2018-08-02 25 浏览
又到lunch time , 今日經開美麗華商場, 就到地庫食下野。好彩, 1:30都唔會太多, 唔洗排隊。呢到有分輕食, 主菜輕食方面叫~慢煮自家咖啡豬排骨($88)用店內的咖啡豆弄成醬煮成, 唔好睇佢外表黑黑地, 食落幾特別, 多份咖啡味道, 豬剛剛好, 唔會乾煙豬面肉薯仔炒蛋($58)煙豬面肉比平時食開的煙肉更有口感all day breakfast($128)材料有手指薯仔-澱粉質比較少, 口質比平時薯仔厚身d多士- 咖啡味,平時都係花生, 果醬, 轉了咖啡味, 更特別, 另外還有一款表面有三文魚粒,紅菜頭粒還有煙肉, 炒蛋,乳酪三重海鮮寛麵($128)餐廳會睇咩海鮮比較新鮮而定今日有魷魚,蜆+自家茄汁,香草煮成, 味道比較清新Latte ($36)用巴西豆, 有一些果酸味, 但本人覺得奶味比較重, 奶打得幾厚👍🏻Iced mint chocolate ($43)好濃厚朱古力, 加上新鮮薄荷😋
好彩, 1:30都唔會太多, 唔洗排隊。

呢到有分輕食, 主菜

輕食方面叫~
慢煮自家咖啡豬排骨($88)

煙豬面肉薯仔炒蛋($58)
煙豬面肉比平時食開的煙肉更有口感

all day breakfast($128)
材料有手指薯仔-澱粉質比較少, 口質比平時薯仔厚身d
還有煙肉, 炒蛋,乳酪

三重海鮮寛麵($128)
餐廳會睇咩海鮮比較新鮮而定
今日有魷魚,蜆+自家茄汁,香草煮成, 味道比較清新

Latte ($36)

Iced mint chocolate ($43)
好濃厚朱古力, 加上新鮮薄荷😋

2018-08-02
2018-08-02 21 浏览
想食好d 坐得舒服d 就揀左呢間呢間亦係有好多咖啡☕️選擇☕️地方大 有梳化座位亦有圓櫈位置有Lunch Set, Breakfast Set飲品都有Coffee, Non Coffee 亦有其他Special, Sweet裡面都有咖啡豆一包包做擺設 環境係舒服煙豬肉薯仔炒蛋 ($58)配上麵包味道十足加上煙豬肉鹽鹽的配上蛋 係👌🏻慢煮自家咖啡豬排骨($88)呢個加入咖啡豆 有咖啡既香味 肉質係較軟身 唔難咬三重海鮮寬麵($128)寬條麵本身好有咬口 好彈牙 Alchemy 精選全日早餐($128)呢間既全日早餐有別於其他餐廳裡面有手指薯仔(低澱粉質)加上三文魚粒 紅菜頭 麵包再有朱古力多士仲有yogurt 好味既Iced Mint Chocolate ($43)Flat White ($37)呢間係出名咖啡 我當然要叫一杯試下啦咖啡沖得唔錯 首先咖啡豆係靚 再配上奶呢隻Flat White 係有加左少少果酸味會有光臨🤤🤤
想食好d 坐得舒服d 就揀左呢間
呢間亦係有好多咖啡☕️選擇☕️
地方大 有梳化座位亦有圓櫈位置

有Lunch Set, Breakfast Set
飲品都有Coffee, Non Coffee
亦有其他Special, Sweet

裡面都有咖啡豆一包包做擺設 環境係舒服

煙豬肉薯仔炒蛋 ($58)
配上麵包味道十足
加上煙豬肉鹽鹽的配上蛋 係👌🏻

慢煮自家咖啡豬排骨($88)
呢個加入咖啡豆 有咖啡既香味
肉質係較軟身 唔難咬

三重海鮮寬麵($128)
寬條麵本身好有咬口 好彈牙

Alchemy 精選全日早餐($128)
呢間既全日早餐有別於其他餐廳
裡面有手指薯仔(低澱粉質)
加上三文魚粒 紅菜頭 麵包
再有朱古力多士
仲有yogurt 好味既

