HIKARI

2023-02-19 41 浏览
又到Happy Friday , 今日接完囡放學即刻爭取時間搭車去迪士尼玩, 入到去阿囡又話要玩小飛象,又話要玩winnie the pool , 又要睇巡遊…𣎴知不過我地玩到成7:00 pm , 爸爸差唔多收工,咁就一於出荃灣等埋爸爸收工-齊去食嘢.知道大壩街有好多好野食, -於去咗到搵食, 經過d 間歺廳木系裝修, 簡潔舒服, , 二層樓高, 門口有塊大玻璃, 望入去見到食物賣相唔錯, 咁就吸引咗入去.石班柳西京燒麪鼓忌廉汁扁意粉:石班柳大大件, 啖啖肉,肉質甜甜,扁意粉creamy 多汁Dirty tiramisu :好精緻,上面鋪滿可可粉和Oreo 餅,中間啲cream 口感順滑,最底層手指充滿咖啡+酒味, 連埋d cream -齊食, 正😋😋鹹蛋黃薯條: 即炸, 熱辣辣, 濃濃鹹蛋黃咪, 推介Buffalo 雞翼: 炸到非常香脆, 汁另上, 唔喜歡辣的朋友都可以叫, 唔加汁一齊好味整體食物質素唔錯, CP 值高.下次再試其他野食💕

鹹蛋黃薯條: 即炸, 熱辣辣, 濃濃鹹蛋黃咪, 推介

整體食物質素唔錯, CP 值高.

下次再試其他野食💕
2023-02-18
2023-02-18 37 浏览
呢間喺荃灣廣場附近既cafe裝修好西日風,十分之木系又有淡黃燈光,樓底又幾高,幾有浪漫清調,佢除左單點夜晚都會做2人dinner set menu,個dinner set都幾吸引幾推介。佢個2人dinner sets ($398)包兩個main 加一款小食再加兩杯飲品,仲可以優惠價加甜品,都幾豐富幾抵食。我地今晚叫左一個二人set dinner: 🔸️醎蛋黃薯條 (9.2/10)呢嗰鹹蛋黃薯條超正超邪惡🤤😈超香鹹蛋黃味,薯條又炸得好香脆,份量都好多。必食推介! 🔸️ 北海道刺身級帶子白松露意大利飯 (8.8/10)呢個Risotto都十分好味,好creamy又帶有微微既白松露味,中間仲要配合露筍同菇,balance得幾好,嗰兩粒北海道刺身級帶子十分滑及爽口鮮味,好好味😋😋 🔸️ 石斑柳西京燒麵豉忌廉汁扁意粉 (8.3/10)呢個石斑柳西京燒特別要用15-20分鐘製作,個石斑柳好有份量,煎封得好香脆,入面仲keep住肉質嫩口,好滑身,扺讚。 🍹鮮檸檬梳打 (9/10)好refreshed,檸檬味道新鮮。 🍵熱朱古力 (8.5/10)熱朱古力都有奶泡拉花,拉花幾靚😊 🍰柚子芝士蛋糕 (+$38,

🔸️醎蛋黃薯條 (9.2/10)

🔸️ 北海道刺身級帶子白松露意大利飯 (8.8/10)

🔸️ 石斑柳西京燒麵豉忌廉汁扁意粉 (8.3/10)

🍹鮮檸檬梳打 (9/10)
好refreshed,檸檬味道新鮮。

🍵熱朱古力 (8.5/10)
熱朱古力都有奶泡拉花,拉花幾靚😊

🍰柚子芝士蛋糕 (+$38,9/10)
食set dinner可以優惠價加錢食埋甜品,呢件柚子芝士蛋糕食落好重芝士味,質感又好rich,配埋淡淡柚子味又中和左漏既感覺。上面仲要配左啲玫瑰花瓣,幾打卡。😊

