222
64
47
等级4
234
0
2019-10-15 1980 浏览
今日收工约朋友去IFC食Greyhound,就算地铁早收依旧无阻大家对Greyhound既热爱,到7点几都系要等位。我地入座前就睇定个餐牌,所以好快就可以落单。呢度菜式特色就系泰菜同西式fusion。日式海带鲜虾粉丝沙律($98)呢个系爽脆既中华沙律fusion弹牙既韩国冬粉,酸酸味味好开胃,而且口感丰富。上面仲有鲜虾添。泰式部队锅面($188)呢个系泰式冬阴功fusion韩国部队锅,面底用左韩国即食面,配料就系虾、鲈鱼、鱿鱼圈等。个汤底好浓味,味道偏酸带少辣,我最锺意呢个口味!马沙文甜咖哩配泰式薄饼($108)薄饼有两种,一款系乾身啲既,一款就系葱油饼比较香口,任君选择。个咖哩系牛腩同薯仔做底既甜咖哩,味道甜甜地但有小许骚。泰式炸虾鱼饼球($98)平时泰式通常系长条鱼饼,呢个就好似港式鱼蛋咁既造型。鱼饼球同炸虾球有两种唔同既色,浅色系虾球,深色就系鱼饼。炸得几好,依然弹牙而且几有虾同鱼味,点啲泰式甜酸酱,系个几好既前菜。香蕉朱古力千层蛋糕($68)最後以呢度既名物crepe cake作结。名物果然系名物,每层都好薄,中间既香蕉同忌廉分布均匀,同外面既朱古力酱配合得宜,令甜度自然,而且
更多
今日收工约朋友去IFC食Greyhound,就算地铁早收依旧无阻大家对Greyhound既热爱,到7点几都系要等位。我地入座前就睇定个餐牌,所以好快就可以落单。呢度菜式特色就系泰菜同西式fusion。
27 浏览
0 赞好
0 留言

日式海带鲜虾粉丝沙律($98)
呢个系爽脆既中华沙律fusion弹牙既韩国冬粉,酸酸味味好开胃,而且口感丰富。
日式海带鲜虾粉丝沙律
$98
17 浏览
0 赞好
0 留言
上面仲有鲜虾添。
7 浏览
0 赞好
0 留言

泰式部队锅面($188)
呢个系泰式冬阴功fusion韩国部队锅,面底用左韩国即食面,配料就系虾、鲈鱼、鱿鱼圈等。
泰式部队锅面
$188
47 浏览
0 赞好
0 留言
个汤底好浓味,味道偏酸带少辣,我最锺意呢个口味!
17 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言

马沙文甜咖哩配泰式薄饼($108)
薄饼有两种,一款系乾身啲既,一款就系葱油饼比较香口,任君选择。个咖哩系牛腩同薯仔做底既甜咖哩,味道甜甜地但有小许骚。
马沙文甜咖哩配泰式薄饼
$108
16 浏览
0 赞好
0 留言

泰式炸虾鱼饼球($98)
平时泰式通常系长条鱼饼,呢个就好似港式鱼蛋咁既造型。鱼饼球同炸虾球有两种唔同既色,浅色系虾球,深色就系鱼饼。
泰式炸虾鱼饼球
$98
15 浏览
0 赞好
0 留言
炸得几好,依然弹牙而且几有虾同鱼味,点啲泰式甜酸酱,系个几好既前菜。
7 浏览
0 赞好
0 留言

香蕉朱古力千层蛋糕($68)
最後以呢度既名物crepe cake作结。名物果然系名物,每层都好薄,中间既香蕉同忌廉分布均匀,同外面既朱古力酱配合得宜,令甜度自然,而且口感亦好顺滑。
香蕉朱古力千层蛋糕
$68
11 浏览
0 赞好
0 留言

泰式冻咖啡($42)/ 热美式咖啡($34)
甜品又点少得饮番杯咖啡,朋友拣左泰式咖啡,我试左啖,唔会好似平时果啲咁爆甜,真系啱啱好。
泰式冻咖啡+热美式咖啡
5 浏览
0 赞好
0 留言

