2017-06-07 196 浏览
台灣朋友來了香港,當然要一盡地主之誼,帶他吃好東西。星期日的下午,選了我喜歡的餐廳來吃個午飯。 星期日的中環,別有一番寧靜,就是喜歡這種假日悠閒。更喜歡Espuma居高臨下的安靜景致。 睡眼徘徊,所以先來了一杯榛子朱古力瑪奇朵提神!精美的拉花,不太甜的味道,配上一塊小花餅,呷一口微香的咖啡,唔,這是假日的味道。朋友有點感冒,所以點了暖身的花果茶,大大的一壺,温熱又暖心,喝下去很舒服。先來的蜜糖雞翼,新鮮即炸,外皮夠脆,但肉汁仍然豐富,加上蜜糖的甜味,又香又香口,好好食~沙律是一貫的足料,大大隻凍蝦,最愛的牛油果加上香甜芒果,酸酸甜甜又開胃!我喜歡那毫不吝嗇的芝麻醬,滲透每塊沙律菜,吃來帶點芝麻香,清新健康又好味。主菜點了喜歡的羊扒,製作需時,但絕對值得。上枱一刻,對份量有點驚訝!大得很,厚肉得很、熱辣辣的,側邊燒得十分香脆,切開時有皮脆之聲。扒是十分肥美的,被一層甘香羊膏包著,入面的肉仍然十分嫩滑,切開肉汁是洶湧而出,朋友喜歡吃扒,讚不絕口,我當然也竹分滿意。吃罷羊扒,兩人已經飽足有餘,但一場來到,怎少得一份甜品呢?點了半份紅莓窩夫。窩夫外脆內軟,灑上了紅莓再淋上了士多啤梨醬,顏色

窩夫外脆內軟,灑上了紅莓再淋上了士多啤梨醬,顏色鮮紅。旁邊再配上忌廉,多添一份甜美。窩夫配士多啤梨味雪糕,成個配搭是迷人的粉紅色,好睇又好食。

慢活的星期日,餐廳播著悠閒的音樂,席上食客是一派自在,有說有笑。我們一坐便坐了2個多小時,吃著聊著,就這樣渡過了優哉悠哉的美好時光。
2017-05-21
  • 瑪奇朵
  • 蜜糖雞翼
  • 羊扒
  • 窩夫
2017-06-07 60 浏览
今日同朋友黎左中環呢到行街,行左陣想搵個地方坐低傾下計,於是決定去high tea^_^綠茶鬆餅配鮮忌廉果醬鬆餅本身有綠茶味,再塗上綠茶忌廉,真係正一共有三層,裏面有蟹籽蕎麥麵、三文魚飯糰、醬油丸子、黑糖牛乳布丁等等醬油丸子好煙韌,醬油味對我來講好岩囗味黑糖牛乳布丁,牛奶味剛好,唔會太濃或太淡,我平時唔係好鐘意黑糖味,但呢個布丁有牛奶同黑糖好夾呢個high tea份量對我來講,少左d,好快就食完,不過以價錢來講,值得一試

綠茶鬆餅配鮮忌廉果醬
鬆餅本身有綠茶味,再塗上綠茶忌廉,真係正

醬油丸子好煙韌,醬油味對我來講好岩囗味

2017-06-06 54 浏览
係中環食下午,要找一間好坐又唔太貴嘅地方,有咩選舉好𠳿呢?Espuma係一個選擇,容易釘位,好坐,不過好熱鬧,大家講嘢都要大聲點。😮裝修不怎様高格調,感覺舒服,有幾個6至8人卡位,不過真是好噪,夾個位都聽唔清😧菜色都係一般的西餐,質素只可以是中規中矩,沒有什麼讓人感覺驚喜。反而凍果茶有點驚喜😊價錢$150蚊左右,其中叫了個pizza ,份量大但好像是預先做好,然後焗熱出來,感覺係supermarket 買回來然後放在焗爐那樣🙄為了容易找到地方吃午飯,有點好環境,看似有一點點特色,又不太貴,才考慮選擇吧

