2021-07-27 114 浏览
灣仔法國菜,主打海鮮同正宗法式可麗餅🤩鹹甜可麗餅都有得食🌾 Oysters🦪 $258/6pc;$498/12pc呢隻蠔係比較有鹹海水味,溫度冰凍,一啲都唔腥,非常新鮮💁‍♀️仲有個汁,有微微嘅酒香同果香🤩好酸好醒胃。據講佢地喺法國打撈咗啲蠔就直送過嚟,唔會途中用淡水養殖,難怪咁新鮮😊。 Lobster Pasta🦞$175龍蝦肉鮮甜爽口🥰茄汁清新得嚟,帶點海鮮味嘅after-taste 😊真係食到停唔到。 Galettes:Les Poulains🧀🥓$158呢款係鹹嘅可麗餅💁‍♀️頂層半溶嘅Raclette Cheese同中心嘅薯仔真係絕配,仲有2種唔同嘅ham😊蕎麥做嘅餅底充滿烤香,唔錯。 Crêpes:La Licorne🥥$88甜甜嘅椰子雪糕,配新鮮芒果同士多啤梨🥭🍓果香滿滿。忌廉一啲都唔甜,完全唔會滯。 Crêpes:La Poulie🍧$78開心果雪糕一向都係我最愛,堅果香襯落綿綿嘅餅皮🥰好正。加埋杏仁片同蜜糖,層次豐富🥰🥰。 Cider🍾:Val De Rance Dry (6%) $165食可麗餅配Cider係法國人好常見嘅做法🥰好容易入口嘅酒,香醇面果味重😝仲要用碗飲,
灣仔法國菜,主打海鮮同正宗法式可麗餅🤩鹹甜可麗餅都有得食🌾

Oysters🦪 $258/6pc;$498/12pc

Lobster Pasta🦞$175

Galettes:Les Poulains🧀🥓$158

Crêpes:La Licorne🥥$88

Crêpes:La Poulie🍧$78

食可麗餅配Cider係法國人好常見嘅做法🥰好容易入口嘅酒,香醇面果味重😝仲要用碗飲,別有一翻風味。

Strawberry Sparkling Homemade Soda $45
帶有士多啤梨香,清涼而不甜🍓。

店員/老闆好親切,我地對於餐牌有唔明,佢都詳盡解釋。環境舒服🥰。

✅ La Crêperie 唔知有冇人同我一樣都好鐘意食crepe呢今次食生日飯就揾左呢間食法國菜既餐廳🤪有沙律 主菜 咸薄餅 同甜薄餅🥰大部分店員都係外籍人士 所以落單既時候都要講英文啦🤣🤣店員既服務態度好好👍🏻生日仲可以係crepe到寫生日字添🔆 Apple cider 佢呢度最出名既係法國自家製既apple cider同平時飲既味道唔同覺得佢偏向似啤酒多啲🤣飲落帶少少甜味 味道幾特別 可以一試👍🏻🔆Party set (3-4) $858我地就叫左3-4人餐 套餐包兩款前菜小食三款主菜咸食同兩款甜品薄餅👍🏻😀🔆Octopus Carpaccio呢個係冷盤八爪魚片 每一片八爪魚都切得好薄 唔會好硬唔會痴牙👍🏻🔆 Blinis 呢個係牛肉同雞肉串每款各有4件👍🏻最面個層原來都係薄餅 但佢煎到好脆 連埋入面牛肉,雞肉餡 正👍🏻牛肉餡就帶孜然粉味 有啲似食緊羊肉添🤣雞肉餡就比較惹味 似烤雞 啱我口味!🔆 Truffle Pasta聞到已經係好重既松露味入口就更加不得了既濃 食落好creamy💓 而且都有菇菌 意粉軟硬度適中👍🏻 好掛汁 🔆 La Mari呢個係白汁蘑菇帶子咸薄餅咸
✅ La Crêperie

🔆 Blinis
呢個係牛肉同雞肉串
每款各有4件👍🏻
最面個層原來都係薄餅
但佢煎到好脆 連埋入面牛肉,雞肉餡 正👍🏻
牛肉餡就帶孜然粉味 有啲似食緊羊肉添🤣
雞肉餡就比較惹味 似烤雞 啱我口味!

