2019-04-18 71 浏览
作為喺灣仔番工咁耐,QRE 搵食係唔洗解釋,今次就試呢個hEat。呢度環景好舒服,坐得疏落,又有少少景可以遠望,咁緊係無維港景比你啦。人唔太多,所以其實好岩大家靜靜地傾計。我地叫咗個二人餐,仲要每個course 一款,我同老公share 食就乜都可以試。Oyster ,聽唔清楚係邊度嘅,不過味道同口感都好岩我地口味。味道好鮮唔會太咸,口感實肉唔creamy。呢隻蠔就率先打開咗我地嘅味蕾。Toast with sardines paste,我地無諗過沙甸魚醬係綠色啊,有少少腥,似乎係mix 咗啲牛油果。比較下,呢個多士有少少失色,我覺得係同我地口味唔夾。Foie gras in Jospeh Grill - 鵝肝煎得好香,剛剛呢個位仲無乜筋,一食溶化,然後啲油落左去啲菜度係好邪惡,但係好好味。Daily Seasonal Calm - 嘩呢個蜆好食到不得了!最令我雙眼發光係佢啲汁,少少香草味配合忌廉,然後加埋有少厚肉嘅蜆,真係好食到不得了!我直情想飲佢啲汁。Greater Omaha US tenderloin45 days dry aged Creekstone prime ribey

Greater Omaha US tenderloin

45 days dry aged Creekstone prime ribeye

- 兩款扒都叫晒,一件係牛柳,另一件係肉眼。牛柳肥嘅比重無肉眼咁多,但相對靭啲。說穿了,我唔覺得45日dry aged 肉眼有好突出嘅分別,加上睇相都見到嘅過份地肥,相對下未必要加錢。不過兩件都係好食嘅。
最後甜品係white chocolate panna cotta同
Mousse au Chocolate 。佢哋預先整嘅,連個杯都一齊放入雪櫃佢凍,所以影相都影到個杯有啲霧氣。一個係白朱古力忌廉奶凍,因為上面落左啲berries 醬,令到佢唔太甜,平衡咗。而個朱古力mouses 就比平常嘅mouses 好實,什至係理解為,遠啲嘅brownies。

其實,我地一入到去無乜人,其實有啲擔心,驚中伏嘛,但食物質素,服務同環境令我會再次黎。

2019-04-11
  • Seasonal  Clams
2019-04-17 699 浏览
hEat是一家燒烤餐廳,據服務員介紹,這店的肉類 烹調 是用一台結合烤架和烤爐於一身的機器 (Josper Grilling Machine ),可以保證產品能夠達到不同級別的燒烤標準。午市套餐,最平$178 ,包括前菜,主菜,甜品,咖啡 / 茶。前菜 二選一:餐湯 或 沙律 主菜 四選一 :砂鍋肉醬焗長通粉 / 烤石斑魚 / 熟成豬頸肉 (另加$38) / 熟成牛肉 (加 $68),甜品 二選一: 白朱古力意式奶凍 或 黑朱古力慕絲(加 $10 )。三個人,點三個主菜 大家分食,部分主菜要加錢。餐湯是金筍忌廉湯,湯上面鋪了一件法國麵包,夠熱好味。沙律 蔬菜尚算新鮮但完全冇味,只食到有少少醋味。主菜一: 砂鍋肉醬焗長通粉 - 原本砂鍋用來焗飯有飯焦的焦香效果是美妙的,但誰不知砂鍋用來焗通粉 就簡直是災難,又乾又硬,失敗到極,因爲唔夠汁的關係,通粉乾爭爭,靭到食唔到,全都黐埋一嚿 兼黐底 分唔開,用匙舀出時舀到爛曬,真是慘不忍睹!主菜二: 熟成豬頸肉, (另加$38),味道有點像叉燒 ,但又韌又有筋,認真唔掂!主菜三:  熟成牛肉  (另加$68), 份量很少 ,肉是靚的 ,但感覺係完全

