2021-04-11 58 浏览
和媽媽行完花墟,路經此小店見到門外有人排隊。正值午膳時間肚餓,便决走一試。等了約15分鐘便被安排入座。午餐由正午十二時至下午五時供應。選擇多,有沙律,肉眼扒,魚,意大利飯,全日早餐等。價錢由$68至$108。本想試魚和牛扒,但因肉眼扒賣哂,我們都選了香烤檸檬香草石班配忌廉汁($108)。石班肉結實有魚味,檸檬香草調味提升魚的味道,魚烤得恰到好處,不腥。點埋香滑的忌廉汁更美味。沙律菜新鮮。薯蓉美味。水準嫓美酒店出品,很好,有營不肥腻。餐湯是龍蝦忌廉湯,好味。餐飲凍檸茶也不錯。吃得開心,放縱下叫多個小食拼盤($138)。馬蘇里拉芝士條超正,拉絲好味。炸甜薯條香甜美味,吃完一條又一條停唔到口。BBQ汁雞翼洒滿芝蔴,香口美味,淡口不肥。車打芝士葱餅有特色,香葱惹味芝士香。店裝修簡潔,面積不大但都算坐得舒適。店員服務佳。下次再來。

店裝修簡潔,面積不大但都算坐得舒適。店員服務佳。下次再來。

• 香烤檸檬香草石班配忌廉汁
  • 小食拼盤
2021-04-03 135 浏览
-今次嚟到太子搵 #黃店 食lunch搵左間門口就係錶位揸車人士嘅我超方便🚙一入去就比個門口吸引左😍#我係香港人 同裝修都比人一個幾舒服嘅感覺我地叫左兩個lunch set🍽#美國安格斯肉眼扒7oz配薯蓉 🥩medium cooked 算啱啱好唔太熟又唔會血淋淋咬落夠juicy 唔錯唔錯😬#香煎鯖魚配香草忌廉汁 🐟極力推薦👍🏻👍🏻👍🏻個鯖魚煎到個皮好脆 但係魚身唔會太熟個忌廉汁都襯到條鯖魚 比我舔曬😋#宇治抹茶拿鐵 🍵幾滑又夠抹茶味如果可以唔使加錢叫就更加好😂😂呢個位置 呢種質素 呢個價錢真係幾抵 大家都可以去試下支持下💪🏻仲有好多唔同食物飲品等大家試完推介返比我架🤤-#HamiHarmony太子西洋菜北街161號地下A舖
今次嚟到太子搵 #黃店 食lunch

太子西洋菜北街161號地下A舖
2021-02-18
美國安格斯肉眼扒7oz  配薯蓉
2021-03-29 184 浏览
🚩 德國檸檬芝士餅💰價錢:$33.6(外賣自取價)想問會唔會有人鐘意食好酸好酸既蛋糕呢件值得一試😂食第一啖真係嚇親呢件cake真心講句似食咁檸檬咁酸😨😨喺酸到我入口會皺眉嗰隻😂🍋唔知店主係故意整咁酸定唔小心重手咗雖然酸係真係好酸 但口感軟滑而且足夠既酸度亦突出咗芝士濃郁既味道總括嚟講 食完只係得一個感受👉🏻就係好酸🥲但酸到一個程度又會感覺好爽😂係咪叫變態酸?P.S. 由於呢件蛋糕外賣係就咁攞外賣用既透明盒裝,所以比較難拎出嚟食,建議店家用蛋糕撻紙墊底會較好。🚩 馬卡龍💰價錢:$30/2粒(外賣自取價)落單嗌德國檸檬芝士餅個陣可以同時加$30要多兩粒macaron因為落單嗰陣冇得揀口味 應該係隨機配上🤔所以食之前都係唔知咩味😂食開既都知係馬卡龍一般係偏甜呢間都係一樣但對我嚟講 呢嗰level既甜度還可接受唔知係咪手工製既馬卡龍🤨紫色係香芋味 香芋味好濃🤩黃色嗰粒唔知係伯爵茶定奶茶總之茶香十足兩款味道都唔假口感上 酥脆一般 入口煙韌唔會過分痴牙因為平時比較少食macaroon真係唔清楚好食既macaroon有啲咩準則要求😅我覺得呢兩粒質素係ok既👍🏻但我真係唔知值唔值十幾蚊一粒呢個價🤔🚩香
🚩 德國檸檬芝士餅
💰價錢:$33.6(外賣自取價)

