難得有個空閒既Leisure Wednesday🤣同女朋友黎灣仔附近行下街食下野就最好不過☺️適逢朋友介紹呢間野食幾吸引而且氣氛幾好🤣還掂近近地一於黎撐下枱腳下啦☺️位於灣仔QRE Plaza既hEat😆喺灣仔站B2出口經皇后大道東行過黎亦夠哂方便🤪呢度木為主既環境以地中海西餐做Style🙈🍴依然保持Grand既風格🍷而暗淡既燈光配合窗外既樓景☺️周圍充滿住格調浪漫既氣氛☺️好適合情侶黎撐下枱腳Candle light Dinner☺️🍴配合Grand Style既氣氛環境🥃亦煮出高質素既地中海Style西餐☺️🍴USDA Prime Creekstone Rib Eye(In house dry aged 45+ days)我地Order左250克既份量少食多滋味😆細心大廚將年輕嫩滑既肉眼扒慢煮切片👨🏻‍🍳☺️五成熟既牛扒係剛剛好☺️🐮肉質滑嫩Juicy之餘唔起根🤤外層煎至微微燶脆型造到外脆內軟既口感🤤🥩而且肉眼扒經美國農業部認證更為安心享用☺️配合兩款秘製Creamy麻香醬汁增添多重味覺☺️Oysters Chef Selection(Marennes Oleron + Daniel Sorlut)經
難得有個空閒既Leisure Wednesday🤣

周圍充滿住格調浪漫既氣氛☺️

配合Grand Style既氣氛環境🥃
亦煮出高質素既地中海Style西餐☺️🍴

USDA Prime Creekstone Rib Eye
(In house dry aged 45+ days)
我地Order左250克既份量少食多滋味😆
細心大廚將年輕嫩滑既肉眼扒慢煮切片👨🏻‍🍳☺️
五成熟既牛扒係剛剛好☺️🐮
肉質滑嫩Juicy之餘唔起根🤤
外層煎至微微燶脆型造到外脆內軟既口感🤤🥩
而且肉眼扒經美國農業部認證更為安心享用☺️
配合兩款秘製Creamy麻香醬汁增添多重味覺☺️
USDA Prime Creekstone Rib Eye  250g

經空運直送既生蠔😆🤪
肉身肥美光澤以及滑嫩既口感顯得相當新鮮😆
個人覺得圖中右下三隻Marennes Oleron生蠔
口味更為鮮味😆🤤
配合檸檬汁或兩款秘製酸辣汁更為開胃🤤

Seasonal Clams +
Bread in Josper Grill with olive oil and garlic
蜆夠哂大隻肉質嫩滑之餘☺️

燒三文魚下既意大利飯亦製作得入味Creamy🤤🍛
再配合秘製醬汁以及Mozzarella Cheese🧀🤤
食落亦增添味覺及口感😋😆
Salmon On Charcoal

Szechuan Sautéed Veggies Assortment
炒到爽脆既雜菜🤤🥬🔥
以黑椒薄鹽等天然調味炒香🥬👨🏻‍🍳
再配上帶鹹香既川式炒法增添更多風味🤤🥬
2019-01-23
2019-01-23 192 浏览
老實講呢間差唔多主食係牛, 餐廳唯一可惜既係無意粉飯等既飽肚小小既食物,呢個係唯一弱點小小, 大部分都係牛同海鮮, 所以d食物會則向一邊.餐廳d牛放左係一d特定溫度既, 基本上存放方面係好專業,唔同牛佢會放係唔同溫度要求既櫃入面.牛方面既係日本zen non kumanoto一般黎講餐廳係唔會問你要幾成熟, 佢地會assume 你食得比較生, 所以如果你係中意7成個d fd 要同佢講,牛黎鬆軟, 因為脂肪比較多, 會有小小溶溶地既感覺.油脂味都好重, 味道會比較濃烈, 唔洗點醬食都得,但咁濃既牛, 我自己覺得配D珍珠米黎食係perfect 可惜呢到無, 咁如果就咁食, 因為油脂高, 會容易食濟, 但牛一定係靚, 師傅都整得岩岩好, 技術一流因為唔想食太多肉/動物類, 所以叫左D 薯仔片食, 同埋沙律沙律算大份,新鮮既, 所以無咩野彈,薯仔算係平得黎幾好食, 唯一代到飯同意粉既位.我地叫左2份, 因為比較細份d環境黎講暗暗地, 比較高級小小, 坐得舒服 唔會話為左放多d位搞到好窄.呢d係地道小食, 我覺得味道既感覺上係唔錯,ham 就比較重味小小, 入面有d清新既青瓜, 配上黎就係會係清

