2018-08-10 282 浏览
Rainy Friday night, there are just too many people in cwb. Tucked away in the alley is Frites but still very crowed, you would definitely want to book a table in advance.They have the Stella beer and burger deal with free flow beer but it’s only worth it if you come early and drinks a tonne of beer.We ended up ordering a selection of goodies, chicken Parma with cheese , Mediterranean mussels was very salty , pork knuckles was on par, salad, sliders, were all good.Beer selection is great. Ordered

Beer selection is great. Ordered the augustijn grand cru just to try something new. Happy hour finishes at 8pm so better come here early.

Overall the food is great but price is not cheap.
2018-08-08 4064 浏览
可能因為這兒比較熱鬧,而且燈光昏暗,還有些人在外邊等位,內裏聊天的雜音此起彼落,感覺好不熱鬧。Gouda balls,芝士不覺太鹹,上面還有青瓜,這款是什麼芝士🤔,不會太過鹹,亦都不太肥膩,但是味道香而濃郁,剛炸起,吃一點開開胃也不錯。risotto,不會過濕,份量也不少,米飯份量不少。青口,汁濃不太鹹,但肉非常細小,亦都不覺得特別鮮美,基本上是海鮮之中我最不喜歡的😪,真奇怪,旁邊竟然有五名洋漢,可以五個人圍在一起,一人一煲在吃1公斤的青口😯😱。schnitzel with fries,吉列麵包糠皮,麵包糠包著魚去炸,味道比較香,比起日式吉列豬扒有點不同,側邊的沙律應該是coleslaw,比較多菜絲。豬扒本香口,但冷了沒趣。在兩個之間,點了炸豬扒,已有人就選了炸魚,正合我意。fish and fries,炸魚,外皮不太厚,魚大條,有肉可吃到。薯條份量挺多,粗薯條鮮炸夠熱夠厚夠粗身,點茄汁點沙律醬均可上次在鰂魚涌店,食客不多,環境廣闊;銅鑼灣店環境極其嘈吵,其實難以聊天。Mojito 味道薄荷,但只是面頭的味道比較好,薄荷、青檸、酒味,基本上底下五分一杯都是冰水,太多冰粒,冰冷溶化之後就

risotto,不會過濕,份量也不少,米飯份量不少。

。豬扒本香口,但冷了沒趣。

在兩個之間,點了
炸豬扒,已有人就選了炸魚,正合我意。

薯條份量挺多,粗薯條鮮炸夠熱夠厚夠粗身,點茄汁點沙律醬均可

Mojito 味道薄荷,但只是面頭的味道比較好,薄荷、青檸、酒味,基本上底下五分一杯都是冰水,太多冰粒,冰冷溶化之後就非常之淡。

聽到The Cranberries、The Killers、Green Day、Depeche Mode等樂隊成名歌曲。
2018-07-30 377 浏览
喇沙青口半斤!超級入味! 招牌菜果然名不虛傳🙈仲要配薯條 薯條熱辣辣配埋cream cheese醬 簡直係食到停唔到口!物超所值!環境同氣氛都一流享受❤️個蟹肉tar tar 又係好好味,食到蟹肉 牛油果 蕃茄 椒 係好正宗既味道 價錢都唔貴😚 仲有4-5塊麵包 個麵包有少少油,但用來送個蟹肉tar tar好夾最後一個super protein salad 好好味,有藜麥 菜 紅菜頭 豆 酸酸味味甘好好味,仲有好creamy同新鮮既牛油果!我地加埋雞胸肉 超級好味🙈 個雞胸肉都煎過絕對係食得好滿足。

