2024-07-11 184 浏览
去開荃灣做嘢,荃灣美食真係好多🤭 大壩街上年開咗間cafe🏩咖啡走日式簡約路線🌾淺色木框配象牙白牆,門前大玻璃窗邊位透入自然光✨ 店舖樓梯仲有閣樓,打卡一流🧇西班牙黑毛豬風腿無花果酸種多士配檸檬忌廉芝士醬黑毛豬油花較多🥓無花果甘甜可口🫦口感軟腍🫦味道清甜🍋檸檬加入忌廉芝士整多士🍞減輕左芝士膩口感🧀多左一點清新味道🍋🍝日本櫻花蝦海鮮飲管粉山葵忌廉汁櫻花蝦香脆可口🫦鮮味十足👍🏻 加入忌廉汁🫴🏻每啖意粉食落好creamy🍰髒髒提拉米蘇入口細滑🫦咖啡味香濃☕食落有冧酒,上面加上Oreo餅乾,非常好食☕朱古力鮮奶咖啡拉花莫卡非常出色,花紋精緻,靚到唔捨得飲🤭味道濃郁香滑🫦HIKARI📍荃灣大壩街21號地舖

🧇西班牙黑毛豬風腿無花果酸種多士配檸檬忌廉芝士醬

🍝日本櫻花蝦海鮮飲管粉山葵忌廉汁

🍰髒髒提拉米蘇

☕朱古力鮮奶咖啡
拉花莫卡非常出色,花紋精緻,靚到唔捨得飲🤭味道濃郁香滑🫦

📍荃灣大壩街21號地舖

2024-07-06 242 浏览
今日自己趁中午食飯時間走去探店,搵到呢間喺荃灣都幾chill嘅cafe嚟打卡。呢間cafe走日系輕食風格,裝修都以木系為主調,都幾啱同朋友嚟chill吓。🍴西班牙黑毛豬風腿無花果酸種多士法式烤麵包上鋪滿切件無花果同西班牙黑毛豬風腿片伴意大利黑醋醬沙律菜。從酥脆的麵包到柔軟的無花果,再到略帶嚼勁的風腿,提供了不同的口感體驗,另外配上黑醋醬的蔬菜沙律更加爽口宜人。🍴北海道焦糖布甸芝士蛋糕一啖食落去會感受到焦糖層的香甜和酥脆,跟著是布甸層的細膩柔滑和芝士層的濃郁醇厚。蛋糕甜度適中,不會太過甜膩。☕️ 百利甜酒朱古力咖啡百利甜酒特有的香甜和奶油令到Mocha更加香甜和綿密,另外拉花師傅勁有心思,竟然拉出一條變色龍來。

🍴西班牙黑毛豬風腿無花果酸種多士

• 百利甜酒朱古力咖啡
  • 西班牙黑毛豬風腿無花果酸種多士
  • 北海道焦糖布甸芝士蛋糕
2024-06-30 624 浏览
荃灣呢一間HIKARI位於荃灣廣場後面嘅一條街。見到有好多好評,IG亦有唔少Foodie推介,終於嚟試吓呢間餐廳。結果10分失望。早兩日先經Open Rice網上預約晚上8點兩位。到咗今日,大約5點幾有Staff打嚟Confirm booking話我Book左晚上7點45分,係唔係可以確定出席。咁我諗住只係相差15分鐘,都無為意,所以就答冇問題,會出席。到咗晚上7點45分,我準時到達,門口嘅Staff話睇返Booking你地book左8點,所以未有枱,叫我哋8點再返去。8點再返到去等左一陣就入餐廳。由於餐牌上選擇唔算好多,所以好快就揀定咗想叫嘅菜,亦叫咗兩杯嘢飲。好快就嚟左兩杯飲品。呢一杯係凍焙茶鮮奶,講真,真係幾難飲。完全飲得出係用焙茶粉開咗水,然後再溝鮮奶,但由於鮮奶份量不足,所以我會叫呢一杯做凍焙茶水。。。啲味道分開晒好奇怪。另一杯係香橙朱古力咖啡,呢杯嘅味道就好些,不過唔算太驚喜。然後如是者,等咗50分鐘之後,不停見到比我遲入座嘅客人開始進食。然後我哋忍唔住問吓個Staff催催d食物。Staff一開始就話唔好意思啊,因為好多單要等耐少少。我就話但遲過我嘅都有得食,出菜唔係按落單