餐廳d牛放左係一d特定溫度既, 基本上存放方面係好專業,
唔同牛佢會放係唔同溫度要求既櫃入面.
牛方面既係日本zen non kumanoto
所以如果你係中意7成個d fd 要同佢講,
牛黎鬆軟, 因為脂肪比較多, 會有小小溶溶地既感覺.
油脂味都好重, 味道會比較濃烈, 唔洗點醬食都得,
沙律算大份,新鮮既, 所以無咩野彈,
薯仔算係平得黎幾好食, 唯一代到飯同意粉既位.
我地叫左2份, 因為比較細份d
呢d係地道小食, 我覺得味道既感覺上係唔錯,
ham 就比較重味小小, 入面有d清新既青瓜, 配上黎就係會係清味既野+重味既野, 多數拉埋都ok
2019-01-23
2019-01-23 180 浏览
環境寧靜 毫無壓迫感 令人放鬆既一間地中海餐廳餐廳內既吸睛位:<<Fin de Claires>> $53/pc海水味重~ 入口咸咸地,但之後蠔既鮮甜味湧出黎!<<Special ‘Daniel Sorlut’>> $76/pc非常creamy非常滑 好味!<<Foie Gras and Tartar>> $223鵝肝非常肥美!! 煎得外脆內軟, 入口即溶之餘仲有D甘香係一路食一路湧出嚟~!! 好正好有罪惡感呀!!😋😋😋而牛肉tartar既份量比較小. 有D唔夠喉呀!<<Seasonal Clams>> $164上菜既時候已經超香!! 蜆粒應該係用蒜炒過先再加忌廉汁去煮,因為有炒過既蒜香味! 而且蜆都好飽滿而且好鮮甜!😋😋😋除此之外,蜆汁好creamy好滑…食到小小黑椒粒之餘個汁仲有一陣陣蜆既味道! 其實個汁先係精華呀<<Bread in Josper grill with olive oil and Garlic>> $33非
環境寧靜 毫無壓迫感 令人放鬆既一間地中海餐廳

餐廳內既吸睛位:

<<Fin de Claires>> $53/pc
海水味重~ 入口咸咸地,但之後蠔既鮮甜味湧出黎!
非常creamy非常滑 好味!

<<Foie Gras and Tartar>> $223

而牛肉tartar既份量比較小. 有D唔夠喉呀!

<<Seasonal Clams>> $164

非常香口既蒜蓉欖油法包…蒜蓉欖油法包無論就咁食定係配煮蜆/鵝肝食都一流!!!❤️❤️❤️
呢度既包蒜蓉味超澎湃! 好正!! 我就不停咁用黎沾蜆汁食!! 因為正到無得彈呀

<<Carabineros>> $298
小女子孤陋寡聞, 未食過咁貴既一隻蝦! 呢隻大紅蝦都真係幾大隻! 😂
輕輕用刀將佢個頭同身分開,見到佢個頭入面既膏唔算我想像中咁多! 但係好鮮甜!👌🏻
蝦既肉質好結實同鮮甜.. 食完有齒頰留香既感覺~ 非常long lasting..😋😋😋
配上Aioli sauce是地中海料理中常見的醬料

係揀牛既方面, 我地猶豫左一陣.. 因為揀唔到要邊隻好. 有位服務生見到我地咁頭痛就黎細心咁講解左2隻唔同aged牛既分別.. 係落order期間佢地都顯得好專業..

最後我地order左, 因為服務生話牛味重D、有小小blue cheese味 & 牛既愛好者會偏愛一D既:
 <<USDA Prime Creekstone Rib Eye>> $268/100g

上網睇過話: Creekstone Farms 生產既純種黑安格斯牛肉被視為美國頂級牛肉既代表,係同業中的頂級名牌..

