餐厅: JW咖啡室
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
餐厅: JW咖啡室
资讯:

2018-10-28 6333 浏览
吃...不吃...吃...不吃...去...不去...去...不去...這幾天腦袋裡一直在天人交戰,整天想著到底要不要來這個華麗的蟹宴。低頭看看自己的肚子,再轉頭看看自己的戶口,好像都在跟我說:「你最近吃太多,夠了喔!」不過,抬頭看看一直向我招手的螃蟹,再看看那10月31日的期限。猶豫了好幾天,我也還沒決定要不要去,為什麼就沒有人約我呢?有人可以注意到我痛苦的表情嗎!「你看我的肚子。」最後受不了,還是得找漁夫。「?」「平嗎?」「平啊!」「那去吃自助餐好不好?」「...」還有8天....7天...6天...「你是瘋子嗎?」漁夫受不了。「人家就是期待不行嗎!」我抗議,現在我可不敢想像沒來的自己,過了10月可得後悔死了。早在決定去的那天我已經決定我的第一盤絕對要把五種螃蟹跟龍蝦都堆上去。夾起最多膏的麵包蟹、鮮甜的花蟹、有彈性的龍蝦、鱈場蟹、帝王蟹,再拿上一碗雞尾酒汁和檸檬,「小心你的口水!」站在我後面的漁夫提醒,「看你這樣子穿美美都沒用了!」「這爆膏蟹蓋是無論如何都得吃的!」這裡的龍蝦是我的最愛,這麼多自助餐中這裡的龍蝦真是數一數二的好! 不但肉質有彈性,味道鮮甜又多膏,真的非常難得!令人驚
吃...不吃...吃...不吃...
去...不去...去...不去...

猶豫了好幾天,我也還沒決定要不要去,為什麼就沒有人約我呢?
有人可以注意到我痛苦的表情嗎!
「你看我的肚子。」最後受不了,還是得找漁夫。
「?」
「平嗎?」
「平啊!」
「那去吃自助餐好不好?」
「...」

還有8天....7天...6天...
「你是瘋子嗎?」漁夫受不了。

「這爆膏蟹蓋是無論如何都得吃的!」
令人驚喜的是花蟹,比想像中更大隻次外,蟹肉也是又甜又飽滿。

「你看!竟然有這麼多膏的花蟹!」我拉著漁夫,自己拿了兩個之外也不忘幫他也夾上一個。
「這花蟹可比帝王蟹成本更高吧!」
「花蟹的肉質細嫩,帝王蟹的咸鮮味又非常突出,這叫我怎麼辦啊!!」
海鮮冷盤拿了一盤又一盤,光是龍蝦跟花蟹就整整吃了兩隻,再來數不清的帝王蟹,光是這邊我的嘴巴就忘不過來了!

之後走到新的天婦羅區域,除了主打的帝王蟹外,想不到還有軟殼蟹。
向來喜歡軟殼蟹的我不忘夾上一隻,卻沒有要他的天婦羅汁,轉頭拿了一片生菜和泰式酸辣汁,自己做了軟殼蟹生菜包。因應個人喜好隨便配搭,這就是自助餐的樂趣啊!
旁邊的帝王蟹天婦羅當然也不能錯過,不費吹灰之力就吃到一根根完整的蟹肉棒,這還不是帝王級的享受嗎!

「你看晚上的花膠,真的比中午的大片呢!」
我拿了花膠又拿了蟹肉荷葉飯,還有豬腳薑、釀蟹蓋和蟹肉雲吞。
看到閃閃亮亮的叉燒,也好想拿一片,萬豪的燒味一向不錯,不過這些可就沒有必要今天吃了。
「這糯米飯很好吃耶!」平常不愛吃飯的我也忍不住挖了好幾口,還特地放在蟹蓋上,看起來份外吸引。
豬腳薑的味道也是平衡得很好,喝完更開胃。

「你都把薑醋當作湯來喝了。」漁夫說。
本對雲吞興趣不大,但聽到不少人讚賞就給他一次機會吧!

「跟平常的萬豪雲吞分別不大啊!」沒什麼蟹肉,但蝦肉是一樣又多又爽彈,不過沒什麼驚豔感就一隻算了。
「剛看到別人拿6隻我還以為有什麼特別呢!」我轉頭看漁夫,他準備向釀蟹蓋動刀。
「這其實比較像炸蝦餅。」他說,我淺嘗了一口果然也不甚特別,還不如繼續攻向海鮮冷盤。

漁夫看我又拿來牛排跟羊排,還有燒龍躉,不禁有點驚訝。
「還以為你這次沒肚量吃他們了!」
我本是不打算吃,怎知道又見他們粉粉嫩嫩的向我招手,阿姨又很親切的幫我切一片厚厚的牛扒邊,不吃好像可惜了!
「好吃的東西再多還是吃得下的啦!」比較可惜的是以往萬豪都做燒三文魚,現在的油脂沒那麼豐富,口感也沒那麼滑溜,還好只拿了一點點。

結束了咸食的回合,便是時候開始打下一場仗。
「Dessert Queen 要出動了!」剛好8點15分,芝士撻出爐了!把皮帶調鬆一格,放鬆一下肚皮便滾出甜點區。

除了芝士撻當然也要拿其他甜點,一次拿不了太多,就先拿我一向喜歡的杯裝慕絲、cream brulee等。

「芝士撻真的軟心耶!好好吃!」要不是限時還真想多拿一個!
吃了半顆,便出去拿雪糕試試配著吃,也順便拿了麵包布甸和蘋果金寶,看有位置還拿了木糠布甸和tiramisu。

「芝士撻還是單吃的好,雪糕跟Apple crumble才是絕配啊!」
甜點一吃果然也是停不了口,很快我便清了第二盤,看我又打算出去,漁夫都懷疑起自己的眼睛。
「我還沒吃蛋糕啊!」

這裡的香草慕絲蛋糕我還沒吃過呢!再拿一點hong kong opera cake和芒果蛋糕,木糠布甸和tiramisu也多拿一點好了!
回到位置,我便宣告這是我的最後一盤,水果也塞不下了。

