1K
2017-10-25 1486 浏览
深水埗長沙灣都有唔少食店,平時喺附近搵飯食都唔難,但講到環境企理,質素唔錯嘅西餐廳,呢頭都比較少見,今日收工黎左呢間Fifty Fifty,價錢公道得黎,食物質素都唔錯,最重要係服務好好啊餐廳門面亮眼,位置頗多,望落環境唔錯,唔少經過嘅途人都會停低睇一睇餐牌,店內裝潢簡約,光線明亮,比起黑媽媽懶有情調嘅餐廳,我個人都係比較喜歡呢種風格。空間感足,枱與枱間都唔會話好逼狹,坐得舒適。平日晚上時間黎到都幾乎全滿,相信質素都唔錯,如果有心食,亦可提早預訂位置。餐牌選擇豐富,晚市供應套餐,一共八款,有意大利麵、燒春雞、意大利飯、燒羊架、安格斯肉眼等,包是日餐湯、飲品,定價$78-198,套餐不包意粉/飯,有需要可以$8加配,個人認為做法富彈性。另外可加$10跟埋是日蛋糕,價錢相宜。除左套餐,單點亦有不少選擇,頭盤小食都好抵食,例如冇薯條、單骨雞翼、芝士脆片等都不過$28-$48。芝士薯條 $48薯條新鮮炸起,唔會差得去邊,份量適中,面頭加左芝士粉。不過我最鐘意係附上嘅醬,有少少忌廉味,好香Fifty Fifty燒黑松露大蘑菇 $38/2隻呢個價錢係真心覺得抵的,出街食親啲大菇都唔平,就算喺啲小食

芝士薯條 $48

Fifty Fifty燒黑松露大蘑菇 $38/2隻
呢個價錢係真心覺得抵的,出街食親啲大菇都唔平,就算喺啲小食店我都試過食成30蚊一隻。
大菇脹卜卜,切開好多汁,菇中仲有菇片,加上少少芝士烤成,味道比較淡,私心覺得如果加啲煙肉會正好多。
伴碟嘅沙律菜都好新鮮呢。

餐湯:

燒春雞配巴黎牛油汁 $88
因為我地之後仲要食糖水,所以呢份春雞就冇加配飯,春雞有大半隻,以大量薯仔伴碟。
春雞燒至微焦,幾香口,肉質以雞脾仔最嫩滑,其他部位都唔老唔鞋口,而且冇一絲油膩感,味道不錯

配上牛油汁,味道唔會太濃,不過薯仔比較單調,一來大粒,二來係輕輕煮過,如果另上醬汁會冇咁dry~
燒春雞配巴黎牛油汁

燒春雞配巴黎牛油汁

炭燒阿根廷天使粉紅蝦忌廉汁闊條麵 $108
闊條麵嘅賣相都唔錯,兩隻粉紅蝦都好新鮮,有炭烤味道,烤到啱啱好,唔會太熟,相當鮮味。
闊條麵份量適中,不過呢個煮得略油,加上冇乜忌廉汁味,反而有啲似炒河…
炭燒阿根廷天使粉紅蝦忌廉汁闊條麵

炭燒阿根廷天使粉紅蝦忌廉汁闊條麵

特濃朱古力沙冰 $+18
朱古力沙冰夠杯,打得夠碎,飲落順滑,只係朱古力濃度一般。
特濃朱古力沙冰

整體黎講,呢間餐廳嘅環境唔錯,食物定價親民,尚有改善空間,服務方面我俾滿分,街坊可以一試。
隔離枱嘅情侶剛好慶祝拍拖兩週年,店員都好主動幫佢地影相,唔同角度啊,好細心

餐牌:

