2021-05-21 560 浏览
中午食饭时间12点左右到达,店内都是吉位,但仍要排队5-10分钟左右店员逐个检查有否正确使用安心出行或填纸仔入坐叫野食後,等了大概20至30分钟,连side dishes都还没有上,明显漏单了,店员坚持没有漏单,却在查询後的5-10分钟左右上菜了。食物质素比其他分店差很多,墨鱼汁意粉的味道整盘被辣味盖过摆盘就如图中鱿鱼味道可以说是 没有味道餐厅应该知道上班人士午饭时间就只有一至两小时我们由排队开始到食物上菜就已经花了40分钟以上,假如食物质素是好的那就算了🙂但其食物质素衰真的是非常低劣整间餐厅由门口店员处理手法/态度到楼面服务态度和食物质素全都是另人啧啧称奇,永远blacklist
中午食饭时间12点左右到达,
店内都是吉位,但仍要排队5-10分钟左右
店员逐个检查有否正确使用安心出行或填纸仔

入坐叫野食後,
等了大概20至30分钟,
连side dishes都还没有上,明显漏单了,
店员坚持没有漏单,
却在查询後的5-10分钟左右上菜了。

食物质素比其他分店差很多,
墨鱼汁意粉的味道整盘被辣味盖过
摆盘就如图中
鱿鱼味道可以说是 没有味道

餐厅应该知道上班人士午饭时间就只有一至两小时
但其食物质素衰真的是非常低劣
整间餐厅由门口店员处理手法/态度

墨鱼汁意粉
2021-05-12 346 浏览
第一次黎食,lunch time 12:00 黎到都已经有人排队,好彩book左位,唔使等。呢间野价钱都系偏贵,最平一个正菜都$150 左右,饮品$30-$50,有普通饮品同cocktail。蟹肉炒饭好足料,蟹肉好多,捞埋饭好食。呢个炸海鲜拼盘几正,因为海鲜好新鲜,有虾、帆立贝、青口等等,不过炸粉过多,有少少热气。单骨鸡翼味道都唔错,但肉比较少,同埋细只。呢个芦笋意粉比较普通,有4粒扇贝点睛,但意粉冇咩味道。整体来讲,味道唔错,服务态度ok,价钱偏贵,唔太抵食。

蟹肉炒饭好足料,蟹肉好多,捞埋饭好食。

单骨鸡翼味道都唔错,但肉比较少,同埋细只。

呢个芦笋意粉比较普通,有4粒扇贝点睛,但意粉冇咩味道。

整体来讲,味道唔错,服务态度ok,价钱偏贵,唔太抵食。
2021-04-23 618 浏览
天气不好也懒得走远,午餐走在公司楼下吃个意粉吧!因为来得早,还未有很多人,我点了一个香蒜大蚬炒意粉,同事执点了芦笋带子阔条面。一向对这间餐厅的出品很有信心,最喜欢吃这里的下午茶,抵食又好食。不过今天吃的意粉也不差。芦笋带子阔条面酱汁好creamy,带子也鲜甜。另一个则比较失色,虽然大蚬也鲜甜,但是炒得很水,意粉质地虽然软硬适中,但是都被大蚬的水感浸着。如果炒得乾身的话,应该会更美味。午饭时间这里服务很有效率,侍应主动帮你酌水收碟,很配合中环打工仔的速度。食完午饭大概12:30 ,门外已有一条长长的人龙。