跟好姊妹的AFTERNOON TEA, 時光總是超美好的! 工作實在太累, 忍不住在平日下午請了半天假, 忙裡偷閒~ 再找來好姊妹陪我打發日子! 不用工作, 不用湊囡, 真的好寫意~~ ((笑)) 之前都有去過Espuma的尖沙咀店, 食物質數同環境都不錯! 今次去了中環店, 吃個afternoon tea~~ 中環店環境更正喔!!! 風格都是走西班牙風, 色彩明亮! 而且有一邊是全玻璃窗, 採光度一流!!!! 無論日間還是晚間, 景色都非常好~~ 我們目標好明確, 一去到就點了時令的日式AFTERNOON TEA SET~ 包兩杯飲品的, 但我們都加錢轉了做水果茶~ 水果茶先上場~ 我點的是招牌水果茶 (熱), 個人覺得這款最好飲! (笑) 另, 朋友點的凍熱情果烏龍茶, 非常解暑喔! 同好姊妹傾下計, 等一陣TEA SET就出場喇! 玻璃屋設計的擺盤, 看著都覺得開心喔!! 我們由上層開始慢慢品嚐~ 第一層是咸食~ 迷你天婦羅拼盤, 夠熱夠脆, 粉不多, 不錯! 蟹杍蕎麥麵, OK, 不太特別~ 燒三文魚飯糰, 這個好好食! 三文魚碎同飯已經拌好, 加上有紫菜碎
跟好姊妹的AFTERNOON TEA, 時光總是超美好的!
工作實在太累, 忍不住在平日下午請了半天假, 忙裡偷閒~
再找來好姊妹陪我打發日子!
不用工作, 不用湊囡, 真的好寫意~~ ((笑))

之前都有去過Espuma的尖沙咀店,
食物質數同環境都不錯!
今次去了中環店, 吃個afternoon tea~~
中環店環境更正喔!!!

風格都是走西班牙風, 色彩明亮!
而且有一邊是全玻璃窗, 採光度一流!!!!
無論日間還是晚間, 景色都非常好~~

包兩杯飲品的, 但我們都加錢轉了做水果茶~

招牌水果茶 (熱), 凍熱情果烏龍茶
水果茶先上場~
我點的是招牌水果茶 (熱), 個人覺得這款最好飲! (笑)
另, 朋友點的凍熱情果烏龍茶, 非常解暑喔!

日式AFTERNOON TEA SET
同好姊妹傾下計, 等一陣TEA SET就出場喇!
玻璃屋設計的擺盤, 看著都覺得開心喔!!

迷你天婦羅拼盤, 蟹杍蕎麥麵, 燒三文魚飯糰
我們由上層開始慢慢品嚐~
第一層是咸食~

迷你天婦羅拼盤, 蟹杍蕎麥麵, 燒三文魚飯糰
迷你天婦羅拼盤, 夠熱夠脆, 粉不多, 不錯!
蟹杍蕎麥麵, OK, 不太特別~
燒三文魚飯糰, 這個好好食! 三文魚碎同飯已經拌好, 加上有紫菜碎, 味道更好!

醬油丸子、迷你甜薯、黑糖牛乳布丁及日式芝士蛋糕
第二層, 是日式和果子、甜點等~
分別是醬油丸子、迷你甜薯、黑糖牛乳布丁及日式芝士蛋糕!

綠茶紅豆戚風蛋糕、黑芝麻蕨餅、櫻花水信玄餅及蝶豆花果凍
第三層是蛋糕類~
有綠茶紅豆戚風蛋糕、黑芝麻蕨餅、櫻花水信玄餅及蝶豆花果凍

醬油丸子做得很有日本風味!
而蛋糕款式也不會太死甜, 可以好好品嚐到不同的風格真味!
大熱的日式櫻花水信玄餅及蝶豆花果凍也非常吸引!
不過兩款味道都是很淡很淡的~

綠茶鬆餅
最後, 仲有綠茶鬆餅!!!!
配上綠茶鮮忌廉及紅莓果醬~~

綠茶鬆餅
我將鬆餅一開二, 就可以試晒不同的配搭!
個人喜歡紅莓果醬, 微微的莓酸其實很配綠茶呢~!!

