HIKARI

2021-10-07 27 浏览
今晚一支公行完荃灣西,肚仔餓了,唔想幫襯大商場連鎖食肆咁悶?大壩街有好多選擇,一於試下呢間「HIKARI」。餐廳走文藝青年Cafe路線,有上下兩層,空間感十足。而且室內設計好有心思,簡潔得黎帶一點木系森林嘅感覺,令人放鬆心情。主菜我選了「香煎帶子黑松露意大利飯」。黑松露獨有嘅香味真係令人如痴如醉,未擺落口,已經先享受香味。伴碟非常精美,未食已經加咗唔少分。帶子好大粒!而且煎得剛剛好,唔會太熟,咬落去口感好豐富,鮮嫩多汁。意大利飯煮得夠林,又多汁,夠晒 Creamy, 幾好味。三重芝士薯條車打芝士、水牛芝士、巴馬臣芝士薯條混合左三種芝士作為配料,炸得金黃色,香脆可口,作為小食實在一流。加十蚊仲可以升級做黑松露蛋黃醬添!香月園焙茶鮮奶茶味好濃郁,清新怡人。今晚都幾享受,會再黎。

主菜我選了「香煎帶子黑松露意大利飯」。
伴碟非常精美,未食已經加咗唔少分。
意大利飯煮得夠林,又多汁,夠晒 Creamy, 幾好味。

三重芝士薯條

車打芝士、水牛芝士、巴馬臣芝士

香月園焙茶鮮奶
茶味好濃郁,清新怡人。

今晚都幾享受,會再黎。
2021-10-06 14 浏览
呢間餐廳新開果陣行過幾次都想試,但係太多人等位,朋友又唔願等,所以今次自己一個黎食。出左新一期消費卷,所以食豪啲🤪~~~~~~~~~~~~~~~~🪴溫泉蛋黑松露意大利飯♨️🇮🇹 $88意大利飯好creamy,食到好濃郁嘅黑松露味,上面仲加左脆片,令到個飯嘅口感更加多一個層次。脆片鹹鹹香香,非常惹味。呢個飯絕對適合濃味人士!溫泉蛋切開有流心😍撈埋啲飯食忍唔住一啖接一啖。蘑菇片都有好多,足料👍🏻🪴丸久小山園抹茶鮮奶🍵 $47抹茶味勁濃,飲落無甜味。唔鐘意飲甜野嘅人啱晒!咖啡師仲好有心思整左個森系拉花😳同舖頭好襯🪴是日甜品Earl Grey Roll Cake 🍰$58是日甜品有得揀伯爵茶、焙茶或者花生roll cake。我揀左earl grey。一黎到見到咁大件有啲驚訝😦,差啲食唔晒。海綿蛋糕底好鬆軟,有淡淡嘅伯爵茶味,啲cream超級厚,極邪惡!!樓上都有幾張枱可以坐,有個唔錯嘅打卡位 。Lunch 時間黎都比較多人,建議早少少黎或者係openrice訂定位。

出左新一期消費卷,所以食豪啲🤪

~~~~~~~~~~~~~~~~

🪴溫泉蛋黑松露意大利飯♨️🇮🇹 $88

🪴丸久小山園抹茶鮮奶🍵 $47

🪴是日甜品Earl Grey Roll Cake 🍰$58

依間位於荃灣既cafe樓底好高,上層有小閣樓,以木系為主色調充滿日式感,食物質素高而且好適合打卡影相🤎☕️香煎比目魚蝴蝶粉($158)比目魚外皮煎得香脆,魚肉好嫩滑,加上海鮮忌廉汁係餐廳新鮮調製,質感濃稠好入味,更加帶出比目魚既鮮香,而蝴蝶粉每條都吸收哂忌廉汁既精華,而且好煙韌有咬口帶子黑松露意大利飯($128)帶子好厚肉,煎至金黃色,口感鮮甜彈牙,意大利飯食落去好creamy充滿松露香,仲有芝士脆片味道再多份鹹香芋泥巴斯克($58)因為係是日甜品所以吾係成日有,但味道真係好有驚喜😍芋泥係採用台灣大甲芋頭,芋泥層好厚,口感綿密又吾會好甜,濃郁既芋頭香再配芝士既奶香好正!!好值得試下鮮奶抹茶($30)抹茶係採用丸久小山園抹茶鮮奶,所以飲落去會有少少澀味帶回甘,抹茶味超濃,所以如果想要甜d既可以同店員講聲額外加糖💚

