2024-06-24 54 浏览
日本東京過江龍人氣Gariguette登陸銅鑼灣Fashion Walk,主打吃法式千層酥,法式千層酥Mille-pressé表面有焦糖脆皮,帶有香濃牛油香,口感香脆,每件都係即叫即製,分別有8款甜味和4款鹹味。宇治抹茶忌廉x士多啤梨 (HKD168) 是他們最近的限定口味,用上京都宇治產地香濃抹茶製成的吉士忌廉,再加上士多啤梨、紅豆蓉和麻糬,抹茶味道平衡了紅豆和吉士的甜味,口感豐富,有滿滿幸福感。而朱古力香蕉果仁 (HKD145) 口味以朱古力製成忌廉,內餡有焦糖果仁和香蕉,同樣吸引,味道比前者甜,相比下來個人更喜歡抹茶士多啤梨那款!

講唔停之前已經食過呢間個拿破崙批 覺得佢個士多啤梨吉士批真係好好食 但係今次竟然去到賣晒😭😭✔️香滑奶茶忌廉芒果 $168呢個係香港限定🇭🇰 本身以為一定係奶味偏重 無諗過個佢個茶香都好出 更加有有少少回甘味🍵芒果都好甜 應該有浸過糖水🥭🙈 配料仲會有埋黑糖黑桃!而拿破崙批今次都係仍然做得好酥脆 讚👍🏻 不過講唔停都係最鍾意士多啤梨吉士嗰個口味🥹✔️開心果忌廉覆盆子 $85(half)+ 朱古力忌廉香蕉果仁 $78 (half)呢個嘅開心果醬味道都算濃郁🥰配合酸酸甜甜嘅覆盆子 完全唔會覺得膩😋 不過講唔停就覺得個raspberry sauce個味會有啲搶咗開心果個味🤔我哋揀左half half 另一半嘅朱古力味道香醇 有點偏甜 再加上好香脆嘅焦糖果仁 口感豐富❤️

✔️香滑奶茶忌廉芒果 $168

✔️開心果忌廉覆盆子 $85(half)
+ 朱古力忌廉香蕉果仁 $78 (half)

📍銅鑼灣-Gariguette @gariguette_hk 果日路過銅鑼灣百德新街🏘️見到依間喺日本都有嘅拿破崙專門店就即刻買咗兩舊試下😍✨ 果然係日本過江龍🐉🔥真係好好食!(●°u°●)​ 」❤️🍓原味士多啤梨拿破崙聽個名驚會好甜嘅朋友可以放心 首先佢哋嘅吉士唔係超甜果種!🔥❤️另外加埋🍓士多啤梨真心好refreshing!!! 🍵宇治抹茶拿破崙依個係店員推介✨❤️!! 個皮好脆身 再加埋宇治抹茶真心超夾!口感滿滿(。・ω・。)—————📍銅鑼灣-Gariguette @gariguette_hk 地址: 銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖

🍓原味士多啤梨拿破崙

🍵宇治抹茶拿破崙

—————

2024-06-20 50 浏览
日本人氣過江龍Gariguette喺銅鑼灣Fashion Walk開咗一段時間,今次👧🏻終於去試啦!呢間主打法式千層酥表現相當出色,夠曬重牛油香同酥脆🥰,加上可以透過透明玻璃觀賞廚師🧑‍🍳即時製作同組裝甜品,絕對係加曬分!整體來講拿破崙千層酥質感相當酥脆,每層都幾薄,層次分明,並帶有芳香牛油香氣!睇住店員即場焗製餅皮,並均勻灑上糖再烤焗,焦糖烤得均勻嘅焦糖啡色,甜度剛剛好。🌟Nepoleon (原味士多啤梨🍓)原味組合夠曬經典同穩陣,用法式千層酥夾埋吉士忌廉醬同士多啤梨片、雲尼拿Glaze,吉士醬重奶香,配埋士多啤梨嘅微酸同清甜🌟Pistache & Framboise (開心果忌廉覆盆子)呢排開心果當道,緊係要試下!開心果吉士醬質感輕盈,果仁味唔算太重,個人認為可以再重手啲🤪!配上開心果嘅最好朋友覆盆子果醬,甜酸分明同食落都冇咁單調!整體上甜度會比原味嘅稍甜。🌟焦糖牛奶咖啡//抹茶牛奶飲品都係發揮正常。