前菜 二選一:餐湯 或 沙律

三個人,點三個主菜 大家分食,部分主菜要加錢。

餐湯是金筍忌廉湯,湯上面鋪了一件法國麵包,夠熱好味。
沙律 蔬菜尚算新鮮但完全冇味,只食到有少少醋味。
主菜三:  熟成牛肉  (另加$68), 份量很少 ,肉是靚的 ,但感覺係完全沒有調味,要叫服務員 提供 鹽、胡椒粉 和 芥辣佐食,跟餐的配菜有甜豆 蘑菇,但份量少得可憐,其實配菜唔值 多少錢,畀多啲都唔怕啦!
白朱古力意式奶凍 ,係整個午餐 唯一好味的菜色,奶凍香濃幼滑。
黑朱古力慕絲 (另加$68) ,黑朱古力香濃,但質地太過厚實,兩者選擇 ,白朱古力奶凍 略勝一籌,仲唔使加錢添。

二百多一個午餐,咁樣質數,唔怪得冇乜人幫襯,唔會有下次了!
2019-04-17
2019-04-13 163 浏览
一向久不久就會走到灣仔等待在附近工作的朋友,然後一起到QRE Plaza 吃晚飯。今晚我們的心水是位於23樓的hEat。這裡環境舒適,裝潢有格調,開揚有觀景,最喜歡它的那兩個鐵鏈吊木板櫈。***4-course $480/person,可加錢升級配3杯酒$188 或 4杯酒$238***我們點了兩客,每款各一。《Oyster on chef session(2pcs)》生蠔肥美,入口到鹽咸和帶點金屬味,不錯。《Toast with Sardines Paste》沙甸魚醬口感很滑,帶牛油果香,放上香脆的多士上立即提升口感。《Daily Seasonal Clams》蜆大隻之餘蜆肉都很肥美鮮嫩,醬汁都是重點之一,因為忌廉醬汁加有檸檬草和辣椒,但香濃得來絕對不辣,辣度只有喉嚨嚐到,提味又惹味。《Greater Omaha US Tenderlion》半成熟狀態鮮嫩粉紅、賣相汁潤,入口有嚼勁,愈嚼愈覺得肉味香濃。《45days Dry Aged Creekstone Prime Ribeye (+$68)》是經過45日風乾的肉眼扒,味道帶點咸香,牛味亦濃;肥瘦相間,帶有脂肪入口彈牙,配有白色的

我們點了兩客,每款各一。

生蠔肥美,入口到鹽咸和帶點金屬味,不錯。

《Toast with Sardines Paste》

《Daily Seasonal Clams》

《Greater Omaha US Tenderlion》

是經過45日風乾的肉眼扒,味道帶點咸香
,牛味亦濃;肥瘦相間,帶有脂肪入口彈牙,配有白色的蒜醬,十分提味。
(男士更可加$100多100g!)

另外點了杯cocktail:
🥃《Smoked Whiskey Coke》
Whiskey先於玻璃瓶內煙薰過,煙霧瀰漫,再倒入酒杯中,即時會聞到濃烈的煙薰加酒香。

Desserts:

《White Chocolate panna cotta》
奶味香甜,而紅莓夠酸,平衡膩感。

《Mousse au Chocolate》
Chocolate Mousse原來是實身的
很香濃但略甜。

服務周到,食物又有質素,整體很不錯。
2019-04-10
2019-04-12 48 浏览
灣仔利東街嗰邊有一棟大廈成幢都有好多好嘢食朋友仔係呢頭返工試過lunch超級好食所以我哋特登嚟食晚餐獨特嘅裝修設計可以忘記晒工作上嘅煩惱坐低點嘢食先頭盤兩款再加一個主菜同埋一個甜品仲有埋wine pairing~嗰個綠色嘅相係芫荽加牛油果非常之好味同特別生蠔夠新鮮頭盤杯嘢飲好Fresh !!! 嗰塊橙仲可以食落肚添另外仲有一個係忌廉煮花甲同埋鵝肝食材新鮮呢個牛肉非常好味簡直唔可以用言語去表達主菜嘅飲料係好似杯茶其實係煙燻嘅威士忌另外一份主菜係叫咗三文魚外脆內軟鮮味十足等緊甜品出嚟嘅時候就飲第三杯嘢飲好似凍朱古力咁樣其實係有酒嘅提拉米蘇咁兩款甜品都超級好味一個係朱古力味一個係白朱古力味
灣仔利東街嗰邊有一棟大廈成幢都有好多好嘢食
朋友仔係呢頭返工試過lunch超級好食
所以我哋特登嚟食晚餐

