2017-12-16 661 浏览
約朋友慶生,打算午餐時間食個快lunch,響開飯見到呢間介紹,唔太貴,睇落質素有保證,咁就打去book位。呢間餐廳超細心會提前幾個鐘俾個message提醒您,再confirm人數去到原來做緊semi buffet最平$98,最貴都只係$198!女士輕食可選擇98食 salad或加幾十蚊叫埋青口, 男士唔夠飽可以食扒我哋嗰日嗌咗青口同扒兩個set,因為睇介紹,全部都係講青口必嗌,所以我哋就試吓,估唔到又真係唔錯,熱辣辣一鍋滿滿嘅青口,再加粗即炸薯條,超正牛扒就一般,正常質素,唔算太突出,但同樣都係配埋薯條,所以份量超多最後我哋嗌咗個心太軟,因為預先叫咗侍應幫我寫生日祝福,佢哋寫哂祝福語再配埋蠟燭,so good最重要係呢度唔多人,又靜靜哋,雖然所有侍應生都以全英語對答,我呢啲半桶水都驚驚哋,但每個人都好nice下次一定會再嚟!

去到原來做緊semi buffet

2017-12-02 448 浏览
樓底超高,格局也很像歐洲的bar,鬼仔侍應超filrty!搞到兩個宅女好驚兼紅都面唒!🙈😳不要這樣嗚嗚🤣 店內主打mussel,所有味道都是一個價錢,1/2 kg的話 $245,1kg的話$395。記住是kg!!! 一百萬數學題,1kg等於幾磅?2.2。所以千萬不要低估份量!隨碟附上海量鮮炸薯條,夠咸夠脆夠厚切(嘗試不要用夠粗這個字)。還附上法包讓你沾青口的湯汁,超鮮味。不過我們點的Frites House Mussel和Mariniere Mussel我覺得都無什麼大分別🙈 所以談不上較喜歡誰。重點是夠熱,青口不算大,但配料洋葱芹粒也夠多,都吸飽了高質青口汁,夾著一起吃挺match。另Rich Man’s Burger ($175) 啖啖肉,煙肉是原切厚厚一塊那種不是一條條那種,秘製Mayo好吃得令我不忍把它撥掉,肥膩夠味得邪惡。caramelised onions 多到湧岀來和你say hello。我覺得overall是ok的,但有點太heavy,星期五放縱一下...也不用那麼heavy吧🤣🤣😭 今晚plank加多廿秒。嗚。
2017-11-09 7492 浏览
之前試過Frites嘅招牌青口新鮮肥美,今次encore試下其他口味。我同朋友貪得意揀左喇沙味,食落香茅味突出,加入椰奶更creamy~青口依舊鮮味十足,配上薯條和Sourdough麵包,適合同幾個朋友分享。薯條炸得黃金香脆,咬落粉腍,蘸點蛋黃醬很好吃!凍蟹餅由蟹肉、牛油果、毛豆、西芹等材料疊成,食嘅時候將所有食材拌匀,再放上麵包脆片。蟹肉鮮美但略咸,以檸檬油醋汁調味,整體清新不膩,作為前菜開胃不過。今次留意到有Vegetarian menu,素食漢堡用黑豆做漢堡扒,無論賣相同質感都呃得下人,食落好有飽足感!加上煙燻芝士、燈籠椒、洋蔥圈、檸檬蛋黃醬等配料,味道濃郁,十分惹味。沙律材料非常豐富,包括藜麥、野米、紅菜頭、西蘭花、牛油果、粟米等健康食材,配上油醋汁酸酸地好醒胃。甜品叫左Sticky Date Pudding,蛋糕綿密鬆軟帶有濃郁椰棗香,加上butterscotch醬同cream一齊食,鹹鹹甜甜層次分明。原來呢間餐廳已經開業十週年,能夠係香港屹立多年當然有其過人之處。
Mussel Pots Laksa
The “Rich Hippie” Burger
Super Protein Salad
Sticky Date Pudding

