2021-02-26 266 浏览
今日出街兜個圈,經過太子睇吓咩好食😋跟住見到Hami Harmony 好多人排隊🤣就湊下熱鬧排下隊🙈✨見到裏面舖頭細細,但係環境都幾吸引🤤而且午餐都有好多款選擇❤️..裏面大部份都係木制傢俬🌳桌面上面仲有特製嘅瓷磚,好有文青嘅感覺..唔知係咪午餐時間,都幾多人仲要排隊🤗所以好快就揀咗兩款試吓✨Set Lunch有沙律 🥗、意粉🍝、飯🍚、魚 🐟、肉🥩All Day Breakfast🍳..不過我係食肉獸,所以就點左以下呢兩個👇🏻..美國安格斯肉眼扒(7安士)配薯蓉😋($108).牛扒我叫咗五成熟,有淡淡的牛味唔會太韌,而且非常Juice好多肉汁😋側邊配左黑椒醬,提升返牛肉嘅香味仲有沙律菜同薯蓉可以中和返黑椒濃烈嘅口感..香煎刺身帶子青醬意粉($78).意粉一黎已經有驚喜😍因為散發着震震嘅蒜蓉香通常食意粉,如果唔係配忌廉醬通常都會唔夠味但係意粉每一條都黐住咗蒜香嘅味道而且有大量嘅蘑菇同黄椒仲有一片片嘅芝士,真係好夠味仲有兩隻煎到有少少脆面嘅帶子唔會太熟又唔會太生,非常好味😋..Hami Harmony地址:太子西洋菜北街161號地下A舖電話:23270665*另收加一服務費#foodie #
今日出街兜個圈,經過太子睇吓咩好食😋
跟住見到Hami Harmony 好多人排隊🤣
就湊下熱鬧排下隊🙈✨
見到裏面舖頭細細,但係環境都幾吸引🤤
而且午餐都有好多款選擇❤️
唔知係咪午餐時間,都幾多人仲要排隊🤗
所以好快就揀咗兩款試吓✨
不過我係食肉獸,所以就點左以下呢兩個👇🏻
美國安格斯肉眼扒(7安士)配薯蓉😋($108)
牛扒我叫咗五成熟,有淡淡的牛味
唔會太韌,而且非常Juice好多肉汁😋
側邊配左黑椒醬,提升返牛肉嘅香味
仲有沙律菜同薯蓉
可以中和返黑椒濃烈嘅口感
香煎刺身帶子青醬意粉($78)
意粉一黎已經有驚喜😍
因為散發着震震嘅蒜蓉香
通常食意粉,如果唔係配忌廉醬
通常都會唔夠味
但係意粉每一條都黐住咗蒜香嘅味道
而且有大量嘅蘑菇同黄椒
仲有一片片嘅芝士,真係好夠味
仲有兩隻煎到有少少脆面嘅帶子
唔會太熟又唔會太生,非常好味😋
Hami Harmony
地址:太子西洋菜北街161號地下A舖
電話:23270665
*另收加一服務費

#foodie #吃貨 #吃貨人生 #hkfoodie
  • 美國安格斯肉眼扒(7安士)配薯蓉
2021-02-22 197 浏览
星期六就想去cafe到chill一chill~就同朋友嚟咗呢間喺太子嘅#黃店cafe~lunch time去到都幾多人排緊隊 所以我地要等一等先入到去~#香煎鯖魚配香草忌廉汁 $98一上到枱就聞到鯖魚好香🤤鯖魚煎得好香脆多汁 配埋香草忌廉汁口感好好😍再配埋酸甜嘅沙律同creamy嘅薯蓉好滿足~#流心牛角英式早餐 $98呢個all day breakfast有驚喜! 流心芝士牛角包烤到好脆同芝士好match! 有埋什菜沙律同焦糖香蕉~食完覺得個人健康咗😝再加埋黑松露炒蛋, 煙三文魚同牛仔腸!大推!#白酒忌廉煮青口 $98青口無腥味加埋白酒忌廉汁好惹味! 加咗rosemary令到成個汁更加濃郁!🥰lunch set跟埋嘅蘑菇湯唔會太creamy飲完唔會太濟 又好香蘑菇味~岩曬我口味😋Hami Harmony (太子)太子西洋菜北街161號地下A舖