獨特嘅裝修設計
可以忘記晒工作上嘅煩惱
坐低點嘢食先

頭盤兩款
再加一個主菜同埋一個甜品
仲有埋wine pairing~

嗰個綠色嘅相係芫荽加牛油果
非常之好味同特別

生蠔夠新鮮
頭盤杯嘢飲好Fresh !!!
嗰塊橙仲可以食落肚添

兩款甜品都超級好味
一個係朱古力味一個係白朱古力味

2019-03-28
2019-04-12 565 浏览
2019年4月10日星期三今日收工揀咗去灣仔一間23樓睇到晒成個灣仔嘅餐廳食西餐環境唔錯氣氛非常好餐牌嘅款式都幾多元化。我同老婆就揀咗一個4 course dinner.可以每樣嘢食都試吓生蠔非常新鮮,海水味十足沙甸魚多士好食令你胃口大開香煎鵝肝,後面仲有些菜吸晒鵝肝嘅味道非常入味嘅檸檬草煮蜆。終於到呢度嘅主打:usda black angus prime ribeye. 牛肉味十分香濃。另外一份係US tenderloin. 味道不級ribeye ,但味道也10分不俗Last but not least, white chocolate panna cotta and mousse Au chocolate 甜品也10分好食尤其是係望住個咁靚嘅景色,甜品特別有一番滋味Overall, highly recommend for couple to enjoy dinner romantically
2019年4月10日星期三
今日收工揀咗去灣仔一間23樓睇到晒成個灣仔嘅餐廳食西餐

環境唔錯氣氛非常好

生蠔非常新鮮,海水味十足

沙甸魚多士好食令你胃口大開

香煎鵝肝,後面仲有些菜吸晒鵝肝嘅味道

非常入味嘅檸檬草煮蜆。

終於到呢度嘅主打:
牛肉味十分香濃。

甜品也10分好食尤其是係望住個咁靚嘅景色,
甜品特別有一番滋味

2019-04-10
2019-04-12 115 浏览
一直都想搵間有情調嘅餐廳同MY BOSS好好地休息放鬆於是搵到黎灣仔嘅hEat頭盤我地要左Seasonal Clams ($164)蜆肉的味道是100%自然的鮮美而白汁鮮甜滿滿 配上一客炭烤嘅包 ($33)之後就點了個US Lobster ($460)蝦肉非常濃郁鮮味 不會乾硬難咬 還是很多汁重點是吃的到炭烤香氣非常甜下面仲有4隻小龍蝦 ($175) 多肉鮮甜除此之外 炭烤西冷 (30days) ($495)炭烤的西冷質感和滋味滿分牛味更濃 還有那份極致的牛脂香👍🏻👍🏻________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
一直都想搵間有情調嘅餐廳
同MY BOSS好好地休息放鬆
於是搵到黎灣仔嘅hEat
頭盤我地要左Seasonal Clams ($164)
蜆肉的味道是100%自然的鮮美
而白汁鮮甜滿滿 配上一客炭烤嘅包 ($33)
之後就點了個US Lobster ($460)
蝦肉非常濃郁鮮味 不會乾硬難咬 還是很多汁
重點是吃的到炭烤香氣非常甜
下面仲有4隻小龍蝦 ($175) 多肉鮮甜
除此之外 炭烤西冷 (30days) ($495)
炭烤的西冷質感和滋味滿分
牛味更濃 還有那份極致的牛脂香👍🏻👍🏻
________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
Clams
US  Lobster
Striploin
2019-04-12 52 浏览
大人早一陣了上網看到熟成牛的介紹,心郁郁想去試一下,便上網左看看右看看。最後選擇了這一間地點比較近的,訂了位子。今日放工後,便約了大人在合和中心等。電梯一上到去,就見到大大個雪櫃,入面放左不同日子的熟成牛😋裝修方面,十分有格調,地方亦好寛躺,十分適合靜靜地 fine dinner。Set 4 Course Menu他們每一個 Course 都有2個選擇。大人亦十分想把每一樣也試一試。所以順理成章,全部點晒。Oysters on chef selection andToast with sardines paste個蠔開得好好,現在就算去 Grand Hyatt Tiffin,有時候都會開爆啲蠔殼,食完整個口都是殼碎。蠔好肥好味。個沙丁魚醬好味,有少少印度醬料既香味。2樣野食都好有水準Foie gras in Josper Grill個鵝肝一點也不油膩,可能係因為烤的關係。Daily seasonal clams個蜆煮到岩岩好開晒口,啲青咖哩好開胃!有驚喜!Greater Omaha US tenderloin個菜炒得好香,個牛亦好有牛味!45 days dry aged Creekst
今日放工後,便約了大人在合和中心等。
電梯一上到去,就見到大大個雪櫃,入面放左不同日子的熟成牛😋