「我好似吃下了未來幾餐了。」我平常乖乖把熱量省下就是為了一刻豪放啊!
「你的量我甘拜下風!」雖然這認可沒有意義,卻有種征服了這自助餐的成功感。
喝完最後一口伯爵茶,自助餐也開始收了,我們也準備離開。
「我們竟能在這花上3個小時。」我們可不到7點就到了!
「不過好像才花了1個多小時就吃得差不多了!」
本來還真想慢慢品嚐,不過美食當前還真的很難壓抑啊!
「老實說吃食這樣子真的不貴!」這麼多螃蟹耶! 要是平常我一定立馬推薦別人來吃! 可惜有10月31日這個大限,他們要吃這些美食只好下年請早了哈哈
2018-10-22
  • 海鮮類
  • 甜品
  • 花膠
2018-10-24 6375 浏览
因為有信用卡做緊優惠 所以就試下呢度既下午茶啦我哋大約三點鐘去到 個侍應會俾咗個Number俾我哋先 真正入到去係三點三一開波就先飲個燉湯 呢個燉湯真係好足料 我諗我自己飲咗三次跟住都有魚生 我不停食三文魚同埋墨魚味道都幾新鮮嘅~熟食方面就有牛 乳鴿 仲有好多點心 例如蝦餃等等其實我都食唔晒所有野 因為已經好飽好飽其實我想試吓個粥 但係太飽嘅關係都食唔到最後尾就食甜品 自己食咗個pancake 係即叫即整嘅 我覺得都可以試一試 只個窩夫我就覺得平常左少少 最後最後食埋杯Häagen-Dazs 雪糕。就已經差唔多五點鐘 就要交枱lu~~
因為有信用卡做緊優惠 所以就試下呢度既下午茶啦
一開波就先飲個燉湯 呢個燉湯真係好足料 我諗我自己飲咗三次
跟住都有魚生 我不停食三文魚同埋墨魚
味道都幾新鮮嘅~
熟食方面就有牛 乳鴿 仲有好多點心 例如蝦餃等等
其實我都食唔晒所有野 因為已經好飽好飽
其實我想試吓個粥 但係太飽嘅關係都食唔到
2018-10-21
2018-10-20 5373 浏览
今日同屋企人一行五人去JW Marriott 食Tea buffet ,三點前就去到,要排一陣隊先入得, 三點三正式開始食,首先食熱野。我拎咗豬腳薑、一人一宗燉湯(個湯有花膠響螺)好鮮甜、跟住我拎咗乳鴿、韓國牛、黑椒煙三文魚、椒鹽蝦、蝦餃。個乳鴿好好味,蝦餃都OK,韓國牛頭一盤好食,之後嫲嫲,黑椒煙三文魚好味。我比較鍾意個粥,自己點數,我點左魚,我落左好多油炸鬼,好味!甜品個apple crumple同個cheesecake最好味,比較少朱古力甜品,個紫米露同雪耳木瓜糖水好味。不過如果有熱既就更加好,包一杯餐飲,最後埋單信用卡有85折,折左$310一位。最後食埋朱古力Hagan Diaz 雪糕先走。
2018-10-13 7715 浏览
如果我和你談戀愛,大概應有十二三年的時間。 我講緊係愛上JW Marriot自助餐的時間,第一次吃是大學的時候,我打趣和今晚食飯的K小姐說,那個時候,我吃二十四件龍蝦,面不改容,真心愛吃到一個點,我自己回想起都覺得驚。 不過,這幾年少去了的原因,因為有一次吃過後過得有點悶,好像驚喜不在再,然後再沒有意欲去。 直到八月,我需要搞一次與同事慶祝食晚飯,想選擇吃自助餐,同事N先生不斷叫我選擇JW,話幾正幾正,英雄所見略同,只不過當時我說,價錢太貴我不夠錢成間行去食,加上好像有點水準不太stable,我最後沒有選擇。 但我前幾天見到P先生的花膠麵,再燃起了我的興趣,也得知十月佢個新theme好得,星期一晚突然有機會補上朋友的空檔,立刻來食呢個自助餐。 (首先想講,當晩冇準備相機只有用手機影,好唔靚,見諒。) 原來這裡改變了很多,這十年裝修不同了,連名也不同了Marriott 食自助餐的地方,由從前的萬豪咖啡室,變成今天的JW咖啡室。 Crab lovers alert係十月主題,剩係看到呢到你己經知道有幾勁,海鮮係我食自助餐以來見過最多。 唔係淨係裝修左改咗名咁簡單,食物都改變左好多,
如果我和你談戀愛,大概應有十二三年的時間。

(首先想講,當晩冇準備相機只有用手機影,好唔靚,見諒。)

唔係淨係裝修左改咗名咁簡單,食物都改變左好多,選擇豐富了兩倍左右。

平時都知道海鮮係幾豐富,但今日嘅陣容可以說是前所未有咁鼎盛,從未在自助餐見過的紅花蟹、勁大條的亞拉斯加蟹腳、很少吃到名貴的加菲蟹、可以砌到一座山出嚟的麵包蟹、也很少會任吃的名貴鱈場蟹腳、和我從前最愛的舊情人龍蝦,我可以好肯定話你知你淨係食呢個counter都已經值回票價。

你睇吓啲花蟹麵包蟹龍蝦加菲蟹爆膏到一個點。

不過當然唔係咁簡單。熱葷有好多好名貴嘅食品,我自己做了一個名貴的小拼盤,蟹肉皇帝伊麵為主,送上大片的花膠,海參,冬菇,鮑魚,以大大件的蝦膠釀蟹蓋,還有像臉一般大件的龍躉肉。淨係呢幾個counter又係第二個回本位。

