2018-06-30
今晚難得同好友慶祝生日, 找間靚靚嘅餐廳慶祝先。 我哋揀咗Espuma,因為勁多好評,又可以欣賞中環景色, 一舉兩得啦 ! 餐廳位於中環威靈頓廣場M88 17樓,餐廳佈置精緻,燈飾柔和, 我被安排坐於窗囗位置, 仲可以欣賞中環美景,正爆啦! 一於叫個二人餐啦, 包括有餐前飲品、 沙律、小食、 餐湯、 主菜同餐後飲品, 真係好抵食 !今日興致大發我哋叫咗一杯紅酒同一杯白酒,cheers !餐湯係鮮甜嘅南瓜湯,濃郁嘅南瓜味, 味道可口, 口感相當細滑。 牛油果烤雞胸沙律配醋汁,材料十分豐富有雞、 芒果、牛油果同沙律菜等等, 味道酸酸甜甜, 十分清新, 夠晒開胃呀!大大粒嘅珍寶帶子,帶子非常厚肉, 十分彈牙, 配上辣肉腸同巴馬風乾火腿, 味道更佳, 充滿鹹香。 《鵝肝黑松露醬意大利麵》 , 我好鍾意用黑露松做食材, 因為佢嘅香味獨特, 十分清香。 野菌、黑松醬同鵝肝係一個非常好嘅配搭。 鵝肝咁香,食落仲有濃郁嘅野菌香味, 非常可囗。 《烤安格斯肉眼拼炸芝士薯波配紅酒汁》 , 我點了五成熟嘅牛扒, 入囗香滑,肉汁豐富, 牛味香濃。用了炸芝士薯做伴碟, 入囗香脆, 外脆內軟, 好味! 最後, 大
今日興致大發我哋叫咗一杯紅酒同一杯白酒,cheers !
最後, 大家仲可以叫番杯餐茶, 慢慢坐, 傾吓計,心情特別放鬆 , 渡過愉快的一天。