早兩日先經Open Rice網上預約晚上8點兩位

好快就嚟左兩杯飲品。

另一杯係香橙朱古力咖啡,呢杯嘅味道就好些,不過唔算太驚喜。

然後如是者,等咗50分鐘之後,不停見到比我遲入座嘅客人開始進食。然後我哋忍唔住問吓個Staff催催d食物。Staff一開始就話唔好意思啊,因為好多單要等耐少少。我就話但遲過我嘅都有得食,出菜唔係按落單嘅次序嘅咩?然後Staff去左Check單,然後同我哋講「唔好意思原來冇落單」

🤯What? Staff問我哋叫咗咩嘢食,然後佢再發現原來一開始比錯咗餐牌我哋。因為太嬲,亦都唔想再等,所以我哋就俾左野飲錢就離開咗餐廳。

其實餐廳嘅環境係舒適嘅,唯獨好熱,好似冇開冷氣咁。

然後就係職員,禮貌係有嘅,但好似唔太熟悉餐廳嘅運作,亦都冇服務行業嘅機動性同覺察力,實在太令人失望。

食物方面因為從來都冇食到,所以唔能夠評論。至於飲品方面,實在係唔合格。

呢間餐廳整體嘅Dining experience非常之差。真係唔推介大家去。唔該麻煩大家唔好再盲目好評。中肯啲Please
2024-06-30
2024-06-30 169 浏览
相約朋友到荃灣lunch , 想揀間舒服cafe !最後揀了HIKARI, 比佢既食物吸引!假日去到15:00 都有仲有lunch set 明太子薯條-明太子咸香味重,配埋薯條食,唔覺唔覺就食晒成碟!主菜- 黑松露芝士雲吞好creamy 百利甜酒主古力咖啡- 好香baileys味, 拉花好靚😍最叫埋個黑白窩夫真係超飽總結會再encore ,唔只食物味道好!服務仲好好 , 好有禮貌👍🏻

假日去到15:00 都有仲有lunch set
主菜- 黑松露芝士雲吞好creamy
百利甜酒主古力咖啡- 好香baileys味, 拉花好靚😍
最叫埋個黑白窩夫真係超飽
2024-06-29 91 浏览
今天在荃灣成日做野,到了七點半都還沒有吃晚飯,很想找個舒適的地方吃點飯和甜品小食,喝點咖啡。最合適的餐廳莫過. 於Hikari Cafe。西班牙風腸八爪魚新奧爾良飯充滿特色的新奧爾良式米飯飽滿QQ,佐以微辣的特製醬汁以及洋蔥、蘆筍和各種雜菌香菇。最為亮點的是新鮮肥美的八爪魚和濃香的風腸塊,八爪魚肉質軟嫩彈牙,散發著海鮮的鮮甜,融匯了多種文化特色的國際風味美食佳作!香草番茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸配有外酥內軟的薯條,選用質地上乘的西班牙黑毛豬肉製成可口的肉丸,富有天然的香甜和細緻的口感,肉丸外層裹上特製醬,香草的清新芳香與番茄的酸甜交織,醇厚濃郁!焦糖海鹽髒髒提拉米酥咖啡香氣,甜膩的奶酪,餅乾的酥脆質感,更有趣的是這道甜點加入了焦糖海鹽,為整個甜點注入了一抹驚喜。焦糖的香濃醇厚與海鹽的微咸形成鮮明對比,令口感更加複雜,每一口都能感受到不同風味的碰撞與平衡!藍莓梳打不太甜,甜酸平衡適中,好清爽!

西班牙風腸八爪魚新奧爾良飯

香草番茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸

焦糖海鹽髒髒提拉米酥

藍莓梳打
不太甜,甜酸平衡適中,好清爽!

2024-06-27 70 浏览
✨️日本櫻花蝦海鮮飲管粉 👍飲管粉上面鋪滿了一層香脆嘅櫻花蝦,再加埋其他海鮮,口感相當豐富。✨️牛油浸帆立貝椰汁意大利飯 😍有2隻帆立貝,意大利飯中有甘筍,味道鮮美。✨️水牛城炸雞翼 💕一共有4隻,金黃色的雞翼十分鬆脆,超級juicy, 微辣味 。✨️咖啡咖啡味道濃郁,本身無糖,可向職員拎咖啡糖。✨️蜜桃茶味道清甜,大愛呀!杯內有幾片蜜桃肉。👇HIKARI 📍荃灣大壩街21荃灣大壩街#HIKARI#文青cafe#cafe#相機食先