2021-04-06
2021-04-06 728 浏览
沙田新城市广场最底层有好多嘢食呢一间嘅装修系以黑色为主讲真唔系朋友推介我都唔会入去食呢间主要系食泰国嘢 但系呢佢又会有少少西式嘢捞埋一齐☺️☺️咁我就叫咗个三文鱼簿片 HK$118 呢一碟略为有少左小小 绿色嗰啲呢就系啲泰式酱就好似你平时喺泰国舖头食生虾嗰啲汁咁三文鱼都几鲜 两者配搭得都几好之後叫咗个蕃茄芝士通心粉 HK$128 唔好睇佢好似细细碟 食落去都好饱㗎佢啲芝士好香 加埋啲通粉食绝配☺️👍🏻👍🏻再嚟多个炸鸡 HK$88 呢个炸鸡咬落去有少少泰国味道 但系份量就真系细咗少少每人食到大概五至六粒左右就冇😞😞嘢饮就嗌左一杯芒果饮品同埋一杯泰式珍珠奶茶HK$58 & HK$46 我好欣赏呢杯泰式奶茶 真系好有泰国味道但系呢佢嘅份量真系好小😋😋😋珍珠都做得好弹牙 好有口感😋😋😋其实整体黎讲 食物质素都唔错 环境嘢都坐得好舒服 店员嘅服务都好好 但系我就觉得价钱就贵咗少少 同埋份量比较少我哋两个人加埋服务费食咗$482😂😂😂
沙田新城市广场最底层有好多嘢食

我哋两个人加埋服务费食咗$482😂😂😂

2021-04-06
  • 薄切三文鱼配泰式酸辣汁
2021-03-02 1020 浏览
COVID-19第4波疫情,来势凶凶,还未有减退迹象,2021年1月7日,安排work from home (公司只安排1/3同事在办公室工作,另外2/3同事在家办工)突然有急事,下午跑到中环,与集团法律顾问洽谈公务,离开律师楼(Jardine House)已经近下午5点,想吃下午茶,急急找家餐厅(全港食肆睌上6时後禁堂食)终於选定IFC Mall 内Greyhound Cafe,没有 tea set,只能单点:#泰式香辣炸鸡配蛋黄酱,想吃辣,放弃单骨鸡翼,试试这个,即点即炸,要等约20分钟,不够辣,不够过瘾!#香茅茶,点的时候以为是1杯,原来是1壶,配蜂蜜,味道很赞!

2021-01-07
2021-02-23 834 浏览
星期六午餐时间嘅IFC人头涌涌所有餐厅都有食客排队等入座最後拣左greyhound食泰国野🇹🇭餐厅位於IFC中庭旁边落地大玻璃清楚睇到大晴天☀️同时有天然光透入餐厅装修简单有格调整体令顾客坐得好舒服😎用餐范围大容纳到好多顾客等左一阵就有位Menu选择好多小食、主菜甚至饮品都充满泰国风味同朋友两个食唔到太多野所以每人拣咗一个主食虽然佢地嘅甜品都好吸引🍰唯有下次先再帮衬😝海鲜冬阴功炒螺丝粉一上枱比大虾吸引肉质弹牙🦐🍤原本以为会有浓厚嘅冬阴功味可惜味道有啲淡😥红咖喱鸭肉饭鸭肉同配菜嘅份量适中由於饭偏乾身红咖喱汁略嫌唔够另外其他食评提到店员服务态度确实值得留意从头到尾无一位店员开口同过我地交谈😶感觉相当奇怪😅令到我地唔知应该用广东话定英文沟通
星期六午餐时间嘅IFC人头涌涌
整体令顾客坐得好舒服😎
用餐范围大容纳到好多顾客
等左一阵就有位

Menu选择好多
小食、主菜甚至饮品都充满泰国风味
同朋友两个食唔到太多野

无一位店员开口同过我地交谈😶
感觉相当奇怪😅
令到我地唔知应该用广东话定英文沟通

2021-01-14 1115 浏览
放半日假,心情特别愉快,同女友 tea一下配合下心情先🥰🥰系IFC搵食,见到呢间泰式cafe推出咗二人下午茶餐,啱晒我哋🤣🤣又锺意食泰菜有锺意食甜品仲更加锺意饮咖啡添🤣🤣店舖内好大装修时尚感觉好relax!好精美🤩🤩头层系越式鲜虾鸡肉米纸卷同薄切三文鱼泰式辣汁、柚子沙律🥰三款都系开胃菜,特别喜欢薄切三文鱼,配这个泰式汁真系别有一番风味😌再来底层炸物为主。有单骨鸡翼,外脆内嫩!仲有泰式沙爹鸡柳,Thai feel出晒嚟呀🥳🥳沙爹汁唔错,完全系泰式嘅味道越式蟹肉春卷,脆卜卜都唔错喎第一次食泰式猪肉肠,香口又唔会太油!口感比较丰富粟米蟹肉配甜酸酱呢个都非常喜欢,加上粟米感觉比较健康😍主角啦招牌千层蛋糕,好creamy好香呀🥰🥰超薄超薄的一层一层,口感非常丰富,不比出名嘅饼店差海绵蛋糕🍰面头系非常香甜嘅士多啤梨,除咗卖相靓之外士多啤梨仲好甜添咖啡饮得出是即磨咖啡☕️非常之香,对於咖啡控嚟讲绝对系一杯好咖啡好丰富嘅一顿下午茶,卖相精美,丰富🥰
放半日假,心情特别愉快,
同女友 tea一下配合下心情先🥰🥰