香煎比目魚蝴蝶粉($158)

帶子黑松露意大利飯($128)

芋泥巴斯克($58)

鮮奶抹茶($30)
2021-09-30
2021-10-04 47 浏览
餐廳有兩層,上層位置較適合打卡,我哋揀左個靚位影相一流啊(*゚∀゚*) 晚餐Menu有主菜幾款小食,選擇唔算好多 但係樣樣都好吸引!-帶子黑松露意大利飯 ($128)採用刺身級嘅帶子,煎香威之後,依然十分鮮味,而且大大粒好厚肉( ´ ▽ ` ) 意大利飯軟硬適中,有濃郁嘅黑松露香味,配埋大量雜菌,味道豐富,值得推介😋-香煎比目魚蝴蝶粉 ($128)比目魚煎得外皮脆口,啖啖魚肉都好軟滑 ~最有驚喜係配襯蝴蝶粉嘅醬汁,採用海鮮忌廉汁,湯汁鮮甜,每啖都好似飲緊龍蝦湯咁!(*´꒳`*) 好有驚喜!-芋頭巴斯克蛋糕 ($58)甜品除咗Tiramisu,仲會有每日限量供應嘅蛋糕😍今日好幸運有芋泥巴斯克! 巴斯克芝士蛋糕甜而不漏,攤涼一陣仲有軟心效果,芋泥亦好棉滑,好香好好食呀!🤩-鮮奶抹茶 (set + $30)香橙梳打 (set + $25)抹茶採用無糖抹茶粉,店員喺落單時會問定要唔要加糖~我哋懶健康揀咗無糖,結果真係超濃抹茶🍵 相信有少少甜 會更加好飲🤣

帶子黑松露意大利飯 ($128)

香煎比目魚蝴蝶粉 ($128)

芋頭巴斯克蛋糕 ($58)

鮮奶抹茶 (set + $30)
香橙梳打 (set + $25)
2021-10-02 33 浏览
今日去左荃灣食野,見到有間新cafe開左就下去試下,cafe有兩層,二樓有好靚的擺設 可惜無訂台只係坐樓下,門口係玻璃可以睇到出面。都幾開揚。入到去都坐左8 成台,我仲以為要等,無得入。如果下次有時間真係想上2 樓下食,打下卡,入座講左限90 分鐘,叫左兩個食物同埋飲品。好多人都推介個黑松露意大利飯,我都有叫,仲有個意大利飯溫泉蛋,幾好食,好香松露味,唔錯唔錯🥰仲叫左個自選toast 包的種類可以選蕎麥/ 五谷,仲可以選埋個source ,有蒜香蛋黃醬同蕃茄,我要左蒜香蛋黃醬,惹味d🤣仲叫左個latte ,個拉花係隻飛馬好靚呀😙
自選toast
溫泉蛋松露意大利飯
  • 黑松露意大利飯
2021-10-01 25 浏览
星期一放工特別鬱悶,唔想返屋企煮,於是揾間好靚既文青cafe坐下,食下野,消除下工作壓力。外觀非常靚,木系加落地玻璃,非常文青+comfortable 早左收工,六點半去到可以簡位坐,簡左樓上既角落位,有好靚既透光圓枱,再加好有型既紙皮櫈,枱上放上乾花,非常打卡able。野食方面,有啲意粉、小食同手工飲品。一於試下墨汁意粉+蟹餅+黑芝麻鮮奶。上碟既時間都忍唔住擺好啲野食,影左張相。墨汁用黑碟裝份外型格,意粉口感al dente ,入面都仲有啲菇同盧荀等等,同意粉口感好夾。蟹餅我本身以為係上粉漿炸果d,原來係剪蟹餅。內裡會食到一絲絲蟹肉。最後就係杯飲品,亦係我最鍾意既,非常打卡able既拉花。飲落唔會過甜,比較重奶味。價錢方面,一個人食都算affordable,店員都allow我自己一個坐一陣,唔會話食完就趕人走,自己一個人去都適合!最岩去chill下!