✨️日本櫻花蝦海鮮飲管粉 👍

✨️牛油浸帆立貝椰汁意大利飯 😍
有2隻帆立貝,意大利飯中有甘筍,味道鮮美。

✨️水牛城炸雞翼 💕

✨️咖啡
咖啡味道濃郁,本身無糖,可向職員拎咖啡糖。

✨️蜜桃茶
味道清甜,大愛呀!杯內有幾片蜜桃肉。

👇

📍荃灣大壩街21荃灣大壩街

#HIKARI
#文青cafe
#cafe
#相機食先
2024-06-26 407 浏览
收工同朋友去附近搵間餐廳食飯同傾計想試呢間好耐, 一直都未有機會,機會黎啦我地散叫左小食 + 主食+ 甜品蕃茄西班牙黑毛豬肉丸 : 肉丸幾扎實, 蕃茄醬偏酸~幾開胃 仲有埋薯條日本櫻花蝦海鮮飲管粉 : 飲管粉好特別, 粗身彈牙 又掛汁入面有魷魚,八爪魚,硯仔,蝦同埋大量櫻花蝦,汁同海鮮又幾夾脆身櫻花蝦加埋掛汁彈牙既飲管粉,有多重口感主角- 髒髒提拉米蘇上層oreo曲奇餅加上oreo蛋卷同朱古力醬 ,中層係好輕身充滿Rum既Tiramisù, 底層係浸左咖啡酒既手指餅Tiramisù 入口酒味好重同好滑 手指餅仲係脆嫁~~ 加埋oreo餅碎 ~好好食食左一啖之後 ,不受控地再食多幾啖呢個必試!!!!!!!下次一定會再過黎試其他野食
收工同朋友去附近搵間餐廳食飯同傾計

想試呢間好耐, 一直都未有機會,機會黎啦
我地散叫左小食 + 主食+ 甜品

蕃茄西班牙黑毛豬肉丸
日本櫻花蝦海鮮飲管粉 : 飲管粉好特別, 粗身彈牙 又掛汁
入面有魷魚,八爪魚,硯仔,蝦同埋大量櫻花蝦,汁同海鮮又幾夾

日本櫻花蝦海鮮飲管粉

脆身櫻花蝦加埋掛汁彈牙既飲管粉,有多重口感
主角- 髒髒提拉米蘇

Tiramisù 入口酒味好重同好滑
 手指餅仲係脆嫁~~ 加埋oreo餅碎 ~好好食

食左一啖之後 ,不受控地再食多幾啖

呢個必試!!!!!!!
下次一定會再過黎試其他野食
蕃茄西班牙黑毛豬肉丸
2024-06-23 69 浏览
荃灣廣場隔離有一間好出名嘅咖啡店 每次經過都覺得同隔籬餐廳有啲唔同 好文青嘅感覺試咗佢嘅桃肉冰茶🍑果然好清新解渴 淡淡嘅peach香味成個飲品更加fresh 😍🍣前菜試咗佢嘅吞拿魚多士 新鮮嘅吞拿魚口感飽滿 切粒配埋麵包食口感更加豐富💕🍟薯條配豬肉丸 佢嘅豬肉丸個味道好特別好好食佢混合咗自家製嘅材料食落去加咗蕃茄醬更加鮮味😋諗返起都好想encore😉🍰最後叫咗佢嘅Tiramisu 個cream滑到不得了配合埋手指餅一齊食超級滿足🥰
2024-06-23 65 浏览
午餐唔知食咩好!揀左工作附近一間日式風格,氛圍尚可的餐廳醫肚。二人餐,性價比尚算唔錯。🚩#牛油浸日本帆立貝椰汁意大利飯🐚帆立貝嘅鮮美香味和義大利飯的濃郁口感完美融合。椰汁嘅清新感亦中和左奶油的濃厚。🚩#日本櫻花蝦海鮮飲管粉🌸🍤飲管粉上鋪滿櫻花蝦,濃郁的海鮮風味同嫩滑嘅忌廉感粉條交融,每一口都係海鮮盛宴!🚩#初雪窩夫(芝士奶蓋)🧀🥛🧇窩夫鬆軟甜香,搭配芝士奶蓋嘅奶香,口感滑順,絕對係甜品愛好者嘅夢幻組合!🚩#丸久小山園抹茶鮮奶(熱)🍵🥛🐴香濃嘅抹茶風味同鮮奶嘅搭配絕妙,上面仲有精美嘅馬狀拉花,美味又可愛!🚩#桃肉冰茶🍑🍹🍃清新嘅茶香中帶有甜美新鮮嘅桃肉,口感爽口又水灑!