🔆 Truffle Pasta

蘑菇份量好多 加埋個帶子
夾埋薄餅一齊食口感好豐富💓

🔆 Les Pierres Noires
呢個係parma ham咸crepe
中間有隻蛋黃 有蛋汁既感覺好正!
配料有蕃茄 雞蛋 同parma ham
感覺同帶子個個又係唔同食法🤣🤣

🔆 Le Defi
最後到甜品了!
呢個就係寫左朱古力生日字既焦糖crepe
佢既配料係caramel ice cream, caramel sauce
同香蕉🍌!
一開始聽到咁多caramel 以為會好甜
但食落又唔會 仲覺得啱啱好添🤣🤣👍🏻
甜既crepe就好似平時食既咁
香蕉同焦糖真係絕配!

🔆 La Sexy Suzette
另一個甜品就係芒果味既crepe
中間係芒果味雪糕
然後店員會過黎淋燃燒緊既法國橙味甜酒
所以食落佢個口感會比較濕潤啲
食到微微酒香 但又有芒果雪糕酸甜既味道!

🔆 Lobster Pasta $175

味道: 4/5
賣相: 4/5

地址: 灣仔皇后大道東100-102號鉅芝樓1樓

2021-07-21 98 浏览
“Les Pierres Noires”($142)“Salmon Salad”($148)“Le Phare”($75)“La Poulie”($78)“Homemade Brittany Fish Soup”($95)“Val De Rance Sweet(2%)”($50/bowl)“Sparkling Homemade Pineapple & Ginger Ale Cooler”($45)喺香港食到嘅crepe多數都係日式甜嗰款但其實正宗嘅crepe係嚟自法國🇫🇷想喺香港食到正宗嘅crepe可以嚟呢間喺灣仔嘅餐廳☺不論鹹食定甜食款式都超多😍首先叫咗個湯做頭盤魚湯味道濃郁☺入口creamy☺仲配上麵包粒同芝士碎,口感十分豐富🤩我地仲點咗份Salmon Salad🥗原來呢個沙律都有塊可麗餅墊底好驚喜😍沙律食材除咗煙三文魚,仲有帶子,車厘茄,沙律菜,檸檬🍋色彩繽紛睇見都想食😍特別嘅係帶子用檸檬汁醃過,鮮味十足又夠開胃😋鹹食嘅可麗餅其實叫Galette呢種可麗餅係用蕎麥粉整成,原來仲係無麩質☺我地叫咗當中嘅Les Pierres Noires材料有風乾火腿,芝士🧀,蕃茄🍅,蛋仲有啲沙律
“Les Pierres Noires”($142)
“Salmon Salad”($148)
“Le Phare”($75)
“La Poulie”($78)

喺香港食到嘅crepe多數都係日式甜嗰款
但其實正宗嘅crepe係嚟自法國🇫🇷
想喺香港食到正宗嘅crepe可以嚟呢間喺灣仔嘅餐廳☺
不論鹹食定甜食款式都超多😍

首先叫咗個湯做頭盤
魚湯味道濃郁☺入口creamy☺
仲配上麵包粒同芝士碎,口感十分豐富🤩

我地仲點咗份Salmon Salad🥗
原來呢個沙律都有塊可麗餅墊底好驚喜😍
沙律食材除咗煙三文魚,仲有帶子,車厘茄,沙律菜,檸檬🍋
色彩繽紛睇見都想食😍
特別嘅係帶子用檸檬汁醃過,鮮味十足又夠開胃😋

鹹食嘅可麗餅其實叫Galette
呢種可麗餅係用蕎麥粉整成,原來仲係無麩質☺
我地叫咗當中嘅Les Pierres Noires
材料有風乾火腿,芝士🧀,蕃茄🍅,蛋
仲有啲沙律菜伴碟🥗
火腿鹹香味突出,同其他配料味道好夾😍
Galette整成六角形超靚😍食落好香脆真心好食🤤

