2022-10-13 67 浏览
黃埔呢間特色西餐廳,食物質素高而且服務好,梳化位闊落環境舒適,燈光暗暗幾有氣氛又好浪漫😆 食客們都斯斯文文,優雅地吃晚餐紅酒燴牛面肉草菇扁意粉 $128牛面肉碎上,紅酒汁口感忌廉濃郁😋 牛肉味濃郁,黑椒味重~ 令扁意粉食落滑脫脫~葡式香辣燒春雞配薯條 $238燒雞整隻都好滑嫩,燒雞醬好正~濃郁醬香甜而不膩~薯條香脆可口,甜甜鹹鹹~燒大蝦蔬菜沙律 $168五隻大蝦都燒得好香口,蔬菜沙律新鮮,味道清爽又開胃~

紅酒燴牛面肉草菇扁意粉 $128

葡式香辣燒春雞配薯條 $238

燒大蝦蔬菜沙律 $168
五隻大蝦都燒得好香口,蔬菜沙律新鮮,味道清爽又開胃~
今日約咗一個朋友喺黃埔附近聚下,行過見餐廳環境幾適合傾偈,可以坐得好闊落同埋舒服,所以我哋揀咗依間餐廳食晚餐。主菜: 新鮮黑松露蘑菇薄餅素食之選薄餅。Pizza啱啱嚟到,我哋就可以聞到好濃郁嘅黑松露味同埋芝士味🤤🤤薄餅芝士拉絲好吸引,食落口芝士味好濃郁,薄餅底偏厚身,所以食落口夠飽肚。主菜: 蟹肉巴馬臣芝士脆脆番茄忌廉汁通粉通粉好creamy, 食落唔會好漏,每一啖通粉都有滿滿嘅蟹肉味,加上啲脆脆,口感立即有提升。Mocktail: Flames Lemonada & Tropical Punch同朋友傾偈,點可以冇嘢飲。呢兩杯mocktail, 都各具特色。我鍾意偏甜,所以Tropical Punch 係一個唔錯嘅選擇。而朋友嘅Flames Lemonada 就偏向清新。小食: 香辣炸雞傾偈除咗嘢飲之外,小食都不可以缺。首先我哋叫咗依一個香辣炸雞。炸雞炸得好香脆,但裏面嘅雞肉仲好嫩,而且仲有好多肉汁。小食: 黑松露薯條另外我哋仲嗌左一個黑松露薯條。薯條炸得啱啱好,食落口唔會太硬,幾乾身,加上有好濃郁嘅黑松露,非常香口!👍🏻

主菜: 新鮮黑松露蘑菇薄餅

新鮮黑松露蘑菇薄餅

主菜: 蟹肉巴馬臣芝士脆脆番茄忌廉汁通粉

蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁通粉

Mocktail

小食: 香辣炸雞

傾偈除咗嘢飲之外,小食都不可以缺。首先我哋叫咗依一個香辣炸雞炸雞炸得好香脆,但裏面嘅雞肉仲好嫩,而且仲有好多肉汁。
香辣炸雞

小食: 黑松露薯條

新鮮黑松露蘑菇薄餅
蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁通粉
香辣炸雞
2022-10-02 118 浏览
黃埔算係不同餐廳都幾集中,菜式種類應有盡有嘅地區。呢區我唔太熟悉,但係呢個兩三次都係試啲出邊好少見嘅餐廳。近地鐵穿過商場出口,喺隻船附近有間flames嘅西餐廳,落地玻璃望住出面馬路,景觀好通透。有大C字卡位足夠三至四人坐。set dinner 有十幾廿款main dishes 揀,包括steak, pizza, linguine, beef cheek etc. Caesar salad 加上 parma ham 完全唔鹹,配埋芝士粉好match。aloha pizza 有菠蘿Ham mozzarella cheese, 菠蘿好juicy令到個pizza 皮除咗煙靭仲少少濕口。fish and chips 大大塊最喜愛個白色mayo 醬汁,食到捧住個肚走。