Super Protein Salad
2017-11-06 513 浏览
到歐洲旅行時也曾到過比利時,但也沒有正式品嚐地道比利時菜式。今次朋友推介,於是就懷著興奮的心情去試試。餐廳是一家位於銅鑼灣希雲街的啤酒屋,在一座服務式公寓旁邊,靜中帶旺。進入餐廳,是一個酒吧的格局,正播放著流行曲,氣氛不錯。環境舒適,由於樓底高,所以餐廳內的歡笑聲也不會做成滋擾。我們點了一個牛肉他他作前菜、一份Frites House Mussels,主菜為一份虎蝦煙三文魚意大利飯及一份羊架。Steak tartare是用上全生的牛肉壓成杯形伴上sourdough和沙律,所以絕不油膩,上面的生雞蛋能令牛肉更加滑溜及黏合。牛肉加上帶點酸甜的醬汁,與多士一起吃,味道相當不錯,喜歡食牛肉要生一點的我自然讚賞。跟著上來的是半公斤的青口煲,即使是連殼,其實份量真的不少。雖然不是很大隻,但這個size的青口更嫩滑,味道很鮮美,附上薯條和一塊多士,配上特製蛋黃醬及可以蘸著青口的醬汁,熱熱的進食,比起食自助餐時的凍食,無論在感覺或是味覺上都更勝一籌,令我回想起在北歐時吃成筒青口的情況。接著上枱的是用香草醃過的羊架,外層香脆而不會過焦,雖然已經八九成熟,比我慣常的六成over了少許,但內層仍然嫩滑,略帶

牛肉他他

Frites House Mussels青口煲

香草羊架

接著上枱的是用香草醃過的羊架,外層香脆而不會過焦,雖然已經八九成熟,比我慣常的六成over了少許,但內層仍然嫩滑,略帶點粉紅色,調味得亦剛剛好。

配以生菜及帶點甜味的炒熟了的洋蔥,再加少許英式芥末,吃起上來較為醒胃,更加不會有單吃肉類的油膩感覺。

虎蝦煙三文魚意大利飯

我們分享的另一道主菜也來了。虎蝦煙三文魚意大利飯一到,已經聞到虎蝦的香味。虎蝦香味濃郁,肉質亦很爽甜彈牙,非常吸引。反而切碎了的煙三文魚,煮熟了只餘淡淡的鹹香,不及放入未煮的煙三文魚那麼鮮味。意大利飯用白汁煮,對於已經吃得差不多的我們來說,會較為膩了些,如果轉配鮮茄或酸菜可能會醒胃些。

整體來說,餐廳的環境舒適,食物質素亦不錯,雖然一個主菜也要三百元左右,但其實份量不少,適合與友人分享,可以多嘗幾款不同菜式,是值得推介。
2017-09-06
牛肉他他
Frites House Mussels青口煲
2017-11-03 5239 浏览
銅鑼灣Haven Avenue 係一條掘頭行但成條街都係食肆 行行下會見到一間好有特色所既餐廳- Frites 餐廳裝潢仿照傳統比利時啤酒屋設計 天花板極高 並配置木製餐桌及彩繪玻璃窗尤其是呢邊既酒櫃 別具氣派 好有古典風味Frites- 開頭唔知道Frites 係咩意思 之後知道係Combination of French nd Fries啤酒薯條向來都係好夾既combination Frites Signature Beer Mussels經常食白酒mussels 啤酒Mussels 比較少見但食落啤酒唔會搶左mussels 既鮮味 反而有微微的啤酒香 好夾😍😍側邊配上既麵包都非常有心思 炸得非常香脆Good Wife Sausage - 上盤又好靚 同埋好抵食 好大條😀 個sauce煮得好特別蕃茄香草醬 酸酸地 好開胃Roasted Chicken - 上盤好靚 大大隻雞再加埋 creamy 既香草汁 隻雞好大隻 再加埋好滑😀 加埋d薯仔食😍環境好正 d野食好好味😍😍😍簡單一餐 同最美的人 過了舒心的一晚
銅鑼灣Haven Avenue 係一條掘頭行

