KABOOM

位於尖沙咀北京道鬧市樓上20樓一間餐廳,主要都係用泰國海灘感覺為主題,而且戶外仲有維港景色,整體已經好好feel。Salmon Tartare
三文魚他他一直都係我嘅至愛,作為starter真係十分出色。Scallop Carpaccio帶子刺身配上香草奶油醬汁,十分開胃。Pasta with Grilled Octopus大大條八爪魚嘅腳,勁吸睛,加上al dente嘅意粉,好海邊餐廳嘅感覺。Grilled Gai Yang Chicken用泰式香料醃成嘅燒春雞,別有一番風味,雞肉嫩滑多汁,加上鬆軟嘅薄餅同蔬菜,好大份。Wohoo, What A Day!朋友好中意椰子味飲品,就叫左呢杯Tequila base加埋椰子同菠蘿果汁,整體感覺好夏日。Damn Pissed Off!用浴缸呢一個presentation真係好surprise,Vodka base但用左唔同果汁配搭,整體個酒精感唔係好重,岩曬女仔飲,又打卡又好飲。Overall黎講,CP值好高,單係餐廳嘅地理位置同整體氣氛已經好好出色,再加上維港景色嘅加持,單單呢兩點,同朋友黎飲野傾計已經好開心,而且食物質素唔錯,價錢都十分

Scallop Carpaccio
帶子刺身配上香草奶油醬汁,十分開胃。
Grilled Gai Yang Chicken
Wohoo, What A Day!
Damn Pissed Off!

Overall黎講,CP值好高,單係餐廳嘅地理位置同整體氣氛已經好好出色,再加上維港景色嘅加持,單單呢兩點,同朋友黎飲野傾計已經好開心,而且食物質素唔錯,價錢都十分合理!
2024-01-08
Grilled Gai Yang Chicken
💭餐廳位於大廈頂層無論係室外同室內都可以睇到好靚嘅維港景色🏙️😍坐室內個氣氛又係幾舒服我就坐bar枱 可以近距離睇到調酒師製作酒 都幾chill架😆─═★:;*─═☆:;*─═★:;*─═☆:;*─═★:;*🔸Kaboom Sharing Platter ► $248一共有5款小食~包括豬肉串、炸雞翼、春卷、泰式魚餅同炸蝦球 仲有三款醬汁!份量非常多 覺得四個人食都好足夠!每款非常惹味 好啱一班朋友飲酒吹水食🤤🔸Cereal Butter Prawn ► $128一碟大概6隻虎蝦🍤好大隻蝦已經預先拆好殼所以食落好方便蝦肉爽口彈牙 混合咗炸到好香脆嘅殼物 增加口感而且好重牛油香 非常獨特嘅口味🍽️🔸Crispy Grouper with Tom kha tail ► $238冬陰功湯湯底好重椰子味🥥魚柳表面煎到好香脆魚肉好滑好鮮嫩🐟啖啖肉🤤🔸Tail Lobster sauce Strozzapreti pasta with Lobster tail ► $268原隻龍蝦尾 蝦肉超彈牙同鮮甜 麵條係用短捲麵🍝每一啖意粉都掛哂龍蝦汁 龍蝦嘅醬汁非常濃郁🤤🔸Damn Pissed off
💭餐廳位於大廈頂層

魚肉好滑好鮮嫩🐟啖啖肉🤤

原隻龍蝦尾 蝦肉超彈牙同鮮甜 麵條係用短捲麵🍝
每一啖意粉都掛哂龍蝦汁 龍蝦嘅醬汁非常濃郁🤤

🔸Damn Pissed off ► $128
呢杯拎黎打卡真係冇得輸😍浴缸再加泡泡同花瓣 仲有一隻鴨仔做裝飾 勁得意!
基底係用咗伏特加 加入埋熱情果 菠蘿汁
味道偏甜 散發出陣陣果香味 酒精嘅濃度唔係太高 相對較易入口🥂

🔸Enough is enough ► $128
超大杯😂 Mezcal同氣泡酒做基底+ 西瓜🍉+青檸+梳打 飲落係勁fresh!