✏️總括而言,食物幾高質素既一間cafe,坐得又好舒服,係閏蜜或拍拖食飯好地方。
2023-02-17 30 浏览
夜晚六點幾去到餐廳嘅時候人流唔算太多,我哋揀咗一個二人餐,分別會有一個小食,同埋兩份主食同兩杯飲品😌晚餐嚟講$398都比想像中抵食.🐮慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯呢款飯比我感覺有啲似risotto,醬汁帶有輕微辣味,味道濃郁🥰表面鋪滿左四大片安格斯牛板腱,可能慢煮嘅關係,即使肉比較瘦肉質都非常軟🦐日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉意粉表面鋪滿左海量嘅櫻花蝦🤣意粉味道同埋口感都好creamy,配搭埋櫻花蝦嘅香味,感覺比新奧爾良飯嘅層次再多啲😛值得encore🤍🍵丸久小山圓抹茶鮮奶入口鮮奶味道香濃,抹茶存在感都幾高🤣不過餐廳應該冇落到糖水調味,整體比較plain,不過正正因為咁更加可以感受到抹茶嘅甘苦同埋香氣💜
🐮慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯

🦐日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉

🍵丸久小山圓抹茶鮮奶

2023-02-16 30 浏览
今日放工約埋媽咪撐枱腳,Cafe鋪頭細細但有內涵,尤其係飲品方面幾出色,兩杯飲品都有小驚喜🫶🏻-[Dinner Set $398+10% for two]✨黑芝麻鮮奶第一次挑戰黑芝麻鮮奶💭 我會形容為芝麻糊既輕盈版本,相對地咁濃厚,入口有淡淡芝麻香,甜甜地,冰涼爽快。-✨伯爵朱古力鮮奶平時伯爵朱古力鮮奶絕對唔會接觸得少,但呢杯既比例相當適合我。伯爵茶味突出,鮮奶輕輕點綴,唔係死甜,好輕柔好順口既味道💕 ✨北海道刺身帶子級白松露意大利飯帶子生熟程度恰如其分,意大利飯奶香味濃,加埋蘆筍輕輕減低膩感。✨布袋芝士煙三文魚沙律配蕃茄凍布袋芝士造型成粒蛋咁,口感冰涼,增加口感。蕃茄凍冇蕃茄平時嗰陣青味,鹹鹹香香,我仲以為係魚既刺身嚟🙈 ✨水牛城炸雞翼酸酸辣辣嘅水牛城雞翼,重口味人士之選。

[Dinner Set $398+10% for two]

✨黑芝麻鮮奶
✨伯爵朱古力鮮奶

✨北海道刺身帶子級白松露意大利飯

✨布袋芝士煙三文魚沙律配蕃茄凍

✨水牛城炸雞
酸酸辣辣嘅水牛城雞翼,重口味人士之選。

情人節就到💖大家諗好同另一半去邊度慶祝未呀😚呢幾日我都會幫大家搵啲適合情侶👫🏻去嘅餐廳,希望大家情人節同另一半食得開開心心🥰呢間位於荃灣嘅木系cafe真係好靚✨Cafe有兩層高,主要用木系嘅色調,配合牆身嘅暖黃色燈光✨好有feel好靚😆平時同朋友嚟打卡chill下都好適合!🌟波士頓龍蝦忌廉馬鈴薯丸子粉🦞 $168 (3.89/5)好少cafe有gnocchi🥔食🥰仲要係配波士頓龍蝦!上枱醬汁係金黃色😚超級多忌廉!食落每啖都好creamy好肥仔😆💕馬鈴薯丸子粉質感好軟糯,煙煙韌韌咁有啲似食緊淋身啲嘅芋圓,好特別好正❤️中間仲有好多波士頓龍蝦肉,食落肉質都鮮甜,大推🥰🥰🌟劍魚腩醬油漬牛油果他他🥑 $128 (3.75/5)好少cafe有牛油果他他食~呢個仲要係用劍魚腩!覺得幾特別🤩擺盤好靚靚,打卡一流😝劍魚腩份量好多,食落好香醬油味,肉質新鮮唔會腥,中間嘅牛油果蓉好香檸檬汁味同香料味,食落好fresh🥰到最底仲有蕃茄粒粒🍅呢個好特別!因為每粒都係無皮嘅正方形,仲要質感有啲似啫喱😆😆食落好甜唔會酸!連埋一齊食好夾🤩🤩高質呀~🌟髒髒Tiramisu $78 (3.5/5)平時都好鍾意食Tiram