甜嘅crepe就係用麥粉整成
我地叫咗當中2款😋
首先係Le Phare,即係榛子醬+香蕉🍌+士多啤梨🍓
Crepe入面塗滿咗甜甜嘅榛子醬😍
咁經典嘅味道又點會唔好食😚
第2款係La Poulie,即係開心果雪糕+蜜糖🍯+杏仁
開心果雪糕味道香濃🍦加上杏仁片口感十足🤤

因為食Galette同Crepe嘅正宗食法食配上apple cider🍎
所以叫咗Val De Rance☺當中仲有分sweet同dry
鍾意飲甜嘢嘅我當中揀sweet😆甜甜地好易入口☺
最得意嘅係用碗仔裝住嚟飲🤣成個感覺好豪邁🤣
另一杯就叫咗Pineapple Gingerale🍍
菠蘿味道夠哂香甜😚配上Gingerale估唔到又幾夾😝

雖然睇落啲crepe薄薄地但食食吓其實都幾夠飽😆
食完今餐完全令我愛上咗Galette🤤

幾年前去法國食過個crêpe好好味 今日突然又好想食番個味道 上網搵一搵比我搵到係灣仔既La Crêperie😊見到佢個menu有好多唔同既crêpe好興奮🤣就叫左幾款!同埋一兩個starters😄🔸 Foie Gras - 法國菜鵝肝總會出現 佢既foie gras好肥美 煎到外脆內嫩 d油香出晒泥😋配焦糖蘋果係底 即時解左種油膩感👍🏻🔸 Mussels and french fries (seasonal) - 用左時令既法國藍青口 個size比平時既mussels細 但一樣鮮甜🤤個sauce都好creamy🔸 Les pierres noires (Galette) - 呢個係galette因為用左smoked ham咸香味重 加埋好juicy既蕃茄🍅 成件事好fresh🥰 而個餅皮都比較脆口🔸 Les Voiles De Saint Tropez - 呢款係甜既crêpe 個crêpe本身比較煙韌 個人好鐘意上面既蘋果好重cinnamon既味道 加埋焦糖醬同vanilla雪糕🍦 gosh好好好好味‼️🔸 La Sexy Suzette - 呢個都係甜既crêpe 本身揀佢係因為佢

🔸 La Sexy Suzette - 呢個都係甜既crêpe 本身揀佢係因為佢有好強視覺效果🤣因為佢會將brandy燒熱 淋落去個crêpe到 超級ig-able😂😂其實眼闊肚窄既我食到呢度已經好飽 但好在佢係青檸配芒果🥭sorbet 夠清新 就算好飽食埋都唔會話漏到頂唔順😋

另外仲叫左Apple cider 聽職員介紹先知原來法國既apple cider好出名 而佢地既飲法好特別係倒落碗🤩有淡淡既蘋果香🍏🍎

好鐘意呢間餐廳 環境又好 食物質素又高 而且d服務好好👍🏻 會再回頭‼️⭐️⭐️⭐️⭐️✨
2021-07-17 750 浏览
好耐都冇食過法國餐廳,前排有位朋友生日,於是趁佢放工帶咗佢去一間法國餐廳慶祝,近近地就佢返工嘅地方,喺金鐘行一陣就到啦,間餐廳嘅位置都算幾方便。Homemade Brittany Fish Soup $95Served with croutons and cheese頭盤先來一個魚湯,魚湯唔腥,但同時魚味好重。重點係旁邊嘅croutons同埋芝士,配埋魚湯一齊飲用嘅時候,錦上添花。芝士一定要趁魚湯仲熱緊嘅時候加落去,會溶喺湯入面。Foie Gras $138Pan fried foie gras with caramelised apple and sweet apple cider sauce served on toasted bread鵝肝燒得好香,餐廳冇用好重嘅調味,但係鵝肝煮得一啲都唔腥。調味唔重有一個好處,就係塊鵝肝唔會太鹹,配埋麵包同埋焦糖蘋果一齊食,成個口感同味道層次都好豐富。La Moussaillon $158Shrimps, mango, asparagus, cod fish cooked in a creamy lemon and garlic sauce呢款