對不起,你以為熱盤得咁少,少年你太天真了。

還有避風塘炒蟹,糯米蒸花蟹,蟹肉雲呑,呢三個都係蟹主題的食物,粒蟹肉雲吞好似拳頭咁大,食到回味足足一星期。

你以爲得牛扒羊架?仲要有大大件的焗躉扒,好味到不行,未食都已經感受到那種震撼。

熟食還有不錯的咖哩,當然還有食左好多年都一樣咁好味嘅白汁意粉,鴨胸,海南雞飯,片皮鴨。

湯又有幾種,我最喜歡合掌瓜燩豬展。

魚生又係勁多,有帶子甜蝦馬刀貝三文魚墨魚和榮螺等等,壽司又係勁多,不過睇你有冇能力食到咁多。

最重要有個天婦羅counter,有蟹腳和軟殻蟹天婦羅,又係勁好食,個個都讚好。

其實我覺得吃完這兩個部份已經不是回本咁簡單,係酒店任食呢堆咁名貴的食物,係超值x10000。

唔好話我賣花讚花香剩係講回本位,講講其他選擇,冷盤都好靚,三文魚都有幾款,凍肉款又係成晚都咁多,仲有好多芝士你選擇。

呢度裝修後,仲有我覺得最靚嘅沙律菜corner,高貴有格調。

甜品都有好多,每版限定的芝士撻對比我之前在SOGO吃的更好吃,當晚有位年青的朋友吃了五件,果然後生可畏。

還有豆腐花,生果,tiramisu,多種不同的cheese cake,我不想多說了,相對不好吃便吃的我覺得陣容都非常豐富,但我寧願抽多點時間和肚子吃熟食。

九點九前到十點完自助餐前,我再吃多兩件龍蝦,這就像和舊情人復合一樣的感覺,我肯定這十多年我還是深深愛上這裏的自助餐,愛到不行。

最好係九點幾都仲要有好多海鮮,唔同其他自助餐九點已經所剩無幾。

我覺得這個主題只得一個月實在太少,如果你睇完我呢篇文有興趣,快啲去訂位,愛蟹愛海鮮愛鮑魚愛甜品的來都是沒有錯。

寫到呢度,我好想再食一次,M先生已經叫我訂下星期一,我已經勁想Join佢食多次,不過唔阻佢溝女了。

JW咖啡室
金鐘金鐘道88號太古廣場香港JW萬豪酒店5樓
2018-10-08
2018-10-09 4381 浏览
以往在中環工作,每逢喜慶,都會與同事來到 JW Cafe 大擦一餐! 無他,因為這裡的食物質素就是信心保證,部份根本就是超越了自助餐的水準,JW Cafe 換上新裝後,這晚還是第一次再度回來拜訪回味 先看海鮮那邊,好多蟹呀! 是十月限定的 Crab Lovers Alert 自助晚餐,好蟹的你怎能錯過,有 鱈場蟹腳、花蟹、加菲蟹等等,來一個華麗「蟹」逅吧! 蟹以外,當然不能錯過 開邊龍蝦冷盤,肉爽又鮮,蝦膏豐潤,正! 三文魚也有三款,有小丸子至愛的 紅菜頭三文魚,而 香草三文魚 雖然其貌不揚,但味道取勝,草香滿溢,與三文魚挺匹配的 凍肉也有不少選擇,有至愛的 沙樂尾腸 和 辣肉腸,還有經典的 巴馬火腿 和 意大利火腿 云云蟹饌,蟹肉雲吞 是絕對絕對絕對不能過的,嫩滑蟹肉配以爽身蝦仁,非常值得一吃再吃,高峰時期是等差不多半小時,所以提議大家先吃先享受 還有 釀蟹蓋 和 避風塘炒蟹,釀蟹蓋用料豐富,而炒蟹則風味十足 另一款不能錯過的,有 皇帝蟹肉伊麵,啖啖蟹肉之餘,伊麵盡吸蟹汁,香口順滑 金銀蒜蒸蟹,除了蟹,糯米也不能錯過,盡吸蟹肉精華,煙煙韌韌,香口迷人 魚是比利至愛,大讚

先看海鮮那邊,好多蟹呀! 是十月限定的 Crab Lovers Alert 自助晚餐,好蟹的你怎能錯過,有 鱈場蟹腳花蟹加菲蟹等等,來一個華麗「蟹」逅吧!

凍肉也有不少選擇,有至愛的 沙樂尾腸辣肉腸,還有經典的 巴馬火腿 意大利火腿

還有 釀蟹蓋 避風塘炒蟹,釀蟹蓋用料豐富,而炒蟹則風味十足

魚是比利至愛,大讚這道 蒸龍躉片,爽口富魚香,根本就是中菜廳的水準

懂吃的,不用多介紹這個吧,鮑魚很爽口呀! 花膠很彈牙呀! 皮膚滋潤中...

燒味選擇也不少,义燒 蜜甜煙韌,自助餐乳鴿 更是誠意之作

海南雞飯 雞油飯粒粒晶瑩剔透,海南雞香嫩幼滑,自助餐也要來一碗,北京烤鴨 一點不馬虎,即點即包,美味!

天婦羅中,軟殼蟹天婦羅 剛炸起,脆身香口,入面蟹肉香嫩,好吃到一個點,必吃! 其他的也相當有水準

烤肉區也陣容強大,除高質 燒牛肉,還有 寶雲酥羊架 及少有的 龍躉扒

湯品選擇也多,大蒜薯仔湯燉豬展湯合掌瓜燉豬展湯

甜品,不要錯過限時推出的 芝士撻,熱烘烘的吃,比平時更好吃

特濃朱古力餅香港歌劇院芒果慕絲蛋糕,這裡的蛋糕不能錯過吧

豆腐花 香滑富豆香,而 抹茶紅豆餅 也很棒!

自助晚餐價錢參考:
一至四 成人 $758丨小童 $568
五至日 成人 $818丨小童 $608

温馨提示:
恒生信用卡簽賬
2-5位 85折 丨6-10位 8折
2018-10-09 2484 浏览
有人話春天不是讀書天!計我話秋天正是蟹逅天才真!唔明不打緊跟我到金鐘的JW萬豪酒店的JW咖啡室看一遍您必定明白更會垂涎三尺,除非您只愛讀書不愛擦蟹!!首訪JW Cafe的車媽媽一出升降機門便被酒櫃包圍的氣勢長廊吸引著!! 步進餐廳內空間感挺不俗,還有海景相贈頓感開懷! 這夜被安排座於半開放式的廂房中用餐,更加吃得悠然自得謝謝美女K的細心安排!!價錢分別是週一至四成人$758、小童$568,週五至日成人$818、小童$608,價位不便宜但當看罷這樣高質素的出品,再加上10-11月恆生卡可享高達8折優惠,我覺得絕對是物有所值的。放下手袋後步出自助餐區,第一眼當然被澎湃的蟹山蟹海吸引著,便由這班蟹民為大家掀開序幕吧! 一眼看上的是自助餐少見的紅花蟹、粗壯多汁的亞拉斯加蟹腳、平日少有供應的加菲蟹、爆膏的麵包蟹、鮮嫩的鱈場蟹腳、及啖啖肉的龍蝦,任取任吃之餘補充得很密大家也可盡情享用,嫌光吃鮮味不夠滿足,可配上泰式辣醬汁、韓式辣醬、芥末蛋黃醬、海鮮醬及瑪麗玫瑰醬等多款醬汁一同享用。海鮮區後是頭盤冷盤區,款式也算不少最重要是質素很不錯!先有三款優質的煙三文魚、刁草煙三文魚及醃三文魚,新鮮蕃茄、烤意大
步進餐廳內空間感挺不俗,還有海景相贈頓感開懷!
海鮮區後是頭盤冷盤區,款式也算不少最重要是質素很不錯!
先有三款優質的煙三文魚、刁草煙三文魚及醃三文魚,新鮮蕃茄、烤意大利黃瓜、藜麥沙律、大蝦沙律、蘋果沙律及薯仔沙律,全部都好清新又美味!
另備有三款中式冷盤包括味涼拌木耳、溏心燻蛋及醉雞,都是誘人萬分的出品!
而最尾的位置是則是凱撒沙律專區,有職員即場新鮮混出來的凱撒沙律必定好吃吧!

