2016-07-28
Crepe 喺法國係好普遍嘅食物,除左餐廳之外,街頭小食店亦都會搵到。喺香港要搵有正宗法國風味的,就要推介呢一間。男朋友喺法國長大,佢同法國朋友經常都會嚟呢間餐廳食Crepe,我諗就好似我地去到外國要搵中菜食一樣吧!其實嚟過好多次,今次先有影相。今次嚟食lunch,我地都好肚餓,每人叫左兩個crepe,好誇張!! 1. 龍蝦Crepe龍蝦肉爽彈牙,大大舊肉,配上番茄汁,非常醒胃,食左成個都唔覺漏。2. 帶子蘑菇Crepe帶子好大粒,仲要好鮮甜,配上忌廉汁加埋蘑菇同埋煙肉,成個配搭好Match! 如早夠啲帶子就好啦!3. 煙三文魚忌廉芝士Crepe呢個係我喺飛佛。煙三文魚配薄餅大家都會想像到係咩味道,所以呢個忌廉芝士先係亮點!我超級鍾意食cream,呢個芝士奶味好濃, 好似食緊cream 咁,但又有芝士味,讚讚! (唔好奶,唔好芝士者應該唔會鍾意)4. 海鹽焦糖蘋果crepe呢個crepe底同咸點個crepe底係唔同架,甜品呢個煙韌少少。配上海鹽焦糖醬, 絕對係perfect match!!!不過蘋果略為甜左少少 。
除左餐廳之外,
街頭小食店亦都會搵到。
喺香港要搵有正宗法國風味的,
就要推介呢一間。
男朋友喺法國長大,
佢同法國朋友經常都會嚟呢間餐廳食Crepe,
我諗就好似我地去到外國要搵中菜食一樣吧!
其實嚟過好多次,
今次先有影相。
今次嚟食lunch,
我地都好肚餓,
每人叫左兩個crepe,
好誇張!!