🌟Nepoleon (原味士多啤梨🍓)

🌟焦糖牛奶咖啡//抹茶牛奶
飲品都係發揮正常。

2024-06-16 77 浏览
◐日本爆紅拿破崙千層酥東京爆紅人氣過江龍拿破崙千層酥Mille-presse,勁多款口味揀,最近仲有期間限定味道,有宇治抹茶紅豆味、血橙伯爵茶味。招牌吉士醬令人回味,但價錢值唔值就見仁見智🤭我試左原味士多啤梨 mix 抹茶紅豆簡單形容就係拿破崙變左另一個形狀。即叫即整好新鮮,所以最好即食可以保持到脆嘅口感。幾濃烈嘅抹茶吉士醬,紅豆都唔會過甜,千層酥真係一咬就會碎,一個字脆😆 另外都可以試下鹹嘅千層酥,類似三文治但係用千層酥夾住。多款口味選擇,聽講牛油果煙三文魚比較受歡迎😯
◐日本爆紅拿破崙千層酥

我試左原味士多啤梨 mix 抹茶紅豆

每次經過銅鑼灣見到呢間甜品店都好吸引❤️今日終於有機會試吓佢嘅Mille-pressé🇫🇷呢款千層拿破崙甜品還原到日本食到嘅味道🇯🇵包裝嘅設計亦都好有心思方便攞嚟食🤣 喺用料同埋細節位方面顯出日式嘅風格🥰雖然價錢唔係好親民但我覺得值回票價⭐️ 原味士多啤梨 🍓拿破崙酥一咬落去好有千層嘅酥皮效果🥞香脆但係唔油膩仲帶點杏仁香🥜特製嘅Custard幼滑得黎甜度唔會好高🧁岩岩好比酸甜嘅士多啤梨中和🩷整體口味好有層次⭐️ 伯爵紅茶忌廉芒果果醬 🥭伯爵紅茶忌廉好有日本午後紅茶既感覺☕️奶香同茶香比例好平衡🍼帶絲絲既伯爵香 今日將杏脯換上芒果甜度更高👍🏻更有日式嘅風味

⭐️ 原味士多啤梨 🍓
⭐️ 伯爵紅茶忌廉芒果果醬 🥭

伯爵紅茶忌廉芒果果醬
GARIGUETTE自2021年於日本開業到宜家一直持續人氣高企 舖外經常出現人龍!!❤️❤️現時日本有三間分店 香港🇭🇰更係首間海外分店!! GARIGUETTE最特別之處係參考傳統法式千層酥概念 創意地改成圓形鏤空拿破崙薄脆⭕️⭕️設計新穎 打破傳統甜品既概念而且賣相特別 igable 打卡一流!! 📸開放式廚房 可以見住店員用獨家專利自己研發既機器 壓製signature 既拿破崙Mille presses 之後再加上唔同既配料 🍏🍋🍒🍑睇住整既過程 已經開始流口水!!🤤先講講外層既拿破崙Mille presses 加上焦糖面層 淡淡牛油同焦香味食落確確聲 非常鬆脆 好睇又好食🤪🤪🤪\ 🍵宇治抹茶忌廉 x 🍓士多啤梨 / ($168)呢款係每日數量限定發售!! 🤩採用京都宇治產既抹茶 整成抹茶吉士忌廉 鋪上士多啤梨之後 再配上紅豆同麻糬!! 內餡配料多 層次豐富 麻糬仲增加咗口感抹茶味香濃 🍵🍵綜合士多啤梨既酸味同紅豆既甜味之後整體甜度適中 食完好滿足唯一缺點就係價錢略貴 💰💵不過未飛得日本住 當獎勵下自己都唔錯🤭🤭\ ☕️伯爵紅茶忌廉杏脯果醬 / ($145)用伯爵茶忌廉做基底☕️☕️再鋪上
GARIGUETTE自2021年於日本開業到宜家
一直持續人氣高企 舖外經常出現人龍!!❤️❤️
現時日本有三間分店
香港🇭🇰更係首間海外分店!!