Foie Gras $138

La Moussaillon $158
呢款galette有啲脆脆地,好味。首先要讚一讚嘅就係佢成個外相擺得好靚,喜歡影相嘅朋友一定會好鍾意呢間餐廳,每一樣嘢食都會擺得好精緻。魚身雖然調味比較鹹,但係配埋芒果同galette,味道又會啱啱好,非常神奇。

Les Voiles De Saint Tropez $88
Vanilla ice cream, caramelised apples, salted butter caramel
食完鹹嘢,就到甜品啦,呢間餐廳嘅食物唔會太甜,所以甜品都唔會覺得太甜,個焦糖味非常之突出,同雪糕同埋蘋果一齊食嘅時候非常之夾,我同朋友都食得好開心。

La Jamaicaine $118
Vanilla ice cream, cooked bananas, flamed with Grand Marnier
上枱嘅時候,店員會將酒淋喺crepe上面,燒起份crepe,靚。呢個同上述嘅焦糖蘋果有啲似,唔同嘅地方係佢用咗香蕉,同埋會用酒做個汁,酒嘅味道比較濃烈,但係同crepe嘅味道幾夾。

Kerne “Craft Cider” $55
餐廳特登由法國入口嘅蘋果酒,同平時飲開嘅Apple cider有啲唔同,酒嘅味都唔會太強,蘋果嘅香味非常之突出,有啲似飲緊有氣嘅蘋果汁,同埋呢到係用碗飲,別有一番風味。

Brittany Apple Juice $45
唔鍾意飲酒嘅朋友可以揀呢一隻蘋果汁,蘋果嘅味道濃郁,正。

2021-07-12
2021-07-17 138 浏览
有人說早上吃得像皇帝,午餐就要吃得像平民,我今次就反其道而行,Lunch time約了朋友仔來個豪食!選了這間位於灣仔利東街的餐廳,係不少OL的食堂,唔book walk in都起碼等三個字,今次難得book左位,可以慢慢嘆!佢哋crepe的餐目包羅萬有,有咸有甜,但我永遠覺得食甜的crepe先係皇道,一睇就已經選中了甜品,香蕉朱古力,再睇埋飲品,竟然仲有galeto milk shake ,真係想唔肥都幾難!我仲要簡左awful chocolate,milk shake 一定係chocolate,佢哋應該係用左意大利galeto 雪糕,香濃幼滑,大口大口飲,真係又肥又正!至於主菜我們就選了經典的肉醬意粉,和磨菇肉腸pizza!肉醬意粉🍝肉醬多過意粉,醬汁不太希也不太杰,食到啖啖的肉碎和蕃茄汁,真係估唔到意粉都好出色!至於pizza和一般不同,佢哋係用左蘇皮底,那種香蘇的感覺真的很特別,真係一係唔食,一食就食至肥的美食,開開心心又一餐,當然除了至肥美食,餐廳也有沙律供應,總之各式其式任君選擇,must encore
至於pizza和一般不同,佢哋係用左蘇皮底,那種香蘇
肉醬意粉
2021-07-15
肉醬意粉
2021-07-15 86 浏览
為左慶祝我聽日放假,所以今晚我決定豪一豪佢。就算食唔到正式法國大餐,我都要泥法式餐廳開心下😎 ✨ Starter: Foie Gras - 其實係鴨肝蘋果多士,個鴨肝入口即溶,配埋蘋果解膩好match~✨Mussels and French Fries Galettes - 法國藍青口配薯條,個青口勁鮮味又勁juicy, 烹調時間剛剛好😍薯條幾香口,勁大份,食完都滯滯地😂✨Les Pierres Noires - 叫左個咸嘅crepe,有smoked ham, 芝士,蕃茄&蛋,個味mix埋一齊又幾夾喎!個Crepe皮煙煙韌韌,食落口感唔錯~✨ Les Voiles De Saint Tropez - 焦糖蘋果配 雲呢拿雪糕crepe, 其實佢d蘋果好好食,唔會好漏,不過加埋焦糖醬有d飽😂 中意甜野嘅人一定好中意食🤩✨La Sexy Suzette - 全晚精髓,火焰芒果雪葩,睇住熊熊烈火好治癒🥰 ✨Apple cider - 我地叫左Dry同Medium嘅蘋果酒,medium會甜d濃d, 我幾中意😜