Medium既賣相都幾吸引.. 塊扒帶炭烤香,肉味好集中、濃郁、juicy。Rib eye以海鹽作簡單既調味已經好足夠! 👍🏻👍🏻👍🏻

隨肉附上2種醬: 白蒜加奶和黑蒜加蛋,個人覺得配上白蒜加奶好味D~ 白蒜加奶既蒜味好濃郁~ 但都可以帶出肉既味道!! 好驚喜呀!!
至於男主角就比較鍾意黑蒜加蛋,個人口味不同~唔錯!

飲品方面, 店員主動問我地需唔需要酒去配食物.. 但係我地2個都唔飲酒既關係, 佢仲按照我地既preference去tailor made mocktail 比我地tim~
2019-01-20
  • Seasonal Clams
  • Foie  Gras  and  Tartar
  • Bread in Josper grill with olive oil and Garlic
1K
2019-01-19 59 浏览
一間地方不大,但座位寬闊的餐廳,座位間的距離很大,空間感很足夠。設計還很特別,實木的傢俬給人和諧的感覺。鞦韆更添了一份趣味。食物也是很高質。先來一份清甜得來,味道濃郁的生蠔。海水味淡淡的,蠔卻很creamy,配合檸檬及特製的醬汁,很美味的頭盤。鮮味的蜆肉配上忌廉汁已是美味的菜餚,更精彩的是外加的蒜蓉包,除香濃的蒜蓉外,還有焦香的炭味,淋上蜆肉忌廉汁,真的很惹味。在這裡遇上熟成牛肉,肉質結實,牛味很濃,最特別是真的留香,吃完這餐之後還不時有香濃的牛味在口腔之中,果然與別不同。最後當然要有甜品,這個朱古力慕絲的朱古力味很濃,質感幼滑,晝上了完美的句號。
設計還很特別,實木的傢俬給人和諧的感覺。
鞦韆更添了一份趣味。食物也是很高質。
Oyster (1/2 dozen)
Bread Josper and Clams
鮮味的肉配上忌廉汁已是美味的菜餚,更精彩的是外加的蒜蓉包,除香濃的蒜蓉外,還有焦香的炭味,淋上蜆肉忌廉汁,真的很惹味。
Striploin 30 days
Chocolate Mousse
2019-01-17
Oyster (1/2 dozen)
Bread Josper and Clams
Striploin 30 days
Chocolate Mousse
2019-01-19 43 浏览
多年前係諾士佛臺食過一間地中海菜什是回味,同事突然問我有無食過又挑起我條癮趁今日出咗bouns放工就一齊食返餐好Oysters Chef Selection (1/2 Dozen)@餐廳提供的生蠔有兩種,分別係Marennes Oleron同Daniel Sorlut,Marennes Oleron海水味較重;Daniel Sorlut嘅口感就比較creamy,由於同朋友都比較喜歡creamy,所以叫咗4隻Daniel Sorlut同2隻Marennes Oleron。整體而言兩款生蠔蠔肉都好飽滿鮮甜,再配上餐廳homemade嘅醬汁:帶有醋酸味的辣汁同酸酸甜甜的青芒果汁,有另一種鮮味Seasonal Clams@每一隻蜆肉都肥美飽滿,食落無沙亦很鮮甜,配以白色嘅湯汁,有好香嘅香茅、忌廉、白酒、薑、蔥等味道,感覺層次好豐富,但係香料味又不太重,唔會搶咗蜆自身嘅鮮味Prime CAB Striploin (250g)@經30天熟成處理嘅牛扒,放於以特定嘅温度及濕度熟成櫃內令肉頪熟成,經熟成後肉味更濃郁。再放於密封式嘅烤爐人烤焗,鎖住肉扒嘅水份,令外皮帶點脆,肉裡肉質柔軟,顏色粉嫩,再加自
趁今日出咗bouns放工就一齊食返餐好

Prime CAB Striploin (250g)@經30天熟成處理嘅牛扒,放於以特定嘅温度及濕度熟成櫃內令肉頪熟成,經熟成後肉味更濃郁。再放於密封式嘅烤爐人烤焗,鎖住肉扒嘅水份,令外皮帶點脆,肉裡肉質柔軟,顏色粉嫩,再加自家製嘅香蒜或黑蒜蛋黃醬,感覺好新奇,當然味道都好滋味

