餐厅: Fifty Fifty
资讯:

2020-12-30 3186 浏览
室外装修吸引,室内布置特色其实想黎试下,一直未揾到机会,今年终於可以试到,价钱中上,但食物都多选择又吸引早前系FACEBOOK问过系咪可以叫A La Carte 食物,回覆系可以,除左营业时间有变之外,点知去到点餐先被告知冇肉食类,只有意粉同意大利饭类A La Carte 加$20转Set有汤,甜品同饮品,侍应话汤系杂菜汤,不过上枱後睇落似粟米甘笋薯蓉汤。。。优点系大碗黑松露酱大啡菇 $48价钱平,松露香气浓郁,不过大啡菇似乎冇落盐,冇带起菇味2人Fifty fifty 炸海鲜小食拼盘 $68炸带子外脆内爽炸虾正正常常。炸蚝够Juicy,不过底下嘅炸皮湿左。墨鱼浆饼太浆,所谓墨鱼其实系急冻八爪鱼,质地好韧黑松露杂菌意大利云吞杂菌忌廉汁 $108份量十足,有六七只云吞,而且好大只,馅料好香好够味,云吞皮熟度刚好,唔会太淋烂,个汁仲有好多杂菌日本刺身带子鲜松露意大利饭 $148有惊喜居然有两块鲜黑松露片,加上带子有质素,煎得又爽又弹,意大利饭就淋左啲,适合返香港人口味Set甜品有芝士饼,橙色粒粒食唔出系咩,质地几实,似芒果乾,芝士饼够实够浓郁食物质素唔系差,侍应嘅服务有待提升入餐厅一刻冇
室外装修吸引,室内布置特色

黑松露酱大啡菇 $48
价钱平,松露香气浓郁,不过大啡菇似乎冇落盐,冇带起菇味

2人Fifty fifty 炸海鲜小食拼盘 $68
炸带子外脆内爽

黑松露杂菌意大利云吞杂菌忌廉汁 $108

日本刺身带子鲜松露意大利饭 $148
有惊喜

食物质素唔系差,侍应嘅服务有待提升

入餐厅一刻冇人带位,冇人比餐牌,冇人提及扫QR CODE,冇人提醒只有下午茶加散点意粉饭类,当时只得一枱客。。。。另外冇野做时间仲坐系厅面玩手机,令人费解,一般玩手机都会企埋一边而唔系同客人一齐坐喺度

2020-12-29
2021-04-17 0 浏览
呢间位於长沙湾青山道既怀旧西餐厅😆❤️听讲好多街内街坊都大推好味加抵食😚等我又去一试究竟先!餐前配有餐汤以及$20 内的饮品烧肉眼扒配巴黎牛油汁$88可以简配白饭 意粉定薯蓉🤤妈咪就简左要薯蓉😲🍽️好好味呀🤩应该系加左牛奶 牛油食落好顺滑😍一啖接一啖 话咁快就食晒啦😆❤️❤️至於个牛扒都系好高质🙌小有牛味❤️肉质唔会过老🥩而且几大一块😆🙈一个女仔自己食晒真系会有d饱🙈🤫但配埋啲牛油汁一齐食好满足呀呢个价钱系抵食🙌🙌🙌🤤法式鸭脾配焦糖热情果汁$68几大一只鸭脾呀😳🤣不过略嫌肉质量比较韧小小🙈但配埋啲酸酸甜甜热情果,汁都唔错🤤但妈咪就唔太锺意觉得唔太match😳😳我就几钟意架☺️😆碟豆花鲜奶(跟餐+$14)好靓💖饮晒成杯个拉花都仲系度🙈😆饮落无会过甜,闻到淡淡的碟豆花香所以野都配合得好好😚👍👍
餐前配有餐汤以及$20 内的饮品
烧肉眼扒配巴黎牛油汁$88
呢个价钱系抵食🙌🙌🙌🤤
法式鸭脾配焦糖热情果汁$68
碟豆花鲜奶(跟餐+$14)
午市11:45开始,如果星期一至五喺12:45前离座及付款,可以全单八折。好抵食,值得支持👍🏼👍🏼午餐有八个套餐选择,全部跟餐汤及$20以内饮品。星期一至五仲送是日芝士蛋糕🍰餐汤足料,唔系跟餐送就hea 做🥰🥰点了烧澳洲肉眼扒配杂菌烧汁,跟意粉🍝块扒中上,唔会好硬/过熟,满意🤩点了汽水🥤,跟餐,免费🆓。想饮Coke Zero,可惜没有提供。最後送上是日芝士蛋糕🍰。值得一赞,好有诚意,芝士味香浓,好好味😋😋