想問會唔會有人鐘意食好酸好酸既蛋糕
總括嚟講 食完只係得一個感受👉🏻就係好酸🥲
但酸到一個程度又會感覺好爽😂
係咪叫變態酸?

🚩 馬卡龍
💰價錢:$30/2粒(外賣自取價)

因為落單嗰陣冇得揀口味 應該係隨機配上🤔
真係唔清楚好食既macaroon有啲咩準則要求😅
我覺得呢兩粒質素係ok既👍🏻
但我真係唔知值唔值十幾蚊一粒呢個價🤔

🚩香蕉拖肥批
💰價錢:$41.6(外賣自取價)

最近試咗幾間手作Café shop既蛋糕甜點
但單從味道上嚟講 值得一試👍🏻
2021-03-20
外卖自取
2021-03-29 142 浏览
呢間黃店係太子站A出口附近,裝修幾靚,而且夜晚有個dinner set for Two,啱啱好我地三個人去,可以share嚟食,份量啱啱好👍🏻😋意大利粉同意大利飯嘅水準都唔錯,仲要兩款甜品都好好食🤤最後,我仲點左個迷你朱古力心太軟比我生日嘅朋友❣️個蛋糕仲要係心型嘅,影相一流!🥳

2021-03-25 94 浏览
🍅煙三文魚鮮茄醬意大利飯 $72值得讚賞嘅係三文魚嘅煙熏味好香好重,飯入面亦加入大量芝士,好正🤩除咗意大利粉之外,仲有好多蔬菜粒同芝士🧀🥒雖然口感上會清新好多,但因為太多粒粒要咬,所以個口食到有啲攰😂

🍅煙三文魚鮮茄醬意大利飯 $72

2021-03-23 144 浏览
已經係encore咗唔知幾多次嘅<<流心牛角英式早餐>>($98)除咗覺得佢嘅流心牛角包幾特別之外~仲好欣賞呢份all day breakfast 有蕉食🍌仲要係用焦糖燒過㗎‼️特別又口感&賣相都加晒分👏🏻炒蛋都算滑~黑松露都有唔少! 1d 都唔孤寒👍🏻煙三文魚嘅咸香都提升咗整個set嘅惹味度😋第一次試佢嘅<<煙鴨胸凱撒沙律>>($68)因為我本身唔太好鴨胸! 朋友仔都係!但我哋都唔係好餓,所以嗌個light d 嘅🧸點知塊煙鴨胸好香~鹹度適中,肉嫩易咬又唔會有陣羶臭味😀配埋新鮮爽脆嘅菜同脆卜卜嘅麵包粒~輕輕鬆鬆填飽個肚又冇乜罪惡感🤰🏻
除咗覺得佢嘅流心牛角包幾特別之外~
仲好欣賞呢份all day breakfast 有蕉食🍌
仲要係用焦糖燒過㗎‼️
特別又口感&賣相都加晒分👏🏻
流心牛角英式早餐

