2014-07-09 1395 浏览
昨晚與朋友想吃泰國菜就留意到這間餐廳,看見餐廳氣氛不錯就進去等位,平日的時間也約有十多人在排隊等位,我們約等了二十分鍾就可入坐,等候時候不算太長。頭盤我們被招牌這兩字吸引點了招牌炸單骨雞翼,味道算較為淡而份量還可接受但沒期望中高, 但係單骨雞翼真係非常方便, 用手或叉都可以容易地食到, 適合各位淑女享用。而主菜點了軟殼蟹墨魚汁麵首先軟殼蟹賣相不錯,炸得不會太油膩, 上碟時已經一開四, 方便share。而墨魚麵味道濃郁, 蒜味很濃, 適合平時喜歡吃野惹味食物的人。甜品有很多款選擇,最終因為較喜歡吃酸所以選了野莓千層蛋糕,野莓酸道剛好,蛋糕很滑,吃飽後品嘗也不會太滯!配上特色檸檬茶中和一下一點也不會太甜,感覺剛剛好。檸檬茶要一讚十分有心思, 用了茶冰, 慢慢飲到最後都唔會淡。食完終於明白點解會咁多人等位, 因為greyhound的座位很舒服, 同時食物又多元化,有質素! 絕對值得再試的一間餐廳。
2014-07-09 1476 浏览
Hongkie Noddy:Greyhound就座落於ifc嘅中庭, 格局非常開揚, 係本開放形式, 好處係空間感好大 , 蕹商場融為一體。壞處係如果你坐出d,個個等緊位同上落電梯嘅人都會睇住你食嘢。本人就十分喜歡呢個格局喇, 同餐廳嘅食物一樣好modern!提一提大家去greyhound食飯一定要訂位, 我星期三去都見到有條8-10人嘅龍! 訂咗位都等咗10分鐘先有得入坐。Gwailo Gui:IFC is one of my favorite malls, regardless of its location, the awesome restaurant choices made come very often for dining. Greyhound is definitely one of them. It is recommended to make a reservation even if it’s just a weekday night, otherwise you will probably end up queuing outside, look at the
Hongkie Noddy:

Gwailo Gui:
IFC is one of my favorite malls, regardless of its location, the awesome restaurant choices made come very often for dining. Greyhound is definitely one of them. It is recommended to make a reservation even if it’s just a weekday night, otherwise you will probably end up queuing outside, look at the others eating in the semi open restaurant while you wait.
薄切三文魚片配泰式辣汁
我真係好鍾意greyhound嘅餐牌有茶餐廳咁多嘅選擇,就算去十次都唔會悶,佢仲有好多fusion泰菜,例如泰式意粉,比本地嘅一般”正宗泰菜”更特別。
生蝦刺生係賣飛佛,每次去泰國都會喪食嘅,連個泰文名(gung chae laam pla)我都背埋,方便點菜!不過greyhound就無生蝦刺生喇,只有更特別嘅”生蝦刺生醬三文魚”。個汁少少辣加上青檸嘅酸味超開胃,加上小蒜片同薄薄嘅三文魚刺生,一次過刺激你嘅味蕾!我真係好好好好好鍾意食呢個三文魚,係我每次黎都一定會叫嘅頭盤!
I love to eat the Thai style raw shrimp. This dish is creative and smart that they used salmon to replace raw shrimp. Because I know some people doesn’t like the sticky texture of raw shrimp, replacing with salmon makes it more popular. I am also a big salmon fan! This dish is a must try in greyhound!
鮮蝦炒金邊粉
試過新款泰菜都要試一試傳統嘅菜式,主菜係鮮蝦炒金邊粉,香港好少食到啱我口味嘅金邊粉,麵要夠乾身同煙un, greyhound就完全做到我嘅要求,唔會好似其他餐廳咁汁太多,濕淋淋!其次係調味,我唔太好偏甜嘅金邊粉(有人鍾意加砂糖食,我唔太接受到),呢度就無甜味喇!所以真係啱晒我口味!正!
Pad Thai is a traditional choice. The noodles are very well fried, it was neither too dry nor too wet. I love to squeeze a lot of lime and mix the noodle with the bean sprouts. There were also a generous amount of shrimp in the noodle.
香蕉拖肥杯
最後係甜品, greyhound嘅甜品一樣係好多選擇,絕對係值得一試。今次試咗香蕉拖肥,嘩,上面嘅cream亦勁多,中間的拖肥都幾甜(話明係拖肥梗係甜啦!),不過好搶味,香蕉味無訂企!底嘅oreo “餅底"好硬,要鑿先食到。不推介。
This is a perfect dessert for the sweet tooth, but it was too sweet for me and the caramel completely covered the taste of the banana. The crust at the bottom was also too hard to eat.
藍蘭豆甜菊茶
最後黎杯藍色嘅茶,好有藍泡泡feel呢,不過應該係全天然嘅,飲完條脷唔會好似食咗魔鬼糖咁染晒色。好特別嘅飲品,就咁飲有d甘苦,配合少少糖水就perfect喇!
The blue tea looks very interesting and it looks better than it tastes. I would go for the special ice lemon tea here next time.

Conclusion:

Hongkie Noddy:
由於greyhound選擇太多而且總會比到surprise你,又有正宗又有fusion,去一次的確唔夠!