每次經過呢間 Frites 都好多人 happy hour,原來平日午飯時間係接近無人架。  強烈推介 Express lunch。通常自助沙律吧(淨 salad bar $98)都唔多精彩,但呢度(起碼我用餐那天)打破左慣例啊。當日大概有 8 - 10 款沙律,最好吃係紅菜頭沙律,其他都好新鮮。如果你想叫埋 main,似乎招牌 mussels(+ 沙律吧 $188)係比較安全的選擇。青口鮮美,但 薯條幾乎可以跳過,鴨胸飯 (+沙律吧 $158)。呢間餐廳有做青口任食,但其實又食得幾多。做個負責任既人,拒絕任食!By the way,餐廳可能樓底太高,有蒼蠅。但整體來說,是舒適的用餐體驗(因為無乜人啊)。

青口鮮美,但
薯條幾乎可以跳過,鴨胸飯
(+沙律吧 $158)。

2018-06-04
2018-07-25 392 浏览
朋友約派手信,搞左成個月終於揀左呢到。未入門口個刻心諗: 哇,乜禁靚ge? 平時我一定唔敢入。我地五個女仔,叫左四樣野,冇諗過佢個portion 係正常size (以為西餐都係碟大料少的朋友lol), 我地都食到飽哂~ 利申:呢個女子團食量唔細的。Starter: 蟹肉 (清清地幾好)Main: 白酒青口 (1kg, 肉質鮮嫩,冇平時食開禁大粒,但粒粒都好creamy)海鮮扁面 (少少spicy, 平時唔食得🌶的我都入到口。呢碟都有青口,另一個煮法都係禁好食,口感再實在啲)豬手(個size好似平時吉之島賣個隻差唔多,入味,唔肥,但啲皮燒到太乾咬唔開lol)由於本女團太肚餓,加上燈光比較浪漫,影左一張相就冇影啦,所以呢個post冇相lol 但整體值得再試。

利申:呢個女子團食量唔細的。

Starter:
蟹肉 (清清地幾好)

Main:

2018-07-22
2018-07-05 3647 浏览
#fridayla_cwb⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀早排試咗間比利時啤酒廳,高聳既天花板襯托出典雅既環境好似去咗外國咁😳😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀而佢地既青口有多種口味,隻隻都新鮮肥美😍😍真喺好正!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣FRITES裝潢採用歐式小酒館設計,主打傳統歐洲美食。二十年代的傳統比利時啤酒廳採用高聳的天花板,質樸的木桌和七彩著色的玻璃窗,只為營造一個舒適的氛圍,給你細味每一道美味⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣凍蟹肉千層💲135 (推介👍🏻)*️⃣Crab Tian💭濃濃既蟹肉香味😝💭仲有牛油果,好Creamy好夾😍💭整體口感清新,好開胃!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣喇沙味青口💲245(半公斤) (推介👍🏻)*️⃣Laksa Mussel Pot💭醬汁超惹味超足料😍😍💭包括有椰奶,香茅,青檸葉💭重有秘製喇沙咖喱🤤🤤💭而青口都好肥美,同醬汁好夾💭重要已經事先幫你清理埋d足絲⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀3⃣巴馬臣芝士烤雞扒💲195
#fridayla_cwb
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
早排試咗間比利時啤酒廳,
高聳既天花板襯托出典雅既環境
好似去咗外國咁😳😳
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
而佢地既青口有多種口味,
隻隻都新鮮肥美😍😍
真喺好正!
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣凍蟹肉千層💲135 (推介👍🏻)
*️⃣Crab Tian
💭濃濃既蟹肉香味😝
💭仲有牛油果,好Creamy好夾😍
💭整體口感清新,好開胃!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2⃣喇沙味青口💲245(半公斤) (推介👍🏻)
*️⃣Laksa Mussel Pot
💭醬汁超惹味超足料😍😍
💭包括有椰奶,香茅,青檸葉
💭重有秘製喇沙咖喱🤤🤤
💭而青口都好肥美,同醬汁好夾
💭重要已經事先幫你清理埋d足絲
3⃣巴馬臣芝士烤雞扒💲195
*️⃣Dicko`s Almighty Chicken Parma
💭用上美國雞比扒,成塊面咁大😳
💭表面灑上水牛芝士,烤得飄香😍
💭肉質鮮嫩多汁,岩嗮正在健身既J先生
💭另外有田園沙律配番茄醬及薯條🤤
4⃣是日魚碟💲325
*️⃣Fish of the day
💭一整條大魚,好巨型😍😍
💭配料好豐富,用上燴茴香
💭還有燒車厘茄,刁草及橙肉
💭所以味道較酸😳未必咁大眾化
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#fridayla_西餐
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #crabcake #蟹 #蟹餅 #蟹肉 #laksa #喇沙 #青口 #fish #香港美食 #香港 #銅鑼灣
2018-07-01 545 浏览
Frites house mussels逢星期二就有all you can eat mussels!!! (1kg for $395)好多款唔同口味,食完可以再order其他口味!澳洲青口,醬汁調味都唔算太濃,可以食到青口嘅真正鮮味,不過略嫌青口size比較細唔算特別肥美。試咗三種醬汁,最鍾意係以番茄,蒜蓉,洋蔥,忌廉及小蔥製成的忌廉汁,classic得黎同青口既鮮味配合得好好!如果係青口愛好者,係一個好值得去食嘅地方!
Frites house mussels
上個月去了比利時,非常懷念當地的青口。見呢一間評分咁好,緊係去回味一下啦!我們叫了1kg的House mussel,強烈推薦,很好吃😋!1kg原來好多,我地兩人食剩一半。另外叫了crab tian 和 seafood linguine。Seafood linguine 超正,味濃,但帶辣,朋友唔食辣,所以又剩好多。唔緊要啦,第二日當lunch囉,正!但係晴天pig pig,我地埋單,叫waitress小姐打包,居然話沒有此服務。唔通自己英文差?我地隔一陣又再問一次,佢話如果你住附近,可以俾你拎個煲返去,之後還返俾佢,但沒有打包的🤷🏼‍♀️。另外一讚的是飲品,non alcoholic drink大大杯又好飲。P.s. 我地雖然星期一晚食,不過不是all you can eat!