Angus Short Rib@燒至medium rare嘅牛小排,色澤比熟成牛排更紅嫩,肉質都好柔嫩,牛肉味濃,唔點醬汁都好好味,配菜係一款黑色嘅菇菌,味道有啲特別,第一次嘗試,口感都唔錯
Baby Potatoes on Charcoal grill with Szechuan Sauce@以炭烤的方式令薯仔烤到外表香脆,內裡粉粉綿綿,原本以為無咩特別,但係出乎意外地好味
Tiramisu@外型同平時食開嘅Tiramisu完全唔同,睇起黎更似馬卡龍,感覺係用咗份子料理嘅方法,令Tiramisu以泡沫質感夾於脆餅中間,配以伴碟帶甜味嘅脆脆同nuts都幾新奇
2019-01-16
2019-01-17 68 浏览
早前在網上見到呢間地中海餐廳既報導覺得好吸引,特登預約左一晚前黎朝聖熟成牛餐廳位於灣仔利東街旁的大廈內,非常方便。一出電梯就見到一個擺放牛扒的熟成櫃,真係等唔切想快d食呀餐廳佈置悠閒舒適,好闊落而且每台之間距離比較遠,算是香港餐廳比較少有。飲品類有sparking wine、red wine同white wine,店主見我揀唔到,就推薦我試下佢地既cocktail。呢度既cocktail最特別之處係沒有menu,因為唔想限制客人窩。客人可講出自己喜愛既味道,bartender會特別調製比你咁特別當然要試下啦!!Cocktail $150我同佢講我鍾意甜甜地又酒味濃既酒,佢整左呢杯martini比我,又真係符合曬我要求,有果味既香甜同非常濃烈既酒味,好飲而且佢連個杯都係凍過既,加分另外男友點左杯比較rich同易入口既紅酒Frappato,據佢講用黎用牛扒好夾。(飲左一半先記得影相..實際大杯好多.)Seasonal Clams $164個汁不是普通既忌廉白汁,我地仲食到有香矛等香料味,感覺非一般!蜆肉煮得啱啱熟,所以肉質非常細嫩,推薦!Salmon on Charcola $218魚肉質

咁特別當然要試下啦!!

Cocktail $150
而且佢連個杯都係凍過既,加分

飲左一半的紅酒

Seasonal Clams $164
Seasonal  Clams

Salmon on Charcola $218
魚肉質鮮嫩,沒有過多調味,可以食到魚肉本身的味道。如果覺得唔夠調味,可以加上底部既小麥一齊食,會有另外一種風味
Salmon on Charcola

法國熟成肉眼扒 $650
這個肉眼扒經熟成45日之後,風味同新鮮牛肉完全唔同!肉味更加濃郁,而且肉質都好柔軟。就算平時唔食得咁生既男友都食左好多塊,大讚好食

Side Dish 四川炒雜菜$46
雖然係四川風味,但完全唔辣。可能大廚只用左花椒之類既香辛料帶出四川既風味,沒有加過辣椒
呢個炒雜菜好惹味,不錯!
Szechuan  sauted  veggies

Side Dish Potato Gratin $38
切成薄片既薯仔加左芝士焗,邪惡但好好食
Potato Gratin

最後,店主見我好似好鍾意飲酒所以請我飲左杯芒果vodka。呢杯酒非常好飲,好甜好啱女士!不過我唔記得問佢有冇得單點呢杯酒,下次黎再問下先

2019-01-15 135 浏览
今日慶祝我aunt生日,佢中意食西餐食下新野,所以我就帶左佢黎呢間餐廳到慶生,餐廳🍴環境都好時尚,裝修設計都係走modern型格tone! 店員都好窩心幫我地倒水及比本menu 我地睇同推薦我地食龍蝦🦞!我地都喜歡💕食龍蝦,所以就叫左一隻開邊,龍蝦肉超爽甜,加左少許檸檬汁同garlic milk sauce, 更加滋味,佢仲提供一支小型既長叉比客人挑d 蟹肉出黎食,仲提供濕毛巾比我地抺手,👍👍!之後到鵝肝配他他牛肉上檯啦,🤤聞到都feel到陣甘香味道,大廚煎得唔會太油,外脆內軟既感覺,他他肉質都唔錯,齒甲留香,食完都有陣回甘既味道係口腔內!再來就是seasonal clams,加上bread Josper,蜆肉都大塊同爽口,冇沙同冇腥味,而將麵包點落蜆湯度更加正!😋 最後就到主角Ribeyes 45D(250g)登場,佢肉類最少要點250g ,否則太少就燒唔到肉既鮮味來!大廚燒到肉質LEVEL剛好,唔會太un or 太腍身,肉質鮮美配上待製既黑蒜+蛋同白蒜+奶醬,真係無得頂!最後就叫左個green salad 清一清下個胃,不過個salad醬汁有些特別,不太合我心意。之後就叫左杯伯爵茶消化一下,飽飽咁捧住個肚離開!😝😝