炒蛋都算滑~
黑松露都有唔少! 1d 都唔孤寒👍🏻
煙三文魚嘅咸香都提升咗整個set嘅惹味度😋
煙鴨胸凱撒沙律

第一次試佢嘅<<煙鴨胸凱撒沙律>>($68)
因為我本身唔太好鴨胸! 朋友仔都係!
但我哋都唔係好餓,所以嗌個light d 嘅🧸

點知塊煙鴨胸好香~
鹹度適中,肉嫩易咬又唔會有陣羶臭味😀
配埋新鮮爽脆嘅菜同脆卜卜嘅麵包粒~
輕輕鬆鬆填飽個肚又冇乜罪惡感🤰🏻
流心牛角英式早餐
煙鴨胸凱撒沙律
2021-03-16 151 浏览
白酒忌廉煮青口用左蒜、洋蔥、芝士、香草同黑椒調味嘅青口鮮味十足😋,令我不禁食完一隻再一隻!香煎鯖魚配香草忌廉汁煎過嘅鯖魚外層塊皮好脆。魚肉嫩滑。點埋香草忌廉汁食,鮮味double up!魚下面有薯蓉,好幼滑又香口。旁邊重有沙律菜,落左d醋汁,酸酸的食落好開胃。流心芝士牛角英式早餐未食過流心芝士牛角穌,超好味!絕對係驚喜之作!😍必試!好鬆脆,芝士香濃。食嘅時候要小心d芝士流出黎呀!細細嚿呢個size啱啱好。除咗牛角酥仲有黑松露炒蛋、煙三文魚、焦糖香蕉、牛仔腸同什菜沙律。黑松露炒蛋好香黑松露味,蛋好滑溜。宇治抹茶拿鐵個拉花有兩個細心同一個大心,靚到唔捨得飲~😍抹茶味🍵好濃,加奶,飲落幼滑鮮果士多啤梨檸檬薄荷梳打飲落好清新,薄荷香由鼻通到氣管,飲完個人即刻refresh曬!😃
白酒忌廉煮青口

流心芝士牛角英式早餐

宇治抹茶拿鐵
個拉花有兩個細心同一個大心,靚到唔捨得飲~😍
抹茶味🍵好濃,加奶,飲落幼滑

鮮果士多啤梨檸檬薄荷梳打
餐廳:Hami Harmony (太子)地址:太子西洋菜北街161號地下A舖再次嚟到太子嘅意大利餐廳Hami Harmony食lunch🍽,今次已經喺平日嚟,但都幾多人排隊,等咗差唔多10分鐘先入到座,不過旺區黃店算喺咁啦💛餐廳入面有好多小盆栽同植物,亦有好多掛畫同藝術品🎨,播住輕快嘅音樂🎶,令人好易投入喺當下嘅環境,頓時拋開其他煩惱😌今次叫咗個Lunch set——香煎刺身帶子青醬意粉($78),可以揀餐湯或嘢飲,加$5就可以要晒兩樣✌🏼,而今日嘅餐湯喺蘑菇忌廉湯🍲意粉嘅青醬唔會令意粉青BB,反而加入咗唔少嘅配料,蕃茄仔、菇菌、蒜粒🧄、洋蔥🧅、黃椒、青瓜🥒等,令意粉嘅顏色更鮮明,味道更清新;兩粒帶子唔喺好大粒,但輕輕煎過後好香,鮮嫩爽口;雖然食完都唔會話好油膩,但個人覺得油份可以再少啲,整體嚟講都唔錯😋食完飲杯Americano☕️,睇吓John Macquarrie嘅《In Search of Humanity: A Theological and Philosophical Approach》,反思吓苦難同死亡對人生嘅意義。唔知呢又點睇「苦難」同「死亡」呢?
餐廳:Hami Harmony (太子)
地址:太子西洋菜北街161號地下A舖

