2021-02-23 0 浏览
星期六午餐时间嘅IFC人头涌涌所有餐厅都有食客排队等入座最後拣左greyhound食泰国野🇹🇭餐厅位於IFC中庭旁边落地大玻璃清楚睇到大晴天☀️同时有天然光透入餐厅装修简单有格调整体令顾客坐得好舒服😎用餐范围大容纳到好多顾客等左一阵就有位Menu选择好多小食、主菜甚至饮品都充满泰国风味同朋友两个食唔到太多野所以每人拣咗一个主食虽然佢地嘅甜品都好吸引🍰唯有下次先再帮衬😝海鲜冬阴功炒螺丝粉一上枱比大虾吸引肉质弹牙🦐🍤原本以为会有浓厚嘅冬阴功味可惜味道有啲淡😥红咖喱鸭肉饭鸭肉同配菜嘅份量适中由於饭偏乾身红咖喱汁略嫌唔够另外其他食评提到店员服务态度确实值得留意从头到尾无一位店员开口同过我地交谈😶感觉相当奇怪😅令到我地唔知应该用广东话定英文沟通
星期六午餐时间嘅IFC人头涌涌
整体令顾客坐得好舒服😎
用餐范围大容纳到好多顾客
等左一阵就有位

Menu选择好多
小食、主菜甚至饮品都充满泰国风味
同朋友两个食唔到太多野

无一位店员开口同过我地交谈😶
感觉相当奇怪😅
令到我地唔知应该用广东话定英文沟通

2021-01-14 576 浏览
放半日假,心情特别愉快,同女友 tea一下配合下心情先🥰🥰系IFC搵食,见到呢间泰式cafe推出咗二人下午茶餐,啱晒我哋🤣🤣又锺意食泰菜有锺意食甜品仲更加锺意饮咖啡添🤣🤣店舖内好大装修时尚感觉好relax!好精美🤩🤩头层系越式鲜虾鸡肉米纸卷同薄切三文鱼泰式辣汁、柚子沙律🥰三款都系开胃菜,特别喜欢薄切三文鱼,配这个泰式汁真系别有一番风味😌再来底层炸物为主。有单骨鸡翼,外脆内嫩!仲有泰式沙爹鸡柳,Thai feel出晒嚟呀🥳🥳沙爹汁唔错,完全系泰式嘅味道越式蟹肉春卷,脆卜卜都唔错喎第一次食泰式猪肉肠,香口又唔会太油!口感比较丰富粟米蟹肉配甜酸酱呢个都非常喜欢,加上粟米感觉比较健康😍主角啦招牌千层蛋糕,好creamy好香呀🥰🥰超薄超薄的一层一层,口感非常丰富,不比出名嘅饼店差海绵蛋糕🍰面头系非常香甜嘅士多啤梨,除咗卖相靓之外士多啤梨仲好甜添咖啡饮得出是即磨咖啡☕️非常之香,对於咖啡控嚟讲绝对系一杯好咖啡好丰富嘅一顿下午茶,卖相精美,丰富🥰
放半日假,心情特别愉快,
同女友 tea一下配合下心情先🥰🥰

店舖内好大装修时尚感觉好relax!

