2019-04-03 56 浏览
突然間中午時間想食brunch 諗緊出可能要出尖沙咀個啲地方先有點知search 附近餐廳有間fifty fifty 見到啲相都好靚,就決定入去試試佢入到去啲裝修幾好,係長沙灣區有間咀舒服既餐廳真係好難有😂🙈入到去order 左個all day breakfast 同埋咖啡!建議唔好坐近窗口望到個外景其實有啲格格不入🤦🏻‍♀️坐入面起碼有啲裝飾睇下,女士影相裝b 一流 👍🏻
突然間中午時間想食brunch
諗緊出可能要出尖沙咀個啲地方先有
入到去啲裝修幾好,係長沙灣區有間咀舒服既餐廳真係好難有😂🙈
入到去order 左個all day breakfast
坐入面起碼有啲裝飾睇下,女士影相裝b 一流 👍🏻
2019-04-02
午餐
難得朋友都係呢區返工,重要咁啱一齊放早,梗係約佢食lunch見下面😙佢揀左呢間話想試下,我又未食過,就試下啦!一坐低個waiter俾左個QR code我地scan份menu,佢啲語氣有啲粗魯😐我地飲完碗湯又好粗魯咁收走,感覺唔好,好似俾人嫌棄我地阻住咁🙄😑講返野食先,我叫左香煎鱈魚柳配檸檬牛油汁,朋友叫咗燒豚肉配蘋果蓉燒汁。跟餐有碗南瓜湯,用忌廉係湯上面寫咗50係面,代表佢地鋪名fifty fifty,有啲心思,不過味道淡淡,南瓜味唔夠香濃。一見到我碟鱈魚柳已經覺得唔係太好,塊皮煎到黑晒,啲肉又散開,食落好油🤢🤢🤢啲汁無乜檸檬味,淨係覺得油,成碟野都唔好食,極之油膩🤮🤮🤮反而試左啖豚肉好食啲,不過亦好普通。以後唔會再食🙁👎🏻👎🏻👎🏻
2019-04-01 104 浏览
已經是第三次在這裡晚餐,感覺一次比一次差。食物份量很少,如此價位,係差強人意。意大利雲吞最伏,三位數字價錢,居然只有薄薄五粒。食物質素算是及格,可是愈貴的食物愈伏。令人有一種不是熟客,所以提供次貨的感覺。這次晚餐所點的牛扒、豬扒都是$200以上,豬扒還勉強可以接受。牛扒簡直有退貨的衝動,「五成熟」可是沒有一絲血氣,韌到入不了口。牛扒上的鵝肝同樣不值一哂。至於服務態度,店員普遍是有禮貌。可是結帳時,發現落錯單的食物仍然在帳單上,請他們更正便黑面⋯⋯
已經是第三次在這裡晚餐,感覺一次比一次差。

食物份量很少,如此價位,係差強人意。
意大利雲吞最伏,三位數字價錢,居然只有薄薄五粒。

2019-03-31 55 浏览
見到 Fifty fifty 個名咁得意,睇落佈局又幾型,不規律的坐椅,時尚嘅擺設都幾引到我 ,入到去坐低,估佢唔到仲有welcome candle , 成件事正到好唔深水埗囉 🥰點餐用手機掃QR CODE , 前衞又環保,碌住自己部手機同partner 有商有量,食D咩一目了然,呢份電子Menu我地就好buy 喇小食拼盤$68 二人份量都唔少,一見令人好開心,色澤金黃之㚈,紅色器皿仲襯得好靚,單骨雞翼、炸蝦、炸蠔、炸墨魚圈每款都有兩件,唔好睇價錢,第一啖食炸蝦🍤已經讚不絕口,蝦肉新鮮,入口鬆化不油膩,炸蠔質量亦唔錯,薄薄炸漿,一咬爆汁,雞翼、墨魚圈到調味合度,每件炸物新鮮熱辣,咁多款輪着食,真係開心share💕藍芝士合桃蘋果意大利飯🍽,芝士🧀煮出來嘅飯特別誘人,夾雜清新蘋果、健康嘅合桃醒神可口,汁料濃淡兼容,米飯軟硬有嚼勁,越是咀嚼越覺美味🥳香草虎蝦墨魚意大利粉,虎🦐去左殻方便食用,雖然沒有想像中大隻,但係爽口彈牙,墨魚圈煙靱鮮甜,意粉軟硬合度,香草白汁掛得均勻,隱隱散發忌廉香氣、整體好好味呀🤩🤩🤩 咖啡甜品,係意想不到嘅高質,☕️拉花美美,藍莓芝士蛋糕🍰流心creamy , 坐喺餐廳

