2024-08-09
昨天同朋友去咗間新開嘅餐廳,試咗佢哋嘅Lunch Set for Two,真係好有驚喜✅香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸呢個豬肉丸真係又彈牙又多汁,每一啖都食得出黑毛豬嘅鮮嫩。香草蕃茄醬酸酸甜甜,唔會太厚重,又唔會搶晒豬肉嘅味道,反而令成個菜更有層次。醬汁入面仲有少少蒜香同羅勒香味,配搭得好好。✅黑松露忌廉汁煮芝士菠菜餡雲吞一上枱就聞到濃濃嘅黑松露香味,忌廉汁好綿密,包住每一隻雲吞。雲吞皮薄餡多,入面嘅芝士同菠菜配合得啱啱好,芝士嘅濃郁同菠菜嘅清香融合得好好。黑松露嘅香氣更加令呢道菜升級,每一啖都覺得好奢華。✅三文魚籽醬油漬海膽醬意大利飯呢個意大利飯真係好正。米飯煮得剛剛好,軟硬適中,粒粒分明。醬油漬海膽醬嘅味道好濃郁,有少少海鹽嘅鮮味,令成個味道更加立體。三文魚籽喺口中爆開嘅時候,海洋嘅鮮味即刻充滿晒口腔,真係有啲驚喜。飲品方面,我哋揀咗Set Cappuccino同芒果茉莉綠茶✅Cappuccino奶泡好綿密,咖啡香味濃郁,入口順滑,有少少巧克力嘅苦味,好適合平衡重口味✅芒果茉莉綠茶清新解膩,茉莉同綠茶嘅香氣交疊,再加埋芒果嘅果香,飲落去好舒服,好清爽。
✅香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸
✅黑松露忌廉汁煮芝士菠菜餡雲吞