餐汤足料,唔系跟餐送就hea 做🥰🥰
餐汤

点了烧澳洲肉眼扒配杂菌烧汁,跟意粉🍝
块扒中上,唔会好硬/过熟,满意🤩
烧澳洲肉眼扒配杂菌烧汁

是日芝士蛋糕

2021-04-15
烧澳洲肉眼扒配杂菌烧汁
是日芝士蛋糕
  • 是日蛋糕
2021-03-31 476 浏览
呢度嘅lunch set好抵食 $50-$80包埋餐汤,饮品($20内)同甜品🤩都几多选择 尤其欣赏佢哋系paperless menu 可以scan QR code 睇网上menu 相信系因为餐厅日日转menu而唔想浪费纸张既巧妙👍🏻 不果如果可以系网上落埋单就更加方便~~ .▫️French style duck-leg confit w/ passion fruit & caramel sauce(Lunch set 配饭,意粉/薯菜 - $68)唔系好多地方有得食duck confit (油封鸭) 佢系一道经典法国菜🇫🇷 一般黎讲定价都唔便($200up) 见呢到咁便就试试佢 .油封鸭煮得好既话啲鸭肉系会嫩滑到骨肉分离 今次我既duck confit 火候控制得唔错 虽然未话去到骨肉分离 但系肉质都几嫩滑 好易切开 佢系成只鸭脾上 劲多肉🤤 略嫌腌得咸咗少少 好在伴碟嘅酱平衡返 佢嘅酱几特别 系passion fruit caramel sauce 食落酸酸甜甜 有带苦既caramel後劲 同个duck confit 好match 我拣咗薯菜 佢嘅薯容就真系麻麻哋 沙律就ok既 食
French  style  duck  confit

passion fruit caramel sauce 食落酸酸甜甜 有带苦既caramel後劲 同个duck confit 好match 我拣咗薯菜 佢嘅薯容就真系麻麻哋 沙律就ok既 食起无咁滞
▫️餐汤
呢个一般 周打蚬汤

▫️芝士蛋糕
呢个都麻麻地

▫️咖啡 (+$4)
普通咖啡

整体来讲cp值真系好高 主菜高质又好多选择 仲有几款都好想试 绝对会回头😌👍🏻👍🏻
‼️佢哋有个early bird offer 12:45前埋单全单8折 真系超抵😂😆‼️
2021-03-31
French  style  duck  confit
  • 法式油封鸭
2021-03-26 427 浏览
今天星期五就到公司附近的西餐厅吃一吃好东西,这次是第一次来。下午一时来到餐厅,还好人不是太多,不用等位。我点了蒜香牛油多利鱼配白饭,同事点了凡立贝rastto 和辣肉肠长通粉,首先来的是餐汤,是日餐汤是蒜香薯仔汤之後主菜也很快送到辣肉肠长通粉(有点过辣)蒜香牛油多利鱼(牛油汁很香)三个主菜都十分好吃。吃完午饭还有甜品,是日甜品是芝士蛋糕,芝士蛋糕份量刚好,不会太多也不会太小。整体来说,食物选择多,性价比中上,侍应服务殷勤,服务员在我们坐下时主动跟我们说点餐时可找他,十分贴心。而餐厅推行环保政策,不提供饮筒,实在值得表扬。
下午一时来到餐厅,还好人不是太多,不用等位。

之後主菜也很快送到
辣肉肠长通粉(有点过辣)

蒜香牛油多利鱼(牛油汁很香)

• 芝士蛋糕
🕰️Dining Hour: 18:30-21:30 👥Pax: 2🌳🤎 Wooden furniture and decorations create a cozy and warm environment for gatherings. Though it isn't located in city center, you get a more hygienic environment when compared to some of those small and lousy cafes on hectic streets. Quality of food and drink of this price is quite good; yet, service can be improved, e.g. filling glasses with water more often.📔 Menu.English menu provided by restaurant 💬.Wide price range of dish choices, mainly within $100-$150,

📔 Menu
English menu provided by restaurant 💬.Wide price range of dish choices, mainly within $100-$150, additional $15-$25 for special drinks (*10% service charge applies)
.Only electronic menu provided - by scanning QR code 🤳🏼
Network inside the restaurant is a bit slow, so it took time to load the menu

