HIKARI

2021-11-10 32 浏览
返工忙完一日,今日收工想同朋友係附近搵間餐廳傾下大家近況。去到呢間Cafe,個門口望落同附近好唔同。咁有特色一於入去食下傾下先。入面都已經好滿人,好在唔使等位。我地仲有得坐佢樓上既雅座,可以更舒服咁傾心事。晚餐小食同飲品既選擇都多,我最後揀左慢煮安格斯牛肩肉蝴蝶粉,香煎蟹餅同一杯Dirty。呢度既Dirty都做得好好,咖啡既香加上鮮奶既滑,好好入口。個蟹餅黎到都好大份,食入口係好豐富既蟹味,入面係真係有好多既蟹肉,絕對係推介。後尾問翻老闆原來啲蟹肉係每日自己拆肉,老闆笑住話賣一份蝕一份😂😂。慢煮安格斯牛非常之嫩口,肉味重之餘仲要咬落好滑。配上個蝴蝶粉又煮得剛剛好,啲粉唔會好淋。香草蕃茄汁係好濃厚,配搭上個牛肉成件事都好Match。嚟緊呢間cafe都會成為我同朋友既定期見面首選地點🤗🤗。

嚟緊呢間cafe都會成為我同朋友既定期見面首選地點🤗🤗。
2021-11-10 52 浏览
位於荃灣的兩層cafe,地點黎講個人認為有小小遠,係西鐵站行過去都行左15分鐘左右今次被安排坐樓上2人枱,咁岩坐正係冷氣機風口,全程吹住個頭咁進餐都幾辛苦😣😣。除左呢個問題之外,其他都不錯,職員好nice👍🏼食物方面叫左個牛油果煙三文魚他他﹑一口牛﹑牛肩肉蝴蝶粉﹑墨汁意大利粉。整體都不錯,最欣賞係牛油果煙三文魚他他,必叫! 不過,墨汁意大利粉就煮得有D咸....我地仲叫左杯黑芝麻latte & 焙茶latte,黑芝麻latte有D似芝麻糊😂,焙茶latte就好夠味,而且唔會話好苦整體黎講,成間cafe都唔錯,值得再去👍🏼

食物方面叫左個牛油果煙三文魚他他﹑一口牛﹑牛肩肉蝴蝶粉墨汁意大利粉。整體都不錯,最欣賞係牛油果煙三文魚他他,必叫! 不過,墨汁意大利粉就煮得有D咸....

整體黎講,成間cafe都唔錯,值得再去👍🏼
2021-11-05
  • 牛油果煙三文魚他他
🥚溫泉蛋黑松露意大利飯💵88🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀邊邊有條紋既黑色碟襯托意大利飯,有顏色對比既視覺效果,意大利飯中間有溫泉蛋🥚、有唔同種類(白蘑菇、秀珍菇、雞髀菇)配有些厚度從而增加口感嘅菇🍄、芝士脆片🧀同埋有黑松露曬滿粒粒分明嘅意大利飯上~意大利飯嘅口感岩岩好,不過質感就水左少少🤏🏻可以再杰身多啲就好啦😋食落有陣陣既松露味同洋蔥香味🧅,因為松露味唔算太重,所以唔會遮蓋左菇同芝士味,因為溫泉蛋會溶化係口中,芝士脆片既脆度鹹度,再加埋香菇既咬口,加埋一齊食好滿足😆🥛黑芝麻鮮奶💵50🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀 利用圓柱玻璃杯,配上啡色印有自家店鋪名字既杯墊,簡單得黎帶啲小清新😙底下有黑芝麻粉,記得飲前要攪勻,呈現出淺灰色配埋乾花牆壁影相毫無違和感🤪✨非常重黑芝麻味但無咩奶味,建議奶味可以重少少🤏🏻(純粹個人喜好🥴)🍰是日甜品💵58🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀 是日甜品~三重朱古力蛋糕🍰配朱古力泡芙🤤底層係朱古力海綿蛋糕、上一層係白朱古力mousse、最上層係朱古力🍫mousse,加埋一齊食超滑同時感受到海綿蛋糕嘅彈力🤣不過蛋糕就甜咗少少🤏🏻,熱愛朱古力嘅食貨們應該好鍾意❤️而朱古力泡芙面層有朱古力脆片,本身以為