2017-10-24
2017-10-25 59 浏览
朋友大力推薦長沙灣fifty fifty,最初都覺得遠唔就腳,但原來距離地鐵站都係行三分鐘,附近仲有好多唔同既小店,舊式鋪頭,黎順便行下街都過引。係出面已經見到裝修好靚,同埋坐得舒服好緊要小食拼盤有唔同既炸物同埋雞翼。炸物炸得好香口,入面唔會乾晒咁,配埋青醬同沙律醬,好快就全部食晒啦芝士薯條新鮮炸好既薯條真係好好味,外脆內軟,配埋香濃芝士醬,正牛油香草翡翠螺d螺好大隻!爽口彈牙,必食,而且香草油真係調得好好,超抵食!睇下小食餐單,真係好抵食!另外仲叫左set dinner 送餐湯係南瓜湯入面仲有粒粒南瓜,有咬口燒羊架配香蒜芥末忌廉汁羊架燒到岩岩好,中間仲係粉紅色,出面既皮香脆,咬落中間爆汁羊味重,燒過所以油脂會變成脆脆地唔會咬落覺得油膩。而且醬汁調得好好,我諗係廚師悉心去配搭過燒豬鞍配焦糖黃梅汁從未食過咁彈牙又有質感既豬鞍(扒?)唔鞋唔un,好好味!!最欣賞係fifty fifty成間餐廳每道菜既醬汁都調得好好,由小食既芝士醬,青醬,香草牛油,蒜香芥末忌廉醬,到呢個黃梅汁,每一道菜既醬汁都配搭得好好,令成道菜更加好味,唔馬虎之餘仲見到好多既誠意。茉莉花水果茶食完一餐咁好既晚餐,飲返杯花

係出面已經見到裝修好靚,同埋坐得舒服好緊要

小食拼盤

芝士薯條
新鮮炸好既薯條真係好好味,外脆內軟,配埋香濃芝士醬,正

牛油香草翡翠螺

睇下小食餐單,真係好抵食!

另外仲叫左set dinner 送餐湯係南瓜湯
入面仲有粒粒南瓜,有咬口

燒羊架配香蒜芥末忌廉汁
羊架燒到岩岩好,中間仲係粉紅色,出面既皮香脆,咬落中間爆汁

燒豬鞍配焦糖黃梅汁

茉莉花水果茶
食完一餐咁好既晚餐,飲返杯花茶最岩,淡淡地茉莉花香,配好多唔同既水果,好清新舒服。

成餐飯食得好開心,難怪朋友大力推薦
  • 豬鞍
下午菜嘅時間黎到長沙灣呢頭~ 聽講有間cafe幾舒服野食又唔錯!所以同男朋友黎左試😊.裝修係行少少復古風 但好鍾意下午呢啲時間日光透入黎嘅感覺 感覺好舒服💓由於我地2點半左右黎到 成個menu由午餐同下午茶到散叫全部都嗌得😂.午餐我地嗌左個芝士肉醬千層麵 ($68)上面一層焗得微焦脆☺️ 熱辣辣食最正而下面茄醬好夠~~~ 酸酸甜甜超開胃!而且非常入味!每層麵塊都吸收哂個茄汁😍仲有好多雜菌同埋蔬菜!好味啊💓.連埋嘅餐湯係雜菌蘑菇湯~~會比較稀身😢不過我覺得略嫌菇味唔夠 texture再濃啲會更好🙈.而下午茶我地嗌左煙鴨胸薄餅 ($40)上面嘅煙鴨胸係切碎成一絲絲 有陣陣煙燻味道 我鍾意☺️薄餅係薄批底個種 焗得好香脆~側邊仲有沙律 個人認為40蚊性價比都幾高😳.我地仲單嗌左款雞油菌意大利雲吞 ($98)雖然比較貴 但實在太耐無試過喇!好想食🙈個忌廉非常creamy🤤🤤煮得好濃郁而意大利雲吞唔會煮到爛腍咁 係仲有少少咬口嘅質地😊每隻仲要好飽滿塞滿左香香嘅雜菌~.我餐飲嗌左玫瑰拿鐵 (+$8)好鍾意玫瑰花香唔假 係慢慢係每啖滲出黎咁奶香都幾重☺️唔錯!呢間性價比真係好高啊~~~仲要店員都好好服務態
下午菜嘅時間黎到長沙灣呢頭~ 聽講有間cafe幾舒服
野食又唔錯!所以同男朋友黎左試😊
裝修係行少少復古風 但好鍾意下午呢啲時間
日光透入黎嘅感覺 感覺好舒服💓
午餐我地嗌左個
芝士肉醬千層麵 ($68)
上面一層焗得微焦脆☺️ 熱辣辣食最正
而下面茄醬好夠~~~ 酸酸甜甜超開胃!
而且非常入味!每層麵塊都吸收哂個茄汁😍
仲有好多雜菌同埋蔬菜!好味啊💓
芝士肉醬千層麵

