HIKARI

簡約風的門面再食肆林立的街道吸引了我的眼球👀 認真再望入去見到有兩層高的環境,不會有壓逼感,感覺舒適👍🏻所以跟朋友選中了這家✨雖然只有一張紙的Menu,但其實選擇也很多,食物和飲品的種類也很特別,朋友喜歡試新事物,所以就叫了一些特別的選項😏北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉-$138Hokkaido snow clab claw gnocchi with lobstar cream sauce 有五隻松葉蟹腳真的很多😳我第一次試馬鈴薯團子粉,馬鈴薯的橢圓形形狀很有趣,口感煙韌真的有點團子味道,配搭龍蝦味濃的忌廉汁,很好吃👍🏻份量看似不多,但其實還挺飽的🤪* 團子粉剛上枱裏面是十分熱的!小心放入口不要大意🙏🏻直接一口咬下去很容易燙到口腔內部呢🥹(⬅️說的是我🫠)水牛城雞翼 -$78Buffalo wings 雞翼外皮炸至金黃香脆,裏面是十分嫩滑多汁🤤配上酸辣的水牛城醬汁,十分惹味✨店家把醬汁分開奉上,就算朋友不能吃辣也不用擔心了🫰🏻初雪窩夫-$98Hikari Waffle (鮮果,芝士奶蓋,伯爵白朱古力醬)鍾意影相打卡必點甜品😏 伯爵白朱古力醬香甜的朱古力味跟芝士奶蓋混在一起吃,很搭配✨

北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉-$138

水牛城雞翼 -$78
Buffalo wings

初雪窩夫-$98
Hikari Waffle

(鮮果,芝士奶蓋,伯爵白朱古力醬)
鍾意影相打卡必點甜品😏 伯爵白朱古力醬香甜的朱古力味跟芝士奶蓋混在一起吃,很搭配✨推薦點這個呢

鮮奶咖啡-$42 (主食加購$27)

Latte有靚靚拉花,入口有少許苦味但和鮮奶完美融合後,咖啡不會太苦更帶出淡淡奶香和幼滑口感,很好👍🏻

君度橙酒鮮奶咖啡-$52 (主食加購$37)

Cointreau Latte一入口橙香味撲鼻,橙酒和Latte配合度很高🍊跟甜品十分搭配
2023-06-21
  • 君度橙酒鮮奶咖啡
  • 初雪窩夫
  • 北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉
2023-06-24 1608 浏览
👦🏻👧🏻去左荃灣塭食,經過呢間裝潢好舒適嘅日系Cafe,又見到主打靚啡,忍唔住就入黎試下。點知一試就愛上左呢到嘅咖啡,而食物都非常好味!以後黎開荃灣都可以黎飲下啡,食下野!仲要室內有兩層,走上一層就完全咁遠離煩擾,真係好嘆!北海道松葉蟹忌廉馬鈴薯團子粉 $138馬鈴薯團子粉真係唔多地方有得食,而整得好食就更加難得!呢樣意大利經典食物,一定要煙煙韌韌同彈牙,呢到就做得到!口感絕對滿分!北海道松葉蟹忌廉汁好鮮味同creamy,當你慢慢咀嚼團子時,松葉蟹嘅鮮味就會慢慢咁係口腔滲透出嚟!另外仲有5隻北海道松葉蟹鉗,肉質都好爽彈同鮮甜。煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $128一上枱就俾大大隻嘅油鴨髀吸引住,而油鴨髀用左低溫慢煮嘅做法,令到鴨髀非常鮮嫩多汁,而個皮仲要好脆,仲要充滿油香!香味四溢嘅牛肝菌同意大利飯非常夾,加上煎香嘅菇,令人一啖又一啖咁好快清晒個意大利飯!仲有,凡惠顧以上食物,飲品可享$15折扣,非常之抵。鹹蛋黃薯條 $78鹹蛋黃味非常突出,薯條充滿鹹蛋黃醬,又脆又鹹香,非常好食,配有酒飲品一定仲正!可惜揸車,下次必定會再試酒類飲品同薯條!凍丸久小山圓抹茶鮮奶 $50抹茶味濃郁,仲飲到