Iced Mint Chocolate ($43)

Flat White ($37)

呢間係出名咖啡 我當然要叫一杯試下啦
咖啡沖得唔錯 首先咖啡豆係靚 再配上奶
呢隻Flat White 係有加左少少果酸味
會有光臨🤤🤤
2018-07-31 25 浏览
位於美麗華地庫B1層,環境舒適寧靜,有別於連鎖店的咖啡,「 Espresso Alchemy 」有用心沖調的精品飲品,還有味道同質素都高的菜式。Mint Chocolate新鮮薄荷朱古力 $43用左兩款朱古力粉,加入牛奶及新鮮薄荷葉,調制成的凍飲。奶泡豐盈綿密,先飲到朱古力的純味,薄荷味慢慢出來,感覺令人更涼快清爽,口感順滑味道天然,重點係唔太甜,亦令朱古力飲落不膩。Smoked Salmon & Beetroot Tartare Toast韃靼煙三文魚紅菜頭三文治 $78清爽的紅菜頭同肥美的煙三文魚切成細粒,拌入既香又甜中帶微酸的黑醋,放在烘得香脆穀麥麵包上。味道調得平衡,加了芝麻菜特別香。有齊爽、脆、嫩,口感豐富,再添點油潤感會更完美。Steak with Chimichurri阿根廷莎莎牛扒 $188廚師將牛扒煮至5成熟,係最適合的熟度,難怪牛扒有迷人嫩粉紅肉色。牛扒用左牛腹膜的位置,肉質就如牛腩般嫩腍,充滿肉汁。加上特製的阿根廷chimichurri醬,由香草、蒜蓉、油醋等調成,惹味又香,配燒牛扒一絕,味道好夾。
新鮮薄荷朱古力
Mint Chocolate
新鮮薄荷朱古力 $43
用左兩款朱古力粉,加入牛奶及新鮮薄荷葉,調制成的凍飲。
韃靼煙三文魚紅菜頭三文治

新鮮薄荷朱古力
韃靼煙三文魚紅菜頭三文治
阿根廷莎莎牛扒
2018-07-29 11 浏览
喺美麗華地下嘅coffee shop,名字叫espresso alchemy,原來已經開左業幾個月時間,喺商場地下,唔算好顯眼,如果要搵其實都好易,喺極度乾燥前面嘅扶手電梯一落就係。呢度除左有好多朋友會飲咖啡消磨時間之外,原來都有好多唔同種類嘅食物供應。喺度lunch或者dinner都絕對唔成問題,味道唔錯。我地叫左份全日早餐,同埋叫左個沙沙牛肉,仲有飲品。先講份all day breakfast,共實好多cafe都有做全日早餐,咁好多時都係千篇一律,來來去去炒蛋,香腸,薯餅,沙律菜,茄汁豆或者粟米之類。呢度嘅全日早餐裡面除左有炒蛋,多士等,仲用心,加入左煎薯仔、煙肉,白朱古力咖啡多士,紅菜頭煙三文魚多士,同埋一杯乳酪乳酪酸酸尾尾,十分滑溜。薯仔迷你,一口size,煎香左,幾香口。煙肉唔係現成,合成貨,食落鹹香。炒蛋面頭都有蛋汁,雖然冇好似用牛乳炒嘅雞蛋咁嫩滑有乳香,但保留左炒蛋香,同口感。白朱古力咖啡多士,有咖啡香,一層夾心,比起普通多士級數贏好多紅菜頭煙三文魚多士,食落好清新。用左兩種咖啡豆沖,飲落會有黎榛子味,另外亦都有果酸,容易入口,冇苦澀感。唔鐘意晚上飲太濃嘅咖啡,所以好啱我