呢間灣仔藍色La crepe店可以話係crepe老字號 今次放左工又約左朋友黎食啦~~~ Octopus Carpaccio 喺新鮮彈牙嘅八爪魚薄片淋上欖欖油同檸檬汁,更能帶出其鮮味,係款好好嘅頭盤小菜。Lobster Pasta :龍蝦肉爽口彈牙,份量都幾多,意粉口感軟硬適中,每條意粉均勻掛滿醬汁,而醬汁用左魚湯同埋佢哋自家製嘅茄汁所製,令整體額外添上一份鮮甜味。Les Pierres Noires :係一款由蕎麥粉所製嘅鹹味可麗餅,係可麗餅內入面有咸香滿滿巴拿馬火腿,奶味較重口感有如奶油般軟滑嘅金文畢芝士,新鮮嘅番茄同埋有隻太陽蛋,材料非常豐富,味道口感都令人非常滿足。Les Voiles De Saint Tropez傳統甜嘅可麗餅,淋上滿滿香甜可口嘅焦糖漿,再喺表面鋪上用蘋果做嘅漿果,最後中間放上雲呢拿雪糕球,係一款好傳統嘅法國西北部甜品。La Sexy Suzette呢度嘅Suzette可麗餅配上自家製嘅芒果gelato ,口感幼滑,再加埋秘製檸檬醬汁,令到味道多添一份清新嘅感覺。而最後嘅重點係擺盤時,將Cointreau呢款利口酒點燃,均勻倒入可麗餅上,除左酒香撲鼻外,更有

Octopus Carpaccio

Les Voiles De Saint Tropez

La Sexy Suzette
呢度嘅Suzette可麗餅配上自家製嘅芒果gelato ,口感幼滑,再加埋秘製檸檬醬汁,令到味道多添一份清新嘅感覺。而最後嘅重點係擺盤時,將Cointreau呢款利口酒點燃,均勻倒入可麗餅上,除左酒香撲鼻外,更有助營造氣氛。