Set 4 Course Menu

Oysters on chef selection and
Toast with sardines paste
蠔好肥好味。
個沙丁魚醬好味,有少少印度醬料既香味。
2樣野食都好有水準

Foie gras in Josper Grill
個鵝肝一點也不油膩,可能係因為烤的關係。

Daily seasonal clams
個蜆煮到岩岩好開晒口,啲青咖哩好開胃!
有驚喜!

Greater Omaha US tenderloin
個菜炒得好香,個牛亦好有牛味!

十分有驚喜,個牛好淋,半生熟,但係一啲都無血水。45日都已經禁好味,食90日我驚返唔到轉頭。

White chocolate panna cotta
好似布甸,不過硬身少少。

Mousse Au chocolate
好重朱古力味,如果係朱古力控,一定好鍾意!

成餐飯總結係一流的!
餐廳環境好,氣氛好好,餐廳員工好有禮貌!
2019-04-11
  • Seasonal  Clams
2019-04-12 42 浏览
一直都想試吓熟成牛扒,奈何香港比較少,今次係灣仔搵到一間,價錢亦都唔貴,大約$500就可以食到一個set,所以來試試。頭盤揀咗即開生蠔兩隻, size唔算大,但係味道真係非常好,少少海水既咸味,入口creamy,好好食,師傅洗殻亦都乾淨跟住前菜有煮蜆,首先佢嘅食材蜆非常新鮮,而且大隻既,而呢個醬汁奶油香味十足,但係唔會油膩,醬汁同蜆嘅配搭真係一流。到主菜45天熟成creekstone prime ribeye,入口真係好嫩,多汁,而且肉味重,好好食最後甜品要左white chocolate panna cotta,入口綿滑,奶味香濃,而且有少少薄荷提味,唔錯

• Seasonal Clams
2019-04-12 62 浏览
男朋友話好耐冇同我食好野,今日帶我試新野,初嘗地中海菜。好多簽名,係咪明星簽名黎嫁好有情調,環境舒適.....不得不讚係侍應舒服好好,好耐心介紹,親切我地叫左兩個setsOysters on chef selection 生蠔新鮮,鮮甜,好肥美⋯配燈味既酒⋯一流呀Foie gras in josper grill 大大件而且好邪惡既鵝肝,前得好香,下面既小椰菜叫抱子甘蘭,湛入左鵝肝味都非常香同爽口⋯鵝肝一般配多士,但我對多士興趣不太,所以呢個配搭我好滿意Daily seasonal clams以白酒,蒜頭,香茅煮既大蜆⋯個汁冇得彈,蜆夠大件鮮甜‘Greater Omaha’ US tenderloin 我覺得特別適合女士,牛好嫩口,有入口即溶既口感,冇根,冇肥膏,當然食材好,烹調都好好,滿意45 days dry ages ‘Creekstone’ prime ribeye男朋友個件牛口感比較厚,肥美D⋯要提一提白色個醬,用白蒜加奶整出黎,配埋一齊食不錯不錯White chocolate panna cotta Mousse au chocolate白色個款奶味重,但唔太甜,上面有d酸
男朋友話好耐冇同我食好野,今日帶我試新野,初嘗地中海菜。