我呢杯无因咖啡亦浓度刚好,一啖咖啡一啖cake简直完美。
28 浏览
0 赞好
0 留言

呢度就算系半开放式餐厅,倾计亦唔会好辛苦。装修高尚,灯光半暗。几适合同朋友同事聚头。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-10-15
等候时间
5 分钟 (堂食)
人均消费
$350 (晚餐)
推介美食
日式海带鲜虾粉丝沙律
$ 98
泰式部队锅面
$ 188
泰式炸虾鱼饼球
$ 98
香蕉朱古力千层蛋糕
$ 68
泰式冻咖啡+热美式咖啡
等级3
86
0
2020-01-20 107 浏览
好耐都冇食泰国菜啦🤩昨晚心血来潮,劲劲劲想食,去完AIA,就顺手落IFC去「Greyhound Cafe」叹返餐🤤🔹海鲜菠萝炒饭$148 :几有睇头,净系果两片烧过既菠萝已经够晒吸引,望到都流晒口水🤤炒饭入面仲有腰果、提子乾、肉松、菠萝粒、鲜虾❗️鬼死咁足料,仲要全部都系开胃野😂两个人唔经唔觉,成兜食晒😆🔹鲜虾炒金边粉$138 :超级正!上碟时会比埋花生碎同埋辣椒粉你,如果捞埋一齐食,真系冇得输呀!超惹味!🤤但提提大家,佢既辣椒粉都几辣,唔系好食得辣就唔好捞咁多😎🔹越式鲜虾鸡肉米纸卷$98 :米纸厚薄适中👍🏻入面都好足料❗️塞满晒鲜虾同鸡肉🤤用旁边嘅生菜同薄荷叶,再加埋甜酸酱包住一啖放晒入口😍超正🤤🔹泰式奶茶$42 :呢个系我每次食泰国菜都一定会饮!佢有种好独特既味道,好难形容,个种茶味真系佢先有!成杯奶茶都好滑好香浓!唯独系甜左少少😁但都唔会影响我对佢既爱😍超级满足嘅一餐☺️我谂我已经爱上左佢💕评分味道:5/5环境:5/5服务:4/5性价比:4/5回头率:4.5/5
更多
好耐都冇食泰国菜啦🤩昨晚心血来潮,劲劲劲想食,去完AIA,就顺手落IFC去「Greyhound Cafe」叹返餐🤤

1 浏览
0 赞好
0 留言

🔹海鲜菠萝炒饭$148 :几有睇头,净系果两片烧过既菠萝已经够晒吸引,望到都流晒口水🤤炒饭入面仲有腰果、提子乾、肉松、菠萝粒、鲜虾❗️鬼死咁足料,仲要全部都系开胃野😂两个人唔经唔觉,成兜食晒😆

2 浏览
0 赞好
0 留言

🔹鲜虾炒金边粉$138 :超级正!上碟时会比埋花生碎同埋辣椒粉你,如果捞埋一齐食,真系冇得输呀!超惹味!🤤但提提大家,佢既辣椒粉都几辣,唔系好食得辣就唔好捞咁多😎

4 浏览
0 赞好
0 留言

🔹越式鲜虾鸡肉米纸卷$98 :米纸厚薄适中👍🏻入面都好足料❗️塞满晒鲜虾同鸡肉🤤用旁边嘅生菜同薄荷叶,再加埋甜酸酱包住一啖放晒入口😍超正🤤

5 浏览
0 赞好
0 留言

🔹泰式奶茶$42 :呢个系我每次食泰国菜都一定会饮!佢有种好独特既味道,好难形容,个种茶味真系佢先有!成杯奶茶都好滑好香浓!唯独系甜左少少😁但都唔会影响我对佢既爱😍