北海道松葉蟹忌廉馬鈴薯團子粉 $138

煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $128

仲有,凡惠顧以上食物,飲品可享$15折扣,非常之抵。

鹹蛋黃薯條 $78

凍丸久小山圓抹茶鮮奶 $50
抹茶味濃郁,仲飲到抹茶果種甘甜,好有日本感覺

凍Latte $46
係👦🏻最愛嘅nutty咖啡,👦🏻已經俾呢杯咖啡俘虜咗,未返到屋企就問下次幾時再去嘆咖啡😂

2023-06-16
  • 煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯
【荃灣日式餐廳Hikari |酒與咖啡的結合】大霸街一帶都好多野食,但靚靚地舖Cafe其實唔多,今次嚟到荃灣就有所發現,有齊晒我想要嘅元素:酒、咖啡、甜品、文青餐廳。HIKARI 日文係解「光」嘅意思,單睇店名同我好夾啊!🍽️慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯「牛板鍵」係牛嘅肩甲位置,脂肪比例低,蛋白質含量高,慢煮不但能夠保存肉汁,又能做到牛肉嘅嫩滑口感。「新奧爾良」本身係美國南部嘅一個海港城市,是移民聚居之地,今次嘅飯我相信有著西班牙繪飯再加上多種香料泡製,非常特色。🍽️北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉「馬鈴薯團子Gnocchi」係意大利傳統食物。裡面有馬鈴薯、牛奶、蛋黃等製成,襯托Creamy嘅龍蝦汁同松葉蟹,口感煙煙韌韌幾得意同好飽肚。🍽️焦糖海鹽骯髒提拉米蘇Dirty純粹因為外形混混亂亂,其實佢都係此店Signature,手指餅酒味分量剛好,Oreo,cream,朱古力醬,要記得留肚食呀!🍽️是日精選蛋糕:甘筍蛋糕朋友外國長大,見到Carrot cake就好想試,一解思鄉情懷。顧名思義係由紅蘿蔔製造,食嘅時候清晰可見一絲絲嘅蘿蔔絲,甜味亦好適中。🍽️君度橙酒鮮奶咖啡Cointreau橙酒嘅
【荃灣日式餐廳Hikari |酒與咖啡的結合】

HIKARI 日文係解「光」嘅意思,單睇店名同我好夾啊!

🍽️慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯

🍽️北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉

🍽️焦糖海鹽骯髒提拉米蘇

🍽️是日精選蛋糕:甘筍蛋糕

🍽️君度橙酒鮮奶咖啡
Cointreau橙酒嘅40%激烈程度與柔和嘅鮮奶咖啡遇上,係幾有衝擊嘅配搭,喜歡橙酒嘅朋友一定要試。

📍荃灣大壩街21號地舖

#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處 #文青咖啡店 #酒咖啡
2023-06-08
2023-06-23 27 浏览
今日嚟到荃灣見到間文青Cafe所以就入嚟試吓,餐廳有兩層入到去係木係風格感覺好舒服

慢煮美國安格斯牛版健新奧爾良化飯
牛版健 用慢火烹煮,令肉質保持鮮嫩、嫩滑,新奧爾良飯識落口感好似意大利飯,飯吸收咗肉汁同埋調味料嘅精華 食落酸酸甜甜幾開胃

煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯
油鴨髀醃嘅味道啱啱好,肉嫩用叉輕輕吉入去就可以撕開,飯再加入牛肝菌同牛肝菌醬,味道非常香濃,整得不錯甜品叫咗初雪,窩夫即叫即整,外脆內軟而且食落有蛋香, 質感鬆軟香口裏面有新鮮生果芝士奶蓋伯爵茶朱古力醬, 整個配搭食落一啲都唔膩 唔錯

飲品叫咗青檸梳打、丸久小山元抹茶鮮奶 ,飲品味道正常

整體嚟講餐廳食物質素幾好 會再嚟食!