+++++++++++++++
Foie    Gras
Seasonal  clams
US  Lobster
Ribeyes  45D  (250g)
Green  salad
2019-01-15
Foie    Gras
Seasonal  clams
US  Lobster
Ribeyes  45D  (250g)
  • Seasonal Clams
2019-01-15 116 浏览
<Foie Gras,$223>我哋點左個鵝肝,份量都唔少,而且配左個好特別既開心果醬,兩者配埋夾得幾好食,而且本身個鵝肝都好高質,入口都算即溶。<Clams,$164>另外叫左一份蜆,個汁幾好味,類似白汁咁,但又唔會好膩。個蜆好肥美而且又無沙,同埋都好鮮甜。<Bread Josper,$33>點左個蜆,又點可以唔點返份麵包去沾個汁呢?用呢份蒜蓉包去沾個蜆嘅汁真係好好味!<Striploin 30 days (250g),$594>終於到左個主菜,就係而份乾左30日既熟成牛,第一次食熟成牛覺得好特別,好濃既香味。同埋都意想唔到咁腍,加上配左兩款自家制既醬(黑蒜&白蒜) 真係無得輸!<Tiramisu,$161>呢個Tiramisu係完全唔覺得佢係Tiramisu,店員解釋係廚師特製。我哋食落都覺得幾特別,不過我哋都係鐘意食平時嘅Tiramisu多啲。總括而言,呢到嘅食物質素高,但價錢不菲。偶而想食下高質貴野獎勵下自己就可以一試,性價比都唔低架!

Foie  Gros
<Foie Gras,$223>

Clams
<Clams,$164>

<Bread Josper,$33>

Striploin  39  days  (250g)
Tiramisu
<Tiramisu,$161>

2019-01-10
Foie  Gros
Clams
Bread  Josper
Striploin  39  days  (250g)
2019-01-15 75 浏览
hEat是位於灣仔QRE的高檔西餐廳,主打乾式熟成牛扒,牛肉經最高規格處理,人一世物一世,點都要黎試試!熟成的牛扒,放在餐廳的當眼處,件件都係寶!餐廳環境優雅有氣氛,很適合都市人來放鬆一下!Foie  Gras  and  Tartar $223煎鵝肝拼牛肉他他伴開心果醬,鵝肝油份爆滿,極為濃郁香口!開心點醬帶甜且很特別,牛肉他他清新,不錯的頭盤!Silver  Hill $219切成簿片的鴨胸肉質鮮嫩,油而不膩,配上橙糖和甜椒做的醬汁,更添美味。Prime  CAB  Striploin $495 / 250g經30日乾式熟成處理的牛扒,味道更濃縮和集中,而且肉質比一般的牛扒更為軟嫩,不用點醬汁已經十分美味了!Salmon  on  Charcoal $218三文魚扒用炭火將兩面煎香,下面托著的是北非小米,風味十足!Potato  Gratin $38面層是羊奶芝士,中間是薯仔片,底層是鷹嘴豆泥,異國風情十足,又香又濃,十分惹味!Green  Salad  Marinated  with  Citrus  Vinaigrette  $41菜葉新鮮,仲加咗唔少果仁,健康又好味!Brea

熟成的牛扒,放在餐廳的當眼處,件件都係寶!

餐廳環境優雅有氣氛,很適合都市人來放鬆一下!

Foie  Gras  and  Tartar

Foie  Gras  and  Tartar $223

Silver  Hill

Silver  Hill $219

Prime  CAB  Striploin

Salmon  on  Charcoal

Salmon  on  Charcoal $218
三文魚扒用炭火將兩面煎香,下面托著的是北非小米,風味十足!