另一邊廂是冷盤凍肉芝士區,放了不少Cole Cut、Cheese和各式配料。
火腿有意大利 Coppa Ham、Cooked Ham、Salami 沙樂美腸、及Mortadella意式肉腸,而芝士則有Edam、Cheddar、Brie、Emmental Cheese,選擇認真不少啊~
冷盤區身旁是精美的沙律吧!擺放著各式各樣新鮮的沙律菜,油醋及汁醬,隨心所欲的混搭出獨一無二的自家沙律!
喜歡吃麵包的話亦有多款可選!

自成一角的日式美食區,食物賣相也相當吸引!
有數款壽司卷物包括腐皮壽司、三文魚卷、龍蝦芒果卷及加洲卷!
刺身櫃內於滿鮮甜刺身,有三文魚、吞拿魚、帶子、蠑螺、象拔蚌、油甘魚、甜蝦、墨魚及八爪魚等等!最後還有日式蕎麥冷麵!!
去到熱葷區便更加精彩,中、西、印式美食琳瑯滿目,全數也是高質出品!胃納少的您便可恨了!不過大食如我也未能一一品嚐,也好有籍口多吃一頓!
印式美食這夜有咖喱雞、咖喱蘭度豆、咖喱魚、咖喱牛肉,配以雞油飯及印薄脆也是一絕!

接下來是不可不吃的海南雞,皮滑肉嫩又充滿雞香太太太好吃,我自己吃不下多件也迫好友樹熊吃了兩件哈哈哈.................

還有美味的豉油皇乳鴿、即切即包給客人的片皮鴨,及靚仔又好味道的叉燒等!!

上面的未算浮誇接下來更甚啊!!
先睇碟嫩綠菜芯減低刺激大家預備好了來吧!!
登場的是澄黃足料的皇帝蟹肉燴伊麵、金銀蒜蒸蟹、燴海參、花膠、鮑魚,蒸龍躉片、最後還有必食的焗釀蟹蓋、和香辣惹味避風塘炒蟹,食物豐富的得異常又矜貴!!!

而即場淥製的蟹肉雲吞,皮薄餡靚恨不得吃多幾粒可惜胃納有限!因為還有多款西式熬熱葷等我寵幸!

是日靚湯有三款,薏米湯、猴頭菇燉豬展湯及合掌瓜燉豬展湯,在乾燥的天氣來一點湯水零舍滋潤!

食肉獸係時候蕨歡呼喇,因為到肉肉派對出場了!美味的燒牛肉、粉嫩的寶雲酥羊架,以及坊間少見的燒龍躉,可配迨多款不同的汁醬,以及多款配菜如薯蓉、燒南瓜、西蘭花、烤薯和洋蔥圈等!!

最後還有貴妃豬、煎魚柳、香煎鴨胸、及海鮮意粉和絲苗白飯,太太豐富了是嗎!

未完喔還有即製天婦羅專區,內裡供應著天婦羅皇帝蟹腳、天婦羅軟殻蟹、天婦羅野菜,出品輕脆不油十分出色!

終於介紹完鹹食相信甜魔們一定期待已久吧!甜品區不時傳來陣陣香氣,是來自堂弄蛋卷和極之美味的流心芝士撻!
流心芝士撻只有三個時段出爐,想吃的要留意時間喔!

另外甜品櫃內亦有多款高質甜點,Plum Wine Jelly with Yuzu Foam、Panna Cotta、White Chocolate Mousse with Apple Jelly、Crème brûlée、Green Tea Apricot Madelines、Financier Cake、Raspberry Cake、Mango and Coconut Mousse Cake、Lamon Meringue Tart,很多也好吃到不行啊~

之後更有原個蛋糕如Hong Kong Opera、Exotic Mango Mousse Cake、Peanut Caramel Mousse Cake、Cheesecake、另外還有Stewed Pineapple、Intense Chocolate Cake、Tiramisu、Chestnut Roll、Serradura,好味程度不比小件甜品弱喔!

最後是熱食甜品包括有Bread Pudding、Apple Crumble、還有中式美點相輝笑口棗、椰糖糕,糖水是蓮子桃膠和香滑豆腐花。

在對面的凍櫃內放滿水果,有原個亦有切件的生果,如西瓜、菠蘿、哈蜜瓜、火龍果,甜橙等,隔鄰雪櫃則放著不同口味的Häagen-Dazs雪糕杯,兩旁更有糖果及曲奇區,甜魔們可滿足吧!

再睇多一次的我還是口水流不斷!密謀要跟車爸爸、車婆婆、車公公吃多一次,可惜三高的車婆婆話正因太豐富的關係竟不敢去吃!!
先來水果頭盤只是每款取少許已變成一大碟滴汗中!當中最欣賞當然是被遮蓋了的即製凱撒沙律,爽口的生菜香口的芝士和汁醬好滋味,另中式冷盤的溏心燻蛋及醉雞也質素甚高,前者盪漾香濃,後者爽滑可口。

到擦蟹時間取來了各式凍蟹,待我逐一細味給大家分享!
先品嚐我最喜愛的紅花蟹,蟹高清香甘醇,蟹肉梳梳紮實甜美無比,加菲蟹蓋的膏香軟鮮味、爆膏麵包蟹則結實甘香,您又喜歡那種質感?
另外鮮嫩的亞拉斯加蟹腳肉質無比嫩口,極度多汁而且海水味恰好太好吃了!務必要Encore啊~
而雪場蟹腳其實也鮮嫩可口,只是比亞拉斯加蟹腳幼身點較為平實啫!!
刺身極富光澤看得見的新鮮,當中以原粒帶子和三文魚最吸引我!

吃罷豐富凍食後先來一碗猴頭菇燉豬展湯,濃郁甘香的燉湯喝下很暖胃,可惜冇位試均三款靚湯!!

熱食就更加多元化而且每款也不容錯過!焗釀蟹蓋非-般超多汁醬的那款,而是彈牙無比的蝦膠餡吃上去更香口而且沒那麼膩!另外香辣惹味的避風塘炒蟹絕對比專門店的更出色喔!還有香脆不油的軟殼蟹天婦羅,充滿蟹香可口不已,叉燒、海南亦是星級的味道萬勿錯過!
片皮鴨在自助餐經常吃得到,不過這兒的多了一份細心,職員會即點即起鴨,還會細心的片走皮下脂肪才奉上,令客人吃得更加順心!
而浮誇的我當然鮑參花膠皇帝蟹肉燴伊麵做晚餐啦哈哈!鮑魚炆至煙韌入味,海參彈牙有質感不會溶爛,最正必是長過我手掌的花膠,想找件細些也不能呢!!
最後當然要吃即煮的蟹肉雲吞,雲吞皮薄滑如絲,鮮蝦蟹肉內餡爽彈鮮甜到一個點啊!!兩粒應該不夠喉呢!