環境好正 d野食好好味😍😍😍
簡單一餐 同最美的人 過了舒心的一晚
2017-09-13
2017-10-29 589 浏览
FRITES Belgium on Tap之前我不約而同地聽過幾個朋友話Frites 好食今次就提議試下我地兩個人食早兩日book 定位當日7:30 去到,都唔算好多人入面裝修唔錯暗暗既燈光感覺好有氣氛可以睇到入面廚房Frites 唔靜,音樂都有啲大聲一大班人去都ok又有好多酒俾大家選擇不過嗰日有啲唔舒服,就無試啦黎之前睇過食評,好多人都推薦mussel呢度可以任食mussels ,每位$195如果唔想任食,可以選擇1/2 or 1kg 的雖然我地兩個係女仔,不過都照叫任食mussels 啲mussels 有6款口味俾大家揀一開始每人揀一款先我地揀左Frites House Mussels 同 Hoegaarden隨mussels 附送薯條,包同mayo sauce ( 注意: only refill Mussels, 薯條同包無得refill 的)左: Frites House Mussels右: Hoegaarden每一盤有大概1/2 kgFrites House Mussels加左light cream ,有少少奶香味,唔算好重,但係同mussel 都夾唔會食完覺得膩Musse
FRITES Belgium on Tap

當日7:30 去到,都唔算好多人

入面裝修唔錯
暗暗既燈光感覺好有氣氛

可以睇到入面廚房
Frites 唔靜,音樂都有啲大聲
一大班人去都ok
又有好多酒俾大家選擇
不過嗰日有啲唔舒服,就無試啦

黎之前睇過食評,好多人都推薦mussel
呢度可以任食mussels ,每位$195
如果唔想任食,可以選擇1/2 or 1kg 的

雖然我地兩個係女仔,
不過都照叫任食mussels
啲mussels 有6款口味俾大家揀
一開始每人揀一款先

隨mussels 附送薯條,包同mayo sauce

左: Frites House Mussels
右: Hoegaarden

每一盤有大概1/2 kg

Frites House Mussels
加左light cream ,有少少奶香味,
唔算好重,但係同mussel 都夾
唔會食完覺得膩

Mussel size 算適中,
肉質嫩滑,唔會有腥味
即使係all-u-can-eat,都保留到quality !

Hoegaarden
食到個汁有啤酒味,
係咪用hoegaarden 我就真係唔識分
不過麥味都幾強烈
同mussel 都夾,有種麥香味

食完兩盤之後,我地再追加多一盤
今次貪得意試laksa
幾香椰汁味,唔辣既
其實個汁係好味,
不過就覺得同mussels 唔係好夾
分開食會好啲

Steak  tartare

Steak tartare $185
特登影成個,係因為覺得擺碟有啲奇怪
點解要留空半隻碟🤔
哈哈,藝術既野我真係唔識

Steak  tartare

個人好鐘意食牛肉他他
牛肉不錯
不過個汁啲茄汁味過重
反而有啲遮蓋左佢本身既味道

附送左沙律菜,有加醋的
附送既多士雖然望落烘得好靚,
不過凍左,食落有啲太硬
最後都無食啲多士

Crab tian $135
呢個個擺碟好啲

賣相都幾好
食落覺得蟹肉太少
蟹肉下面係青瓜絲,番茄粒同牛油果等
個人唔係太鐘意切絲,
因為好難夾
牛油果份量好少,唔係太食得出
啲材料有啲出水
感覺唔太好
整體麻麻

整體來說,餐廳氣氛,服務都唔錯
Mussel 值得一試
希望下次可以試下啲酒
2017-10-17 556 浏览
booked左$200位澳洲青囗放題慶,冇限時任食,不需齊人入坐覺得香港食“白酒煮青口係比利時餐館食好像好d,因為通常有“大鍋“既size青囗肚美,有6種不同味道,面包薯條也香脆。最差既係面包不能refill。