Potato  Gratin

Potato  Gratin $38

菜葉新鮮,仲加咗唔少果仁,健康又好味!

Bread  in  Josper  Grill  with  Olive  Oil  and  Garlic $34
加入大量欖油的麵包特別鬆軟。

White  Wine

White Wine $68
環境咁靚,忍唔住要飲返杯!

White  Chocolate  Panna  Cotta $98
輕軟的白朱古力奶凍配薄荷泡沫和野莓醬,清新可口!
Foie  Gras  and  Tartar
Silver  Hill
Prime  CAB  Striploin
Salmon  on  Charcoal
Potato  Gratin
White  Wine
2019-01-14 99 浏览
朋友成日話想試下熟成牛肉,我都未食過~~呢度仲有海鮮食,啱晒我。一出lift就見到有兩個放滿熟成牛扒既櫃,真係大開眼界。✨入到黎空間感十足, 非常闊落,望住個夜景都幾好feel~~✨Seasonal clams: 大蜆肉質飽滿,非常鮮嫩同充滿海水味。個汁有點泰式感覺,問左侍應原來係香茅, 蔥頭,忌廉,白酒煮成,真係好香。✨Carabineros: 係我食過最貴既一隻蝦,黎自西班牙既大紅蝦,size 真係幾巨形。食果時開頭無用手,一切個頭咇晒d 汁出黎,真係嘥左😭。佢個頭d膏真係超級鮮,同埋勁多汁。d 肉好結實同鮮甜,味道同平時食既蝦有d 唔同。✨Prime CAB striplonin : 留意番最少要叫250g, 第一次食熟成牛,呢款就係熟成左30 日的。望落好吸引,中間顏色好粉嫩。肉質感覺比平時食到既爽口紮實,仲有好香既炭燒味道。不過食每一舊感覺都唔同,有d 腍身d, 有d 就爽d, 侍應話同肉既分佈有關。✨佢仲配左個黑蒜同香蒜蛋黃醬,點埋味道更豐富。✨Baby potatos: 呢個薯仔用木炭烤焗過幾香口,簡簡單單用鹽同香草調味已經好好食。✨tiramisu: 個樣真係同平時食開

Seasonal clams

Carabineros

✨佢仲配左個黑蒜同香蒜蛋黃醬,點埋味道更豐富。

✨tiramisu: 個樣真係同平時食開既tisamisu 完全唔同。原來係用左份子料理ge 方法,將d 味道變左做泡泡,夾埋鬆脆既餅中間真係幾得意,係另一個感覺ge tiramisu~~

✨原來下午有lunch set, 價錢仲抵食好多,下次可以黎試試。
Seasonal clams
Carabineros
為好姊妹慶祝生日特意為她安排這間地中海燒烤餐廳。餐廳環境我非常喜愛,除左有摩登型格的海上餐廳主題設計,仲好欣賞哩到空間感十足,枱與枱之間空間寬敞,全無壓迫感。另外侍應哥哥會好細心介紹每一道菜的特色,服務態度滿分💯。由於食物烹煮過程需時,侍應哥哥提議我先享用這杯Latte,因為經已調較過温度,即時飲用味道最佳,非常細心💕💕。生蠔有兩種,分別是Daniel Sorlut同Marennes Oleron。建議先食Daniel Sorlut,因為Marennes Oleron味道較濃。整體來說生蠔海水味重,鮮味十足。另配有帶甜味的青芒果汁同辣椒汁。西班牙紅蝦都係第一次食,蝦份量十足,而且非常多膏,肉質鮮甜。貴得有理有價值👍🏼。小薯仔用木炭燒烤方式烹煮,小薯口感豐富。外皮好香脆,內面就好沙好綿,超香薯仔味。蒜蓉包都不錯,同樣香脆。終於到我最期待的熟成牛,肉眼扒是採用法國Limousine牛,肉質非常嫩👍🏼。另外配有兩款特色醬汁,黑色是由黑蒜加蛋混成;白色即是白蒜加奶。