平日的下午茶時段唔多人, 可以好relax咁坐窗邊位,
欣賞中環景色, 同好姊妹hea足一個下午!
傾到唔願走~~ hahaha!!!!

如果weekend來, 可能預先book檯會比較好喔!!!
真係超推薦book window seat!! 好舒服架!!
招牌水果茶 (熱), 凍熱情果烏龍茶
醬油丸子、迷你甜薯、黑糖牛乳布丁及日式芝士蛋糕
綠茶紅豆戚風蛋糕、黑芝麻蕨餅、櫻花水信玄餅及蝶豆花果凍
2017-06-04 205 浏览
已經是第二次來到Espuma high tea,上次到過合和中心的分店,今次見有新主題的high tea set,一於到中環的分店試試。坐於窗邊,景觀開揚,可望到香港公園的一帶,加上當日陽光普照,整個感覺令人放鬆,愉悅!先來熱辣辣的綠茶鬆餅配綠茶忌廉及莓醬。作為綠茶控,當然覺得綠茶鬆餅加綠茶忌廉是無敵的組合,鬆餅微甜,綠茶味香郁。熱情果烏龍茶自從上次試過水果茶後,留下深刻印象,所以今次再encore。水果茶味道如一,充滿熱情果香,酸酸甜甜,確實開胃。最好的當然是用上燭台一直熱着,就算慢慢high tea,都不怕飲品冷了。(凍)手搖咖啡友人對凍咖啡讚不絕口,因為用上上乘咖啡豆,而且本身落糖的份量預算很好,甘甜回味。蟹子蕎麥麵及三文魚飯團不錯,特別是飯團,三文魚略為燒過,味道香口。天婦羅蝦炸得未夠脆,略嫌失色。醬油丸子口感煙韌,我最愛!衫時猜不到錫紙內包裹着什麼,原來是日本甜薯。這亦是我平日去日式放題必點的小食之一,香甜軟糯,只食一粒,實在不夠喉。而黑糖牛乳布丁很嫩滑,牛乳香濃,面上的黑糖不太甜,很讚。賣相精美的櫻花水信玄餅及碟豆花水信玄餅如啫喱般震騰騰,味道清清淡淡,帶點爽口。綠茶蕨餅就

熱情果烏龍茶

(凍)手搖咖啡

天婦羅蝦炸得未夠脆,略嫌失色。

醬油丸子口感煙韌,我最愛!

賣相精美的櫻花水信玄餅及碟豆花水信玄餅如啫喱般震騰騰,味道清清淡淡,帶點爽口。綠茶蕨餅就吃得多,黑芝麻款式反而少見。芝麻香濃,口感較實。另外還有綠茶紅豆戚風蛋糕,綠茶味清淡。
同好姐妹中環撐枱腳~坐窗口位,方便傾計。先黎兩杯 Sparkling wine,cheers!烤溫室茄子雞胸沙律,fresh~ 是日餐湯 - 南瓜湯甜甜地配蒜蓉包,蒜蓉包好香雜菌湯,打到好滑烤蝦配芒果菠蘿莎莎+多士烤蝦夠彈牙,配埋d芒果菠蘿粒,好開胃同清新烤安格斯肉眼扒5成熟~外面香,裡面嫩,唔點汁都已經好好味,必食! 仲有好多蔬菜,好味~海鮮扁意大利粉比起肉眼扒較為遜色,唔夠汁,下次試pizza甜品一人一份 Waffle + 雪糕!熱檸水 同 cappuccino 抖抖,杯cappuccino仲有貓貓拉花!!食埋甜品,飲杯 嘢,傾下計,好滿足ge一餐~ 2人套餐 五百幾, 真係好多嘢食!呢個區,呢個環境,性價比算高,值得再去~
同好姐妹中環撐枱腳~坐窗口位,方便傾計。

先黎兩杯 Sparkling wine,cheers!