紅菜頭煙三文魚多士,食落好清新。

用左兩種咖啡豆沖,飲落會有黎榛子味,另外亦都有果酸,容易入口,冇苦澀感。唔鐘意晚上飲太濃嘅咖啡,所以好啱我。

沙沙牛肉感覺上有泰式feel,牛肉嘅肉質一梳梳,廚師拿捏成數準確,睇落肉質仲係嫩紅,肉汁保留
份量不少,兩個人share都ok。
面頭加左自己調配嘅醬汁,眼見有芫西,青檸等,味道清新得來,帶有少少酸,令唔係食得好生嘅朋友都覺得入到口。

2018-07-29 22 浏览
週日去到尖沙咀,為左見我童年回憶,美少女戰士,人頭湧湧,番歸前就同友人食左晚飯先,選擇呢間位於美麗華商場地下嘅Espresso Alchemy,老實講,唔講我以為係一間咖啡店,而佢確實係一間咖啡店,但竟然仲供應唔少西餐選擇,重點係質素唔錯,估佢唔到。大約六點零鐘來到,店內位置開揚,尚有不少客人喺度嘆咖啡,我地望左餐牌,就馬上進內店內裝潢舒適,可能未係好多人得知有晚餐供應添,餐牌方面除左咖啡、特飲,仲有主食例如燒雞、莎莎牛扒、腌豬肩、煎魚等主食,仲有輕食例如全日早餐、沙律、麵微、三文治、多士等,人均消費約150元。咖啡種類多,店員對產品熟悉,見我地有猶疑都馬上介紹,態度熱情。採用半自助形式下單,先自行點單,由店員上菜。而廚房都屬於半開房,大約可見,抽風良好,未有好大嘅油煙味iced mint choco 43:飲品賣相可愛,上層奶泡,下面為朱古力奶,可先試試帶薄荷味嘅奶泡,非常細緻,而且薄荷味唔會好假。朱古力香濃,好似一個小甜品般。flat white 37:友人點嘅咖啡。煙豬面肉薯仔沙律 58:以炒蛋墊底,薯仔、煙肉切粒,伴上4片烤麵包。可以單食沙律、炒蛋,或者係放上麵包上一齊食。煙豬

flat white 37:友人點嘅咖啡。
煙豬面肉薯仔沙律 58:以炒蛋墊底,薯仔、煙肉切粒,伴上4片烤麵包。可以單食沙律、炒蛋,或者係放上麵包上一齊食。煙豬面肉並非來貨,甚有誠意,煎到香脆,好有臘肉感覺,脂肪多,但唔會好油淋。薯仔保留口感,炒蛋滑溜,連同香脆麵包,味道唔錯

阿根廷莎莎牛扒 188:阿根廷嘅牛出名好食,莎莎牛扒做法都幾特別,用上牛腹膜,醬汁自家調製,加入京蔥、檸檬汁、芫茜等,頗有泰式風味,令牛扒食落唔會太膩,仲幾fresh。牛扒煎到外脆內軟,唔會過熟

奶醬多 53:最後點左一份奶醬多,由店員推介,佢表示多士、煉奶到花生醬都由廚師自家製,食到心思。多士烤焗後切粒,淋上少量煉奶。花生醬調味過後,口感幼滑不膩,唔甜不特止,又幾香
麵包外脆內軟,唔會好漏,同一般茶記奶醬多完全唔同。

2018-07-24 26 浏览
今天相約了朋友吃晚飯聊心事,他是尖沙咀附近上班,當我還在煩惱晚餐要吃什麼的時候,在OpenRice讓找到這家咖啡店café -- Espresso Alchemy。對於在這種雲石感重,又具設計感的餐廳吃飯,心情也是特別平靜舒暢。坐下之後就覺得皮革的菜單尤其吸引眼球,一打開,裡面的菜單內容分了「輕」、「中」及「重」的食物。在咖啡店吃飯肯定是先點飲料,而這裡主打的定必是高質素的手調咖啡,但很抱歉,我今天真的不太想喝咖啡,但店員跟我們介紹的時候,特別跟我們說咖啡豆是他們自己親手炒的,分外易入口和濃濃的咖啡香。我最後點了一杯伯爵茶朱古力,店員還說他們是用85%的巧克力粉去沖調,不會強行加太多的糖粒令飲品變得「死甜」。而事實上,味道真的是帶有清香的伯爵茶味,另外要稱讚的是他們巧克力拉花非常漂亮,看得出來很用心。那晚餐當然是要點「重」的主菜,我吃西餐最喜歡魚了,所以一看就決定要點「香茅奶油汁煎魚」,這道菜看起來簡簡單單,整道菜的配搭色澤也不是很鮮艷,但新鮮的鱸魚吃起來肉質很嫩滑,再配上廚師自家調配的奶油汁及輕烹調過的蔬菜更加畫龍點睛。又正當我在想點另一外一份主菜的時候,店員又為我們介紹了他們家的味