連埋嘅餐湯係雜菌蘑菇湯~~
會比較稀身😢
不過我覺得略嫌菇味唔夠 texture再濃啲會更好🙈

而下午茶我地嗌左
煙鴨胸薄餅 ($40)
上面嘅煙鴨胸係切碎成一絲絲 有陣陣煙燻味道 我鍾意☺️
薄餅係薄批底個種 焗得好香脆~
側邊仲有沙律 個人認為40蚊性價比都幾高😳
芝士煙鴨胸薄餅

我地仲單嗌左款雞油菌意大利雲吞 ($98)
雖然比較貴 但實在太耐無試過喇!好想食🙈
個忌廉非常creamy🤤🤤煮得好濃郁
雞油菌意大利雲吞

我餐飲嗌左玫瑰拿鐵 (+$8)
好鍾意玫瑰花香唔假 係慢慢係每啖滲出黎咁
奶香都幾重☺️唔錯!
玫瑰拿鐵

呢間性價比真係好高啊~~~仲要店員都好好服務態度!所以真係好舒服 好岩係度hea個下午❤️
下次會想黎試佢嘅晚餐😚
芝士肉醬千層麵
芝士煙鴨胸薄餅
雞油菌意大利雲吞
玫瑰拿鐵
2017-10-24 150 浏览
第一次食lunch叫左個牛扒,落單問有無得揀幾成熟,待應話廚師已經好調教好最好嘅熟度 (我心諗,人人口味唔同,有人中意7成,有人中意5成。。。)個扒黎到,係凍嘅,係微溫都無,切開,只不過係slow cook嘅熟度,但成舊野係凍嘅。配菜係炸薯粒,又係凍嘅,仲要係林嘅。檸茶,茶底差過翠河。我已經係成2點先去,已過lunch peak, 都攪成咁。仲有,我入坐嘅時候已經講明唔搭枱,我可以等,等我就等左,最終又加個客黎我張枱,其實係唔係我叫你地lunch menu最貴個dish, 你地都唔想做我生意呢?真係唔建議大家去比呢個價錢去受氣

配菜係炸薯粒,又係凍嘅,仲要係林嘅。

檸茶,茶底差過翠河。

我已經係成2點先去,已過lunch peak, 都攪成咁。

真係唔建議大家去比呢個價錢去受氣
午餐
2017-10-24 1031 浏览
今天老公在長沙灣外勤完畢,順理成章就在附近找吃的。其實我們以前也住在長沙灣,行到東沙島街時發覺有間叫<Fifty fifty>的餐廳新開張,於是便入去一試。店內走的是簡約的風格沒有花巧的裝修。這樣也好,價錢不會轉嫁到消費者身上老公非常肚餓所以他點了套餐G,燒豬鞍架配焦糖黃梅汁。豬鞍架表面經過輕輕一烤所以能夠鎖住肉汁,內裏是剛好熟嫩粉紅色,鮮味的豬肉汁在口腔來不斷徘徊,齒頰留香而我由於不太餓,所以只點了一個墨魚汁意粉。墨魚汁意粉彈牙有咬口配合大量鮮茄蓉所以酸酸甜甜的,正合我心意虎蝦和墨魚圈的份量也不少而且質素也很高,非常爽脆沒有雪味,不算太肚餓的我也忍不住吃光一整碟呢最後在侍應先生極力推介下我們即使很飽也點了紅莓芝士蛋糕幸好有聽話,果然非常非常好吃!莓味清新而且不酸,淡淡的莓香連平常不吃莓類的老公也讚不絕口。蛋糕的口感非常柔滑不會雪得死死實實硬巴巴的,優惠期內跟餐加$10絕對是超值由於用了$8去加配白飯給老公,所以連+1服務費後是$324,價錢合理喔

燒豬鞍架配焦糖黃梅汁

老公非常肚餓所以他點了套餐G,燒豬鞍架配焦糖黃梅汁。

虎蝦墨魚圈香草鮮茄蓉墨魚汁意粉

而我由於不太餓,所以只點了一個墨魚汁意粉。

紅莓芝士蛋糕

最後在侍應先生極力推介下我們即使很飽也點了紅莓芝士蛋糕

幸好有聽話,果然非常非常好吃!

