HIKARI

2021-07-27 1449 浏览
HIKARI 起日文意思係 ‘光’依間係荃灣新開嘅一間cafe 位置起荃灣廣場遠少少附近都有唔少餐廳門口唔係好起眼🙈都係朋友見到先可能因為佢裝修用灰色加木系 然後舖名唔太起眼不過望落去感覺簡單舒服入面空間唔大 雖然有兩層 我哋就坐下層 感覺上層會有私人空間感啲因為下層啲枱好近 可以聽到隔離枱講嘢Menu選擇起cafe黎講算好多😍有coffee non-coffee食物有沙律 open toast 意粉 意大利飯 小食 甜品我哋兩個人 叫咗唔少野😆原本想叫小食 不過3pm後先有最後叫咗每人一個2 toppings open toast+ 一個沙律+ 一個甜品1️⃣牛油果蟹肉羽衣甘藍沙律 ($88)依個沙律非常足料 份量大 適合share除咗半個大牛油果🥑蟹肉絲 大量羽衣甘藍🥬仲有walnut堅, 提子乾raisin, 葵花籽sunflower seeds, 青瓜粒, 蕃茄粒羽衣甘藍好清脆 唔會好苦 面頭落咗啲甜甜哋既dressing 雖然唔肯定係乜 不過好似食到啲芒果味🥭好得意蟹肉絲係真材實料 非蟹柳 所以有海鮮味👍🏻牛油果都非常熟 好creamy啲配料就令沙律冇咁齋 增添層次感好夾嘅配搭睇
HIKARI 起日文意思係 ‘光’

因為下層啲枱好近 可以聽到隔離枱講嘢
Menu選擇起cafe黎講算好多😍
有coffee non-coffee

我哋兩個人 叫咗唔少野😆原本想叫小食 不過3pm後先有

1️⃣牛油果蟹肉羽衣甘藍沙律 ($88)
依個沙律非常足料 份量大 適合share
除咗半個大牛油果🥑蟹肉絲 大量羽衣甘藍🥬
蟹肉絲係真材實料 非蟹柳 所以有海鮮味👍🏻
牛油果都非常熟 好creamy
啲配料就令沙律冇咁齋 增添層次感
好夾嘅配搭
睇得出一個沙律都好用心整
牛油果蟹肉羽衣甘藍沙律

2️⃣自選吐司- 2 Toppings ($68)
麵包 (二選一) 揀咗 蕎麥酸種麵包
麵包醬(二選一) 揀咗 清新鮮茄蓉
配料 (十四選二) 揀咗慢煮雞胸同菠菜
賣相超靚💕啱晒影相打卡
同樣好有心思 旁邊落咗堅果提子乾
Toast size都正常 兩塊都夠食
味道方面 麵包外皮硬少少 不過幾煙韌 係好食嘅sourdough🍞
🍅鮮茄蓉味道淡啲 少少甜甜哋 好清新
菠菜嗰塊有大量菠菜 加上菠菜有用醬汁煮過 之後啲洋俾吐司索咗 所以相對濃味啲 juicy啲 有少少pizza嘅風味
雞胸嗰塊就乾身啲 都有4塊左右 每塊薄但大塊 上面有調味粉同生豆苗
肉質好鮮嫩 亦有雞味 不過就真係dry咗啲
好似菠菜嗰個好食啲😋
但overall係好味!
自選吐司- 2 Toppings

