2019-04-18
作為喺灣仔番工咁耐,QRE 搵食係唔洗解釋,今次就試呢個hEat。呢度環景好舒服,坐得疏落,又有少少景可以遠望,咁緊係無維港景比你啦。人唔太多,所以其實好岩大家靜靜地傾計。我地叫咗個二人餐,仲要每個course 一款,我同老公share 食就乜都可以試。Oyster ,聽唔清楚係邊度嘅,不過味道同口感都好岩我地口味。味道好鮮唔會太咸,口感實肉唔creamy。呢隻蠔就率先打開咗我地嘅味蕾。Toast with sardines paste,我地無諗過沙甸魚醬係綠色啊,有少少腥,似乎係mix 咗啲牛油果。比較下,呢個多士有少少失色,我覺得係同我地口味唔夾。Foie gras in Jospeh Grill - 鵝肝煎得好香,剛剛呢個位仲無乜筋,一食溶化,然後啲油落左去啲菜度係好邪惡,但係好好味。Daily Seasonal Calm - 嘩呢個蜆好食到不得了!最令我雙眼發光係佢啲汁,少少香草味配合忌廉,然後加埋有少厚肉嘅蜆,真係好食到不得了!我直情想飲佢啲汁。Greater Omaha US tenderloin45 days dry aged Creekstone prime ribey
Greater Omaha US tenderloin
45 days dry aged Creekstone prime ribeye
- 兩款扒都叫晒,一件係牛柳,另一件係肉眼。牛柳肥嘅比重無肉眼咁多,但相對靭啲。說穿了,我唔覺得45日dry aged 肉眼有好突出嘅分別,加上睇相都見到嘅過份地肥,相對下未必要加錢。不過兩件都係好食嘅。
最後甜品係white chocolate panna cotta同
Mousse au Chocolate 。佢哋預先整嘅,連個杯都一齊放入雪櫃佢凍,所以影相都影到個杯有啲霧氣。一個係白朱古力忌廉奶凍,因為上面落左啲berries 醬,令到佢唔太甜,平衡咗。而個朱古力mouses 就比平常嘅mouses 好實,什至係理解為,遠啲嘅brownies。
其實,我地一入到去無乜人,其實有啲擔心,驚中伏嘛,但食物質素,服務同環境令我會再次黎。