2018-06-25
A君想食西餐,我又想特別少少,所以嚟呢度!book咗7點,準時到,唔洗等位!入到去唔多客,好多吉枱,但侍應依然安排我哋搭枱,奇怪!以為嗰度fully booked,點知食到10點都依然係唔爆,點解要我哋搭枱呢?食物:唔肯定我哋嗰晚係咪唔好彩,叫咗個好多人推薦嘅青口同豬手,出嚟我哋度就係失望嘅回憶! 青口全部細細隻,又唔夠鮮味!豬手真係夠大,但皮唔脆且'un',肉質一般,不過不失!值得一讚係啤酒選擇夠多,happy hour 由3pm到8pm,夠長時間,不過一般要開OT嘅寫字樓人未必享受到!服務:夠晒奇!1)book咗枱,佢唔係打電話比我確認,反而係SMS我,仲要我SMS覆! 2)如前述,有大量吉枱都要我哋搭枱!環境:夠靜,餐廳位處CWB邊緣兼橫街,人流較少!
A君想食西餐,我又想特別少少,所以嚟呢度!
食物:
豬手真係夠大,但皮唔脆且'un',肉質一般,不過不失!
服務:
夠晒奇!
2)如前述,有大量吉枱都要我哋搭枱!
環境:
夠靜,餐廳位處CWB邊緣兼橫街,人流較少!
1K
法國菜、德國菜、意大利菜、西班牙菜、葡萄牙菜都食過,但比利時菜真係未食過,其實係食啲咩嘅呢?呢個真係A姐M佬嘅未解之䛧,所以今日就去到銅鑼灣嘅FRITES Belgium on Tap,睇睇咩係比利時菜。餐廳嘅裝修依照傳統比利時啤酒屋設計,以復古懷舊主打,真係好啱feel。Salmon Tartare呢個前菜夠晒開胃,入邊有洋蔥粒中和三文魚嘅腥味,仲有淡淡嘅青檸味,成個人refresh晒!Crab Tian呢個凍蟹餅由蟹肉、牛油果、毛豆同西芹等材料一層層疊成,將所有食材撈匀,連埋麵包一齊食。蟹肉配上牛油果好鮮,真係Perfect Match!Frites House Mussels嚟FRITES Belgium on Tap又點可以唔食青口呢,除左招牌忌廉口味,仲有喇沙、 地中海、白酒Mariniere、啤酒 Hoegaarden、仲有蕃茄口味,兩個人就揀半公斤嘅招牌忌廉青口,湯底有洋蔥、紅椒粒同西芹,份量好多,青口索晒汁,好好味呀。而每份青口仲有炸得鬆脆又好濃薯仔味嘅厚切薯條同麵包,麵包計住點個湯嚟食呀。Kunckle大大隻嘅豬手真係好滿足呀!好彩豬手燒得香脆,又唔算肥,皮脆肉嫩。記

