃咸,後吃甜。咸的點了La Capitaine ($1

前菜吃蜆肉(Clams) ($118)

紐西蘭的蜆肉,質地較厚和實,跟蘋果汁醬烹製而來,份外清甜。

咸的點了La Capitaine ($138),香煎扇貝配上煙肉碎,再淡上沙律醬和檸@汁,令原本香脆的薄餅,加添鮮味和奶油香,實在很喜歡這道菜。
友人則點了Les Pierres Noires ($122) ,煙火腿和芝士上,淋滿蕃茄蓉,醬汁的酸甜度調得恰好,這款亦非常吸引。

甜點方面,

個人最鍾意Le Defi ($88),焦糖雪糕週圍是淋了焦糖的香蕉肉,薄餅上亦淋上焦糖牛油,成碟是焦糖,但難得的是不會過份的甜和膩 ,不愛太甜的我仍然可接受到。
法式薄餅雖然不是我的心頭好,但勝在比Pizza來得較輕,不會吃得過飽,也是一件好事。