烤溫室茄子雞胸沙律,fresh~
是日餐湯 - 南瓜湯
甜甜地配蒜蓉包,蒜蓉包好香
雜菌湯,打到好滑
烤蝦配芒果菠蘿莎莎+多士

烤蝦夠彈牙,配埋d芒果菠蘿粒,好開胃同清新

烤安格斯肉眼扒
海鮮扁意大利粉
比起肉眼扒較為遜色,唔夠汁,下次試pizza
甜品一人一份 Waffle + 雪糕!

食埋甜品,飲杯 嘢,傾下計,好滿足ge一餐~

2017-05-31
  • 烤安格斯肉眼扒
  • 烤蝦配芒果菠蘿莎莎+多士
  • 烤溫室茄子雞胸沙律
2017-06-02 156 浏览
難得有假期跟女朋友來中環逛逛外拍,夜晚食飯,揀左espuma,就係蘭桂芳附近。 早前睇facebook話呢道換左新菜單,所以今晚一於散叫。 一入黎感覺呢度都幾幽雅,好適合食下飯,傾下計。 乾溼紙巾齊備,夠貼心。 今次點了一款小食<<香煎珍竇帶子配西班牙辣肉腸及黑毛豬火腿>>,一碟有三塊。帶子真係夠大夠煙韌,加上黑毛豬火腿及辣肉腸,入口咸咸辣辣的,口感更有層次及豐富。 <<至尊海鮮西班牙炒飯>>呢個炒飯想食好耐,兩個人share夠哂。海鮮配料真係夠哂多,海蝦,青口,帶子及魷魚,全部都唔細隻。食之前搾一搾檸檬灑落飯度,會更清新。炒飯的口感比較硬,入口層次比夠分明。 食完個炒飯都已經八成飽,叫個甜品<<紅莓乾窩夫配雪糕>>,雪糕在點餐時有得揀口味,我就揀左士多啤梨味。窩夫食入口夠乾,口感足。撈埋雪糕一齊食,味道更佳。 飲品點左<<凍朱古力咖啡>>及<<凍水果茶>>。茶加上新鮮的水果,一路飲可以一路食,岩哂愛吃生
早前睇facebook話呢道換左新菜單,所以今晚一於散叫。
一入黎感覺呢度都幾幽雅,好適合食下飯,傾下計。
乾溼紙巾齊備,夠貼心。

飲品點左<<凍朱古力咖啡>>及<<凍水果茶>>。茶加上新鮮的水果,一路飲可以一路食,岩哂愛吃生果的女友。

2017-05-27
2017-06-01 620 浏览
我們一家,可說是中環威靈頓M88 的Espuma的常客。每隔兩三個月,一定會去聚餐。無他也,誰叫小魔怪那兒也不愛,獨愛這兒﹗仿佛,Espuma有股莫名的萬誘魔力,深深地俘虜了小魔怪的心…… 星期六的下午,小魔怪上完繪畫班,我們一行四人,就浩浩蕩蕩去「御用餐廳」開餐了﹗ 翻閱餐牌,K話多了不少新款的主菜,以及咖啡飲品可供選擇。 正當K、C與小妹在細閱餐牌時,小魔怪卻嚷著說要吃High-Tea。唉,原來鄰枱點來了一set日式的兩人下午茶餐來。小寶貝要吃,我們,只能順其意,要了一set$228,包飲品兩杯。 這一杯草莓烏龍茶(+$15),是每次到訪必點的飲品。小魔怪貪其香甜冰凍帶果香,且可咬冰也﹗ K的咖啡瑪奇朵Coffee Macchiato(+$15),是一杯香濃冰凍咖啡與柔滑細緻奶泡完美結合的夏日飲品。瑪奇朵Macchiato在義大利文里是「印記、烙印」的意思,顧名思義,它象徵著甜蜜的印記。 瑪奇朵咖啡是奶咖啡的一種,它是輕柔的,入口如浮雲般細膩潤滑。 小妹,則要了一杯提拉米蘇咖啡$38,咖啡上層是厚厚的提拉米蘇泡沫,口感幼滑細緻,同時讓咖啡入口帶點甜味,極易入口。 某
翻閱餐牌,K話多了不少新款的主菜,以及咖啡飲品可供選擇。