3️⃣髒髒提拉米蘇 ($68)
呢個要早啲order 因為多人叫 數量有限
份量大 叫髒髒係有原因嘅😂
真係好messy
又有cream 又有oreo, kit kat 大量朱古力醬同朱古力粉🍫
下面就係手指餅
味道上 果然真係重本 大量bailey酒同咖啡 所以超濃味🤤
手指餅半淋半脆 咖啡苦苦哋配上oreo, kitkat, 朱古力甜味啱啱好
食完好滿足
髒髒提拉米蘇
整體食物質素高 味道好 係一間高質cafe
賣相 platting perfect💯
味道相對淡啲健康啲
環境就差少少 因為細 然後空間感低 冇乜打卡位🤥唯一係幾日系feel
服務都ok 可能新 啲waitress生手啲 但係老闆就好nice
最後仲俾咗張10% off coupon我哋下次用
CP值正常 今日賣單加埋一$321 即係大概$160/人 但係已經飽😌勝在足料好食
絕對推薦大家去試吓支持吓👍🏻
牛油果蟹肉羽衣甘藍沙律
自選吐司- 2 Toppings
髒髒提拉米蘇
  • 自選吐司
/ ᴋᴇᴇᴘ ᴜʀ ғᴀᴄᴇ ᴀʟᴡᴀʏs ᴛᴏᴡᴀʀᴅ ᴛʜᴇ ʟɪɢʜᴛ ᴀɴᴅ sʜᴀᴅᴏᴡs ᴡɪʟʟ ғᴀʟʟ ʙᴇʜɪɴᴅ ᴜ /꧁𝗛𝗜𝗞𝗔𝗥𝗜꧂荃灣近幾星期都有數間新cafe/餐廳插旗荃灣廣場對出一帶愈來愈熱鬧新開業的𝗛𝗜𝗞𝗔𝗥𝗜樓高兩層 跟蘇媽蘇媽在同一條街主打意粉、sourdough toast同咖啡 亦有沙津、小食、甜品等供應開業只有約半個月已經成功吸引了不少附近上班的OL光顧 平日午巿都滿座 厲害厲害☺︎︎𝘽𝙧𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙨𝙚𝙩☘︎︎ 𝐶𝑢𝑠𝑡𝑜𝑚𝑖𝑧𝑒 𝑦𝑜𝑢𝑟 𝑡𝑜𝑎𝑠𝑡 (4 𝑡𝑜𝑝𝑝𝑖𝑛𝑔𝑠) $𝟠𝟠非常適合挑食人士 多種配料任君選擇 連醬汁同aourdough都有兩款Gym L要High Protein的話 雞魚蝦蟹一應俱全Vegan的話又有菠菜、蘑菇、牛油果等option重口人士亦可選炸雞不過就不太推薦雞胸 肉質頗為嚡口其餘的我還選了牛油果、菠菜、煙三文魚 整體都不錯蕃茄醬味道天然又不太淡口 on diet之選Sourdough我選了buckwheat sourdough 偏軟熟不算好chewy 感覺介乎白麵包與sourdough之間☘︎︎ 𝐶ℎ𝑎𝑟𝑐𝑜𝑎𝑙 𝑙𝑎𝑡

꧁𝗛𝗜𝗞𝗔𝗥𝗜꧂
荃灣近幾星期都有數間新cafe/餐廳插旗
荃灣廣場對出一帶愈來愈熱鬧
新開業的𝗛𝗜𝗞𝗔𝗥𝗜樓高兩層 跟蘇媽蘇媽在同一條街

開業只有約半個月已經成功吸引了不少附近上班的OL光顧
平日午巿都滿座 厲害厲害☺︎︎

𝘽𝙧𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙨𝙚𝙩
Customize  your  toast  (4  toppings)

Gym L要High Protein的話 雞魚蝦蟹一應俱全
Vegan的話又有菠菜、蘑菇、牛油果等option
重口人士亦可選炸雞

不過就不太推薦雞胸 肉質頗為嚡口
其餘的我還選了牛油果、菠菜、煙三文魚 整體都不錯
蕃茄醬味道天然又不太淡口 on diet之選

Charcoal  latte

☘︎︎ 𝐶ℎ𝑎𝑟𝑐𝑜𝑎𝑙 𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒 +$𝟚𝟟
不能錯過𝗛𝗜𝗞𝗔𝗥𝗜的拉花!
當日收集到美美的飛馬𓃗
Charcoal味欠奉亦無沙沙口感
不過啡底好得!
偏nutty 無任何酸/苦澀aftertaste
I like it( ˘ ³˘)♥︎

💬 性價比不錯的cafe 而且食物質素都不錯 感覺是用心經營的小店 附近上班的/荃灣人可以留意一下喔

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 👱🏻‍♀️8/10

♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎
📍 HIKARI (荃灣)
荃灣大壩街21號地舖
Charcoal  latte
2021-07-25 116 浏览
讚1.環境係幾闊落,樓底高,相當闊落2.酸種麵包做得幾好,外皮幾脆,質感密度好高,炒蛋幾滑彈1.樓梯隔離張檯真係好難接受,因為你食緊嘢時,係望到隔離有對鞋行過,今時今日疫情下真係難接受2.咖啡好淡身,慢煮雞胸係滑身係完全無味既