Gwailo Gui:
Grey hound is a rare fusion/ modern thai restaurant in Hong Kong. I can’t wait to go back and try all the other special dishes again.
2014-07-05 1335 浏览
夜晚去完原創坊睇熊貓,又熱又攰 (爬上半山呀老細),諗住八點幾去IFC食Greyhound cafe應該唔洗點等啦,點知.去到.要.排.隊.ok...應該係好好食先咁多人捧場,就排隊食你,想當年咖啡弄三個鐘都係咁排 (永垂不朽的排隊好例子)。排緊隊既時間都唔係白過,男友和我努力做research,睇下咩菜式最好食,發現每間Greyhound Cafe既每個食評,叫既菜式都差唔多,我倆稱之為:Openrice套餐。排左半個鐘先入得,建議想食唔想排的你六點前或九點後先好黎食,呢個段時間黎唔洗排。坐底快眼睇完Menu,決定就叫個openrice套餐。菜式如下:單骨雞翼睇落份量好少,但兩個人食就唔少啦!雞翼炸得香脆,無乜軟骨位,好食之餘又方便進食,正。炸粟米蟹肉這個更好食!炸粉唔多,望落去同咬落去都唔油,入面好香粟米味,最緊要係蟹肉夠爽口,醮埋泰式辣醬酸酸辣辣就更惹味了。大蝦帶子墨汁麵初時睇餐牌以為係有墨魚汁伴麵,點知上檯時無喎,味道仲好驚喜!酸中帶點微辣,非常醒胃,而且愈食愈辣,愈辣愈想再食,令人有種要獨霸成碟慢慢食的衝動,墨汁味呢,其實無乜,至於大蝦同帶子,爽口可是份量好少,每款兩三粒,大

大蝦帶子墨汁麵
初時睇餐牌以為係有墨魚汁伴麵,點知上檯時無喎,味道仲好驚喜!酸中帶點微辣,非常醒胃,而且愈食愈辣,愈辣愈想再食,令人有種要獨霸成碟慢慢食的衝動,墨汁味呢,其實無乜,至於大蝦同帶子,爽口可是份量好少,每款兩三粒,大伙人share食就分唔均啦。
野莓千層蛋糕
完滿既套餐(!)點少得甜品,Greyhound提供既款款都好靚好好食咁,千挑萬選最後揀了野莓千層蛋糕,上檯時真係靚到嘩嘩嘩嘩嘩(什麼鬼形容詞...),唔影十八萬張相枉為港女,味道更加係正正正正正... 野莓醬酸酸甜甜,千層蛋糕甜而不膩,pancake皮同cream的份量適中,中間夾住微酸野莓,味道更多層次,食完無飽滯感,真係神級推介此蛋糕!

整體食物質素非常滿意!openrice套餐果然名不虛傳!好少食泰國野食得咁滿足,等半個鐘值得晒....
2014-07-02 1648 浏览
同朋友千挑萬選揀左係IFC入面曾經獲《Fortune》雜誌評為最熱門餐廳既Greyhound Café,見到餐廳外面咁有格調,已經好想即刻入去食呀~~主菜之前緊係要食番D頭盤醒醒胃啦!!!揀左薄切三文魚做頭盤。將三文魚薄切後淋上特式的辣汁及莞茜製成的醬,最後加上生蒜片。味道有小小辣同微酸,非常醒胃,對於鍾意食辣既朋友真係頭盤既首選!!除左三文魚外,另一味好鍾意既頭盤就係佢地招牌脆炸單骨雞翼~~已經將雞中翼切成單骨,對於女士們真係好方便呀!!炸出黎金金黃黃,味道適中唔算太鹹,但如果鍾意食濃味既朋友就可能會差少少!!仲有另外兩度頭盤都好吸引同美味嫁,分別係秘製辣肉醬手包粉卷同粟米蟹肉餅~~食完頭盤就去主菜啦!!!食泰國菜又點會少得食冬蔭呀,一於食番個泰式河蝦冬蔭公湯河粉~~WOW!!!原隻大河蝦係個冬蔭公湯度沖緊涼呀,湯入面除左有河粉仲有D草菇添!!!個湯味道酸酸,微微有少少辣味,就算唔食得辣既朋友都可以handle到~~個蝦就算係個湯入左浸左陣都好爽口,幾值得大家一試...餐廳仲有一d國際菜,都有試到,就好似泰式牛肉意大利麵啦!!味道就濃左少少,而且油膩左少少,如果一向鍾意食比較重口味既
薄切三文魚
泰式河蝦冬蔭公湯河粉
個蝦就算係個湯入左浸左陣都好爽口,幾值得大家一試...
餐廳仲有一d國際菜,都有試到,就好似泰式牛肉意大利麵啦!!
泰式牛肉意大利麵
味道就濃左少少,而且油膩左少少,如果一向鍾意食比較重口味既朋友就岩曬!!!
另外兩道主菜分別係鮮蝦炒金邊粉 & 軟殼蟹墨汁意粉,味道同賣相都不錯~~
餐飲方面,一向都鍾意飲檸檬茶既小妹就俾佢地個特色檸檬茶吸引住!!!
特色檸檬茶
特色檸檬茶一到就已經feel到會好好飲啦!!!點解,咪因為個冰底係用茶代替水,就算冰溶化左都唔會令杯檸檬茶淡左,太好啦!!
飲入口覺得同平日d檸檬茶好唔同,原來係因為用左青檸,令成杯飲品味道再升華!!
有朋友就叫左另一款特式飲品藍蘭豆甜菊茶,藍藍既顏色傳出陣陣菊花香味,真係好特別!!!
藍蘭豆甜菊茶
甜品又係一餐飯的序幕,揀左比較light一d既芒果葩菲。
芒果葩菲
葩菲係椰子味,入口有小小椰肉,而且有濃濃既椰味,感覺同食緊椰青無分別,好真材料呀!芒果糖味同椰香mix埋好fresh...食到底仲有小小椰汁糯米,好貫徹泰菜甜品特式~~~
另外朋友們分別點左3款不同的甜品都好美味!!
P.S:因為餐廳座位有限,想食既朋友記得訂左位先!!!
2014-06-24
薄切三文魚
泰式河蝦冬蔭公湯河粉
芒果葩菲
露露除左鍾意行街shopping之後,最鍾意就係約姊妹們去品嚐美食!今次就約左一班好姊妹Mandy, Kayiu, April一齊去品嚐泰國菜!位於中環IFC的<< Greyhound Café>>是一間西式化的泰國餐廳!‧曾獲《Fortune》雜誌評為最熱門餐廳‧提供簡單創新的泰式及國際美食今次露露一早book左位, 所以唔洗等,(因為<< Greyhound Café>>平日都好多人黎食,所以建議book位先)一黎到已經見到同一般泰國餐廳唔同,它的裝潢走現代的型格style!我地望樣menu樣樣都好想食,同姊妹一齊食野最開心, 因為人多可以大家share食,試多幾款菜式!睇下我地幾個叫左幾多野食, haha!!前菜方面我地選擇左:<<秘製辣肉醬手包粉卷>>露露最愛的前菜‧用生菜包住粉皮、秘製肉醬及辣汁,可以根據自已的口味去控制份量‧露露仲D.I.Y用粉皮夾住秘製肉醬及辣汁, 好似意大利雲吞的樣它的味道好清新, 帶有少少辣, 好開胃!!<<粟米蟹肉餅>>‧滿
露露除左鍾意行街shopping之後,
最鍾意就係約姊妹們去品嚐美食!
位於中環IFC的<< Greyhound Café>>
是一間西式化的泰國餐廳!
‧曾獲《Fortune》雜誌評為最熱門餐廳
‧提供簡單創新的泰式及國際美食
今次露露一早book左位, 所以唔洗等,
所以建議book位先)
一黎到已經見到同一般泰國餐廳唔同,
它的裝潢走現代的型格style!