某個程度上,小魔怪的口味,像極了她的父母。香濃惹味且邪惡的鵝肝黑松露意大利麵$128,最得他們三人的歡心。

這個鵝肝意粉,罪惡指數爆燈,鵝肝外層煎香後,帶點微脆感,而內層質感軟綿,入口即融,完全沒有半點鵝羶味。意粉以濃稠忌廉汁烹調,中間混了黑松露醬、雜菌和芝士,一上碟就聞到陣陣的黑松露香。沾滿醬汁的意粉口感煙韌富勁,掛上香噴噴的黑松露醬汁,香濃之餘也顯矜貴,更是滋味無窮的﹗
接著,繼續大人的邪惡 - 香脆鹹豬手$238。這一隻豬手的外皮焗的得非常香脆,每一口都能聽到清脆的卜卜聲,內裏肉汁豐盈,不會太韌或太鹹,伴著燒汁、芥末或酸菜同吃,風味猶佳。K,甚至豪氣地,把碩大豬骨拿在手中,一口一口啃著殘留在骨頭上的皮與肉。看他吃得,甚是滋味的樣子﹗
小魔怪,邊吃著意粉和「燒肉」,邊問甜品在何處。當我們吃完了主食,日式甜品架也送上枱來了﹗
綠茶鬆餅配鮮忌廉及果醬,小孩應該不會喜歡的。想不到,她也吃了半個綠茶鬆餅配果醬。
最上層,有兩小兜冷蟹籽蕎麥麵、兩件燒三文魚飯糰,以及迷你天婦羅拼盤,水準中規中矩,驚喜不大。
中層,有兩串醬油丸子、兩件日式芝士蛋糕,以及兩小杯黑糖牛乳布丁。這一層,小妹最愛也。
醬油丸子,煙韌Q彈的,鹹香非常,小魔怪也吃了兩粒丸子。
黑糖牛乳布丁,也是甜美幼滑之作,且以龍珠果作點綴,好不美麗﹗
日式芝士蛋糕,芝味不算太過突出,以清淡柔軟為主,且配以甜美多汁紅桑子,輕盈清爽之作。
最低層的藍色蝶豆花水信玄餅、白色櫻花水信玄餅、綠茶紅豆戚風雪糕和黑芝麻蕨餅,頭兩款可說是小魔怪的心頭好了﹗
戚風蛋糕稱不上十分鬆軟,口感似普通蛋糕,綠茶味道也不太突出,紅豆與金箔,起點睛之效。
黑芝麻蕨餅,口感,絕對稱不上是蕨餅也。幸,黑芝麻入口香氣十足。
蝶豆花水信玄餅和櫻花水信玄餅,不過是爽滑的大菜糕內,有一朵鹽漬櫻花,視感享受一流﹗食味如何,只有小魔怪知﹗
兩粒迷你甜薯,粉糯香甜。
餐後,大家都覺得鹹食遠比甜食出色,飲品也頗有創意。甫踏出餐廳門口,小魔怪即說:「不如聽日再嚟?」……
2017-05-27
2017-05-30 63 浏览
今日行開中環,就同男朋友去左呢到食個日式既下午茶。本身仲諗住嗌意粉,不過完全比呢個下午茶吸引左。首先黎左兩杯凍嘅水果茶,水果茶十分好飲,雖然甜左少少,不過有好香濃嘅水果味。然後就有綠茶鬆餅配忌廉及紅豆。呢個鬆餅十分好食。連平時唔鐘意食鬆餅嘅我都覺得好好味,好香綠茶味,配埋忌廉同紅豆仲好味。個下午茶盒終於到了!先食第一層,有迷你天婦羅拼盤、蟹籽蕎麥麵(冷)、燒三文魚飯糰。迷你天婦羅拼盤有蝦、茄子同南瓜各兩件。炸得幾香脆,都唔算太油,如果熱啲仲正。蟹籽蕎麥麵就略嫌腍左啲,不過味道不錯,同埋夠凍。至於燒三文魚飯糰係呢層最好味。三文魚份量唔算好多,不過我覺得恰到好處,為淡味嘅飯糰帶來好香嘅三文魚味。然後到第二層,有醬油丸子、黑糖牛乳布丁、日式芝士蛋糕。醬油丸子個丸子其實幾好食,十分煙韌。不過個人就唔鐘意配醬油,但係日本好流行呢種食法。黑糖牛乳布丁好好食,好香牛乳味。日式芝士蛋糕我都好鐘意食,芝士濃度岩岩好。第三層有櫻花水信玄餅、蝶豆花水信玄餅、黑芝麻蕨餅、綠茶紅豆戚風蛋糕。黑芝麻蕨餅男朋友話好好食,因為我唔食黑芝麻所以比埋佢食,佢話好似芝麻糊變左一件糕點。綠茶紅豆戚風蛋糕我覺得好好味,蛋糕幾軟
今日行開中環,就同男朋友去左呢到食個日式既下午茶。