🌟波士頓龍蝦忌廉馬鈴薯丸子粉🦞 $168 (3.89/5)

🌟劍魚腩醬油漬牛油果他他🥑 $128 (3.75/5)

🌟髒髒Tiramisu $78 (3.5/5)
平時都好鍾意食Tiramisu🥰就睇吓佢有幾dirty🤣原來係成個碟都係可可粉同朱古力醬🤣賣相好吸引❤️食落啲cream好滑,而且好香咖啡味☕️酒味唔算濃,適合食tiramisu怕酒味嘅人🤣上面仲有oreo同朱古力脆條~好邪惡😝

Overall覺得呢間餐廳好適合約女仔嚟😚啲野好食得嚟環境又靚💖仲有咁打卡able嘅甜品可以食🤩值得一試呀💕

加一服務費:✅

回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

📍地址:HIKARI (荃灣)
荃灣大壩街21號地舖
2023-02-11
  • 髒髒提拉米蘇
2023-02-11 33 浏览
去荃灣大壩街搵嘢食😋就見到呢間簡約清新風嘅Cafe🌿 𝑯𝑰𝑲𝑨𝑹𝑰 ⭐️ 係晚餐時間都有不少人流☺️ Cafe分咗兩層,樓上有個閣仔。我地就坐係下層嘅高枱,外望街景~⭐️ 北海道刺身級帶子白松露意大利飯帶子好肥美,口感彈牙,煎香咗表面更好味。意大利飯軟硬度適中,醬汁濃厚奶滑。⭐️ 煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯牛肝菌味道好香。油鴨髀外皮香脆,肉質軟嫩。⭐️ 丸久小山園抺茶鮮奶好有心機嘅拉花🫶🏻抺茶味好香濃不苦澀。⭐️ 鮮檸檬梳打 鮮檸檬味道偏酸,好刺激好醒胃。📍HIKARI 荃灣大壩街21號地舖

⭐️ 北海道刺身級帶子白松露意大利飯

⭐️ 煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯
牛肝菌味道好香。油鴨髀外皮香脆,肉質軟嫩。

⭐️ 丸久小山園抺茶鮮奶
好有心機嘅拉花🫶🏻抺茶味好香濃不苦澀。

⭐️ 鮮檸檬梳打
鮮檸檬味道偏酸,好刺激好醒胃。

📍HIKARI
荃灣大壩街21號地舖
2023-02-11 32 浏览
2023-02-10鬧市中嘅寧靜cafe☕️同屋企人去咗荃灣西😀去咗食間叫HIKARI Coffee☺️入到去裝修同擺設都好文青📜分咗上下兩層充滿柔和嘅光🕯餐廳會播放輕鬆嘅音樂好寫意🎶主打食西式小食同特色甜品🍮鹹蛋黄薯條,68蚊份💰每條薯條都有咸蛋鹹香惹味,薯條炸得非常香脆,熱辣辣食好滋味🍟石斑柳西京燒麵豉忌廉汁扁意粉,148蚊碟💰有一大嚿石斑柳意粉中心,石斑好有鮮味,但肉質偏結實,份量都幾多,兩個人食啱啱好,蘑菇清晰可見,忌廉汁比較濃稠度,會較為杰身,扁意粉好掛汁,食落啖啖都係忌廉順滑口感🍝髒髒提拉米蘇,78蚊份💰同屋企人試吓朱古力口味,口感細膩飽滿,表面灑上大量嘅Tiramisu粉,帶有微微嘅苦味,配有朱古力同Oreo餅,最底有鬆軟手指餅,味道偏甜🧇桃肉冰茶,45蚊杯💰桃茶淡淡嘅香味,仲有幾嚿鮮挑肉,入口好冰凍清甜,飲完好舒暢🍑丸久小山園抹茶鮮奶,47蚊杯💰拉咗隻猴子頭嘅圖案,栩栩如生好神似,抹茶味道濃厚,每啖都勁濃郁🍵整體環境好有氣氛適合打卡📷服務都好有禮貌同殷勤☺️食物賣相好吸引,味道都唔錯,尤其係鹹蛋黄薯條,會再幫襯 hikari試吓其他食物🤗☺️#HIKARI#鹹蛋黄薯條#石斑柳西
2023-02-10