2024-01-26 352 浏览
呢間一直都係OpenRice嘅熱門餐廳,我都留意咗好耐,終於都book到位上去chill下😎餐廳有兩層,朋友鍾意吹下風所以我哋揀咗天台,上到去嗰下被眼前嘅景色驚艷,無想過尖沙咀呢個位置竟然可以眺望維港景色✨開陽的景觀亦令我心情開朗了🫶🏻Prawn Jujube💰108外脆內彈牙~鮮嫩口感搭配香茅甜辣醬很惹味Curry Duck Confit💰258油封鴨和咖哩的香氣相輔相成~嫩滑的鴨肉和鳳梨的甜味十分匹配,配上新鮮蔬菜,增添了整體顏色和口感的層次🌟Oven Baked Sambal Stingray💰268烤魔鬼魚質地鮮嫩,搭配參巴醬的微辣和蔬菜的清爽,帶出豐富的口感和層次,第一次食亦令人十分難忘Enough Is Enough! 💰128這杯一上枱就帶給了度假的風情,西瓜有一種清爽的感覺,很適合用來放鬆一下No More OT Please!💰128花的擺設讓人感到放鬆而且很美,伏特加和石榴的組合帶來了一種甜美又微酸的味道,就像是在忙碌的日子也有甜美的時刻🌸這裏的環境很舒適而且景觀一流🌃店員亦都很貼心,風比較大的時候,會主動詢問需不需要提供披肩🫶🏻離開的時候再看一次室內那一層,同樣有

Prawn Jujube💰108
外脆內彈牙~鮮嫩口感搭配香茅甜辣醬很惹味

Curry Duck Confit💰258

Enough Is Enough! 💰128

No More OT Please!💰128

離開的時候再看一次室內那一層,同樣有十分舒適的裝修,而且亦同樣看到一流的景觀✨有時間會再同朋友來🫶🏻

• Prawn Jujube
  • Curry Duck Confit
  • Enough Is Enough!
  • No More OT Please!
今次朋友介紹我地嚟咗間東南亞為主題的Fusion菜餐廳經Open Rice訂位超方便佢有室內同天台揀 今次就揀咗室內Appetizer:Salmon Tartare $128超開胃既前菜三文魚以泰式酸辣醬調味過 酸酸辣辣再配上脆脆的煎米餅乾 層次感十足份量完全夠佈滿個三塊煎米餅乾!!!Appetizer: Cereal Butter Prawn $128CP值超高 估唔到佢依個價錢都份量十足有足足6-7隻手掌心咁大既虎蝦肉質彈牙又新鮮 每隻都有滿滿既炸蒜粒 超級香口Lobster Pasta With Lobster Tail $268蘑菇打成醬汁 加上濃郁龍蝦汁掛滿意粉上 超惹味超大條龍蝦尾 龍蝦肉厚實 有淡淡的椰奶的味吸睛又打到卡之外 仲好鮮味彈牙手搓粉特別有嚼勁又特別 Crispy Grouper With Tom Kha Kai $238赤點石斑魚依款都係店員介紹我地試嘅一道菜佢見我地兩個女仔嚟食 建議我地唔好點兩個意粉咁我地就聽佢講 試試依款魚估唔到真係有驚喜!魚皮煎過脆脆地 魚肉又夠嫩滑個汁有少少香料味點埋佢個汁食 點完即刻昇華咗 特別得嚟又好味Damn Pissed Of
今次朋友介紹我地嚟咗間東南亞為主題的Fusion菜餐廳
經Open Rice訂位超方便
佢有室內同天台揀 今次就揀咗室內

Appetizer:Salmon Tartare $128
超開胃既前菜
三文魚以泰式酸辣醬調味過 酸酸辣辣
再配上脆脆的煎米餅乾 層次感十足
份量完全夠佈滿個三塊煎米餅乾!!!