🥚溫泉蛋黑松露意大利飯💵88
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

🥛黑芝麻鮮奶💵50

🍰是日甜品💵58
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
不過蛋糕就甜咗少少🤏🏻,熱愛朱古力嘅食貨們應該好鍾意❤️而朱古力泡芙面層有朱古力脆片,本身以為冇咩特別,點知有驚喜🤩原來入邊有口感好滑身,偏少少苦嘅朱古力醬,超級有滿足感😍
呢個價錢享受到兩種唔同配搭既甜品,真心好抵,而且甜品賣相真係好吸引☺️因爲每日都出唔同既甜品,所以記得要向店員查詢❤️

🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
☀️整體而言,首先講地點,正正喺荃灣廣場後面,另外店員既服務超級好,語氣非常之溫柔🙊會問吓客人對食物既意見👍🏻頭大好欣賞店員會主動關心客人~
而店內有兩層高,牆壁同枱凳都採取日式簡單色調,頭大坐左近門口位,枱上設有乾花🌸亦可望出面既風景,雖然中午嘅太陽有啲曬☀️但呢個位置有自然光,打卡一流(本人覺得🤣)比起日系小清新,頭大會用韓系小清新黎形容HIKARI🤪因爲播緊輕鬆嘅韓文歌🎼,一個人去Cafe都唔怕寂寞,因為所有嘢加埋係一種享受🥴
2021-11-09 49 浏览
今日嚟到荃灣,見到有間Cafe幾靚,咁啱又肚餓,所以就入去試吓。飲品當然叫做我最愛嘅dirty,另外一杯飲品叫左竹炭咖啡。呢間餐廳嘅咖啡帶少少酸味,dirty同平時飲開嘅差唔多,都係我鐘意嘅味,竹炭咖啡就比較特別,佢似係latte再帶少少炭燒味,用嚟打卡仲好靚,值得一試! 小食我哋叫咗一口牛一口牛牛肉味幾香,再加埋蒜片味道幾好 慢煮安格斯牛肩肉蝴蝶粉呢個蝴蝶粉似用新鮮蕃茄黎整,牛肉都好嫩香煎帶子黑松露意大利飯帶子煎得幾香,好重黑松露味,先自己最鐘意呢個 餐後感餐廳裝修真係幾靚,價錢亦合理,如果經過我會選擇再黎

小食我哋叫咗一口牛
一口牛牛肉味幾香,再加埋蒜片味道幾好

慢煮安格斯牛肩肉蝴蝶粉
呢個蝴蝶粉似用新鮮蕃茄黎整,牛肉都好嫩

香煎帶子黑松露意大利飯
帶子煎得幾香,好重黑松露味,先自己最鐘意呢個

餐後感
餐廳裝修真係幾靚,價錢亦合理,如果經過我會選擇再黎
區區都越來越多咖啡店,荃灣也不例外,今日找到這間樓高兩層的文青咖啡店。招牌酸種吐司可以自選配料,咖啡拉花仲好靚好得意添!荃灣大壩街那個圈原來有幾間咖啡店,逐間試都要食幾日。星期一外賣咖啡買一送一喎。入面都幾闊落,裝修簡簡單單咁,地下大概可以坐廿個人。行樓梯上去有個閣樓仔,座位唔多可以秘密聊天。咖啡店樓底夠高幾開揚,靠窗仲有幾個向街吧檯位。早午餐和午餐有酸種吐司、沙律、意粉和意大利飯等。自選酸種吐司可揀2/3/4種配料,麵包和醬亦有得揀。午餐還有更多選擇。咖啡有 Nutty 和 Fruity 兩種豆子,想喝甚麼都有。非咖啡類都有好多喎。香月園焙茶鮮奶 HK$47試試這裡的日本焙茶,口味不是很甜那種,焙茶香氣十足!松鼠拉花仲超得意添!蕎麥酸種麵包 + 蒜香蛋黃醬 + 牛油果/雜菌/炒蛋/太陽蛋 HK$88酸種麵包擺盤都幾精緻,上面有紅椒絲、紫洋蔥;碟邊又有些堅果、南瓜籽和果乾,整個質感提升不少。蕎麥酸種麵包煙韌有嚼勁,牛油果有少少檸檬汁調味,個蒜香蛋黃醬都好夠香,以咖啡店來說水準不俗。荃灣區除了平價小食之外也越來越多咖啡店,真係要排日子逐間試下先得!