2017-09-12
可以吃不停的食物~青口。無與倫比,無限食也只是195/人!從星期一到星期二下午5點,這裡提供從澳大利亞新鮮進口的青口,無限食!配上麵包和薯條,嘗試從House,Hoegaarden,Provencale,Mariniere,Laksa到地中海的六種風味,直到你再也不能再吃。要去一下嗎?大家可以啊! 當日慶祝妹妹生日,一同去任吃青口!環境好高而高檔次,英文都要有少少底子才方便ORDER!青口口味由~House, Hoegaarden, Provencale, Mariniere, Laksa 和 Mediterranean一共六款! 麵包和薯條不是任叫~~但麵包很香很好味~即使放了很久,也脆也香!薯條很有內涵!正!青口來到~~有不同的口味! 建議每盤吃一次,這樣才可以吃完所有味!青口很美味,煮得剛剛好!肉很嫩,不能想像廚房可以同一時間煮出來!但也可以睇到功架! 我個人比較喜歡House 和 Provencale。 另外叫了兩杯飲品~好有氣氛!! 這晚很開心,評價很高!如果可以,再來就會吃其他!因為我相信,其他食物也很有質素~~ 在場見很多都是放工
可以吃不停的食物~青口。
無與倫比,無限食也只是195/人!

要去一下嗎?大家可以啊!

當日慶祝妹妹生日,一同去任吃青口!

環境好高而高檔次,英文都要有少少底子才方便ORDER!

麵包和薯條不是任叫~~

但麵包很香很好味~即使放了很久,也脆也香!
薯條很有內涵!正!

青口來到~~有不同的口味!

建議每盤吃一次,這樣才可以吃完所有味!

但也可以睇到功架!

我個人比較喜歡House 和 Provencale。

另外叫了兩杯飲品~好有氣氛!!

這晚很開心,評價很高!
如果可以,再來就會吃其他!
因為我相信,其他食物也很有質素~~

在場見很多都是放工來飲杯再吃一餐!放鬆~~
2017-09-12
庆祝纪念
生日
2017-10-10 2757 浏览
Happy Friday 難免想飲返2杯,渣住架車周圍搵食,竟然兜兜下係銅鑼灣區發現一間好靚又有Feel的餐廳。餐廳格局好有格調,樓底夠高,好舒服,大型電視一直播放體育活動,我唸如果有球賽呢度應該好好氣氛。價錢合理,餐廳最出名豬手同mussels 我叫左枝手工啤酒,好清甜易入口,好啱女仔飲,前菜就點左網上其他人話必點的蟹肉他他,果然真係好好味,配埋新鮮香脆多士一齊食蟹肉他他入面有好多款料,除左蟹肉仲有洋䓤粒、蕃茄粒等等,一口咬落多重口感,好精彩。主菜當然要試下呢度出名的mussels 啦,有幾款味道可供選擇,但我還是鐘意最經典的白酒煮。2個人叫半客份量剛剛好,青口雖然唔大隻但隻隻都好肥美,完全無沙無腥味,配埋白汁酒一齊食,非常鮮甜。最正仲有大堆薯條,可以食,新鮮炸起,一啖青口一啖薯條食,超級滿足,好味都暈,真係必食。另一主菜點左個煙三文魚大蝦意大利飯,有2隻蝦大大隻,好彈牙爽口。煙三文魚原來佢將切粒撈埋落意大利飯度,所以每啖飯都食到煙三文魚,口感同味道都特別突出。最後來多杯啤酒,同埋點埋我至愛的飯後甜品(心太軟)甜品有幾飽都會食得落,加上佢做得好好,外脆內軟,有朱古力流心效果,唔太甜好

價錢合理,餐廳最出名豬手同mussels

最後來多杯啤酒,同埋點埋我至愛的飯後甜品(心太軟)