上碟既時間都忍唔住擺好啲野食,影左張相。

2021-09-30 35 浏览
喺荃灣廣場附近,有間新開嘅日系清新cafe, 裝潢簡約整潔,提供多款酸種麵包、意粉、意大利飯、沙律、小食、甜品等,睇嚟又多一個好去處。 晚上🌃仲有套餐提供~慢煮安格斯牛肩肉蝴蝶粉 $138我見到好多人都點呢款,果然慢煮牛肩肉,色澤紅潤,肉質軟嫩,牛肉味香濃,再配上番茄醬汁,酸酸甜甜好開胃。而蝴蝶粉🦋賣相好靚,加上有咬口,朋友同我不約而同點咗😍香煎野生比目魚蝴蝶粉 $158比目魚塊都幾大件,魚嘅皮煎得又香又脆,魚肉好嫩滑,醬汁唔太重,可以食到魚嘅鮮味。 Black Sesame Latte 跟餐$12Matcha Latte 跟餐 $7拉花拉到出神入化🤩 又鸚鵡🦜又飛馬 ,見到已經心花怒放🥰 兩杯latte 味道濃郁順滑,配上美食無得頂🥳

晚上🌃仲有套餐提供~
慢煮安格斯牛肩肉蝴蝶粉 $138

香煎野生比目魚蝴蝶粉 $158

Black Sesame Latte 跟餐$12
Matcha Latte 跟餐 $7
  • 慢煮安格斯牛肩肉蝴蝶粉
  • 香煎野生比目魚蝴蝶粉
  • Black  Sesame  Latte
  • Matcha  Latte
最近荃灣開多左好多cafe,呢間HIKARI對我黎講絕對有驚喜😚所有野都做得好用心,brunch menu選擇夠多啱曬唔同口味既人,咖啡無論拉花定係味道都好有水準,甜品更加係邪惡度爆錶。而且呢度既環境走簡約日系風,坐得舒服,無論係同朋友黎食飯傾計,定係一個人黎享受下me time,我覺得都好適合。1⃣️自選吐司($88)吐司有得揀要兩款、三款定係四款toppings,想食得豐富啲,所以就揀左四款topping:牛油果、蝦、慢煮雞胸同埋煙三文魚😝麵包揀左蕎麥酸種麵包配新鮮茄蓉。麵包既邊烘得微脆,食落偏煙韌既質感。而配料份量算比得多,搭配埋茄蓉食感覺更加清爽健康。  2⃣️溫泉蛋黑松露義大利飯($88)比較特別既係佢加左啲芝士脆片。黑松露味唔算好重,不過配埋蛋汁食感覺幾濕潤。芝士脆片味道唔算好出,不過增加左口感,食落都幾唔錯😌  3⃣️竹炭咖啡(午餐+$24) 見到呢度既餐牌話可以免費家CBD油,不過我就冇加到la。竹炭咖啡唔係好常見,今次都係第一次飲。竹炭其實就冇乜味,不過呢度既咖啡個人覺得幾香🤤而且呢度既拉花絕對係一大重點🤩勁靚😍我果杯係一隻海馬。  4⃣️鮮奶焙茶(午餐+$30) 呢度既焙茶係冇加糖

1⃣️自選吐司($88)
自選吐司

2⃣️溫泉蛋黑松露義大利飯($88)
溫泉蛋黑松露義大利飯
溫泉蛋黑松露義大利飯

3⃣️竹炭咖啡(午餐+$24)

竹炭咖啡

4⃣️鮮奶焙茶(午餐+$30)
 呢度既焙茶係冇加糖既,店員都有特等問我地洗唔洗另外加糖。焙茶味道唔算好重,不過好就真係好在唔會好甜,咁先飲到焙茶本身既香味😙

5⃣️髒髒提拉米蘇($68)
髒髒提拉米蘇
呢個甜品真係極度邪惡😈面頭滿滿既可可粉、極濃既朱古力醬、oreo、朱古力脆片、仲有朱古力威化條,而且佢既size真係比我預期既大😳Mascarpone cheese奶香味夠而且好滑,而且朱古力味配料極多層次同口感都極豐富🤤不過令我失望既係酒香味欠奉,底層既手指餅冇乜浸過咖啡酒既感覺,食落仲係好脆身,而且冇乜咖啡味滲出。
自選吐司
竹炭咖啡
髒髒提拉米蘇