店舖内好大装修时尚感觉好relax!

越式蟹肉春卷,脆卜卜都唔错喎

第一次食泰式猪肉肠,香口又唔会

太油!口感比较丰富

粟米蟹肉配甜酸酱
呢个都非常喜欢,加上粟米感觉比较健康😍

主角啦

好丰富嘅一顿下午茶,卖相精美,丰富🥰
食过Greyhound後发现环境食物都非常适合同fd庆生! ifc 分店可以对住个摩天轮食~一行两个女仔唔想食甘多淀粉,就唔叫主食,留俾蛋糕。泰式海鲜沙律$158 呢个乐有惊喜,配上泰式沙律酱汁酸酸辣辣又清爽,有带子、烧三文鱼肉、烧鲈鱼肉、鱿鱼、大虾 几足料开胃前菜。特色小食拼盘 $228一个拼盘已经满足多个”肉”望 单骨鸡翼、沙嗲、猪肉肠仔、虾丸、鱼丸。仲有几款酱汁及生菜作配搭,食晒原来都够饱。金不换炒蚬 $148 份量都几多,蚬肉肥美无沙。金不换香气浓烈外,辣辣地都几惹味。最後梗系要叫番件cake for celebration斑兰千层蛋糕 $78一层层都分别夹上满满忌廉同斑兰酱,食落顺滑又带斑兰香气,淋上附的斑兰酱食落口感更幼滑。红丝绒窝夫 $78红丝绒窝夫靓得黎外脆内软,入面仲有莓肉,又几好味!
食过Greyhound後发现环境食物都非常适合同fd庆生!

ifc 分店可以对住个摩天轮食~

一行两个女仔唔想食甘多淀粉,就唔叫主食,留俾蛋糕。

泰式海鲜沙律

特色小食拼盘

一个拼盘已经满足多个”肉”望
单骨鸡翼、沙嗲、猪肉肠仔、虾丸、鱼丸。
仲有几款酱汁及生菜作配搭,食晒原来都够饱。

金不换炒蚬 $148

最後梗系要叫番件cake for celebration
斑兰千层蛋糕 $78

红丝绒窝夫 $78

红丝绒窝夫靓得黎外脆内软,入面仲有莓肉,又几好味!
2020-11-18
庆祝纪念
2020-11-08 1130 浏览
这个沙田和旺角店也去过,最深刻是它的柠檬茶,冰是用柠檬茶整的,所以饮到最後也不会淡。这个店的柠檬茶也是好味的。我们四人食:柚子沙律:可以的,没有偷工减料米纸卷:这个好味,加埋汁,好味原只鱿鱼:这个不够热,且肉比较实通菜:这个汁搞得刚好,有味道但不太浓,有辣但也是不太辣。鸭腿河:这个完全不能接受,肉「梅」无咩味猪颈肉:一般海南鸡饭:一般整体而言,食物不过不失。优点:位置方便缺点:可能楼面和传菜未够经验,欠一点礼貌,但明的。做饮食业是辛苦。
我们四人食:
柚子沙律:可以的,没有偷工减料
米纸卷:这个好味,加埋汁,好味
原只鱿鱼:这个不够热,且肉比较实
通菜:这个汁搞得刚好,有味道但不太浓,有辣但也是不太辣。
鸭腿河:这个完全不能接受,肉「梅」无咩味
猪颈肉:一般
海南鸡饭:一般
整体而言,食物不过不失。