最後提提大家怎樣滿足也要吃這兒的堂弄蛋卷和極之美味的流心芝士撻!
鬆化芝味的流心芝士撻更是限時限量出爐記住咪走寶喔!同檯的小鮮肉更連吞3隻之多美味程度可想而知!
堂弄蛋卷又薄又脆香口不已,使鬼去北角排餐C咩這兒任食唔嬲!!
最後再吃碗香甜順喉的蓮子桃膠和香滑豆腐花,加多碟生果滿足到頂點了!!大家如果都想來個秋天的蟹逅要月尾前訂座喇,因為只供應到10月31日咋!!
2018-10-08
2018-10-07 4958 浏览
屈指一算,大大話話十年沒到過金鐘Marriott食自助餐,但在我印象中,佢依然穩佔三甲。 咁少來的其中一個原因,係呢度唔容易訂枱,即便是平日,也是一位難求。 十年人事幾番新,回看這十年的轉變,實在巨大得難以置信。Marriott 食自助餐的地方,亦由萬豪咖啡室,易名為今天的JW Cafe。 有點不變,是Buffet的水準,仍舊非常高,再次鞏固其在我心目中的地位。 忙碌完過來,時候已不早,但東西沒有像被『山竹』蹂躪過咁亂晒大龍,可見食客是相對高質。同時,也証明食物refill得頗為頻密。 一開波, 幾片Cold Cut後,便向凍海鮮進發。佢既凍海鮮好有睇頭,開邊波士頓龍蝦外,仲有五款蟹,要勁鮮甜的有花蟹,要多羔的可揀麵包蟹,仲有自助餐較罕見的加菲蟹,而啖啖肉的蟹腳亦相當甜美。 各式沙律菜擺放得高貴過人,絕不會被夾到七國咁亂,而且一目了然,令人食慾倍增。 中西熱葷好吸引,但個人會比較欣賞中式的多一些。既然以蟹為主題,中式的就有惹味的避風塘炒蟹,同埋足料非常的焗釀蟹蓋,仲有好耐無食過的蟹肉燴伊麵,well,是用上皇帝蟹的。 除此以外,亦保留了經典的花膠海參及鮑魚,其中海參口感唔錯,鮑魚唔怕太

除此以外,亦保留了經典的花膠海參及鮑魚,其中海參口感唔錯,鮑魚唔怕太韌,且入味。燒味類有叉燒,雖是偏瘦,都唔會硬轟轟。海南雞肉質嫩滑,仲有我喜愛的片皮鴨,來兩份才夠喉。

我既頂級推介,是蟹肉雲吞,形狀呈金魚尾,皮薄而滑,餡料足又爽口,自行加些少辣椒醬,好食到飛天,吃得大家直榿拇指!

食肉獸既我,本來一心是吃燒牛肉和羊架,不過大家均說龍躉更值得試,始終是坊間的自助餐少見,一吃果然不錯。

胃納太有限,其餘的西式嘢,如煎鴨胸、貴妃豬、意粉等等,只能淺嚐。

以各式蛋糕,提拉米蘇,以及笑口棗等慰藉甜胃,當然沒有投訴。但要重點一提七點半與九點新鮮出爐的芝士撻,熱辣辣,香噴噴,撻皮酥脆,芝味濃,高水準。不過呢個真係手快有,手慢無。

是的,結尾不再是咖啡,而係一壺伯爵茶!
2018-10-07 1735 浏览
秋意漸濃,除了衣檯慢慢要換上秋衣,也要爭取時間吃蟹了:位於金鐘的JW萬豪酒店 JW Café,自助餐從來都豐盛吸引,今秋更推出皇帝蟹、膏蟹、鱈場蟹等多款靚蟹為主題的「Crab Lovers Alert」自助晚餐,誓要俘虜蟹迷的心! 先講價錢:主打高端自助餐市場的 JW Café 週一至四晚市成人$758/小童$568;週五至日成人$818/小童$608,不算便宜;但10-11月恆生卡2-5位有85折,6-10位更可享8折,人多去吃還是值回票價了! 一入場先是甜品環節,排列齊整的 Coffee Mousse Milk Foam、Panna Cotta、White Chocolate Mousse with Apple Jelly、Crème brûlée、Financier Cake、Green Tea Apricot Madelines、Vanilla Almond Tart、Raspberry Cake 以及 Mango and Coconut Mousse Cake,令人花多眼亂!而每晚7:30pm、8:15pm 及 9:00pm 這裡還有新鮮出爐的芝士撻呢~ 之後是更加美味的原

之後是更加美味的原個蛋糕區:Serradura 木糠布丁、Intense Chocolate Cake 特濃朱古力餅、Cheesecake 芝士餅、Stewed Pineapple 漬菠蘿、Hong Kong Opera 香港歌劇院、Chestnut Roll 栗子卷、Exotic Mango Mousse Cake 芒果慕絲蛋糕、Tiramisu 意大利芝士餅、Peanut Caramel Mousse Cake 花生焦糖醬慕絲蛋糕等,味道比散裝甜品更吸引,要花胃納一試!

最後是熱甜品,包括:Apple Crumble、麵包布丁、綠茶車輪餅連紅豆夾心、中式美點笑口棗、椰糖糕、中式糖水,最尾還有中式豆腐花。在對面的雪櫃內,另外還有不同口味的 Häagen-Dazs 迷你雪糕杯,旁邊更設有糖果區及曲奇區,甜品類也算是應有盡有。而與小孩很愛的糖果區、曲奇區並排的,還有水果區。一邊是凍櫃內的原個水果,另一邊是銀盤中已切好的西瓜、菠蘿、蜜瓜等,水準正常。

之後來到重頭戲的海鮮區:膏多軟滑的麵包蟹、巨大鮮甜的龍蝦、個頭粗壯美味的鱈場蟹腳、味鮮肉甜的花蟹仔、修長誘人的長腳蟹,還有平日較少見的加菲蟹,都是任取任吃,又配上泰式辣醬汁、韓式辣醬、芥末蛋黃醬、海鮮醬及瑪麗玫瑰醬等多款醬汁。

另一邊則是沙律冷盤,包括我最愛的凱撒沙律專區,即場新鮮撈起取用,當然份外好吃!

另一邊又有不同中式冷盤及現成沙律,包括:味道香辣的涼拌木耳、呈溏心狀的誘人燻蛋、酒香杞子醉雞翼;另一邊又有藜麥沙律、大蝦沙律、蘋果沙律、青瓜沙律,以及清甜番茄配上軟滑水牛芝士。沙律檯上,還有三款質素優良的煙三文魚、刁草煙三文魚及紅菜汁醃三文魚;而在另外一邊,尚有更多的沙律菜、配料、醬汁的自助沙律吧,任君選擇與配搭!