CP值超高 估唔到佢依個價錢都份量十足

赤點石斑魚
依款都係店員介紹我地試嘅一道菜
佢見我地兩個女仔嚟食 建議我地唔好點兩個意粉
咁我地就聽佢講 試試依款魚
估唔到真係有驚喜!
魚皮煎過脆脆地 魚肉又夠嫩滑

多到就滿瀉既泡泡之餘 仲有玫瑰花瓣
真係俾佢既鴨鴨+小浴缸吸引咗
酒的味道主要以熱情果濃縮果汁;薑汁汽水味的濃縮菠蘿汁
當中加入vodka 微醺程度不會灼口

Tonight Is Gonna Be A Good Night! $108
易入口嘅cocktail 陣陣花香味
唔會好甜 同樣好啱女仔飲

📍 KABOOM (尖沙咀)
尖沙咀北京道12A號太子集團中心20樓
2024-01-25 268 浏览
二訪Kaboom,今次坐天台露天座位,可以盡享維港景色!!Kaboom播着輕快的歌曲,音樂伴隨着酒精,有很chill的氛圍~見到有不少人在慶祝生日/聚會。▫️Scallop Carpaccio $128北海道帶子,配上泰式冬陰公醬汁,酸酸甜甜有點香辣!!整體感覺好清新refreshing~▫️ Prawn Jujube$108炸蝦球口感彈牙,用料實在!!很香口~▫️Massaman Risotto With Sea $208咖喱醬汁有少少辣,味道少少驚喜,帶子微微香煎和海膽都很新鮮鮮甜~▫️ Lobster Pasta With Lobster Tail $268椰奶加龍蝦汁,pasta是雙管通粉,口感比較煙靭 很掛汁~龍蝦尾很爽口▫️ No More OT Please! $128▫️Every Day Feels Like A Monday $128Cocktails好精緻,連取名都好特別~兩杯酒味都較輕,果汁味重偏甜,女士都好啱飲

▫️Scallop Carpaccio $128

▫️ Prawn Jujube$108
炸蝦球口感彈牙,用料實在!!很香口~

▫️ No More OT Please! $128
2024-01-24 1192 浏览
Thai Style Salmon Tartare 💰128最近真係對他他愛不釋手😍三文魚粒魚油脂香甜,配上淡淡充滿泰式風情既香料調味,完全係去咗曼谷食三文魚他他既feel🧜🏻‍♀️Thai Lobster Sauce Strozzapreti Pasta with Lobster Tail 💰268Strozzapreti Pasta亦叫短捲麵💁🏻‍♀️食落會有啲嚼勁,比一般意粉更掛汁龍蝦尾大大隻好吸晴🤭加上龍蝦醬,完全睇得出餐廳有用心設計過菜單呢Tom Yum Risotto with King Oysters 💰208入口非常香口既香茅檸檬同魚露等,辣度係淡淡既辣😆絕對係會食上癮既味道,附加三隻微微焦脆既大蠔係super完滿‼️Damn!Pissed off! 💰128超可愛既浴缸裝飾加上泡泡同小鴨🐥飲落酸酸甜甜,菠蘿汁香比較重🍍難怪係人氣之選哈哈哈Enough is Enough 💰108認住佢‼️見到大大件西瓜🍉係面就認到呢杯叫咩了比想像中好飲好多哈哈哈哈哈🤣西瓜既清新配上烈酒係我近期發掘到其中一款超有趣好飲既方式黎,非常易入口,大大杯,絕對推薦‼️Kaboom係尖沙咀頂層及天台,兩者

Damn!Pissed off! 💰128

Enough is Enough 💰108
認住佢‼️見到大大件西瓜🍉係面就認到呢杯叫咩了
Kaboom係尖沙咀頂層及天台,兩者都可以飽覽維港景色
頂層以木系同竹子為主題,非常有格調🤩而天台個vibe會更輕鬆悠閒
整體有種海灘餐廳既感覺🏖️天台仲有個小帳蓬,如果日落時間到訪會唔會就好似去咗布吉島咁呢🤣
2024-01-21
2024-01-24 1205 浏览
尖東靚景天台餐廳|KaboomKaboom係一間好啱情侶去浪漫撐枱腳嘅天台bar and restaurant,價錢相宜,推薦🫶🏻🍽️人均:$200-$400🕰️時間:晚市Kaboom Sharing Platter $248最鍾意sharing platter,咩都有啲可以試吓,kaboom platter有炸雞翼、魚餅、春卷、豬肉串等、仲有三個sauce,正呀👍🏻Thai Lobster Sauce Strozzapreti Pasta with Lobster Tail $268Strozzapreti Pasta好啱口味,夠chewy又掛汁,直頭搶哂lobster sauce鏡🤭Oven Baked Sambal Stingray $268好少食魔鬼魚,原來味道都好唔錯,多肉,啲骨比較完整都易起👍🏻Damn Pissed Off $128其中一款最受歡迎嘅cocktail,好啱打卡!有個浴缸仔加鴨鴨,好得意🥰Guinness $108
尖東靚景天台餐廳|Kaboom