越式蟹肉春卷,脆卜卜都唔错喎

第一次食泰式猪肉肠,香口又唔会

太油!口感比较丰富

粟米蟹肉配甜酸酱
呢个都非常喜欢,加上粟米感觉比较健康😍

主角啦

好丰富嘅一顿下午茶,卖相精美,丰富🥰
食过Greyhound後发现环境食物都非常适合同fd庆生! ifc 分店可以对住个摩天轮食~一行两个女仔唔想食甘多淀粉,就唔叫主食,留俾蛋糕。泰式海鲜沙律$158 呢个乐有惊喜,配上泰式沙律酱汁酸酸辣辣又清爽,有带子、烧三文鱼肉、烧鲈鱼肉、鱿鱼、大虾 几足料开胃前菜。特色小食拼盘 $228一个拼盘已经满足多个”肉”望 单骨鸡翼、沙嗲、猪肉肠仔、虾丸、鱼丸。仲有几款酱汁及生菜作配搭,食晒原来都够饱。金不换炒蚬 $148 份量都几多,蚬肉肥美无沙。金不换香气浓烈外,辣辣地都几惹味。最後梗系要叫番件cake for celebration斑兰千层蛋糕 $78一层层都分别夹上满满忌廉同斑兰酱,食落顺滑又带斑兰香气,淋上附的斑兰酱食落口感更幼滑。红丝绒窝夫 $78红丝绒窝夫靓得黎外脆内软,入面仲有莓肉,又几好味!
食过Greyhound後发现环境食物都非常适合同fd庆生!

ifc 分店可以对住个摩天轮食~

一行两个女仔唔想食甘多淀粉,就唔叫主食,留俾蛋糕。

泰式海鲜沙律

特色小食拼盘

一个拼盘已经满足多个”肉”望
单骨鸡翼、沙嗲、猪肉肠仔、虾丸、鱼丸。
仲有几款酱汁及生菜作配搭,食晒原来都够饱。

金不换炒蚬 $148

最後梗系要叫番件cake for celebration
斑兰千层蛋糕 $78

红丝绒窝夫 $78

红丝绒窝夫靓得黎外脆内软,入面仲有莓肉,又几好味!
2020-11-18
庆祝纪念
2020-11-08 915 浏览
这个沙田和旺角店也去过,最深刻是它的柠檬茶,冰是用柠檬茶整的,所以饮到最後也不会淡。这个店的柠檬茶也是好味的。我们四人食:柚子沙律:可以的,没有偷工减料米纸卷:这个好味,加埋汁,好味原只鱿鱼:这个不够热,且肉比较实通菜:这个汁搞得刚好,有味道但不太浓,有辣但也是不太辣。鸭腿河:这个完全不能接受,肉「梅」无咩味猪颈肉:一般海南鸡饭:一般整体而言,食物不过不失。优点:位置方便缺点:可能楼面和传菜未够经验,欠一点礼貌,但明的。做饮食业是辛苦。
我们四人食:
柚子沙律:可以的,没有偷工减料
米纸卷:这个好味,加埋汁,好味
原只鱿鱼:这个不够热,且肉比较实
通菜:这个汁搞得刚好,有味道但不太浓,有辣但也是不太辣。
鸭腿河:这个完全不能接受,肉「梅」无咩味
猪颈肉:一般
海南鸡饭:一般
整体而言,食物不过不失。

优点:位置方便
2020-11-06 736 浏览
系国际金融中心食到平价泰国菜都几难得,呢间餐厅系香港有多间分店,感觉还可以😂👉 鲜虾炒金边粉金边粉好香和滑,虽然份量较少,但摆盘都算有心思,花生和辣椒仔放系旁边,客人可因自己的喜好而放几多配料😜👉 猪颈肉糯米饭卖相不错,糯米饭不是用盘装而是用小竹筐装,好得意!猪颈肉的份量都几多,都满意嘅😜

👉 鲜虾炒金边粉

👉 猪颈肉糯米饭
2020-10-17 921 浏览
今日本来想去IFC食个lunch。行过见到greyhound有位就入去坐。坐底一阵见无人来serve,咪举手叫两杯水罗。点知个waiter走埋来话:「点啊!你要咩!」「水?一阵先比!」。真系以为自己去左澳牛。好啦,见你态度差,打算叫第二个来招呼我。点知又系同一个waiter。佢行埋来,第一句就话:「点啊!要咩?讲得㗎啦!」如果唔系我叫佢「你可唔可以态度好少少」,佢都唔识收。真系好离谱。

