2021-06-06 34 浏览
如心全日早餐All Day Breakfast $138炒蛋-入口嫩滑,仲有少少牛乳味炒雜菇-好重菇味煎腸仔,外皮香脆,內里juicy牛角包🥐-外皮勁酥脆,內里鬆軟😋仲有牛油果🥑,哈蜜瓜,油漬蕃茄,焗薯,十分豐富青醬雞排沙律🥗$79雖然係雞胸肉,但食落一啲都唔鞋!仲好嫩,而且味道啱啱好,鹹淡適中👍配埋沙律菜,完全係健康配搭!如果減肥都無問題👍Ice Mint Chocolate $51濃郁嘅朱古力配上薄荷既香味,出奇地夾!🥰🥰🥰 Honey Bee $46蜜糖青檸梳,入口好fresh!解漏一流😉
如心全日早餐All Day Breakfast $138
炒蛋-入口嫩滑,仲有少少牛乳味
炒雜菇-好重菇味
煎腸仔,外皮香脆,內里juicy
牛角包🥐-外皮勁酥脆,內里鬆軟😋
仲有牛油果🥑,哈蜜瓜,油漬蕃茄,焗薯,十分豐富

青醬雞排沙律🥗$79

Ice Mint Chocolate $51
濃郁嘅朱古力配上薄荷既香味,出奇地夾!🥰🥰🥰

Honey Bee $46
蜜糖青檸梳,入口好fresh!解漏一流😉
  • 青醬雞排沙律
2021-06-02 30 浏览
放假想歎杯咖啡,所以星期日來到朋友和同事都極力推薦的Espresso Alchemy:🥗青醬雞排沙律 $79 + Cold Brew $60聞說這裡的雞排超嫩,而近排吃得健康的我也亳不疑惑地點了這份沙律試試看~果然雞排真的很嫩,不過期望太高有輕微失望,感覺好像平時在太子訂的慢煮雞胸肉質和調味都更天然一點🤔就是覺得它有少少ranking dak的影子,不過其實整體還好的!沙律菜也很新鮮,加入青醬及橄欖油非常開胃,就連不愛吃菜的老公也吃了幾口!而且,烤蕃茄和蕃茄仔都很好食,平時不吃生蕃茄的我都食哂😋完全係健康都可以好好味啊!冷泡咖啡好大樽,咖啡豆很濃很香🤎/🍔自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬 $108 + Ice Latte $43呢個漢堡非常足料,就連老公咁大個口都唔可以一啖食哂,非常狼狽🤣烤牛肉肉味濃郁,而且肉汁滿滿,超好吃💯黑松露醬充滿黑松露的香氣,夾雜鮮甜的生菜和蕃茄大大中和了油膩感!而且,漢堡包烘得超香,塗抹了少許牛油,邪惡得黎好美味,完全唔會覺得哂quota,推薦👍🏻/喝了一啖老公的拿鐵,都是啡味很出,令人精神為之一振🤗

🥗青醬雞排沙律 $79 + Cold Brew $60

冷泡咖啡好大樽,咖啡豆很濃很香🤎
喝了一啖老公的拿鐵,都是啡味很出,令人精神為之一振🤗
  • 青醬雞排沙律
上次喺海港城試過呢間cafe嘅咖啡之後已經好有興趣再去試吓佢嘅食物,原來荃灣都有分店,平日嘅中午唔多人,坐喺落地玻璃旁比陽光照住感覺特別relax,午餐有lunch set,我哋揀咗:.檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治($68)Panini 烤得熱烘烘先上枱,豐富嘅雞肉餡料配煙肉加少少檸香味同溶芝士,perfecto!厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉($88)估唔到呢個價錢比到咁高質嘅煙肉,厚切嘅口感出面較少有,呢隻煙肉香得嚟又唔會過鹹,意粉口感恰到好處,每條意粉都掛住香濃嘅醬汁,食唔停口~自家製咖啡胡桃蛋糕 ($30)淡淡嘅咖啡香味用嚟襯咖啡剛剛好,唔會過甜搶咗咖啡味,我自己就幾鍾意但友人略嫌清淡咗啲。Lunch set + $10 要左Cappuccino +$18要左Iced Latte ,上次飲過已經好鍾佢嘅咖啡夠香夠啡味,落奶嘅份量又剛好,今次都一樣保持質素。呢間Cafe冇加一,所以價錢真係好合理,會將呢間Cafe加入My favourite list 🤎
檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治($68)
檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉($88)
厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉

自家製咖啡胡桃蛋糕 ($30)

2021-05-28
檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治
厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉
自家製咖啡胡桃蛋糕
位於荃灣如心廣場的這家時尚小店,早餐主要買烘焙,午餐以意粉、三文治或沙律為主。甜品只有兩款,一般是磅蛋糕,可惜當天午餐時候去是沒有法式多士吃,唯有下次先午餐時段再去了。✧ 青醬雞胸長通粉雞胸如大家所說的出色,柔軟多汁,不像正常雞胸的乾柴肉質!青醬的羅勒味不算突出,忌廉很濃,吃到一半已經開始覺得飽🤣✧ Latte 用Espresso Alchemy 自家的炒豆,偏中深烘焙的豆,奶泡打得細,有微微堅果香✧ 咖啡味磅蛋糕店員會先把蛋糕翻熱,醃過的蛋糕外脆,內裏還是有點硬和乾。但一口咖啡一口蛋糕這個吃法絕對有為他加分,超濃郁的香氣!

✧ 青醬雞胸長通粉

✧ Latte

✧ 咖啡味磅蛋糕
最近先發現我屋企行去南昌站好方便,而且沿路都是公園和樹行得幾舒服,所以更常去荃灣西站了。這日去 Green Common 試完個純素甜品,順便落樓下 Espresso Alchemy 飲咖啡,見餓餓地咪叫多個沙律食囉,又幾大盤幾靚喎。我最鐘意這裡的採光,落地大玻璃可以望街真係幾舒服。 牛油果多士伴沙律配檸檬醋醬 HK$69 / Latte 套餐價+HK$10Lunch Set 上面有兩個素食選項,除了這款沙律還有個意粉。牛油果多士配沙律原來沙律先係主角,有沙律菜、紅菜頭、車厘茄、核桃和青瓜等等都幾豐富又多元化,反而佢話檸檬醋汁我又唔覺好檸檬味。配角牛油果多士都幾有驚喜,下面個麵包薄薄地味道好香幾好食。荃灣係一個好多素食選擇的地方,素食者搵食都特別方便啊!

我最鐘意這裡的採光,落地大玻璃可以望街真係幾舒服。

荃灣係一個好多素食選擇的地方,素食者搵食都特別方便啊!
2021-05-31
2021-05-28 51 浏览
之前試過尖沙咀美麗華嗰間,一個人朝早慢慢嘆個all day breakfast同咖啡真係好chill🥰 今日決定行完山之後嚟荃灣呢間食個下午茶~🥗 青醬雞排沙律 $79見到大家都推薦呢個,咁就試下先~ 一上枱見到個份量好多,尤其係沙律菜比得好慷慨,有唔同嘅蔬菜,新鮮爽口,我特別鍾意佢哋嘅lemon vinaigrette dressing,酸酸地,好清新同埋開胃👍🏻 雞胸肉質嫩滑,同青醬配搭好食又健康。怪知得咁多人都食!☕️ 單品濃縮咖啡+泡沫咖啡 $75第一次試single origin,係收銀櫃檯有五張咭仔,展示住有咩咖啡豆可以揀,同埋佢哋嘅資料。我揀咗Brazil Ferreira,staff話會比較chocolaty。Espresso飲落比較intense同埋rich body,Cappuccino就容易入口,有honey-like sweetness,一啲都唔苦澀☺️☕️ Cold Brew $60之前飲過,覺得幾正,所以encore!堂食會比個玻璃杯,裝住一粒圓轆轆嘅冰仔,不過我鍾意原汁原味咁飲,所以冇要到~ Cold Brew 口感順滑,咖啡味十足,鐘意齋啡嘅人可以試!🍞 自家