平常真的很少來到荃灣,不過聽說開了這家咖啡店就特地去試試了!! 因為路不熟所以用了超久時間才找到這家咖啡店!🤡 不過是值得的~ 它們5-6點是不供應食物只供應飲料,5點前是lunch menu, 6點開始就是dinner menu啦~這次吃了:▫️髒髒提拉米蘇 ($68)▫️香煎帶子黑松露義大利飯 ($128)▫️香煎蝦墨魚汁義大利麵 ($118)▫️Black Sesame Latte ($47)▫️Iced Peach Tea ($45)看到很多人都說他們家的提拉米蘇超罪惡,這麼罪惡當然要點來試試🤪🤪🤪 提拉米蘇的巧克力味蠻重的,還有oreo, kitkat等,再加上超多的巧克力醬,口感層次蠻讚的!!!💖 再來到主食的部分,兩個主食我比較喜歡吃黑松露義大利飯!還有cheese脆片在飯上面,而且黑松露味也夠,味道剛好,帶子也煎得很香🥳🥳 它們的墨汁意大利粉也很讚!飲料的部分拉花好美🥰🥰 因為是晚上的關係不想喝咖啡所以就點了黑芝麻鮮奶!超濃的黑芝麻味😋😋😋 好愛!如果我住得近的話真的會常去~🥳

這次吃了:
▫️髒髒提拉米蘇 ($68)
▫️香煎帶子黑松露義大利飯 ($128)
▫️香煎蝦墨魚汁義大利麵 ($118)
▫️Black Sesame Latte ($47)
▫️Iced Peach Tea ($45)

2021-09-28 20 浏览
📍HIKARI (荃灣)荃灣西新開Cafe之前喺門口經過已經想去食門口好有小清新文清感覺Cafe分為兩層兩層都充滿韓式味道下層燈光比較光猛上層就有復古味道香煎帶子黑松露意大利飯 $128黑松露味好香濃醬汁包裹煮飯粒每一啖飯都好好味😋仲會有兩粒大大既帶子慢煮安格斯牛肩肉蝴蝶粉 $138上面會有6片牛肩肉,份量都多~蝴蝶粉嘅醬汁帶有茄香味🍅好軟嫩,唔會鞋,熟成度岩食三重芝士薯條 $58 🍟超香濃芝士味道薯條份量勁多🤓🤓丸久小山園抹茶鮮奶 $47 🍵香濃綠茶味道上面仲有可愛嘅拉花香月園焙茶鮮奶 $47甜度剛好🧡如果茶味濃d就更好😝個色好岩呢間店既風格如果叫一個晚餐既主食飲品可以減$20另外叫小食可以減$28所以幾抵食🌟
📍HIKARI (荃灣)
荃灣西新開Cafe

醬汁包裹煮飯粒
每一啖飯都好好味😋
仲會有兩粒大大既帶子

慢煮安格斯牛肩肉蝴蝶粉 $138
上面會有6片牛肩肉,份量都多~
蝴蝶粉嘅醬汁帶有茄香味🍅
好軟嫩,唔會鞋,熟成度岩食

三重芝士薯條 $58 🍟

另外叫小食可以減$28
所以幾抵食🌟
  • 黑松露意大利飯
2021-09-28 12 浏览
掃走Blue Monday🔵既其中一個好方法係試新嘢💡食好嘢😋今日同位女性朋友👩🏻‍🤝‍👩🏼相約到荃灣呢間新開以日系簡約風格🇯🇵的Cafe @hikari__coffee 晚餐🍽 坐在大玻璃窗邊位,完全係打卡好位置📷如果想多點私人空間訂座時可要求樓上雅座🤗Dinner set有成十種選擇😆完全唔怕無野揀!香煎野生比目魚蝴蝶粉🦋$158比目魚煎到剛剛好帶金黃色,皮有點脆而肉身滑溜,配上香口海鮮忌廉汁既蝴蝶粉不謀而合!慢煮安格斯牛肩肉蝴蝶粉🦋$138牛肩肉份量足夠,而且每塊的厚薄適中,口感不會太硬又不會太腍!呢個蝴蝶粉🦋由自家製既蕃茄醬煮成,唔會太酸又唔會太甜!黑芝麻燕麥奶 $47+5有鸚鵡🦜圖案作拉花,飲落啖啖重重既芝麻味,超岩女性飲用👍🏻丸久小山抹茶鮮奶 $47有獨角獸🦄️圖案作拉花,抹茶味出🍵,愛抹茶的會愛上💚晚餐會每杯野飲有-$20折扣優惠,以餐廳既裝修與食物水準絕對值回票價🤗

Dinner set有成十種選擇😆完全唔怕無野揀!

