2022-12-13 2648 浏览
有日睇Youtube見到佢地接受訪問先發現到小店,原來餐廳有唔少人氣食品,包括具特色嘅主菜、賣相精美嘅Tiramisu、打卡同味道都一流嘅拉花咖啡。礙於自己計劃當日會食下午茶🙊,所以同朋友只點兩款主菜。慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $158睇完個名都唔知新奧爾良會係咩味🤔,不過見係人氣食品,嚟到點都要試😏。第一啖食落會有一種熟識嘅感覺🤔,細嘗之下發現,原來係我平時用嚟整雞翼嘅Cajun粉,估唔到原來可以整成個汁煮飯,幾特別😯;另外個汁嘅酸味幾特出,令人開胃。牛板腱本身無乜油脂,所以常見食法都係薄切打邊爐,慢煮都係第一次食🙊。肉質軟淋、好易齒開、而且幾有肉香。成個飯我最中意嘅係飯嘅口感,偏硬得嚟又唔會覺得係生米,係我中意嘅口感。日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉 $128一上枱就聞到香濃嘅櫻花蝦味!!!😌 大量嘅脆蝦仔舖面,每啖都有濃郁蝦香;配料除左蘆筍、磨菇、洋蔥外,仲有蟹肉,不過蟹味已經比蝦味完全蓋過,零存在感😅。忌廉汁厚薄適中,加入Paprika增添色、香,配埋偏硬嘅扁意粉,好味到連碟底D汁都唔放過!!🤤🤣自己本身BOOK左下午2點,但早左差唔多1個鐘到,好彩識員都好彈性咁比我地入座。

慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $158

日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉 $128

2022-12-10
日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉
Hikari華燈初上cafe?😍好睇又好食📸打卡一流#sdm荃灣 #sdm小店 #sdmCafe 💛#和你食啲咩 💎 波士頓龍蝦肉芝士忌廉蝴蝶粉 $168必食💯💯 (😋:8.5/10)👍🏻:雖然冇原隻龍蝦🦞喺面頭打卡😂不過呢個蝴蝶粉係超級非常好食🤤🤤🤤好creamy,蝴蝶粉又可以兜住啲汁,好正呀!🥳 個龍蝦味🦞超香,又有芝士忌廉,味道超級濃郁,一上枱就聞到💯讚呀‼️👎🏿:冇✅💎 煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $118必食💯💯 (😋:8.5/10)👍🏻:好吸睛👀大大隻油鴨髀係上面,打卡一流📸真係好睇又好食😍隻油鴨髀有手掌咁大隻🖐🏻而且調味好好,肉質鮮嫩又入味🥳 而且個意大利飯軟硬到啱啱好(係偏少少硬嗰隻),而且牛肝菌係每啖飯都食到😍😍份量一啲都唔小💯好食👎🏿:冇✅💎 香月園焙茶鮮奶 $47 (配主食可以減$15)值得一試💯 (😋:7.8/10)👍🏻:焙茶味好香濃😍茶同奶嘅比例亦啱啱好😍我好鐘意!👎🏿:可以再滑口少少🙈💎 丸久小山園抹茶鮮奶$47(配主食可以減$15)一般✅ (😋:7/10)👍🏻:又一杯matcha latte 🍵幾乎係我去每間cafe必試嘅🤣 但可能係焙茶嗰杯太出色,令呢杯
Hikari華燈初上cafe?😍好睇又好食📸打卡一流
#sdm荃灣 #sdm小店 #sdmCafe
💛#和你食啲咩

💎 波士頓龍蝦肉芝士忌廉蝴蝶粉 $168
必食💯💯 (😋:8.5/10)
👎🏿:冇✅

💎 煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $118
必食💯💯 (😋:8.5/10)
👎🏿:冇✅

💎 香月園焙茶鮮奶 $47 (配主食可以減$15)
值得一試💯 (😋:7.8/10)
👍🏻:焙茶味好香濃😍茶同奶嘅比例亦啱啱好😍我好鐘意!
👎🏿:可以再滑口少少🙈