Damn Pissed Off
Kaboom Sharing Platter
Damn Pissed Off
  • KABOOM Sharing Platter
Bookmark 咗勁耐嘅餐廳!即使係坐吧枱,抬頭一望係 Bartenders 調酒,再望下右邊已經係維港景色望住個景都抵晒 *ଘ(੭*ˊᵕˋ)੭* ੈ✩‧₊˚天氣咁冬坐Outdoor 真係分分鐘食完嘢就病xdd個人覺得佢哋嘅酒咁靚又好飲而且價錢 $100 頭,影多幾張相都抵~推薦節日慶祝過嚟用餐(∗ᵒ̶̶̷̀ω˂̶́∗)੭₎₎̊食物雖然有少少貴,但每一樣嘢食都無伏重要有驚喜! 好少可會去到一間餐廳而佢嘅嘢食係每一樣都Impress到自己!有機會會再回訪!! 𖧷 有加一  ‧˚₊ ៸៸𓏸  Hamachi Ceviche | $128 好彩有聽店員嘅推薦嗌呢款!好大片厚切嘅油甘魚! 完全唔腥的! 有油脂香!醬汁係柚子汁, Wasabi, 青檸葉油好清新而且有驚喜嘅前菜!𓏸  Chilli Crab Cups | $98賣相依然好靚! 食落唔會太辣! 而且蟹肉調味好足! 有蟹肉又有香脆嘅酥皮撻底! 而且每個蟹肉撻上面仲有柚子酸汁啫喱! 好清新~𓏸  Oven Baked Sambal Stingray | $268魔鬼魚真係好特別! 香港應該無咩地方有得食(?) 一上枱係好大份㗎!用咗娘惹菜嘅叁巴醬同埋
Bookmark 咗勁耐嘅餐廳!
望住個景都抵晒 *ଘ(੭*ˊᵕˋ)੭* ੈ✩‧₊˚
天氣咁冬坐Outdoor 真係分分鐘食完嘢就病xdd
推薦節日慶祝過嚟用餐(∗ᵒ̶̶̷̀ω˂̶́∗)੭₎₎̊
有機會會再回訪!!
𖧷 有加一

‧˚₊ ៸៸
𓏸  Hamachi Ceviche | $128
好彩有聽店員嘅推薦嗌呢款!
好大片厚切嘅油甘魚!
完全唔腥的! 有油脂香!
醬汁係柚子汁, Wasabi, 青檸葉油
好清新而且有驚喜嘅前菜!
𓏸  Chilli Crab Cups | $98
用咗娘惹菜嘅叁巴醬同埋香蕉葉製作
肉質好滑,需要有骨彈一用叉就可以輕易將骨同埋肉分離! 而且佢個醬汁整得好惹味~
就連隔離啲菜都燒得好好食! 好滿足
Oven Baked Sambal Stingray
𓏸  Thai Lobster Sauce Strozzapreti Pasta with Lobster Tail | $268
就算係龍蝦尾都有好多肉! 好鮮味而且彈牙!
個龍蝦醬汁先係個精華!
原本用叉食緊個意粉,但個醬真係好味到要用匙羹去畢起意粉連醬汁食!
𓏸  Mandalay | $78
唔中意飲酒都有 Mocktail 嗌!
個賣相係椰子造型好得意啊!
入面有芒果蓉、菠蘿汁、檸檬汁同薑汁汽水
面頭有勁多冰! 啲冰溶咗之後就可以令杯嘢飲無咁甜啦~
Mandalay
𓏸  Coffee, Tea Or Me? | $128
朋友就嗌咗杯 Cocktail!
酒味唔算太重,幾啱女仔飲
入面有 Whiskey, 黑糖梅酒, 自家製嘅 Oolong Cordial 同埋梳打水
Coffee, Tea Or Me?
2024-01-16
Mandalay
Coffee, Tea Or Me?
  • Coffee
  • Tea Or Me?
  • Hamachi Ceviche |
  • Chilli Crab Cups
  • Coffee Tea Or Me?
𝐊𝐚𝐛𝐨𝐨𝐦⛲️🩶🖤Appetizer ~ Cereal Butter Prawn [$128]CP值很高的Starter 擺盤也超美的 主要有六至七件半個手掌心大小的厚肉虎蝦球 每件都灑滿蒜蓉奶油味的粟米脆脆 整件大蝦球都包覆着奶油粟米味 加上檸檬草和咖喱葉調味 吃下去不像炸蝦球的口感 因為粟米片會入口即溶 有點像吃美味棒的味道🦐🌽Appetizer ~ KABOOM Sharing Platter [$248]這份小食拼盤足夠三至四人吃呢 裏面有各式各樣泰式串燒和炸物 包括豬肉串🐷雞翼🐓泰式魚餅🐟網紙春捲🍢炸蝦球等等🦐另外有三種醬汁配搭 炸粉不會過厚 而且做得金黃酥脆 值得一試喔🫔🧡Pasta ~ Thai Lobster Sauce Strozzapreti Pasta with Lobster Tail [$268]意粉頗有驚喜 整條龍蝦尾加上真材實料的蘑菇打成醬汁🍄吃着還有蒜香味 龍蝦肉也很厚實 有淡淡的椰奶的味🥥手搓粉特別有嚼勁 每一條都掛滿芝士和龍蝦汁 味道有點像卡夫芝士通粉醬 忌廉也不會太鹹令人覺得飽滯❣️Main ~ Grilled Gai Yang Chicken [$
𝐊𝐚𝐛𝐨𝐨𝐦⛲️🩶🖤