本身仲諗住嗌意粉,不過完全比呢個下午茶吸引左。

然後就有綠茶鬆餅配忌廉及紅豆。呢個鬆餅十分好食。

個下午茶盒終於到了!

蟹籽蕎麥麵就略嫌腍左啲,不過味道不錯,同埋夠凍。

至於燒三文魚飯糰係呢層最好味。

然後到第二層,有醬油丸子、黑糖牛乳布丁、日式芝士蛋糕。

醬油丸子個丸子其實幾好食,十分煙韌。
不過個人就唔鐘意配醬油,但係日本好流行呢種食法。

黑糖牛乳布丁好好食,好香牛乳味。

日式芝士蛋糕我都好鐘意食,芝士濃度岩岩好。

綠茶紅豆戚風蛋糕我覺得好好味,蛋糕幾軟熟,好香綠茶味加上紅豆好正。

信玄餅賣相真係好靚,不過我個人唔太喜歡,好似大菜糕,因為我本身唔食大菜糕。

最後仲有迷你甜薯,我又係唔鐘意食甜薯的,不過都食左一啖,真係幾香甜嘅。

整體而言,價錢合理,呢個下午茶感覺好享受好輕鬆,有種好似去左日本旅行嘅感覺。可以傾下計慢慢食,好推介大家同好朋友或者另一半一邊食一邊傾。
2017-05-20
2017-05-30 121 浏览
吃過這兒的窩夫後,有天媽媽大人問我何時再帶她吃甜品剛好那天下午有空,便決定再次帶大人回到espuma,讓媽媽嘗一嘗他們其他的甜點(好啦,其實也是貪新鮮的自己有私心想試試新出品啦)-“Red Velvet Cake with Mix Berries”這也美得不像話,紅粉菲菲的顏色讓女生一見愛上!但,老實說...蛋糕則偏乾.....賣相比味道好-另一甜品“N’ Coffee Platter”同是美得像幅畫,精緻得如藝術品呢coffee mousse cake 有很濃的咖啡味,但mousse仍未做到滑如絲般的果效,而且份量偏少,性價比偏低這兩款甜品的外表的確吸引,可惜味道稱不上一絕,味道上仍有進步空間呢
吃過這兒的窩夫後,有天媽媽大人問我何時再帶她吃甜品

