呢間灣仔藍色La crepe店可以話係crepe老字號 今次放左工又約左朋友黎食啦~~~ Octopus Carpaccio 喺新鮮彈牙嘅八爪魚薄片淋上欖欖油同檸檬汁,更能帶出其鮮味,係款好好嘅頭盤小菜。Lobster Pasta :龍蝦肉爽口彈牙,份量都幾多,意粉口感軟硬適中,每條意粉均勻掛滿醬汁,而醬汁用左魚湯同埋佢哋自家製嘅茄汁所製,令整體額外添上一份鮮甜味。Les Pierres Noires :係一款由蕎麥粉所製嘅鹹味可麗餅,係可麗餅內入面有咸香滿滿巴拿馬火腿,奶味較重口感有如奶油般軟滑嘅金文畢芝士,新鮮嘅番茄同埋有隻太陽蛋,材料非常豐富,味道口感都令人非常滿足。Les Voiles De Saint Tropez傳統甜嘅可麗餅,淋上滿滿香甜可口嘅焦糖漿,再喺表面鋪上用蘋果做嘅漿果,最後中間放上雲呢拿雪糕球,係一款好傳統嘅法國西北部甜品。La Sexy Suzette呢度嘅Suzette可麗餅配上自家製嘅芒果gelato ,口感幼滑,再加埋秘製檸檬醬汁,令到味道多添一份清新嘅感覺。而最後嘅重點係擺盤時,將Cointreau呢款利口酒點燃,均勻倒入可麗餅上,除左酒香撲鼻外,更有

Octopus Carpaccio

Les Voiles De Saint Tropez

La Sexy Suzette
呢度嘅Suzette可麗餅配上自家製嘅芒果gelato ,口感幼滑,再加埋秘製檸檬醬汁,令到味道多添一份清新嘅感覺。而最後嘅重點係擺盤時,將Cointreau呢款利口酒點燃,均勻倒入可麗餅上,除左酒香撲鼻外,更有助營造氣氛。

喺布列塔尼除左食可麗餅會配上蘋果酒一同搭配享用之外~

佢哋亦都會用瓷碗飲蘋果酒,所以我哋都特意跟隨傳統,我哋揀左一款2%sweet啲同埋一款較為dry嘅6%,當然2%容易入口,甜甜的啱晒女仔;6%就啱晒男仔喇