我地望樣menu樣樣都好想食,
同姊妹一齊食野最開心, 因為人多可以大家share食,
試多幾款菜式!
睇下我地幾個叫左幾多野食, haha!!
前菜方面我地選擇左:
<<秘製辣肉醬手包粉卷>>露露最愛的前菜
‧用生菜包住粉皮、秘製肉醬及辣汁,
可以根據自已的口味去控制份量
它的味道好清新, 帶有少少辣, 好開胃!!
<<粟米蟹肉餅>>
‧滿滿蟹肉&粟米粒
廚師火喉控制得好好, 炸得酥脆可口, 但一D都唔油膩,
再配上甜酸醬, 醒神開胃
<<薄切三文魚>>
‧三文魚配上泰式辣汁,用泰式辣汁帶出三文魚的鮮味,
非常特別&創新的配搭
(如果不愛辣的朋友建議唔好包蒜片)
<<招牌脆炸單骨雞翼>>
‧好方便女仔食的一道菜,
‧味道方味較淡, 可以再濃D

主菜方面:
<<泰式牛肉意大利麵>>
‧西式的烹調方法
‧整體味道唔錯, 只係比較有少少油
<<鮮蝦炒金邊粉>>
‧新鮮彈牙的鮮蝦
‧金邊粉酸酸甜甜, 而且炒得乾濕適中,
再拌埋花生粒碎及辣椒粉, 十分醒精開胃
<<軟殼蟹墨汁意粉>>
‧軟殼蟹好鬆脆
‧墨汁意粉煮得好入味
<<泰式河蝦冬蔭公湯河粉>> 露露的最愛
‧湯酸酸的帶點辣, 好正!! 露露最愛冬蔭公湯
‧大蝦新鮮彈牙, 河粉亦煮得好入味!

飲品方面:
露露選擇左<<藍蘭豆甜菊茶>>,
平時好少飲熱飲的我一飲就愛上了它!
它的顏色係紫色, 好特別!
陣陣的菊花香味, 再加入蜜糖, 甜甜的!
其他姊妹就選擇左<<特色檸檬茶>>,
(露露都偷飲左幾啖)
它同一般的檸檬茶唔同, 它的冰塊都係用檸檬茶雪的,
唔會好似平時禁比d冰沖淡左d味,
而且仲加左青檸汁, 好好飲!

當大家都食得好飽時, 一見到甜品又好興奮!
果然女人係有2個胃呢!
之後我地好瘋狂地試左5款甜品!!
Mandy點左<<香蕉芭菲杯>>
Apil的<<芒果芭菲>>
Kayiu點左<<鮮製蘋果金寶>>
呢個好特別, 甜甜的蘋果加上餅碎,
口感好創新!!
莓莓控的露露當然選擇<<野莓千層蛋糕>>!!
甜甜的果醬再配微酸的紅莓,
蛋糕&cream一層一層,
每食一啖都feel得好幸福, 大愛呢!!
今次食得好開心, 環境優雅, 食物水準高,
而且職員服務態度好好, 我地又講又笑禁係<< Greyhound Café>>渡過左差唔多2個幾小時!
下次要猜男友黎食先! >3<
2014-06-24
  • <<泰式河蝦冬蔭公湯河粉>>
  • 凍檸茶
  • 秘製辣肉醬手包粉卷
  • 野莓千層蛋糕
  • 藍蘭豆甜菊茶
看過不少有關 Greyhound Cafe 的分享,這次友人相約豬豬到中環 IFC 分店品嚐,看看水準是否如大家所說般好。店內的陳設簡約,氣氛輕鬆,適合良朋相聚。我們被安排入坐最埋邊的小房間內,可以安靜交談。餐牌上的刻字說:『人生旅途上充滿著不同的畫面、地方、故事和美食。』這個說法絕對正確,也和豬豬的箴言及座右銘非常吻合。因此對此餐廳自然多了一份親切感。先來的是 Greyhound Cafe 特色檸檬茶。端來時才倒入玻璃杯中,由次可以感覺到餐廳的服務誠意。這個檸檬茶的最大特點就是冰粒也是結了冰塊的檸檬茶,因此喝到最後段,冰塊溶解時,檸檬茶也不會被溝淡了。餐廳採用的青檸檬,和我們平日使用的黃檸檬味道明顯不同,多了一點青澀的新鮮感。兩道前菜當中,豬豬比較喜歡這道鮮蝦牛油果沙律。沙律醬夠香滑,鮮蝦和牛油果的比例剛好,配上底層的草香味火箭菜,一流的享受。接著就是友人喜歡的脆炸粟米蟹肉餅。粟米明顯易見,不過蟹肉真的不容易被發現。粟米蟹肉餅炸得甘香脆口,配上泰式甜酸汁,是不錯的小吃。主菜點了鮮蝦辣椒膏炒飯,配上辣椒粒浸的魚露、青檸汁、脆豆乾、蝦乾及青木瓜絲進食。鹹鹹酸酸辣辣脆脆的,口感新鮮美味。幸