Main ~ Grilled Gai Yang Chicken [$238]
BBQ燒烤過加上泰式腌料的燒春雞🍢份量很大 約有三至四件雞髀🍗雞皮烤過脆脆的很惹味🤤燒春雞肉十分好脫骨 肉質新鮮🥩彈牙多汁🐔

Cocktail ~ Damn Pissed Off! 🐣 [HH $108 Glass $128]
浴缸形狀的Cocktail杯也太可愛了吧🍸賣相很夠創意 玫瑰花瓣加上快滿瀉的白色泡泡🌹就好像泡了很久的玫瑰澡🛀🧼酒的味道主要是熱情果濃縮果汁 加上薑汁汽水味的濃縮菠蘿汁🫚🍍特別有亞熱帶風情的感覺🌿混和了vodka的味道 喝下去是微醺程度不會灼口🍺😽

Mocktail ~ Mandalay 🥥 [HH $68 Glass $88]
看酒杯會誤以為是椰子作主調的mocktail🍶想不到原來是杯fruit prunch🏝濃縮芒果及菠蘿汁 加上檸檬薑味梳打汽水🍋口味偏甜🍯感覺可以喝很久 整杯都是碎冰 可以慢慢待mocktail的碎冰溶掉中和甜味會更好喝🧊

😋味道 :4.5 / 5

💰價錢:~$500 /人

📌位置:尖沙咀北京道12A號太子集團中心20樓

🌿舒適度:5 / 5

🍽️用餐時間:90分鐘
2024-01-22 214 浏览
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢間餐廳位係尖沙咀嘅大廈高層 全程遠眺維港醉人嘅景色🪸而且駐場仲有酒店級名廚 主理東南亞嘅Fusion菜色🍴❶Single Bone Chicken Wings $98呢個單骨雞翼誠意十足🐔 雖然睇落平平無奇🧆 但食落原來同平時食到嘅好唔同🐣雞翼炸至金黃色💛 食落多左一陣酸酸辣辣嘅泰風味🇹🇭另外單骨雞翼食起上嚟超方便💁🏻‍♀️話咁易就將啲肉食得乾乾淨淨🥰❷Thanh Pho Hue Pork Skewers $98呢個豬肉串嘅份量都相當多 一共有8條💥豬肉經過腌制後炮製成豬肉串🔥食起上嚟有啲似台灣腸👨🏻‍🍳外皮有點咬口 內層就保持咗豬肉質既鮮味同油脂🐷簡單嘅菜式 足以體現越南X台灣fusion嘅味道🐽❸Thai Lobster Sauce Strozzapreti Pasta with Lobster Tail $268(Lobster sauce, grilled lobster tail, coconut milk, garlic confit and mixed mushrooms)呢個菜式結合咗泰國同義大利既烹飪風格🐗意大利麵嘅火候岩岩好 煮得剛好彈牙🍝同濃郁嘅龍