#香煎鯖魚配香草忌廉汁 $98

#流心牛角英式早餐 $98

#白酒忌廉煮青口 $98

Hami Harmony (太子)
太子西洋菜北街161號地下A舖
2021-02-22 156 浏览
太子既Hami Harmory @ 一直大受文青歡迎除咗價錢平,食物質素好仲有特色既打卡位精心設計既餐廳環境亦到帶俾客人視覺享受🐟🍟啤酒炸漿炸魚配炸甜薯條魚柳三大舊沾港啤酒炸漿黎炸香口又唔會苦仲有香脆甘甜既蕃薯條🥐流心芝士牛角英式早餐流心芝士牛角有驚喜咬開爆多濃郁車打芝士醬流出黎仲有黑松露炒蛋,煙三文魚,牛仔腸,焦糖香蕉,同雜菜沙律營養豐富又好食🥩美國安格斯牛肉眼(7 安士)配薯蓉勁厚切肉眼扒5成熟啱啱好肉香唔算太濃但勝在多肉汁又夠淋🍹黑加侖子薄荷熱情果梳打濃濃既黑加侖子味加埋薄荷葉好清新最啱夏天☕熱朱古力採用法國朱古力豆味道層次較多元甜度適中
太子既Hami Harmory @ 一直大受文青歡迎
除咗價錢平,食物質素好
仲有特色既打卡位

仲有香脆甘甜既蕃薯條

🥐流心芝士牛角英式早餐
流心芝士牛角有驚喜
咬開爆多濃郁車打芝士醬流出黎
仲有黑松露炒蛋,煙三文魚,牛仔腸,焦糖香蕉,同雜菜沙律
營養豐富又好食

採用法國朱古力豆
味道層次較多元
甜度適中
2021-02-17 157 浏览
那天逛完花墟之後,去了附近這一家西餐廳吃午餐一走進去 覺得這間小店好舒服好悠閒家具以木質為主,擺放了很多花飾佈置有一點像在小花園用餐的感覺午市套餐價格挺親民的一份餐大約是$68-108(另加一)點了一份煙三文鮮茄醬意大利飯($72) 和一份美國安格斯肉眼扒配薯蓉($108) Set Lunch有餐湯/飲品,只要加$5就有湯有飲品而是日餐湯是南瓜湯味道好濃郁~好好喝喔很快就給我喝光光了安格斯肉眼扒來的時候真的香氣四溢點了7成熟~覺得火喉剛好內裡色澤粉粉的,肉質好嫩,有牛香肉汁又多,好正喔!薯蓉的份量也不少整個只是百幾蚊,真的抵食~而煙三文鮮茄醬意大利飯,賣相好靚靚把一片片煙三文魚弄成了一朵玫瑰花的模樣煙三文魚肉質很厚實,魚味濃郁而意大利飯也燴得恰到好處咬起來有嚼勁~很喜歡這間花系小店的氛圍,很有溫馨感而整間餐廳佈置得很舒適是次用餐感覺很不錯~
那天逛完花墟之後,去了附近這一家西餐廳吃午餐
一走進去 覺得這間小店好舒服好悠閒
家具以木質為主,擺放了很多花飾佈置
有一點像在小花園用餐的感覺

午市套餐價格挺親民的
一份餐大約是$68-108(另加一)
點了一份煙三文鮮茄醬意大利飯($72)
和一份美國安格斯肉眼扒配薯蓉($108)
Set Lunch有餐湯/飲品,只要加$5就有湯有飲品
而是日餐湯是南瓜湯
味道好濃郁~好好喝喔
很快就給我喝光光了