慢煮美國安格斯牛版健新奧爾良化飯

飲品叫咗青檸梳打、丸久小山元抹茶鮮奶 ,飲品味道正常

整體嚟講餐廳食物質素幾好 會再嚟食!
2023-06-23 28 浏览
#荃灣美食#HIKARI荃灣 HIKARI係荃灣想飲下咖啡坐下食cafe☕,就去佐呢間cafe試下🍽️!慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $158慢火煮熟🍴,肉質保持了原有的鮮嫩,肉質軟淋,容易咬開~Risotto煮到粒粒分明又掛汁,鹹度適中,有少少香辣味🌶️煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $128大大隻法國油鴨髀好夠味😋,肉好嫩!飯再加入牛肝菌同牛肝菌醬,配搭牛肝菌亦非常夾,飯嘅軟硬度岩岩好👍🏻~鹹蛋黃薯條 $78粗薯條份量多💯,每條薯條都沾滿鹹蛋黃漿,香脆可口🍟,非常濃郁!Cappuccino $27 (Set)自家烘焙既咖啡☕,味道香濃,好中意咖啡師既拉花🌸!HIKARI📍荃灣大壩街21號地舖港鐵荃灣西站 B 出口, 步行約13分鐘📞96999085#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介 #假日好去處
#荃灣美食
#HIKARI

荃灣 HIKARI

慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $158

煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $128

鹹蛋黃薯條 $78

Cappuccino $27 (Set)
自家烘焙既咖啡☕,味道香濃,好中意咖啡師既拉花🌸!

📍荃灣大壩街21號地舖
港鐵荃灣西站 B 出口, 步行約13分鐘
📞96999085

2023-06-23 24 浏览
📍HIKARI (荃灣)荃灣大壩街21號地舖呢間環境勁舒服既餐廳一定要去,有二層,啱哂同朋友👫慢慢食慢慢傾,嘢食賣相同味道都好正😊👉French fries with salted egg york💰$78😋😋😋😋.8/5必點 !!!!鹹蛋黃味勁岀,每條薯條都滿滿鹹蛋黃,份量好足,我真係食唔停口😋👉Warm wild mushroom& onsen eqg salad💰$78😋😋😋😋/5呢個沙律有好多野菌、紅椒,加上意大利黑醋,佢個黑醋有啲似黑加侖子汁,沙律變得酸甜開胃,好特別。加埋個流心溫泉蛋😋👉Grill japan style eel with soy milk risotto💰$148😋😋😋😋.5/5有兩大片又肥又厚既新鮮鰻魚,完全唔會腥,意大利飯充滿豆乳味,但感覺又好creamy,食唔停一口接一口☺️☺️✨✨跟主食叫飲品每款可以滅15蚊👉 Hojicha Latte💰($32)培茶味勁香,靚拉超靚海豚,勁吸睛。👉(Iced) Americano💰$25咖啡豆好香,係我鐘意既nutty 味😋😋👉(Hot)Charcoal Latte 💰29有竹炭一樣有靚拉花,飲落有少少炭燒香味,質
📍HIKARI (荃灣)
荃灣大壩街21號地舖