咖啡甜品,係意想不到嘅高質,☕️拉花美美,藍莓芝士蛋糕🍰流心creamy , 坐喺餐廳入邊 ,悠閒舒適,親民價錢超乎想像,以後約朋友又多個落腳店喇👏👏👏
2019-03-31 43 浏览
食物質素幾好😋1️⃣炭燒澳州豬鞍架配蘋果茸$168 炭燒豬鞍果然冇花冇假,有一浸炭燒嘅味道,友人話似燒豬,惹味嘅😚豬鞍架都幾juicy,多汁唔會乾身😝連埋個香甜嘅蘋果蓉食,真係唔錯,可以中和返炭燒嘅味道😉2️⃣日本帶子海膽意大利飯$138 飯都算creamy,有兩粒帶子,質素都OK,唔會話煎得太熟☺️建議海膽份量多啲🤤兩個主食都各加$20轉套餐,抵!3️⃣餐湯4️⃣餐飲凍檸茶 茶底正,高於茶餐廳嘅水準😝薄荷青檸梳打,加$8酸酸甜甜,又有淡淡的薄荷味,幾好飲! 5️⃣跟餐甜品兩份Pancake皮裏面包着芝麻雪糕,有好大pat cream,幾好!☺️其他照片:
食物質素幾好😋

1️⃣炭燒澳州豬鞍架配蘋果茸$168

2️⃣日本帶子海膽意大利飯$138

兩個主食都各加$20轉套餐,抵!
3️⃣餐湯

4️⃣餐飲
凍檸茶
茶底正,高於茶餐廳嘅水準😝

薄荷青檸梳打,加$8
酸酸甜甜,又有淡淡的薄荷味,幾好飲!

5️⃣跟餐甜品兩份

其他照片:
2019-03-28
2019-03-30 34 浏览
平時好少黎長沙灣食野,咁岩去左新開個間MCL戲院睇完戲,就搵左呢間裝修靚又舒服嘅西餐廳食野,嘆一嘆坐下hea下。一坐低staff就俾左張紙我地scan QR code睇餐牌,好潮都好方便!簡單又清楚!我地揀左all day breakfast ge A3-炭燒豬鞍架同埋set lunch D餐西班牙辣肉腸野菌意式燴飯。豬鞍唔乾唔鞋口幾好味,至likey個大啡菇同滑蛋,份量剛好幾好食!而意大利飯好入味,冇一般意大利飯咁硬身,剛剛好,份量再多啲會更好!跟餐加錢要左多件提子冧酒芝士蛋糕,呢個最驚喜最好食,一啲都唔溜,好好食,好香口感好正!

• 芝士蛋糕
2019-03-29 54 浏览
今晚黎到呢間 Fifty Fifty 西餐廳, 室內佈置相當有特色, 文青風得黎又不失西餐廳風格。餐廳採用電子餐牌, 只要用手機 Scan 下個 QR Code, 就可以睇到成個 PDF Menu, 夠晒環保。 甘筍湯入面有大量甘筍碎, 味道充滿住甘筍嘅清甜味, Very Refresh。香煎巴馬臣芝士脆片口感好似食緊薯片, 但比薯片更加薄脆, 食落去啖啖 Parmesan Cheese 味道, 非常唔錯嘅餐前小食。蜜糖單骨雞翼單骨雞翼嘅好處就係食落口比雙骨雞翼更加啖啖肉 & 食得更加斯文, 雞翼外皮夠晒香脆, 味道甜甜, 非常惹味。香煎銀鱈魚配香檳忌廉汁銀鱈魚煎到兩面金黃, 魚皮脆卜卜, 肉質超級嫩滑。 個醬汁用香檳 & 忌廉煮成, 香檳味酸, 加入香檳煮成嘅忌廉汁可以中和忌廉嘅甜膩。 香煎鵝肝雜菌意大利飯鵝肝表面煎到帶點焦香, 而且鵝肝 Size 亦唔細, 夠晒肥美, 入口即溶。 個意大利飯用左多款雜菌 & 香濃忌廉煮成, Creamy 得黎又仲食到啖啖菇菌嘅味道, 正 !!提子冧酒芝士蛋糕個 Cheese Cake 下面鋪左一層用冧酒浸過嘅提子乾, 增加左唔少口感, 而且味道唔會