💎 丸久小山園抹茶鮮奶$47(配主食可以減$15)
一般✅ (😋:7/10)
👍🏻:又一杯matcha latte 🍵幾乎係我去每間cafe必試嘅🤣 但可能係焙茶嗰杯太出色,令呢杯抹茶被比下去了🥺其實都好飲,都好香抹茶味,不過就樣樣都唔夠焙茶嗰杯好🙈
👎🏿:奶味比較重DD🤏🏻

💎 髒髒提拉米蘇 $78
可以一試✅(😋:7/10)
👍🏻:見個個都話呢個dirty tiramisu 係出色嘅招牌菜,試吓先(我勁鐘意tiramisu,要求高少少)🤥
👎🏿:冇乜特別?🙈似cream+手指餅,手指餅浸得唔夠淋,冇乜蛋糕口感,咖啡味都唔係特別濃☕️

環境:8/10
服務:7.5/10 (有加一服務費)
價錢:人均約$200-250
性價比:7.5/10
主食份量都好大份,感覺比一般cafe多😙兩個人食以上的,我超級飽😂

📍 HIKARI (荃灣)
荃灣大壩街21號地舖

可以 follow ig@sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳📍🍽帶大家喺香港周圍食💛
#香港 #香港好去處 #香港美食 #荃灣好去處 #荃灣美食 #荃灣cafe #荃灣黃店 #cafe #香港cafe #hkcafe #荃灣海之戀 #荃灣食咩好 #hikaricafe #hikaricoffee
  • 煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯
  • 波士頓龍蝦肉芝士忌廉蝴蝶粉
2022-12-05 86 浏览
星期五晚上,找個約會地方好好享受美食!荃灣人都知道呢間HIKARI裝修靚又好食!Hikari在日語是代表「光」,餐廳舒適的環境,於食物與飲品款式上,都看得出店主的投入了很多心思!裡主打意大利飯及輕食,擺盤很適合打卡-,每款食物亦材料足,味道亦佳,性價比可謂極高!我地叫咗個dinner set可以揀兩個主食、一個小食同兩杯飲品。✨慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯,有3️大塊牛板腱,每塊都唔會太薄身,口感軟腍唔韌,其慢煮6小時後肉質依然嫩口,熟成度岩岩好,新奧爾良飯係risotto 比較硬身,汁非常香濃,而且可以包住每一粒飯味道,非常惹味!✨日本樱花蝦蟹肉蘆筍扁意粉一上枱就見到係澎湃嘅櫻花蝦海,而且蟹肉絲既份量都好多!扁意粉非常掛汁,食落啖啖鮮味,配合埋脆脆硬硬嘅櫻花蝦,感覺偏濃味但係唔油膩,我地食晒成碟覺得好滿足。✨鹹蛋黃薯條熱辣辣上枱!炸好嘅薯條上淋上滿滿的鹹蛋黃醬,非常香口,份量剛剛好!✨香月園焙茶鮮奶 拉花好靘!圖案好完整,飲咗一啖都保留完整,奶泡泡得唔錯,鮮奶同焙茶比例剛好✨凍朱古力有驚喜!凍朱古力都有拉花呀!朱古力味濃,好好飲。提提大家,打卡位可以坐喺

✨慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯

✨日本樱花蝦蟹肉蘆筍扁意粉

✨鹹蛋黃薯條

✨香月園焙茶鮮奶

✨凍朱古力
有驚喜!凍朱古力都有拉花呀!朱古力味濃,好好飲。

提提大家,打卡位可以坐喺門口或者窗口位呀!