好啦,见你态度差,打算叫第二个来招呼我。
点知又系同一个waiter
佢行埋来,第一句就话:「点啊!要咩?讲得㗎啦!」

如果唔系我叫佢「你可唔可以态度好少少」,佢都唔识收。

真系好离谱。
2020-10-12 621 浏览
由於疫情的关系,为食猫一族相信都好耐没有冲出香港去其他地方觅食。今日我就误打误撞来到ifc(中环)泰式cafe—greyhound cafe试一试,由於自私食(独自一人)我只系想试下味道,就叫咗一个泰式代表作:鲜虾炒金边粉(Phad Thai with Fresh Prawn),呢道金边粉好多材料,有洋葱、芽菜、豆腐、鲜虾、花生碎(好脆)、炸乾虾仔⋯最正系d虾🦐,好弹牙。而且食呢道菜一定要挤旁边的青柠,酸甜咸辣齐全呢道菜旁边的辣椒粉都好辣,大家在食嘅时候唔好一次过捞嗮如果你哋经过不妨试下,呢间泰式餐厅d野食味道都好正。
呢道菜旁边的辣椒粉都好辣,大家在食嘅时候唔好一次过捞嗮
如果你哋经过不妨试下,呢间泰式餐厅d野食味道都好正。
  • 鲜虾炒金边粉
2020-09-22 720 浏览
昨晚放工七点去买外卖🥡自取,点了精选一人餐,个餐有汤、带子芦笋香草宽面。加了招牌脆炸单骨炸鸡翼。还在餐里多加了$28元买一杯香茅茶。很不幸,带了一大袋食物回家後,拎出来时才发现,原来他们漏了香茅茶没有给我。依然觉得招牌脆炸单骨鸡翼系最好食嘅,带子芦笋香草宽面还可以接受。整体一般都合格。唯独是想不通我张单其实不是太多items, 只有四项食物,但竟然都漏咗饮品。搞到我而家又要刻意搵个时间睇吓会唔会返去呢间餐厅同佢讲声,到时再睇吓佢会唔会帮我跟进到。

外卖自取
  • 招牌脆炸单骨鸡翼
2020-09-12 446 浏览
喺呢度食完野就肚痛了. 环境同餐具都极不卫生, 员工戴口罩都系拉低晒,戴左等於冇戴. 一去到啲餐具全部都有污迹,枱都系一摊水, 好似去咗茶餐厅咁.要求换过啲餐具俾我哋,态度都非常麻麻. 永远都唔会再去呢间 Greyhound

2020-04-30 1980 浏览
Greyhound is one of the busiest restaurant in IFC around lunch time. There’s always a long queue outside, as the food is really nice with reasonable price compared to other places in this mall. This time I went there at 12pm and waited for 20 mins to get a 2 people table. I ordered the Lobster Tom Yum Pasta, which is my favourite dish in Greyhound. The Tom Yum source is quite outstanding, the taste of both sour and spicy are both on point. And the lobster portion is huge as well! 100 marks to this pasta!
2020-04-11
2020-03-15 1459 浏览
之前去过新世纪广场吃过,食物觉得很好吃然後店员也服务很好.然後今天即兴去了IFC食,一开始店员的态度已经不好,可是我没有放在心上,但後来我有四个朋友加入他们,他们都是沟通英文。当他们点菜的时候,侍应竟然不停回答广东话又或者望着我要我翻译,这个都算,开始服务态度很差,朋友体验不好受,可是我的朋友还一直说thank you和excuse me 。去到最後这个真的不能容忍,当结帐的时候,$1701 ,我们付了两个5毫子,店员问我:有没有$1 (澄清没有说任何唔该或者唔好意思)然後我说是不是要找钱?他说不是因为我们不收毫子,这个其实是没有问题的,然後我拿了$2 我说另外$1 不用找了。然後他回头离开的时候竟然说很大声痴线,连我的朋友不是本人,不懂得那句广东话,他们都体验到他的很差的态度,问我那个中文的意思是什麽!你能够想像这个是在IFC 的餐厅吗???如果真的有情绪你走入你的员工室度问候我的母亲我也不理你,竟然在客人面前说!!真的有问题!!!
2020-03-15
外卖自取
2020-03-15 1203 浏览
今日经过IFC,因为还没有时间吃午饭,於是五点几就走入Greyhound 吃个饭。谂住系IFC食,环境点都乾净的。怎知道,食饭中途,看见四眼阿姐系我旁边很大声同佢同事讲话,仲要除掉囗罩放在下巴位,囗沫横飞,顿时眼都突埋。她见我望住佢,就立时带返口罩。继续食饭,当跌了餐具,叫人再拿一份,殊不知,是那个阿姐攞来,她又除掉口罩放在下巴位,拿来时仲要一路用手搅自己个囗罩,一路拿餐具。离晒大谱。简单来说,食物还可以,但衞生情况就强差人意。