1.環境係幾闊落,樓底高,相當闊落
2.酸種麵包做得幾好,外皮幾脆,質感密度好高,炒蛋幾滑

2.咖啡好淡身,慢煮雞胸係滑身係完全無味既
2021-07-25 91 浏览
荃灣一向多美食,由平民米線到高級西餐都有,今次同朋友係荃灣廣場睇完戲,就去咗後門出去果條街搵下有咩好食,係泰國菜再行後少少見到有間新開嘅cafe, 仲要有兩層,空間感好足,睇下menu 都好似唔錯,就揀咗呢間試下喇😀入到去店員安排咗的地坐下層,枱唔算多,大約6張左右,樓上佔嘅面積再少啲,我諗都有3-4張枱左右。裝修以木系為主,放咗唔少乾花係唔同嘅角落,感覺令人好放鬆由於冇dinner set,所以同朋友都係散叫share 食,我揀咗個鵝肝多士同香煎比目魚海鮮汁闊條麵,飲品夜媽媽就唔試咖啡喇,就要咗杯焙茶牛奶🥛鵝肝多士有3件,賣相唔錯,以$98嚟講都叫俾足貨,咬落去有鵝油香,加少少黑醋醬就冇咁膩,如果多士可以再軟熟少少就perfect 喇😛主菜睇落好似唔大碟,其實份量好足夠,魚扒厚實有肉,調味唔會過火,應該只係落咗少少鹽調味,闊條麵就相對重味啲,係海鮮味忌廉汁,唔好睇個面好乾,個底其實麵幾多汁,兩者配合一齊就剛剛好😋焙茶牛奶一上枱兩層顏色好靚㗎,不過掛住影相搞到影好時已經溶為一體😂😂味道濃郁,啱哂唔想飲甜嘢嘅人😋總體嚟講,嘢食都算唔錯,最好嘅係唔會限住用餐時間,可以慢慢食慢慢傾計。而且可

總體嚟講,嘢食都算唔錯,最好嘅係唔會限住用餐時間,可以慢慢食慢慢傾計。而且可能新開張關係,店員都會問我地覺得食物如何同有冇需要改善嘅地方,感覺都好有heart。最後埋單時follow 佢地ig 仲會有張9折coupon 下次用Tim, 我諗下次可能會試下weekend 同朋友嚟食tea hea 下🤪
2021-07-25 70 浏览
荃灣終於有一間新開嘅西餐廳,地點好方便之餘,店舖嘅裝修好日系,好啱喺度做個文青打下卡🤪因為來嘅時候係大概6:45 ,咁岩仲有位唔使等位就可以直入啦,但係過咗7:00之後人就開始多,所以要嚟嘅真係要早啲book位或者早啲嚟食啦。以新開來講嘅餐廳,可以揀嘅晚餐都好多款式,仲有唔同嘅小食,同埋咖啡嘢飲可以揀到,都係10分唔錯。今次就一於試吓佢個晚餐,慢煮安格斯牛肩肉蕃茄黑橄欖闊條麵,小食就試吓佢個三重芝士薯條,最後嘢飲就揀咗佢個鮮橙梳打來試吓。首先,梗係要講下佢個慢煮安格斯牛肩肉蕃茄黑橄欖闊條麵,呢個真係好推薦大家試吓,首先番茄醬配闊條麵10分夾,味道好新鮮,最好食係佢嗰個安格斯牛肩肉,因為慢煮嘅關係,肉質控制得好好,我見在場好多人都有叫呢一味菜式,大家個口味真係好一樣,好食嘅嘢都係會一齊叫。嘢飲揀咗呢一款鮮橙梳打嚟試吓,果然真係好特別,因為梳打裏面有好香嘅鮮橙味,唔係人工添加嗰啲味,而係真係鮮橙果肉打出嚟嘅味道,成個感覺好fresh同好夏天feel😋最後就係佢個三重芝士薯條啦,薯條炸得好脆,七味粉同芝士加埋薯條好夾,份量亦都好大份,作為小食真係一流。整體來說,這間新開的西餐廳都幾值得試吓☺️

整體來說,這間新開的西餐廳都幾值得試吓☺️

2021-07-22
2021-07-24 60 浏览
叫左一杯凍mocha 同焙茶latte,mocha味道偏甜冇咖啡味,焙茶latte似粉加水,焙茶味道好怪,40幾蚊咁既質素真係唔掂,真心覺自己沖好飲過佢。。飲完杯野再睇旁邊人地叫個d都唔太吸引,但60幾蚊得一件吐司加少少醬料。。um,感覺唔太抵,所以冇叫仲有空間好迫,枱與枱之間近乎緊貼,仲要唔夠間板。。不過坐低左先費事走。。但間野好處係裝修係靚既,員工態度都好同唔會趕你走(不過唔知係咪因為我太晏去)
2021-07-23 61 浏览
行到街既就黎盡頭就會見倒依間新開無耐既文青Cafe.依度用既都系非常有品質既咖啡豆+咖啡機, 完全不馬虎. 附近亦未必有相近既產品.點左Hojicha Latte & Double pumpkin risotto with deep fried okra.Hojicha Latte 細膩, 質感有厚度. 睇得出拉花有心思.Risotto 新鮮即製, 兩條秋葵+兩塊南瓜, 熱騰騰! 飯都好creamy, 亦有口感, 滿滿既南瓜. $98 不算貴!
行到街既就黎盡頭就會見倒依間新開無耐既文青Cafe.