又正當我在想點另一外一份主菜的時候,店員又為我們介紹了他們家的味噌慢煮豬肩肉,每一件豬肩肉下面都會有薄薄的杏鮑菇伴碟,再配上火箭菜及生菜,每吃一口都有清新的感覺。豬肩肉因味噌慢煮而變得入味,每口都不留渣,味道很好!

最後也點了一份甜品,就是特色一口奶醬多,經烘焙過的多士切成粒狀,再淋上自家制的花生油醬,吃著一件接一件,很快就吃完了。

這家整體味道都很好,店員又友善,這種餐廳在香港已經非常難得。下次有機會定要帶朋友來試試。
2018-06-27
2018-07-22 32 浏览
好耐之前已經聽朋友提過一間coffee shop的咖啡好出名,但一直未有機會試 終於等到今日放工之後有時間同朋友黎一試🤤餐廳燈光有一種柔和、浪漫既感覺。 職員態度很親切友善,安排座位後,就奉上餐牌,亦作一些介紹。味增腌豬肩👍🏻豬肩肉腍得嚟又冇油膩,肉質相對較腍,會更易咀嚼,適合不喜歡肉屑遺留了牙縫間的我。畢竟我很害怕豬肉的騷味,所以我對豬肉的要求嚴格,Espresso Alchemy 豬肩肉味道夠濃而且好香囗,今天最大的收穫。普通奶醬多都可以整到好特別👍🏻厚多士分開小小的,一粒粒的,奶醬滿滿塗在上面,小小一囗好快食完Earl grey chocolate ☕朱古力漿+earl grey 好香滑,味道不算濃郁,朱古力裏品嚐到清香的伯爵味,味道層次分明,朱古力甜細膩氣味,除了咖啡出名,這杯伯爵朱古力同樣出色

Earl grey chocolate ☕
2018-07-16 69 浏览
成日去買書經過美麗華地下,FIAT同HABITU試過就爭呢個,一於集個郵比個機會佢裝修簡潔,唔知咖啡煉金術呢個名點黎?可能係想話每個Barista都好似煉金術士咁掛。星期六黎到,Lunch Menu會兩點半前完,準時cutoff同朋友一人一個All Day Breakfast+ Ice Americano ($136),賣相份量就一般,全碟除左有湯同yoghurt,冇一樣印象深刻d,比起好多地方嘅ADB仲好唔吸引..蛋好大份,但食落冇乜味咁。薯仔,煙肉係合格,右上個話係espresso French toast,但食落除左好輕微甜味就乜都冇..最左上係個三文魚紅菜頭toast..我情願要塊就咁煙三文魚算啦最後,ice americano好好好好淡,我乜都未加飲落去仲淡過Starbucks,唔知係豆問題?落水多左?下次就不了,尖沙咀大把選擇。