1 浏览
0 赞好
0 留言

超级满足嘅一餐☺️我谂我已经爱上左佢💕


评分
味道:5/5
环境:5/5
服务:4/5
性价比:4/5
回头率:4.5/5
4 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-01-19
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
晚餐
推介美食
  • 鲜虾炒金边粉
  • 海鲜菠萝炒饭
  • 泰式奶茶
  • 越式鲜虾鸡肉米纸卷
等级3
35
0
2019-12-25 306 浏览
中环食店租比其他地方贵,更可况是IFC里的餐厅。今次选择了greyhound cafe,其他旺区都有的分店,主食泰国菜。点了carbonara 意粉,与以往吃的不同,它的汁很稀而有水岀,所以不太嚐岀味道。已询问店员是该店特色做法,所以就免追究。
更多
中环食店租比其他地方贵,更可况是IFC里的餐厅。今次选择了greyhound cafe,其他旺区都有的分店,主食泰国菜。点了carbonara 意粉,与以往吃的不同,它的汁很稀而有水岀,所以不太嚐岀味道。已询问店员是该店特色做法,所以就免追究。
2 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
126
0
2019-12-11 413 浏览
IFC甘多餐厅内,我时常见到泰国着名greyhound cafe都有顾客在外面等位,所以今次我都等了一会儿,等我试下有咩吸引之处?我们被安排坐在窗边卡位,一望出去便是码头灯光柔和加上望着船只感觉好放松,呢度菜式特别之处泰菜与西式fusion,叫左3道菜式,满足我们不同慾望前菜选择了米纸卷,薄薄一层粉皮包住虾肉好弹牙配合鸡肉丝很有口感,完全俘虏我的心再黎左意大利肉肠芝士馅饼,食落去与pizza 好相似,入面芝士多到可以拉丝加上有意大利肠,值得推介呀望向其他食客几乎每一个食客都点了脆炸粟米蟹肉饼,炸得好松脆食落不油腻,不过蟹肉份量太少不是太吃到出来总结各方面各方面都有高评价,员工服务态度十分好,食物亦十分多选择 下次一定会再光顾
更多
IFC甘多餐厅内,我时常见到泰国着名greyhound cafe都有顾客在外面等位,所以今次我都等了一会儿,等我试下有咩吸引之处?

我们被安排坐在窗边卡位,一望出去便是码头灯光柔和加上望着船只感觉好放松,呢度菜式特别之处泰菜与西式fusion,叫左3道菜式,满足我们不同慾望

前菜选择了米纸卷,薄薄一层粉皮包住虾肉好弹牙配合鸡肉丝很有口感,完全俘虏我的心

再黎左意大利肉肠芝士馅饼,食落去与pizza 好相似,入面芝士多到可以拉丝加上有意大利肠,值得推介呀

望向其他食客几乎每一个食客都点了脆炸粟米蟹肉饼,炸得好松脆食落不油腻,不过蟹肉份量太少不是太吃到出来

总结各方面各方面都有高评价,员工服务态度十分好,食物亦十分多选择 下次一定会再光顾
black  mushroom  cream  soup
4 浏览
0 赞好
0 留言
10 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • black  mushroom  cream  soup
等级2
6
0
2019-11-29 516 浏览
IFC吃的选择不多, 遇上午饭时间到处都是人龙。这次为了方便好友就选了此处的Greyhound。炒猪肉饭 Rice Minced Pork: 九层塔和鱼露的咸香包裹粒粒香米, 放在最上的太阳蛋做得刚好, 半熟的蛋汁流到肉碎, 沾湿蛋汁的肉碎和白饭,吃上去九层塔香气满盈,加上鱼露略带腥味的独特鲜味,就成为经典的”打抛猪肉饭”。 鱼露和香草都是泰菜不可或缺的原料,鱼露份量要小心控制,多了鱼腥味太盛味道太咸,这次略为失色了。打抛 正宗的炒猪肉饭 又叫打抛就是这菜的灵魂人物。打抛不是九层塔, 它们同属罗勒,但外形和香气都不同,打抛的叶子有细毛,边沿呈锯齿状,九层塔边沿平滑,我们在市面见到的以九层塔为多。话说回来,要在港品尝到正宗泰味殊不容易,总是不够惹味或者椰奶太多,早几年Blue elephant 来港,兴致勃勃去嚐鲜都失望而回。希望有天能在港吃到泰国的真味吧!😜💁Greyhound Café 中环港景街1号国际金融中心1楼1082舖
更多
IFC吃的选择不多, 遇上午饭时间到处都是人龙。这次为了方便好友就选了此处的Greyhound。