2017-10-19
虎蝦墨魚圈香草鮮茄蓉墨魚汁意粉
紅莓芝士蛋糕
2017-10-24 95 浏览
原本打算行完深水埗就返屋企,點知行到長沙灣被呢間店名吸引再望吓裏面懷舊既裝修和燈光,就決定入去尋食行完街比較肚餓叫左比較多嘢食,而且餐牌裏既美食實在太吸引,於是叫左兩個小食和一個晚餐孜然香辣單骨雞翼,睇得出佢哋好為食客着想,將雞翼一開二等食客容易慢慢品嘗,呢個小食最啱一邊食、一邊吹水和送酒,而且喜歡食辣既就最正,炸得唔乾身,咬落啖啖肉,辣得來好嘢味,越食越想食Fifty Fifty燒黑松露大蘑菇,用刀切開有菇汁流出,食落口同樣有汁流出証明冇燒乾,好食到好難形容,在口腔感受到幾種唔同層次既味道,黑松露好香,但又冇蓋過其他味,個芝士味又唔係好濃,而大蘑菇之上又有切左片既松茸,所以一啖咬落去個味道又香又濃至於個晚餐,我冇加錢要飯和甜品,祇加錢轉特飲:爆谷咖啡,晚餐我就選左:燒豬鞍架配焦糖黄梅汁跟餐個南瓜湯,都好好味道,飲落好creamy燒豬鞍架配焦糖黄梅汁,好彩冇加飯,原來好大件,又有薯蓉和配菜首先試吓茄瓜先,估唔到咬落去有肉汁,好新鮮燒豬鞍架好厚好大件,食落好軟滑好嫩唔鞋有肉汁,好似慢煮噤正,唔點個焦糖黄梅汁,味道已好好,好濃豬味,個汁酸酸甜甜好正,配埋個豬鞍架一齊食,味道恰到好處,又係另
原本打算行完深水埗就返屋企,點知行到長沙灣被呢間店名吸引

再望吓裏面懷舊既裝修和燈光,就決定入去尋食

孜然香辣單骨雞翼,睇得出佢哋好為食客着想,將雞翼一開二

孜然香辣單骨雞翼

Fifty Fifty燒黑松露大蘑菇

跟餐個南瓜湯,都好好味道,飲落好creamy

南瓜湯

首先試吓茄瓜先,估唔到咬落去有肉汁,好新鮮
燒豬鞍架好厚好大件,食落好軟滑
好嫩唔鞋有肉汁,好似慢煮噤正,唔點個焦糖黄梅汁,味道已好好,好濃豬味,個汁酸酸甜甜好正,配埋個豬鞍架一齊食,味道恰到好處,又係另一種味道

燒豬鞍架配焦糖黄梅汁

爆谷咖啡,真係第一次試,估唔到飲入口真係爆谷味,好得意

爆谷咖啡
题外话/补充资料: 我覺得呢間店食材好新鮮,而且用心去做,還有個個待應笑面迎人、服務態度一流。
2017-10-16
孜然香辣單骨雞翼
爆谷咖啡
2017-10-23 44 浏览
收工跟朋友黎到長沙灣一間小cafe環境寧靜 裝修都唔錯 都幾適合傾下計兩個女仔就叫左兩個set dinner同兩個小食share餐湯係肥仔薯仔湯入面有粒粒薯仔好足料架餐飲方面叫左玫瑰花水果茶同鮮奶香芋果茶唔會太甜仲有好香既玫瑰花同橙味 飲落好舒服鮮奶香芋方面都好滑口 仲有好濃既香芋味小食叫左焗芝士煙肉大蘑菇芝士好夠熱溶哂落個蘑菇到 好入味蜜糖雞翼方面 餐廳好貼心咁剪開左 變成單骨雞翼味道方面都好好味 炸得岩岩好唔會燶飯就叫左北海道帶子意大利飯帶子大大粒爽口彈牙 飯唔會太咸再叫左個太陽蛋煙肉意粉好多煙肉碎勁正不過如果可以加埋芝士就更加好啦!最後叫左甜品 檸檬芝士撻十級好食!!!!個餅底好食好鬆化不在話下檸檬味都好重好清新好耐無食過咁高質既蛋糕 所以十級推介
收工跟朋友黎到長沙灣一間小cafe

飯就叫左北海道帶子意大利飯
帶子大大粒爽口彈牙 飯唔會太咸

再叫左個太陽蛋煙肉意粉
好多煙肉碎勁正
不過如果可以加埋芝士就更加好啦!

最後叫左甜品 檸檬芝士撻
十級好食!!!!