Salmon Tartare

Kunckle

大大隻嘅豬手真係好滿足呀!好彩豬手燒得香脆,又唔算肥,皮脆肉嫩。記住點嚟食呀!

除咗嘢食,又點少得叫兩杯啤酒嘆嘆呢?
2018-06-20
2018-06-20 3024 浏览
同識飲識食既長輩食飯最傷腦筋,今晚一大班人約左中學老師聚舊,由我發板預訂wishlist中既第一位。一入座就已經暗暗叫苦,以為係昏黃燈光既fine-dining格局,點知暗到冇著燈咁,六人長台設有類似food court既長板凳,初印象非常一般。係忽明忽暗既燈光下望住一張過既餐牌點餐,惟有期望食物質素得以力挽狂瀾。 難得菜式以海鮮為主又未至於天價,轉瞬間就揀好左五款。Crab Tian ($135)蟹肉沙律味道清新,雖然未至於啖啖蟹肉,但鮮味幾突出。 豪氣地鋪滿係麵包上製成蟹多士,幼滑蟹肉、爽口瓜菜同煙韌麵包交織成豐富既口感,如果係酥脆既麵包就更好喇。「其實你唔鐘意食青口,可能係未食過好食既青口姐。」對我黎講,青口從來都係腥同冇咁腥之別,Frites House Mussels ($245) 1/2kg完全顛覆左我既印象。忌廉、洋蔥、蒜頭、白酒等調味自然冇得輸,主角藍青口鮮甜飽滿,裹上忌廉汁後更幼嫩順滑。 連我在內半台唔食青口既人忽然胃口大開,後悔冇叫到1kg,對青口既陰影不藥而癒。 伴碟既薯條同麵包亦十分高質,連最後一滴汁都點埋。Super Protein Salad with Fi
Crab Tian
Crab Tian ($135)
Super Protein Salad with Fish
Super Protein Salad with Fish ($155 + $85)
$85多舊魚令前菜一秒變main。 三文魚外脆內嫩,直頭滑到有慢煮質素。 藜麥同牛油果為主既沙律酸酸甜甜好開胃,最鐘意入面有大量外國super food食材,豆角、蕃茄仔、粟米、紅菜頭、西蘭花等非常爽甜,乃延年益壽之選。
Rosemary Roast Chicken
Rosemary Roast Chicken ($255)
老人認證係新鮮雞,雞皮微脆、厚肉而嫩滑,全隻都滲透出清新既香料味,咸淡得宜,我最愛食雞都覺得無可挑剔。 墊底既芥末忌廉汁焗薯角帶焦香,間或啪粒爆汁烤蕃茄仔,味蕾十分滿足。
Tiger Prawn and Smoked Salmon Risotto ($235)
虎蝦夠新鮮彈牙,煙三文魚切成碎同炒,食落亦好似新鮮三文魚咁軟滑甘香。如預期般簡簡單單既味道,口感夠creamy,仲有解膩既新鮮火箭菜,配搭得宜。
全晚最令我難忘既一幕係當我將半杯特飲倒左落Crab Tian度、懊惱緊浪費左半碟既時候,侍應二話不說過黎收走講句:「It’s okay」。 半晌後佢再送上一碟完好既Crab Tian,剛才既事就仿如冇發生過一樣。 如此貼心既服務,店員彈指間未經思考下已經辨妥,大家不禁有種賺左既暗喜,再次讚好聲不絕。
由訂台至點餐都係全外語溝通,店員難得地笑容滿面、極具親和力,亦不斷周圍巡視、留意客人需要,即使坐係餐廳角度亦唔會有被忽視之感。
食物質素同服務態度近乎無懈可擊,可惜環境實在太昏暗嘈雜,連對方個樣都未睇得清楚,更遑論促膝長談,最後惟有急急腳轉場飲野傾計。