鮮蝦牛油果沙律
脆炸粟米蟹肉餅
主菜點了鮮蝦辣椒膏炒飯,配上辣椒粒浸的魚露、青檸汁、脆豆乾、蝦乾及青木瓜絲進食。鹹鹹酸酸辣辣脆脆的,口感新鮮美味。幸好青辣椒粒只放一旁,可以自行加入飯中伴吃,因此飯並沒想像般辣。即使如豬豬般只能吃少辣的人,也有機會品嚐此美味了。
鮮蝦辣椒膏炒飯
另一主菜是軟殼蟹墨魚汁麵。被字面所騙,還以為這道菜是麵條伴以墨魚汁,結果是採用以墨魚汁製的麵條做成。不過軟殼蟹炸得香脆,麵條爽滑也算是補償了豬豬的失望。唯一美中不足的,是炒這麵時用油較多,吃下去比較油膩。
軟殼蟹墨魚汁麵
期待已久的甜品終於出場了。這新鮮椰子千層蛋糕同時滿足了豬豬愛吃鮮椰肉及軟滑 Pancake 的慾望。值得一提的是,此蛋糕的忌廉量一般,也不算甜,吃下去的罪咎感自然沒有那麼強烈。(又想瘦又想吃甜點的矛盾人再度登場。。。)
新鮮椰子千層蛋糕
友人所點的鮮製蘋果金寶,沒有想像般好吃。底層的切件蘋果太大件了,和面層的香甜金寶相差很遠呢。感覺上下兩層是兩個不相往來的鄰居,要分開獨立品嚐。
鮮製蘋果金寶
整體來說,這一餐的食物味道和質量還可以,下次再嚐的話,要好好問清楚製作方式才決定點那道菜比較安全呢。
此外,如果店內的桌子可以大一點就更好了。因為我們點的食物也不少,盛菜的盤子又很大,上菜時差點放不下呢。
2014-06-21
鮮蝦牛油果沙律
脆炸粟米蟹肉餅
鮮蝦辣椒膏炒飯
新鮮椰子千層蛋糕
這天相約了朋友去了IFC 吃晚餐,如果我不知道吃什麼的情況下,我一般都會挑一家我吃過的餐廳,感覺安全一點嘛~說真,IFC 內吃飯真的有點貴,絕對談不上平的!Greyhound Cafe 相對地是走中平價的路線,數百元已經吃到一頓不錯的晚餐,很不錯了,難怪我會一去再去的~鮮蝦牛油果沙律 (HK$118)友人沒有再吃紅肉後,食物的選擇變得少了~而且她要吃更多的菜,令到身體更健康,所以她點了這個Rain 是不吃菜的,所以我沒吃~脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬 (HK$88)香口的東西都是 Rain 的心頭好,一定不能錯過的~朋友總是說 Rain 口味就如同一個長不大的孩子一樣...天氣太熱,胃口變得不太好,但酸酸甜甜會令人很開胃,有機會一定要試下如何做...嘻~鮮蝦辣椒膏炒飯 (HK$118)其實 Rain 蠻喜歡吃炒飯的,這兒做的炒飯很好吃...沒有令我失望,少少辣讓我更喜歡~左上的是青木瓜,友人說也很好吃!鮮蝦很爽口,我偷偷吃了兩隻...哈哈哈,不過真的很不錯~右下應該是咸蛋,炒飯跟咸蛋混合後意外地夾啊~軟殼蟹墨魚汁麵 (HK$118)軟殼蟹一如已往是很好吃,外殼脆身,很棒!但是墨魚汁麵就只是一
我一般都會挑一家我吃過的餐廳,感覺安全一點嘛~
說真,IFC 內吃飯真的有點貴,絕對談不上平的!
Greyhound Cafe 相對地是走中平價的路線,
鮮蝦牛油果沙律 (HK$118)
友人沒有再吃紅肉後,食物的選擇變得少了~
而且她要吃更多的菜,令到身體更健康,所以她點了這個
Rain 是不吃菜的,所以我沒吃~
脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬 (HK$88)
香口的東西都是 Rain 的心頭好,一定不能錯過的~
朋友總是說 Rain 口味就如同一個長不大的孩子一樣...
天氣太熱,胃口變得不太好,但酸酸甜甜會令人很開胃,
有機會一定要試下如何做...嘻~
鮮蝦辣椒膏炒飯 (HK$118)
其實 Rain 蠻喜歡吃炒飯的,這兒做的炒飯很好吃...
沒有令我失望,少少辣讓我更喜歡~
左上的是青木瓜,友人說也很好吃!
鮮蝦很爽口,我偷偷吃了兩隻...
哈哈哈,不過真的很不錯~
右下應該是咸蛋,炒飯跟咸蛋混合後意外地夾啊~
軟殼蟹墨魚汁麵 (HK$118)
軟殼蟹一如已往是很好吃,外殼脆身,很棒!
但是墨魚汁麵就只是一般,墨汁味不夠濃,
變得跟普通麵沒兩樣~有點失望~
Apple Crumble 是 Rain 蠻期待的一件甜品
因為之前吃到的甜品也很棒,所以我更期待了~
他們家的餅碎做得很好,脆卜卜、牛油味重,不用添加煉奶也OK..
但是,蘋果可以做得更好,有濃濃的玉桂味,
如果減輕一點可以吃到蘋果的味道就更好
而且可以的切得細少一點會更好,因為現在太大塊難以配合餅碎一起吃,
要各有各吃,變得相當奇怪...
Iced Cocoa (HK$35)
巧克力不算是濃郁,牛奶會比較重,
我個人會比較喜歡濃郁的巧克力~
2014-06-06 2790 浏览
同好耐冇見嘅朋友相約於IFC睇戲,最近既餐廳非greyhound 莫屬啦~其實我第一次嚟食,之前淨係係openrice見大家比嘅comments都不錯,今次終於有機會嚟試喇~叫左幾個comment不錯的小食同埋一個飯來share, 想不到第一樣來到的食物便是飯而不是小食… lol 忘了飯的名字了… 會來得這麼快應該是一早弄好的吧!因為飯是涼的… 而蝦是暖暖的而已… 小吃方面我們叫了單翅雞翼、粟米蟹肉餅、還有一個牛肉粒的 (又忘了名字… >< )單翅雞翼不錯,非常香口,最重要是吃得非常方便嘛!粟米蟹肉餅啖啖蟹肉,配上甜甜的粟米~還配有泰式的酸甜醬的,但我吃不了辣,所以只點了一點點已受不了(其實味道很好的啦…!) 這個是牛肉粒,一粒粒的方便呑吃,而且不會過熟,所以肉質很軟!上面的香料很香,有蒜的味道,還有一點點辣…… 一點點而已啦~ 而且很好吃,我有把它吃光光!甜品!芒果芭菲!上面是 coconut sorbet,中間有芒果肉,最下面是糯米飯!! 這樣吃"椰汁糯米飯"很有趣!不過中間的芒果肉偏酸… 上面的coconut sorbet不夠力蓋過它的酸味呢.....