自助沙律吧旁邊,除了麵包專區,也有芝士及火腿區。芝士款式包括 Brie、Edam、Cheddar及 Pepper Jack,而火腿則有意大利 Coppa Ham、Parma Ham 巴馬火腿、Pepperoni 辣肉腸及 Salami 沙樂美腸,配料更是豐富得很!

日式冷盤區則有日式蕎麥冷麵、腐皮壽司、三文魚卷,加上一滿櫃的鮮甜刺身,選擇有:甜蝦、墨魚、馬刀貝、蠑螺、三文魚、帶子等等!

接著轉到 Live hot station 中又粗又大又鮮甜的天婦羅皇帝蟹腳,無論是淨食,還是吃時加上大根及天婦羅汁,都美味極了!同場的天婦羅軟殻蟹,天婦羅野菜都很出色,令人再三回味~

另一必食的 Live hot station 是即點即煮的自家製蟹肉雲吞,新鮮又飽滿的薄皮雲吞中,盡是鮮爽蝦肉及嫩甜蟹肉,美味不得了,簡單是一吃驚人,我們檯一晚都不知 encore 了多少碗...!

另一處必食熱盤是焗釀蟹蓋,以及香辣惹味的避風塘炒蟹,特別是後者夠鑊氣又新鮮,滋味曼妙動人,竟比不少海鮮專門店的出品更有質素!

更多的熱盤還包括:咖哩牛肉、咖哩魚肉、咖哩雞、印度薄餅、豬腳薑、雞油飯、海南雞、片皮鴨、美味燒乳鴿、靚叉燒等,當中最讚是即點即切及即包的片皮鴨,如遇上較肥部位,職員會主動片掉中間的肥膏,服務太細心了!

其他熱盤還有:非常鮮甜、比龍蝦伊麵更好吃的皇帝蟹肉燴伊麵、蟹鮮飯香的金銀蒜蒸蟹、清炒時蔬,以及膠質豐富又矜貴的燴海參、燴花膠、燴鮑魚,加上蒸龍躉片,真是豐富不得了!

轉角還有多款湯水,當晚選擇有:大蒜薯仔湯、燉豬展湯、合掌瓜燉豬展湯等,就看你愛那一款~

之後還有西式 Carving station,供應著美味燒牛肉、寶雲酥羊架,以及坊間少見的龍躉扒,連同多款不同肉汁、醬料,以及選擇繽紛又吸引的配菜(西蘭花、薯泥、忌廉粟米、燒南瓜、燒車厘茄等),無論是愛吃肉還是愛海鮮的,都會得滿足!

最後還有西式的香煎鴨胸、貴妃豬、煎魚柳,加上十分濃郁美味的精選意粉---Carbonara,連同「靚仔任裝」的絲苗白飯,實在是豐富不得了!!!

好不客易將食物簡介了一次,是時間開始用餐了!很喜歡這裡6:00pm就開始晚市,款式再豐富也可以仗著人多勢眾,慢慢逐一征服;一開首先各自取來1-2碟愛吃的菜式,很快就密密麻麻的堆滿一檯,大家覺得那一碟最是吸引呢?

甜魔媽媽還是習慣先由水果、沙律吃起,這樣才能打好基礎,來品嚐最多的美食!之後淺嚐一下凍海鮮、刺身後,最推介當然是幾款蟹菜式:避風塘炒蟹、天婦羅皇帝蟹腳、天婦羅軟殻蟹,以及特別推介的蟹肉水餃,水準極高,都是必點必吃!

大家也不要錯過這裡的燴鮑魚、花膠、海參、龍躉片、咖哩牛筋等,美味之餘又可補充一下骨膠原;此外片皮鴨、西式意粉、皇帝蟹肉燴伊麵都十分美味,也值得撥出胃納品嚐~由於這裡的熱盤太精彩,很快就會有飽意,但再飽也要留肚給新鮮出爐的芝士撻啊!新鮮熱辣時味道不錯,但放久了撻皮就會變腍,反正一晚有三次出爐,記得不要貪心,吃前才取。

至於其他的甜點水準都很平均,當中比較突出是 Tiramisu 及花生焦糖醬慕絲蛋糕,吃得太飽了,再來一壺清幽芳香的伯爵茶,太滿足了!留意今次的蟹主題自助晚餐只供應至10月31日,想吃就要快點訂位了~

2018-10-02
用餐优惠
信用卡優惠
世上沒有最好,只有更好,的確近年酒店Buffet市場競爭越來越激烈,主題、食材及優惠層出不窮,但終歸得益的是食客。 自製原片花膠麵中秋過後,另一個戰場又再開打。 對上一次造訪JW Cafe,大概是幾年前,替本地飲食雜誌寫guide book作推介時曾光顧過。 事過境遷,JW Cafe位置不變,但裝潢瑰麗了,而食物種類及質素,比起當日是跳躍式的進步,或者可以講一句,跟附近同級酒店的Buffet比較,JW Cafe在食物、服務上可說是完勝。Seafood Station 絕對是罕見既陣容,先係 buffet 中難得遇上加菲蟹,而且係原隻上,肉質鮮甜得可以。 今晚以螃蟹作主角,近年自助餐大熱份子麵包蟹又是跑不了,翻開蟹蓋,盡是嫣紅的蟹膏,蟹迷定必收貨。 至於波士頓龍蝦,又是少見的高質,肉質絕不死實,飽滿有彈性,正。 另外皇帝蟹腳、花蟹及鱈場蟹爪,都是肉質清甜,又或是啖啖肉,單是這個海鮮陣容,已令人回了一半本。 刺身 有個人喜愛的柔嫩帶子、少見但爽口的馬刀貝、煙韌的蠑螺,加上大大隻甜蝦、墨魚及三文魚,這個刺身陣容,的確又是一個必食位。天婦羅聽朋友說是新增設的