總括而言依然係極度滿足既一晚,隨便指一道菜都唔會失望。 食物水準之高,除左每食一啖都讚好好味之外,更令一行六人未離座已經決意再訪,甚至計劃埋二、三人應該叫咩菜式。 雖然定價偏貴,但絕對物有所值,實屬生日正日之選。
Super Protein Salad with Fish
Rosemary Roast Chicken
2018-06-18 527 浏览
這一天我們來到這間期待以久的餐廳慶祝2000日餐廳環境昏暗非常有氣氛!最喜歡酒吧酒櫃的位置,有華麗的感覺可能是平日晚上的關係,人流不算太多,但坐著坐著環境是有點嘈吵。我們這天點了一個頭盤和三個主菜。Crab Tian 這是一個完美的頭盤。最愛蟹肉和牛油果的結合!加上西芹頭沙拉、蕃茄粒、荳芽苖和檸檬油醋汁,醒胃又美味!凍蟹肉配上新鮮的配料,放在多士,一口一口吃的很幸福,哈哈!Frites House Mussels 其中一個慕名為招牌青口鍋而來的理由。青口不是我們最喜歡的海鮮,但這個真的讓我們停不下來。兩個人點了半公斤,熱鍋來的時候被它的份量震驚了哈哈。每一隻青口都很肥大甜美,淡淡的海水味,伴隨著蒜蓉、蕃茄、洋蔥和忌廉湯汁,真的讓人回味無窮!旁邊的薯條炸得香脆可口,而麵包亦可以點上忌廉湯汁,美味非常!Norwegian Salmon Fillet 肥美三文魚享受。來自挪威的三文魚,外表煎的非常香脆,肉質嫩滑鮮美多汁!伴上香濃和奶油味的醬汁,讓魚肉的味道更昇華。伴菜有芥末的薯仔和洋蔥絲,很醒胃可口。Steak and Frites牛油牛扒滋味加倍。牛扒份量很多,外表煎的香脆,內裡仍然保持m
這一天我們來到這間期待以久的餐廳慶祝2000日

餐廳環境昏暗非常有氣氛!最喜歡酒吧酒櫃的位置,有華麗的感覺

我們這天點了一個頭盤和三個主菜。

Crab Tian
這是一個完美的頭盤。

Crab  Tian

Frites House Mussels
其中一個慕名為招牌青口鍋而來的理由。

Frites  House  Mussels

Norwegian Salmon Fillet
肥美三文魚享受。
伴菜有芥末的薯仔和洋蔥絲,很醒胃可口。
Norwegain  Salmon  Fillet

Steak and Frites
牛油牛扒滋味加倍。
牛扒份量很多,外表煎的香脆,內裡仍然保持medium的生熟程度。在牛扒上放了數片牛油,看著它溶於牛扒之中極之邪惡但同時讓人難以抗拒!