HIKARI
荃灣大壩街21號地舖(荃灣廣場附近)
2022-12-02
2022-11-30 1830 浏览
同個friend由食完晏晝就展開「血拼嘅行動」😂血拼左幾個鐘大家都有少少攰嚕🤪我哋都想搵個地方飲杯咖啡坐吓先繼續shopping😛呢個時候我就即刻諗起附近🈶️呢間充滿住「日式復古風咖啡店」喇🥳🥳🥳呢間餐廳樓底夠高❤所以坐喺度嘆番杯咖啡☕️同埋食番件餅就最啱喇🌈感覺就超🈶️日本「喫茶店」嘅味道喇🥳朋友都大贊呢個👍🍰髒髒提拉米蘇 Lotus dirty tiramisu $88🌈呢個甜品唔止賣相靚靚❤味道亦唔會太甜✅面層厚厚佈滿朱古力粉夠晒香🔥而且咖啡味仲十分香濃😍唔會太重冧酒味❤️cream嘅口感順滑綿密🥳🥳我好鍾意呀❤️❤️☕️黑芝麻鮮奶 Black sesame latte $47🌈朋友大贊呢杯黑芝麻鮮奶❤成杯除咗充滿住黑芝麻嘅香味之外🔥係呢個鮮奶亦都超級滑😍又滑又香☕️正呀喂🥳🥳🍵丸久小圓山抹茶鮮奶 $47🌈我呢個抹茶控就梗係揀呢杯「丸久小圓山抹茶鮮奶」啦🍵抹茶味夠曬濃又唔會好甜❤口味夠晒正宗✅抹茶控一定大満足呢🥳🥳

🍵丸久小圓山抹茶鮮奶 $47

• 香月圓焙茶鮮奶
  • 髒髒提拉米蘇
2022-11-20 75 浏览
平日都會搵唔同Cafe試新嘢,而且特別鍾情於高樓底嘅日系簡潔咖啡店。雖然今次嚟到無開樓上位置,不過樓下位都非常舒適。慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯意大利飯粒粒分明煮得啱啱好,唔會太乾或太淋,加入番茄醬汁、洋蔥粒、雜菇等烹調而成,非常開胃,牛板腱肉充滿牛香,必試推介!鹹蛋黃薯條炸好嘅薯條面頭鋪上鹹蛋黃醬,香口之餘唔會死咸,份量剛剛好唔會膩。髒髒提拉米蘇有別於平時食開嘅Tiramisu,浸咗咖啡嘅手指餅保持咗餅乾嘅香脆口感,再喺上面加咗一球Mascarpone cream,陣陣咖啡香。

鹹蛋黃薯條

2022-11-19 222 浏览
Lunch 黎講價錢唔比,  但質素唔錯慢煮美國安格斯牛版見新奧爾良飯 $1584 / 5牛好嫩但牛味唔重, 新奧爾良飯同意大利飯感覺好似係同一樣嘢, 味道算幾好煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $1285/5鴨有鴨味, 鴨皮夠脆有油香, 今日最好食係呢樣野, 重點推介脆炸小魚配蜜糖芥末醬 $683.5魚仔唔夠熱同脆, 個醬幾好Orange espresso tonic $45正常, 啡味重d 開心d髒髒提拉米蘇 $78都係正正常堂, 多啲手指餅會開心啲, 食到最尾得返啲cream會好漏, 份糧都幾大成餐飯 2個人 加埋一要五百幾, 唔算平, 但可以一試
Lunch 黎講價錢唔比,  但質素唔錯

慢煮美國安格斯牛版見新奧爾良飯 $158
4 / 5

煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $128
5/5

脆炸小魚配蜜糖芥末醬 $68
3.5
魚仔唔夠熱同脆, 個醬幾好

Orange espresso tonic $45
正常, 啡味重d 開心d

髒髒提拉米蘇 $78

脆炸小魚配蜜糖芥茉醬
Orange Espresso ToNic
  • 油封鴨髀意大利飯
2022-11-19 75 浏览
雖然被隔離枱兩個跑來跑去嘅小朋友嘈住晒,呢到嘅食物質素可以令到我開心仔🤭叫左兩款意大利飯主食,油鴨比外脆內嫩,安格斯牛牛都幾有牛味同埋幾滑,兩個飯唔同調味,但係都唔錯唔會太鹹太heavy。咖啡就正正常常啦,無乜特別,不過有唔同款不過有唔同種類嘅咖啡Cocktail可以試下,朋友叫咗杯Orange Expresso Tonic話幾好飲。另外叫左個炸魚仔,啲粉夠薄又脆脆地,個芥末醬都溝得幾好,最後食多個髒髒提拉米蘇,完滿🥰