好多簽名,係咪明星簽名黎嫁

我地叫左兩個sets

Oysters on chef selection
生蠔新鮮,鮮甜,好肥美⋯配燈味既酒⋯一流呀

Foie gras in josper grill

Daily seasonal clams
以白酒,蒜頭,香茅煮既大蜆⋯個汁冇得彈,蜆夠大件鮮甜

‘Greater Omaha’ US tenderloin

White chocolate panna cotta
Mousse au chocolate
白色個款奶味重,但唔太甜,上面有d酸酸既梅中和⋯我比較喜歡呢個

啡色個款係dark chocolate 既mousse...比較濃同甜,厚身,味道不錯,都很喜歡

我對今日餐廳環境,食物,服務都十分喜歡,特別是牛既材料,處理同烹調都很滿意

2019-04-08
2019-04-12 51 浏览
今晚去左QRE 的hEat食地中海菜。環境幾浪漫🌹,好多情侶💑都黎撐枱腳。有4 course set dinner ($480/set, ribeye +$68)可以一次過試哂最正嘅招牌菜。2個人黎可以試哂成個menu!頭盤有生蠔2隻同sardines toast。生蠔好肥美juicy,加小小檸檬🍋汁好開胃!另外個sardines paste 好特別,係綠色的,5會好似平時食開嘅sardines paste 咁腥,陪個脆卜卜toast 😋第二道菜有鵝肝同白汁蜆。鵝肝雖然好大塊,但煎得有點太耐,5夠juicy。另外蜆很新鮮但用白汁煮有點蓋過蜆的鮮味。如果用白汁煮可能正d😛。第三道菜係主打招牌的dry aged tenderloin 同ribeye。2者都好香口,但當然係ribeye 取勝啦💃🏻💃🏻💃🏻好smoky 同有海鹽。食左一啖之後,實在忍5住舉手🙋🏼要杯紅酒(+$78)🍷襯返。最後甜品🍮有chocolate mousse 同 Panna cotta。 Chocolate mousse 太甜了同質感有點太實🤨但Panna cotta 做得挺好,好滑同不太甜👌🏻

2019-04-10 266 浏览
之前都聽食友介紹過有一間地中海餐廳的乾式熟成牛和燒海鮮質素非常高,餐廳環境有格調又舒服,聽到都已經食指大動,加上香港不太多餐廳有地中海菜,夠晒特別,所以趁朋友生日就一早訂座。**************說的是位於灣仔的hEat,甫踏出電梯,就見到偌大的熟成櫃,據說餐廳的乾式熟成牛全部都以這個櫃作乾式熟成,但見櫃內都放滿不同的牛肉。餐廳佔了整層樓面,空間感十足,座位也不會太擠迫,坐得舒服。餐廳就在合和中心對面,雖然景觀不算開揚,但都能看到灣仔的街景。Seasonal Clams($164)據侍者介紹,是晚的蜆用上紐西蘭馬刀貝,但見蛻身比平時大隻。這個蜆真是不得之了,除了肉夠厚夠嫩又沒有沙,碟底的特製醬汁都沒有加水,濃郁的醬汁加上馬刀貝本身的鮮味,絕對會令人食上癮。醬汁濃稠適中,令人回味無軫,食完蜆還可以用麵包蘸醬汁食。Bread Josper($33)麵包外脆內軟,帶點焦香味。麵包吸收了蜆汁後,令人忍不住一塊塊放入口中。食完Seasonal Clams就輪到燒海鮮上場。Langoustine($175)這是來自北歐的海螯蝦,外表有點像小龍蝦,比平時食到的海蝦大隻和多肉。大廚把海螯蝦對半切

**************

餐廳佔了整層樓面,空間感十足,座位也不會太擠迫,坐得舒服。
Seasonal Clams($164)

據侍者介紹,是晚的蜆用上紐西蘭馬刀貝,但見蛻身比平時大隻。
Seasonal Clams
醬汁濃稠適中,令人回味無軫,食完蜆還可以用麵包蘸醬汁食。
Seasonal Clams
Bread Josper($33)

