2021-03-30 89 浏览
Tea time 都好多人,要等位,等咗大約20分鐘。 即去點餐先!嚟呢度必點咖啡,叫左Mocha 細杯。好香朱古力味,咖啡味都濃。揀咗Slim milk 無咁肥🙂 好飲!另外,叫咗Matcha latte 🍵 ,味道都幾好,抹茶味都幾濃,茶味夠出。奶夠滑。想食三文治,叫咗磨菇牛肉三文治,麵包夠脆,烘過!入面餡料豐富,爆哂出嚟!一咬啖啖牛肉及磨菇!仲配有沙律菜!意粉揀咗卡邦尼意粉🍝 個意粉醬汁幾好食,夠濃,仲有等等芝士香!

嚟呢度必點咖啡,叫左Mocha 細杯。

2021-03-30 114 浏览
星期日就係要chill一chill😎得閒無嘢做就去咗呢間位於荃灣如心廣場嘅cafe嘆世界😃雖然唔係好大,但環境明淨舒適,坐得幾舒服🥰⭐️ Chicken Pesto Panini 雞胸肉出奇地嫩滑😍配搭清新嘅pesto醬,脆脆嘅panini,別有一番滋味💕而且餡料相當豐富喔!⭐️ Tiger prawn asparagus pasta平時食大蝦意粉食得多,呢個都算幾特別,因為加左蘆筍,口感特別清新,而且意粉嘅醬汁好香濃,蕃茄味滲出芝士香氣😌⭐️ Earl grey chocolate 朱古力味非常濃郁,夾雜住伯爵茶嘅幽香,所以飲起黎甜而不膩!⭐️ Rose tea latte估唔到佢嘅玫瑰味會咁突出,味道清幽,花香、奶香、茶香完美結合!
星期日就係要chill一chill😎
得閒無嘢做就去咗呢間位於荃灣如心廣場嘅cafe嘆世界😃
雖然唔係好大,但環境明淨舒適,坐得幾舒服🥰
⭐️ Chicken Pesto Panini
⭐️ Earl grey chocolate
朱古力味非常濃郁,夾雜住伯爵茶嘅幽香,所以飲起黎甜而不膩!
⭐️ Rose tea latte

2021-03-21
2021-03-27 1458 浏览
很久沒有去這裡吃東西了,難得經過當然要去東西嘆嘆咖啡☕。這次在平日下午去,人流比以前多了,幸好還有位置可以坐。💥Single OrginTasting Set HKD$75,這個可以同時間品嚐到兩款不同口味的咖啡☕,這次選擇了來自巴西的咖啡豆,所以味道不太酸很濃郁。先飲濃縮咖啡,品嚐咖啡豆的香味和餘韻,再享受另一杯咖啡☕。另一杯是泡沫咖啡,這杯奶味香濃帶甜味,咖啡味道香濃。💥熱鮮奶朱古力 HKD$37,這杯轉換了荳奶,但味道不會遜色過鮮奶版本。面頭還有美美的心型拉花😍,朱古力味道很濃郁,味道甜而不膩。兩者味道挻配合,不能喝奶的選荳奶也不錯🤩。💥火雞胸蕃茄芝士意大利三文治 HKD$68,味道帶微微咸味,芝士在半融狀態做到拉絲效果🤩。火雞胸口感不韌味道很香🤤,意式包外皮口感濕潤,不會感到硬🙈。💥牛油果蕃茄意大利三文治 HKD$68,這個組合第一次吃,而且兩款食物也很喜歡吃😍。蕃茄口味道酸酸的,與牛油果很配合。裡面也是有芝士,整體口感不錯🤩。間中來享受個悠閒的下午,吃點健康食物,再嘆嘆咖啡,感覺很棒又享受😆。食物質素不錯,咖啡也很喜歡飲☕🍵💕。