安格斯肉眼扒來的時候真的香氣四溢
點了7成熟~覺得火喉剛好
內裡色澤粉粉的,肉質好嫩,有牛香
肉汁又多,好正喔!
薯蓉的份量也不少
整個只是百幾蚊,真的抵食~

而煙三文鮮茄醬意大利飯,賣相好靚靚
把一片片煙三文魚弄成了一朵玫瑰花的模樣
煙三文魚肉質很厚實,魚味濃郁
而意大利飯也燴得恰到好處
咬起來有嚼勁~

很喜歡這間花系小店的氛圍,很有溫馨感
而整間餐廳佈置得很舒適
是次用餐感覺很不錯~

午餐
  • 美國安格斯肉眼扒配薯蓉
2021-02-09 160 浏览
原來西洋菜北街有好多餐廳同酒吧,不過依家好多都執咗或者無開,但係呢間Cafe依然喺度。間Cafe嘅鋪面唔大,但係佢嘅座位都唔會密質質,坐得舒服。佢星期日都仲有lunch set,抵食。lunch set都會有杯野食或餐湯餐湯係龍蝦味的湯 不過比較稀All day breakfast佢呢度嘅qll day breakfast同平時食開嘅唔同,因為有焦糖香蕉同埋芝士牛角包。佢嘅牛角包真係要讚一下,一咬落去就見到芝士,仲好似想流出黎咁。誠意推介真係要試吓。焦糖香蕉都係第一次見 幾有創意 食落唔會過甜 唔錯。肉眼扒配薯蓉返牛扒煎得啱啱好,唔會煮過龍太熟,有牛味。以cafe 來講,做得唔錯 都幾大塊。白酒忌廉煮青口佢呢個白酒忌廉煮青口做都好正,佢落咗好多芝士,加埋忌廉同洋蔥一齊食 好CREAMY 食完又隻又一隻。

lunch set都會有杯野食或餐湯
餐湯係龍蝦味的湯 不過比較稀
All day breakfast
焦糖香蕉都係第一次見 幾有創意 食落唔會過甜 唔錯。
肉眼扒配薯蓉
白酒忌廉煮青口
Monday Blues。要試試新野cheer up 返自己。今日去一間位於太子既西餐廳食lunch。餐廳裝修以白色為主調,感覺外國feel。午市套餐有7款,有沙律,意粉,意大利飯,All Day Breakfast,扒,魚。套餐包餐湯或熱檸茶檸水咖啡。可加$3轉凍飲,或半價轉其他飲品,又可加$8配沙律。由於我地都好肚餓既關係,所以叫多個小食分享。小食拼盤 (芝士條, 甜薯條,  芝麻雞翼, 芝士蔥餅) $138+10%芝士條四條,好粗身,外皮香脆,入面軟淋超拉絲,好食喎!芝麻雞翼兩大隻連雞翼尖,炸得好脆,但係入面肉汁豐富,仲好嫩滑。甜薯條即係蕃薯條,份量唔少,又脆又幼又甜,唔洗沾隨碟既千島沙律醬都好食,就算凍左先食都好味。芝士蔥餅四塊,原來入面夾住薄薄芝士,有微微既香蔥味,外脆內軟咁,新奇又好味。流心芝士牛角英式早餐 $98+10%午餐之一。本身好少叫All Day Breakfast,因為唔太鍾意煙肉。見到呢度既All Day Breakfast冇煙肉,即刻試下先。賣相唔錯,好多野食。流心芝士牛角包有兩個迷你包,我地一人一個。牛角包皮脆內甜,入面d芝士真係多到流出黎,好正,好好味!