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

同濃郁嘅龍蝦醬完美結合🦞
龍蝦蝦尾肉質柔軟 同時又帶有一絲嚼勁🦭
新鮮嘅食材配上華麗嘅擺盤 令菜式多左一份豪華感🩶

❹Curry Duck Confit
(Green curry, duck leg, pineapple and seasonal vegetables)
鴨腿係呢道菜式既主角之一🦆
鴨腿預先醃製 外皮煎至微焦 鴨肉仍然保持鮮嫩🐤
醬汁方面就用咗青咖喱👀
比平時識到嘅青咖喱辣少少🙊
同鴨肉既鮮嫩口感完美融合🫶🏻
而配菜鳳梨 都點綴咗呢個菜式⭐️
酸酸甜甜 超級解膩🍍

❺Cocktails - Damn Pissed Off! $128
呢杯Cocktails擺盤好似泡泡浴咁 超級打卡able!!📸
而且Bartender都大推🍸
以伏特加為基酒 融合百香汁同菠蘿汁🍍
入口味道酸甜 微微嘅薑味增添咗一微辣嘅風味🤏🏻
令整體感覺增加咗層次感📌
而口感就不會太過甜膩或酒精感過重🍺

❻Mocktails - Padang $88
唔想飲酒嘅話呢杯Mocktails都係一個唔錯既選擇🍹
加入咗西瓜汁、青檸汁、香蕉糖漿同蘇打嚟調配👍🏻
甜度岩岩好 呢個組合份外增添咗一份酸爽🐝
而蘇打水就為整杯飲品增添咗一點氣泡同清爽感🔅

平時都幾鍾意食𝐭𝐚𝐜𝐨𝐬既我叫咗【𝐃𝐞𝐞𝐩 𝐬𝐞𝐚 𝐭𝐚𝐜𝐨𝐬🌮】試下,酥脆既𝐭𝐚𝐜𝐨𝐬入面放咗好多爽彈既鮮蝦,加分位係雖然係切粒上,但都𝐟𝐞𝐞𝐥到佢地係用大隻既鮮蝦整成既,配埋酸酸甜甜既𝐜𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞幾開胃,面頭亦都舖滿咗三文魚籽(꒪´꒳`꒪) 另一個幾有驚喜既𝐬𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫係【𝐂𝐞𝐫𝐞𝐚𝐥 𝐛𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐩𝐫𝐚𝐰𝐧🦐】其實就係牛油味好香既虎蝦,𝐜𝐨𝐚𝐭咗層薄薄既𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚𝐥喺面,食落仲有陣淡淡既香茅味,唔錯喔(´ސު`) 主菜揀咗【𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐩𝐚𝐬𝐭𝐚 𝐰/ 𝐥𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐭𝐚𝐢𝐥🦞】原條龍蝦尾賣想好好,𝐩𝐚𝐬𝐭𝐚係捲型既都幾掛汁,個𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞就係偏濃味既龍蝦汁,份量都唔少~ 因為以前試過一次泰式既烤魔鬼魚覺得好驚艷就叫咗個【𝐒𝐚𝐦𝐛𝐚𝐥 𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠𝐫𝐚𝐲🐟】,魚肉醃得幾入味,除咗啲大骨之外真係啖啖肉,配埋配菜既焗薯角一齊食估唔到都幾飽~見呢度既𝐜𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥咁出名我地都叫咗啲得意既黎試下~【𝐄𝐧𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐢𝐬 𝐞𝐧𝐨𝐮𝐠𝐡】賣相好靚,用咗𝐩𝐫𝐨𝐬𝐞𝐜𝐜𝐨同𝐬𝐨𝐝𝐚調成既所以比較易入口,而【𝐈 𝐰𝐚𝐧𝐭 𝐭𝐨 𝐤𝐞𝐞𝐩 𝐟𝐢𝐭】就比較似飲緊帶啲青瓜味既𝐲𝐨𝐠𝐡