😋😋😋😋.5/5

✨✨跟主食叫飲品每款可以滅15蚊
👉 Hojicha Latte
💰($32)
培茶味勁香,靚拉超靚海豚,勁吸睛。

👉(Iced) Americano
💰$25
咖啡豆好香,係我鐘意既nutty 味😋😋

👉(Hot)Charcoal Latte
💰29
有竹炭一樣有靚拉花,飲落有少少炭燒香味,質地幾滑😋

回頭: Yesyes,唔只咖啡好飲,食物一樣岀色。好鐘意呢到樓底咁高好舒服😌 水泥色調同白色牆身、木系枱櫈同門框,超Relax☺️☺️☺️

#kermit食在荃灣
2023-06-22 61 浏览
荃灣寧靜小角落每次都會比呢一類木質結構嘅Cafe吸引大玻璃窗充滿自然光,食餐飯都開心啲🫶🏻慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯好奇什麼叫做新奧良飯口感都好似risotto 飯粒傾向有咬口,煙煙韌韌加上有一啲微辣同帶點酸甜好開胃👍🏻整體飯粒唔會太濕 仲有一啲雜菌同蘆荀 唔錯👍🏻牛板腱慢煮得啱啱好 望落粉嫩 食落去易好有咬口同嫩滑 自選三文治蕎麥酸種麵包 佢有好多餡料可以選擇🫶🏻我揀咗牛油果、雜菌、自家制煙燻豬柳 +自家製芝士醬個 蕎麥酸種麵包絕對係我鍾意嘅口感!好煙韌🫶🏻我唔鍾意硬同埋脆口(好多時食焗到乾晒)牛油果🥑應該係有額外加咗一啲酸汁調味配埋充滿煙熏味嘅豬柳片好滿足雜菌加芝士醬又出奇地夾❤️杯latte個拉花好靚🫶🏻(仲要係🐴😎)杯Dirty好啱我哋嘅口味,不過因為驚佢哋好快變暖店員溫馨提示要盡快飲用👍🏻心情好😂試埋個初雪窩夫🧇入邊有新鮮士多啤梨片、香蕉片,仲有芝士奶蓋cream 佢仲有一小杯伯爵白朱古力醬加埋一齊甜品豐富度up! 見到佢仲做緊優惠,星期一外賣咖啡同埋一送一🫶🏻除咗咖啡仲有酒精飲品😎下次同朋友食飯又多個好地方📍 HIKARI (荃灣)荃灣大壩街21號地舖
荃灣寧靜小角落

每次都會比呢一類木質結構嘅Cafe吸引

大玻璃窗充滿自然光,食餐飯都開心啲🫶🏻

慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯

好奇什麼叫做新奧良飯
口感都好似risotto
飯粒傾向有咬口,煙煙韌韌
加上有一啲微辣同帶點酸甜好開胃👍🏻
整體飯粒唔會太濕 仲有一啲雜菌同蘆荀 唔錯👍🏻
牛板腱慢煮得啱啱好 望落粉嫩
食落去易好有咬口同嫩滑
自選三文治

蕎麥酸種麵包
佢有好多餡料可以選擇🫶🏻我揀咗牛油果、雜菌、自家制煙燻豬柳
+自家製芝士醬
個 蕎麥酸種麵包絕對係我鍾意嘅口感!好煙韌🫶🏻
我唔鍾意硬同埋脆口(好多時食焗到乾晒)
雜菌加芝士醬又出奇地夾❤️

杯latte個拉花好靚🫶🏻(仲要係🐴😎)

杯Dirty好啱我哋嘅口味,不過因為驚佢哋好快變暖
店員溫馨提示要盡快飲用👍🏻
心情好😂試埋個初雪窩夫🧇

入邊有新鮮士多啤梨片、香蕉片,仲有芝士奶蓋cream
佢仲有一小杯伯爵白朱古力醬
加埋一齊甜品豐富度up!

見到佢仲做緊優惠,星期一外賣咖啡同埋一送一🫶🏻
除咗咖啡仲有酒精飲品😎下次同朋友食飯又多個好地方
📍 HIKARI (荃灣)
荃灣大壩街21號地舖
2023-06-19
  • 慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯
  • 初雪窩夫
  • 自選吐司
  • Dirty
2023-06-21 52 浏览
荃灣美食林立,在荃灣廣場附近的大壩街更是有不同種類的美食可供選擇~ 這次來到大壩街的一間咖啡店,咖啡店是木系裝修,感覺舒適💕🔎 煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯($128)鴨髀外表煎得香脆,肉質嫩滑,吃起來完全不會乾~意大利煮得軟硬適中,整體調味不錯👍🏻🔎 北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉($138)馬鈴薯團子粉比較少見,所以我們點來試一試~團子粉口感偏軟,馬鈴薯味挺重🥔松葉蟹鉗已去殼,很貼心❤️🔎 Mocha($48)因為天氣太熱🥵,我們叫了冰Mocha,巧克力🍫的甜味同咖啡的苦味平衡得好好,咖啡香味亦好突出~🔎 Dirty($45)第一眼看過去覺得分層做得很漂亮,喝下去口感順滑,有濃郁的奶香味和咖啡味~🔎 髒髒提拉米蘇($88)TIRAMISU賣相一流,手指餅吸收了滿滿的咖啡,吃起來朱古力味的甜味中和了咖啡味~🔱另收加一服務費

🔎 煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯($128)
鴨髀外表煎得香脆,肉質嫩滑,
吃起來完全不會乾~
意大利煮得軟硬適中,
整體調味不錯👍🏻