甜品有幾飽都會食得落,加上佢做得好好,外脆內軟,有朱古力流心效果,唔太甜好好味。

呢間餐廳絕對係銅鑼灣區可以盡興同一班朋友又飲又食,超級開心過一個happy friday,我絕對會來。
2017-10-04 2384 浏览
一提起比利時, 除咗會令大家聯想起各式各樣嘅啤酒之外, 有一樣嘢大家唔能夠遺忘嘅, 就係肥美鮮味嘅青口。 比利時臨海, 青口產量非常豐富。今個週末, 就嚟放鬆一下肚皮, 小酌幾杯, 享受一個佳餚美食之旅。呢間位於銅鑼灣希雲街嘅比利時餐廳《FRITES Belgium on Tap 》 充滿歐陸風情, 用上咗傳統比利時啤酒屋嘅設計, 環境寬敞, 樓底極高, 一次過更可以容納百多人一起進餐, 令人彷如置身於熱鬧嘅啤酒節。坐低之後,  趁住仲有happy hour, 就叫咗一個《FRITES Beer Sample Paddle》$90/ HH。 呢個啤酒拼盤有齊四款比利時出名嘅啤酒, 分別係Stella Artois, Hoegaarden,Leffe Blonde,同Leffe Brune。 四款啤酒都各具特色, 最啱就係一啲酒量唔係太好, 但又想嘗試多幾隻啤酒嘅朋友, 既可以作出比較, 又可以挑選一下自己嘅心水口味, 一舉兩得。Hoegaarden 當然最受女士歡迎, 每一口都滲出陣陣花果香, 未到夠曬香甜清新。 假如比較重口味, 又嫌Hoegaarden太普通的話, 我就會推介Lef

坐低之後,  趁住仲有happy hour, 就叫咗一個《FRITES Beer Sample Paddle》$90/ HH。 呢個啤酒拼盤有齊四款比利時出名嘅啤酒, 分別係Stella Artois, Hoegaarden,Leffe Blonde,同Leffe Brune。 四款啤酒都各具特色, 最啱就係一啲酒量唔係太好, 但又想嘗試多幾隻啤酒嘅朋友, 既可以作出比較, 又可以挑選一下自己嘅心水口味, 一舉兩得。Hoegaarden 當然最受女士歡迎, 每一口都滲出陣陣花果香, 未到夠曬香甜清新。 假如比較重口味, 又嫌Hoegaarden太普通的話, 我就會推介Leffe Brune 呢款修道院啤酒。 酒精含量較高, 都更為醇厚, 可以品嘗到焦糖同朱古力嘅香氣, 最適合就係用嚟配襯味道較濃嘅食物。 每個啤酒拼盤仲有一款輕量小食, 呢款炸薯蓉牛肉球雖然簡單, 但鹹香嘅味道加上香脆嘅口感, 同冰凍嘅啤酒相當匹配。

終於等到人齊,先叫一個口味較為清新嘅開胃菜《Crab Tian》$135, 呢個凍蟹肉餅由蟹肉、牛油果、蕃茄、洋蔥等材料層疊而成。 將材料混合後既可以品嚐到一梳梳的蟹肉, 亦可食到各款新鮮嘅蔬果。 蟹肉鮮美味道微咸, 牛油果口感creamy, 洋蔥爽口, 所有嘅材料都用咗檸檬油醋作為調味, 味道酸酸的, 甚為開胃。

另外一款前菜就係味道較為刺激濃郁嘅《Steak Tartare》。 生牛肉他他並唔係隨處可以食到, 皆因要用上頂級嘅牛肉, 先能夠確保品質, 而呢家餐廳就用咗紐西蘭嘅牛肉。 牛肉他他呈現鮮紅色, 千祈唔好畀佢嘅外表而嚇怕, 只因為生牛肉他他用咗紅色嘅醃料醃製, 食辣一啲都唔bloody,反而酸酸辣辣嘅味道帶出咗牛肉本身嘅鮮甜味。 之前將上面嘅蛋黃攪勻, 就能夠令生牛肉他他更加滑溜, 將味道濃郁嘅生牛肉他他配以脆卜卜嘅sourdough, 食起嚟就更加有風味啦。

黎到期待已久嘅主菜,《Mussel Pot》喇~ 青口鍋有一公斤同500 gram兩個size。貴為Signature Dishes, 梗係叫番個大鍋嚟食啦。 今次就揀咗《FRITES House》經典口味, 大廚用咗蕃茄、洋蔥、同埋番茜嚟煮青口, 青口雖然唔算係mega size, 但係肉身依然肥美、飽滿, 用簡單嘅味道, 黎襯托青口嘅海水鮮味, 每鍋青口都配襯以新鮮即炸嘅粗薯條, 以及烘得香脆嘅Sourdough 麵包脆片, 就算食完青口, 都可以用嚟點埋啲湯汁, 簡直令人欲罷不能。