荃灣大壩街那個圈原來有幾間咖啡店,逐間試都要食幾日。

星期一外賣咖啡買一送一喎。

入面都幾闊落,裝修簡簡單單咁,地下大概可以坐廿個人。

行樓梯上去有個閣樓仔,座位唔多可以秘密聊天。

咖啡店樓底夠高幾開揚,靠窗仲有幾個向街吧檯位。

早午餐和午餐有酸種吐司、沙律、意粉和意大利飯等。

自選酸種吐司可揀2/3/4種配料,麵包和醬亦有得揀。

午餐還有更多選擇。

非咖啡類都有好多喎。

香月園焙茶鮮奶 HK$47

2021-11-08
2021-11-08 156 浏览
我們透過Openrice預先訂了座, 當日餐廳打電話來告知Last Order為5:00 pm (此仍於Openrice Booing的T&C不符)到場時, 由於我們不是同時到達, 餐廳有先安排我們入座。我們被安排了坐在上層, 雖然後來再入座的阿姨們聲量極大, 但有一個自己的空間還是不錯的。我們點了自選的Sourdough, Dirty 和 Expresso Tonic等。食物和飲品就一般般, 志在有個空間和朋友們聚聚還是OK的。惟最令人詫異的是, 這餐廳在Open Rice的預約系統上當我缺席。我們人到了, 坐下了, 點餐消費了, 卻被缺席了。是鬼嗎我們......餐廳聲稱跟據Booking的T&C, 要人齊才可以入座, 不然當缺席論。首先, T&C沒說會當缺席, 和我們確認Booking和安排我們入座的時候也沒說過, 我是到另一天收到Openrice的電郵通知才知道。餐廳說因為我們一開始人沒到齊, 所以當Booking缺席, 而我們是Walk-in然而。說真的... 心裡的小故事會不會太多, 你不說, 誰知道。而且這安排也太荒誕了吧, Booking要人齊方可入座, Walk-in

到場時, 由於我們不是同時到達, 餐廳有先安排我們入座。

食物和飲品就一般般, 志在有個空間和朋友們聚聚還是OK的。

說真的... 心裡的小故事會不會太多, 你不說, 誰知道。

而且這安排也太荒誕了吧, Booking要人齊方可入座, Walk-in反而不用, 那是甚麼搞笑的安排。

結論, 這食物質素相當一般, 在荃灣多的是其他選擇。

另外, 這餐廳不鼓勵預約, 預約要看清楚T&C, 而且這餐廳說明他們就T&C保留一切修改的權利, 就是說, 龍門, 是隨他們擺的。

絕對不會再有下一次, 亦不鼓勵大家去試, 說真的, 現在香港最不缺的就是Cafe!
清新鮮茄蓉 + 牛油果 + 煙三文魚 燕麥酸種麵包
雜菌 + 煙三文魚 + 班尼迪蛋 配蒜香蛋黃醬 燕麥酸種麵包
Expresso Tonic
2021-11-07
下午茶
我並唔係新界住,所以對新界地方一點都不熟。朋友住荃灣,最近就帶左我去試一間文藝餐廳。餐廳裝修非常雅潔,全部都是淺色為主,給人一種非常休閒舒服感覺。而且餐廳有閣樓,佈置簡單,坐在那裡同朋友談天,真係好正嚟餐廳緊係最重要講食物味道。起初我想,這類餐廳食物多數一般般,殊不知我食完,真係覺得好味,要俾個Like佢。💗💗💗💗💗只係百幾蚊,就食到安格斯牛肩肉蝴蝶粉,因為蝴蝶粉賣晒,轉左貓珥粉,但一樣好味。而且牛肩肉一d唔老,食落仲有肉汁,呢個我舉手推介,抵食。😋😋😋😋蟹肉餅都唔錯,但略為咸左一點。不過,當我望到一絲絲蟹肉,我就完全唔覺得咸左。因為覺得超值。🤣🤣🤣連飲品都好味。可能我好喜歡芝麻味啦!呢個鮮奶黑芝麻Latte,面層有好靚拉花,飲落好似芝麻糊味,正呀!👍👍👍我好少去一間餐廳,食物同飲品都有質素,而且都只係百幾二百蚊。我一定會再嚟幫襯。🥰🥰🥰