🔎 北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉($138)
馬鈴薯團子粉比較少見,所以我們點來試一試~
團子粉口感偏軟,馬鈴薯味挺重🥔
松葉蟹鉗已去殼,很貼心❤️

🔎 Mocha($48)
因為天氣太熱🥵,我們叫了冰Mocha,
巧克力🍫的甜味同咖啡的苦味平衡得好好,咖啡香味亦好突出~

🔎 Dirty($45)
第一眼看過去覺得分層做得很漂亮,
喝下去口感順滑,
有濃郁的奶香味和咖啡味~

🔎 髒髒提拉米蘇($88)
TIRAMISU賣相一流,
手指餅吸收了滿滿的咖啡,
吃起來朱古力味的甜味中和了咖啡味~

🔱另收加一服務費
2023-06-21 62 浏览
荃灣大壩街食肆繁多,而呢間係特別顯眼皆因佢樓高兩層,以木系及白色為主調,比人感覺舒適柔和,令你想停下腳步入去嘆杯咖啡享受悠閒午餐(*¯︶¯*)加上樓底高,全店大玻璃設計,所以采光十足而2樓既裝潢更深得我心,有種复古既古典美🤎-Toast 3 toppings $98💰蕎麥酸種麵包+蒜香蛋黃醬因酸種關係麵包帶淡淡酸味,外層酥脆,口感煙韌,雖然蛋黃醬味唔算好出,但咁樣反而幾好,冇蓋過其他食材既原味😋🥖黑松露炒滑蛋好香松露味,蛋炒得滑身調味剛好🥖慢煮雞胸+雜菌菇菌份量幾多,雞胸鮮嫩唔乾柴,口感頗豐富-Buffalo wings 78💰雞翼炸得香脆而又保留到肉汁醬汁反而似tabasco既味,酸辣開胃😋-Sakura ebi and meat linguine $128💰勁多櫻花蝦,每啖個口感都勁豐富又脆又creamy,再加上蟹肉、蘆筍,非常之鮮另外意粉軟硬適中,掛滿醬汁好好食😋-lced Dirty +$30💰Expresso香氣濃烈,味道濃郁加上奶底夠凍,飲到熱咖啡同凍牛奶嘅雙層口感💕-Peach iced tea +$30💰好清新好香桃味,而且唔會好甜加上炎熱既天氣,飲杯冰茶真係透心涼💓

荃灣大壩街食肆繁多,而呢間係特別顯眼
加上樓底高,全店大玻璃設計,所以采光十足
而2樓既裝潢更深得我心,有種复古既古典美
🤎

-Toast 3 toppings $98💰
蕎麥酸種麵包+蒜香蛋黃醬
🥖黑松露炒滑蛋
好香松露味,蛋炒得滑身調味剛好
🥖慢煮雞胸+雜菌
菇菌份量幾多,雞胸鮮嫩唔乾柴,口感頗豐富

-Buffalo wings 78💰
雞翼炸得香脆而又保留到肉汁
醬汁反而似tabasco既味,酸辣開胃😋

勁多櫻花蝦,每啖個口感都勁豐富
又脆又creamy,再加上蟹肉、蘆筍,非常之鮮
另外意粉軟硬適中,掛滿醬汁好好食😋

-lced Dirty +$30💰
Expresso香氣濃烈,味道濃郁
加上奶底夠凍,飲到熱咖啡同凍牛奶嘅雙層口感💕

-Peach iced tea +$30💰
好清新好香桃味,而且唔會好甜
加上炎熱既天氣,飲杯冰茶真係透心涼💓
話說間店開11:00,我同細佬搭正11:00就行入間舖,個後生女職員就黑晒面唔理我地,然後慢慢走去開燈再問我地有無訂枱,仲補多句下次11:00我好入黎,但明明我地入舖果陣就係11:00,不如你瞓醒先好開工啦,一係唔想人入就lock咗對門。我之前寫過一篇食評讚不絕口,不過咁嘅服務質素一定無下次,一間好嘅餐廳就咁衰咗喺員工身上,今次食物質素係維持到水準,不過幾好食都唔會再黎。老實講,一個侍應出得萬幾蚊糧,多嘅二萬幾,其實我唔會期望有咩好嘅服務,但我唔會接受無禮貌嘅服務👋🏻