下午茶
2017-05-28 140 浏览
母親節這天和好朋友打算與兩位媽咪一起去high tea,剛好見到這間餐廳推出了日式下午茶,一於去試下。就近中環蘭桂坊,從中環站走一會就到了。餐廳十分開揚,落地窗透入了陽光,坐在望著窗的半圓座位,感覺舒適。甫坐下我們就先點了日式下午茶,還有黑松露醬薯條,再加招牌水果茶。水果茶我們點了熱的,以蠟蠋架座熱,從頭到尾都是溫熱。水果茶甜度剛剛好,不是精製果汁的味道,是餐廳特別調製的,還吃到對腸胃有益的奇亞子。先送上的是綠茶鬆餅配忌廉和果醬,淡淡的綠茶味,鬆軟美味。Tea set送上來了,以透明膠盒子盛著,感覺沒有花花碟子的好看。咸點有蟹籽蕎麥麵、迷你天婦羅拼盤、燒三文魚飯團、醬油丸子和迷你甜薯。蕎麥麵和飯團略為遜色,味道很淡,飯團的飯有點硬。甜點有櫻花水信玄餅、蝶豆花水信玄餅、綠茶紅豆戚風蛋糕、黑芝麻蕨餅、黑糖牛乳布丁,和日式芝士蛋糕,個人最喜愛芝麻味十分香濃的蕨餅。黑松露醬薯條仍然是我的至愛,黑松露醬香濃至極,以香脆的薯條配搭,叫人吃過不停。偶然過來嘆個下午茶也不失為一個好選擇。

先送上的是綠茶鬆餅配忌廉和果醬,淡淡的綠茶味,鬆軟美味。

偶然過來嘆個下午茶也不失為一個好選擇。
2017-05-28 98 浏览
查實今天喺假期,奈可被上司臨時安排工作,極度沮喪不知不覺在中環完成工作已經2 時, 同事搵左位於中環-EspumaPan-fried Jumbo Scallop帶子大粒及厚身,香囗鮮味,西班牙火腿唔咸,夾埋一齊食又幾夾喎Fettuccini con Portabello濶條麵唔太腍,又有口感,黑松露味道濃郁,掛滿濶條麵,什菇吸收哂醬汁,鮮味出哂來Signature Fresh Fruit Tea有青蘋果、橙、菠蘿及紅蘋果,好豐富味道同樣豐富,酸酸甜甜,又有清新感覺,適合夏天飲用休休閒閒飲杯水果茶,令到煩惱盡消
查實今天喺假期,奈可被上司臨時安排工作,極度沮喪
Pan -fried  Jumbo  Scalloo
Pan-fried Jumbo Scallop
Fettuccini  Con  Portabello
Fettuccini con Portabello
Signatures  Fresh  Fruit  Tea
Signature Fresh Fruit Tea
有青蘋果、橙、菠蘿及紅蘋果,好豐富

味道同樣豐富,酸酸甜甜,又有清新感覺,適合夏天飲用

休休閒閒飲杯水果茶,令到煩惱盡消
Pan -fried  Jumbo  Scalloo
Fettuccini  Con  Portabello
Signatures  Fresh  Fruit  Tea
  • 招牌水果茶
  • Pan-fried  Jumbo  Scallop
  • Fettuccini  con  Portabello
2017-05-27 94 浏览
在中環逛得累了,隨便挑了這間餐廳歇一歇。下午四時三十分到達,餐廳只有數台客,入了餐廳沒人招呼,於是乎我們一行二人走到餐廳中間窗邊想坐下。特然一個侍應走出來問我們有沒有訂枱,我心想誰會訂4時三十分的枱,下午茶又過鐘,晚飯又太早吧。我說沒有,他便說要看看訂座表才可安排我們坐那裡。我要強調餐廳只得幾枱客。然後侍應招呼我們坐在餐廳的盡頭,傍邊堆滿貨,隔離枱坐著經理在查閱生意單據。餐廳這麼大,又沒幾枱客,為何要這樣安排?!彷彿我們也是在落場的伙記。我們要求換位,坐在餐廳中間窗邊位置,他們回覆晚飯有客人可能訂了枱。當時是四時三十分。。那你便去查一查,什麼可能訂了枱。另外一名侍應走來說那是四人枱,我們只得二人,那便將一將枱移開吧!有那麼複雜嗎?為何沒有客,還偏要客人坐在角落,坐在雜物傍邊呢?真的不明白。點了一柸ice latte,飲管也不給一支,這是什麼服務?不會推薦這家餐廳,也不會再來。
在中環逛得累了,隨便挑了這間餐廳歇一歇。

點了一柸ice latte,飲管也不給一支,這是什麼服務?