🥗 青醬雞排沙律 $79

☕️ 單品濃縮咖啡+泡沫咖啡 $75

☕️ Cold Brew $60

🍞 自家製咖啡胡桃 loaf cake $30
都幾大塊,蛋糕嘅口感偏實淨乾身,唔會有空氣感,亦都唔會太濕潤👍🏻 配埋咖啡一齊食啱啱好,咖啡味適中,唔會好搶~

下次想試pour over或者alcoholic coffee🤤
2K
喺荃灣覓食,想簡簡單單食一餐,又想飲杯香濃嘅咖啡☕️,即刻腦袋急轉一下,就記起食過呢間餐廳,幾適合我呢日嘅需求,咁就決定食過番尋味😆叫咗 $88嘅 Lunch Set「厚切意大利🇮🇹煙肉配卡邦尼意粉 Spaghetti Carbonara with Pancetta Affumicata Bacon」,跟午餐包 Regular Size Single Origin Brew Coffee;另外加一杯 $65嘅 Tipsy Lemon,裏邊有 Vodka, Cointreau, Fresh Lemon Juice😋- 咖啡☕️依然香濃好飲😋- Carbonara 我非常鍾意食😆,呢度用 Pancetta 唔係用普通嘅 Bacon 🥓 ,唔錯😋;意粉🍝煮得幾軟熟,口味大眾化😋- Tipsy Lemon:呢杯 Cocktail 有 Vodka, 午餐飲杯有伏特加嘅雞尾酒真係好爽😆,我仲問店員哥哥 係用邊個牌子嘅伏特加酒,佢話係 Skyy(Skyy 係一個美國品牌);呢度唔係用雜嘜 Vodka, 雞尾酒裏邊 又有 我鍾意嘅 Cointreau 橙香味🍊,同埋新鮮檸檬汁🍋,呢杯Cocktail 相當

- 咖啡☕️依然香濃好飲😋
- Tipsy Lemon:呢杯 Cocktail 有 Vodka, 午餐飲杯有伏特加嘅雞尾酒真係好爽😆,我仲問店員哥哥 係用邊個牌子嘅伏特加酒,佢話係 Skyy(Skyy 係一個美國品牌);呢度唔係用雜嘜 Vodka, 雞尾酒裏邊 又有 我鍾意嘅 Cointreau 橙香味🍊,同埋新鮮檸檬汁🍋,呢杯Cocktail 相當好飲😋
2021-05-28 36 浏览
< Espresso Alchemy >📍荃灣呢日陪完男朋友睇醫生就去咗我最愛嘅cafe食😆Pesto Chicken Salad 🥗 因為減緊肥 所以就食下沙律🥗 呢個青醬雞胸真係一流😋 份量好大碟 沙律菜有半大碟 雞胸肉都有十幾舊😛 而且雞肉一啲都唔嚡 青醬好香😆 減肥都可以食好嘢😋Tiger Prawn Pasta 另外男朋友就試咗好多人推介嘅蕃茄蘆筍虎蝦意粉😋 虎蝦有三大隻 爽口彈牙😆 蕃茄意粉唔會好酸 蘆筍都幾新鮮👍🏻👍🏻Banana Loaf Cake 估唔到有咁大舊 兩個人share都好飽🤣 蛋糕偏鬆軟 好香香蕉味🍌 配埋咖啡好夾🥰Americano 跟餐加咗杯Americano 咖啡偏酸 不過唔苦👍🏻Long black 我比較鍾意呢款 易入口得黎唔會澀 好飲😎
< Espresso Alchemy >📍荃灣

跟餐加咗杯Americano 咖啡偏酸 不過唔苦👍🏻

Long black
我比較鍾意呢款 易入口得黎唔會澀 好飲😎
2021-05-27 35 浏览
在一個平日放假的早上, 難得可以放低手頭上既工作, 慢慢咁享受一下豐富早餐,在壓逼既生活中得到一些喘息。今日去樓下間cafe食返個西式早餐同飲返杯咖啡,玩下手機,打下卡,hea下。呢度早餐由8點供應到11:30,有多士,奄列,三文治可以選擇。我地揀左芝士炒蛋多士,配德國腸同蘑菇。我地見到佢地D牛角包好似好靚咁,忍唔住再加多個牛角包。炒蛋都係一貫咁滑,芝士好香,份量都好多。洋蔥炒蘑菇都好好味,脆皮腸配埋炒蛋味道啱啱好。牛角包好香牛油味,外脆內軟,好食到停唔到口。如果唔係因為怕肥,真係好想食多幾隻。呢度主打咖啡,所以叫左杯ice latte,另外叫左杯伯爵茶鮮奶朱古力。Ice latte入口順滑,帶有少少煙燻香味,證明咖啡豆比較靚,對於我呢D飲咖啡個胃會有少少唔舒服既人黎講,呢杯latte完全無問題。另外伯爵茶鮮奶朱古力既伯爵茶味好香好濃,更加估唔到既係連伯爵茶都有拉花,係味覺同視覺既享受。飲咖啡少不了甜品,所以我地傾傾下計都叫左個咖啡胡桃蛋糕。蛋糕咖啡味好濃烈,好鬆軟,再配以咖啡,非常好味。