由於我地都好肚餓既關係,所以叫多個小食分享。

小食拼盤 (芝士條, 甜薯條, 芝麻雞翼, 芝士蔥餅)

流心芝士牛角英式早餐

流心芝士牛角英式早餐 $98+10%

午餐之一。本身好少叫All Day Breakfast,因為唔太鍾意煙肉。見到呢度既All Day Breakfast冇煙肉,即刻試下先。賣相唔錯,好多野食。流心芝士牛角包有兩個迷你包,我地一人一個。牛角包皮脆內甜,入面d芝士真係多到流出黎,好正,好好味!黑松露炒蛋係炒滑蛋上面加d黑松露醬。黑松露超香,d炒蛋都算滑但唔油。煙三文魚有兩塊,唔算太乾。牛仔腸一大條介開一忽,食落個皮少少脆入面juicy,連我呢d唔太鍾意食腸既都覺得好食。焦糖香蕉一大條開左邊,香蕉本身超甜,而個塊焦糖脆面真係好脆。什菜沙津d沙律菜同車厘茄都新鮮,只係加左少少沙律醬同芝士塊。呢個All Day Breakfast 真係唔錯。

美國安格斯肉眼扒(7安士)配薯蓉 $108+10%

美國安格斯肉眼扒(7安士)配薯蓉

午餐之一。見到係用碟仔上都有d surprised。不過絕對唔影響塊扒既質素。塊扒叫左三成熟,最後食既時候五成熟左右,啱啱好。外皮煎得香脆但一d都唔油,肉質超嫩,好容易切開,連筋都好食咬得開,沾另上既燒汁更好食。塊扒下面有一大pat加左香草既薯蓉,如果滑d會更好。沙律菜同車厘茄都新鮮,加左少量沙律汁,清新健康。呢個扒認真唔錯,好少食到d咁好食既扒。

龍蝦湯

龍蝦湯 (跟餐)

餐湯居然係名貴既龍蝦湯。我地都捨飲取湯。龍蝦湯味道ok,再濃厚d更好。

食哂所有野,超飽。每人除返唔洗$200。唔怪得平日午飯時候都要等位,走個陣時一點幾都仲有人等緊。入面得十張枱左右,可能繁忙時間要等一陣。
2021-02-08
小食拼盤 (芝士條, 甜薯條, 芝麻雞翼, 芝士蔥餅)
流心芝士牛角英式早餐
2021-02-07 140 浏览
發現一間很適合我這種老文青打卡的意式餐廳,一入門口就被枱面的特色圖案吸引,每張枱的圖案都不一樣,餐廳裝修行清新路線,很適合文青們在這裏打發一個下晝的時間。這間餐廳最出名的是意式手工菜同法式精美甜品,我哋嗌左一個套餐,兩個甜品。鯖魚套餐:魚肉算滑且多汁,薯蓉有淡淡煙燻味,沙律菜好新鮮配上香草忌廉汁,好清新的感覺。兩個甜品真係好吸睛香蕉拖肥批:充滿香蕉和拖肥糖的香味,表面加上少許焦糖碎碎同合桃仁,中間係香蕉蓉同蛋白,每一啖都有多層次口感。蛋白脆餅半熱帶果汁:呢個甜品好特別,酸酸甜甜,粉红色的饼底滿滿的少女心💗

兩個甜品真係好吸睛

2021-02-07
  • 蛋白脆餅伴鮮果熱情果汁
  • 香蕉拖肥批
2021-02-07 132 浏览
📍 Hami Harmony 有時太子想搵少人d 既cafe Hea 下又要地點方便 就會揀呢間Cafe 餐廳坐得好舒服 走簡約路線好多木系裝修之餘 亦有加上少少色彩點綴有摩洛哥風嘅油彩拼磚 黎裝飾每張枱 好有心思❣️🌀 煙三文魚鮮茄醬意大利飯 $72 加餐湯或飲品煙三文魚都有成四塊咁多 而且算新鮮🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️番茄醬偏酸幾開胃 加入咗紫洋蔥 芝士片 令口感更加有層次意大利飯食得出米粒中間有少少硬度算係煮得幾唔錯 分量唔算大 男仔食應該唔夠飽 要加小食不過餐湯就略為遜色😭 似係用粉溝出嚟嘅龍蝦湯飲唔出龍蝦香味 而且完全冇配料喺湯入面仲有希望午市餐牌更加多選擇啦🙊🙊
📍 Hami Harmony