我情願要塊就咁煙三文魚算啦

下次就不了,尖沙咀大把選擇。
2018-07-15
2018-07-14 40 浏览
尖沙咀有許多食肆,去美麗華購物順便找地方食飯,西餐廳裝潢新派而企理,原來朋友試過Espressoalchemy 分店覺得水準不錯而且有創意,今天放早便來嘗嘗吧!六時正人流暫不多,坐位闊落舒適,餐廳分為兩part 室內...室外將餐廳劃分?😆室內有木架,架上有好多咖啡包,名符其實的咖啡店,仲可以望到廚師表現,開放式廚房井井有條👍🏻室外空間感大有長枱同小圓枱,文青free強烈,當日有好多外國人同文青少女飲咖啡我叫左個set 三重海鮮闊麵重海鮮分別係青口、蝦、魷魚,醬汁是用新鮮番茄調製。蝦有去殼,中間切開較入味;魷魚有去衣去嘴,口感爽脆;青口新鮮冇腥冇沙,咬落多汁。整體鮮味香濃,秘製番茄醬引發各種海鮮風味,加埋炒得熱騰騰既意粉,食得過癮!甜品咖啡白朱古力西多士,麵包擺位十分精緻,有「鋒式」藍莓醬拉線伴碟。麵包即時變得高檔,紅底白麵包之間的咖啡朱古力醬,口感緊密唔痴口,雜莓微酸配上西多士估唔到可以做出這種配搭,一包多味,咖啡香濃又唔嗆,呢味甜品完全與餐廳呼應主題。Latte4種咖啡,首先講吓拉花,花紋好靚,咖啡非常香甜順滑,4種咖啡混合成一杯latte,4種味道層次非常豐富,飲完呢度嘅咖啡都買
我叫左個set
三重海鮮闊麵
Latte
4種咖啡,首先講吓拉花,花紋好靚,咖啡非常香甜順滑,4種咖啡混合成一杯latte,4種味道層次非常豐富,飲完呢度嘅咖啡都買返包咖啡返屋企慢慢歎吖

這裡每上一道菜,店員會細心解釋它的材料及做法,超專業而且態度超好,環境舒適,我們會再黎😝

美麗華下層竟然尋到寶!平時多數都上去買衫而唔會落地庫,原來開左間coffee shop,再睇真啲,原來入面有咸食,所以直接入左去試。本來以為小cafe的咸食都唔會出色得好邊,但食完卻帶來驚喜。因為真係好肚餓,所以2個人叫左好多野食,首先係香茅奶油汁煎魚,聽說香茅奶油汁係大廚自己研製既,香茅本身我就好中意,cream都好濃好襯個魚,而魚用上鱸魚,啖啖肉好滿足呢!店家推介左個味噌豬肩肉,慢煮的豬肩肉真係好軟稔好好味!有點似叉燒但味噌味又很強,總次就一舊接一舊停唔到,不知不覺就清左食碟,而且有再想食的感覺,下次絕對會再來叫呢個。飲品絕對係另一個亮點~一打開menu就睇中左earl grey chocolate,黎到飲左一啖就愛上!入口先係很濃的earl grey味,然後朱古力味就跑出來了,很特別的感覺~Latte是店家大推之一,因為咖啡豆係自己炒的,帶有cocoa同杏仁的香味,不會太濃,奶同咖啡很平均,很喜歡!來到甜品,非常欣賞白朱古力咖啡多士,用自家炒的咖啡粉加上白朱古力做醬,中和了咖啡的苦但又不會太甜,成碟食晒都仲得真係好好味!西多士連個包都係自己焗!個感覺有點似法包但冇咁硬身,花生醬聽

香茅奶油煎肉

味噌豬肩肉

Earl  gray  chocolate

白朱古力咖啡多士

奶醬多

西多士連個包都係自己焗!個感覺有點似法包但冇咁硬身,花生醬聽說都係禿家製,真係不得不佩服個廚咩都自己整,真心落左好多心機入去,如果銅鑼灣都有分店就好了,我一定會日日去買咖啡。
香茅奶油煎肉
味噌豬肩肉
Earl  gray  chocolate
白朱古力咖啡多士
2018-07-10 81 浏览
如果唔係朋友帶路都唔會留意到間餐廳,一看之下會以為只係飲咖啡,但其實有晚餐而且質素仲好好。味噌腌豬肩。豬肩經過慢煮,軟腍中又帶有咬口既口感,而味噌味亦同豬肉好夾,好正。奶醬多。店員話啲醬係自家製作,食落花生味好重,但又唔會好甜,真係同街買既花生醬味好唔同。咖啡白朱古力西多士。一開始聽到白朱古以為會好甜,但食落甜度剛剛好,而且咖啡味好重好濃。原來餐廳自己製造咖啡朱古力醬,食落仲有咖啡豆碎粒既口感,配上脆脆既多士,真係好特別,推介‼️Earl Grey Chocolate。呢杯野不得不提,好少會飲到Earl Grey+Chocolate既組合,飲落前半段就係Earl Grey香味為主,後段濃濃朱古力味會慢慢出黎,過程唔突兀好順口,兩種味配合得好好。係尖沙咀人多車多既地區,少有寧靜兼有質素既餐廳,而且餐廳用好多自家製既材料去製作食物,用心程度真係要比滿分。