呢間cafe我喺IG度見過d人去都係大讚嘅,但因為自己比較少去荃灣果頭,所以睇完人哋d post就冇理了。點知有晚同阿仔去荃灣行街買嘢掃貨,有大特價丫嘛 😂😂😂 路過見到呢間cafe,睇落又幾舒服,裝修簡約不花巧,同眼見都真係幾多人食喎,就同阿仔入去坐低歇下。咁啱窗口位吉咗冇人坐,造就咗我同阿仔二人世界 💕🥰 阿仔好開心,因為佢鍾意坐高櫈 (益咗佢) 😂呢度以 Tiramisu 同 Latte 出名,一於就試下 😃🍫 伯爵朱古力鮮奶 👍 ‼️強烈推介!💖好飲到痺呀!🤩雖然係飲凍嘅,但不失好香嘅伯爵茶味!佢地沖調嘅比例真係好好,唔會太過奶,又唔會太重朱古力味,飲落口係超順滑!用 "超" 嚟形容!飲到個人好幸福 💕 唔係誇張 🥺因平時我有飲開朱古力架,呢杯又唔會太甜但味道濃郁,飲完一杯都唔夠喉呀 😍呢杯阿仔揀架,佢真係識貨啊 😂👍👍早知我都叫呢杯.... 😗🍵 丸久小山園抹茶鮮奶呢杯都好飲!最緊要滑,冇粉渣,做得到!🤩💯抹茶回甘、清香,整體嚟講都夠滑,飲落口感厚實好rich 😋 真係唔錯 👍本來一心想試佢嘅tiramisu,可惜我哋太夜去啦,賣哂了 😢🍰 海鹽焦糖脆脆芝士卷蛋糕 😍叫唔到ti

🍫 伯爵朱古力鮮奶 👍 ‼️強烈推介!💖
伯爵朱古力鮮奶

好飲到痺呀!🤩
雖然係飲凍嘅,但不失好香嘅伯爵茶味!
飲到個人好幸福 💕 唔係誇張 🥺
呢杯阿仔揀架,佢真係識貨啊 😂👍👍
早知我都叫呢杯.... 😗

🍵 丸久小山園抹茶鮮奶
丸久小山園抹茶鮮奶

呢杯都好飲!最緊要滑,冇粉渣,做得到!🤩💯

🍰 海鹽焦糖脆脆芝士卷蛋糕 😍
海鹽焦糖脆脆芝士卷蛋糕

叫唔到tiramisu版本就叫呢個 roll cake 版本 😁
都唔錯丫,更令我期待tiramisu 版本 🤤
雖然係一件 roll cake 但擺盤都整到咁靚嘅 🥰
我以為就咁放件cake喺隻碟度就算 😂
服務方面都有heart呢 💕
蛋糕軟綿綿,佢個cream做得好好,唔漏 👍
惟覺得價錢進取咗dd 😬🙈

整體嚟講,嘢食方面價錢上就貴咗dd,但真心高質 ❤️
都值得再訪啊 😃 至少一定要試到佢個tiramisu先罷休 😆

2022-09-24
伯爵朱古力鮮奶
海鹽焦糖脆脆芝士卷蛋糕
2022-11-08 73 浏览
行日式簡約木系風既cafe HIKARI 樓高兩層 上下層都大塊大玻璃引入自然光 好梳乎啊~ 配合返HIKARI{光}既意思 🌟環境夠舒適 食物都唔馬虎喎😎慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯🥩 $138新奧爾良飯都係第一次食 唔係度度都有得食 比我既感覺就係Risotto既濃味版 飯更有咀嚼感 仲同埋蘆筍同菇整 口感十足🫡 至於牛板腱都比得好闊佬 有成4大舊 有一定厚度!慢煮令塊塊牛都粉粉嫩嫩 口感軟腍 用匙羹都砍得開 煮得岩岩好 亦有牛味 波士頓龍蝦肉芝士忌廉蝴蝶粉🦞 $168龍蝦肉份量充足 係肉質好飽滿既鉗肉 啖啖肉🤤 蝴蝶粉煮得剛好 口感彈牙 掛上濃郁芝士忌廉汁好Creamy 🎀 食得多都唔太膩 忍唔住一啖接一啖香煎自家製蟹餅配蒜香蛋黃醬🦀 $88有一大塊🤩 真材實料 切開真係見到一絲絲蟹肉 每一啖都食到蟹肉味 不過就唔夠黏 好易散開 蟹餅配蛋黃醬好match🐣 髒髒提拉米蘇 🍫 $78賣相吸引 最重點係浸過酒既手指餅~食落濕濕地 有不太濃烈既酒香味 咖啡味唔算突出 cream都幾滑 面頭朱古力蛋捲+餅乾加左層次 食得多都幾膩丸久小山園抹茶鮮奶/ 香月園焙茶鮮奶 🍵 $50兩杯都係茶