Espresso Alchemy❤️🔄💤琴晚黎如心酒店staycation, 所以一落樓下食早餐就見到呢間我最愛既Espresso Alchemy, 環境舒適,☕️仲有自家烘培既咖啡豆賣~食番個靚靚個早餐先有個Good Morning☀️💡不設加一服務費💡堂食的話先坐低睇menu, 之後再去櫃枱點餐及付款,再回座位靜候食物。▪️Two Cheese Scrambled Eggs With Sourdough Toast"炒蛋多士 蛋的份量超級多 夠嫩滑 加上今次加左煙三文魚同雜菌"▪️Cajun Chicke & Mozzarella Cheese Omelette"滿足的早餐 奄列入面有陣陣芝士香味同厚肉嫩滑既雞扒"▪️Paint Crosissant▪️Tomato & Cheese Croissant"牛角包夠大個外脆內軟 牛油味超香的喔""蕃茄芝士牛角包有著清新既蕃茄同熔化中的芝士 口感超夾"▪️Latte▪️Cappuccino“Alchemy自家烘培咖啡味香濃 拉花靚靚! Cappuccino 同Latte 會分開用唔同杯方便識別"
Espresso Alchemy❤️🔄

💡不設加一服務費

"滿足的早餐 奄列入面有陣陣芝士香味同厚肉嫩滑既雞扒"

▪️Paint Crosissant

▪️Tomato & Cheese Croissant

"牛角包夠大個外脆內軟 牛油味超香的喔"
"蕃茄芝士牛角包有著清新既蕃茄同熔化中的芝士 口感超夾"

▪️Latte
▪️Cappuccino
2021-05-24 35 浏览
每每上班時都會經過這家咖啡店 – Espresso Alchemy,每一次都會被很濃香的咖啡味所吸引。但因為趕住上班,而不能停下叫外賣。今天終於可以一嚐其味道了。先說餐廳的環境, 餐廳座位不多,設有落地玻璃,坐在落地玻璃旁的座位,可以一暏外面的景象。自然光穿透餐廳內,感覺份外舒適。由於早餐吃得太豐富,所以是次跟同事兩人享受一個Lunch Set.叫了烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬(Burger – Cajun Chicken Pineapple),開心share 食。烤雞漢堡比我想像中的大個,內裡有2塊一大一細的烤雞,有菠蘿,還有很多沙律菜和蕃茄,配上白色的沙律醬。把整個漢堡一分二,啖啖菜加香而微辣的烤雞,還有菠蘿的配搭,酸酸甜甜的味道,很開胃。 Lunch Set 可以加錢(+HKD10 細杯或 +HKD15 大杯的咖啡/朱古力飲品), 今次就加HKD10 叫左杯 Piccolo Latte(呢杯Latte 只有1個size,細細杯的),個心形拉花拉得靚外,味道好香咖啡味,細細地的一杯咖啡,好快就飲曬了。黎到咖啡店的地方,當然系要嘆埋個甜品,先叫完美的。最中意食甜品的我,真心想試曬每一款甜

黎到咖啡店的地方,當然系要嘆埋個甜品,先叫完美的。最中意食甜品的我,真心想試曬每一款甜品,哈哈。不過,點都要選一款,就選左 – 咖啡白朱古力西多士(Toast – Coffee Ganache French Toast)。這款西多士內裡是咖啡帶有朱古力味,而咖啡味特別突出,喜愛咖啡的人士應會很喜愛的呢!上面灑上了醣霜,碟上邊緣有果醬,食一啖時點一點果醬食,好味到真系想叫多份打包比屋企人試試。