味噌腌豬肩

咖啡白朱古力西多士
一直喜愛光顧Espresso Alchemy,之前工作關係,都有光顧鰂魚涌及在尖沙咀重慶大廈的店。但每次均為買買咖啡,從來沒有試過吃東西。Espresso Alchemy 的優點是不會過於熱鬧,在繁忙的生活及工作中你都可以找到一片寧靜空間。 想不到尖沙咀竟也開了第三分店,今次選址在美麗華廣場1期。同樣風格,都是偏處一角,人流不太多很好坐。今次是在晚餐時候前來,終於可以一試咖啡以外的選擇!食物選擇不算多,但輕食到主菜,甜品到飲品都有所包括。 我們點了一份香茅奶油汁煎魚及味增腌豬肩。香茅奶油汁煎把魚煎得香口鮮美不會過乾,香茅奶油汁為魚味提鮮,帶來陣陣的泰式香氣。 味增腌豬肩很特別!老實說這一碟有點其貌不揚,但,口感味道都很驚喜!腌豬肩下是一片雞脾菇,咬起來一軟一爽脆;豬肩以味增腌,鹽香帶出豬肩的肉香。 我的咖啡也不錯,是一貫很穩定的水準。 甜品是咖啡白朱古力西多士,在多士的夾層中是咖啡醬,但白朱古力味道則不太突出。 這次在Espresso Alchemy終於吃過一餐晚飯!哈哈!依然,如果想在鬧市中找個不會過度繁忙的地方吃個飯,喝杯咖啡的話,Espresso Alchemy是很好的選擇呢!

我的咖啡也不錯,是一貫很穩定的水準。

2018-06-21
  • 味增腌豬肩
2018-06-27 92 浏览
係美麗華睇完新盤示範單位, 係最底層穩餐廳食晚飯, 行左個圈, 見到角位有間cafe, 被咖啡味吸引左係出面又見到D人食既野都幾別緻, 又唔洗等位就入去試下落單時waiter好用心推介,而且每上一碟菜都介紹得好好, 令我地好清楚知道廚師既用心 同食物既煮法煙豬面肉薯仔炒蛋前菜朋友介紹話食衣個薯仔炒蛋,擺盤好整齊, 薯仔煙豬炒蛋放係多士上一口吃煙豬面肉不肥膩, 咸咸的, 但將淡淡既炒蛋同薯仔提升青檸辣椒牛扒沙律$118泰式整法, 酸酸辣辣, 再加上青檸, 好開胃有D白色脆卜卜炸幼條, 增加口感薄切牛扒, 比想像中嫩口, 因為一般冷盤既牛扒都比較鞋口又入味.三重海鮮寬麵$128waiter 上枱介紹衣樣菜時, 特別提到海鮮係好新鮮.蝦🦐夠大隻又彈牙!青口夠甜魷魚夠新鮮果然無介紹錯濃郁既蕃茄味,濶條面同出面既唔同, 好彈牙味噌腌豚肩 $158 豬肩厚切, 又夠大份, waiter 介紹係無落salt, 全味噌去腌, 再加上少少既 清酒口中有淡淡的味噌香,輕輕的清酒味,食物真實的原味讓人對鹹鹹的味噌豬肉肩改觀豬肩下有雞脾菇伴盤, 菇整得好冧成個餸非常滿意奶醬多$53本身我地諗住食完晚飯去食糖水
係美麗華睇完新盤示範單位,
係最底層穩餐廳食晚飯,
行左個圈, 見到角位有間cafe, 被咖啡味吸引左
係出面又見到D人食既野都幾別緻, 又唔洗等位
就入去試下