炒猪 Rice Minced Pork: 九层塔和鱼露的咸香包裹粒粒香米, 放在最上的太阳蛋做得刚好, 半熟的蛋汁流到肉碎, 沾湿蛋汁的肉碎和白饭,吃上去九层塔香气满盈,加上鱼露略带腥味的独特鲜味,就成为经典的”打抛猪肉饭”。
14 浏览
0 赞好
0 留言
鱼露和香草都是泰菜不可或缺的原料,鱼露份量要小心控制,多了鱼腥味太盛味道太咸,这次略为失色了。
11 浏览
0 赞好
0 留言
打抛
正宗的炒猪 又叫打抛就是这菜的灵魂人物。打抛不是九层塔, 它们同属罗勒,但外形和香气都不同,打抛的叶子有细毛,边沿呈锯齿状,九层塔边沿平滑,我们在市面见到的以九层塔为多。


话说回来,要在港品尝到正宗泰味殊不容易,总是不够惹味或者椰奶太多,早几年Blue elephant 来港,兴致勃勃去嚐鲜都失望而回。希望有天能在港吃到泰国的真味吧!

😜💁Greyhound Café
中环港景街1号国际金融中心1楼1082舖
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-11-29
用餐途径
堂食
等级1
2
0
2019-11-22 375 浏览
餐厅的员工超级没礼貌,对客户好像仇人一样,从一开始把水放低,到你有什么特别要求时候员工觉得不耐烦就会用粗口问候客户,服务水平之粗劣实质是香港最低。员工对客户恶劣态度已成系统性的问题,店内不觉得有什么问题,大家见怪不怪。为什么这样的餐厅还可以在中环IFC 生存?是不是Gaia Group 应该把这家店关掉,把全部员工辞掉,从新再开一家会对顾客公平一点?现在浪费了IFC 商场里面大好位置。店面员工的恶劣态度实在是香港的一个羞耻!永远不会再来。
更多
餐厅的员工超级没礼貌,对客户好像仇人一样,从一开始把水放低,到你有什么特别要求时候员工觉得不耐烦就会用粗口问候客户,服务水平之粗劣实质是香港最低。员工对客户恶劣态度已成系统性的问题,店内不觉得有什么问题,大家见怪不怪。为什么这样的餐厅还可以在中环IFC 生存?是不是Gaia Group 应该把这家店关掉,把全部员工辞掉,从新再开一家会对顾客公平一点?现在浪费了IFC 商场里面大好位置。店面员工的恶劣态度实在是香港的一个羞耻!永远不会再来。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-10-23
等候时间
10 分钟 (堂食)
人均消费
$100 (午餐)
推介美食
  • 没有
等级1
2
0
We visited Greyhound Cafe at IFC Mall for lunch on a Wednesday. After a 10min wait, my friend and I were assigned a table of 2 in the middle of the restaurant, but as we approached we saw another table near window side was being cleared up, so we asked politely the waiter who brought us in whether we can sit there. He said yes and we proceeded to that table. After 30 seconds, another male, tall (around 6 feet) waiter walked fast-paced towards us and said "no you cannot sit there it's reserved" (
更多
We visited Greyhound Cafe at IFC Mall for lunch on a Wednesday. After a 10min wait, my friend and I were assigned a table of 2 in the middle of the restaurant, but as we approached we saw another table near window side was being cleared up, so we asked politely the waiter who brought us in whether we can sit there. He said yes and we proceeded to that table. 