另外侍應哥哥會好細心介紹每一道菜的特色,服務態度滿分💯。

Latte

Oysters  Chef  Selection

Carabineros

蒜蓉包都不錯,同樣香脆。

Limousine Ribeye   Beef
2019-01-10
2019-01-13 44 浏览
近年熟成牛扒的熱潮再度升温,適逢聖誕佳節,與媽媽到利東街拍照和看燈飾,順便帶她到附近的hEat吃一頓好的hEat位於QRE Plaza的23樓,甫出𨋢門,馬上有侍應前來恭候先說環境已經是滿分餐廳的佈置十分有特色,燈光帶暗,彌漫著浪漫的氣氛,我們被安排坐到餐廳的中間位置,可以看到廚房的一舉一動坐下後,侍應馬上問我們要不要點杯cocktail 由於是tailor made的關係,所以meun是沒有的我們告訴了他想要一杯帶甜,不酸的cocktail 然後大概5分鐘後,這杯你strawberry smoothie 便出現在眼前,甜甜的非常易入口另外還點了一杯紅酒餐廳採用雲石紋的碟,非常漂亮先來的是Salmon mi-cult 作為starter,分量適中,三文魚非常鮮嫩,配合soy sauce 非常合襯然後點了媽媽最愛的Foie Gras and Tartar鵝肝入口即融,完美!配合旁邊的Beef Tartar,牛味非常濃郁,十分推薦重頭戲來了,是250g的Prime CAB Stripoin這是熟成了30日的,所以味道不會過濃,牛肉仍然保持鮮嫩與平時的牛扒不同的時,外皮會較靭,但內裏的肉會仍

先說環境已經是滿分

坐下後,侍應馬上問我們要不要點杯cocktail
由於是tailor made的關係,所以meun是沒有的
我們告訴了他想要一杯帶甜,不酸的cocktail

另外還點了一杯紅酒

餐廳採用雲石紋的碟,非常漂亮

先來的是Salmon mi-cult

然後點了媽媽最愛的Foie Gras and Tartar

這是熟成了30日的,所以味道不會過濃,牛肉仍然保持鮮嫩
與平時的牛扒不同的時,外皮會較靭,但內裏的肉會仍然保持肉汁,牛味較濃

Side dish方面侍應推薦我們吃Szechuan Sautéed veggies assortment
這個菜不辣但有著淡淡的四川香料風味,不吃辣的也可以嚐一嚐,非常特別

另一個Main dish是Atlantic Cod
魚肉非常鮮嫩,外皮煎得十分香脆
配合茴香更加惹味

這個Hot Chocolate Brownie 是我吃過最好味的甜品
Brownie 是暖暖的,甜度剛好,配合自家製的雪糕又是一種味覺享受
精髓就是下面用了不同地中海香料如姜黃粉做成的醬汁,微辣帶清新的味道使整個甜品昇華

2019-01-11 50 浏览
一到門口,已經見到兩個大櫃裝住好多熟成牛,就知無嚟錯地方。餐廳環境非常寬敞,完全無壓迫感,另外侍應好細心介紹每一道菜既特色,值得一讚。Sliver Hill $189"Only the best duck in the world" 係個餐牌上既介紹,二話不說叫份試試,鴨胸肉唔係全熟,鴨味好濃,有別一般既鴨胸,Stracciatella di burrata $108水牛芝士加埋啲茄仔同南瓜籽,酸酸甜甜,非常開胃既選擇。Atlantic Cod $177鱈魚肉厚多汁,魚皮煎到脆得嚟唔燶,鱈魚本身非常新鮮,魚肉無太多既調味,旁邊用紅蘿蔔整成既醬汁甜味同魚既鮮味非常配合,絕對係牛以外既必食選擇。Tajima Wagyu Beef Cheek bourguignon $220牛面頰肉牛味濃郁,用左紅酒慢煮令到牛肉入味之餘亦非常腍軟,配上蒜香多士,就連配菜紅蘿蔔都非常出色