Steak  and  Frites

Mocktails
已經忘記名字了,只是記得味道帶酸,非常開胃。

Mocktails
庆祝纪念
纪念日
Crab  Tian
Frites  House  Mussels
Norwegain  Salmon  Fillet
Steak  and  Frites
2018-06-09 282 浏览
Happy friday 放工後跟一位朋友去happy hour 加dinner大家都住港島 去左在銅鑼灣 希雲街 的FRITESHappy hour 當然吾少得酒 我叫左stella 我朋友叫左個fruity ge craft beer 不過我覺得偏酸Happy hour 8 點前近半價 ! 低飲主菜方面叫左king pawns with risotto 幾特別 因為佢係有D東南亞herbs ge 味 但偏水 蝦肉就夠實另一道有 Fish n chip. 魚肉實而新鮮 不錯不錯

大家都住港島 去左在銅鑼灣 希雲街 的FRITES

King  Pawns  with  Risotto
Fish  N  chips
  • Fish  and  Chips
2018-05-27 345 浏览
希雲街黎得多但多數都係黎食甜品反而比較少黎食正餐無意中發現呢間餐廳逢星期三仲有$100和牛漢堡優惠添咁吸引當然要黎試下一入到去環境真係好靚成個感覺有如置身外地好relax好好feel完全係傾計食飯嘅好地方。。。。。。。。。。。。。燒鹹豬手 (750gram)▸本身仲怕份量咁大會食唔哂,點知好好食,所以食下食下竟然俾我地清哂😋 豬手個皮燒得好香脆,又唔肥,啲肉一啲都唔嚡,而且亦都唔會過鹹,真係皮脆肉嫩,推薦👍🏻 連啲配菜都好食 (如果有埋酸菜就perfect啦)。。。。。。。。。。。。。和牛漢堡▸有優惠只需$100真係好抵食囉,個包外脆內軟,和牛又厚又juicy又重牛味,好好食😋 手切薯條🍟都好好食,加埋個醬好正👍🏻。。。。。。。。。。。。。蘋果批▸面頭有呍厘拿雪糕同埋熱忌廉,蘋果索哂蘋果酒味好香好淋,底層有薄薄嘅餅皮,都好香,2人ko一個完全無難度👍🏻
希雲街黎得多
成個感覺有如置身外地
好relax好好feel
完全係傾計食飯嘅好地方
。。。。。。。。。。。。。
燒鹹豬手 (750gram)
和牛漢堡
蘋果批
2018-05-12 433 浏览
星期五晚搵野食,經過門口比佢吸引住,門口望唔到餐廳入邊嘅環境,但睇落有種高級,神秘嘅氣息。一入到去果然冇令我失望,餐廳嘅環境好靚,樓底好高。餐廳好full,咁啱有人埋單,我哋等左一陣就入得,如果人多建議要先book。首先黎既係洋蔥湯,入面有塊鋪滿芝士嘅蒜蓉包,聞落去好香。但個人覺得洋蔥湯偏鹹,唔係幾啱我,但個蒜蓉包絕對有加分。之後叫咗個炸芝士配薯仔沙律,叫之前以為芝士係好熱嗰種,點知原來係唔熱嘅,唔使擔心太熱要慢慢食。炸芝士好好味,好滑唔膩。薯仔沙律都好味嘅,不過唔算好突出。最後叫咗個啤酒慢煮牛肉配薯蓉,份量都幾多下。牛肉好嫩,煮得好林,個汁都唔錯,但覺得個價錢偏高,性價比麻麻。而個薯蓉我就幾鍾意啦,有Wasabi味,幾特別。總括來講,食物方面冇太大驚喜,但係個環境氣氛好舒服。

餐廳好full,咁啱有人埋單,我哋等左一陣就入得
,如果人多建議要先book。

Onion  Soup

,好滑唔膩。薯仔沙律都好味嘅,不過唔算好突出。

Camembert

,有Wasabi味,幾特別。
Flemish  Beef  Stew
Flemish  Beef  Stew

總括來講,食物方面冇太大驚喜,但係個環境氣氛好舒服。
2018-05-11
Camembert