2022-10-02 128 浏览
行開黃埔 發現了一間 食飯 傾偈 集於一身既餐廳 Flames一個唔錯嘅選擇👍🏼食物質素高之餘好 值得推介比各位朋友仔8安士紐西蘭肉眼扒配薯條 牛扒驚喜驚喜不己叫左成熟 生熟整得剛剛好 簡單用鹽同黑椒調味 已經令牛扒更豐富 好有牛味唔知係咪炭火燒 更加添味道 而薯條亦炸得香脆 好好食黑松露磨菇扁意粉 滿滿黑松露的香味 意粉掛滿醬汁,好creamy 同扁意粉好夾雞盬薯條 係自己太為食 所以叫多份薯條 薯條加上少許鹽味 已經好足夠另外 呢度坐得好舒服 食飯傾偈一流 重見到有蛋糕可以order
行開黃埔 發現了一間 食飯 傾偈 集於一身既餐廳

雞鹽薯條
是日餐湯
  • 8安士紐西蘭肉眼扒燒大蝦配薯條
2022-10-01 101 浏览
好耐都冇食過西餐,其實我都鍾意食意粉,但係比起意粉我更加鍾意食麻辣嘢,不過今次揀咗呢間西餐廳黎食又真係冇揀錯👊🏻👊🏻👍🏻✨香煎半熟吞拿魚車厘茄沙律配青檸青瓜薄荷汁呢個沙律好Fresh,好新鮮🌱,我本身都唔太鍾意食車厘茄,但係佢哋調製既伴汁令我感覺煥然一新,食得出清新味道,吞拿魚煎到半熟🐟,口感好得意,同平時食嘅吞拿魚刺身一啲都唔同,不過就少咗吞拿魚嘅味道,但係份量亦都好足夠,最重點係呢個汁令到成個沙律非常之開胃👍🏻👍🏻👍🏻✨燒大蝦三文魚子龍蝦汁扁意粉大蝦有兩隻,燒得非常之出色,食得出燒烤嘅味道,但係肉質鮮嫩無比,彈牙多汁, size亦都唔算細隻,相信本身隻蝦到係非常之新鮮先做到蝦殼同埋蝦肉容易分離🤤🤤扁意粉軟硬程度剛剛好,爽口唔會糊口,每一啖意粉都有三文魚子點綴,同意粉做到強烈對比,口感層次好好,不過略嫌龍蝦汁味道唔夠蝦嘅香味,不過整體嚟講都好好味,賣相亦都非常之靚🤤👍🏻👍🏻✨ 12安士紐西蘭安格斯肉眼扒拼忌廉薯蓉🥳🥳🥳 12安士嘅肉眼扒,嚟到都睇得出唔細小,兩個人share嚟食分量剛剛好,呢個菜式強烈推介,因為肉眼扒面層香脆得來,內裏非常多汁軟熟,入口好香牛肉味🉐因為之前喺出邊食過嘅

✨香煎半熟吞拿魚車厘茄沙律配青檸青瓜薄荷汁

✨燒大蝦三文魚子龍蝦汁扁意粉

✨ 12安士紐西蘭安格斯肉眼扒拼忌廉薯蓉
🥳🥳🥳 12安士嘅肉眼扒,嚟到都睇得出唔細小,兩個人share嚟食分量剛剛好,呢個菜式強烈推介,因為肉眼扒面層香脆得來,內裏非常多汁軟熟,入口好香牛肉味🉐因為之前喺出邊食過嘅肉眼扒一係就煎得好乾身,一係就整到好靭,但佢哋既肉眼扒做得好好,一舊一舊追住食呀真係😎😎黎食嘢既朋友真係要叫下佢哋既肉眼扒👍🏻

