2014-07-05 1324 浏览
夜晚去完原创坊睇熊猫,又热又攰 (爬上半山呀老细),谂住八点几去IFC食Greyhound cafe应该唔洗点等啦,点知.去到.要.排.队.ok...应该系好好食先咁多人捧场,就排队食你,想当年咖啡弄三个钟都系咁排 (永垂不朽的排队好例子)。排紧队既时间都唔系白过,男友和我努力做research,睇下咩菜式最好食,发现每间Greyhound Cafe既每个食评,叫既菜式都差唔多,我俩称之为:Openrice套餐。排左半个钟先入得,建议想食唔想排的你六点前或九点后先好黎食,呢个段时间黎唔洗排。坐底快眼睇完Menu,决定就叫个openrice套餐。菜式如下:单骨鸡翼睇落份量好少,但两个人食就唔少啦!鸡翼炸得香脆,无乜软骨位,好食之余又方便进食,正。炸粟米蟹肉这个更好食!炸粉唔多,望落去同咬落去都唔油,入面好香粟米味,最紧要系蟹肉够爽口,醮埋泰式辣酱酸酸辣辣就更惹味了。大虾带子墨汁面初时睇餐牌以为系有墨鱼汁伴面,点知上台时无㖞,味道仲好惊喜!酸中带点微辣,非常醒胃,而且愈食愈辣,愈辣愈想再食,令人有种要独霸成碟慢慢食的冲动,墨汁味呢,其实无乜,至于大虾同带子,爽口可是份量好少,每款两三粒,大

大虾带子墨汁面
初时睇餐牌以为系有墨鱼汁伴面,点知上台时无㖞,味道仲好惊喜!酸中带点微辣,非常醒胃,而且愈食愈辣,愈辣愈想再食,令人有种要独霸成碟慢慢食的冲动,墨汁味呢,其实无乜,至于大虾同带子,爽口可是份量好少,每款两三粒,大伙人share食就分唔均啦。
野莓千层蛋糕
完满既套餐(!)点少得甜品,Greyhound提供既款款都好靓好好食咁,千挑万选最后拣了野莓千层蛋糕,上台时真系靓到哗哗哗哗哗(什么鬼形容词...),唔影十八万张相枉为港女,味道更加系正正正正正... 野莓酱酸酸甜甜,千层蛋糕甜而不腻,pancake皮同cream的份量适中,中间夹住微酸野莓,味道更多层次,食完无饱滞感,真系神级推介此蛋糕!

整体食物质素非常满意!openrice套餐果然名不虚传!好少食泰国野食得咁满足,等半个钟值得晒....
等候时间
30 分钟 (堂食)