2021-03-26
2021-03-27 169 浏览
琴晚開完通宵今朝仲約咗個朋友係荃灣食brunch😅之前已經黎過一次,覺得有塊落地大玻璃光猛舒服👍兩個人點左一份烤🐓🍍🍔配🍋yogurt醬,青醬烤雞panini走芝士,新出既自家製咖啡胡桃蛋糕同埋一杯mocha☕個漢堡超高身😂 成塊雞扒係裡面,皮香脆雞肉嫰滑,搭配juicy既🍍同埋海量既菜同🍅,營養均衡好健康👍伴碟薯仔食落微微既辣,口感香脆,焗得幾出色😋青醬烤雞意大利三文治超足料,麵包香脆薄身,雞肉份量勁多,夾埋爽脆🍎同青醬一齊食,好夾好開胃👏蛋糕好香咖啡味,胡桃有咬口,口感比較實淨濕潤,都幾飽肚😂Mocha叫左大杯,朱古力同咖啡香味幾balance,口感順滑,唔錯👍呢間coffee shop既野食好大份好飽肚,食完呢餐成隔左成五粒鐘先覺餓😂😂抵食呀!
琴晚開完通宵今朝仲約咗個朋友係荃灣食brunch😅
之前已經黎過一次,覺得有塊落地大玻璃光猛舒服👍

烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬

伴碟薯仔食落微微既辣,口感香脆,焗得幾出色😋
青醬蕃茄烤雞意大利三文治走芝士

咖啡胡桃蛋糕

蛋糕好香咖啡味,胡桃有咬口,口感比較實淨濕潤,都幾飽肚😂
Mocha  large

2021-03-27
$119 (早餐)
烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬
青醬蕃茄烤雞意大利三文治走芝士
Mocha  large
  • 咖啡胡桃蛋糕
  • 青醬烤雞意大利三文治
  • Mocha
成行成市的cafe , 除左食物好味咖啡好飲之外,環境都係好重要因素。尤其疫情期間,我盡量揀啲空間感多啲冇咁迫嘅地方。最近去左荃灣嘅Espresso Alchemy ,一入去已經被佢勁大落地玻璃吸引!陽光投射係cafe 內好舒服!鐘意陽光一定要揀窗口位!好嘞,講下食物同咖啡,同樣好高質。Cold Brew - 俾我飲到最後一樽😎佢嘅味偏酸但幾濃,仲好大樽!幾好幾好!青醬烤雞意大利三文治-十分推薦!特製青醬小小酸辣,入面好多料,雞肉、番茄、芝士⋯panini 外脆內軟,夾埋d 料好好味!黑松露雜菌扁意粉- 松露同芝士味都好濃,好creamy , 雜菌好多,扁意粉唔會過軟,不過都幾rich , 要趁熱食😉總括食物飲品同環境都好好,回頭指數好高!

好嘞,講下食物同咖啡,同樣好高質。

總括食物飲品同環境都好好,回頭指數好高!

又來了這間咖啡廳,和朋友來這裏舒適早餐🥣💃🏻💃🏻💃🏻他們的咖啡質素超高,拉花精美🌸環境光猛舒適☀️🌈📍雞扒芝士奄列🐔🍳($65)早前在分店吃過這款奄列,覺得相當出色。雞蛋奄列內包裹着很多香草雞扒,mozzarella 芝士拉絲,味道香濃👍🏻😋📍蕃茄芝士奄列🍅🧀🍳($57)切開有很多餡料,很多芝士,蕃茄粒不會水水的,質素不錯👍🏻😋🍅📍芝士炒蛋多士🧀🍳🍞($49)喜歡這間分店有這個可以自選配搭的早餐,先選這份芝士炒蛋多士,之後可以top up配料- 煙三文魚🐟+$15 - 沙律🥗+$15 📍Latte☕️(+10)朋友點了這杯鮮奶咖啡,拉花漂亮,喜歡他們家的咖啡豆,今次是比較Nutty❤️❤️❤️📍Earl Grey Chocolate 🍫☕️(+10)馥郁的巧克力🍫👍🏻❤️與伯爵茶相碧輝映,兩者都很濃郁📍Single Origin Brew☕️ (+0)他們每天使用不同的自家咖啡豆,今天是比較fruity的☕️

📍雞扒芝士奄列🐔🍳($65)

📍蕃茄芝士奄列🍅🧀🍳($57)