個餅底好食好鬆化不在話下
檸檬味都好重好清新
好耐無食過咁高質既蛋糕 所以十級推介
2017-10-18
2017-10-23 42 浏览
fifty fifty 絕對係近半年食過最好既餐廳!價錢抵食,坐得舒服,職員有禮貌又友善,食物一流,有誠意有心機。我係老闆既話一定加晒所有職員人工呀餐廳佈置得靚靚,好有品味,坐得又舒服,無論一班人黎,或者同另一半黎,又或者傾野都好岩!set dinner價錢好抵,見到個價錢都無諗過d食物會咁有誠意。另外,職員推薦鵝肝好味,可惜我唔食既,大家可以去試下餐湯係南瓜湯,好滑好香芝士薯條薯條外脆內軟熱辣辣,加埋芝士醬,無得彈啦,送啤酒最正焗香草牛油翡翠螺上台既時候真係尖叫,咁大隻既,成隻一口擺晒落口,好新鮮彈牙,好重螺味,再加埋香草牛油調味調得好好,推薦!最後淨低d香草牛油覺得好浪費,因為真係好好味,如果用黎炒意粉應該會好好味!小食拼盤有咁多野食,有炸蝦、炸蠔、炸尤魚圈、雞翼,全部都脆卜卜,蠔直頭爆汁添,炸得乾身但入面唔dry都唔易架,有沙律醬同青醬兩款醬點,兩樣都好味。燒豬鞍架配焦糖黃梅汁個汁好味到尖叫好香甜清新既梅汁,豬鞍好厚身但完全唔un唔鞋,肉質彈牙,好好味呀,配埋梅汁解一解膩,超級推薦!!!!好想即刻再去食香芋牛奶好濃芋頭味,直頭似飲緊雪糕咁,岩晒各位女士全餐飯都食得好開心好滿足,完
fifty fifty 絕對係近半年食過最好既餐廳!

餐湯係南瓜湯,好滑好香

芝士薯條
薯條外脆內軟熱辣辣,加埋芝士醬,無得彈啦,送啤酒最正

焗香草牛油翡翠螺

小食拼盤

個汁好味到尖叫

香芋牛奶
好濃芋頭味,直頭似飲緊雪糕咁,岩晒各位女士

全餐飯都食得好開心好滿足,完全感受到廚師對食物既熱誠,有誠意既餐廳做出黎既食物一定好味,多謝fifty fifty令我食到一餐咁美味既晚餐!
好想今晚又encore呀!
  • 翡翠螺
  • 豬鞍
  • 香芋牛奶
2017-10-23 47 浏览
夜晚嚟到長沙灣搵食,見到呢間新開餐廳, 門口寫住試業中, menu好吸引,就入咗嚟試下叫咗一個set D,一個set G啲嘢食好快上,首先係兩個湯今晚嘅餐湯係甘筍湯,好濃郁嘅橙色,湯好幼滑,但食落亦都發現有甘筍蓉,又好似有啲南瓜,好甜好開胃之後嚟嘅係兩杯特飲,有芋頭鮮奶同抹茶鮮奶,兩杯都好香,上面仲有新鮮擠上去嘅cream先呷一啖cream,再連埋嘢飲一齊飲滿滿嘅香味,係呢個涼風嘅季節增添咗份幸福感小食先上,係蜜糖單骨雞翼,炸得香脆嘅雞翼再淋上甜絲絲嘅蜜糖漿,最後面頭撒上少許芝麻幾香口旁邊嘅沙律菜有少少鹽調味,嫌唔夠嘅話更可以沾返碟上面嘅糖呢香煎帶子意大利飯,主角都係係帶子個度,兩件有份量,每邊都seal好,金黃色嘅外層鎖住肉汁嘅北海道帶子,爽甜得嚟食得出入面一絲絲嘅帶子肉,火候啱啱好意大利飯用咗幾多嘅pepper調味,有黑椒同埋甜嘅紅椒,仲有好多香草,最後更係加咗幾片cheese,半溶嘅狀況好好食另一個主角登場,燒豬鞍架叫嘅時候估唔到係咁大份嘅,燒好嘅豬鞍連埋一小舊骨,面頭有一條條grill得好靚嘅坑紋,肉汁滿滿咁流緊出嚟基本上個豬鞍係啖啖肉,入面好粉嫩,一啲都唔鞋,師傅火候控制得真