Hojicha Latte
Hojicha Latte
2021-07-23 184 浏览
日式cafe style好靚 有無印風既感覺 仲有2層添。牛油果蟹肉🦀他他好香濃 蟹肉都幾多熟成牛油果🥑好正 同蕃茄粒青瓜粒幾夾 口感清新乾果裝飾同醬料都擺到好靚 食慾大增😋.蕎麥麵較為清爽 夏天食好推薦 可以解一解熱北海道帶子爆大粒 仲有3粒添另外仲有冷麵汁可以淋落去 唔會太乾.一口牛係小食 一啖一粒未必得 如果再一開二更佳😗牛味濃 唔會太韌👍🏻加左蒜香無敵份量都唔少 同朋友share剛剛好.Matcha latte 拉花好靚 打卡一流❤️
日式cafe style好靚 有無印風既感覺 仲有2層添。
牛油果蟹肉🦀他他好香濃 蟹肉都幾多
牛味濃 唔會太韌👍🏻加左蒜香無敵
份量都唔少 同朋友share剛剛好
Matcha latte 拉花好靚 打卡一流❤️
2021-07-22 52 浏览
🔸荃灣。簡約風cafe選址在荃灣廣場對面上星期經過的時候,已經被餐廳的簡約風格吸引了。餐廳樓高兩層, 2樓的沙發和圓桌甚具特色。餐牌有早午餐、午餐和晚餐選擇🔸Brunch toast $68-$88(蕎麥/五穀酸種麵包可供選擇)自選配料:$68(兩款)$78(三款)$88(四款)配料我們選擇了三文魚和牛油果是不會出錯的選擇。至於雞胸不過不失呢。黑松露炒蛋很香啊,炒得不錯不會太老啊喜歡他們的麵包帶點外脆內軟。🔸黑松露意大利飯。溫泉蛋。芝士脆片 $88 (圖三)意大利飯軟硬適中,可惜味道較淡啊,我們自行加了黑胡椒調味呢。芝士脆片也不脆呢😢飲品拉花是絕美❤️ 海馬與飛馬的圖案精緻細膩可惜無論是抹茶、焙茶或mocha 味道太淡了。後記:試業期間外賣咖啡買一送一Follow IG 堂食九折可以WhatsApp餐廳查詢餐牌和訂座呢
🔸荃灣。簡約風cafe

選址在荃灣廣場對面
上星期經過的時候,已經被餐廳的簡約風格吸引了。
餐廳樓高兩層, 2樓的沙發和圓桌甚具特色。
餐牌有早午餐、午餐和晚餐選擇

🔸Brunch toast $68-$88
(蕎麥/五穀酸種麵包可供選擇)
自選配料:
$68(兩款)
$78(三款)
$88(四款)
喜歡他們的麵包帶點外脆內軟。

🔸黑松露意大利飯。溫泉蛋。芝士脆片 $88 (圖三)

飲品拉花是絕美❤️
海馬與飛馬的圖案精緻細膩
可惜無論是抹茶、焙茶或mocha 味道太淡了。

後記:
試業期間外賣咖啡買一送一
Follow IG 堂食九折
可以WhatsApp餐廳查詢餐牌和訂座呢
2021-07-20 157 浏览
荃灣廣場附近新開左一間cafe 地鋪,第一時間就去左試。可惜我係唔飲咖啡,只係點左朱古力,但一樣咁正朋友叫左latte, 拉花靚到暈,拉隻海馬出嚟真係第一次見識。講完飲品,就要品評下食物,個人最鍾意係toast + 牛油果,慢煮雞胸,黑松露炒蛋,齋睇相已經覺得好豐富,由其慢煮雞胸一啲都唔鞋,好嫩滑,顛覆左我對雞胸嘅印象。一個toast 一杯飲品已經好夠飽,但當日因為想一次過試多d野,就同朋友叫左更多食物,推介多一道菜,就係鐵板蒜片牛柳粒,重口味之選,食完懶健康的toast可以比食肉獸平衡下,相信dinner都會有得點呢道菜,大家可以試下
2021-07-20
2021-07-18 134 浏览
之前大窩囗國瑞路村屋附近一間名叫雪山cafe因租金及人流問題,沒有繼續經營,有點可惜,因為老闆是一位好用心烹調食物,加上又有人情味,之後得悉於荃灣廣場附近物色到位置,繼續發揮他們的心思,呢份心思一定要支持💪🌈