單翅雞翼不錯,非常香口,最重要是吃得非常方便嘛!

2014-05-10 4805 浏览
餐廳內既設計幾特別,有好多鐵線繞成既裝飾作品令成間餐廳有點藝術氣息,而又不止於常見既油畫復古風蝶豆花茶就係為左佢而黎!好耐之前見到雜誌寫有藍色既茶已經好想試味道微苦,良久後刪有少許回甘色水係我好中意既深藍(Y),感覺好舒服好Calm聽講加蜜糖就會變紫色,但我唔係好中意飲甜既野,都係睇人地D相算XDDDDDPink Journey果味清香醒胃,冰凍程度適中,入口十分清爽解熱除左草莓既酸甜味之外,仲有微微既蘋果香可惜已經食完野飽哂,如果唔係黎個單骨雞翼都唔驚肥膩:^)
餐廳內既設計幾特別,有好多鐵線繞成既裝飾作品
令成間餐廳有點藝術氣息,而又不止於常見既油畫復古風
蝶豆花茶
就係為左佢而黎!
好耐之前見到雜誌寫有藍色既茶已經好想試
味道微苦,良久後刪有少許回甘
色水係我好中意既深藍(Y),感覺好舒服好Calm
Pink Journey
果味清香醒胃,冰凍程度適中,入口十分清爽解熱
除左草莓既酸甜味之外,仲有微微既蘋果香
可惜已經食完野飽哂,如果唔係黎個單骨雞翼都唔驚肥膩:^)
  • butterfly pea tea
2014-05-08 4363 浏览
Happy Firday,忙碌了一個星期,終於到了我最期待的星期五,可以相約姐妹們邊聊天邊吃餐好的,但由於我是個沒主見的孩子,所以就請好友來推薦好吃的餐廳!今次好友帶我來到位於IFC的Greyhound Cafe 吃泰國菜,對我這個路痴來說,這裡的交通真的很方便!馬上分享當天的美食吧!
香草辣椒炒雞肉碎配白飯
2014-05-06 4639 浏览
作為新界妹,平時甚少在中環食晚飯,難得相約友人於中環開餐飯聚,當然想試點有特色、又未試過的。最後就揀了地點非常方便的 IFC Mall 內的Greyhound Cafe!因為裝潢格局是西餐廳、Cafe式,誰知是吃泰菜的!!(這樣就成功引起了我們的好奇心想試了!)XD點餐後,最快上檯的是飲品 --- 特色檸檬茶(知道我們吹水吹到口渴了嗎?!)第一啖,噢!! 好酸的青檸味,而且茶偏濃,合起來有點澀口~~負評?! 不。當擺一會待冰稍融了,味道便剛剛好!!濃茶跟青檸酸味都變淡了,但整個喝下去,茶的濃度及甜酸度都剛好,冰涼舒心,讚!這個做法就不怕放久了就變得太淡、不好喝!上菜效率頗快呀~ 飲了數啖特色檸檬茶,再聊一會,頭盤 脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬 上檯,剛好讓我治一下在打鼓的胃。賣相很好,炸到一塊金黃色的,而且沒有炸得太乾,粟米蟹肉餅還是juicy的!配上甜酸醬,超開胃的,一口接一口,卻愈食愈餓的感覺! XD不過,蟹肉份量較少,不是太吃得出來呢~~食脆炸粟米蟹肉餅愈食愈餓之際,第二個頭盤 --- 招牌脆炸單骨雞翼平常出街跟朋友叮飯都盡量避免order雞翼,因為食得不方便,免得食相趕客~好在這是單
作為新界妹,平時甚少在中環食晚飯,
難得相約友人於中環開餐飯聚,當然想試點有特色、又未試過的。
因為裝潢格局是西餐廳、Cafe式,誰知是吃泰菜的!!
(這樣就成功引起了我們的好奇心想試了!)XD
特色檸檬茶
點餐後,最快上檯的是飲品 --- 特色檸檬茶
(知道我們吹水吹到口渴了嗎?!)
負評?! 不。當擺一會待冰稍融了,味道便剛剛好!!
這個做法就不怕放久了就變得太淡、不好喝!
脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬
上菜效率頗快呀~ 飲了數啖特色檸檬茶,再聊一會,
配上甜酸醬,超開胃的,一口接一口,卻愈食愈餓的感覺! XD
不過,蟹肉份量較少,不是太吃得出來呢~~
招牌脆炸單骨雞翼
好在這是單骨雞翼,食起來就方便得多,又不用自己動手拆骨!
味道也不錯,外皮脆而肉嫩。小小的一隻,一啖放進口,剛剛好!
鮮蝦炒金邊粉
吃完頭盤,到主菜 --- 鮮蝦炒金邊粉。
味道調得剛好,不過咸過甜,鑊氣夠,蝦也入味,食不到冷藏的雪味。
而且配粉多,拌著吃更滋味呢~~ 尤其是我喜歡食那些花生!
em...但就是份量較少呀~
泰式牛肉意大利麵
另一主菜 --- 泰式牛肉 ( / 雞 / 海鮮) 意大利麵!
這個我和友人都覺得比較遜色。
意大利麵偏硬偏油,牛肉韌而無味。
而且香料味較奇特,不是人人可以接受。
芒果芭菲
最後又是我至愛的甜品時間喇~
見在openrice的食評不錯,就點了一個芒果芭菲。
果然沒有讓人失望!
上層的椰子雪葩,椰香味濃,而且十分清新。
中層是甜甜的芒果。
下層是讓我意想不到的糯米飯!!
中下層位合併便是我愛的芒果糯米飯!! omg~~ 太好味喇!!
下一次再來必定order!
鮮製蘋果金寶
另一個甜品是 鮮製蘋果金寶~
基於本身對蘋果的喜愛就點了,但還是第一次食Apple Crumble呀!
煉奶是分上的,隨個人口味加多或少。
面層的餅碎還是脆的,而且有暖暖的蘋果粒,吃起來挺過癮的。
但有點過甜喇,因為太"溜" 了,我跟友人兩個share也沒法吃光!