最後嗌多個《Tiger prawn with smoked salmon risotto》$235, 虎蝦大大隻, 先將虎蝦香烤成金黃色,而Risotto就用上咗煙三文魚黎烹調, 魚嘅鮮味以及煙燻味完全融入於意大利飯當中, 由於義大利飯加入咗魚嘅高湯來烹調, 食起嚟味道就更加鮮甜。

食咗咁多海鮮, 最後就以一杯Danzante Prosecco 作結。 望著延綿不絕嘅氣泡, 沉溺於有情調嘅氣氛當中, 酒不醉人人自醉, 色不迷人人自迷。 為今個週末,作完美句號。

• Frites House Mussels
希雲街是小編時常會去搵食的地方, 每次經過「FRITES Belgium on Tap」下稱「FRITES」,都覺得門面很high class, 落地反光玻璃令餐廳充滿神秘感~👀 由於小妹想吃青口, 從openrice得知「FRITES」的青口鍋相當有名, 所以我梗係識做啦!😆 「FRITES」裝潢仿照 1920 年代的傳統比利時啤酒屋設計, 天花板挑高,並配置木製餐桌和彩繪玻璃窗,環境十分優雅!😯 餐廳有一個半開放式的廚房, 看着大廚一碟碟美食頓出來, 即使美食不屬我們的, 但單憑廚房傳來的香氣撲鼻,就覺得美味。☺️ 餐牌印在墊枱紙上, 雖然說是比利時菜,但選擇也是蠻多的, 除了主打菜青口鍋外, 還有意大利麵、意大利飯、鹹豬手、漢堡包、烤雞和羊架等。 值得一提的是藍青口薯條(Moules-Frites)是比利時的國菜,😳 難怪「FRITES」主打的青口鍋,有六種煮法之多~😍 每張餐桌都設有一個包羅萬有的醬料架, 茄汁、芥末、HP sauce等都有。 作為前菜的🦀凍蟹肉千層Crab Tian($135), 賣相精緻,顔色鮮豔奪目, 未食已經覺得很吸睛👀, 除了啖啖鮮甜蟹
希雲街是小編時常會去搵食的地方,
落地反光玻璃令餐廳充滿神秘感~👀
由於小妹想吃青口,
從openrice得知「FRITES」的青口鍋相當有名,
所以我梗係識做啦!😆