我一定會再嚟幫襯。🥰🥰🥰
2021-11-06 1439 浏览
荃灣打卡一日遊的第一站我們選擇了這間清新的日系cafe,這裡最出名就是酸種麵包和甜品,不過因為時間尚早,所以沒有吃甜品。🔹吐司 三款配料 $86我們兩個人的吐司配搭都很不一樣,我的是五穀酸種麵包配清新鮮茄蓉、牛油果加上慢煮嫩雞胸及班尼迪蛋。顏色豐富的它味道則很柔和,茄蓉有種清甜味,牛油果頗綿滑,有嫩滑雞味濃的雞肉加持整體多了咸香味,五穀酸種麵包口感比較硬,不過喜歡nutty我也推薦這款。朋友選擇了蕎麥酸種麵包、蒜香蛋黃醬、香草煎蝦、雜菌及黑松露炒滑蛋。必須說沒有點蝦的我後悔了,因為大蝦新鮮爽口的口感為toast加了不少分,麵包塗上蛋黃醬和蝦一起吃的組合比想像中更調和及豐富,還有飄著松露香的炒蛋,這個組合的果腹度更加高呢。🔹Flat White $23 Latte $23飲品方面我們叫了差不多的Flat White 和Latte,latte的拉花實在太厲害,獨角獸!味道方面都算不錯,nutty味比較濃而且口感算順滑。這裡其實還有二樓,不過早上人不多的時候暫不開放,如果想在二樓打卡可能要留意時間。

🔹吐司 三款配料 $86

🔹Flat White $23 Latte $23
Latte

2021-11-06 124 浏览
通常打卡able嘅Cafe都係環境靚但食物質素就一般但今次呢個Cafe俾咗好大嘅驚喜我純白日系木色嘅風格 一入門口已經10分討好入到去先知 原來樓底係咁高 最入就有個閣樓而我同朋友今次就選擇左坐閣樓嘅位置閣樓有兩張四人枱同一張二人枱位置非常寬敞所以坐得好舒服Menu簡潔清楚有齊中英對照食物選擇可能唔算太多但俗語有講貴精貴多麻先上嘅係鮮橙梳打飲得出係用新鮮橙汁整出黎嘅入口係鮮橙汁唔會死甜嘅味道溝埋梳打水變咗有汽 非常清新小食叫咗一口牛佢係用橄欖油浸住炸蒜片同牛柳粒面頭有兩片法包法包可以點橄欖油一齊食 咁會冇咁硬冇咁乾而且會索到小小嘅牛肉味牛柳粒非常之淋而且肉味重食得出唔係街邊凍肉舖嘅貨色炸蒜片香口 即使用油浸住仍係乾身脆口而主菜就點左最期待嘅香煎野生比目魚蝴蝶粉見到佢個汁係海鮮汁一睇就覺得好吸引啦比目魚連埋魚皮煎得脆口但魚肉又可以保持住鮮嫩唔會overcooked而個海鮮汁先至係重點店員介紹個海鮮汁唔係普通嘅忌廉汁佢係用好多海鮮煮成佢並唔係霸道嘅汁 食落口時你會覺得有啲似忌廉汁但又帶有海鮮味咁蝴蝶粉每一個結都掛滿晒呢隻海鮮汁非常之夾呢間餐廳水準比我想像中高好多好值得試而且環境真係好好坐得
通常打卡able嘅Cafe

