2021-09-03
《La Creperie》呢間法國餐廳我幾年前食過已經覺得佢啲crepe 好好食!中間有試過其他既crepe但都係覺得呢間好食啲!原來佢已經開店10年!可以話係老字號!今日心癢癢又拉咗朋友一齊食!🍴Octopus carpaccio ($128)封壓咗切到好薄既八爪魚配上橄欖油同檸檬汁~ 味道酸酸地好開胃爽口!🍴Lobster pasta ($175)呢款我極力推介!平時食開啲龍蝦相關既嘢都會覺得太濃味有時仲有少少苦!但呢個完全冇呢種感覺!首先佢啲龍蝦肉切到厚厚的,份量都唔少,食落好鮮甜!意粉軟硬度適中~佢個汁都調得好好!係用咗魚湯同蕃茄汁,可能係因為咁,酸得嚟又有鮮甜味,少咗油膩感!我地一致覺得好正!🍴La Piano ($145)成日都覺得有生蛋黃既賣相都唔會差得去邊🤣 見到已經好吸晴!呢個係鹹味既可麗餅! 用咗三文魚、菠菜、蛋組合而成!三文魚同菠菜份量好多,成個餅大大份都幾飽肚!🍴La sexy suzette ($118)呢款我見好多人都點🤣 原因係上碟時會有個火焰既戲碼🔥店員會將酒淋上crepe度~形成藍火,幾靚!(可惜店員淋得太快影唔切🥺) 而crepe 上面係芒果雪葩,可
呢間法國餐廳我幾年前食過已經覺得佢啲crepe 好好食!
中間有試過其他既crepe但都係覺得呢間好食啲!
🍴Octopus carpaccio ($128)
封壓咗切到好薄既八爪魚配上橄欖油同檸檬汁~
味道酸酸地好開胃爽口!
🍴Lobster pasta ($175)
呢款我極力推介!
平時食開啲龍蝦相關既嘢都會覺得太濃味有時仲有少少苦!
但呢個完全冇呢種感覺!
首先佢啲龍蝦肉切到厚厚的,份量都唔少,食落好鮮甜!
意粉軟硬度適中~
🍴La Piano ($145)
成日都覺得有生蛋黃既賣相都唔會差得去邊🤣 見到已經好吸晴!
🍴La sexy suzette ($118)
呢款我見好多人都點🤣 原因係上碟時會有個火焰既戲碼🔥店員會將酒淋上crepe度~形成藍火,幾靚!(可惜店員淋得太快影唔切🥺) 而crepe 上面係芒果雪葩,可以跟隨喜好加上青檸汁~ 但唔知係咪因為太多酒既關係有少少苦,朋友頂唔順結果我食晒!(酒鬼無誤🤣)
🍴La Defi ($88)
我見到呢款真係雙眼發光!
全部都係拖肥岩晒鍾意食甜既我🤣
侍應話呢款係好人氣既crepe!!!
用咗拖肥醬淋滿成個crepe! 連蕉都用拖肥浸過!配埋拖肥雪糕,夾埋煙煙韌韌既crepe一齊食真係好鬼好食😆😆😆
🍻Apple cider (half: $55)
佢嗰度有張紙寫住法國可麗餅配法國蘋果酒係Brittany最傳統既食法!講到咁我地緊係要嗌嚟飲!最得意係佢會用碗嚟飲(令我諗起戰鬥碗🤣)飲落酒味較重,不過都易入口同飲到蘋果既香甜味!
好滿足既一餐!而且侍應(定店長?)好鬼熱情同搞笑~ 服務態度好好,環境又有法國小鎮風情,氣氛唔錯😍 除咗crepe 係皇牌,估唔到佢個龍蝦pasta 都咁鬼好食!