落單時waiter好用心推介,

煙豬面肉薯仔炒蛋
前菜朋友介紹話食衣個薯仔炒蛋,
擺盤好整齊,
薯仔煙豬炒蛋放係多士上一口吃
煙豬面肉不肥膩, 咸咸的, 但將淡淡既炒蛋同薯仔提升

煙豬面肉薯仔炒蛋

青檸辣椒牛扒沙律$118
泰式整法, 酸酸辣辣, 再加上青檸, 好開胃
有D白色脆卜卜炸幼條, 增加口感
薄切牛扒, 比想像中嫩口, 因為一般冷盤既牛扒都比較鞋口
又入味.

三重海鮮寬麵$128
waiter 上枱介紹衣樣菜時, 特別提到海鮮係好新鮮.
蝦🦐夠大隻又彈牙!
青口夠甜
魷魚夠新鮮
果然無介紹錯

濃郁既蕃茄味,濶條面同出面既唔同, 好彈牙

味噌腌豚肩 $158
豬肩下有雞脾菇伴盤, 菇整得好冧
成個餸非常滿意

奶醬多$53
本身我地諗住食完晚飯去食糖水
但見隔離枱甜品都幾吸引,就叫2個試下

奶醬多,waiter介紹佢話d奶係煮過黎,會特別甜!
甜野我最中意食

咖啡白朱古力多士$58
多士好脆,好香咖啡味. 同白朱古力都好夾,
中和左朱古力既甜味,唔飲咖啡既朋友食衣個都無問題!

honey earl grey latte $42
太夜飲咖啡怕訓唔著, 但黎到Coffee cafe 又點可以唔叫杯咖啡
waiter 介紹衣杯係無咖啡因, 禁就岩晒
好重奶味, 淡淡既earl grey 味, 咖啡味就淡DD

Pomegranate amber $45
2018-06-26 40 浏览
臨返工前想食啲好嘢嘆下,嚟到呢間 cafe 先知佢哋除咗咖啡仲有好多嘢食。菠菜櫛瓜直麵 ($118)想食清淡啲就要試呢個麵喇,因為係無用做咗。用咗菠菜櫛瓜煮食嘅意粉,夠晒健康。但唔好以為會好單調啵,因為加咗 Ricotta 芝士,所以又香又滑,仲有撈埋合桃令口感提升。奶醬多 ($53)店員話呢個係自家製嘅煉奶,連麵包都係自家製嘅。好有心思,自家製果然唔同嗰,個包好鬆脆。多士整到 bit size,更方便客人食。撈埋啲粟米片一齊食,口感好有層次。Pomegranate Amber ($45)呢杯係石榴果汁,酸酸甜甜好開胃解喝,可惜份量少咗啲,啜幾啖就無晒。

菠菜櫛瓜直麵 ($118)

奶醬多 ($53)

Pomegranate Amber ($45)

2018-06-26 31 浏览
今晩來到美麗華商場的地庫,才知道咖啡店也有主食提供,便和寶寶來試試。星期日的晩上較清靜,最適合二人來談心。可惜冷氣太凍了,一定要穿外套來。價錢也很合理。我點了三重海鮮寬麵 ($128),醬汁是香濃開胃的意式蕃茄醬,材料也相當豐富,用了魷魚、青口和蝦。但其實主角是其寬麵!厚身的麵條帶埋煙韌感,非常好味,是必叫之選。甜品選了咖啡白朱古西多士 ($58),但絕不普通,是用白朱古力和埃塞俄比亞咖啡製成,所以甜的來又帶咖啡的甘香,味道很夾。吃甜品就當然要喝杯咖啡,店員推介了 Flat White ($42)。連平時常喝 Flat white 的我也覺得這杯太高質了,濃濃的咖啡味在味蕾揮之不去,跟連鎖店的完全不同層次。

價錢也很合理。

2018-06-24