2018-08-11 26 浏览
閑日收工後,與女友一同到尖沙咀,喺美麗華行街嘅時候,喺地庫卻遇到呢一間餐廳,位置十分隱蔽,但勝在夠安靜,讚我選擇咗呢間💪🏻店內位置唔到,櫃檯出面亦都有幾張枱,環境舒服10分安靜,亦要讚讚佢啲座位真係坐得好舒服😊收工同朋友傾心事一流😁嘢食方面同女朋友叫咗兩個套餐,就有薯仔煙肉蛋同埋番茄墨魚作為前菜,亦加上幾快行左嘅麵包同前菜一齊食☘️感覺好新鮮,個薯仔煙肉蛋,薯仔唔會太淋,而煙肉蛋嘅味道亦都調校得好好。蕃茄墨魚加咗少少青椒落去,酸酸地加上青椒嘅香味令人10分開胃。😍膽粗粗叫咗杯Flat white, 自問自己真係唔識飲咖啡,就不多評論,對我而言起碼入到口😂😂女朋友杯石榴特飲,賣相一流,未到我就無試到。個牛扒大概有十塊, 配上阿根廷青醬,牛肉易入口,配上阿根廷青醬令到牛肉冇咁膩。煎魚配上蔬菜粒, 賣相一流,應該都睇得出表皮煎到脆。魚偏淡,用上香茅奶油汁點魚就剛剛好。

女朋友杯石榴特飲,賣相一流,未到我就無試到。

2018-08-10 70 浏览
想搵個寧靜舒適而又有高質既餐廳一定會推薦呢間位於尖沙咀美麗華地下 超級方便既餐廳💕💕主打係cafe 同精緻西餐菜式餐廳環境好舒服同朋友坐底閒聊一流既地方又可以舒適地嘆杯咖啡☕️同男友兩個人就各叫左一個餐 前菜就係每人一款light setd配菜送麵包咁食 超好食麵包夠爽脆 配熱食一流同男友一致認為西班牙辣肉腸墨魚配麵包好惹味而煙豬面肉薯仔炒蛋 既煙肉好出色 唔會太咸 d 蛋都中和返個味道再黎介紹男友點既Flat White拉花好靚 睇見心情都好好咖啡易入口唔酸唔苦 好香咖啡味同奶味睇見menu覺得呢個名好特別就忍唔住叫左原來係紅石榴汁x蘋果汁x earl gray Tea飲落有淡淡既茶香 mix埋果汁又幾特別岩哂唔鐘意太甜既人飲再黎就上主菜啦果然無令我地失望 魚柳煎得好香好香個秘製醬都mix得好好 魚柳又唔會煎得太乾 相當出色燒牛扒都超惹味呀 最期待同最值得叫就係呢個菜式 超鍾意個莎莎醬 酸酸甜甜咁 牛扒既熟度都剛剛好最後係清哂成碟雖然睇落好似份量唔大 但其實輕食黎講 個份量剛剛好最後兩個人都覺得飽飽地 最緊要係食物環境又高質 好愉快既晚餐

想搵個寧靜舒適而又有高質既餐廳

Pomegrante  Amber
香茅奶油汁煎魚
阿根廷莎莎牛扒
2018-08-10 57 浏览
尖沙咀美麗華商場地庫有間頗大的書店,買到好書,當然要搵間有品味的咖啡店坐下來慢慢嘆,扮下文青。Sparkling Black 係新興的咖啡飲品。一改咖啡濃、厚、重的感覺,反而係清新、順滑、刺激的感覺。因為加咗lime soda,更清爽,幾啱作為夏日飲品。咖啡豆烘焙的焦苦味與梳打的氣泡混在一起,有一刻似飲黑啤的感覺。慢煮自家咖啡豬排骨Slow-cooked Alchemy Coffee Marinated Ribs 慢煮豬排骨好腍,用叉輕輕一壓,已經離骨。咖啡醬煮肉,味道不錯,有種中式味道。 燒伊比利亞豬腩配芹菜沙律 Crispy Iberico Pork Belly with Celeriac Slaw豬腩燒到好似燒腩咁脆,肉香泗溢,以生菜包著燒豬腩食更有風味。咖啡有驚喜之餘,主菜都好有創意,好味道。