After 30 seconds, another male, tall (around 6 feet) waiter walked fast-paced towards us and said "no you cannot sit there it's reserved" (obviously making up a reason as they somehow don't like people picking tables). We told him another waiter already gave the table to us. He insisted no. I told him he should have better communication with his fellow staff as it's causing us a lot of confusion and have to walk back and forth in a crowded, small restaurant. He seemed angry at that moment and when I tried to walk past him between the aisle between the tables, the big waiter decided to give me a physical "bump". I immediately stared at him and said, "excuse me, you bumped me!". And he was half-smiling, saying sarcastically "Oh I'm sorry" and whispered a 4-word Cantonese swear word at my ear! I was shocked as this is the first time I hear a waiter swear, not to mention in a high-class shopping mall like IFC mall!

I went back to get his name, but he told me his first name only. By that time we decided that we will stand up and leave the restaurant as we were worried that he would temper with our food.

As I left I asked another waiter for his last name, and that tall waiter heard us asking about him, he immediately walked fast paced towards us swearing again at our face with a 4-word Cantonese swearword, heard by a lot of customers. 

I'm shaking my head, is this the service one would expect at IFC Mall? This is appalling!! I have read a lot of other reviews about this Greyhound Cafe and it seems the poor service is a systematic problem. IFC Mall should do something about this. 
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-10-23
等候时间
10 分钟 (堂食)
等级4
150
0
2019-10-30 485 浏览
揭开MENU,新派泰菜好多选择,好多野都好想食,好不容易先落到order。 chef’s special有个咖哩和牛好吸引,不过想食菜所以叫左香辣猪肉炒椰菜苗 $88,加左猪腩肉炒都唔会太油,食落又唔觉得有辣味,椰菜苗新鲜冇苦涩味。脆炸粟米蟹肉饼配酸甜酱 $118,栗米香甜炸到爽脆,口感非常好,难怪眼见隔离台都有order。叫左个冻既泰奶茶$42,泰式奶茶有种好独特既味道,系一种讲不出的味道,令人一试难忘。最後甜品拣左芒果糯米饭 $78,有成半香甜个芒果肉,糯米饭正常唯椰浆偏咸。 值得一提觉得D service都好唔错,唔知系咪换左人,完全冇之前食评D问题,so far成餐饭由入座到卖单都跟得好足。抵赞!✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨如果大家喜爱我写既食评📝,麻烦帮帮手比个爱的鼓励❤,我会写更多丰富既食评比大家!🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
更多
揭开MENU,新派泰菜好多选择,好多野都好想食,好不容易先落到order。
6 浏览
1 赞好
0 留言
346 浏览
1 赞好
0 留言
246 浏览
1 赞好
0 留言


chef’s special有个咖哩和牛好吸引,不过想食菜所以叫左香辣猪肉炒椰菜苗 $88,加左猪腩肉炒都唔会太油,食落又唔觉得有辣味,椰菜苗新鲜冇苦涩味。
6 浏览
1 赞好
0 留言


脆炸粟米蟹肉饼配酸甜酱 $118,栗米香甜炸到爽脆,口感非常好,难怪眼见隔离台都有order。
8 浏览
1 赞好
0 留言


叫左个冻既泰奶茶$42,泰式奶茶有种好独特既味道,系一种讲不出的味道,令人一试难忘。
3 浏览
1 赞好
0 留言


最後甜品拣左芒果糯米饭 $78,有成半香甜个芒果肉,糯米饭正常唯椰浆偏咸。
5 浏览
1 赞好
0 留言


值得一提觉得D service都好唔错,唔知系咪换左人,完全冇之前食评D问题,so far成餐饭由入座到卖单都跟得好足。抵赞!