總結來講,呢間店真系好值得再去,朋友,情侶如果諗5到去邊間Cafe, 不妨來這兒試試。店舖環境整潔,光線充足,未入到去都比到客人一種舒適感覺。
2021-05-24 41 浏览
Pasta Carbonara基本上去到西式餐廳都會是必選菜之一,意粉食落好香口,軟硬適中,食落煙韌,而且幾掛汁,蛋汁夠creamy,會稠身同濃味啲,份量好適中,女仔兩個人剛剛好,可食晒。配料都好足料,有好多煙肉,最重要是用厚煙肉,出面很少地方有厚切,的確驚喜,同事仲好欣賞呢個意粉,貪佢夠多汁,YUMMY。跟餐加15蚊可要杯大size熱朱古力,拉花美不在話下,甜味剛好,不捨得咁快飲哂,要慢慢品嚐,不過午餐時間有限,不得不加速^^由於見到店內食客都有點一款蛋糕,其實在收銀旁已看到有放在當眼位置,味道都有好幾款,我鍾情blueberry,就冒著會飽既風險,點來試下。蛋糕很鬆化,blueberry味突出,仲要職員會整熱番出來先比客人食,很貼心。鋪頭簡潔企理,影相位多,三五知己,閏蜜情侶共聚好地點。

鋪頭簡潔企理,影相位多,三五知己,閏蜜情侶共聚好地點。
2021-05-23 970 浏览
荃灣如心廣場地下Expresso Alchemy,特別喜歡餐廳座落於 轉角位, 無論氣氛和環境也很Chill尤其坐在室內近窗的空間,喝口咖啡,完全讓人忘記了 原來對面楊屋道可是人來人往的。餐廳食物款式多,各種意式包三文冶, 或是pasta 漢堡包,再到自家homemade cake/西多士都應有盡有,無論只是喝杯咖啡或是吃個brunch,都有得選擇。火雞胸蕃茄三文治貝希臘乳酪醬多士超大的一份,青綠色蔬菜一睇就知勁新鮮,咬落爽脆。火雞胸肉厚厚的幾片,低脂又讓人超滿足加埋yogurtsauce, 多士有微烘過Simple得黎清新健康。青醬雞扒沙律雞扒不會覺得太柴, 軟硬到咬落剛剛好沙律菜新鮮爽脆不在話下,, 去搭點點酸酸清新的醬汁,開胃。自家製咖啡胡桃蛋糕送到來的時候還是暖暖的有牛油/蛋和咖啡味剛剛好,蛋糕整體的甜度也不會過膩滿足。另外Flat White 的拉花美美der。

荃灣如心廣場地下Expresso Alchemy,
特別喜歡餐廳座落於 轉角位,

無論氣氛和環境也很Chill

火雞胸蕃茄三文治貝希臘乳酪醬
多士超大的一份,

青綠色蔬菜一睇就知勁新鮮,咬落爽脆。
火雞胸肉厚厚的幾片,低脂又讓人超滿足
加埋yogurtsauce, 多士有微烘過
Simple得黎清新健康。

青醬雞扒沙律

雞扒不會覺得太柴, 軟硬到咬落剛剛好

沙律菜新鮮爽脆不在話下,, 去搭點點酸酸清新的醬汁,開胃。

送到來的時候還是暖暖的
有牛油/蛋和咖啡味剛剛好,
蛋糕整體的甜度也不會過膩
滿足。

另外Flat White 的拉花美美der。
2021-05-23 99 浏览
之前有喺ig睇過呢間cafe,一直想試下,今日同朋友到附近行街,本身諗住行到差唔多兩點咁上下就去食個late lunch, 點知唔係好識路,搵唔到個入口,搞到miss左個lunch set,不過一場黎到就照食啦到嘅時候都有人等緊,等左大約10幾分鐘就有位了,落單要喺櫃檯落左先,之後就會有waiter送過黎餐廳有一面係落地大玻璃,坐喺玻璃隔離望住街同朋友傾計,歎埋杯咖啡特別寫意香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉蝦肉好爽,意粉煮得啱啱好,唔會太淋,個蕃茄汁好濃味,辣辣地,越食越想食青醬雞肉忌廉長通粉賣相好似比較普通,但食落忌廉汁都好creamy,份量剛剛好,每舊長通粉都沾到汁雞肉好嫩

雞肉好嫩

mocha
2021-01-21
下午茶
mocha
2021-05-23 20 浏览
呢度d飲品整得幾好,甜度適中之外,奶同茶既比例香度都出到,同時飲到,同時入口。真係整得幾好。除此之外,d意粉都做得有口感,好似手做咁,算係唔差。唯一就係可能調味或者材料方面份量加多少少同埋有d人會覺得淡少少。