✨菠蘿汁
佢哋既鮮菠蘿汁真係新鮮榨汁,因為你會飲到少少菠蘿肉仔,唔會太酸亦唔係糖水咁甜😊
2022-09-28
2022-09-30 78 浏览
今晚去了黃埔天地附近的一間西式餐廳,位於錦桃苑的地鋪。餐廳內裡沒有花巧的設計,但裝修簡約清雅,兩邊座位中間有植物裝飾,座位寬敞舒適。整間餐廳大部份是落地玻璃圍繞著,所以可看到街外的景觀。而另一邊是半開放式廚房,看到廚房親自製作食物,倍感安心。我們點了:-燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉2隻大虎蝦的外殼炸得很香脆,肉質爽口彈牙,三文魚籽撈埋龍蝦汁分佈均勻在意粉上,十分惹味。-香草白酒煮青口配薯條 青口鮮甜,驚喜是薯條加入黑松露醬,炸得香脆的薯條,配合黑松露食到不停口。-粟米忌廉湯 粟米清甜,忌廉香滑,很creamy。-藍莓芝士蛋糕甜度適中,芝士蛋糕香滑。-熱檸茶
今晚去了黃埔天地附近的一間西式餐廳,位於錦桃苑的地鋪。

我們點了:
-燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉

-香草白酒煮青口配薯條

-粟米忌廉湯
粟米清甜,忌廉香滑,很creamy。

-藍莓芝士蛋糕
甜度適中,芝士蛋糕香滑。

-熱檸茶
2022-09-27
黃埔呢區隱藏住唔少美食,今次揀咗呢間西餐,落地大玻璃嘅環境好舒適食物味道有質數,店員都是外藉人,殷勤好有禮。✨ 高級和牛漢堡配薯條厚厚嘅漢堡,夾著好有份量嘅和牛.肉汁豐富仲可以選擇和牛幾成熟7成熟唔會太生,剛剛好加上新鮮蕃茄同蔬菜,辣辣地嘅醬汁,令味道更豐富。✨黑松露薯條即叫即炸嘅粗薯條,加上新鮮黑松露,唔洗沾茄醬都好好味✨ 新鮮黑松露蘑菇薄餅新鮮出爐嘅Pizza, 一放上枱已經聞到好香香黑松露味,有蘑菇.新鮮黑松露片.厚厚嘅芝士同忌廉,唔會太厚似麵包,口感非常好香脆下次要再嚟食Pizza 同牛扒
黃埔呢區隱藏住唔少美食,
今次揀咗呢間西餐,落地大玻璃嘅環境好舒適

食物味道有質數,店員都是外藉人,殷勤好有禮。

✨ 高級和牛漢堡配薯條

厚厚嘅漢堡,夾著好有份量嘅和牛.肉汁豐富
仲可以選擇和牛幾成熟

7成熟唔會太生,剛剛好

加上新鮮蕃茄同蔬菜,
辣辣地嘅醬汁,令味道更豐富。

✨黑松露薯條

即叫即炸嘅粗薯條,加上新鮮黑松露,
唔洗沾茄醬都好好味

✨ 新鮮黑松露蘑菇薄餅

新鮮出爐嘅Pizza, 一放上枱已經聞到好香香黑松露味,
有蘑菇.新鮮黑松露片.厚厚嘅芝士同忌廉,
唔會太厚似麵包,口感非常好香脆

下次要再嚟食Pizza 同牛扒
2022-09-29
午餐
  • 高級和牛漢堡配薯條
  • 新鮮黑松露蘑菇薄餅
2022-09-29 80 浏览
上星期五接咗小朋友放學,唔趕時間就係番紅磡揾間餐廳嘆吓!《Flames》仔仔話呢間我哋未食過,餐廳又咁靚、又好坐!咁我哋二話不說就食呢間啦!因為一睇menu有晒仔仔最愛嘅食物!🔹芝士肉醬玉米片🌮呢個一見到就話要叫嚟人食!因為有仔仔最愛嘅芝士🧀係幾好味,個肉醬汁好香對小朋友嚟講係有啲辣嘅,不過脆卜卜玉米片喎,佢哋又點會抗拒呢😍🔹巴馬火腿凱撒沙律🥗仔仔呢輪好鍾意食Pama ham ,所以呢個沙律係必叫🤭蔬菜🥬爽脆新鮮,Parma ham肉質柔軟、甘甜芳香,味道更係細緻,夾埋食就味道就好balance! 🔹意式辣肉腸Pizza🍕辣肉腸就係佢哋2個至愛喇!估唔到佢哋成個鬼佬咁,Cheese,Parma ham,Salami全部都鍾意❤️Pizza佈滿芝士同辣肉腸,啖啖都係豐滿嘅口感,怪不得你哋次次見到都要食!
上星期五接咗小朋友放學,唔趕時間就係番紅磡揾間餐廳嘆吓!