🍝🍛🍖 Food & Drink ☕🍵🥛
Soup: carrot soup
Main: porelin & mixed mushroom linguine + carbonara
Drink: iced green tea latte (with whipped cream 😋) + iced jasmine fruits tea
Dessert: cheese cake with crumble crust
2021-03-13
2021-03-25 307 浏览
今日嚟到依间长沙湾有好多好评的人气cafe, 餐厅环境舒适,服务态度友善,餐牌虽然要用q r code睇, 但就冇得在电话落单,落单都系要搵番职员落单,但胜在够环保。 抵赞。今日选了法式烤鸭髀配招待热情果汁和帆立贝鲜茄蓉天使面。套餐包括餐汤,主菜,餐饮和甜品(一至五先有得送)。餐汤:蕃茄薯仔汤,可以食到一粒粒蕃茄蓉和薯仔蓉,饮落唔希好有蕃茄味。法式烤鸭髀配焦糖热情果汁,鸭髀烤得很香脆,肉质细嫩多汁 ,不会很乾很齐,而且配搭焦糖热情果汁食起来好夹很好食。帆立贝鲜茄用天使面,份量很足够,天使面软硬适中,鲜茄浓好香。甜品是朱古力芝士蛋糕,好香朱古力味及芝士味唔会太甜,口感亦都不错。食物价钱经济实惠,味道亦唔错,cp值好高,可以再帮衬。

食物价钱经济实惠,味道亦唔错,cp值好高,可以再帮衬。
2021-01-18 1016 浏览
咁啱今日放假陪屋企人去深水埗附近诊所睇牙医,上网见到呢一间一直好多好评,一於今日试下! 去到啱啱好唔使等位,一落单唔够10分钟啲嘢食已经到齐 啱晒专登出嚟搭车肚饿食饭嘅我哋! 我哋地铁站A2出口行6分钟就已经到,位置唔算难搵,餐厅个环境都尚算舒服有格调。佢有个QR code俾我哋用电话上网scan嚟睇餐单,我哋叫咗一个意粉一个沙律另外加咗$12试佢嗰个黑糖玫瑰奶茶。果然冇失望,奶茶味道一流,d野食都好好味,呢间餐厅咁多好评系值得嘅。最後买单唔使+1 $120 抵食 值得推介!

最後买单唔使+1 $120 抵食 值得推介!
lunch  set  餐汤
烧半生熟牛肉沙律
黑糖玫瑰奶茶
  • 玫瑰奶茶
2020-12-03 944 浏览
今日试左呢间几多好评既cafe 系长沙湾有好出色既cafe 今日系星期六中午 入面得几个人坐 唔洗排队因为疫情关系 餐厅采用左 scan QR code 睇餐牌 Lunch set around 5x -8x 左右有餐汤有野饮 抵食👍我叫左蒜香菠菜野菌天使面先黎个南瓜汤 汤唔系用粉开 饮到一粒粒南瓜溶 唔浠个天使面既份量都几多 好重蒜味😹 钟意佢整得个天使面唔淋 唔会一patpat
今日试左呢间几多好评既cafe
有餐汤有野饮 抵食👍
我叫左蒜香菠菜野菌天使面
先黎个南瓜汤 汤唔系用粉开 饮到一粒粒南瓜溶 唔浠
2020-11-28 715 浏览
长沙湾 - Fifty Fifty煎ParmaHam三文鱼石斑鱼柳北海道带子黑松露risotto甜菊叶甘草茶水果柚子蜜唔错唔错👍👍服务员态度很好,有礼又主动实属佳品店内装饰亦很优雅见餐牌内午市价钱更更更实惠~~😯😯#fiftyfifty #长沙湾 #hkig #foodie #instafood #hkrestaurant #hkfood #yumyum #loveeating #foodphotography #孤独的美食家
长沙湾 - Fifty Fifty

煎ParmaHam三文鱼

石斑鱼柳

北海道带子黑松露risotto

甜菊叶甘草茶

水果柚子蜜

唔错唔错👍👍
服务员态度很好,有礼又主动
实属佳品
店内装饰亦很优雅

见餐牌内午市价钱更更更实惠~~😯😯

2020-11-14 599 浏览
咧间好似系人气店?!算系慕名而来是日晚餐食左个卡邦尼意粉,澳洲肉眼扒配大虾。餐饮玫瑰latte,益力多特饮同加配甜品。南瓜餐汤太重面粉feel,唔推荐Main course两个都好味。-卡邦尼个酱好味,够浓郁。-肉眼五成熟,个酱好味,肉质不过不失。薯蓉打得幼滑好味。饮品玫瑰latte唔错,有玫瑰香,亦唔会过甜。另一杯系菠萝益力多特饮,都ok。甜品就好一般。跟餐甜品芒果cheese cake。其实只系芒果果肉加系cheese cake里面,唔夹果肉唔甜,如果系芒果汁/蓉加落cheese cake度都好D,可以成个cake有芒果味。加钱转左个甜品四重奏.......後悔。个云呢拿雪糕成阵糖味,唔好食。一旧跟餐既芒果cheese cake。一旧pancake,煎得太乾。一旧tiramisu,正常水准,唯一好味既甜品。店员有礼貌,服务好。
咧间好似系人气店?!算系慕名而来