整體 Greyhounf Cafe是值得推薦,味道是不錯呀~
特別是脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬 及芒果芭菲,回味無窮呢~~
而且菜式都比較有特色,而且地點又方便,
下次約會/約飯聚可以再挑這間~~
2014-04-30
2014-05-04 3757 浏览
遊歷完淺水灣後坐巴士到中環,在ifc 閒逛了一會,就想說難得出城,不如吃完晚飯再回去!找尋了一會,就找上了這間餐廳,因為時間尚早(才6:35 pm ) 所以不用等位,但要我們7:30 交枱。牛柳粒 牛柳切粒,放在一片片青瓜片中,再放上泰式醬汁和炸蕉葉。牛柳6成熟,十分juicy  ,一點也不鞋; 醬汁酸酸辣辣,很開胃,但是有點過咸了;青瓜爽而甜,很新鮮;蕉葉炸得不夠,淋淋的來這就前菜的時候,侍應小姐差點把這碟菜給了隔離枱,當隔離枱說沒有點時: 我們:應該系我們架她:哈?我們 (加大聲):應該系我們架她(樣子開始不耐煩)哈?你講咩話?我們 (再大聲D):我地有點丫她(開始黑面 +加大聲): 你講咩丫!?我們(最大聲): 我地有點丫!她才肯放下那碟送,然後轉身就走!吃完前菜後,意粉仍然未到,我們懷疑他們又把我們那碟意粉給了隔離枱。於是我們便催了催他們,但那個侍應又好像聽不明白我在說什麼似的,我問:唔該,我地個pasta 好耐都未到,可唔可以幫我地睇睇?侍應先生:哈?我問: 我地個意粉好耐都未到,可唔可以幫我地睇睇?侍應先生:咩野?我問:可唔可以幫我地催催個意粉?侍應先生:⋯⋯過左一段時間,
牛柳粒
牛柳粒

我們:應該系我們架
她:哈?
我們 (加大聲):應該系我們架
她(樣子開始不耐煩)哈?你講咩話?
我們 (再大聲D):我地有點丫
她(開始黑面 +加大聲): 你講咩丫!?
我們(最大聲): 我地有點丫!

她才肯放下那碟送,然後轉身就走!

侍應先生:哈?
我問: 我地個意粉好耐都未到,可唔可以幫我地睇睇?
侍應先生:咩野?
我問:可唔可以幫我地催催個意粉?
侍應先生:⋯⋯

過左一段時間,有另一個侍應先生走來問我們點了什麼,因為同事好像落錯了單,我們就復述一次,他說會再幫我們落單。結果過了一段時間,還是未來。我們又再催一次,同樣都是說pasta ,同樣都是給我們'哈?' 作回應⋯⋯於是我們問他是不是漏單,他瞪大眼話:唔系!1 分鐘後到!
我地心唸你漏左就漏左啦⋯⋯
煙肉蘑菇卡邦尼意粉
終於都來了~ 老實說,這個意粉真是弄得不錯,光是香氣已令人流口水,意粉是al dente 的;白汁香甜帶忌廉香;煙肉香口;美中不足是蘑菇很少,份量也偏細⋯⋯