简单来说,食物还可以,但衞生情况就强差人意。
2020-03-15
  • 海南鸡饭
2020-01-20 3110 浏览
好耐都冇食泰国菜啦🤩昨晚心血来潮,劲劲劲想食,去完AIA,就顺手落IFC去「Greyhound Cafe」叹返餐🤤🔹海鲜菠萝炒饭$148 :几有睇头,净系果两片烧过既菠萝已经够晒吸引,望到都流晒口水🤤炒饭入面仲有腰果、提子乾、肉松、菠萝粒、鲜虾❗️鬼死咁足料,仲要全部都系开胃野😂两个人唔经唔觉,成兜食晒😆🔹鲜虾炒金边粉$138 :超级正!上碟时会比埋花生碎同埋辣椒粉你,如果捞埋一齐食,真系冇得输呀!超惹味!🤤但提提大家,佢既辣椒粉都几辣,唔系好食得辣就唔好捞咁多😎🔹越式鲜虾鸡肉米纸卷$98 :米纸厚薄适中👍🏻入面都好足料❗️塞满晒鲜虾同鸡肉🤤用旁边嘅生菜同薄荷叶,再加埋甜酸酱包住一啖放晒入口😍超正🤤🔹泰式奶茶$42 :呢个系我每次食泰国菜都一定会饮!佢有种好独特既味道,好难形容,个种茶味真系佢先有!成杯奶茶都好滑好香浓!唯独系甜左少少😁但都唔会影响我对佢既爱😍超级满足嘅一餐☺️我谂我已经爱上左佢💕评分味道:5/5环境:5/5服务:4/5性价比:4/5回头率:4.5/5

超级满足嘅一餐☺️我谂我已经爱上左佢💕

• 海鲜菠萝炒饭
  • 泰式奶茶
  • 越式鲜虾鸡肉米纸卷
2019-12-25 1286 浏览
中环食店租比其他地方贵,更可况是IFC里的餐厅。今次选择了greyhound cafe,其他旺区都有的分店,主食泰国菜。点了carbonara 意粉,与以往吃的不同,它的汁很稀而有水岀,所以不太嚐岀味道。已询问店员是该店特色做法,所以就免追究。
2019-12-11 913 浏览
IFC甘多餐厅内,我时常见到泰国着名greyhound cafe都有顾客在外面等位,所以今次我都等了一会儿,等我试下有咩吸引之处?我们被安排坐在窗边卡位,一望出去便是码头灯光柔和加上望着船只感觉好放松,呢度菜式特别之处泰菜与西式fusion,叫左3道菜式,满足我们不同慾望前菜选择了米纸卷,薄薄一层粉皮包住虾肉好弹牙配合鸡肉丝很有口感,完全俘虏我的心再黎左意大利肉肠芝士馅饼,食落去与pizza 好相似,入面芝士多到可以拉丝加上有意大利肠,值得推介呀望向其他食客几乎每一个食客都点了脆炸粟米蟹肉饼,炸得好松脆食落不油腻,不过蟹肉份量太少不是太吃到出来总结各方面各方面都有高评价,员工服务态度十分好,食物亦十分多选择 下次一定会再光顾

black  mushroom  cream  soup
  • black  mushroom  cream  soup