甘筍湯

香煎巴馬臣芝士脆片

蜜糖單骨雞翼

香煎銀鱈魚配香檳忌廉汁

香煎鵝肝雜菌意大利飯

提子冧酒芝士蛋糕
個 Cheese Cake 下面鋪左一層用冧酒浸過嘅提子乾, 增加左唔少口感, 而且味道唔會好甜, 作為是日甜品真係超晒班。
2019-03-27
2019-03-28 56 浏览
白色情人節當然要搵間餐廳配合返個氣氛而呢晚都有好多情侶黎到慶祝食飯💑🌹響應環保 餐廳推行電子餐牌 係手機網頁睇哂選擇要d咩食物就直接向餐廳職員order我地order set dinner🍴 特別order呢個白色情人節限定<半生熟牛肉多士> 幾特別 口感幾好同埋開胃小菜<意大利雲吞>雖然呢味道有少少偏鹹但係呢都幾Creamy既再加上有蘑菇配菜一齊食 <豬鞍架配蘋果蓉>肉質好冧 薄切同厚切都駕輕得到👍🏻最後配埋最愛嘅鮮奶綠茶🍵套餐甜品<水蜜桃pancake>呢餐好豐富同埋滿足👫❤️
白色情人節當然要搵間餐廳配合返個氣氛

最後配埋最愛嘅鮮奶綠茶🍵
套餐甜品<水蜜桃pancake>
呢餐好豐富同埋滿足👫❤️
2019-03-28 37 浏览
喺長沙灣行完街好肚餓呀!想食餐勁ge! 今晚真係好滿足喇!餐廳佈置係走型格路線,有種cozy感覺。我地點咗2人餐,因為睇中咗30安士肉眼🤩🤩餐湯係忌廉湯,如果濃d會好d。有好多沙律菜🥗煙三文魚大大塊🤡餐飲竟然包咗一飲red/white wine,仲有多一杯餐飲。咁我就揀咗紅酒🍷另外,點咗茉莉花水果茶,飲落好refreshing,減低食咁多肉ge油膩感👍🏻👍🏻😁😁生蠔好肥美呀!主角黎喇!30安士肉眼扒!真係好大塊😳侍應好細心,見我地影完相幫我地切開佢👍🏻我地揀咗medium rare,好juicy。不過我地2個人最後都係食唔哂😂甜品有驚喜,係朱古力cheesecake,食完好滿足!
喺長沙灣行完街好肚餓呀!想食餐勁ge! 今晚真係好滿足喇!

餐廳佈置係走型格路線,有種cozy感覺。
我地點咗2人餐,因為睇中咗30安士肉眼🤩🤩

餐湯係忌廉湯,如果濃d會好d。

有好多沙律菜🥗煙三文魚大大塊🤡

生蠔好肥美呀!

甜品有驚喜,係朱古力cheesecake,食完好滿足!

我通常一得閒就會睇下邊區有咩想去既餐廳,就bookmark定,有機會就去食!呢期同長沙灣果頭幾有緣,係咁去果頭,終於有機會去呢間bookmark咗好耐既fifty fifty食野!講真,對於係長沙灣食野,我就無咩大期望既,但真心有驚喜!呢到環境都幾好,大大間,唔會坐到好逼咁,同朋友傾密計都廢事比人聽到嘛。呢到幾搞鬼既係佢會用QR code掃返個e menu,雖然我唔知點解要咁做,但都幾新鮮!睇到個menu就覺得好醒神,勁抵!【餐湯】應該係用blender打過既羅宋湯,所以睇唔到d料,而且好滑咁既,酸酸地幾醒胃。【金文畢芝士車厘茄煙鴨胸沙律】呢個沙律勁大碟,所以配料都好多,沙律菜又新鮮,特別中宜佢個芝士,香濃唔騷,正!【黑蒜香辣雜野菌天使麵】好香既蒜味,而天使麵唔會過熟,唔會太淋,份量好多,朋友話細食既女仔食唔哂啊!【海鮮芝士意式燴飯】材料豐富,又係大大碟之作,海鮮新鮮,我覺得蒜味濃咗少少,較為搶咗個focus!【野飲】朋友話推介熱朱古力!總結,呢間餐廳性價比奇高,可能係因為地區關係,自然價錢都比較良心價啦!食飯睇價錢係我金句,呢到認真唔錯!