食到7:00到,出面大排長龍,但裡面有很多空位⋯⋯

總結
侍應們怪怪的,落單混亂,收碟其快,又不問我們吃完未就收碟,好像想趕我們走似的;而且好似成日都不明白我們的話甘;整體氣氛很詭異,讓人很想趕快吃完離開⋯⋯
2014-05-03
煙肉蘑菇卡邦尼意粉
印象中是極少吃泰國菜的, 無它只因不吃辣, 怕沒東西可吃囉,原來都有好多選擇喎, 請原諒我的後知後覺耶~幾天前就約了相熟 blogger 一齊去食飯,是位於中環 ifc 的 greyhound cafe,單看裝潢真的看不出是吃泰國菜的, 其實會不會是我太遲鈍,現在的已是這格調的呢, 麻煩告知一下, 不想太失禮唷~於香港站 F 出口再走一小段路就是了, 不難找到丫,門口已有人在等位, 我們有預訂了桌子, 所以一到達就可入內囉,暗暗的燈光, 舒適的環境, 牆上還有些壁畫, 簡單得來又不會太沉悶呢,上菜時間亦不用等太久, 沒耐性的人最怕就是等等等啊~首先來的是飲料, 我是個蠻喜歡嘗試特式東西的人,所以看名字已會選藍蘭豆甜菊茶, 經理說像藍莓的顏色,添加蜜糖後會變成紫色, 好有趣耶, 什麼也不加時有濃郁的茶味,但又不太像紅茶這般, 加上蜜糖後便成了香甜的茶,還會有添加服務, 個人比較喜愛什麼也不加呢~特色檸檬茶連冰也是由檸檬茶製成的, 所以有著香濃味道丫~薄切三文魚片配泰式辣汁平時不吃蒜頭的, 因很怕它的味道, 試過後又不錯喎,其實蒜頭是好東西, 亦可殺菌, 所以給我全部清掉, 真是史無前例啦
原來都有好多選擇喎, 請原諒我的後知後覺耶~

幾天前就約了相熟 blogger 一齊去食飯,
是位於中環 ifc 的 greyhound cafe,
單看裝潢真的看不出是吃泰國菜的, 其實會不會是我太遲鈍,
現在的已是這格調的呢, 麻煩告知一下, 不想太失禮唷~
於香港站 F 出口再走一小段路就是了, 不難找到丫,
上菜時間亦不用等太久, 沒耐性的人最怕就是等等等啊~
藍蘭豆甜菊茶
首先來的是飲料, 我是個蠻喜歡嘗試特式東西的人,
所以看名字已會選藍蘭豆甜菊茶, 經理說像藍莓的顏色,
但又不太像紅茶這般, 加上蜜糖後便成了香甜的茶,
還會有添加服務, 個人比較喜愛什麼也不加呢~
特色檸檬茶
連冰也是由檸檬茶製成的, 所以有著香濃味道丫~
薄切三文魚片配泰式辣汁
平時不吃蒜頭的, 因很怕它的味道, 試過後又不錯喎,
其實蒜頭是好東西, 亦可殺菌, 所以給我全部清掉, 真是史無前例啦,
汁是有點辣, 但很易入口, 連我一向不喜辣的也接受到,
還可讓三文魚更加 juicy 嘛~
秘製辣肉醬手包粉卷
秘製辣肉醬手包粉卷
材料有大片生菜、粉皮、肉醬及辣汁, 可以自已動手配搭耶,
像我便喜歡多多肉醬再加點辣汁, 成了美味可口的食物囉,
這個頭盤也算滿足的呢, 很適合三五知已一起品嚐嘛~
鮮蝦炒金邊粉
除了有鮮蝦還有蝦乾, 鮮蝦不算很鮮美, 但蝦乾的煙韌是未嚐過的,
而且沒有一般的咸味, 原來蝦乾也可以有不一樣的味道嘛,
金邊粉酸酸甜甜的很醒胃, 不知不覺就整碟吃下喇,
碟角還有花生粒碎及辣椒粉給自行添加丫~
泰式河蝦冬蔭功湯河粉
泰式河蝦冬蔭功湯河粉
酸酸的帶點辣, 像我不好辣的來說, 是很易入口, 河粉也算入味,
而且有咬口唷~
野莓千層蛋糕
到最令我興奮的甜品喇, 超級愛莓系的人當然是點野莓千層蛋糕啦,
單看賣相也心花怒放, 有點不捨得弄亂它的圖案唷,
新鮮藍莓配以同系醬汁, 我已被它溶化了,
還有芝士及忌廉配搭得剛好, 不會過甜或太膩, 好味好味丫,
我實在是太愛吃莓系甜品了~
鮮製蘋果金寶
蘋果滲透著酸酸的味道, 加上餅碎, 使 2 者配得剛好呀~

除了頭盤有點略貴外, 主菜、甜品價錢也算合理,
加上環境及食物質素, 我以後出街食飯, 多了一個選擇啦~

题外话/补充资料: 如果不想等位, 就記得預先訂位喇~
2014-04-29
2014-05-03 2819 浏览
Happy Friday與朋友逛街來到IFC食泰國菜這家之前看到評價不錯,而且與傳統泰國茶有點不一樣所以就來試試看薄切三文魚配泰式辣汁見很多人都推薦,是必點的小食,三文魚配泰式辣汁非常特別而且泰式辣汁可帶出三文魚的鮮味,不錯招牌脆炸單骨雞翼寫明招牌就要試下啦,但食落沒什麼特別,只係單骨處理非常方便雞肉也keep到鮮嫩脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬這個很好吃,內裡有滿滿的粟米粒,而且炸得酥脆可口,但一點都不油膩,配上甜酸醬,十分開胃軟殼蟹墨汁意粉失望之選,意粉又硬又鹹,最重要個軟殼蟹完全炸得不酥脆,係腍嘅,好似攤涼咗咁香草辣椒炒豬肉碎配白飯泰式拋豬肉配上流黃蛋混白飯,少少辣味非常惹味,而且不會太乾,汁也滲透入白飯中泰式牛肉意大利麵牛肉非常鞋,意粉還不錯,但吃不出泰式味道椰子千層蛋糕我本身對椰子不太熱愛,但這個椰子千層蛋糕卻令我有驚喜到內裡夾滿鮮椰子肉,椰香非常濃,而且不太甜,好清爽野莓千層蛋糕野莓酸酸甜甜的配上千層蛋糕可中和蛋糕的甜膩感芒果芭菲底層加入了糯米飯,很有泰式味道,加上清新的芭菲,非常順口及解膩整體來說都還可以接受,新式的泰國菜有別傳統風味,沒有泰式的嗆辣重口味,不吃辣的朋友也可以接受
Happy Friday與朋友逛街
來到IFC食泰國菜
這家之前看到評價不錯,而且與傳統泰國茶有點不一樣
所以就來試試看
薄切三文魚配泰式辣汁
見很多人都推薦,是必點的小食,三文魚配泰式辣汁非常特別
而且泰式辣汁可帶出三文魚的鮮味,不錯
招牌脆炸單骨雞翼
寫明招牌就要試下啦,但食落沒什麼特別,只係單骨處理非常方便
雞肉也keep到鮮嫩
軟殼蟹墨汁意粉
軟殼蟹墨汁意粉
泰式牛肉意大利麵
牛肉非常鞋,意粉還不錯,但吃不出泰式味道
椰子千層蛋糕
我本身對椰子不太熱愛,但這個椰子千層蛋糕卻令我有驚喜到
內裡夾滿鮮椰子肉,椰香非常濃,而且不太甜,好清爽
野莓酸酸甜甜的配上千層蛋糕可中和蛋糕的甜膩感
芒果芭菲