自製原片花膠麵
中秋過後,另一個戰場又再開打。

Seafood Station

刺身

天婦羅

聽朋友說是新增設的一個區,自己未免太有口福了。

最誘人當然是即炸的天婦羅皇帝蟹腳,而且是早已褪殼,吃起來啖啖肉,炸漿只是薄薄的一層,油份瀝得清,吃得令人滿意。

至於天婦羅軟殼蟹,同樣炸得酥香入骨,外脆內軟;仲有天婦羅茄仔、冬菇、蕃薯及南瓜,真是佐酒良伴。

Carving Station

總共有魚、羊及牛三款選擇。

魚類是誇長到一個點,單取一邊龍躉魚身烤焗,已經逾斤重,基本上是魚扒,食落每口都是魚香,係Buffet中真的好少遇上。

羊架又並非尋常的烤羊,而是原條烤香草羊架,不過今日主角是螃蟹,結果連燒西冷牛扒都暫且放埋一邊。

熱葷

今次所見既熱葷,可以說是多年來都未曾見過的矜貴豪華。

避風塘炒蟹

refill速度快,炒得好入味,尤其是蟹鉗超大隻,換了是一般自助餐,已經是列入重點推介菜色。

焗釀蟹蓋

每隻足手掌大細,釀入了蝦膠再烤焗,每口都超彈牙,但感覺都幾膩,最好同朋友分享。

蒸龍躉片

香滑軟熟富魚味,毫無魚碎骨,爆炒更香口,愛海鮮的朋友應該停不了口。

又有煙韌入味的燴鮑魚;原片充滿膠質的燴花膠;更有滋補的燴海參,每一款都可以在菜館變成主菜,是晚竟然可以由頭食到離座,依然有得提供,真是誇張到一個點。

金銀蒜蓉蟹

置底的糯米飯沾上蟹汁,自是另一番風味。

蟹肉雲吞

想不到一致讚好,雲吞是即叫即煮,包得飽滿漲卜卜,咬落有蟹肉的鮮甜,大家可不要忽略啊!

皇帝蟹肉燴伊麵

蟹肉折成細絲,混和在芡汁內,令伊麵多了一分甜美。

燒乳鴿

先滷後炸,所以部份肉質有點結實,但鴿骨酥軟可口,都有一定的捧場客。

片皮鴨

熱辣辣,鴨肉味香,不錯。

海南雞飯

可自行配上雞油飯,飯粒乾身,個人偏好油份比較重,但雞肉嫩滑略嫌雞味稍淡,不過是普遍現象。

叉燒

是自家出品,有嚼口,蜜味恰好,其實好想配碗白飯。

另外,有咖哩雞、豬腳薑、咖哩魚肉及咖哩牛肉

共有合掌瓜燉豬展湯、燉豬展湯及大蒜薯仔湯,原以為燉湯會較鮮甜,想不到大蒜薯仔湯更出色。

頭盤

醃三文魚
色澤鮮艷奪目,入口除了應有的魚油香氣外,更覺甜美,正。
另外兩款是刁草煙三文魚及煙三文魚,都是同樣出色。

沙律

一般水牛芝士配蕃茄都薄切夾好,但今次是原個芝士球,也未免太誇張了吧?

清新及健康一點,有蘋果沙律、青瓜沙律、大蝦沙律及藜麥沙律

甜品

甜品專區靠近接待處,所以一進場已經非吸睛。

Häagen-Dazs雪糕就跟水果擺放在同一區,自己仲有些少咳,望住朋友大啖大啖食Vanilla、Strawberries & Cream、Coffee及Chocolate雪糕,心中真的不是味兒。

而每晚都會推出即製 Cheese Tart(7:30pm / 8:15pm / 9:00pm ,咬落外層鬆化,裡頭是軟熟芳香的芝士,超正,難怪每次差不多出爐,已經有大班人係度排隊。

由於甜品太多,而且之前喪食海鮮,胃納已將近到頂,先後試了香滑甜美的 Chestnut Roll、芳香滑溜的Exotic Mango Mousse Cake、濕潤帶酒香的Tiramisu與及濃郁幽的Peanut Caramel Mousse Cake,絕對是水準之作,找不到挑剔的地方。

再望下,尚有Serradara、Cheese Cake、Intense Chocolate Cake、Hong Kong Opera、Stewed Pineapple、Coffee Mousse Milk Farm、Panna Cotta、White Chocolate Mousse with Apple Jelly、焦糖燉蛋、Financier Cake、Green Tea Apricot Madelines、Vanilla Almond Tart、Raspberry Cake、Mango and Coconut Mousse Cake、Apple Crumble、Bread Pudding、Green Tea Wheel Cake with Red Bean Paste、Chinese Petits Fours、中式糖水與及豆腐花,單憑這個甜品陣容及質素,已經足以自立門戶了

P.S : 星期一至四 成人/$758 小童/$568
星期五、六、日及假期 成人/$818 小童
/$608
恒生卡 2至5位 85折 / 6至10位 8折

HSBC DBS 中銀 2至5位 9折 / 6至10位 85折

2018-09-25 7300 浏览
今日系中秋佳節,公司萬歲嘩,好肚餓啊海鮮超豐富,好吸引啊這隻蟹好鮮美多汁,肉質爽甜,有好多蟹膏黃,好棒啊試不同海鮮,都好鮮美有炸子雞脆皮滑溜溜花膠大大粒帶子菜芯超爽甜還有龍躉魚片,大大块,忘記影相添有片皮鴨,叉燒,乳鴿蒜溶蒸大蝦🍤有湯湯麵牛肉申,德國腸,這邊西式主打好鍾意三文魚刺身爽口彈牙,沙律自己配搭生果爽甜和雪糕主打甜品超多款,好好味啊
今日系中秋佳節,公司萬歲
酒店

嘩,好肚餓啊
海鮮類
海鮮超豐富,好吸引啊

這隻蟹好鮮美多汁,肉質爽甜,有好多蟹膏黃,好棒啊

試不同海鮮,都好鮮美
中式

有炸子雞脆皮
滑溜溜花膠
大大粒帶子
菜芯超爽甜
還有龍躉魚片,大大块,忘記影相添
中式3

有片皮鴨,叉燒,乳鴿
蒜溶蒸大蝦🍤有湯
麵條
湯麵
西餐類
牛肉申,德國腸,這邊西式主打
刺身壽司,沙律

好鍾意三文魚刺身爽口彈牙,沙律自己配搭
生果,雪糕

生果爽甜和雪糕主打
甜品

甜品超多款,好好味啊
午餐
西餐類
刺身壽司,沙律
生果,雪糕
2018-09-21 2469 浏览
I've been to this buffet a few times for lunch and dinner. Today, I went here for lunch with colleagues and we were all extremely disappointed. The food quality was actually very bad even though the service was good. Even the most simple foods like siu mai, sashimi, noodles were bad. The other fancy foods, we can excuse for maybe a change of chef, etc. Everything was tasteless and not fresh. Very weird experience for a JW brand of restaurant. We were all very surprised for this bad food quality today. Hope they will improve.
2018-09-21
2018-09-19 2668 浏览
今晚去食JW Dinner要$720位、凍盤只得龍蝦、凍蝦、蟹蓋及青口。我知冇生蠔的、但估唔到連藍青口、蟹腳、凍螺也沒有。刺身也不新鮮、連帶子也沒有。熱盤蒸蝦、鮑魚仔及花膠都唔好食。甜品也太少也沒一樣令你覺得好味。好快望及兜一圈都覺得種類太少、粉麵檔也霸了很大地方(點解呢)我和朋友630pm去730pm埋單,是我食Buffet最快的一次。
我知冇生蠔的、但估唔到連藍青口、蟹腳、凍螺也沒有。
刺身也不新鮮、連帶子也沒有。
熱盤蒸蝦、鮑魚仔及花膠都唔好食。
甜品也太少也沒一樣令你覺得好味。