喺布列塔尼除左食可麗餅會配上蘋果酒一同搭配享用之外~

佢哋亦都會用瓷碗飲蘋果酒,所以我哋都特意跟隨傳統,我哋揀左一款2%sweet啲同埋一款較為dry嘅6%,當然2%容易入口,甜甜的啱晒女仔;6%就啱晒男仔喇

• Lobster  Pasta
2021-07-14 76 浏览
喺香港想食地道嘅法國菜🇨🇵通常都比較貴, 呢間熱門法國菜餐廳價錢親民, 人均都係$200左右, 即叫即做嘅可麗餅同埋galette 真係好正💖 餐廳氣氛二海洋帆船為主題, 好有情調同埋比較浪漫💕小編最鍾意佢個魚湯, 老闆話佢哋每個星期都會返鮮魚貨, 所以個湯魚味香濃鮮甜味美。🥗番茄牛油果沙律菜Galette 食材配搭同埋醬汁好夾, Galette 用有機小麥粉製作而成, gluten free, 人人食得好安心唔驚敏感🤩Le defi 可麗餅: 呢個賣相勁啦, 上菜嘅時候有火焰表演環節, 勁鍾意食呢拖肥味雪糕🍦, 好香嘅拖肥奶香, 甜度令人食完非常滿足🤤~~~~~~~~😋味道: 8/10📸賣相: 8/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 9/10💎性價比: 8/10💲人均:$200⏪回頭率:90%~~~~~📍La Crêperie灣仔皇后大道東100-102號鉅芝樓1樓~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 8/10
📍La Crêperie
灣仔皇后大道東100-102號鉅芝樓1樓
~~~~~
2021-07-06 101 浏览
La Crêperie (灣仔)法式可麗餅之夜~~~小編與友人,揀了2人set dinner $538, 合共食了4份可麗餅😆 主菜可選2款,我們選了2款鹹食可麗餅:La Piano可麗餅即叫即整,香口薄脆😋 ,餅皮包裹著菠菜、煙三文魚,中間還有一隻太陽蛋🍳,旁邊配了黑醋汁沙律菜🥗,還可以加檸檬汁,可以多吃幾口☺ 餅皮用蕎麥粉製成,比較健康👍🏻L’ Americaine 這款的餡料有多片新鮮蕃茄,還有芝士免治牛肉碎,味道濃郁,另外也是配了一隻煎蛋~2款甜品:La Sexy Suzette這款甜食可麗餅性價比高~ 上面是芒果雪葩,配上青檸,店員把火焰🔥酒淋上可麗餅上,冰火交融,味道酸酸甜甜帶點酒味~La Plougastel事前不知道友人為小編這個小驚喜,店員一邊唱生日歌,一邊端上這碟寫上了生日字句的可麗餅,上面有小編最愛的士多啤梨🍓和藍莓🫐Dinner set 包了2杯飲品,我們選了French Apple 🍎 Cider, 酒精濃度不高易入口,甜甜的,不過小編忘記了影相📸️值得一提是店員熱情款待,主動介紹餐單,有賓至如歸的感覺🥰*需加一服務費地址:灣仔皇后大道東100-102號鉅芝樓1
La Crêperie (灣仔)

法式可麗餅之夜~~~

主菜可選2款,我們選了2款鹹食可麗餅:
La Piano

L’ Americaine

2款甜品
La Sexy Suzette

La Plougastel

值得一提是店員熱情款待,主動介紹餐單,有賓至如歸的感覺🥰

*需加一服務費
地址:灣仔皇后大道東100-102號鉅芝樓1樓
2021-04-29
2021-07-05 919 浏览
Crepe對我黎講係一樣好authentic既食物,有次去旅行食過有鹹有甜toppings既crepe,先發覺原來同自己係香港掃街食既忌廉crepe係兩碼子既事 crepe係可以食得好posh好有variety! 不過要係香港搵返呢個味道真係唔容易,好彩有個同樣識飲識食既好姊妹帶我黎呢度,仲話係佢之前既定情meal 話說大食既男友唔太喜愛薄薄既crepe,咁就梗係同好閨蜜食下高質餐談下心餐廳以航海做主題, 俾人有海港既感覺, 應該就係想營造返餐廳來自Brittany, Paris既呢個海港連枱上面既鹽同胡椒都係用燈塔裝住, 好有去旅行既feel我自己偏愛甜d既酒, 呢隻來自Brittany既4.5% alc. cider fruity得黎又夠dry, 配住黎食crepe+cream係傳統既法式食法🤌 唔怪得知係Paris 2018既得獎酒係Brittany飲apple cider, 傳統都係用碗黎飲, 好似中國飲酒果d戰鬥碗, 即刻變左好豪爽 正合我地兩個麻甩系女生!法國菜其中一個signature一定非鵝肝莫屬, 呢度既foie gras大隻得黎好飽滿, 煎至外層金黃香脆, 內裡嫩滑