而且環境真係好好坐得好舒服
2021-11-04
  • 香煎野生比目魚海鮮汁蝴蝶粉
2021-11-04 51 浏览
環境:落地玻璃夠光猛,有兩層所以樓底高,整體感覺舒服。食物:唔肚餓,旨在同fd hae 下所以叫左個甜品only。但晏晝兩點幾tiramisu 己賣晒,改叫左個芋泥cheese cake $58 (得兩款甜品,無其他了….) 芋泥味唔出,味道正常…但甜品唔包野飲,亦都無好似午餐咁叫野飲可減錢,所以喺叫野飲同小食揀左叫多個小食同fd share, 叫左芝士薯條 $58 (小食都係唔包/加錢叫野飲),份量都幾多。但食食下有d咸好口渴,好似食左好勁味精後既感覺….我食唔到一半己食唔到了….好在有杯水比我…..我fd 叫左個蟹肉盧筍忌廉意面$98,都多芝士喺面,我見個fd 食晒應ok, 呢個係午餐,叫野飲可減廿蚊,叫左杯dirty 要$25
:落地玻璃夠光猛,有兩層所以樓底高,整體感覺舒服。

食物

2021-11-03 1171 浏览
/𝐻𝑖𝑘𝑎𝑟𝑖🇭🇰/#sa荃灣篇 #sacafe篇➖➖➖<另一間有晚市提供嘅cafe✨>➖➖➖平時啲cafe 都算收得早 未必可以成日去到但荃灣呢間cafe 亦有晚市提供😆所以今次就去左食dinner ✨就算夜晚即興想去都可以 但預左會較多人有機會要等等位 所以可能預先book 會好啲!Cafe 有兩層 所以樓底都幾高 日抖同夜晚係兩種不同格調! ➖➖➖1️⃣香煎帶子黑松露意大利飯 $128🌟飯嘅質感唔會過硬 幾creamy 黑松露味香氣撲鼻 帶子亦幾肥美! ➖➖➖2️⃣慢煮安格斯牛肩肉貓耳朵粉 $138 原先係蝴蝶粉 店員話貓耳朵粉係當日special 所以就轉左做貓耳朵! 個汁係番茄汁牛肩肉都幾厚切 算軟腍 牛味再濃啲就更好同埋可能坐正風口位 所以幾快就凍左➖➖➖3️⃣hojicha latte + $27 拉花幾靚🥰🥰會飲到茶味甘香 濃度適中➖➖➖4️⃣black sesame latte +$27 會似食梗芝麻糊咁 微甜芝麻味同奶味平衡得唔錯!➖➖➖📍hikari
/𝐻𝑖𝑘𝑎𝑟𝑖🇭🇰/
#sa荃灣篇 #sacafe篇
<另一間有晚市提供嘅cafe✨>
平時啲cafe 都算收得早 未必可以成日去到
但荃灣呢間cafe 亦有晚市提供😆
所以今次就去左食dinner ✨
就算夜晚即興想去都可以 但預左會較多人
有機會要等等位 所以可能預先book 會好啲!
Cafe 有兩層 所以樓底都幾高
日抖同夜晚係兩種不同格調!

1️⃣香煎帶子黑松露意大利飯 $128🌟
飯嘅質感唔會過硬 幾creamy
黑松露味香氣撲鼻 帶子亦幾肥美!