不過餐湯就略為遜色😭 似係用粉溝出嚟嘅龍蝦湯
飲唔出龍蝦香味 而且完全冇配料喺湯入面
仲有希望午市餐牌更加多選擇啦🙊🙊

煙三文魚鮮茄醬意大利飯
本來抱着希望來試試呢間田園風嘅Cafe,果然無希望就無失望。一入到去感受到嘅服務態度真係唔多好,店員態度冷淡之餘,更任由5至6本Menu一疊咁放在我們坐的二人枱上長達數分鐘,實屬無奈。•🍝卡邦尼長通粉(HKD 98)Shirley自問對長通粉嘅要求都幾高,呢到嘅長通粉質感係較淋身,唔夠Al dente,卡邦尼汁只充斥着洋蔥味及蒜味,而且太咸,不推薦😞·🥗流心芝士牛角英式早餐(Lunch Set HKD 98)反而呢份英式早餐尚算美味,最值得食就是流心芝士牛角包和焦糖香蕉,一咸一甜,牛角包尚算香脆可口,中間仲有濃郁嘅芝士味。其他配料就正正常常😗

•🍝卡邦尼長通粉(HKD 98)

卡邦尼長通粉

留心芝士牛角包英式早餐

我哋訂咗5:00pm 覺得人阻收工就唔好俾人book呢個時間 btw我哋好自覺0600pm前交枱去到門口已經見到入邊滿座 🙄️咁就同佢講訂咗位 佢叫我哋等等 咁我哋就喺出邊等咗大概10分鐘 🙄️ 一句唔好意思都冇🙄️而且亦都冇出來講話執緊枱 🙄️我哋喺出邊已經睇好食咩 諗住入到黎都快手快腳嗌嘢食 我哋問返同一位女待應拎本Menu想嗌嘢食 唔知點解佢可以完全冇咗件事 🙄️🙄️🙄️仲要見到佢喺度禁電話🙄️🙄️🙄️我哋都係想快啲落單姐😤😤😤我哋問另一位男同事佢先拎比我 之後我哋好快嗌完嘢食 杯flat white居然有條毛係上面 咁就叫佢換咗佢 🙄️都算我哋食嘢期間隔住張枱嗰塊板係咁跌落嚟 🙄️咁就同個侍應講 佢居然答我哋冇計啦臨時整張枱出嚟!🙄️🙄️🙄️想點啊而家覺得我哋阻住收工?🙄️🙄️🙄️咁你又俾人訂枱訂五點 我哋準時去到係你入邊full晒 我哋仲要好快食晒六點前準時埋單總結就係唔會再去實在太垃圾!😤😤😤嘢食就正正常常但係d態度同啲服務咁樣算吧啦

總結就係唔會再去實在太垃圾!😤😤😤
嘢食就正正常常但係d態度同啲服務咁樣算吧啦
2021-01-16
2021-01-14 220 浏览
和朋友一起食lunch,碟意粉比較細碟,餐牌寫係帶子青醬意粉,但碟意粉黎到,係睇唔到有青醬。。。味道方面ok嘅,不過唔夠咸,最終加左d Tabasco算ok啦!另外,杯熱咖啡真係麻麻,個賣相喺差d咁,隻匙羹好明顯係高身小小嘅玻璃杯用嘅,可以勾住個杯邊,但就唔係茶杯用嘅,隻羹長左好多,感覺怪怪地... 杯碟係粉藍色,但杯就係白色,杯身睇到已經用到非常殘舊,好多刮痕,擺明求其執隻杯比我咁,至於味道係ok嘅,一般即磨咖啡,唔係突別正,但亦唔算差。整體係可以一試,但唔會食第二次。
帶子青醬意粉