叫咗一個set D,一個set G
啲嘢食好快上,首先係兩個湯

先呷一啖cream,再連埋嘢飲一齊飲
滿滿嘅香味,係呢個涼風嘅季節增添咗份幸福感

幾香口
旁邊嘅沙律菜有少少鹽調味,嫌唔夠嘅話更可以沾返碟上面嘅糖呢

另一個主角登場,燒豬鞍架

基本上個豬鞍係啖啖肉,入面好粉嫩,一啲都唔鞋,師傅火候控制得真係幾好
另外不得不提嘅係佢嘅醬汁,焦糖黃梅醬幾甜幾清新,食落同豬鞍好夾
另外佢本來配咗嘅garnish都幾高質,焗好嘅薯仔有金黃色嘅邊邊,另外有啲茄子同紅蘿蔔,都好淋

順帶一提,聽到隔離枱問啲侍應,話上次有個dish食過覺得幾好食想食返
侍應話佢哋依度嘅menu每個星期到轉

我諗如果想食返今晚呢個豬鞍,下次嚟都係要睇運氣啦
我在這個餐廳遇到勁好的服務,所以一定要上網讚一讚鼓勵下!話說前幾天晚上,我帶住兩個小朋友+1個坐輪椅的媽媽.一行四人.到這個餐廳打算食晚飯,但係由於晚飯時間坐滿晒好多人,仲有我又有輪椅又有BB櫈更加唔知點樣安排位置,不過我就係知道這裏位置寬躺所以我先選擇這個餐廳!首先要多謝一對情侶本身排隊在先,讓了張枱給我們!當然要多謝餐廳員工的貼心安排,安排了我們坐第一張枱方便出入!當然二話不說員工好快手就放出兩張BB櫈給我兩個小朋友, 對一個帶住小朋友媽媽來說這個真係10分好的服務!仲有BB餐具, 等我的小朋友乖乖食飯!搬走張凳之後輪椅亦都剛剛好坐到不阻礙別人!好了,我哋就講嘢食先!我哋叫咗燒排骨,燒烤蘑菇,集菌意粉, 小食拼盤同埋今日限定生蠔! 最好食嘅就係燒排骨,本身都10分喜歡出邊的星期二餐廳燒排骨,不過這間近近地原來都咁正!外面燒得啱啱好,裏面熟到又剛剛好,聽到隔離枱投訴話太乾,其實我真係一啲都唔覺,真心10分好味!另外一個要讚嘅就係生蠔,因為阿媽唔食生野,但係我又想食生蠔,所以要求餐廳可否把生蠔焗熱,他們二話不說答應了,仲配上好好味的芝士來焗!雖然有啲曬,但係都係肥美鮮甜!到埋單走人,他
我在這個餐廳遇到勁好的服務,所以一定要上網讚一讚鼓勵下!

雖然有啲曬,但係都係肥美鮮甜!

到埋單走人,他們見我哋一起身,幾個侍應衝過來拉登幫我地開門!這一區的服務真係好少有咁好,唔知以為來咗高級餐廳!一家小小的店舖除咗食物質素,服務真係好重要,希望你地繼續保持!
住了長沙灣十多年,終於出現一間有情調、有格局、有氣氛的西餐廳了﹗是的,近來不少新食肆進駐長沙灣,但論情調和氣氛,最適合和另一半共進晚餐的,一定是新開的Fifty Fifty﹗Fifty Fifty環境舒適,地方寬闊,裝橫帶點復古味道,很適合情侶或閨密聊天⋯價錢以這一區來說不算便宜,但以這類西式餐廳來說合理⋯Fifty Fifty小食拼盤(二人份量),有炸蠔、炸魷魚圈、炸蝦和炸雞翼,全部都即場炸起,香脆可口,還配有2款醬汁⋯Dinner Set有餐湯,是日餐湯是南瓜忌廉湯,厨師還特意用忌廉寫上50這個數字XD我點的主菜:香煎比目魚柳配黑醋汁比目魚的魚皮非常香脆,肉質嫩滑帶有鮮味,配合黑醋汁酸酸甜甜的很醒胃﹗配菜還有翠肉瓜和薯蓉⋯Nosir點的主菜是燒春雞配焦糖香橙汁,燒春雞外層烤至金黃香脆,肉質嫩滑,帶點粉紅色,肉質一些小慢煮雞肉的感覺,配菜有翠肉瓜和薯角⋯跟餐加$18點了這杯特濃朱古力沙冰,沙冰的感覺不太強,幸好朱古力味夠濃﹗最後我們點了一款甜品:浸沒咖啡雪糕香濃的熱咖啡,浸沒在冰凍而幼滑的雲呢拿雪糕中,底下還有朱古力布朗尼蛋糕,完全為味蕾帶來不同的刺激﹗還要一讚的是店員全部都很好笑容