餐廳入面有好多小盆栽同植物,

而今日嘅餐湯喺蘑菇忌廉湯🍲

2021-03-12
☕️️ Cafe for chilling — Hami Harmony✨ 又一間太子嘅文青黃店😌💛➖➖➖➖➖繼上次食花墟附近嘅”等”之後 其實小編已經見到隔離有另一間黃店可以試💛😛 咁啱出開嚟太子呢頭就特登過去試埋佢啦!美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ 流心芝士牛角包All day breakfast $98 + $5 餐湯網上見個個嚟都會試呢一個all day 就係為咗佢嘅芝士牛角包🥐😛 小編即刻唔執輸叫個嚟試吓!果然佢個芝士牛角包的確唔錯🤤 一咬就流晒啲芝士出嚟🧀 而且都非常脆 味道唔錯👍🏻另外值得一提嘅係佢嘅焦糖香蕉🍌面頭嘅焦糖啱啱整起 脆脆地又甜甜地 配上香蕉口感非常特別✨ 🔸 煙三文魚番茄醬意大利飯 $72 + $5 餐湯 $3 iced Americano相比之下呢個意大利飯就有啲失色🙈 可能佢煮得唔夠耐 所以佢嘅飯質比較硬 個人認為影響咗整體嘅口感🤔 而且食落去嘅番茄味都唔算濃郁 總括來講都比較失望🤧💰Total: $196✅ 雖然話就話意大利飯有啲失色 但係又未至於

➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

💰Total: $196

✅ 雖然話就話意大利飯有啲失色 但係又未至於好差🙈 個人覺得性價比都算高 每位$100都唔使其實都算係咁😤 最緊要係佢有良心 大家得閒都可以過嚟支持下💛

➖➖➖➖➖
📍 Hami Harmony (太子)
太子西洋菜北街161號地下A舖
流心芝士牛角包All day breakfast
煙三文魚番茄醬意大利飯
跟餐餐湯
流心芝士牛角包All day breakfast
2021-03-12 158 浏览
文青餐廳🌾 環境舒適 好多乾花乾草🌷🍀Lunch Set Menu 吸引 價錢唔貴 性價比高🤩流心芝士牛角英式早餐 $98份量豐富😍材料高質 味道好掂 必點😋流心芝士牛角包 流曬心既芝士配鬆脆🥐無得輸👏🏻 仲要有2舊🥐 可以同朋友share🤪仲有以下材料 包食到飽😎有:黑松露炒蛋🍳煙三文魚 牛仔腸 焦糖香蕉🍌 什菜沙律🥗香煎鯖魚配香草忌廉汁 $98脆卜卜既鯖魚皮🐟口感好爽脆🥳香草汁 好入味🤤魚肉都幾厚肉 連骨都食得 正呀😜白酒忌廉煮青口 $98相比之下 青口較普通😳白酒味偏淡 但青口新鮮 份量多😛鮮果士多啤梨檸檬薄荷梳打 (套餐轉配$24)以鮮果茸打成的高汁梳打🥤凍朱古力 (套餐轉配$23)以法國🇫🇷朱古力豆的濃味朱古力🍫
文青餐廳🌾 環境舒適 好多乾花乾草🌷🍀