熱咖啡

整體係可以一試,但唔會食第二次。
2021-01-11
2021-01-09 273 浏览
經常也是這麼多人幸好推出了外賣自取,不用等入座也可以外賣回家食午餐而且外賣的賣相也保留到水準三文魚意大利飯熱辣暖到窩心香煎刺身帶子青醬意大利麵清清地今日的餐湯是南瓜湯,外買還會很貼心包好保鮮紙以防洩漏外賣自取有優惠七五折,大約$60個餐
2021-01-02 244 浏览
🔸墨魚汁鮮魷意粉份量都好足夠兩個女仔食,醬汁十分香濃,帶點蒜香味,上面仲有啲芝士碎添,魷魚好軟腍🦑食完成咀黑色好好笑😂 好鍾意佢枱面上面啲瓷磚,係摩洛哥風格😆🔸啤酒炸漿炸魚薯條配甜薯條有三件魚柳,炸魚嘅炸漿唔算厚,不過略嫌中間的魚柳有一點粗鞋🙈加$10就可以由普通薯條變做甜薯條,個蕃薯條炸得好好食!同埋好鍾意佢甜甜地嘅沙律醬/蛋黃醬😋旁邊仲有啲沙律🥗🔸焦糖拿鐵☕️午餐仲有餐湯或者凍檸茶,我揀咗半價跟杯飲品。估唔到都幾好飲😋面頭嗰層奶泡好綿滑,自家製的焦糖比較甜,愛甜的朋友又想飲咖啡的話可以試一試。

🔸墨魚汁鮮魷意粉

🔸啤酒炸漿炸魚薯條配甜薯條

🔸焦糖拿鐵☕️
午餐
2021-01-01 144 浏览
去到年尾,都想返食一D 2020年覺得好食同埋環境唔錯嘅餐廳。咁呢間太子嘅餐廳就係其中一間啦,咁呢一間呢就係西洋菜北街,安靜靜咁樣嘅一間餐廳。我第一次嚟呢係比較幽靜啲呀,今日可能係因為12月24號下晝啦,平安夜啦,好多人放咗工。所以都要排一陣都,要等位入。我地都好似以前咁啦都係叫兩個餐啦,今次就是牛扒。佢五成熟,真係五成熟先得唔錯。咁我哋食完之後呢,都叫咗個香蕉拖肥批,睇下佢係咩反應咋嘛,佢話佢係廚師推介,食落味道新鮮。下次我再嚟食我會再試呢個all day breakfast。

2020-12-19 206 浏览
呢間外形白色、簡約既西式餐廳,入到去抬凳以木調為主,天花掛有花草做裝飾,配以抬面特式圖案,設計舒適,走文青路線🌿。位置亦好方便,離太子地鐵站步行大約兩分鐘。我地叫左兩個Set Lunch🍽。美國安格斯肉眼扒配薯蓉見到每抬都點呢個,我地又叫黎試下。叫左七成熟,一上抬香氣四溢,🐮牛肉味濃,脂肪分佈平均,食落軟稔Juicy,CP值高。配埋我最愛既薯蓉,唔錯。煙三文魚鮮茄醬意大利飯賣相好精緻,煙三文魚整成花瓣形狀。Risotto做到粒粒分明,軟硬程度剛剛好。食到蕃茄粒🍅酸甜開胃,感覺清新。煙三文魚新鮮,配料仲有磨菇粒🍄、芝士碎,好滋味。黑加侖子薄荷熱情果梳打🍸黑加侖子味濃,唔係藥水味,放心飲用。熱宇冶抹茶拿鐵心形拉花💗☺ 好令,勁吸晴。抹茶味濃郁而且唔太甜,完全係我杯茶。

美國安格斯肉眼扒配薯蓉

煙三文魚鮮茄醬意大利飯
賣相好精緻,煙三文魚整成花瓣形狀。

黑加侖子薄荷熱情果梳打🍸
黑加侖子味濃,唔係藥水味,放心飲用。

熱宇冶抹茶拿鐵