2021-07-27
灣仔法國菜,主打海鮮同正宗法式可麗餅🤩鹹甜可麗餅都有得食🌾 Oysters🦪 $258/6pc;$498/12pc呢隻蠔係比較有鹹海水味,溫度冰凍,一啲都唔腥,非常新鮮💁♀️仲有個汁,有微微嘅酒香同果香🤩好酸好醒胃。據講佢地喺法國打撈咗啲蠔就直送過嚟,唔會途中用淡水養殖,難怪咁新鮮😊。 Lobster Pasta🦞$175龍蝦肉鮮甜爽口🥰茄汁清新得嚟,帶點海鮮味嘅after-taste 😊真係食到停唔到。 Galettes:Les Poulains🧀🥓$158呢款係鹹嘅可麗餅💁♀️頂層半溶嘅Raclette Cheese同中心嘅薯仔真係絕配,仲有2種唔同嘅ham😊蕎麥做嘅餅底充滿烤香,唔錯。 Crêpes:La Licorne🥥$88甜甜嘅椰子雪糕,配新鮮芒果同士多啤梨🥭🍓果香滿滿。忌廉一啲都唔甜,完全唔會滯。 Crêpes:La Poulie🍧$78開心果雪糕一向都係我最愛,堅果香襯落綿綿嘅餅皮🥰好正。加埋杏仁片同蜜糖,層次豐富🥰🥰。 Cider🍾:Val De Rance Dry (6%) $165食可麗餅配Cider係法國人好常見嘅做法🥰好容易入口嘅酒,香醇面果味重😝仲要用碗飲,
Oysters🦪 $258/6pc;$498/12pc
Lobster Pasta🦞$175
Galettes:Les Poulains🧀🥓$158
Crêpes:La Licorne🥥$88
Crêpes:La Poulie🍧$78
食可麗餅配Cider係法國人好常見嘅做法🥰好容易入口嘅酒,香醇面果味重😝仲要用碗飲,別有一翻風味。
Strawberry Sparkling Homemade Soda $45
帶有士多啤梨香,清涼而不甜🍓。
店員/老闆好親切,我地對於餐牌有唔明,佢都詳盡解釋。環境舒服🥰。