見呢度既𝐜𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥咁出名我地都叫咗啲得意既黎試下~【𝐄𝐧𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐢𝐬 𝐞𝐧𝐨𝐮𝐠𝐡】賣相好靚,用咗𝐩𝐫𝐨𝐬𝐞𝐜𝐜𝐨同𝐬𝐨𝐝𝐚調成既所以比較易入口,而【𝐈 𝐰𝐚𝐧𝐭 𝐭𝐨 𝐤𝐞𝐞𝐩 𝐟𝐢𝐭】就比較似飲緊帶啲青瓜味既𝐲𝐨𝐠𝐡𝐮𝐫𝐭咁,係比較啱女仔既一款𝐜𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥🍹
2024-01-22 165 浏览
🏝️ 主打泰式Fusion菜,餐廳充滿東南亞渡假風,室內外用餐位置均飽覽維港景式,分上下兩層。🍸🍤Cereal Butter Prawn$138大蝦炸得外層甘香,肉質爽口,鋪滿香口嘅脆糠,份外惹味🌮Thai Style Salmon Tartare $128新鮮既三文魚伴泰式醬汁,酸甜好開胃,,將三文魚放係脆片上面一齊食,每一口都好fresh*🍗Grilled Gai Yang Chicken $238原隻烤雞,肉質軟腍鮮嫩而雞皮烤至微微焦脆,油香十足, 帶點微辣好惹味🦞Thai Lobster Sauce Strozzapreti Pasta with LobsterTail $268 而主菜方面,龍蝦肉夠新鮮爽口彈牙,再嚟係佢個龍蝦醬汁非常濃郁,配搭 Strozzapreti短捲麵,每啖都食到豐滿嘅龍蝦汁,非常推薦🐥Damn Pissed Off! $128泡泡浴缸放上花瓣造型,加上可愛鴨仔,打卡💯以Vodka 配搭熱情果、菠蘿、薑調配帶點辛辣又有果香味🍸Cocktail- Coffee, Tea or Me? $128帶點黑糖既焦甜味~賣相好精緻🌻

🍤Cereal Butter Prawn$138
大蝦炸得外層甘香,肉質爽口,鋪滿香口嘅脆糠,份外惹味

新鮮既三文魚伴泰式醬汁,酸甜好開胃,
,將三文魚放係脆片上面一齊食,每一口都好fresh

原隻烤雞,肉質軟腍鮮嫩而雞皮烤至微微焦脆,
油香十足, 帶點微辣好惹味

Tail $268

🐥Damn Pissed Off! $128
泡泡浴缸放上花瓣造型,加上可愛鴨仔,打卡💯
以Vodka 配搭熱情果、菠蘿、薑調配
帶點辛辣又有果香味

帶點黑糖既焦甜味~賣相好精緻🌻

呢間位於尖沙咀太子大廈頂樓嘅餐廳 主打泰式西餐,有好大既露台坐位 亦有indoor, 我地今次就坐indoor。餐牌選擇都唔少,我哋兩個人叫咗兩個小食兩個主菜同埋兩杯嘢飲 每款都有驚喜😋刺身帶子配上餐廳特製嘅冬陰功醬,好好食 個醬既味道一食 我覺得自己直頭飲緊冬陰功湯咁 酸辣鮮 好豐富既味道。Share拼盤好豐富 份量多到嚇親我 款款都好食,呢個竹籃好有泰國風味 好似置身泰國食緊野咁。Curry duck咖喱味香濃 辣辣哋特別開胃,鴨腿做得唔錯 皮脆肉滑 而且入味。底下重有薯仔同蔬菜 配埋咖喱食一流。龍蝦意粉🍝龍蝦尾有炭燒香味,龍蝦汁底既意粉味道比想像中淡 唔會話好濃郁好濟,意粉形狀幾特別 質地唔錯。飲品2杯選擇左mock tail🍹都係以亞熱帶水果為主 夠哂泰國風味餐廳食物 環境都唔錯 好有氣氛,重望到海景,無論朋友聚會 生日慶祝節日都好適合👍🏻