GARIGUETTE最特別之處

睇住整既過程 已經開始流口水!!🤤
先講講外層既拿破崙Mille presses
加上焦糖面層 淡淡牛油同焦香味
食落確確聲 非常鬆脆 好睇又好食🤪🤪🤪

\ 🍵宇治抹茶忌廉 x 🍓士多啤梨 / ($168)

呢款係每日數量限定發售!! 🤩
採用京都宇治產既抹茶 整成抹茶吉士忌廉
鋪上士多啤梨之後 再配上紅豆同麻糬!!
內餡配料多 層次豐富 麻糬仲增加咗口感
抹茶味香濃 🍵🍵
綜合士多啤梨既酸味同紅豆既甜味之後
整體甜度適中 食完好滿足
唯一缺點就係價錢略貴 💰💵
不過未飛得日本住
當獎勵下自己都唔錯🤭🤭

\ ☕️伯爵紅茶忌廉杏脯果醬 / ($145)

用伯爵茶忌廉做基底☕️☕️
再鋪上滿滿既杏脯果醬
內有粒粒杏脯果肉 增加口感
酸酸甜甜加上淡淡伯爵茶香味 有驚喜🤪🤪

店舖口味眾多 鹹味甜味加埋 總共10幾款
下次想再試下香港限定既奶茶芒果口味!! 🥭
終於等到 Gariguette 不用排隊的熱潮了(有人也會等熱潮退後才試人氣美食嗎?!🤣)在開放式廚房中看到如何即叫即整 ~~很喜歡千層拿破崙Mille-pressé 的焦糖外皮,咬下去酥脆的聲音 💯個人推薦口味:𝟭 伯爵紅茶忌廉杏脯伯爵茶忌廉配杏脯是挺合襯的~ (如果茶味再多一點會更好)這是個清淡甜點選項𝟮 草莓吉士忌廉酸甜切片草莓,很 classic 的味道~點這個就係很保守的選項啦𝙁𝙤𝙡𝙡𝙤𝙬 @eatwithmoonly 𝙛𝙤𝙧 𝙢𝙤𝙧𝙚 𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙩𝙞𝙥𝙨 ✨_____________________________#銅鑼灣美食 #餐廳推介 #銅鑼灣好去處#hkfoodie #hkfood #甜品 #千層酥
終於等到 Gariguette 不用排隊的熱潮了
(有人也會等熱潮退後才試人氣美食嗎?!🤣)
在開放式廚房中看到如何即叫即整 ~~

個人推薦口味:

𝟭 伯爵紅茶忌廉杏脯
伯爵茶忌廉配杏脯是挺合襯的~
 (如果茶味再多一點會更好)
這是個清淡甜點選項

𝟮 草莓吉士忌廉
酸甜切片草莓,很 classic 的味道~
點這個就係很保守的選項啦

_____________________________
#銅鑼灣美食 #餐廳推介 #銅鑼灣好去處
#hkfoodie #hkfood #甜品 #千層酥
2024-06-07
  • 伯爵紅茶忌廉杏脯
  • 草莓吉士忌廉
2024-06-11 47 浏览
嚟自東京嘅超人氣打卡甜品店上年登陸銅鑼灣,將法國傳統嘅厚厚千層酥改為鏤空嘅圓形拿破崙。除咗有供應日本嘅8款甜同4款鹹味之外更特別設計香港限定口味~ 原味士多啤梨係呢度嘅招牌菜,士多啤梨份量十足,超甜超好味,配上滿滿濃厚又creamy嘅忌廉令人一試愛上!香港限定口味有奶茶忌廉芒果,芒果酸甜多汁,加埋黑糖核桃神奇地夾!至於餅皮方面,小店運用自家研發嘅機器壓製,以高溫烘烤,外層超級脆身,咬落酥脆,大力少少就已經會碎開,所以要食得好小心,而且牛油香氣四溢,甜度適中,睇得又食得🤤