燒伊比利亞豬腩配芹菜沙律

咖啡有驚喜之餘,主菜都好有創意,好味道。
2018-08-10 14 浏览
現今的咖啡店不只是售賣咖啡,蛋糕,三文治簡單的食物,連沙律,扒類,意粉...各式各樣,選擇也多了。美麗華商場自從革新後,變得現代化啲,逛街也舒服。最底層進駐了多間食肆,城中有名的咖啡店也來分一杯羹。香茅奶油汁煎魚 $158採用了𩶘魚,肉質比較堅實,外層兩面煎得金黃,脆口,沒丁點油膩感。伴汁是牛油,香茅和檸檬汁做成,淡淡的味道帶點香茅的清香。份量恰到好處。奶,醬,多 $53不要以為茶餐室才有奶醬多,咖啡店的也毫不遜色。外觀跟傳統的完全不同,傳統又創新的意念我鐘意。聽講麵包是師傅自製。烤得香脆,淋上奶油,花生醬外,還加入了粟米片,另口感脆上加脆,又另一種層次。奶冲咖啡我並不喜愛,唯有齋咖先至係我杯茶。咖啡味道多種選擇,今次選了危地馬拉的咖啡豆。聞起來果香好重。店員建議用三種溫度去享受,確實有所不同。第一溫度比較熱,咖啡香味並未顯著。隨著溫度降下再享用第二次,明顯香味濃郁帶有果香,味道厚實不帶酸。最後的餘溫最能感受到這種咖啡的味道,果香,果仁的香表露無遺,飲後的餘韻長,滿口腔充滿甘甜。

香茅奶油汁煎魚 $158

奶,醬,多 $53

奶冲咖啡我並不喜愛,唯有齋咖先至係我杯茶。

2018-08-09
又係我呀!之前飲過一杯咖啡之後覺得咖啡好好飲又想試下lunch。lunch會跟一杯咖啡,一個百幾蚊嘅lunch又有好啡飲就可以變做一個午餐之選。一個好有質素的午餐其實是平衡一日工作好重要的一環。煎魚lunch好抵!咖啡40多元一杯,煎魚lunch只係$108, 咁魚就係60多元,有咖啡、有魚又有湯,108蚊想點?! 凍飲加8蚊。朋友食魚我食豬,豬的配汁唔係好肥, mustard 冇搶到其他味道。 豬,我覺得可以嫩少少, 現在,質地是剛剛好, 其再嫩少少就perfect。 其實cafe最重要還是坐的位置及環境。 在這裏,店外有空曠位置,感覺再relax多D。原本我想試snow tea,但午餐只配咖啡於是我夜晚再去飲一次。茶方面,有啲失望因為份量比較少,而佢上枱嘅時候唔係太熱,可能我飲開茶,覺得呢個茶雖然苦苦澀澀,但係都唔係最有茶味。一個茶,唔會影響我對呢間咖啡店的感覺,我依然會再去幫襯。

一個茶,唔會影響我對呢間咖啡店的感覺,我依然會再去幫襯。
嚟到尖沙咀搵食, 你未必會搵到嚟美麗華地庫, 但原來呢度有間好有格調嘅咖啡店 - Espresso Alchemy☕.餐廳內設有開放式廚房, 卡位寬敞舒適, 外圍仲有多張小圓枱, 座位都唔少㗎。本想試試呢度嘅咖啡, 但為免瞓唔著, 今晚就先試下薄荷朱古力凍飲。Iced Mint Chocolate $43入口先感受濃密順滑嘅朱古力, 再淡出清新薄荷味。一問之下, 原來杯中薄荷味係自家由薄荷葉提煉, 難怪味道自然不造作。雖然一杯份量不多, 但卻係精品之作。Smoked Salmon & Beetroot Tartare Toast 韃靼煙三文魚紅菜頭三文治 $78爽口紅菜頭, 伴柔軟煙三文魚, 鹹中帶甜, 口感同味道豐富, 配上我最愛嘅火箭菜, 係美味健康之選。The Alchemy All Day Alchemy 精選全日早餐 $128對我嚟講, All Day Breakfast之中最重要嘅就係炒蛋, 呢個炒得夠嫩, 滑蛋間保留蛋液, 很有水準。多士焦香得嚟唔會太乾, 塗上薄薄嘅coffee ganache, 滿足我嘅咖啡癮。