【餐湯】

【金文畢芝士車厘茄煙鴨胸沙律】

【黑蒜香辣雜野菌天使麵】

【海鮮芝士意式燴飯】

【野飲】
朋友話推介熱朱古力!

2019-03-20
2019-03-25 30 浏览
喜歡到處尋覓食好西, 同朋友到深水埗搵到這間, 因為係佢舊曆生日, 佢話要食好啲。俾個餐廳名吸引咗, 因為夠特別, 同埋Fifty Fifty 個名用咗射燈打在牆上面, 一向喜歡射燈的我會更加喜歡。餐湯~雜菜海鮮濃湯喜愛食菜同海鮮的我, 真係好喜歡這個湯, 因為有勁好菜同埋個湯濃味。黑松露醬大啡菇1向唔多食黑松露的我, 因為某人喜歡食而陪佢食這道菜。來到時見到超大隻大啡菇已經被深深吸引, 好在自己本身係好喜歡食大啡菇 ,用咗好多雜菇釀入大啡菇 裏面大啡菇,  大啡菇味道已經覆蓋咗黑松露的味道, 係完全無問題的。鮮黑松露片牛肝菌意大利飯第1次食鮮黑松露片, 感覺唔錯, 完全無煤氣味, 再加上牛肝菌煮的意大利飯, 唔會太漏, 唔錯幾美味。黑松露醬日本帶子野菌天使麵用咗煎香的帶子加入黑松露醬再配上野菌天使麵, 令到不太愛黑松露的我也都愛上了這道菜。燒紐西蘭羊架配薄荷配芥末燒汁大廚即是大廚, 可以將羊架燒到剛剛5成熟再配上燒汁同埋薄荷芥末, 簡直係絕配, 無得輸。炭燒阿根廷天使粉紅蝦闊蛋麵蝦夠大隻燒到剛剛熟又唔會太老, 夠嫩, 蛋麵夠彈牙。甜品點了四重奏(鮮奶油朱古力泡芙, 意式薄班戟, 意大

餐湯~雜菜海鮮濃湯

黑松露醬大啡菇

鮮黑松露片牛肝菌意大利飯

黑松露醬日本帶子野菌天使麵

燒紐西蘭羊架配薄荷配芥末燒汁

炭燒阿根廷天使粉紅蝦闊蛋麵

蝦夠大隻燒到剛剛熟又唔會太老, 夠嫩, 蛋麵夠彈牙。

甜品點了四重奏(鮮奶油朱古力泡芙, 意式薄班戟, 意大利芝士餅, 浸沒咖啡雪糕)同埋藍莓芝士蛋糕:

各款甜品各有特式, 最重要係唔會太甜。

最後再加埋凍檸茶已經填滿咗我晚上同埋第2日早餐的胃。

2019-03-24 16 浏览
有時想搵間cafe 休息又不想被打擾都較難。 今日朋友帶我到長沙灣《fifty fitty》cafe shop! 這個是一間西餐廳,環境、佈置舒適怡人. 適合優閒的地方。 入座後掃QR code 可睇餐牌以省略時間,不錯! 跟餐 先來個周打魚湯 湯夠熱,味就不錯,不是水稀稀的。燒春雞配焦糖熱情果汁 HKD 78焦糖份量、杰身情度適中不會像油浸搬。 主角燒雞烹調得金黃香脆,雞皮仍是完好無缺。有肉汁不乾! 還可以加 HKD 12 有熱榛子咖啡 圖案很美,咖啡也香滑~ 可以提提神

這個是一間西餐廳,環境、佈置舒適怡人. 適合優閒的地方。

入座後掃QR code 可睇餐牌以省略時間,不錯!