麵包外脆內軟,帶點焦香味。
Bread Josper
麵包吸收了蜆汁後,令人忍不住一塊塊放入口中。
Bread Josper
食完Seasonal Clams就輪到燒海鮮上場。
Langoustine($175)

Langoustine
大廚把海螯蝦對半切開,所以用叉子一叉一扭已經輕易把蝦肉從穀內扯出,蝦肉不會燒得過乾,簡單灑點鹽花已經能突出海螯蝦本身的鮮甜味。
Langoustine
US Lobster($460)

波士頓龍眼很大隻,約有成手掌大小,龍蝦都幾多蝦膏。
US Lobster
龍蝦啖啖肉,肉質爽彈結實,跟海螯蝦一樣不會燒得過乾,空口吃已經很美味。
US Lobster
Striploin 30 days($495)

之後來到全晚的主角,乾式熟成牛,雖然肉質有絕大部份都呈玫紅色,但卻不會有血水流出。
Striploin 30 days
牛肉軟嫩得來也很重牛味,肥瘦適中,雖然碟上配有蒜蓉醬,但個人覺得空口吃更美味,因為蒜蓉醬味道有點重,蓋過了牛肉本身的味。
Striploin 30 days
Sauteed Veggies($46)

這個炒菜內有小白菜、冬菇和茄子,帶點花椒香味,都幾特別。
Sauteed Veggies
Iced Lemon Tea($45)

飲埋杯凍檸茶正式完結這美妙的一餐地中海菜。
Iced Lemon Tea
總結,雖然餐廳定價較為進取,但無論蜆、燒海鮮或乾式熟成牛都做得非常出色,侍應生亦懇勤有禮,會主動換碟,店內座位也非常寬敞舒適,都算對得起價格,不過如果可以,建議平日到來,因為有套餐供應,價錢等於單點的七折。
Sauteed Veggies
Iced Lemon Tea
2019-04-09 51 浏览
今日試左第一次既地中海菜😋店內格調relax,枱嘅數量比較少,座位與座位之距離唔會太近,有返啲私隱度,唔洗聽到隔離枱講野。👍🏻一開頭唔想食太飽,叫左個前菜食住先。seasonal clams $164睇食評話呢個蜆好食,一於試下。蜆有肉地冇沙帶鮮味,汁奶油味重但唔膩。LAN 螯蝦 $175 見門口貼左報導介紹熱門菜燒海鮮有螯蝦同龍蝦,各點一款試下。今次既螯蝦燒得岩岩好,濕潤唔乾身,仲有啲膏tim,應該只係落左海鹽作調味。螯蝦同龍蝦肉質唔同,比較淋身,淡味啲。有啲人會覺得唔爽口,唔新鮮。口味因人而異,我個人就覺得ok,值得一試。燒龍蝦- US LOBSTER $460店員上菜速度細心,會留意客人食嘢嘅進度而上菜,值得一讚!最怕堆到一枱都係,食到趕頭趕命。講返龍蝦先,睇落唔錯,肉脹卜卜仲爆膏。食落果然冇令人失望,龍蝦膏極鮮甜,有幾啖似海膽甜味🤨燒得剛剛好。重咸鮮,應該鹽都唔洗落。肉離殻後仲有少少汁剩低。好新鮮👍🏻👍🏻STRIPLOIN 30 days(250g) $49530天乾式熟成係最基本日數,最高為90日第一次就試下30日先!非常之柔軟,有口感。只有簡單調味,肉味比起一般肉味更濃更有
今日試左第一次既地中海菜😋
睇食評話呢個蜆好食,一於試下。
蜆有肉地冇沙帶鮮味,汁奶油味重但唔膩。
LAN 螯蝦 $175
見門口貼左報導介紹熱門菜燒海鮮有螯蝦同龍蝦,各點一款試下。
燒龍蝦- US LOBSTER $460
STRIPLOIN 30 days(250g) $495
非常之柔軟,有口感。只有簡單調味,肉味比起一般肉味更濃更有牛味。👍🏻👍🏻返唔到轉頭了😱