環境夠舒適 食物都唔馬虎喎😎

慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯🥩 $138

波士頓龍蝦肉芝士忌廉蝴蝶粉🦞 $168

香煎自家製蟹餅配蒜香蛋黃醬🦀 $88

髒髒提拉米蘇 🍫 $78

丸久小山園抹茶鮮奶/ 香月園焙茶鮮奶 🍵 $50
兩杯都係茶味香濃 帶少少甘苦 但加入鮮奶就中和左個味道 比例岩岩好 口感順滑

環境好 食物質素唔錯 性價比唔錯🥰

📍荃灣大壩街21號地舖
2022-11-02 75 浏览
𝕊𝕥𝕒𝕣𝕥 𝕒 𝕝𝕠𝕧𝕖𝕝𝕪 𝕕𝕒𝕪 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕒 ‘𝕝𝕚𝕘𝕙𝕥’ 𝕓𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥, 𝕡𝕒𝕣𝕥𝕚𝕔𝕦𝕝𝕒𝕣𝕝𝕪 𝕠𝕟 𝕊𝕦𝕟𝕕𝕒𝕪𝕤🌵聽聞早餐應該要係每日食得最豐富既一餐😏,唔好以為麵包會唔夠飽,脆口既五穀酸種麵包🍞加埋自選nomnom toppings💫一個係煙三文魚🐟+雜菌🍄,另一個係牛油果🥑+煎蛋🍳,兩個人share食到四個combo👯‍♂️!除左蒜香蛋黃醬,特別欣賞擺盤食用既堅果、葵花籽、提子乾、紫洋蔥、沙律菜等🍀簡單得黎有昇華左個早餐🦔。除左以上toppings,仲有好多選擇架👽,好似紅菜頭、egg benedict、雞胸、蝦、蟹肉、parma ham等等🫴🏽每次去都可以試下唔同組合。🍞Cereal Sourdough with Aioli and 2 toppings | $78有美食當然要配埋靚靚熱飲☕️,毫不猶疑揀左香月園焙茶鮮奶🤎同黑芝麻鮮奶🖤,海馬與飛馬分別黎到我地檯面😚非常濃味香滑,飲到底亦唔怕有粉。喜歡coffee or tea既朋友都有好多選擇🫖🪵Kogetsuen Hojicha Latte | $47🐧Black Sesame Latte | $47店內有

🐧Black Sesame Latte | $47

店內有唔少乾花植物🌳適合打卡點綴,心情都舒暢d🌼。當日食完早餐都過左中午時段,見到個lunch menu都覺得好吸引,要夾個期二訪啦🤫。

早餐
2022-10-18 100 浏览
文青cafe,裝修簡約。樓底好高同好光猛,比人感覺好舒服。平日lunch 時段唔算好多人。供應多款西式輕食、甜品及飲品。🍳溫泉蛋黑松露意大利飯-黑松露味唔濃-但都幾creamy 同唔膩-意大利唔會太硬,煮得岩岩好🐟石斑柳西京燒麵豉汁忌廉意大利粉-巨型魚柳!好大件呀-個忌廉汁同魚好夾-意粉都好味🍵香月園焙茶鮮奶-濃郁焙茶好香 -拉花好靚,岩哂打卡食物唔錯,份量都幾夠👍🏻環境舒服,推介可以再黎試下其他菜式。