#髒髒提拉米蘇
#桃肉冰茶
#丸久小山園抹茶鮮奶
2023-01-29 60 浏览
朋友仔新年前做完個大手術,劫後餘生就出嚟見下面,網上睇呢間cafe評價唔錯,點知所有野都幾失望🥲首先餐廳菜式選擇唔多,我諗個個都會叫佢個招牌牛板腱飯架啦,再叫咗個櫻花蝦意粉,我就揀咗黑芝麻latte,朋友仔要杯竹炭咖啡首先個牛板腱都偏凍,好鞋🥲但又好薄,有3片牛,個飯質感唔錯,可惜好鹹,真係好鹹,鹹到個嘴好澀同個嘴唇都腫咗櫻花蝦意粉上枱都幾驚豔,成個意粉佈滿櫻花蝦,意粉配埋櫻花蝦一齊食個口感唔錯,可惜啲蝦本身都有鹹味,個意粉調味都偏重,最後都係越食越鹹😩黑芝麻latte好淡,好似飲緊普通黑芝麻奶咁,作為招牌飲品嚟講又真係好失望竹炭咖啡朋友話普普通通,唔係好重咖啡味,冇咩特別普通咖啡一杯拉花有待進步啦,圖案兩邊都唔平均其實唔係真係咁好睇🫣網上見好多評價,唔會話難食既,但唔會覺得要特登過嚟/排隊

拉花有待進步啦,圖案兩邊都唔平均其實唔係真係咁好睇🫣

網上見好多評價,唔會話難食既,但唔會覺得要特登過嚟/排隊
2023-01-24 55 浏览
荃灣有間日系cafe,朋友好耐之前已經推薦,bookmark左好耐終於食到!呢間cafe有兩層,今次就喺上層,環境闊落好寧靜,又有啲日光照射入黎,好啱傾計!Dirty tiramisu $78Tiramisu亦有兩款可以選擇,另一款係海鹽焦糖,今次就試左原味先!賣相非常邪惡,好多朱古力醬同可可粉,咖啡味好濃郁!Triramisu亦加左Oreo同朱古力捲,味道好豐富,係必嗌嘅一款甜品!慢煮美國安格斯牛板楗新奧爾良飯 $158呢個係其中一個人氣之選,新奧爾良飯嘅味道好似risotto,材料有露筍同磨菇等。牛板楗煮得啱啱好,唔會太韌。醬汁方面,係輕微嘅辛辣嘅,加埋牛肉好match!

Dirty tiramisu $78

慢煮美國安格斯牛板楗新奧爾良飯 $158

2023-01-10 56 浏览
假日行街後經過,不用等太久就入去食個tea~店內是很喜歡的簡約日式裝修~樓高兩層,以木色調為主,佈置溫馨舒適,環境加分🤍受歡迎的tiramisu下午已sold out 了,叫了另一款甜品🍰芋泥芝士巴斯克蛋糕 $68非常推薦!芝士蛋糕質感流心,底層芋泥香軟,但仍保留了少許芋泥粒,口感很好~☕️ Iced Americano $40豆味香濃,偏酸
假日行街後經過,不用等太久就入去食個tea~