📍芝士炒蛋多士🧀🍳🍞($49)
- 煙三文魚🐟+$15
- 沙律🥗+$15

📍Latte☕️(+10)

📍Earl Grey Chocolate 🍫☕️(+10)
馥郁的巧克力🍫👍🏻❤️與伯爵茶相碧輝映,兩者都很濃郁

📍Single Origin Brew☕️ (+0)
他們每天使用不同的自家咖啡豆,今天是比較fruity的☕️

2021-03-24 59 浏览
cafe以白色為主調🤍設計簡約,陽光由落地玻璃透望店內,格外光猛舒適,環境真係超級chill🥰仲要有WiFi 又無限時,絕對係hea嘅好地方😌 小編認為荃灣正過尖沙咀分店好多🤩Avocado Toast with salad ($84)沙律份量好足料👍牛油果生熟度啱啱好 😚牛油果控表示好滿意🥑沙律菜都幾新鮮🥗醬汁酸酸甜甜,十分開胃!如果想食啲比較light嘅lunch都係一個唔錯嘅選擇🥰Flat White ( L+$15)午市套餐加$15就有得加配咖啡☕️呢度連咖啡杯都咁靚😍 味道就正正常常啦!-Espresso Alchemy (荃灣)📍荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G02號舖抵食指數:😚😚😚😚😚😚😚/10舔舔脷指數:😚😚😚😚😚😚😚😚/10

Flat White ( L+$15)

Espresso Alchemy (荃灣)
📍荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G02號舖

得閒無嘢做就去咗呢間位於荃灣如心廣場嘅cafe嘆世界😃

雖然唔係好大,但環境明淨舒適,坐得幾舒服🥰

⭐️ Chicken Pesto Panini

⭐️ Earl grey chocolate
朱古力味非常濃郁,夾雜住伯爵茶嘅幽香,所以飲起黎甜而不膩!

⭐️ Rose tea latte
2021-03-21
  • 青醬烤雞意大利三文治
  • 伯爵茶鮮奶朱古力
同朋友食完lunch 都習慣要搵個地方坐低,飲返杯coffee 先夠滿足.由於帶住小朋友,所以我地揀左,貪佢夠方便,環境又舒服.Babychino $28另一個朋友指定要飲,因為平時我地飲Coffee 都會叫杯比佢飲.奶泡濃密細滑,奶味濃郁.Iced Milk Chocolate $46另一個朋友就鍾意濃郁既朱古力,唔會太甜.Homemade Lemonade $42比最細個個朋友飲,貪佢新鮮天然自家製,夠哂Fresh! 清新檸檬,酸酸微甜,小朋友飲得好開心.Blueberry Bread $30荃灣店既蛋糕多數每日新鮮整 "bread" 但此Bread 不是指麵包!一路飲總係要有d野食下先夠.Flat White (L) $43我就當然係飲flat white 🥰香滑濃郁,咖啡唔會太酸/太苦,岩岩好!就算一路要照顧d大小朋友. 凍左都唔會變苦!
由於帶住小朋友,所以我地揀左,貪佢夠方便,環境又舒服.

Babychino $28
奶泡濃密細滑,奶味濃郁.
Iced Milk Chocolate $46
另一個朋友就鍾意濃郁既朱古力,唔會太甜.

Homemade Lemonade $42

Blueberry Bread $30
一路飲總係要有d野食下先夠.

Flat White (L) $43
我就當然係飲flat white 🥰
2021-03-12 90 浏览
放假約埋朋友仔去荃灣行街,lunch一早揀左呢間Espresso Alchemy,係荃灣如心廣場地下,餐廳環境寬敞舒適,落地玻璃可以享受自然光,好岩hea返個下就。Lunch set有唔少選擇,亦可單點,套餐包一杯黑咖啡,亦可加HK$10轉LATTE等。最後同朋友各點一個Lunch set~黑咖啡濃郁醇香,無酸澀味。厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉意粉煮得剛好,煙煙韌韌唔會過腍,醬汁鹹香濃厚,芝士味好濃郁,厚切煙肉香脆肥美勁香口。自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬嘩!份量十足既漢堡勁吸晴,大大個巨型burger見到都流哂口水~麵包鬆軟微焦,充滿牛油香,牛肉漢堡味道濃郁,軟嫩多汁,夾住生菜、洋蔥、蕃茄、半溶芝士等,黑松露沙律醬酸甜清新,口感相當豐富。
放假約埋朋友仔去荃灣行街,
lunch一早揀左呢間Espresso Alchemy,
係荃灣如心廣場地下,餐廳環境寬敞舒適,
落地玻璃可以享受自然光,好岩hea返個下就。