整體來說都還可以接受,新式的泰國菜有別傳統風味,沒有泰式的嗆辣重口味,不吃辣的朋友也可以接受得到!
但服務就較為不太滿意,我們入座半小時都沒有送上水來,還要叮嚀兩次才送來。
另外未食完就急忙般想收拾碟子,幾度同他們說我們還要吃的,明明還有一半未食就係咁問仲要唔要?是很趕住收工是不是?服務態度真的有待改進!
芒果芭菲
一直想要跟朋友一起吃飯相聚一下.大家也都愛吃泰菜呢~~所以最近天使便跟好姊妹們一起來到了位於中環的Greyhound Cafe ^^由於預先訂了位置, 所以很快便可以入坐了. 當天時間大約是晚上7:30 .(溫馨提示一下. 因為這家店很受歡迎, 所以到場時己有十人左右在等侯中.所以大家最好先預早訂位呢 ^^ )坐在店最入邊的位置. 舒適的沙發坐得很舒適呢~整個餐廳環境也有著微黃的燈. 給人舒服溫暖的感覺 ~桌上的小蠟燭, 感覺更加有情調耶 ~坐下之後立即來看看MENU, 大家一起研究吃什麼美食嚕~點了餐之後, 很快便送上飲品了.我點了Greyhound Cafe 的特製檸檬茶.這杯檸檬茶比日常的有點不一樣, 有著一種香料的味道呢~喝下去味道會比較濃郁的說, 感覺蠻特別的 ^^朋友點了的藍蘭豆甜菊茶.加了蜜糖之後會變了紫色. 喝上去甜甜的帶有菊香,在最後會有一種豆味.不過天使個人比較愛喝特製檸檬茶多一點呢.薄切三文魚配泰式辣汁這一款天使很喜歡呢! 三文魚肉質新鮮, 配著泰式辣汁吃下去,感覺好像吃生蝦似的但口感更肥美, 是一道很惹味而不會過辣的開胃頭盤之選.招牌脆炸單骨雞翼由於是單骨的關係
一直想要跟朋友一起吃飯相聚一下.
大家也都愛吃泰菜呢~~
所以大家最好先預早訂位呢 ^^ )
坐在店最入邊的位置. 舒適的沙發坐得很舒適呢~
整個餐廳環境也有著微黃的燈. 給人舒服溫暖的感覺 ~
桌上的小蠟燭, 感覺更加有情調耶 ~
坐下之後立即來看看MENU, 大家一起研究吃什麼美食嚕~
點了餐之後, 很快便送上飲品了.
我點了Greyhound Cafe 的特製檸檬茶.
這杯檸檬茶比日常的有點不一樣, 有著一種香料的味道呢~
喝下去味道會比較濃郁的說, 感覺蠻特別的 ^^
朋友點了的藍蘭豆甜菊茶.
加了蜜糖之後會變了紫色. 喝上去甜甜的帶有菊香,
招牌脆炸單骨雞翼
由於是單骨的關係, 所以對女士來說吃上去更便利呢!
雞翼吃上去皮炸得脆口而肉質不會太老, 是適合主菜前吃的小食之選呢!
脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬
炸的脆口而不會過油, 吃下去每一口都有著甜甜的粟米,
雖然蟹肉味不算太突出, 不過整體配上甜酸醬一起吃蠻可口的, 也是不錯之選.
接著便到主菜出場了~
軟殼蟹墨魚汁麵
天使覺得軟殼蟹弄得不錯, 外殼吃上去微暖而脆脆的.
不過墨魚汁麵便咸了一點呢, 如果味道淡一點便更好了.
泰式豬肉碎配白飯
有著一塊半生熟的雞蛋, 吃前先把雞蛋混合白飯之後再吃.
這一道味道剛剛好, 朋友們都表示這個主菜是最喜歡之選. ^^
然後到大家最愛的甜品了~
椰子千層蛋糕, 看樣子也知道很足料吧!
吃下去每口都是新鮮的椰肉, 是清新的蛋糕之選!

不過天使最愛是這款~~~
野莓千層蛋糕
看到草莓醬配合著已覺得視覺上很滿足了~
吃下去甜甜的醬再配微酸的紅莓和蛋糕.
是十分討好而值得再點的蛋糕呢! 個人推介這一款甜品~~~
芒果芭菲杯
這一個甜品也是做得出色, 芭菲是椰子味的,
芒果肉甜甜的令人忍不著吃完又再吃!
在杯底下的是糯米飯, 整個配合起來真的很美味,
就像吃新式的冰凍版芒果糯米飯的FEEL啊 ~
值得一讚的是他們的甜品做得出色.
當晚天使看到也有不少3-4位的女生來這兒吃飯談天呢!
天使認為這兒是不錯的姊妹們gathering 之選~~
是次吃得很滿足的一餐, 每人除開大約3百多一位吧

走的時侯經理也都很有禮的說感謝 , 令人好感大增 ^^
  • 薄切三文魚配泰式辣汁
  • 芒果芭菲杯