2️⃣慢煮安格斯牛肩肉貓耳朵粉 $138

拉花幾靚🥰🥰會飲到茶味甘香 濃度適中
Hojicha  latte

4️⃣black sesame latte +$27
會似食梗芝麻糊咁 微甜
芝麻味同奶味平衡得唔錯!
Black  sesame  latte

📍hikari
Hojicha  latte
Black  sesame  latte
  • 黑松露意大利飯
2021-11-03 61 浏览
呢間有兩層嘅咖啡店平日夜晚去都幾滿座,上層打卡位較多。佢嘅拉花真係好靚好有心思添!1️⃣香月園焙茶鮮奶 $47 (晚市套餐更可享$20折扣優惠)焙茶鮮奶都唔錯。香月園焙茶有著甘苦及淡淡的酸味,回甘較為單薄。口感順滑。🙆🏻‍♀️美味指數:7.22/102️⃣黑芝麻鮮奶 $47呢個嘅味道有少少似低糖版芝麻糊。🙆🏻‍♀️美味指數:7.12/103️⃣慢煮安格斯牛肩肉貓耳朵意粉 $138選用安格斯牛肩肉,蕃茄乾,自家製蕃茄醬及貓耳朵意粉等材料製作而成。蕃茄味較為突出。🙆🏻‍♀️美味指數:7.12/104️⃣香煎帶子黑松露意大利飯 $128材料有日本帶子,黑松露,雜菌,芝士脆片及意大利飯。帶鹹香嘅芝士脆片令口感層次昇華。意大利飯軟硬度適中,唔會太膩。🙆🏻‍♀️美味指數:7.41/10HIKARI (荃灣)地址🐾:荃灣大壩街21號地舖
[荃灣~ HIKARI]
🙆🏻‍♀️美味指數:7.22/10
2️⃣黑芝麻鮮奶 $47
呢個嘅味道有少少似低糖版芝麻糊。
🙆🏻‍♀️美味指數:7.12/10
3️⃣慢煮安格斯牛肩肉貓耳朵意粉 $138
🙆🏻‍♀️美味指數:7.12/10
4️⃣香煎帶子黑松露意大利飯 $128
🙆🏻‍♀️美味指數:7.41/10
HIKARI (荃灣)
地址🐾:荃灣大壩街21號地舖
之前成日係IG見到勁多人去荃灣E間Cafe打卡影相, 覺得好靚好好食咁於是今晚小妹就約左朋友去試下佢地既髒髒提拉米蘇係味真係咁正先!🌟Espresso Tonic咖啡味幾香, 飲落幾清新解渴🌟一口牛一口牛用左安格斯牛粒配搭炸蒜片同橄欖油整成的, 牛肉粒牛味濃郁, 口感軟腍入味!🌟慢煮安格斯牛肩肉貓耳朵粉牛肩肉色澤粉嫩, 口感柔軟多汁, 配搭蕃茄醬汁食落幾開胃🌟髒髒提拉米蘇期待已久嘅甜品終於食到了, 賣相打卡一流, 小妹當晚8點鐘已經賣哂, 建議想試嘅朋友早d去試! 提拉米未食已經聞到陣陣咖啡香, 入口幼滑細膩, 質感濃厚, 甜度適中!

🌟Espresso Tonic
咖啡味幾香, 飲落幾清新解渴

🌟一口牛

🌟慢煮安格斯牛肩肉貓耳朵粉
牛肩肉色澤粉嫩, 口感柔軟多汁, 配搭蕃茄醬汁食落幾開胃

🌟髒髒提拉米蘇
2021-10-28
2021-11-02 51 浏览
呢到嘅自選toppings toast最多可以揀4款,真係啱哂貪心嘅ydnas🤭ydnas今次就揀左炒蛋、ham、牛油果醬同慢煮雞胸配五穀酸種包同佢地自製嘅蒜香蛋黃醬,真係每個topping都好食,雞胸夠嫩,牛油果醬有粒粒牛油果亦有醬口感豐富,炒蛋仲有啲蛋汁ydnas最鐘意,反而咖啡一般,但環境闊落坐得舒服,絕對可以encore😋😋
🐻又來一次荃灣大壩街,原因上次見到尼間超日系既cafe,而且有兩層高超吸睛 👀 今次下午2:00來到,陽光十足,照射玻璃窗入來令🐻影到好多滿意照片呢 🥰 佢地下午主要提供午餐、自選吐司、甜品飲品,留意番小食要3:00後先會提供 😋⁡🐻食後感‼️⁡✨「自選吐司(兩款配料)」$68🐻很愛這裡的吐司,因為可以自選麵包、醬同多款配料,今次既配搭很推介大家 - 蕎麥酸種麵包、蒜香蛋黃醬、炒蛋 + 煙三文魚 🐟 一上枱就發現佢地發光一樣,擺盤靚而且很新鮮,味道很好呢 😍⁡✨「蟹肉蘆筍意大利麵(午餐)」$98尼款意粉正常發揮,唔乾身而且忌廉汁同雜菌、蟹籽、蘆筍既配搭很好,蟹肉都有但唔算好食得出個味道,下次會想試下其他款 😙⁡✨「黑芝麻鮮奶(熱)」$27因為跟主食會有$20折扣,所以都很抵飲 😋 而最開心就一定係見佢地超靚既拉花圖案啦 ✨ 超靚既🦄獨角飛馬啊❗️完全唔捨得飲 🤣 黑芝麻唔算好濃,鮮奶更重,但都好滿足了 🥰

🐻食後感‼️

✨「自選吐司(兩款配料)」$68