Lunch set有唔少選擇,亦可單點,
套餐包一杯黑咖啡,
亦可加HK$10轉LATTE等。

最後同朋友各點一個Lunch set~

黑咖啡濃郁醇香,無酸澀味。

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉
意粉煮得剛好,煙煙韌韌唔會過腍,
醬汁鹹香濃厚,芝士味好濃郁,
厚切煙肉香脆肥美勁香口。

自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬
嘩!份量十足既漢堡勁吸晴,
大大個巨型burger見到都流哂口水~
麵包鬆軟微焦,充滿牛油香,
牛肉漢堡味道濃郁,軟嫩多汁,
夾住生菜、洋蔥、蕃茄、半溶芝士等,
黑松露沙律醬酸甜清新,口感相當豐富。
BOOKMARK左呢間Espresso Alchemy  好耐,今日去開荃灣做野,LUNCH約埋同事一齊食。餐廳位於荃灣如心廣場一期地下,窗邊位置望街景,通透落地大玻璃,引入自然光,感覺光猛,坐得舒服。LUNCH有套餐供應,包一杯咖啡,價錢相宜,選擇亦頗多,NICE~套餐附送Regular Size Single Origin Brew Coffee,即Black Coffee,可以品嚐精品咖啡豆原始味道,濃厚咖啡香帶點適度酸味,提神一流。雜菌扁意粉配芝士及黑松露醬一上枱就聞到濃厚黑松露味,雜菌新鮮爽滑,意粉彈牙有嚼勁,每條意粉都掛上濃郁醬汁,口感creamy。青醬雞肉忌廉長通粉青醬pesto sauce芬芳濃郁,配以忌廉特別滑溜creamy,雞胸肉啖啖肉極嫩滑,長通粉韌力強,好有咬口。青醬雞排沙律雞排一片片排開,勁足料,口感又滑又嫩,軟嫩多汁絕不乾柴,加以青醬更可提升味道層次,沙律菜新鮮爽脆,加入蕃茄乾、橄欖等豐富口感。咖啡白朱古力西多士薄身多士烘得非常香脆,搽滿咖啡白朱古力醬,鬆化帶點咖啡香,甜度剛好,唔錯。
今日去開荃灣做野,LUNCH約埋同事一齊食。

餐廳位於荃灣如心廣場一期地下,
窗邊位置望街景,通透落地大玻璃,
引入自然光,感覺光猛,坐得舒服。

LUNCH有套餐供應,包一杯咖啡,
價錢相宜,選擇亦頗多,NICE~

即Black Coffee,可以品嚐精品咖啡豆原始味道,
濃厚咖啡香帶點適度酸味,提神一流。

雜菌扁意粉配芝士及黑松露醬
一上枱就聞到濃厚黑松露味,
雜菌新鮮爽滑,意粉彈牙有嚼勁,
每條意粉都掛上濃郁醬汁,口感creamy。

青醬雞肉忌廉長通粉
青醬pesto sauce芬芳濃郁,
配以忌廉特別滑溜creamy,
雞胸肉啖啖肉極嫩滑,
長通粉韌力強,好有咬口。

青醬雞排沙律
雞排一片片排開,勁足料,
口感又滑又嫩,軟嫩多汁絕不乾柴,
加以青醬更可提升味道層次,
沙律菜新鮮爽脆,
加入蕃茄乾、橄欖等豐富口感。

咖啡白朱古力西多士
薄身多士烘得非常香脆,
搽滿咖啡白朱古力醬,
鬆化帶點咖啡香,甜度剛好,唔錯。

2021-03-10
午餐
2021-03-07 77 浏览
嚟咗荃灣有野做,但未夠鐘決定食個lunch先下午1點鬆啲,等咗一陣就有位,叫左個青醬雞肉長通粉,成碟都熱辣辣,雞肉大舊,份量算多,食落都嫩滑味道唔會偏咸,長通粉軟硬度適中推薦👏🏻👏🏻👏🏻
嚟咗荃灣有野做,但未夠鐘
決定食個lunch先