🍰芋泥芝士巴斯克蛋糕 $68

☕️ Iced Americano $40
豆味香濃,偏酸

2022-03-20
2023-01-04 57 浏览
推薦呢間荃灣既小店,坐喺高枱,對著出面,文青感,坐得舒服,佈置都好靚,無壓迫感.日本櫻花蝦蟹肉蘆筍意粉 $128超多櫻花蝦,每一啖都好滿足😍 脆脆地咁好香,撈埋Creamy既意粉、鮮美既蟹肉👍🏻 又有蘆筍爽之餘補充下啲膳食纖維,份量都好足,又唔會覺得好油膩.Matcha Latte $37可轉做Oat Milk,而且拉花都好靚,重點係可以轉做少甜♥️ 健康啲😊 超濃抺茶味,個人鐘意偏苦既Matcha Latte👍🏻 所以飲一啖都已幾被俘虜咗😂
日本櫻花蝦蟹肉蘆筍意粉 $128

Matcha Latte $37
2023-01-02 67 浏览
初試這間2層的日式fusion cafe~坐在窗口位旁邊的日光之下,開啟新一年,感覺很好!分別點了:慢煮牛板腱意大利飯 - 肉淋、香,好味,意大利飯都不錯。少少辛口調味料,有趣!超多櫻花蝦掛汁的掛汁意粉,香味撲鼻。正。黑松露炒蛋雞胸sourdough反而基本啲。下次可能試吓其他組合,不過sourdough都幾快淋咗。嘢飲普通,拉花一般、可能為求方便,綠茶同焙茶都好多粒子沈底。用大量綠茶粉出味補救。少少浪費。Dirty tirimisu靚,但食落一般,得好少部份有手指餅底同酒香,其餘係一pet cream.地點不是超方便,價錢都係還可以,有緣再會。
初試這間2層的日式fusion cafe~
坐在窗口位旁邊的日光之下,開啟新一年,感覺很好!

分別點了:

超多櫻花蝦掛汁的掛汁意粉,香味撲鼻。正。

黑松露炒蛋雞胸sourdough反而基本啲。
下次可能試吓其他組合,不過sourdough都幾快淋咗。

地點不是超方便,價錢都係還可以,有緣再會。
2022-12-30 58 浏览
晚餐唔想食太飽,見呢間cafe 好高人氣唔使排隊就試吓。ordered dinner set, chose avocado tartare, 日本櫻花蝦意粉,鹹蛋黃薯條,我話要咗杯earl grey chocolate latte 朋友要咗杯果茶。上菜都好快。Avocado tartare 都好足料,有片薄脆喺面,有魚生粒,牛油果溶,蕃茄…. 口感好好,好fresh。意粉上枱就見到好多櫻花蝦喺面入面都好多蟹肉絲就知用料十足。薯條上枱仲係熱辣辣,鹹魚黃好香口,不過食到尾就見到下面都少少油。食物中規中矩。我滿意我杯earl grey chocolate latte, 兩個味好夾又唔會搶過另一個味。Waitress 好細心,見我哋ordered set dinner 有客人走,換咗張4人枱俾我哋。
2022-12-12
2022-12-27 114 浏览
荃灣一試, 果真驚喜黃店,  本身沒有期望, 純粹想坐得舒服, 唔好咁迫, 就找到這裡, 門口好簡單, 不花巧, 是我歡的類型。少出來食野, 所以不介意試貴少少, 結果每度菜賣相一流, 環境亦好, 食得出材料新鮮,  先叫2個主菜, 慢煮美國安格斯牛皮腱新奧爾良飯北海道刺身級帶子白松露意大利飯2個飯也沒有失望,  食材和飯的軟硬度十分好,  有牛味, 而帶子就正常水平, 始終帶子這類東西很難會有特別, 但沒有騙人, 吃得出不是雪房野. 既然合格, 就加2個沙律:慢煮雞胸溫泉蛋沙律配橙油醋劍魚腩醬油漬牛油果他他慢煮雞胸來講, 還不算很出色, 不過是整體是高分.至於 牛油果他他, 是頗為凍, 這是沒有預期, 大家要注意了. 魚肉頗有咬口, 本人很滿意.由於店內桌子不多, 所以有機會要等位, 這次純粹好彩有位可 walk-in, 也因為枱不多, 所以不會很擠迫. 以下是店內環境, 讓大家看看
門口好簡單, 不花巧, 是我歡的類型。
先叫2個主菜,