跟餐 先來個周打魚湯
湯夠熱,味就不錯,不是水稀稀的。

燒春雞配焦糖熱情果汁 HKD 78

還可以加 HKD 12 有熱榛子咖啡
圖案很美,咖啡也香滑~ 可以提提神
2019-03-23 27 浏览
晚飯唔知食咩好, 碌Openrice 嘅時候見到咁多好評就特登去一去啦。。。。。餐牌只有電子版,慳返啲印刷費👍加好似$20 有湯,餐飲同甜品👍呢個係南瓜湯,ok我叫咗豬鞍,嫩滑香口,帶啲燶味👍老公叫咗帶子海膽risotto....賣相唔錯,食落,硬掘掘,味道出奇地淡,有雞粉味。帶子只係煎咗一邊,半熟,好似有海膽嘅。。。Well...如果呢個係招牌菜的話,咁,都唔駛再去。。。甜品係cheesecake, 好似放咗落冰箱急凍咁,食到碎冰

餐牌只有電子版,慳返啲印刷費👍

加好似$20 有湯,餐飲同甜品👍

呢個係南瓜湯,ok

我叫咗豬鞍,嫩滑香口,帶啲燶味👍

老公叫咗帶子海膽risotto....

賣相唔錯,食落,硬掘掘,味道出奇地淡,有雞粉味。
帶子只係煎咗一邊,半熟,好似有海膽嘅。。。
Well...如果呢個係招牌菜的話,咁,都唔駛再去。。。

終於遇到我最愛嘅意大利雲吞😍同黑松露餐廳喺長沙灣 午餐同下午茶嘅價錢超抵 $35-50左右高質意大利菜🇮🇹唔加一 不過今次夜晚先去🙈.#黑松露醬日本帶子野菌天使麵 $108其實成間餐廳黑松露味好香😍日本帶子煎過特別香口🤤 冇雪藏味 日本🇯🇵野天使麵軟硬度適中 帶有黑松露嘅味特別鍾意份量算多 兩個人share都可以👯‍♂️.#巴馬臣芝士意大利雲吞 $108有冇朋友都好鍾意食意大利雲吞?雲吞個餡 係芝士餡撈肉碎😋 真係有種魔力食到停唔到口‼️個汁好Creamy🥳但完全唔流 雲吞沾左少少sauce 啱啱好只係嫌佢份量唔太夠 應該得8至9粒.#FiftyFifty黑松露醬大啡菇 $48我太愛黑松露 又鍾意食大大件嘅啡菇🍄成Pat黑松露醬 超香‼️啡菇好似係City Super大大件嗰啲一咬落去啲汁咇哂出嚟😆 好濃既野菌味 但冇青草味👍🏻.加$20轉套餐 有餐飲餐湯同甜品🍮今次個甜品好高質😆 朱古力芝士乳酪蛋糕食落成舊朱古力咁 有少少甜 但一啲都唔苦朱古力🍫愛好者就啱晒.餐廳夜晚都幾full 如果想食最好就記得book定位先 同埋當然要book mark定啦🥳
終於遇到我最愛嘅意大利雲吞😍同黑松露
日本帶子煎過特別香口🤤 冇雪藏味 日本🇯🇵野
天使麵軟硬度適中 帶有黑松露嘅味特別鍾意
份量算多 兩個人share都可以👯‍♂️

#巴馬臣芝士意大利雲吞 $108
有冇朋友都好鍾意食意大利雲吞?
雲吞個餡 係芝士餡撈肉碎😋 真係有種魔力食到停唔到口‼️

朱古力🍫愛好者就啱晒

• 黑松露醬日本帶子野菌天使麵
  • 黑松露大蘑菇
2019-03-21 23 浏览
Western food is always my first pick when I have to decide on a place for dinner, today...we came over to this restaurant as we have heard a lot of good things about it. The environment itself is very spacious yet mordern, there are lights projecting on the wall, which makes it funky and the bar was an open bar which serves drinks. We ordered a snack platter and a dinner set to share. The snack platter consists of fried oyster, honey chicken wings, salad and onion rings. A good start for the mea

We ordered a snack platter and a dinner set to share. The snack platter consists of fried oyster, honey chicken wings, salad and onion rings. A good start for the meal.
The dinner set consist of a soup, main and dessert. We added extra for their famous popcorn coffee, it was on the sweeter side.
The soup was mushroom cream soup which tasted quite filling and smooth. We ordered the pork with apple sauce as our main course. It was well cooked and the apple sauce added a special taste to the dish; giving it a nice touch.

Last but not least, the dessert was orange flavor cheese cake with orange bits! It’s actually my first try, it was a good ending to the meal.
  • 是日蛋糕
  • 炭燒澳洲豬鞍架配蘋果蓉汁