下午1點鬆啲,等咗一陣就有位,
叫左個青醬雞肉長通粉,
成碟都熱辣辣,雞肉大舊,份量算多,食落都嫩滑
味道唔會偏咸,長通粉軟硬度適中

推薦👏🏻👏🏻👏🏻
2021-03-01 123 浏览
今日又好想黎呢間我最喜愛既cafe brunch!!!!鍾意呢到既其中一個原因係裝修好靚 採用自然光好多detail位都用心設計 打卡一流😆然後係呢到既brunch 好高質🥰今日食清啲order左個青醬雞胸沙律🥗比想像上好食好surprised!!!! 青醬好fresh 好開胃😆重點係亂胸煮得岩岩好 好嫩仲一啲都唔鞋!又多protein 又健康又好味!大讚!另外一份叫左all day breakfast!!!🤩有樣係好豐富!最鍾意既係佢個牛奶炒蛋!奶味好重好香☺️其他每樣都煮得好香😆最最最鍾意呢到既係佢既咖啡!cold brew提供原粒大冰!咖啡層次好分明!飲到咖啡既酸同回甘!雖然價錢偏貴 但係好大樽又好飲😇
今日又好想黎呢間我最喜愛既cafe brunch!!!!
鍾意呢到既其中一個原因係裝修好靚 採用自然光
好多detail位都用心設計 打卡一流😆

然後係呢到既brunch 好高質🥰
今日食清啲order左個青醬雞胸沙律🥗

另外一份叫左all day breakfast!!!🤩
有樣係好豐富!最鍾意既係佢個牛奶炒蛋!
奶味好重好香☺️其他每樣都煮得好香😆

雖然價錢偏貴 但係好大樽又好飲😇
2K
2021-02-26 102 浏览
呢日喺荃灣覓食,見到Espresso Alchemy,名字相當特別,Espresso當然絕大部份人都識,但係Alchemy意思就比較複雜,中文係「煉金術」,咁當然唔單只係煉金咁簡單,係一種科學兼哲學思想嘅始祖,至少有2500年歷史,呢間餐廳取名Alchemy,應該有一定質素,咁就決定試吓😆早上11點幾,本來想食個early lunch, 不過原來午餐未ready,咁我就叫咗兩個早餐嚟食,一個係$79嘅BELT Sandwich, 配Single Origin Brew Coffee, 另一個係$59嘅Bacon & Mozzarella Cheese Omelette, 加$10配Earl Grey Chocolate😋基本上三文治同奄列都簡單好味,其中比較特別係三文治中加咗yogurt sauce, 幾清新😋,另外咖啡同熱朱古力都香濃好飲😋。一個人食咗兩份早餐當午餐,非常飽飽非常滿足😆

早餐
2021-02-25 81 浏览
今日下午要去瘋狂Shopping,shopping 之前當然要食個豐富早餐,我去左Espresso Alchemy 食早餐。餐廳環境採用落地大玻璃,讓陽光透進店內,感覺非常開楊寬敞,寫意舒適。如心全日早餐($128)全日早餐非常豐富,有煙肉、炒蛋、大啡菇、香草腸、牛角包、薯仔粒、車厘茄,炒蛋炒得滑溜,煙肉煎得非常香脆,牛角包夠鬆軟,大啡菇上加了黑椒,菇味更提升,非常juicy ,最後食埋哈蜜瓜,可以中和油膩感。Milk Chocolate($45)朱古力味道濃郁細膩,奶味唔會太重

如心全日早餐($128)

Milk Chocolate($45)
朱古力味道濃郁細膩,奶味唔會太重