优点:位置方便
2020-11-06 860 浏览
系国际金融中心食到平价泰国菜都几难得,呢间餐厅系香港有多间分店,感觉还可以😂👉 鲜虾炒金边粉金边粉好香和滑,虽然份量较少,但摆盘都算有心思,花生和辣椒仔放系旁边,客人可因自己的喜好而放几多配料😜👉 猪颈肉糯米饭卖相不错,糯米饭不是用盘装而是用小竹筐装,好得意!猪颈肉的份量都几多,都满意嘅😜

👉 鲜虾炒金边粉

👉 猪颈肉糯米饭
2020-10-17 1025 浏览
今日本来想去IFC食个lunch。行过见到greyhound有位就入去坐。坐底一阵见无人来serve,咪举手叫两杯水罗。点知个waiter走埋来话:「点啊!你要咩!」「水?一阵先比!」。真系以为自己去左澳牛。好啦,见你态度差,打算叫第二个来招呼我。点知又系同一个waiter。佢行埋来,第一句就话:「点啊!要咩?讲得㗎啦!」如果唔系我叫佢「你可唔可以态度好少少」,佢都唔识收。真系好离谱。

好啦,见你态度差,打算叫第二个来招呼我。
点知又系同一个waiter
佢行埋来,第一句就话:「点啊!要咩?讲得㗎啦!」

如果唔系我叫佢「你可唔可以态度好少少」,佢都唔识收。

真系好离谱。
2020-10-12 694 浏览
由於疫情的关系,为食猫一族相信都好耐没有冲出香港去其他地方觅食。今日我就误打误撞来到ifc(中环)泰式cafe—greyhound cafe试一试,由於自私食(独自一人)我只系想试下味道,就叫咗一个泰式代表作:鲜虾炒金边粉(Phad Thai with Fresh Prawn),呢道金边粉好多材料,有洋葱、芽菜、豆腐、鲜虾、花生碎(好脆)、炸乾虾仔⋯最正系d虾🦐,好弹牙。而且食呢道菜一定要挤旁边的青柠,酸甜咸辣齐全呢道菜旁边的辣椒粉都好辣,大家在食嘅时候唔好一次过捞嗮如果你哋经过不妨试下,呢间泰式餐厅d野食味道都好正。
呢道菜旁边的辣椒粉都好辣,大家在食嘅时候唔好一次过捞嗮
如果你哋经过不妨试下,呢间泰式餐厅d野食味道都好正。
  • 鲜虾炒金边粉
2020-09-22 793 浏览
昨晚放工七点去买外卖🥡自取,点了精选一人餐,个餐有汤、带子芦笋香草宽面。加了招牌脆炸单骨炸鸡翼。还在餐里多加了$28元买一杯香茅茶。很不幸,带了一大袋食物回家後,拎出来时才发现,原来他们漏了香茅茶没有给我。依然觉得招牌脆炸单骨鸡翼系最好食嘅,带子芦笋香草宽面还可以接受。整体一般都合格。唯独是想不通我张单其实不是太多items, 只有四项食物,但竟然都漏咗饮品。搞到我而家又要刻意搵个时间睇吓会唔会返去呢间餐厅同佢讲声,到时再睇吓佢会唔会帮我跟进到。

外卖自取
  • 招牌脆炸单骨鸡翼
2020-09-12 531 浏览
喺呢度食完野就肚痛了. 环境同餐具都极不卫生, 员工戴口罩都系拉低晒,戴左等於冇戴. 一去到啲餐具全部都有污迹,枱都系一摊水, 好似去咗茶餐厅咁.要求换过啲餐具俾我哋,态度都非常麻麻. 永远都唔会再去呢间 Greyhound

2020-04-30 2059 浏览
Greyhound is one of the busiest restaurant in IFC around lunch time. There’s always a long queue outside, as the food is really nice with reasonable price compared to other places in this mall. This time I went there at 12pm and waited for 20 mins to get a 2 people table. I ordered the Lobster Tom Yum Pasta, which is my favourite dish in Greyhound. The Tom Yum source is quite outstanding, the taste of both sour and spicy are both on point. And the lobster portion is huge as well! 100 marks to this pasta!
2020-04-11