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
如果大家喜爱我写既食评📝,麻烦帮帮手比个爱的鼓励❤,我会写更多丰富既食评比大家!🤤
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-10-29
用餐途径
堂食
用餐时段
晚餐
等级4
276
0
2019-10-30 379 浏览
啱啱去完泰国曼谷旅行,仲系好怀念泰国菜,所以寻晚同朋友去咗食greyhound,之前已经食过好多次,质素OK又坐得舒服。我地2个人食左一个小食,一个主菜同一个甜品。脆炸粟米蟹肉饼配酸甜酱 $118,见到周围附近都有食呢个,我地又叫黎食下,炸得好香口,食到粒粒粟米,不过就唔系好食到蟹肉。海鲜冬荫公炒螺丝粉 $148,之间系泰国食过一个冬荫公炒意粉好好食,今次就同朋友不约而同叫左呢个,好浓既冬荫公味,偏酸,螺丝粉较硬身,海鲜都好多,有大虾、鱿鱼同带子。一讲起呢greyhound,就会谂起招牌椰子千层蛋糕$78,差不多每次都会食。今次我都有食到,椰子肉超多,遍布每一层,好香椰子味之余,仲好重奶味,cream好重手,吃得多会腻,记得happy share 啊!
更多
啱啱去完泰国曼谷旅行,仲系好怀念泰国菜,所以寻晚同朋友去咗食greyhound,之前已经食过好多次,质素OK又坐得舒服。
8 浏览
0 赞好
0 留言
359 浏览
0 赞好
0 留言
431 浏览
0 赞好
0 留言
302 浏览
0 赞好
0 留言


我地2个人食左一个小食,一个主菜同一个甜品。脆炸粟米蟹肉饼配酸甜酱 $118,见到周围附近都有食呢个,我地又叫黎食下,炸得好香口,食到粒粒粟米,不过就唔系好食到蟹肉。
6 浏览
0 赞好
0 留言


海鲜冬荫公炒螺丝粉 $148,之间系泰国食过一个冬荫公炒意粉好好食,今次就同朋友不约而同叫左呢个,好浓既冬荫公味,偏酸,螺丝粉较硬身,海鲜都好多,有大虾、鱿鱼同带子。
12 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言


一讲起呢greyhound,就会谂起招牌椰子千层蛋糕$78,差不多每次都会食。今次我都有食到,椰子肉超多,遍布每一层,好香椰子味之余,仲好重奶味,cream好重手,吃得多会腻,记得happy share 啊!
4 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-10-29
用餐途径
堂食
用餐时段
晚餐
等级3
34
0
在中环食个tea,chill 吓倾吓计,不一定去bar 或 club 才能营造出舒适relax 感觉。中环IFC,除了名店外,亦有不少西餐厅。一行四人来到环境舒适、坐位宽敞及以fuchison 菜式打响名堂的Greyhound Café,轻轻松松地品嚐美食及chit chat。招牌脆炸单骨鸡翼.HK$68相信没有人会讨厌鸡翼,单骨鸡翼又方便亦容易食到啖啖的鸡肉,口感香脆亦不太肥腻,若配搭酱汁将更美味。风味炸薯条配蒜香酱.HK$58薯条又是另一喜爱小食,金黄色的薯条炸得较乾身,幸好有蒜香酱相伴。比起傅统的茄汁,蒜香酱来得更有风味,令人一dip再dip。鲜虾带子墨鱼汁面.HK$148墨鱼汁面没有大家想像吃得牙齿都变黑,但失去了墨鱼味,反而从鲜虾和带子才嚐到仅有的海鲜味。辣香草蟹肉意粉.HK$98大量的蟹肉,配了只有两只辣椒仔,却带点辣辣的味道,而意粉则有少量油腻感,建议减少辣味。饮料必然要试它们的冻柠茶,因为连冰块都是利用冻柠茶的茶底弄制的,整个口腔只嚐到冰凉的冻柠茶。
更多
在中环食个tea,chill 吓倾吓计,不一定去bar 或 club 才能营造出舒适relax 感觉。中环IFC,除了名店外,亦有不少西餐厅。一行四人来到环境舒适、坐位宽敞及以fuchison 菜式打响名堂的Greyhound Café,轻轻松松地品嚐美食及chit chat。