Sliver Hill $189

Stracciatella di burrata $108
水牛芝士加埋啲茄仔同南瓜籽,酸酸甜甜,非常開胃既選擇。

Atlantic Cod $177

2019-01-10 492 浏览
今晚黎到呢間久仰大名嘅地中海餐廳, 餐廳主打食自家製嘅熟成牛。 一出升降機門, 就見到放左好多熟成牛嘅兩個大熟成櫃。店內環境設計得非常型格, 用上大量木材作主調, 最特別嘅係有兩張韆鞦形嘅櫈。 全英文嘅 Menu, 由頭盤、西班牙小食、海鮮類、牛扒類到甜品, 款式眾多。Foie Gras and Tartar鵝肝夠晒肥美, 外層微微煎香, 有別於平時出面食到嗰 D, 口感冇咁油膩, 食落口比較實在, 鵝肝味重, 可配埋底下特製嘅開心果醬 & 牛肉他他一齊食。Seasonal Clams非常新鮮, 蜆肉 Size 都幾大, Creamy 嘅忌廉汁令呢道菜嘅味道大大加分。Bread in Josper Grill食煮蜆當然要配埋個包一齊食啦 !! 經典嘅蒜蓉欖油法包, 烘到非常香脆, 蒜香味濃, 用黎沾煮蜆嘅汁一齊食簡直係無得彈呀 !!Atlantic Cod鱈魚煎到外皮香脆, 魚肉仍 Keep 到嫰滑多汁, 有新鮮茴香作配菜, 有鮮甜紅蘿蔔蓉作醬汁, 唔錯嘅配搭。Limousine Ribeye Beef呢款係黎自罕見嘅法國名種Limousine牛, 用店內嘅熟成櫃以乾式熟成左 40 日

Foie Gras and Tartar

Bread in Josper Grill

Atlantic Cod

Limousine Ribeye Beef

呢款係黎自罕見嘅法國名種Limousine牛, 用店內嘅熟成櫃以乾式熟成左 40 日, 再將肉眼扒燒至Medium Rare, 以海鹽簡單作調味, 食落去肉質非常柔軟, 而且肉味更濃, 另配有兩款自家製黑 (黑蒜+蛋黃醬) 白 (蒜蓉 + 牛奶) 醬汁。
2019-01-08
2019-01-10 42 浏览
今日難得係紀念日,當然要食好啲🙈呢間係係主打熟成牛扒同海鮮既地中海餐廳唔同西餐都試過,地中海餐真係第一次食,所以既興奮又期待,而且特登check 過d comment 個個都讚不絕口,所以抱住好大期望!🌟Foie Gras $223鵝肝係我西餐入邊最鍾意嘅一道菜,兩邊都煎得好甘香,時間啱啱好,唔會過火,成個咀都係油脂香!如果有麵包係底更加好,可以中和返。另外配左牛肉他他,亦都好好食,有啲似日本三文魚碎嘅整法🌟Seasonal Clams $124蜆肉每隻都啖啖肉,大隻,而且好新鮮,但係個汁先係精華,有晒蜆肉汁同香草嘅味,所以我哋叫左個蒜蓉包,配個汁食🌟Bread in Jasper Grill with Olive Oil and Garlic $33正正常常,但係我覺得如果麵包脆啲會比較好🌟Green Salad $41呢個價錢真係好平,食咗成晚咁多heavy嘅嘢可以中和返🌟Prime CAB Striploin $594/$300g$198/100g minimum order 250g 我哋諗左好耐應該叫30定係45日,問過職員兩者有咩分別,佢就話30日嘅話會比較嫩,而45日因為
今日難得係紀念日,當然要食好啲🙈
呢間係係主打熟成牛扒同海鮮既地中海餐廳

🌟Foie Gras $223

🌟Seasonal Clams $124

正正常常,但係我覺得如果麵包脆啲會比較好

🌟Green Salad $41
呢個價錢真係好平,食咗成晚咁多heavy嘅嘢可以中和返

$198/100g minimum order 250g 我哋諗左好耐應該叫30定係45日,問過職員兩者有咩分別,佢就話30日嘅話會比較嫩,而45日因為風乾嘅時間比較耐就會比較乾身,所以我哋叫咗前者,原來熟成牛好講究,要控制住濕度、温度。因為水份大量流失,所以牛肉味會更加濃,外層亦都帶有少少風乾火腿嘅味道。配搭呢個牛扒有兩種唔同醬汁,自己比較鍾意black garlic 多啲,比較濃味

🌟I1 Frappato (1/2 bottle)
食牛扒又點少得紅酒呢!所以叫咗1/2bottle 所以都幾chill

食滿$300 仲可以係合和中和免費泊車14個鐘勁誇張!