最後以奶味香濃既POTATO GRATIN $38作結☺️

2019-04-09 35 浏览
這家高級西餐廳的二人餐價格非常合理,主菜已經有四款包括生蠔、多事、清酒白汁煮蜆、香煎鵝肝。主菜更加有兩款唔同嘅牛扒,最後還有甜品,非常豐富。生蠔,這裏不算很特別,但係非常新鮮,juicy. 沙甸魚醬多士就非常特別,我還是頭一次吃。多士烘得熱辣辣,鬆脆,配合沙甸魚醬的鹹香,幾好。煎鵝肝,煎嘅程度剛剛好,真的非常好吃。清酒白汁煮蜆,蜆肉新鮮,肉厚。主菜嘅兩款steak, 一款係比較軟身,油脂較重的西冷,令一款係有味非常重的dry aged steak. 兩款都煎得剛剛好。很滿意的一餐。

生蠔,這裏不算很特別,但係非常新鮮,juicy.
煎鵝肝,煎嘅程度剛剛好,真的非常好吃。
清酒白汁煮蜆,蜆肉新鮮,肉厚。
兩款都煎得剛剛好。

很滿意的一餐。

2019-04-07 151 浏览
Taken in by the numerous good reviews @ OpenRice, my wife and I chose to have lunch at this posh-looking restaurant at QRE this afternoon. The service itself was good and so was the decor, which made the place inviting. We ordered a 3-course set lunch comprising soup of the day, ie mushroom soup, daily catch of the sea in Josper grill, ie garoupa, and dry aged beef in Josper grill, as our main course, and white chocolate panda cotta and mousse au chocolate as our dessert. While the soup was flavourful and creamy, the main course we had was rather disappointing - the garoupa didn’t taste fresh and as to the ‘acclaimed’ dry aged beef, apart from its natural tenderness, the dish was barely impressive, especially flavour-wise. That said, the stir-fried veggies served with the meat made up for the bland dish to some extent. The dessert could have lasted in our memory as a nice surprise, had it not been for the rather mediocre tea and coffee. We paid over $470 for the two lunch sets mentioned and you can tell easily whether it was good value for money.
Mushroom  soup
Daily  catch  of  the  sea   (Garoupa)
Dry  aged  beef
2019-04-07
Mushroom  soup
2019-04-04 59 浏览
老公知我好鐘意食牛,所以今日帶我去一間地中海餐廳地方食,最與別不同以間餐廳係主打熟成牛,牛成日都食,但熟成牛真係第一次食,好期待餐廳位於QRE Plaza 23樓,利東街格離餐廳裝潢以木為主,工業風風格,而且吧枱位置有千秋椅,還可以望住灣仔街景品嚐晚餐。Seasonal Clams ($164)大大隻蜆,蜆肉肉質飽滿,好厚肉,亦好滑嫩,而且沒有一些臭腥味,好新鮮,淡淡的檸檬香草味,檸檬香草汁調較得好好不稀不稠,老公亦點了一份麵包,連同醬汁一齊食。Bread in Jospeh grill with olive oil and Garlic ($33)麵包烘過,新鮮熱辣辣,食落去比較脆口,每一啖都食到大蒜味,除左可以就咁食,亦可以沾上蜆肉的檸檬香草汁一齊食,麵包吸滿湯汁的口感好豐富美味US Lobster($460)龍蝦好大隻,肉質爽口彈牙,好鮮甜而且超多膏,不用點任何醬汁已好好味,用叉整一整成舊肉就甩出黎Prime CAB Striploin in house day aged 30 day ($495)餐廳門口已放了一個乾式熟成雪櫃,入面擺滿晒熟成牛,望到已經流口水,最期待既30日熟

餐廳位於QRE Plaza 23樓,利東街格離

Seasonal Clams ($164)

US Lobster($460)

($495)
餐廳門口已放了一個乾式熟成雪櫃,入面擺滿晒熟成牛,望到已經流口水,最期待既30日熟成牛終於黎啦,肉味特別濃,還保留到肉嫩多汁,確是一塊上乘的熟成牛扒