🍳溫泉蛋黑松露意大利飯
-黑松露味唔濃
-但都幾creamy 同唔膩
-意大利唔會太硬,煮得岩岩好

🐟石斑柳西京燒麵豉汁忌廉意大利粉
-巨型魚柳!好大件呀
-個忌廉汁同魚好夾
-意粉都好味

🍵香月園焙茶鮮奶
-濃郁焙茶好香
-拉花好靚,岩哂打卡

午餐
2022-10-04 101 浏览
睇戲前仲有時間想搵間cafe坐低飲杯嘢☕️見到荃灣呢間兩層高嘅木系cafe🍂黃昏時間終於唔洗同人迫啦🤪 樓底高而且日光十足✨ 窗邊吧枱係幾靚嘅打卡位🫶🏻 慢煮雞胸溫泉蛋沙律配橙油醋 $88叫左個慢煮雞胸溫泉蛋沙律兩個人share🥗雞胸份量慷慨,口感軟嫩🥳 加埋橙油醋一齊食酸酸甜甜好開胃😗 朱古力鮮奶咖啡 $44飲品方面好高質🫶🏻佢地個獨角獸拉花Latte出哂名嫁🦄😍 不過撞正咖啡師放假😭😫 店員都盡力預備左另一個圖案~睇落都好精緻💕 咖啡味道濃郁香滑☕️可以揀nutty/fruity 😍丸久小山園抹茶鮮奶 $50另一杯matcha latte賣相同樣吸引呀😳 仲有層靚靚漸變色🍵 抹茶味香濃,甜度適中💚Menu
睇戲前仲有時間想搵間cafe坐低飲杯嘢☕️

• 丸久小山園抹茶鮮奶
  • 朱古力鮮奶咖啡
  • 慢煮雞胸溫泉蛋沙律配橙油醋
2022-10-04 131 浏览
荃灣最近愈嚟愈多靚靚嘅打卡ℂ𝕒𝕗𝕖📸,依間名為ℍ𝕀𝕂𝔸ℝ𝕀嘅ℂ𝕒𝕗𝕖☕️,上下兩層都採用大玻璃,讓自然光流入,門外仲有長椅可以俾人排隊、休息或者打卡,希望可以為客人帶來好似光咁溫暖同舒適嘅悠閒時光。.慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $𝟙𝟛𝟠首先就叫咗個好多人推薦嘅安格斯牛板腱新奧爾良飯,新奧爾良飯(𝕁𝕒𝕞𝕓𝕒𝕝𝕒𝕪𝕒)其實係用白飯、海鮮或雞肉,加上調味料和香料而煮成。ℍ𝕀𝕂𝔸ℝ𝕀嘅新奧爾良飯其實食落就比較似濃味版嘅ℝ𝕚𝕤𝕠𝕥𝕥𝕠🥘,由於我哋都係第一次試,正唔正宗就無從稽考啦,如果有朋友試過可以俾啲意見🤪。牛板腱🐮本身嘅特色就係肉中間會有筋,除咗有鮮嫩嘅口感,食落仲會有彈性,而依度慢煮牛板腱煮得啱啱好,軟腍之餘仲有啲𡁻口,唔錯。飯入面有蘆荀同菇,加上牛肉,營養均衡,份量都好足夠。.日本櫻花蝦蟹肉蘆荀醬意粉 $𝟙𝟚𝟠另外就叫個意粉試下,外表睇落係好澎湃嘅櫻花蝦海🌅 。櫻花蝦、蟹肉絲同醬汁掛滿晒喺扁意粉上面,食落啖啖鮮味。意粉入面同樣有蘆荀同菇,𝔹𝕒𝕝𝕒𝕟𝕔𝕖返醬汁嘅味道,整體唔油膩,女仔都絕對可以輕鬆食晒。.如果想搵間ℂ𝕒𝕗𝕖打下卡影下相,ℍ𝕀𝕂𝔸ℝ𝕀都係唔錯嘅選擇,但假日時段可能要排下隊或
慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $𝟙𝟛𝟠
日本櫻花蝦蟹肉蘆荀醬意粉 $𝟙𝟚𝟠
如果想搵間ℂ𝕒𝕗𝕖打下卡影下相,ℍ𝕀𝕂𝔸ℝ𝕀都係唔錯嘅選擇,但假日時段可能要排下隊或者無得坐咁耐啦!
日本櫻花蝦蟹肉蘆荀醬意粉
日本櫻花蝦蟹肉蘆荀醬意粉
  • 日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉
位於荃灣大壩街嘅呢間人氣cafe 樓高兩層,以白色同木系作主調,加上大玻璃引入自然光,營造出簡約寧靜嘅氣氛🕊 Hikari (即日文 「ひかり」),意思指「光」,店主希望為香港人嘅生活注入一點光💡 ✤//🐮慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 𝗦𝗼𝘂𝘀 𝘃𝗶𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗴𝘂𝘀 𝘁𝗼𝗽 𝗯𝗹𝗮𝗱𝗲 𝗷𝗮𝗺𝗯𝗮𝗹𝗮𝘆𝗮 $𝟭𝟯𝟴//賣相好吸引,牛板腱有3大塊,色澤粉嫩,可惜比較乾,但勝在夠瘦😜 特別欣賞個新奧爾良飯🥘 第一次接觸Jambalaya,為美國南方菜,類似西班牙海鮮飯paella,味道濃郁,粒粒分明口感Q彈,值得一試👍🏻✤//🐠石班柳西京燒麵豉忌廉汁扁意粉 𝗦𝗮𝗶𝗸𝘆𝗼 𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗴𝗿𝗼𝘂𝗽𝗲𝗿 𝗳𝗶𝗹𝗲𝘁 𝗹𝗶𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗺𝗶𝘀𝗼 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲 $𝟭𝟰𝟴//厚厚嘅西京燒石班柳,味道恰到好處又啖啖肉☺️ 意粉好creamy同al dente,唔錯🧡✤//☕️香月園焙茶鮮奶𝗞𝗼𝗴𝗲𝘁𝘀𝘂𝗲𝗻 𝗵𝗼𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟯𝟮 // 拉花好靚,焙茶味道非常濃郁,推介🤎✤//🍵丸久小山園抹茶鮮奶𝗠𝗮𝗿𝘂𝗸𝘆𝘂 𝗸𝗼𝘆𝗮𝗺𝗮𝗲𝗻 𝗺𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟯𝟱//抹茶同牛奶