不會推薦這家餐廳,也不會再來。
2017-05-27 100 浏览
今日放假就同左朋友去上環同埋中環到行街順便食個下午茶,上網見到有人話依個下午茶好抵食咁岩撞正平日所以就想去試吓。地點都好方便喺中環行一段路就到啦,環境係最吸引我嘅地方,上到去人流唔會太多,有好多張枱,而且環境都好安靜同朋友食下午茶就啱晒。我哋叫咗一個二人下午茶套餐,總共係有四層嘅食物,又鹹至甜咁樣食落去首先食嘅就係天婦羅同埋冷麵,餐廳即整嘅天婦羅好趣,而且冷麵都好食。跟住下一層就係日式嘅小甜點,比我想像中好食同埋精緻,全部嘅食物都裝得好靚食得都好開心,一路食一路欣賞住中環嘅風景就真係非常之有生活態度。最抵果層就係蛋糕同埋其他嘅甜品,總括來講啲食物都唔錯,如果真係想搵一間正整地嘅餐廳食個下午茶飲杯野嘅話呢度都幾好食完仲可以去動植物公園度行個圈,放假靜靜就真係好舒服

食完仲可以去動植物公園度行個圈,放假靜靜就真係好舒服
2017-05-16
1K
2017-05-26 938 浏览
放假嘅日子,瞓到自然醒,先去High Tea,再去Shopping,真係好寫意呀!所以今日就約咗個好姊妹去到中環嘅Espuma,同佢一齊望住中環靚景再食件餅,嘆吓茶,咩都講一餐,身為淑女嘅我哋,呢個下晝真係好Relax呀!綠茶鬆餅綠色嘅鬆餅,上台一刻已經好吸晴!食落去有清幽嘅綠茶香味,味道唔太濃,畀啲空間你自己揸埋士多啤梨果醬,咁個香濃度同甜度就啱啱好喇!而鬆餅夠晒鬆軟,為嚟緊嘅Tea set帶嚟一個好好嘅開端!e-House Afternoon Tea Set今日個Tea set成間屋仔咁上,有咁多嘢食,仲唔係我個Dream House?第一層食Tea set當然要由頂層開始食啦!頂層就係有唔同嘅鹹點,先食蝦同南瓜天婦羅,脆卜卜,好好味,嗰南瓜仲要好甜㗎!蟹子蕎麥麵嘅醬汁啱啱好,味道好清新,而蟹籽仲好爽口添。另外,燒三文魚飯團外層香脆,入面嘅三文魚份量唔少,仲好香添,估唔到,細細粒又幾有驚喜喎。第二層第二層先食醬油丸子,好煙韌呀,好有日本風味!錫紙包住嘅係甜薯仔,細細粒,好香甜!黑糖牛乳布丁夠晒香滑,仲要震騰騰,牛奶味道好濃郁!日式芝士蛋糕雖然細細舊,但芝士味都好豐富,啱晒我哋呢啲甜

e-House Afternoon Tea Set

第一層

第二層

黑糖牛乳布丁夠晒香滑,仲要震騰騰,牛奶味道好濃郁!日式芝士蛋糕雖然細細舊,但芝士味都好豐富,啱晒我哋呢啲甜品愛好者啦!

第三層
最後一層都有唔少驚喜,綠茶紅豆戚風蛋糕表面仲有啲金箔,甜味適中,鍾意紅豆嘅朋友實會喜歡!而櫻花水信玄餅同碟豆花水信玄餅,一個藍色一個紅色,味道相約,好清新,作為最後嘅甜點,確實不錯。

一杯伯爵茶、一杯貴妃荔枝茉莉茶,茶味香濃!仲可以為今日嘅甜點中和一下!

2017-04-30