價錢以這一區來說不算便宜,但以這類西式餐廳來說合理⋯

Fifty Fifty小食拼盤

是日餐湯:南瓜忌廉湯

香煎比目魚柳配黑醋汁
我點的主菜:香煎比目魚柳配黑醋汁

燒春雞配焦糖香橙汁

浸沒咖啡雪糕

最後我們點了一款甜品:浸沒咖啡雪糕

還要一讚的是店員全部都很好笑容,而且非常有禮,在長沙灣可以出現一間如此有質素的西餐廳,實在是我渴望已久的事﹗
2017-10-12
Fifty Fifty小食拼盤
是日餐湯:南瓜忌廉湯
香煎比目魚柳配黑醋汁
燒春雞配焦糖香橙汁
浸沒咖啡雪糕
2017-10-20 71 浏览
轉眼又一星期 又係星期三搵食時間 先黎小食開下胃先 燒黑松露大蘑菇 平時燒大蘑菇裡面通常係煙肉但呢間小店用蘑菇粒 煙煙靱靱更有咬口 加上面頭GE芝士同黑松露 味道更香更濃晚餐方面 我地㨂左黑松露牛肝菌意大利雲吞 一上枱已經勁香 份量都唔少喎個汁充滿黑松露又CREAMY 食完雲吞用個汁配上跟餐意粉 勁正跟餐加$8有大大碟意粉 勁抵餐湯係忌廉薯蓉湯 好CREAMY好滑重有燒春雞配焦糖香橙汁  春雞外層被燒到脆脆的 入口雞肉依然嫩滑醬汁配上薯菜 味道一流
轉眼又一星期 又係星期三搵食時間

重有燒春雞配焦糖香橙汁
春雞外層被燒到脆脆的 入口雞肉依然嫩滑
醬汁配上薯菜 味道一流
2017-10-19 58 浏览
見到這裏的裝修很美,於是進去試試吧!蜜糖單骨雞翼 $38這個價錢有五隻雞翼份量比預期中多啊,蜜糖適中不太甜剛剛好,焗得乾身很香,好食!叫了個A $78忌廉南瓜湯,味道很好,不是很甜,而且有南瓜肉!溫泉蛋的蛋黃很流心啊,配上片片的芝士和輕微咸咸的的煙肉,整個配合得很好,忌廉汁也滲透每條意粉,正啊!炭燒牛柳鵝肝配砵酒汁 $168意想不到的是這個砵酒汁好特別,砵酒加了點微微的酸味很開胃,連我不喜歡酒味的都覺得好好味!鵝肝煎得剛剛好,表面香面有點脆。牛柳大約五成,因為比較厚的關係,裏面的肉就會生一點,但正因我喜歡生肉,所以覺得牛肉味很甜!餐飲轉了熱的鮮奶香芋,暖暖的好喝又暖胃,不太甜但有香芋的香味,簡直是整晚美味的晚餐劃上更完美的句號,非常滿足!埋單兩人共$344, 這價錢會不會太超值呢?無論是店內的裝修,服務人員的友善態度,食物質素都太物超所值!順帶一提,隔壁有人食F餐的燒羊架配芥末忌廉汁,好香啊!!香味一直傳過來,連吃飽的我都不禁望多兩眼,口水都想流出來了,下次一定要試啊!
見到這裏的裝修很美,於是進去試試吧!

蜜糖單骨雞翼 $38

叫了個A $78
忌廉南瓜湯,味道很好,不是很甜,而且有南瓜肉!

炭燒牛柳鵝肝配砵酒汁 $168

鵝肝煎得剛剛好,表面香面有點脆。

埋單兩人共$344, 這價錢會不會太超值呢?