🚩#牛油浸日本帆立貝椰汁意大利飯🐚

🚩#日本櫻花蝦海鮮飲管粉🌸🍤

🚩#初雪窩夫(芝士奶蓋)🧀🥛🧇

🚩#丸久小山園抹茶鮮奶(熱)🍵🥛🐴

🚩#桃肉冰茶🍑🍹🍃
清新嘅茶香中帶有甜美新鮮嘅桃肉,口感爽口又水灑!
  • 日本櫻花蝦海鮮飲管粉
  • 桃肉冰茶
  • 初雪窩夫
聽聞荃灣有間cafe 幾唔錯,今日約朋友去試下先🤤🤤🤤一入到去餐廳,發現餐廳有上下兩層,日式裝修風格,暖黃燈光令店內充滿溫馨感覺日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯😋😋鰻魚大大條,份量十足,意大利飯粒粒分明,加入豆乳又有粘稠綿密既口感慢煮鹿兒島豚肉眼香草番茄汁馬鈴薯團子粉好少地方有得食嘅馬鈴薯團子粉🤩食落口感十分煙韌,QQ彈彈,配上番茄汁,十分開胃,食到停唔到口,另外仲兩塊厚厚既豚肉,每一啖都很滿足另外仲叫左杯cappuccino☕️黎到比佢表面變色龍拉花吸引左,真係好厲害👍🏻髒髒提拉米蘇無論食到幾飽,甜品永遠都屬於第二個胃。表面撒上可可粉,oreo曲奇餅,朱古力蛋卷,視覺吸引十足。上層係軟綿綿既奶油,唔會太甜,口感柔滑綿密。吃完連心情都變好了😊
聽聞荃灣有間cafe 幾唔錯,今日約朋友去試下先🤤🤤🤤

日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯😋😋

慢煮鹿兒島豚肉眼香草番茄汁馬鈴薯團子粉

髒髒提拉米蘇
無論食到幾飽,甜品永遠都屬於第二個胃。
裝修設計簡約,樓上還有榻榻米座位🤣揀左樓下向街嘅高枱位,感覺悠閑舒適,可以一邊觀賞街景,一邊享受午餐☀️Set Lunch餐價格從$98起,性價比頗高🔸煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯法國油鴨髀的肉質鮮嫩🦆入口即化,經過煎封後更加香脆美味。牛肝菌的濃郁風味與意大利飯相融合🥄意大利飯口感有嚼勁。🔸HIKARI龍蝦包龍蝦包使用法式軟包🥖塗上香草芝士醬🌿再搭配牛油果醬🥑龍蝦肉🦞和紫洋蔥,口感味道豐富🤤另外還附上黑醋醬沙律🥗沙律菜非常新鮮,酸酸甜甜份外開胃,整體感覺很健康。🔸DIRTY TIRAMISUTiramisu 由蛋卷、Oreo餅乾和黃色奶油組合而成,用朱古力醬做線條🍫撒滿了可可粉,非常有美感。餅底酥脆有口感,蛋糕層非常鬆軟,咖啡☕️的苦甜與奶酪的奶香在口中相互融,每一口都充滿了濃郁的奶油和可可粉的風味,令人陶醉。🔸丸久小山園抹茶鮮奶拉花的技巧非常精湛,形狀美觀,讓人捨不得喝下去😍抹茶的苦甜與鮮奶的濃郁相互融合🍵帶來一種平衡的口感🔸黑芝麻鮮奶結合了黑芝麻和鮮奶🥛呈現出濃厚的黑芝麻風味和滑順的鮮奶口感。飲品上的拉花則像獨角馬一樣🦄非常特別🥰

🔸煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯

🔸HIKARI龍蝦包

🔸DIRTY TIRAMISU

🔸丸久小山園抹茶鮮奶

🔸黑芝麻鮮奶

• 髒髒提拉米蘇
  • HIKARI龍蝦包
2024-06-17 59 浏览
今日過咗嚟荃灣呢邊食lunch,見到呢間Cafe門面裝修幾靚,所以就入咗去食個lunch。Cafe入邊環境好舒適,係複式設計,簡約得來都幾有風格。估唔到佢嘅食物都很有質素。我同朋友都點左lunch set。hikari 龍蝦包必點!首先個意大利包非常之鬆軟,表面焗得有點脆口。整個包都非常足料,有大量牛油果。龍蝦唔係一絲絲上,而係一件件龍蝦肉!龍蝦肉非常之新鮮,好爽甜!好有驚喜!日本櫻花蝦海鮮飲管粉份量一點也不少!而且很有特色!飲管粉質感挺好的,滑口得黎有咬口!仲非常之足料。大量櫻花蝦鋪面,士分creamy ,很有質素!呢度嘅飲品選擇都好多好吸引,我哋試咗杯伯爵茶鮮奶朱古力,拉花拉得好靚,來打卡都值回票價!
估唔到佢嘅食物都很有質素。