• 原味士多啤梨
  • 香滑奶茶忌廉芒果
  • Napoléon
2024-06-10 88 浏览
喺日本東京好出名嘅一間過江龍千層拿破崙😍🫶🏻網上見到好多評價,見佢咁出名有日經過銅鑼灣就去試吓啦~😝佢哋同一般拿破崙專門店唔同,除咗甜味仲有鹹食添!不過我今次揀咗兩款都係甜嘅口味💛NAPOLÉON(原味士多啤梨)杏仁拿破侖脆酥 /特製吉士忌廉/士多啤梨外型好靚,面頭嘅拿破崙仲有焦糖,食落去非常香脆~仲加入咗杏仁添😁成個口感好豐富,咬落去即使唔係即刻食,但依然都係脆卜卜,好有層次!😆加埋佢哋特製嘅吉士忌廉同士多啤梨🍓酸酸甜甜,都算非常開胃~ 實質攞上手個size同一般男士嘅手再大少少差唔多🤣所以幾個人分享食都OK嘅~Ccitron & Miel(蜂蜜檸檬忌廉)自家製蜂蜜檸檬 /清爽檸檬忌廉呢個口味覺得幾特別😙所以都試吓蜂蜜檸檬聽落去非常清新,佢哋嘅檸檬忌廉甜度適中,再加埋蜂蜜成個感覺好清爽~最特別係佢哋仲加入咗檸檬🍋粒粒,雖然會有少少甘甜,但作為甜品來講都幾特別!總括來講,價錢的確係比較貴🤑不過佢哋嘅拿破崙真係做得幾出色,而且佢哋嘅口味都多款同獨特,值得一試😋💪🏼

NAPOLÉON(原味士多啤梨)
杏仁拿破侖脆酥 /特製吉士忌廉/士多啤梨

Ccitron & Miel(蜂蜜檸檬忌廉)
自家製蜂蜜檸檬 /清爽檸檬忌廉

呢個口味覺得幾特別😙所以都試吓

終於食到日本過江龍Bookmark 左好耐的人氣千層拿破崙 今天和朋友說和銅鑼灣逛街,一直book了很久的甜品店,終於和朋友一起前往進食。餐廳闊落,有充足的位置可以在內進食。我們叫了兩款不同的口味。最近還推出了期間嘅限定。1.NAPOLÉON($165)滿滿的士多啤梨鋪滿在吉士忌廉上,配上千層酥脆的千層酥,非常酥脆,美味。2.Pistache & Framboise($155)近期大熱的開心果,當然不能錯過,用上了濃郁的開心果忌廉,配上開胃的覆盆子,配上一粒粒的開心果粒,口感層次豐富。
終於食到日本過江龍Bookmark 左好耐的人氣千層拿破崙

餐廳闊落,有充足的位置可以在內進食。

我們叫了兩款不同的口味。

最近還推出了期間嘅限定。

1.NAPOLÉON($165)

2.Pistache & Framboise($155)
2024-06-08
$150 (其他)
2024-06-09 27 浏览
終於去開銅鑼灣食到呢間日本過江龍拿破崙🤩。款式同選擇都幾多,有甜有咸仲即叫即整,有得望住制製作過程幾得意😍! 估唔到都幾大個架~開心果忌廉覆盆子 ($155)估唔到有我最愛嘅開心果! 🥳望到佢吱左好多開心果忌廉,上面再加左覆盆子果醬好吸引呀🤤🤤~ 咬落第一啖個拿破崙餅真係驚豔到我😮,口感真係超鬆脆。每啖都有好香嘅開心果味之餘😚,仲有酸酸甜甜嘅覆盆子果醬平衡返味道,感覺都幾清新😋!原味士多啤梨 ($165)呢個係好經典嘅口味,配搭左香滑吉士醬😋,上層就見佢一路整一路加士多啤梨片,真係好足料🍓🍓。味道食落酸酸甜甜非常香果味,吉士醬唔會太甜,每啖仲有滿滿嘅士多啤梨果肉,口感層次都好豐富🤩😋!