crepe係可以食得好posh好有variety!

連枱上面既鹽同胡椒都係用燈塔裝住, 好有去旅行既feel

Foie Gras

Kerne Craft Cider

正合我地兩個麻甩系女生!

Kerne Craft Cider

法國菜其中一個signature一定非鵝肝莫屬, 呢度既foie gras大隻得黎好飽滿, 煎至外層金黃香脆, 內裡嫩滑多汁, 實在非常高質

Foie  Gras

配埋焦糖蘋果同埋爽脆露筍即刻解哂d膩, 個配搭真係好好
 係第一道菜已經睇到呢間餐廳好識得用蘋果入饌, 真係處理得非常好

Foie  Gras

呢度最主要係食法式可麗餅, 鹹既buckwheat flour #galette 同甜既 #crepe , 無論係配煙三交魚🐟帶子🍄蘑菇煙肉忌廉🥓定椰子雪糕🥥都好好味, toppings真係好多選擇好百搭

沙律1d都唔馬虎, 唔會淨係得生菜咁單調, 鹹鮮味既煙三文魚加埋番茄仔同埋乾蔥夠豐富, 用檸檬汁做簡單調味已經足夠, 唔駛落沙律醬更清新.
Salmon Salad

另一款signature係呢度菜出現既就係ceviche! 鮮味既帶子用ceviche既做法增添左citrus既味道, 連口感都變得更爽脆, 有d似食緊柚子肉既感覺

Salmon  Salad

另一款savoury galette我地就點左menu cover既推介, 有三隻pan-seared帶子, 配埋濃郁既煙肉蘑菇, surf & turf既配搭用白酒忌廉汁融合埋一齊, 非常惹味

La  Marin

我自己就鍾意用bucketwheat flour做既galette, 多左份麥香, 而且食落果份粗糙感感覺更實在同earthy

La  Marin

不過友人就鍾意wheat flour既crepe多d, 佢話口味淡d但有種煙韌口感
 都真係要係呢間專食crepe & galette既餐廳先食得到呢種質素

椰子味crepe我地兩個都一致俾like! 椰子雪糕同椰絲配salted butter caramel同朱古力, exotic得黎非常邪惡

La Coco Cadiz

但真心好食到不得了, 而且d whip cream同醬汁令個crepe保持濕潤得黎又唔會令佢太soggy, 個平衡做得好好

La  Coco  Cadiz

蘋果cider 🍾, 蘋果sorbet 同caramelised 蘋果crepe😍 簡直係蘋果三食! 帶烈酒香得黎, 甜甜既焦糖蘋果片又有酸酸地既青蘋果sorbet中和返, 唔會淨係得死甜, 酸甜既平衡拿掐得宜

La  Normande

仲要用Calvado白蘭地燒起團火, 再將火焰淋上crepe, 超ig-able

La Normande

整體黎講係好豐富既一餐, 可以體驗哂鹹甜既薄餅配十分之多唔同選擇既topping! 而且薄餅唔會食完之後都覺得好似食緊空氣咁, toppings都非常足料
 絕對係好authentic又好食又好睇既一餐, 用黎做celebration dinner就岩哂啦

值得一提係店員既服務態度超級好, 由於實在有太多galette & crepe選擇, 花多眼亂之下我地都唔知點揀好既時候, 店員俾左好多專業既介紹同埋意見我地, 亦會逐一講解下要點食同埋配咩最好, 令我地都更加了解crepe呢樣傳統食物及餐廳背後既理念
Foie Gras
Salmon Salad
Salmon  Salad
La Coco Cadiz
La  Coco  Cadiz
La Normande
2021-07-03 99 浏览
食飽食甜品是常識吧!諗起呢間bookmark左好耐的餐廳😀差不多9點去到都好full,只安排到bar位但無所謂啦,d員工都好nice😊 坐bar枱仲可以睇住廚房即場整😝💟Le Defi $88焦糖香蕉+焦糖雪糕+焦糖醬=天堂❤️食一啖內心莫明感動🥺Crepe皮比另一間出名食crepe既好味同感覺較正宗,雖然成件事係幾甜下但都係我接受範圍內。惟二可以挑剔的地方就係d焦糖醬淋左係雪糕上硬左,果種口感有d煙韌,我個人覺得有d古怪😕 但淋係暖暖crepe皮上果d就🤤另外就係香蕉唔覺有焦糖化到,無脆口感覺😟不用多說,見字訂位💁🏻‍♀️