香煎鯖魚配香草忌廉汁 $98

白酒忌廉煮青口 $98

相比之下 青口較普通😳
白酒味偏淡 但青口新鮮 份量多😛

鮮果士多啤梨檸檬薄荷梳打 (套餐轉配$24)
以鮮果茸打成的高汁梳打🥤

凍朱古力 (套餐轉配$23)
以法國🇫🇷朱古力豆的濃味朱古力🍫
  • 鮮果士多啤梨檸檬薄荷梳打
2021-03-09 129 浏览
深受文青歡迎嘅cafe之一餐廳位置唔難搵,喺太子站A出口行過去2分鐘左右就到店內大部分以木為主,餐枱上有特別嘅瓷磚🥩 美國安格斯牛肉眼扒(7安士) 配薯蓉塊肉眼扒大塊到隻碟都唔夠裝😅(其實會唔會考慮吓搵隻大隻少少嘅碟呢😅),我order左5成熟,師傅煎得啱啱好,牛肉味唔算係好濃,但就好夠肉汁同埋唔韌,另外沾上燒汁都好惹味,肉眼扒下面有大大pat我好鐘意嘅薯蓉🤤薯蓉入面加咗啲香草,味道調校得啱啱好,同埋薯蓉嘅質感都算係滑嘅☕️ 焦糖拿鐵Lunch set會有餐湯/飲品,我要左餐湯,另外可以半價叫杯咖啡,我揀咗熱嘅焦糖latte☺️
深受文青歡迎嘅cafe之一
餐廳位置唔難搵,喺太子站A出口行過去2分鐘左右就到
店內大部分以木為主,餐枱上有特別嘅瓷磚
🥩 美國安格斯牛肉眼扒(7安士) 配薯蓉
☕️ 焦糖拿鐵
太子站後面一向都有好多好食嘅餐廳,今日放假就嚟到試吓佢哋呢一間 聽講佢哋嘅 All day breakfast 出名所以就特登黎試吓,12點零鐘過到嚟已經排緊隊 🙈🙈 不過我哋好彩早少少 等咗四五張枱就到我哋啦🤗🤗 呢度嘅lunch Menu係中午12點至到5點,一個main course 再送餐湯或者飲品 今日我哋就叫左美國安格斯肉眼扒7安士配薯蓉 (4成熟)U.S Angus Rib-eye Steak (7oz) with Mash Potato$108食肉獸出動一定要叫牛扒😍 牛扒都算厚身,肉質軟林 流心芝士牛角英式早餐(流心芝士牛角包 黑松露炒蛋 煙三文魚 牛仔腸 焦糖香蕉 什菜沙律)Molten Cheas Croissant All Day Breakfast $98All Day Breakfast 就係我今次黎嘅目的😘 當然要叫一份啦 😍 炒蛋非常之幼滑 配上黑松露香味大增⭐️ 另外我好鍾意佢呢個流心芝士牛角包🧀 🥐非常之特別啊 小食胡麻將雞翼Sesame Sauce Wings $58雞翼非常之香脆 配上胡麻醬非常之惹味Drinks Latte(Hot/Cold) $
今日我哋就叫左

美國安格斯肉眼扒7安士配薯蓉 (4成熟)

食肉獸出動一定要叫牛扒😍 牛扒都算厚身,肉質軟林

流心芝士牛角英式早餐
(流心芝士牛角包 黑松露炒蛋
煙三文魚 牛仔腸 焦糖香蕉 什菜沙律)

小食

Latte(Hot/Cold) $38/$42
咖啡味香濃 非常圓滿嘅一餐
  • 美國安格斯肉眼扒(7安士)配薯蓉
2021-03-07 136 浏览
好鍾意佢嘅裝修風格, cottage之餘又帶點民族風,連檯面都有摩洛哥風磁磚,超有feel 嘢食方面weekend都有午市套餐,點了流心芝士牛角英式早餐($108)和香煎刺身帶子青醬意粉($78), All Day breakfast大大份幾吸引,除了有大路的滑蛋、香腸和煙三文魚外,還有兩小件牛角包和焦糖香蕉, 牛角包切開呈微流心狀態,反而焦糖香蕉幾特別,焦糖是自家製的,和香蕉配搭得幾好味帶子青醬意粉都ok,帶子鮮甜煎得幾好, 如果青醬味道更突出會更好 另加小食廚師推介白酒忌廉青口($98), 忌廉夠香夠滑配大量的洋蔥送青口唔錯,青口亦大粒,不過白酒味較淡跟餐飲品點了Mocha和Caramel Latte,兩者分別的朱古力和焦糖味道較咖啡味突出,自家製的焦糖為咖啡帶來清甜,但又唔過甜,唔錯

2021-02-28 212 浏览
#hamiharmony 星期日懶洋洋,下午才食第一餐全日早餐好sunshine,有煙三文魚、芝士牛角包、炒蛋、焦糖香蕉,十分豐富充裕。凍齋啡加餐湯,更令人精神爽利。外賣75折,折扣優惠大,買回家慢慢漢。
2021-02-28 199 浏览
已經來過很多次,每次都不會令我失望!很喜歡他們的扒和意粉。但當人人都只專注在於他的主食時。其實老闆最拿手的是甜點。餐廳的馬卡龍最為有水準,大家一定要約朋友去試食,人多可以食多幾款味道