2024-01-19 179 浏览
聚會該去甚麼地方? 想了很久! 我們是有要求的, 除了 Cocktail 要美美的該我們打卡外, 食物味道不能差, 還要有美景, 終於讓我們找到了一處讓人如置身泰國渡假海灘般的餐廳酒吧, 還能眺望維港醉人夜色, 實在太浪漫! 餐廳以天然物料芬蘭木材及天然竹等塑造的餐廳,以竹鋪滿整個天花, 令食客如置身繁華鬧市內的世外桃源。餐廳另設有戶外花園, 但我沒有提早預訂便安坐室內, 落地玻璃同樣可以欣賞維港夜色。酒吧很吸引, 每款 Cocktail 均用上不同款式且別緻的酒杯, 就連 Mocktail 也絶不馬虎呢! 我們分別點了Mandalay & Hue! 看著也很開心, 喝著也很讚! 雖然是 Mocktail, 但喜歡這不會太甜及味道有層次, 推介!餐廳以東南亞菜為主, 我們點了 Kaboom Sharing Platter, Mango & Green Papaya Beef Salad, Vermicelli Noodle with Red Prawns & Curry Duck Confit!Mango & Green Papaya Beef Salad $148 ~ 烤牛扒切片上,

Mango & Green Papaya Beef Salad $148 ~ 烤牛扒切片上, 份量超多, 濃濃的炭烤味道! 青杧果及青木瓜很爽脆, 自家製泰式醬汁酸酸甜甜的, 很開胃呢!
Kaboom Sharing Platter $248 ~ 包括: 單骨雞翼、豬肉腸串、泰式魚餅、米網春卷及蝦丸! 太豐富了吧!
Vermicelli Noodle with Red Prawns $228 ~ 紅蝦足有3隻! 肉質鮮甜又彈牙, 蝦頭味道亦無比鮮味! 粉超級爽身!
Curry Duck Confit $258 ~ 大大隻鴨肶, 肉質嫩滑沒有羶味, 一刀切落即骨肉分離, 味道濃郁! 青咖喱再撫搭配新鮮蔬菜, 超讚!
2024-01-18 122 浏览
再次到訪這間主打東南亞式Fusion菜的人氣酒吧餐廳,欣喜食物質素仍然保持高水準今晚食客眾多,被安排坐在吧台,可以近距離欣賞調酒師製作雞尾酒,非常有驚喜💕Chilli Crab Cups $98(Crab meat with chilli crab paste and yuzu ponzu vinegar jelly in filo cups)螃蟹肉質鮮嫩多汁,鮮美和辣椒的香辣結合,配上酥脆的撻皮,令整道菜的口感非常豐富💕KABOOM Sharing Platter $248(Pork skewers, chicken wings, Thai fish cakes, netted spring rolls and prawn jujube)小食拼盤份量超級豐富,共有5款小食3款醬汁,最適合點來和朋友一起分享,有蝦餅、泰式魚餅、豬肉串、網狀春捲、單骨雞翼,全部都炸得酥脆可口💕Grilled Gai Yang Chicken $238(Grilled chicken marinated in Thai dressing, seasonal vegetables and rot)餐廳的招牌菜

💕Chilli Crab Cups $98

💕KABOOM Sharing Platter $248

餐廳的招牌菜之一,烤春雞經24小時以泰式醬汁醃製,味道夠惹味,烤雞外皮微微焦脆
,內裡肉質保持嫩滑,配上比一般香脆得多的手抓餅,值得推介

💕Satay Pasta with Iberico Pork Loin $208
(Housemade satay sauce, Iberico pork loin, garlic confit and crushed peanuts)
有驚喜的組合,意粉入口煙韌Q彈有嚼勁,且掛滿香濃惹味的沙爹醬汁,好滋味,再配上伊比利豬大里肌肉,味道甘香多汁,軟腍得來略有嚼勁富含真實肉感,好好食啊

💕Damn Pissed off $128
(Vodka, Passion Fruit Purée, Pineapple Juice with Ginger Flavour)
這款cocktail賣相非常可愛吸睛,有一隻小黃鴨放在泡泡浴缸旁,還有泡泡呢,以伏特加作基酒,混合薑丶菠蘿和熱情果,果味酸酸甜甜,比較容易入口

💕Mandalay $88
(Mango Purée, Pineapple Juice, Lemon Juice, Soda with Ginger Flavour)
這款是無酒精的mocktail,混合芒果丶菠蘿丶檸檬和薑,果香濃郁,入口清涼舒爽,非常解渴

總的來說,這間位於香港尖沙咀的泰式西餐廳每一道菜都非常出色,讓我有再次到訪的衝動

💸每人平均消費 $510