開心果忌廉覆盆子 ($155)

原味士多啤梨 ($165)
ɢᴀʀɪɢᴜᴇᴛᴛᴇ | ʜᴏɴɢ ᴋᴏɴɢ 𖥣𖥣 ⠜ 千層拿破崙Mille-pressé 有多款口味現場即叫即製今次點了 草莓吉士忌廉口味外皮的焦糖千層餅烤得很脆內餡是切片草莓跟自家製吉士醬酸酸甜甜 超美味的 另一款係伯爵紅茶忌廉杏脯伯爵茶忌廉配上杏脯作點綴 口感很豐富同時伯爵茶忌廉亦很creamy 都是很不錯的選擇𓉱 銅鑼灣百德新街42-48號 Fashion Walk地下D號舖#ivycafehoppinghk #dessert #causewaybay #ɢᴀʀɪɢᴜᴇᴛᴛᴇ #millepressé #strawberry #earlgrey #cream #teatime
ɢᴀʀɪɢᴜᴇᴛᴛᴇ | ʜᴏɴɢ ᴋᴏɴɢ 𖥣𖥣 ⠜

𓉱 銅鑼灣百德新街42-48號
Fashion Walk地下D號舖

2024-06-08
  • 原味士多啤梨
香港也能吃到東京「Gariguette」了,也是海外第一間分店~店舖位於銅鑼灣Fashion Walk,開業以來也是第一次到訪!環境以神秘的黑色作主色,開放式廚房格局可以欣賞整個製作過程,店內更設有內用位置。餐廳所有機器材料都是日本進口,拿破崙脆酥即叫即做,中間夾上忌廉醬及各種水果配料,想要新鮮感也可考慮2款不同口味,亦有鹹口味選擇,且賣相精美打卡一流😆。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ 𐂐 ⠜原味士多啤梨 $165 (8/10)點了signature口味,拿破崙餅外層抹上焦糖閃令令,入口酥脆富有牛油香😻,配以酸甜士多啤梨及滿滿的忌廉吉士醬,吉士醬口感絲滑甜度恰到好處,的確幾美味。𐂐 ⠜香滑奶茶忌廉芒果 $168 (7.5/10)香港店限定口味,用上港式奶茶製作忌廉醬配以芒果及黑糖合桃,多重滋味~醬汁帶有淡淡奶茶香,酸甜芒果剛好中和了甜膩,比較驚喜的是核桃很香脆,味道像琥珀合桃🤩。價錢雖然不平,但覺得算是值得一試,而且很有飽足感呢。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜原味士多啤梨 $165 (8/10)

𐂐 ⠜香滑奶茶忌廉芒果 $168 (7.5/10)

價錢雖然不平,但覺得算是值得一試,而且很有飽足感呢。
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
我宣布這是香港第☝🏿dessert!!饞了好久終於在香港開分店了!!!!不用去日本也能吃到了!!還不用排一個小時!!真的很香!!這個酥皮真的好絕!!薄薄一層起了很多酥 !!超濃郁的牛油🧈味!!巨愛🍓一個巨多!!還有秘制夾心不會很膩!!酥皮還有杏仁片 加了焦糖烤的美拉德反應誰不愛呀🤤還點了一個我fd的夢中情崙!!伯爵紅茶杏脯!!真的很清新!!滿滿的杏脯 一口下去就是爆漿的感覺!!!裡面還有座位 玩累了點上一杯cafe修修圖看看書也是很寫意的💕就在銅鑼灣超近地鐵站!!!開放式廚房可以看到每個餅餅誕生的過程😋超治癒!!他家居然有鹹味的!!牛油果🥑三文魚🍣!!等我下次來試試🤤光想著就很好吃!!!