食飽食甜品是常識吧!諗起呢間bookmark左好耐的餐廳😀

Le  Defi

💟Le Defi $88
焦糖香蕉+焦糖雪糕+焦糖醬=天堂❤️
食一啖內心莫明感動🥺
另外就係香蕉唔覺有焦糖化到,無脆口感覺😟

不用多說,見字訂位💁🏻‍♀️
Le  Defi
2021-07-01 553 浏览
上環的La Crêperie分店原來已關閉,所以和朋友轉到灣仔店,環境、服務和味道同樣滿意!法國店主先熱情地介紹我們關於法國Brittany小鎮出產的Crepe和Galette,原來沿海小鎮的海產也豐富!當日有生蠔供應,所以我們也要點了幾隻食,生蠔肥美鮮美,海鮮咸香味重,加上紅酒醋更開胃!我們想試多幾款Crepe,所以點了L’ar Men 素菜Galette, 是以Emmental 芝士、菠菜和蕃茄為主,賣相也很好看!一塊塊像薄餅切起食,菠菜很多汁,令Galette也保持濕潤,加上芝士咸香和蕃茄的清爽,整個配搭很好,不想食肉時也會很滿足!我們亦叫了帶子白汁意粉,份量很多。帶子煎到金黃半生熟,鮮味十足!而意粉加上煙肉、蘑菇等,也很惹味,但如果可加芝士香氣便更好了!之後便是今晚主角Crepe了!試了的兩款也都很好吃,不分上下!La sexy suzette 放了簡單一球芒果sorbet, 卻有著不一樣的出場!原來店員會澆上Contreau酒,即君度橙酒,頓時兌配火焰效果,很吸睛!而橙酒的濃酒香也充滿住整個Crepe, 令整個味道更有層次、更好食!Crepe薄薄的,也很輕型好食!另一款是百搭

當日有生蠔供應,所以我們也要點了幾隻食,
生蠔肥美鮮美,海鮮咸香味重,加上紅酒醋更開胃!

我們亦叫了帶子白汁意粉,份量很多。

另一款是百搭的朱古力香蕉Le Pecheur .
香蕉先焦糖化,所以很甜很香軟,很好吃!而黑朱古力亦甜而不膩,沒想到最頂的忌廉也十分輕型,不會太飽肚,我們兩人很快便吃完了!

食Crepe的時間,店主不忘叫我們一口crepe, 一口cider, 原來很過癮!
這幾款Cider 很fruity, 有果香甜味,很易入口!而且和Brittany當地人一樣,用戰鬥碗喝,真是特別有feel!
2021-06-29 130 浏览
La creperie是一間頗有情調的法國餐廳,每枱點上蠟燭,有不同國籍的客人到訪,餐廳最出名的是法國crepes 好好食Oysters 🦪生蠔帶海水味及鹹味,產自法國,新鮮好吃Mussels n french fries青口粒粒飽滿甜美,肉厚細緻,吃下去酒味香濃,配以一大碗炸至金黃的直身薯條~🍟Les pierres noiresgalettes是一款咸食的主菜,材料有風乾火腿,半熟煎蛋,蕃茄,芝士。火腿鹹香味濃郁突出,和簡單調味的雞蛋蕃茄完美融合,而伴碟是黑醋沙律🥗以前只係食過甜味未食過鹹味,原來鹹食都唔錯,值得一試Crepes:Les voiles de saint tropez呢款薄餅餅皮煙煙韌韌,上面有雲呢拿雪糕及肉桂蘋果,濃濃的焦糖味好香好甜,味道和口感都是絕佳😋Pecheur好食到停唔到口,Crepes連同忌廉一起食,入口超滑,加上有榛子醬及完熟香蕉🍌甜蜜幸福❤️☺️還加了一點杏仁增加口感,超好食😋

Oysters
🦪生蠔帶海水味及鹹味,產自法國,新鮮好吃

Mussels n french fries
Les pierres noires

Crepes:
Les voiles de saint tropez

Pecheur
2021-06-27 71 浏览
係外國exchange 果陣食過當地既Crepe一試難忘,想係香港揾番熟悉既感覺。Google 下就俾我揾到呢間法國可麗餅既店。果日同朋友一人一個brunch, brunch包左一個Galettes 同Crepe, 食完真係勁飽😂 建議細食嘅朋友淨係叫一款試都可以。Galettes 方面果日就叫左La Cow-Boy, 入面有碎牛,cheese 同蕃茄。第一次食Galettes感覺好特別,個皮有啲大麥既味,配拉絲既芝士同碎牛真係無得輸,加埋蕃茄就可以中和油膩嘅感覺。Crepe 方面,個皮唔會話太甜,D cream 都好有空氣感,士多啤梨醬都唔會話偏甜。雖然食咗個Galettes 已經飽到上心口,但係呢個甜品絕對唔會令你覺得好漏。食咗兩個唔同嘅口味,個人都係鍾意甜既crepe 多D😂不過整體來講已經係冇得輸。

La  Cow-Boy
La  Cow-Boy