2023-06-21 115 浏览
🍱餐廳: Hikari (荃灣) 🏫地址: 荃灣大壩街21號地舖餐廳樓高兩層裝潢是日式木系休閒格調燈光柔和感覺舒適劍魚腩醬油漬牛油果他他 $128很少見牛油果他他是配劍魚腩,這個配搭頗新鮮劍魚腩有咬口另外配上香脆吐司,口感更豐富整體味道酸酸的,作為前菜小食不錯北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉 $138整個醬汁非常濃稠團子口感煙韌有咬口,吃得出馬鈴薯味道另外蟹腳已拆了殼,可以直接吃到蟹肉,非常方便日本櫻花蝦蟹肉露筍扁意粉 $128意粉上灑滿香脆的日本櫻花蝦每一口都吃到濃郁蝦香另外凡惠顧食物,飲品可享$15折扣黑芝麻鮮奶鮮奶咖啡#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介 #假日好去處
🍱餐廳: Hikari (荃灣)
🏫地址: 荃灣大壩街21號地舖

餐廳樓高兩層
裝潢是日式木系休閒格調
燈光柔和
感覺舒適

劍魚腩醬油漬牛油果他他

劍魚腩醬油漬牛油果他他 $128
很少見牛油果他他是配劍魚腩,這個配搭頗新鮮
劍魚腩有咬口
另外配上香脆吐司,口感更豐富
整體味道酸酸的,作為前菜小食不錯

北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉

北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉 $138
整個醬汁非常濃稠
團子口感煙韌有咬口,吃得出馬鈴薯味道
另外蟹腳已拆了殼,可以直接吃到蟹肉,非常方便

日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉

黑芝麻鮮奶

黑芝麻鮮奶
鮮奶咖啡

鮮奶咖啡

🪵荃灣文青木系咖啡店☕️ — HIKARI呢間位於荃灣西嘅HIKARI,餐廳以木系設計為主調,風格好文青,感覺幾悠閒舒適,高樓底營造了開揚的環境。🥔北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉($148)馬鈴薯團子粉Gnocchi其實係用馬鈴薯再加麵粉製成麵糰,係意大利經典嘅食物!Gnocchi好煙韌軟糯,口感好正,而龍蝦忌廉汁好creamy,又掛到汁!而且都好重牛油味,好岩我口味😋同埋北海道松葉蟹每一隻肉質嘅都好鮮甜😍煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯($128)法國油鴨髀好大隻,意大利飯配搭牛肝菌好夾,飯嘅軟硬度適中,食到香料嘅微辛,更有配上蘆筍及雜菇,值得一試!Matcha Latta($32)Hojicha Latte($37)兩個嘅拉花都好靚,飲落都幾順滑,個人比較鍾意焙茶🫶
🪵荃灣文青木系咖啡店☕️ — HIKARI

🥔北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉($148)

煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯($128)