🔹芝士肉醬玉米片🌮

🔹巴馬火腿凱撒沙律🥗

🔹意式辣肉腸Pizza🍕
2022-09-29 62 浏览
呢間餐廳係牛頭角同黃埔都有分店 之前去過牛頭角嗰間食 今次嚟到黃埔分店 位置好方便 餐廳裝修得好靚✨ 環境舒適 座位同座位之間都分隔得好開👍🏻 餐牌一樣有好多選擇 店員亦好主動同細心🥰✿ 8安士紐西蘭肉眼扒燒大蝦配薯條($288)肉眼扒我地揀咗五成熟 食落嫩得黎又好juicy 唔會過熟 牛味好重 肉質軟腍唔太多筋 口感好好😋大蝦燒得好香同乾身 亦唔會話好難剝殼! 食落啖啖肉 爽口彈牙🦐而薯條係粗身薯條 炸到金黃色 十分香脆 食到停唔到口👅另外仲有配左薯蓉 食落有驚喜 好creamy🧈✿ 蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁通粉($138)呢個配搭幾新鮮 亦都出奇意料地好味!首先巴馬臣芝士好香 味道超濃郁🧀仲有滿滿既蟹肉碎 相當足料蕃茄令到蟹肉嘅鮮味更加突出🦀而通粉份量適中 煮得啱啱好唔會過熟或太淋每條通粉都均勻咁沾滿蕃茄忌廉汁🍝

✿ 8安士紐西蘭肉眼扒燒大蝦配薯條($288)
肉眼扒我地揀咗五成熟 食落嫩得黎又好juicy 唔會過熟
牛味好重 肉質軟腍唔太多筋 口感好好😋
而薯條係粗身薯條 炸到金黃色 十分香脆 食到停唔到口👅
另外仲有配左薯蓉 食落有驚喜 好creamy🧈

✿ 蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁通粉($138)
呢個配搭幾新鮮 亦都出奇意料地好味!
首先巴馬臣芝士好香 味道超濃郁🧀
仲有滿滿既蟹肉碎 相當足料
蕃茄令到蟹肉嘅鮮味更加突出🦀
而通粉份量適中 煮得啱啱好唔會過熟或太淋
每條通粉都均勻咁沾滿蕃茄忌廉汁🍝

2022-09-25 83 浏览
揾食推介 ෆ 𝑭𝒍𝒂𝒎𝒆𝒔 ෆ 終於可以休息, 同朋友六點零係黃埔整完頭髮,正是晚飯時候,想坐得舒服d又食得好d,揀左附近呢間「Flames」😎 一出地鐵站對面街轉角位就見到隻船附近好多新潮西餐廳,Flames 是其中一間我喜歡的,店員很多都是外籍人士和後生仔,充滿活力,所以晚上通常都滿座,人氣高企。 餐廳以OPEN KITCHEN設計,一邊為熱葷出餐區,另一邊為水吧及甜品。職員遞上餐牌, 餐牌有分套餐(2人餐及4人餐), 單點食物, 甚至兒童餐都有。薄餅、意粉、扒、沙律、小食都有餐牌一眼睇晒,簡約設計,唔驚會有選擇困難症職員態度親切, 係我地選擇飲品時會殷勤介紹, 面有笑容又主動為我們添水, 重叫我哋慢慢看餐牌. 首先我們點了飲品, 叫咗兩杯 Beer, Kirin, 好清涼.SEAFOOD炸魚薯條配他他醬 $148主菜選了一個炸魚薯條,魚炸得剛剛好,魚肉多汁,脆口度適中,他他醬味濃烈,令人想一食再食!薯條好好食, 愛不釋手,香脆炸薯條非常脆口,令人一條接一條吃不停, 超香味,蘸茄汁岩岩好唔會太鹹,份量好大好滿足。燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉外貌已是好靚,大蝦煎香至金黃,咬口爽脆
揾食推介 ෆ 𝑭𝒍𝒂𝒎𝒆𝒔 ෆ