日本櫻花蝦海鮮飲管粉
呢度嘅飲品選擇都好多好吸引,我哋試咗杯伯爵茶鮮奶
朱古力,拉花拉得好靚,來打卡都值回票價!
2024-06-17 57 浏览
荃灣HIKARI❣️HIKARI位於荃灣廣場後一條街,近於荃灣西站。呢間充滿文青風格的西式cafe有兩層,二樓是日式榻榻米,用餐相當寫意。Menu的菜式都幾特別,不論是午餐晚餐都好多選擇👍🏽🌟西班牙風腸八爪魚新奥爾良飯八爪魚腳好𥄫精,好大條之餘,份量又多。飯的質感啱啱好,軟硬度適中。粒粒西班牙風腸,增加口感層次,又增添了點點鹹香味。🌟煎封法國油鴨髀牛肝菌飲管粉原隻油鴨髀伴隨著意粉🍝油鴨髀外層煎香可口,肉質鮮嫩多汁。意粉充滿着牛肝菌香味,份量多,搭配佳👍🏽🌟焦糖鮮奶布甸蛋味超級濃郁,好creamy的口感。焦糖漿雖然多,但不會甜到漏。🌟Bailey’s Mocha拉花好得意,十分搶眼。朱古力味濃,但依然留有淡淡咖啡味同酒香味。又不缺乏bailey的奶味。相當多層次的口味😽🌟桃肉冰茶桃味濃郁,入口清新,絕對是消暑之選。❣️總括而言,坐得舒服,店員親切有禮。個海鹽tiramisu好吸引,可惜一早賣曬,下次黎一定要試到😙
荃灣HIKARI

🌟西班牙風腸八爪魚新奥爾良飯

🌟煎封法國油鴨髀牛肝菌飲管粉

🌟焦糖鮮奶布甸

🌟Bailey’s Mocha

🌟桃肉冰茶
桃味濃郁,入口清新,絕對是消暑之選。

2024-06-15 86 浏览
HIKARI📍荃灣大壩街21號地舖小店裝修得好有feel,感覺好chill,上層小閣樓原來有塌塌米座位,私隱度更高,好適合小聚會😃西班牙風腸八爪魚新澳爾良飯$148覺得幾特別就叫咗試吓,大大條八爪魚腳,口感唔韌幾易咬。新奧爾良飯同以前食過嘅奧爾良飯唔同味,係另一番風味。慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉$148慢煮豚肉口感好腍,肥膏油脂好香好好食。第一次食馬鈴薯團子粉原來有啲似食粉團,煙煙韌韌幾過癮。蕃茄汁酸酸甜甜好開胃。香月園培茶鮮奶$47拉花好得意,賣相好吸引,培茶味無得輸😋百利甜酒朱古力咖啡$48Baileys香甜,口感滑溜,配埋香醇咖啡,match!另外值得一讚係店員服務態度好好,仲有中肯嘅推介。#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介 #假日好去處
📍荃灣大壩街21號地舖

西班牙風腸八爪魚新澳爾良飯$148

慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉$148

香月園培茶鮮奶$47
拉花好得意,賣相好吸引,培茶味無得輸😋

百利甜酒朱古力咖啡$48
Baileys香甜,口感滑溜,配埋香醇咖啡,match!

另外值得一讚係店員服務態度好好,仲有中肯嘅推介。

2024-06-14 52 浏览
今天中午 ,天氣晴朗 。我們搭地鐵 在荃灣西站下車 ,走了過去 荃灣大壩街21號地舖Hikari(荃灣) 午飯。餐廳環境舒適,還可以上樓梯到二樓進餐。看了一看餐牌 我們叫了兩份 中午套餐,HIKARI超級碗 $108及牛油浸帆立貝椰汁意大利飯$118,包兩杯飲品, 另外一份甜品$58。超级碗是一份沙律,包含有很多健康的食物, 例如 自家制煙燻豬柳、藜麥、葵花籽、煙三文鱼、聖女果、紅洋葱,有很多沙律菜,配以希臘乳酪,味道酸酸甜甜,真是開胃。加錢換了一杯冰凍 抹莉綠茶,有一種凊新的味道。另一個意大利飯,配以大大粒的凡立貝,有很香的牛油及椰香味,好好味!叫了一杯加有gin and tonic酒精 的 Mojito,有少許苦味,又有点甜味,喝起來有甘甜的感覺,很適合夏天飲。飯後甜品是日式焦糖鲜奶布甸,有細滑口感及濃郁味道,加入濃厚的焦糖,帶出美味!我們十分享受這次的中午套餐。

我們十分享受這次的中午套餐。

2024-06-12
  • 超级碗