南瓜餐汤太重面粉feel,唔推荐

Main course两个都好味。
-卡邦尼个酱好味,够浓郁。
-肉眼五成熟,个酱好味,肉质不过不失。薯蓉打得幼滑好味。

饮品玫瑰latte唔错,有玫瑰香,亦唔会过甜。
另一杯系菠萝益力多特饮,都ok。

甜品就好一般。

加钱转左个甜品四重奏.......後悔。
个云呢拿雪糕成阵糖味,唔好食。
一旧跟餐既芒果cheese cake。
一旧pancake,煎得太乾。
一旧tiramisu,正常水准,唯一好味既甜品

店员有礼貌,服务好。

• 卡邦尼意粉
2020-11-09 396 浏览
没有什麽是一顿美食不能解决的,如果有……那就两顿~嘻嘻一间实惠又美味的义大利美食餐厅非常喜欢这间餐厅的装饰,很温馨也很浪漫💕特别是黑松露薯条,简直人间美味,每次必点。
虎虾辣肉肠香蒜鲜茄蓉忌廉尖通粉
蜜糖单骨鸡翼
黑白酱薯条
虎虾辣肉肠香蒜鲜茄蓉忌廉尖通粉
蜜糖单骨鸡翼
黑白酱薯条
2020-10-31 518 浏览
今日去咗长沙湾,约咗妹妹系佢公司附近食午饭,就拣咗佢好锺意❤️食嚟间餐厅。冇餐牌要用手机扫描QR code睇menu落单。先送上餐汤。澳洲肉眼扒配大虾🍤,大大块肉眼扒,肉质鲜嫩好淋,好好味😋大虾煎得啱啱好,肉质厚够爽😋马拉大蚬墨汁面,蚬肉大大粒有鲜味,墨汁面煮得软身程度啱啱好,墨汁酱味道唔错😊百香果水果茶,酸酸甜甜好开胃,整体都唔错😊 系市区都有一间有质素高级西餐厅。价钱合理,CP值高,环境舒适,服务态度有善。下次同朋友一齐来食😊
。冇餐牌要用手机扫描QR code睇menu落单。
先送上餐汤。
百香果水果茶,酸酸甜甜好开胃,整体都唔错😊
2020-10-28 350 浏览
今日系红日嘅假期,行匀成个深水埗间间coffee shop都满晒同埋要排好耐,最後就机缘巧合下食咗依间我就叫咗肉眼扒拼薯菜,$88来讲性价比极高,个牛扒系中上嘅质素,好有肉味亦都唔硬,个熟度煮得啱啱好五成左右薯菜系配薯蓉嘅,薯蓉都好好食,但系略嫌牛油味唔够重加咗钱换咗杯玫瑰奶茶,杯奶茶好好饮,好重玫瑰味朋友叫咗个全日早餐,但系个全日早餐就争啲,首先唔系好够热啦,同埋啲嘢食都普普通通。但系佢真系几抵食,全日早餐送鲜榨橙汁,再另外包杯嘢饮,啲staff态度又好好,值得再嚟!

薯菜系配薯蓉嘅,薯蓉都好好食,但系略嫌牛油味唔够重
加咗钱换咗杯玫瑰奶茶,杯奶茶好好饮,好重玫瑰味
肉眼扒拼薯菜
玫瑰奶茶
全日早餐A1
2020-10-26
肉眼扒拼薯菜
玫瑰奶茶
唔想煮饭唯有落街食,又唔想食咁贵,於是嚟咗呢间平民西餐!价钱好经济实惠!食物份量足,味道亦都唔错装修都几骨子,灯光昏暗,感觉都有啲情调。呢度用电话落单,方便快捷落单之後好快送上餐汤。其中一个主菜系牛肝菌扁意粉。虽然好快就有得食,但意粉热辣辣新鲜煮起㗎!意粉质感刚刚好Al dente,加上大量菇菌,几好食!另一个主菜就系澳洲肉眼配大虎虾虎虾好味!虾头仲有虾膏!Set dinner 包埋甜品同餐饮唔想要普通餐饮可以加钱要水果茶,非常消滞甜品都可以加钱转其他嘢☺️ 呢个pancake好好食!如果pancake皮蛋香再重啲仲正
唔想煮饭唯有落街食,又唔想食咁贵,於是嚟咗呢间平民西餐!

价钱好经济实惠!食物份量足,味道亦都唔错

装修都几骨子,灯光昏暗,感觉都有啲情调。

呢度用电话落单,方便快捷

落单之後好快送上餐汤。

意粉质感刚刚好Al dente,加上大量菇菌,几好食!

另一个主菜就系澳洲肉眼配大虎虾

虎虾好味!虾头仲有虾膏!

Set dinner 包埋甜品同餐饮

唔想要普通餐饮可以加钱要水果茶,非常消滞

2020-10-13