香煎野生比目魚蝴蝶粉🦋$158

慢煮安格斯牛肩肉蝴蝶粉🦋$138

黑芝麻燕麥奶 $47+5
有鸚鵡🦜圖案作拉花,飲落啖啖重重既芝麻味,超岩女性飲用👍🏻

丸久小山抹茶鮮奶 $47
有獨角獸🦄️圖案作拉花,抹茶味出🍵,愛抹茶的會愛上💚

2021-09-27
2021-09-25 117 浏览
係荃灣睇完戲,荃灣廣場附近大把野食,仲有donki.一出戲院就見到間新新地嘅cafe,見到都幾多人就入左去試。文青風十足,行簡潔風。樓下冇位,原來佢樓上都可以坐人。好似包場咁,十分舒服。menu 唔太花巧。主食,小食,飲品,甜品一口牛牛肉唔un, 好淋。勁多蒜頭同蒜油,好重口味。煎蟹餅蟹味十足,食完好滿足。個醬都幾match,可點可唔點竟然加左蕃紅花,成件事高級左好多。city super 買好貴的。lemonade soda住家feel, 唔飲咖啡嘅一個好選擇香月園焙茶鮮奶好重焙茶味,依個組口好小見。唔太甜,拉花好靚。打卡啱哂,黑松露帶子意大利飯好重芝士味,帶子好大粒。加左蕃紅花,淨係食佢都抵。香煎野生比目魚蝴蝶粉健康小小,食下魚魚唔錯,煎得好好都係加好多蕃紅花,真係好重手加左個味提升左。蝴蝶粉,好有咬口總結,食蕃紅花都賺番
係荃灣睇完戲,荃灣廣場附近大把野食,仲有donki.
一出戲院就見到間新新地嘅cafe,見到都幾多人就入左去試。

文青風十足,行簡潔風。

樓下冇位,原來佢樓上都可以坐人。
好似包場咁,十分舒服。

menu 唔太花巧。
主食,小食,飲品,甜品

一口牛
牛肉唔un, 好淋。
勁多蒜頭同蒜油,好重口味。

香煎蟹餅

煎蟹餅
蟹味十足,食完好滿足。
個醬都幾match,可點可唔點
竟然加左蕃紅花,成件事高級左好多。
city super 買好貴的。

fresh  lemonade  soda
lemonade soda
住家feel, 唔飲咖啡嘅一個好選擇

香月園焙茶鮮奶
好重焙茶味,依個組口好小見。
唔太甜,拉花好靚。
打卡啱哂,

香煎帶子黑松露意大利飯

黑松露帶子意大利飯
好重芝士味,帶子好大粒。
加左蕃紅花,淨係食佢都抵。

健康小小,食下魚
魚唔錯,煎得好好
都係加好多蕃紅花,真係好重手
加左個味提升左。
蝴蝶粉,好有咬口

總結,食蕃紅花都賺番
2021-09-24
香煎蟹餅
fresh  lemonade  soda
香煎帶子黑松露意大利飯
2021-09-25 19 浏览
荃灣新式cafe,文青風味,吸引唔少年青男女排隊等位,所以建議早少少到,或者tea飲杯coffee chill下😇無論餐廳裝潢定燈耀都好寫意樸素嘅感覺,令人放低唔同嘅壓力😌見餐廳內不少人都叫呢們,抱著好奇心態一試😯慢煮安格斯牛肩肉蕃茄黑欖闊條麵 $138呢們價錢有驚喜😍🐮🍅可以見到牛肉呈粉紅色,係十分嫩口,慢煮令肉質十分嫩,而且鎖實肉汁,每一口都吃到又冧又多汁的牛肉🐮採用呢們安格斯部位,少脂肪👍🏻牛肉較麵咸,所以闊條麵在烹煮時較淡味,岩岩好配搭🍅💯闊條麵更能掛汁,濃濃🍅味蒜片安格斯一口牛🐮🧄一口牛外質煎至較熟,入面較嫩,蒜片令味道十分香和惹味Dirty coffee ☕️ 熱coffee凍milk配搭😝☺️