招牌脆炸单骨鸡翼.HK$68
相信没有人会讨厌鸡翼,单骨鸡翼又方便亦容易食到啖啖的鸡肉,口感香脆亦不太肥腻,若配搭酱汁将更美味。

10 浏览
0 赞好
0 留言


风味炸薯条配蒜香酱.HK$58
薯条又是另一喜爱小食,金黄色的薯条炸得较乾身,幸好有蒜香酱相伴。比起傅统的茄汁,蒜香酱来得更有风味,令人一dip再dip。

14 浏览
0 赞好
0 留言


鲜虾带子墨鱼汁面.HK$148
墨鱼汁面没有大家想像吃得牙齿都变黑,但失去了墨鱼味,反而从鲜虾和带子才嚐到仅有的海鲜味。

11 浏览
0 赞好
0 留言


辣香草蟹肉意粉.HK$98
大量的蟹肉,配了只有两只辣椒仔,却带点辣辣的味道,而意粉则有少量油腻感,建议减少辣味。

9 浏览
0 赞好
0 留言


饮料必然要试它们的冻柠茶,因为连冰块都是利用冻柠茶的茶底弄制的,整个口腔只嚐到冰凉的冻柠茶。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-03-29
用餐途径
堂食
等级4
120
0
2019-09-22 587 浏览
我唔锺意食椰子🥥 更加唔好话系椰子蛋糕但系Greyhound嘅椰子蛋糕改变咗我对椰子🥥嘅睇法 而暂时我都未食过比呢间餐厅好食嘅椰子蛋糕 简简单单嘅一件椰子蛋糕 无好靓嘅装饰 成年件都系白雪雪 面头只系得件饼仔装饰 系咁睇其实都见到好多椰子肉 如果用只叉吉落去唔会即刻散晒 个蛋糕都几结实 味道好鲜 椰子肉好滑 唔会好甜 口感丰富芒果蛋糕 太甜 但系唔酸 卖相靓但系味道一般泰式奶茶味蛋糕卖相有啲唔靓(个一层层layer 好唔平均...我有强逼症)味道无椰子味咁特别 同埋我会锺意饮一杯泰式奶茶多过食呢一件蛋糕 整体来讲食物质素中上餐厅环境好阔落我锺意佢楼底好高感觉好舒服但系职员态度一般
更多
我唔锺意食椰子🥥 更加唔好话系椰子蛋糕
但系Greyhound嘅椰子蛋糕改变咗我对椰子🥥嘅睇法 而暂时我都未食过比呢间餐厅好食嘅椰子蛋糕

10 浏览
0 赞好
0 留言
简简单单嘅一件椰子蛋糕 无好靓嘅装饰 成年件都系白雪雪 面头只系得件饼仔装饰 系咁睇其实都见到好多椰子肉 如果用只叉吉落去唔会即刻散晒 个蛋糕都几结实 味道好鲜 椰子肉好滑 唔会好甜 口感丰富


6 浏览
0 赞好
0 留言

芒果蛋糕 太甜 但系唔酸 卖相靓但系味道一般

9 浏览
0 赞好
0 留言

泰式奶茶味蛋糕
卖相有啲唔靓(个一层层layer 好唔平均...我有强逼症)味道无椰子味咁特别 同埋我会锺意饮一杯泰式奶茶多过食呢一件蛋糕

整体来讲食物质素中上
餐厅环境好阔落
我锺意佢楼底好高
感觉好舒服
但系职员态度一般
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
15
0
2019-09-09 572 浏览
Went for a very early dinner (5:30) so it was quiet but the service was still average. The food was delicious though. Really tasty and the seafood was pretty fresh. I can highly recommend the beef massaman curry. I've had it a few times and it's never disappointed.
更多
Went for a very early dinner (5:30) so it was quiet but the service was still average. The food was delicious though. Really tasty and the seafood was pretty fresh. I can highly recommend the beef massaman curry. I've had it a few times and it's never disappointed.
Beef massaman curry
10 浏览
0 赞好
0 留言
Fusilli seafood Tom Yum
12 浏览
0 赞好
0 留言
Calamari starter
4 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-09-07
等候时间
10 分钟 (堂食)
人均消费
$160 (晚餐)
推介美食
Beef massaman curry
Fusilli seafood Tom Yum
Calamari starter
等级4
124
0
2019-09-02 573 浏览
一向都几喜欢食Greyhound Cafe🤪系香港会食,旅行去到泰国都会食不过都系长期要等位🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️午饭时间系排出了一条龙我谂都等左都半个钟左右每次必点单骨鸡翼❤️亦都唔少得我锺意饮嘅泰式奶茶当然亦唔及泰国当地手摇店禁好味但系都系好饮我fd叫呢杯几靓另外仲叫咗个牛肉牛丸汤河太大碗我哋两个分都食唔晒红咖喱配薄饼🤗好惹味唯一缺点就系偏贵都唔算叫咗太多嘢食埋单接近$500以个lunch来讲。就算贵了
更多
一向都几喜欢食Greyhound Cafe🤪
系香港会食,旅行去到泰国都会食
不过都系长期要等位🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
午饭时间系排出了一条龙