既然合格, 就加2個沙律:

劍魚腩醬油漬牛油果他他
慢煮雞胸來講, 還不算很出色, 不過是整體是高分.
魚肉頗有咬口, 本人很滿意.
也因為枱不多, 所以不會很擠迫.
以下是店內環境, 讓大家看看
2022-09-10
2022-12-15 183 浏览
係荃灣行完街,想隨便揾間cafe坐低歎杯咖啡醫下肚點知比我地誤打誤撞,試到一間高質cafe😍.呢間cafe係走日系文青風 環境好舒服佢店內仲有啲小擺設 增添聖誕氣氛🎄不過最令我哋驚喜嘅係啲食物我地叫左個dinner set ($398+10%)可以揀2個主菜+1個小食+2杯飲品.主菜:慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯🥩我地第一次食新奧爾良味道既飯覺得口感同味道都好有特色!呢到既飯好大粒 煮得軟硬適中每啖飯微咸中帶點微甜微辣 好有層次係愈食愈上癮嘅味道😋至於慢煮牛板腱份量好夠有3大塊 每塊都有掌心咁大 牛板腱肉質好冧 有肉味同新奧爾良香料一齊食既感覺好特別味道好有驚喜🤩.主菜:日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉🌸一上菜 我地就聞到櫻花蝦嘅香味撲鼻櫻花蝦既份量成座山咁 超級多!撥開櫻花蝦見到意粉上有唔少嘅蟹肉碎同埋幼蘆筍🦀意粉處理得好好 非常掛汁食落蟹味好濃郁 櫻花蝦勁香口如果怕太濃味 建議搭配返蘆筍一齊放入口口感會相對清新 唔會咁快膩.小食:鹹蛋黃薯條🍟好大份嘅薯條🤩 薯條屬於粗薯條上枱見到上面灑左少少調味料原本見唔到鹹蛋黃醬 以為比錯左原來啲醬係個底到 避免薯條冧左👍🏻醬身唔係屬於好鹹果種香味多於
係荃灣行完街,想隨便揾間cafe坐低歎杯咖啡醫下肚
點知比我地誤打誤撞,試到一間高質cafe😍
呢間cafe係走日系文青風 環境好舒服
佢店內仲有啲小擺設 增添聖誕氣氛🎄
不過最令我哋驚喜嘅係啲食物
我地叫左個dinner set ($398+10%)
可以揀2個主菜+1個小食+2杯飲品

主菜:
慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯🥩
慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯

我地第一次食新奧爾良味道既飯
覺得口感同味道都好有特色!
呢到既飯好大粒 煮得軟硬適中
主菜:
日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉🌸
日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉

一上菜 我地就聞到櫻花蝦嘅香味撲鼻
櫻花蝦既份量成座山咁 超級多!
撥開櫻花蝦見到意粉上有唔少嘅蟹肉碎同埋幼蘆筍🦀

丸久小山園係日本三大抹茶之首🍵
所以朋友見到 即刻想叫一杯嚟飲
熱嘅抹茶鮮奶上面有埋拉花 打卡一流👍🏻
而佢入口非常順滑 抹茶味濃但冇澀味
好想再encore呢!
呢間cafe嘅嘢食同飲品都好高水準!
從裝修佈置到食物味道、擺盤上都見到店家的用心💯
menu上面其實仲有好多款嘢食想試,例如甜品~🤩
有機會我地會再去食 食完同大家分享吖!
2022-12-12
慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