2018-09-18
  • 龍蝦
2018-09-18 2206 浏览
第一次黎萬豪酒店食自助餐,一行10幾人,餐廳俾左個好私人嘅位我地,坐得好舒服。環境嘅第一印象唔錯,食物好集中係一入餐廳嘅位,一眼可望哂所有種類,唔駛行好遠先拎到想食嘅野。但由於擺食物嘅地方唔算大,所以種類都唔算好多。最失望嘅係自助餐沒有提供生蠔如果有埋就真係頂瓜瓜喇首先講下一入門口嘅甜品,擺得好整齊好靚,本身麻麻地甜品嘅我都好想即刻試下唔好甜品當然試唔到好多款,首先揀左我平時比較鐘意食嘅cheese cake, cheese夠濃,唔會係好實嘅質感,好味之後就試左好多人排隊拎嘅cheese撻,多人排嘅時候係限定每人拎1個架,食左一啖,發現係流心架,好好味,撻皮係曲奇皮,如果係酥皮就仲正喇!最後要講下我最愛嘅cream brulee喇,蛋好滑,焦糖面好脆,甜度唔會太甜,真係好好味食過返尋味,第一次番兜甜品呀!我覺得我會為左佢再黎食架之後就講下沙律喇!一入門口另一邊就有呢個大盆菜凱薩沙律,第一次見用咁大個盆裝沙律,見到都好想食喇!側邊仲有芝士同醬汁可自行加料之後就係呢個有機沙律菜櫃喇,夾嘅時候好似夾緊糖咁,選擇好多,同埋好新鮮,食完個人都健康啲仲有多款醬料供選擇冷盤方面,龍蝦同蟹都好大隻,蝦

但由於擺食物嘅地方唔算大,所以種類都唔算好多。

最失望嘅係自助餐沒有提供生蠔
如果有埋就真係頂瓜瓜喇

,撻皮係曲奇皮,如果係酥皮就仲正喇!

食過返尋味,第一次番兜甜品呀!我覺得我會為左佢再黎食架

之後就講下沙律喇!

仲有多款醬料供選擇

冷盤方面,龍蝦同蟹都好大隻,蝦🦐彈牙鮮甜,好新鮮
火腿都有幾款俾大家揀,就咁食都好好味,仲可以去水果櫃夾哈蜜瓜一齊食添!
水果櫃最正嘅係橙都搣左皮切開左一片片,見到都忍唔住夾黎食下,懶人必備食法
將食物放係雲石上面真係好靚,好想夾多幾件黎食
熟食部分其實同平時嘅自助餐差唔多,但味道係樣樣都好味,好平均,唔會覺得有邊樣係唔新鮮嘅。而最值得介紹嘅就係鮑魚喇,大大隻,炆得好林好入味,好有咬口,而且貨源不絕,唔駛驚食唔到!仲有花膠海參都好受歡迎呢!
片皮鴨都係排長龍系列,即叫即包,有位員工仲好有心機幫客人切走肥膏部分先包呢
至於雪糕雖然係哈根大師同movenpick,不過就得3款味揀,太少喇!唔係我鐘意食嘅味,所以我放棄左佢

整體黎講食物係好新鮮,好食,賣相吸引!食自助餐黎講真係一個唔錯嘅選擇,如果熟食種類再多d就好喇!
如果鐘意食甜品嘅朋友去主力食甜品就岩喇,因為我覺得佢地甜品係做得最出色,同埋係佢地嘅賣點!
庆祝纪念
生日
2018-09-12 2021 浏览
第一次去JW萬豪酒店食自助餐,整體嚟講質素良好👍🏻👍🏻海鮮有蟹🦀、螺、蝦🦐,海鮮肉質新鮮,有海水味得嚟帶少少清甜😋不得不提個蟹鉗真係好大隻,而且一食入口啖啖肉,非常滿足🤤而我覺得最特別嘅係龍蝦😆平時自助餐多數都只會供應小龍蝦,但係今次去JW竟然有大隻龍蝦任拎,令我喜出望外😁而且龍蝦肉一啲都唔霉同散,仲好彈牙添😋仲要有好多龍蝦膏,我都忍唔住encore🤣🤣刺身選擇都算多,有三文魚、甜蝦、象拔蚌、螺、墨魚、八爪魚,仲有比較少見嘅馬刀貝,刺身整體都新鮮👍🏻特別一提馬刀貝肉質好爽同鮮甜,建議大家試下😜睇完熟食之後就明白點解JW萬豪酒店嘅自助餐係中高價位,因為佢啲熟食一啲都唔hea👍🏻👍🏻有鮑魚、花膠、海參、大蜆、避風塘炒蟹、黃金蝦⋯⋯😆😆雖然係細鮑魚,但係煮得好入味好腍,唔怕難咬開☺️再者細細隻唔怕食多2隻就頂胃難消化😝最後甜品有大約20款,包括中式、西式、日式☺️無論係想食朱古力嘅小朋友👧🏻👦🏻定係想食芝麻豆腐花嘅大朋友👴🏻👵🏻,都可以一一滿足😉而我最中意嘅係每晚只有3輪嘅芝士撻,新鮮出爐熱辣辣,一咬入口外面嘅曲奇皮非常香脆,裏面嘅流心芝士味非常濃郁😍所以我都同朋友一齊排咗2輪,盡力食多幾嚿🤣🤣
第一次去JW萬豪酒店食自助餐,整體嚟講質素良好👍🏻👍🏻

2018-08-30
2018-09-01 2357 浏览
去年新開吃過幾次十分回味,今次母親生日再食tea,差了許多,燉湯變成又稀又冇鮑魚,去年是有小鮑魚在湯內,燒賣又多肥膏又有筋,牛肉腸粉牛肉十分「蘇」,牛肉卷overcooked又un 又乾,炸雞膇有油「益」味,只有泰式炒蝦好吃但出了兩次再沒有,只吃到一兩隻費事排隊再拿,想之後少d人排再拿又唔再出,cupcake 好乾,五星級酒店$3xx 下午茶這樣的質素,退步不值