• 溫泉蛋脆煙肉忌廉意粉
  • 蜜糖單骨雞翼
  • 炭燒牛柳鵝肝配砵酒汁
2017-10-17 94 浏览
周日陪媽媽到長沙灣辨事,辨完事找 Cafe 休息下,OpenRice search到新開Fifty Fifty環境不錯,就入去試試餐廳擺設散發文青氣息泡沫咖啡 $28咖啡拉花精美,入口順滑,以$28價格相比連鎖咖啡店,性價比高意大利雲吞 $98意大利雲吞軟硬適中有囗感,雲吞掛上濃郁忌廉汁,香濃美味Fifty Fifty 燒黑松露大磨菇 $38手心般大大磨菇,加芝士黑松露焗,入口juicy 而且帶有黑松露香,十分芝味蜜糖單骨雞翼 $38單骨雞翼炸得微脆,內裏juicy不會乾,沾上蜜糖,好滋味.Menu

餐廳擺設散發文青氣息

泡沫咖啡 $28

意大利雲吞 $98
意大利雲吞軟硬適中有囗感,雲吞掛上濃郁忌廉汁,香濃美味

Fifty Fifty 燒黑松露大磨菇 $38

蜜糖單骨雞翼 $38
單骨雞翼炸得微脆,內裏juicy不會乾,沾上蜜糖,好滋味

Menu

為了依間餐廳,我獻出我第一次寫食評,請多多包涵。經過門口好多次,深深俾店內環境裝飾吸引,今晚終於有機會一試。先講講餐廳環境,可能今日係星期一,比較少人,樓底高,枱與枱之間不會坐得太逼夾,好適合三五知己,朋友聚會,而且可見用心裝飾,依個真係要俾讚。再寫一寫食物,我們先叫前菜"黑松露薯條"及"燒黑松露大菇" ,略嫌黑松露味不夠重。再來店員重點推介嘅 "焗香草牛油翡翠螺" ,店員說每枱客都必叫菜式,打卡之作 ,買相OK,但食落淡而無味。再來點了兩個主菜,"炭燒阿根廷天使粉紅蝦" 以及"炭燒豬肋骨BBQ汁"先講講,粉紅蝦天使麵,買相吸引,意粉汁味濃。對比蝦,就唔知係咪品種問題,同平時食既爽口感覺有點唔同,依隻粉紅蝦好似半透、好淋,感覺好似好生,好彩得兩隻。重點想講 "炭燒豬肋骨BBQ汁"無記錯應該係全餐牌最貴的一道菜,亦係我最期望⋯⋯首先先看買相,一睇就知道焗得太乾,連BBQ汁都乾埋😱,心諗,可能食落唔會呢⋯⋯我地四個人,每人先分一條骨。一如所料,只係試一口,就知道我們無錯,無肉汁好乾,好似食緊柴一樣 (我真心覺得似)。我地四個人食完一啖之後,已經食不下去,同店員即刻反應意見,表示ribs 太
為了依間餐廳,我獻出我第一次寫食評,請多多包涵。

先講講,粉紅蝦天使麵,買相吸引,意粉汁味濃。

重點想講 "炭燒豬肋骨BBQ汁"
無記錯應該係全餐牌最貴的一道菜,亦係我最期望⋯⋯
我地四個人,每人先分一條骨。
一如所料,只係試一口,就知道我們無錯,無肉汁好乾,好似食緊柴一樣 (我真心覺得似)。我地四個人食完一啖之後,已經食不下去,同店員即刻反應意見,表示ribs 太乾,需留意一下,之後果個店員叫我地等一等,我地以為有其他解決辦法,一等就半個小時,無店員再了解、回應,欠缺積極 (最後見到果個店員仲走左出門口🤔)。
我地再叫另一個店員,問之前果個店員有無交帶落應該會點樣做?因為佢叫我地等一等。
店員話可能之前溝通有問題,願意全單九折,或做過另一份,
我地話可唔可以唔要依道菜,
但店員稱我地食左半份 (其實只係每人食過一啖同薯條),而且廚房都試過,聲稱沒有問題,係咁既。
我地覺得如果再做多一份,問題都會係一樣,最後我們願意只付半份既價錢。

我覺得一間餐廳,環境裝飾固然重要,但服務態度、食物質素更為重要,老實講,長沙灣也有幾間價錢差唔多,類似既餐廳,但講食物一定比fifty fifty 好,不要浪費裝修,快快提升食物質素才是上策。
希望下次再黎既時候,看到你地既進步。
炭燒阿根廷天使粉紅蝦
炭燒豬肋骨BBQ汁