餐廳以OPEN KITCHEN設計,一邊為熱葷出餐區,另一邊為水吧甜品

餐牌一眼睇晒,簡約設計,唔驚會有選擇困難症

SEAFOOD
炸魚薯條配他他醬 $148

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
外貌已是好靚,大蝦煎香至金黃,咬口爽脆,扁意粉十分掛汁,龍蝦汁帶蕃茄味及蝦既甜味,意粉配上三文魚籽食好FRESH .

黑松露薯條
粗薯條,絕對是我最愛😍 新鮮炸出更令我停唔到口😋

食物大家一致都好滿意

備註:
🔺以英文下單為主
🔺服務態度良好, 食品選擇多又抵食.
🔺得閒來碰杯吃晚餐既悠閒又經濟. 乘地鐵去也方便
🔺環境清靜氣氛一流

• Fish & Chips
  • 香煎帶子魚籽龍蝦忌廉扁意粉
2022-09-22 85 浏览
聽朋友話黄埔開咗間西餐廳都幾有氣氛, 今日早收工就同朋友試一試。環境都不錯坐位同座位之間都分開得好闊所以坐落都比較舒適。見到餐牌都有好多選擇 ,但我最喜歡吃牛,就叫咗一個( 12安士紐西蘭安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉),塊扒份量真係好大塊, 我叫咗五成熟所以啲牛扒肉質好嫰,而且肉眼係冇咁多筋。 所以吃落去口感非常不錯。 啲忌廉薯蓉味道好濃唔會太鹹。還有燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉,啲意粉畀龍蝦汁滲透 ,所以口感上帶有重龍蝦味, 而且啲大蝦仲係非常新鮮彈牙。而甜品有blueberry cheese cake, 蛋糕充滿濃郁嘅芝士味,同埋有好多blueberry喺蛋糕面上, 我個人嚟講蛋糕唔會太甜所以我比較喜歡。最後飲埋杯凍O茶就非常滿足。

環境都不錯坐位同座位之間都分開得好闊所以坐落都比較舒適。

最後飲埋杯凍O茶就非常滿足。

2022-09-20
2022-09-21 78 浏览
友人突然話想食西餐&可以慢慢食同傾計既地方,係黃埔區search 到flame 可以book 到即晚,仲有$398-2人餐優惠,地點算易搵!今日有幸安排左window seat , 餐牌簡潔2人餐選2個main course !黎之前都睇到好多人推介pizza 要一試starter : 蟹肉沙律 Main : fish and chips 薯條好好食,炸魚既炸醬合到好處 & margarita pizza 上枱時仲飄緊煙,pizza 低好鬆脆Dessert : strawberry cheese cake & blueberry cheese cake
starter : 蟹肉沙律

Main : fish and chips

Fish  and  chips
2022-09-21
Fish  and  chips
  • Fish & Chips
2022-09-21 64 浏览
無得同迷你蛋糕一齊住,唔知幾耐可以再玩煮飯仔,唯有過番一啲外出揾食既日子,blue Monday揾食不順,忽然見到唔錯既地方試試Dinner set for 2Soup & salad 正常味道,好開始12oz US striploin 飲完湯即刻有得食,原來係炭燒處理,炭燒令西冷味道昇華百倍,薯蓉幼滑,迷你蛋糕讚不絕口King prawn linguine2雙大虎蝦配扁意粉,蒜香惹味House made cake食得幾飽,食唔落,呢度welcome take away 散叫Rainbow smoothie迷你蛋糕勁讚似士多啤梨新地,口感creamy, rich & smooth
Dinner set for 2
Soup & salad
正常味道,好開始