見餐廳內不少人都叫呢們,抱著好奇心態一試😯
慢煮安格斯牛肩肉蕃茄黑欖闊條麵 $138
呢們價錢有驚喜😍🐮🍅

蒜片安格斯一口牛🐮🧄
一口牛外質煎至較熟,入面較嫩,蒜片令味道十分香和惹味

1K
2021-09-25 20 浏览
HIKARI3 toppings cereal dough溫泉蛋黑松露意大利飯Dirty價錢💲: $78/ $88/ +$25好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 4.2/5回頭率😚: 4/5-荃灣係個有好多cafe的地方,返工可以去食cafe真係成日都會開心啲🥰 呢間係荃灣廣場對面,位置幾方便,lunchtime有時都要等下位,夜晚就小啲。佢地有2層,樓底幾高,空間感都ok。同埋lunch set價錢都唔算好貴😋-✅3 toppings cereal sourdough. 揀左黑松露炒蛋、菠菜同🦐。 片sourdough偏薄,食完成碟都唔會好飽。呢個sourdough唔會太硬,係煙韌得來好易咬得開🤪 上面揀的蒜香蛋黃醬同個包同埋啲料都好夾。黑松露炒蛋唔係太滑,不過因為咁,個包唔會好濕。黑松露幾夠味,加左蛋成塊包豐富晒。蝦仁煎過,仲有調味,又大隻,好食🥰 菠菜炒到好腍身,都唔錯。-🆗溫泉蛋黑松露意大利飯。risotto來講飯粒有d硬,而個汁有啲水,所以2者有啲分離🤭 入口唔夠creamy😥 味道補救,好香黑松露味,仲有唔同菌類,所以好香😬最特別係加埋芝士脆
HIKARI
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 4.2/5
回頭率😚: 4/5

🆗溫泉蛋黑松露意大利飯。risotto來講飯粒有d硬,而個汁有啲水,所以2者有啲分離🤭 入口唔夠creamy😥 味道補救,好香黑松露味,仲有唔同菌類,所以好香😬最特別係加埋芝士脆片,增加d鹹香味。

✅Dirty不錯,朋友的芝麻鮮奶都ok的。
係一間幾舒服的cafe,下次想試吓坐樓上😌

2021-09-24 13 浏览
難得中秋節假期梗係約埋好朋友食吓飯傾吓計見到新開既荃灣文清風小店一於約埋朋友仔一齊傾偈食下飯今次安排坐上樓上靜靜地兩個人傾偈一流由於新開嘅關係所有嘢都好乾淨亦都好啱打卡今次兩個人叫咗兩個主菜兩個小食同兩杯甜品主菜叫咗香煎野生比目魚蝴蝶粉 同埋香煎黑松露帶子飯首先講一講比目魚粉魚煎得好香 特別係魚皮煎得好香脆平時食開普通意粉 蝴蝶粉口感都幾唔同加埋蕃紅花感覺上更加靚仔至於黑松露帶子飯黑松露味重 帶子鮮甜食落去亦都唔會覺得好膩小食方面方便叫咗一口牛柳同埋香煎蟹餅由於主菜冇食到肉嘅關係小食就食返啲牛肉 牛肉唔錯 亦唔會好難咬開至於蟹餅淡淡蟹肉 啱晒鍾意食蟹嘅我飲品方面叫咗香月圓焙茶鮮奶同先檸檬梳打特別推介焙茶鮮奶 好濃嘅茶味啱晒鍾意飲茶嘅朋友仔亦都唔會好甜 健康首選
難得中秋節假期
梗係約埋好朋友食吓飯傾吓計