石班柳西京燒麵豉忌廉汁扁意粉

拉花好靚,焙茶味道非常濃郁,推介🤎
香月園焙茶鮮奶

抹茶同牛奶層次分明,望到都覺得好吸引😍 不過抹茶味道相對唔太突出。
丸久小山園抹茶鮮奶

本身想試佢嘅signature Dirty tiramisu,可惜當晚賣晒☹️ 有機會下次再試💕

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 7/10
香月園焙茶鮮奶
  • 慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯
  • 石班柳西京燒麵豉忌廉汁扁意粉
2022-09-19 112 浏览
去完荃新天地睇飯戲攻心,又唔太肚餓,夜晚想食少少野,行岀大街—大霸街系最集中多款色小店成條街見到一間裝修與別不同——cafe 有兩層高,好文青木系打卡cafe🥰叫左慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯$138香煎自家制蟹餅配蒜香蛋黃醬$882款食物賣相好靚,好吸引,未食就覺得好食🤤🤤蟹餅佢系溝薯蓉,真材實料,切開好多蟹肉一絲絲,不過略欠乾身,容易鬆散,蟹餅配蛋黃醬冇遮到蟹本身味道,好夾🤓🤓安格斯牛板腱部位其實就牛展,食落會札實,不過慢煮左就唔鞋口,而且冇咁un 好似條脷👅👅大大塊Risotto 一啲都唔膩,而且粉粉分明,有咬口,系我鐘意口感🤩坊間好多煮得太淋變到一patpat🤢味道😋😋😋😋/5環境🥰🥰🥰🥰🥰/5📍HIKARI (荃灣)荃灣大壩街21號地舖

叫左慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯$138
香煎自家制蟹餅配蒜香蛋黃醬$88

2款食物賣相好靚,好吸引,未食就覺得好食🤤🤤

好似條脷👅👅大大塊

坊間好多煮得太淋變到一patpat🤢

味道😋😋😋😋/5
環境🥰🥰🥰🥰🥰/5

📍HIKARI (荃灣)
荃灣大壩街21號地舖