12oz US striploin

King prawn linguine
2雙大虎蝦配扁意粉,蒜香惹味

House made cake
食得幾飽,食唔落,呢度welcome take away

散叫Rainbow smoothie

2022-09-19
2022-09-17 111 浏览
今日難得與相識廿多年的老友相約午膳,來到交通方便的黃埔Flame, 之後各人回到工作地方也十分方便在澳洲認識的我們,對西餐選擇很沒什麼困難,很快就已有決定 餐湯跟煙三文魚沙律先來餐湯是粟米忌廉湯,有粒粒粟米粒特別豐富,煙三文魚沙律也十分新鮮鮮蝦香草醬簿餅用了木架上枱,放得高高的,十分方便取,簿身的底餅是本人喜愛,而用上了鮮蝦彈牙,芝士也十分充足,滿足了芝士喜好煮紐西蘭肉眼扒8oz伴燒蔬菜點了五成熟剛好,沒有overcook, 仍保存肉汁,對於食肉獸的我十分滿意,吃著伴碟的燒蔬菜十分滿足最後怎少得2杯latte, 特別欣賞用了黃方糖,入口特別纯味,下次定要留肚來點甜點,他家蛋糕也十分精美
在澳洲認識的我們,對西餐選擇很沒什麼困難,很快就已有決定
餐湯跟煙三文魚沙律
鮮蝦香草醬簿餅
紐西蘭肉眼扒8oz伴燒蔬菜
2022-09-15 2179 浏览
公司要清假, 終於可以休息, 可以約好朋友食飯聚舊。朋友係紅磡返工, 大家都想坐低慢慢食慢慢傾計。地點我揀左係黃埔花園2期錦桃苑地下的 Flames。最好可以係Openrice訂位及儲Asia Miles。餐廳係錦桃苑地下位置, 一半位置面向街外, 我預約了6:30, 職員安排了面向街外的靚靚半圓坐位, 自成一角。餐廳裝修華麗整潔, 裝潢時尚。天黑的時候, 街外的繁華景色同餐廳內的寧靜變得相映成趣。職員遞上餐牌, 餐牌有分套餐(2人餐及4人餐), 單點食物, 甚至兒童餐都有。飲品方面選擇多 (有Cocktails及Mocktail等等) 我地最後點選了 :12安士紐西蘭安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉 $298巴馬火腿火箭菜薄餅 $158黑松露薯條 $48飲品 : Flames Lemonada $68是日蛋糕 : Blueberry Cheese Cake $68職員態度親切, 係我地選擇飲品時會殷勤介紹, 面有笑容又主動為我們添水 (外面天氣太熱了, 一定要補充水份), 送食物時亦會說出食物的名字, 細心又貼心黑松露薯條 $48薯條炸得金黃, 亦是我中意的粗身薯條, 配上黑松露粉及醬在上面,
Flames
。最好可以係Openrice訂位及儲Asia Miles。
我地最後點選了 :
12安士紐西蘭安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉 $298
巴馬火腿火箭菜薄餅 $158
黑松露薯條 $48
飲品 : Flames Lemonada $68

黑松露薯條 $48
薯條炸得金黃, 亦是我中意的粗身薯條, 配上黑松露粉及醬在上面, 真係食到唔停口。

Flames Lemonada $68
炎炎夏天, 當然飲杯好爽好涼快的飲品。Flames Lemonada 係有士多啤梨及檸檬梳打, 還有粒粒士多啤梨粒, 清新爽甜, 透心涼的感覺
12安士紐西蘭安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉 $298
上枱香噴噴, 我地要Medium Rare, 雖然配上燒汁, 但我覺得肉眼扒已夠入味, 充滿肉汁味濃, 細啖品嚐依然回味。忌廉薯蓉沒有添加太多調味, 自然味道, 與肉眼扒相比, 一濃一啖, 味道好夾
巴馬火腿火箭菜薄餅 $158
PIZZA底好重要, 上枱時仲係熱辣辣, 而PIZZA底做得香軟夠脆, 勁易入口。大讚功夫一流。巴馬火腿及火箭菜亦絕不馬處, 火箭菜新鮮, 呢樣已經令整個PIZZA味道大大提昇。
Blueberry Cheese Cake $68
盡興的晚餐一定要有甜品的結尾, 今次係Blueberry Cheese Cake, 入口香滑, 味道濃郁, 十分滿足。