天花板挑高,並配置木製餐桌和彩繪玻璃窗,環境十分優雅!😯
餐廳有一個半開放式的廚房,
看着大廚一碟碟美食頓出來,
即使美食不屬我們的,
但單憑廚房傳來的香氣撲鼻,就覺得美味。☺️
餐牌印在墊枱紙上,
雖然說是比利時菜,但選擇也是蠻多的,
除了主打菜青口鍋外,
還有意大利麵、意大利飯、鹹豬手、漢堡包、烤雞和羊架等。
難怪「FRITES」主打的青口鍋,有六種煮法之多~😍
每張餐桌都設有一個包羅萬有的醬料架,
茄汁、芥末、HP sauce等都有。
作為前菜的🦀凍蟹肉千層Crab Tian($135),
賣相精緻,顔色鮮豔奪目,
未食已經覺得很吸睛👀,
Crab Tian
除了啖啖鮮甜蟹肉外,
還有荳芽苗、牛油果、毛豆、牛油梨、西芹頭和蕃茄等多款蔬果堆砌而成的千層塔,
蔬果混合了檸檬油醋汁,
酸酸甜甜,食落清新又幾開胃!
就咁當沙律食得,
或可配上旁邊烤得香脆的麵包,也是另一番享受!😌
Crab Tian
Frites House Mussels(1/2 kg)($245)
青口原鍋上枱,相當有睇頭~
整個鍋都滿滿盛載着青口,份量十足!
Frites House Mussels(1/2 kg)
每隻青口都是開口迎人,証明用料新鮮~
青口肉雖不大,但勝在肉質柔軟,微微散發着清新的海水味,
再配上以蕃茄、蒜蓉和洋蔥等配料烹煮得惹味的忌廉汁,
不論青口,還是蘸麵包都相當美味!😋
除了香脆麵包外,還附上薯條🍟呢!
幼身薯條新鮮熱辣,炸至金黃色,香脆可口,
配上簡單的蛋黃醬都夠晒美味!☺️
Frites House Mussels(1/2 kg)
因為小妹最喜歡吃牛肉,
所以我們便點了這道比利時名菜法蘭德斯燉牛仔骨 Flemish Beef Stew($335),
Flemish Beef Stew
比利時是啤酒🍺王國,
而這牛仔骨就是用比利時黑麥芽啤酒慢煮而成,
牛肉吸晒啤酒的花香氣,
鹹香醇厚的醬汁,肉質柔嫩入味,
Flemish Beef Stew
旁邊還配上辣根忌廉馬鈴薯蓉,軟滑惹味~😋
Flemish Beef Stew
去比利時餐廳,點可以唔叫杯比利時啤酒啤啤佢?!😎
經店員介紹之後,
我便點了Delirium Tremens,
這支啤酒外觀很美,
粉紅象🐘的酒標讓人印象深刻!😍
Delirium Tremens
塗了一層漆的玻璃瓶外表像石頭也很特別~
聞起上來有股明顯的水果的清香,
容易入口,帶清爽乾脆的微甜回甘,
岩晒小妹的口味!☺️
愛喝黑啤的必定選Leffe Brune Draught(HH$35 NH$70),
別看酒液呈深褐色,便以為是苦酒。
其實黑啤味道不是真的苦,
而是帶點花香味和焦糖味,口感十足!😌
Leffe Brune Draught
值得一提的是「FRITES」平日下午3時至8時都是happy hour時段,
精選香檳酒、生啤、精選葡萄酒和烈酒都一律享有半價優惠,好抵喎!😎
Delirium Tremens
Leffe Brune Draught
2017-09-27 970 浏览
在香港,吃比利時菜的餐廳絕對不多,FRITES Belgium on Tap正是其中薄有名氣的一間。這一夜,我就來到它的銅鑼灣分店,在璀璨燈飾下享受及這裡的其中幾款西餐美食。 比利時青口是這兒的名物,一場來到當然不能錯過。在多達六種不同口味的比利時青口中,叫來最基本的 1/2 kg Frites House Mussels($245),原鍋上的青口,一揭開蓋,香氣立刻撲鼻而來,以蕃茄、洋蔥、蒜、等擔當配角的青口,大隻的多,細隻的少,份量也多,在濃甜的汁液浸潤下,份外美味,難怪能成為這兒的招牌菜。 Fish and Fries($195)的薯條,一如青口鍋作為陪襯的薯條一樣香脆可口,可惜炸魚的質素未如預期般理想,令我大為失望,也令它成為這夜晚餐中自己評分最低的菜式。 Crab Tian($135)就好多了。份量極多的蟹肉,味道鮮甜,本已清新味美,配以蕃茄、牛油果等清新蔬果,就更好吃了。而配角的蒜蓉多士,也十分香脆。 同樣不錯的還有 Salmon Tartare($155),這與 Crab Tian的造型甚為相似的三文魚他他,對我來說,雖沒有 Crab Tian的驚豔,仍然好

同樣不錯的還有 Salmon Tartare($155),這與 Crab Tian的造型甚為相似的三文魚他他,對我來說,雖沒有 Crab Tian的驚豔,仍然好吃,反而伴在 Salmon Tartare旁邊的一件圓形薄餅,就韌得難以咬開,反而成了這頭盤的一點小瑕疵。

兩杯同樣有橙汁成份的 Mocktail,無論我的 Frites Sunrise($55),還是太太的 Cardinal Punch($55),都果味清新,解渴怡人。

在優雅的環境下,享用佳餚美食,感受異國情懷,份外寫意稱心。
  • Crab Tian
  • Salmon Tartare
2017-09-23 524 浏览
誠意推介這間餐廳! 環境優美,很舒服。食物水準好,侍應親切友善,很適合happy hour。是一次很開心的用餐經歷 ! 我比三個讚佢 ! 👍👍👍😊 !昨天lunch去了這餐廳,其實已去過幾次了。這餐廳的環境很好,連厠所都好。😜青口很好味,個汁好好味 !還有自助沙律吧, 水準不差 !其實還有牛扒也好好味😊這餐廳我覺得更加適合happy hour 或 去睇波,餐廳氣氛很好 !好似去咗外國咁 ! 是一次又開心的用餐經驗 😊