Matcha Latta($32)
Hojicha Latte($37)
兩個嘅拉花都好靚,飲落都幾順滑,個人比較鍾意焙茶🫶
2023-06-19 17 浏览
平時男朋友揸開車都會去吓荃灣覓食,今次發現呢間係路邊望落去帶有日系風格嘅優雅Cafe。樓高兩層,裝修簡潔,同朋友聚會嘅好地方。主食要左北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉,見比較特別,呢款係意大利傳統麵食,香港餐廳好少有提供。佢係一粒粒球體,食落口感比較煙韌彈牙,配上龍蝦忌廉醬汁十分濃郁順滑,而松葉蟹份量都唔少,味道鮮甜,兩個人食好夠飽。要咗煙三文魚蕃茄burrata cheese 消一清飽膩感。沙律分量大大碟,芝士柔軟綿密和滑順的口感,有淡淡的奶香味和乳酸味,配上橄欖油加黑醋,完美配搭。見好多人都嗌甜品我哋要咗個dirty tiramisu 。佢嘅甜品真係世界級必點十分出色,裏面嘅手指餅浸滿咖啡香,忌廉芝士軟滑香濃,好有水準。佢嘅咖啡拉花都好得,要咗橙酒朱古力,飲落好似以前橙味朱古力嘅味道。整體高水準食物加飲品,值得再訪。
今日又試新餐廳,見到鋪頭係日式Zakka裝修風格,簡約得黎有心思。仲有兩層樓高既樓底,空間感十足。超讚,今晚就食依間啦,哈哈。餐牌選擇唔少,輕食、主食分別各有六款,甜品五款,飲品好厲害啊,三十幾款咁多成版比你慢慢揀,淨係咖啡都有十幾款,我就揀得好快既,不過要等一等我選擇困難症既朋友,哈哈。過左發育時期既我哋,叫左一份輕食、一份主食、一個甜品同兩杯野飲,兩個人share真係岩岩好,最後好飽好滿足。先黎兩杯野飲 (叫野食,野飲就有85折)朱古力鮮奶咖啡($33)香濃咖啡配上淡淡朱古力味,甜度適中,飲落幾順滑竹炭咖啡 ($33)朋友話岩晒唔鐘意飲甜既佢輕食係「劍魚腩醬油漬牛油果他他」 $128 (5/5)底層係紅色好似紅菜頭既漬物,四四方方,口感似實身既啫喱。中間係我既最愛食同好健康既牛油果蓉,有齊唔同既香料同調味係入面,非常出色。最高果層係劍魚,本身無留意,以為係三文魚呢,因為口感都似,醬油夠入味。醬既份量唔少,所以配撘住鬆脆既多士一齊食,每一啖既口感都十分豐富、有層次、又香又美味,非常幸福。主食係「煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯」$128 (4/5)上碟時略有驚喜,見到每一粒飯都比滿滿既牛

先黎兩杯野飲 (叫野食,野飲就有85折)

朱古力鮮奶咖啡($33)
香濃咖啡配上淡淡朱古力味,甜度適中,飲落幾順滑

竹炭咖啡 ($33)
朋友話岩晒唔鐘意飲甜既佢
輕食係「劍魚腩醬油漬牛油果他他」 $128 (5/5)

主食係「煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯」$128 (4/5)

煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯

上碟時略有驚喜,見到每一粒飯都比滿滿既牛肝菌汁包裹住,而且粒粒分明,質感軟硬適中,淨係食飯都已經好惹味。加上大大隻既油鴨髀,外面皮酥,內裡肉質嫩滑,淨係用叉都可以將骨同肉輕易分開。油髀加埋牛肝菌汁意大利飯一齊食,味道十分濃郁,令人非常回味。

最後上既係甜品,「初雪窩夫」$98 (4/5)

初雪窩夫

(呢款甜品製作時間要20分鐘,所以我哋食到咁上下就叫侍應準備)

賣相唔錯,係我鐘意食既窩夫。窩夫睇落都幾厚實,但其實外脆內鬆,朋友話味道有啲似雞蛋糕,相信就咁食窩夫都已經好好食。加埋中間夾住一層cream狀既芝士奶蓋,有小小藍莓、香蕉同士多啤梨粒係裡面,最後淋上伯爵茶香既白朱古力醬係面,視覺同味覺都係享受。
初雪窩夫
2023-06-19 23 浏览
今日去左荃灣廣場附近既地方食一間好有藝術感既CAFE!用白色做餐廳主調!配上翠綠的小盆植物作裝飾,眼睛能夠特別心擴神怡!再加上好多位置可以打卡影靚相,位置區亦相當分明!今次我同朋友因為全日都未食過野!二個都決定同主食填飽胃口!首先出場係煎封法國油鴨髀意大利飯;飯質比較軟熟!呢個法國油鴨髀真係要讚!因為皮香脆滑,煎得一D都唔會熱氣感覺,加上味道出到黎又唔需要加配料!原汁原味,肉質好嫩滑!朋友就叫左個慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良版!肉質透紅咬落唔會油膩,汁醬味道剛好!飲品方面朋友叫左杯黑芝麻牛奶藝術感盡現!而我就叫左杯酒精飲品PLUM SODA!飲落似啫喱既甜味!再加上SODA好消暑,又可以放鬆一下大腦!餐廳地址 :荃灣大壩街21號地舖 #荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處#荃灣清新CAFE

朋友就叫左個慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良版!

餐廳地址 :荃灣大壩街21號地舖

• 煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