29 浏览
0 赞好
0 留言


我谂都等左都半个钟左右

每次必点单骨鸡翼❤️
4 浏览
0 赞好
0 留言


亦都唔少得我锺意饮嘅泰式奶茶
4 浏览
0 赞好
0 留言

当然亦唔及泰国当地手摇店禁好味
但系都系好饮

我fd叫呢杯几靓
9 浏览
0 赞好
0 留言


另外仲叫咗个牛肉牛丸汤河
太大碗
我哋两个分都食唔晒
10 浏览
0 赞好
0 留言



红咖喱配薄饼🤗好惹味
4 浏览
0 赞好
0 留言


唯一缺点就系偏贵
都唔算叫咗太多嘢食
埋单接近$500
以个lunch来讲。就算贵了
7 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-09-02
用餐途径
堂食
人均消费
$240 (午餐)
推介美食
  • 招牌脆炸单骨鸡翼
等级1
3
0
2019-08-13 650 浏览
I went to Greyhound today and there were approximately 10 tables taken in the restaurant leaving 75% to 80% of tables available.I was being escorted to a table between other groups present. I asked if I could sit elsewhere since there were ample tables. I was escorted to a table in direct sun. I pointed to a booth in the corner and requested to sit there. The waiter told me I could not. When I asked why he said we must save that for others. I again inquired "who" pointing out how empty the resta
更多
I went to Greyhound today and there were approximately 10 tables taken in the restaurant leaving 75% to 80% of tables available.

I was being escorted to a table between other groups present. I asked if I could sit elsewhere since there were ample tables. I was escorted to a table in direct sun. I pointed to a booth in the corner and requested to sit there. The waiter told me I could not. When I asked why he said we must save that for others. I again inquired "who" pointing out how empty the restaurant was and the fact that there is zero queue. He was insistant that others must sit there. I exited taking my business to a restaurant who is happy to consider their customers wishes.

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐日期
2019-08-13
等级4
130
0
2019-08-08 534 浏览
呢间行高档路线嘅泰国餐厅,间唔中都有嚟食架,贪佢近办公室够方便。今日你试咗泰式炒金边粉,摆碟精美,芽菜、大葱、青柠檬,影起相嚟特别靓。佢嘅花生碎粒系放埋一边,可以按个人喜好自己加上去。金边粉嘅面质稍为硬左少少,整体味道中等。呢间餐厅嘅价钱偏贵,当然环境上面系一大重要性,位於国际金融中心广场入边,仲可以见到海景,而且坐得都算舒服。间唔中嚟食下都OK嘅。
更多
呢间行高档路线嘅泰国餐厅,间唔中都有嚟食架,贪佢近办公室够方便。

今日你试咗泰式炒金边粉,摆碟精美,芽菜、大葱、青柠檬,影起相嚟特别靓。佢嘅花生碎粒系放埋一边,可以按个人喜好自己加上去。金边粉嘅面质稍为硬左少少,整体味道中等。

呢间餐厅嘅价钱偏贵,当然环境上面系一大重要性,位於国际金融中心广场入边,仲可以见到海景,而且坐得都算舒服。间唔中嚟食下都OK嘅。
15 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食