青口很好味,個汁好好味 !
還有自助沙律吧, 水準不差 !
其實還有牛扒也好好味😊

2017-09-22
午餐
2017-09-21 420 浏览
記掛著比利時的青口、今天放工跟朋友們為著Mussel Pot 來到Belgium Frites。燈光比較偏暗、播放著強勁的流行音樂、所以大多數人都是來happy hour. 順道一提是這裡Happy Hour 到晚上八點、啤酒及cocktails 都大概半價、幾抵Mocktails 就沒有這個HH優惠了。法國洋蔥湯 $85 湯較稀身、但洋蔥味仍算香濃。吞拿魚藜麥沙律 $155 味道調較得很好、味道酸甜、異常清新。吞拿魚蓉與藜麥夾雜在一起、口感挺豐富、還有多種配料包括法國邊豆、蕃茄、火箭菜、烚蛋等、營養價值很高。西蘭花及椰菜花 $70 可選要芝士或走芝士。當然選有芝士的、芝士鋪滿整個小砵、西蘭花伴著起絲的芝士很creamy。招牌忌廉青口 (1kg) $395 送來滿滿的一大煲青口、忌廉汁有很多洋蔥粒、蒜蓉在裡面、很香。青口肉厚、伴碟還有一大碟粗薯條、用來沾忌廉汁或蛋黃醬都美味。

Mocktails 就沒有這個HH優惠了。

法國洋蔥湯 $85 湯較稀身、但洋蔥味仍算香濃。

2017-09-21 355 浏览
自舊同事離職後, 慶幸仍能和她保持聯絡. 已有多月沒見了, 適逢她要派帖, 便約出來吃晚餐聚舊.既然是girls' talk, 當然揀一間沒有時間限制的餐廳, 慢慢食, 慢慢傾. 當日天文台預計了第二天會打八號風球, 因此, 明知道第二天會放假, 這晚大家心情就更放鬆舒暢.以前菜來說, 這碟三文魚他他的確是超水準. 它的份量不單止巨大, 三文魚肉亦很新鮮, 肥美又油潤. 當中混入了西芹, 洋蔥, 甜紅椒, 黑胡椒等, 讓它增添了爽口的感覺.青口煲是這兒的名物, 不得不吃. 我們揀了半公斤的青口煲. 原以為青口肉不多, 怎料, 青口肉是出乎恴料的多. 雖然青口肉並沒有大隻的身軀, 但卻是嫩滑無比. 由於青口肉已吸收那鹹中帶辣的湯汁, 所以吃起來更為惹味. 附送的麵包和薯條也做得絕不馬虎, 點著湯汁來吃, 十分匹配.  海鮮寬條麵的賣相討好. 廚師以青口圍住碟邊作伴碟, 然後把寬條麵放置在碟子中間. 這碟寬條麵可說是極度creamy, 醬汁濃稠得令每條寬條麵都是緊緊地黏貼著的, 要大力一點才可叉起麵條. 誠然, 寬條麵之上的大蝦, 沒有巨型的身量, 可是, 伴住碟邊的青口卻是鮮嫩彈牙. 我

海鮮寬條麵的賣相討好. 廚師以青口圍住碟邊作伴碟, 然後把寬條麵放置在碟子中間. 這碟寬條麵可說是極度creamy, 醬汁濃稠得令每條寬條麵都是緊緊地黏貼著的, 要大力一點才可叉起麵條. 誠然, 寬條麵之上的大蝦, 沒有巨型的身量, 可是, 伴住碟邊的青口卻是鮮嫩彈牙. 我們很欣賞這股濃郁creamy的醬汁中竟滲透出微辣, 吃來醒胃, 亦降低了膩滯感哩.
好友不知道我會為她慶生, 所以當這份朱古力心太軟送到來, 她是十分驚喜的. 件頭大大的心太軟, 外表看來沒什麼特別, 但一破開心太軟, 不得了, 朱古力漿便隨即湧流出來. 它的朱古力味道濃厚, 甜度也恰當. 壽星女很滿意.