Iced Mint Chocolate $43

scrambled egg
coffee ganache french toast
  • scrambledegg
  • coffeeganachefrenchtoast
  • SmokedSalmon&BeetrootTartareToast韃靼煙三文魚紅菜頭三文治
  • IcedMintChocolate
  • TheAlchemyAllDayAlchemy精選全日早餐
2018-08-07 159 浏览
晚上8點來到美麗華一期, 食店林立, 朋友介紹來到這餐廳, Espresso Alchemy。位置雖然不當眼, 但食晚飯的客人都唔少。頭盤選了韃靼煙三文魚紅菜頭三文治; 紅菜頭和三文魚組合開胃! 慢煮自家咖啡豬排骨, 餐廳用自家烘焙的咖啡醬汁煮成, 肉質軟腍惹味!! 精選全日早餐, 用上低澱粉薯仔, 炒蛋香滑, 自家調配的咖啡醬多士, 咖啡味越食越香濃! 三重海鮮寬麵, 用義大利蕃茄燴成的醬汁煮成, 配料配合時令海鮮。點了其中兩款獨家特飲, Sparkling Black 咖啡豆果酸味加上soda, 好型好清新, 帶出一點帶酸的吸引!Iced Mint Chocolate, 適合好甜的客人!整體環境舒適, 環境幽靜, 適合傾計和想食一餐用咖啡融入料理的你!
紅菜頭三文魚Toast
三重海鮮寬麵
精選全日早餐
2018-08-02
紅菜頭三文魚Toast
三重海鮮寬麵
精選全日早餐
2018-08-06 21 浏览
工作很疲累,lunch time就和同事來這裡飲杯咖啡,順便食埋飯。煙豬面肉薯仔炒蛋$58 煙豬面肉薯仔炒蛋一大碟, 有四塊麵包多士。煙豬面肉不常食,但原來是好好味, 是鹹香的味道。炒蛋嫩滑,配上薯仔,煙豬面肉和麵包多士夾著一起吃,味道得以提昇。 慢煮自家咖啡豬排骨$88 豬排骨就食得多, 用咖啡來煮豬排骨都是第一次吃。豬排骨十分軟腍和入味。 三重海鮮寛麵$128 主要有蝦,蝦爽口, 寛條麵則彈牙。用上蕃茄醬來弄, 如果多點蕃茄醬汁則會更好。 Flat white 這裡的Flat white咖啡香, 令人醒神。 Flat white用了巴西豆,入口順滑。拉花的效果亦好靚, 美美的一杯flat white。

煙豬面肉薯仔炒蛋$58

慢煮自家咖啡豬排骨$88

三重海鮮寛麵$128

Flat white

2018-08-06 20 浏览
Found this cozy place in the basement level of Mira mall. Only ordered a few things as it was almost dinner time. We ordered a tapas-like Main dish, the Miso Pork Presa. The pork was flavoured with Miso, and there was one slice of mushroom under each slice of pork. The texture was truly amazing. We also ordered two desserts. The coffee Ganache French Toast. The toast was filled with coffee and chocolate instead of peanut jam. It was rich in smell. Highly recommended for coffee lover.And the N

And the Naijeung Toast. This one is rather classic. Just the toast are cut in bite size, others are just the typical taste of Chinese toast.
為了迎接週末的來臨、每個星期五我們總會走遠一點來個Happy Friday Lunch! Espresso Alchemy 位於美麗華地庫、除了提供各種烘焙咖啡外、西餐選擇亦不少。餐廳內外座位闊落舒適、好讓我們就在這裡悠悠閒閒地嘆個lunch 吧煙豬面肉薯仔炒蛋先吃一口炒蛋、可能蛋的質量較好吧、有好濃蛋香和牛油香😇 烘得香脆的多士跟帶煙燻香的豬面肉和薯仔粒一起很美味呢~這個慢煮自家咖啡豬排骨烤得軟腍、咖啡味可再突出一些。"Trio" Seafood Pappardelle 三重海鮮寬麵 自家製的醬汁蕃茄味香濃、寬麵煙韌有咬口、加上鮮蝦蜆肉、好豐富!Market Fish with Lemingrass Cream 香茅奶油汁煎魚賣相不錯、魚肉略嫌有點overcooked, 不過香茅奶油汁調得不錯、奶滑中帶點清新沙拉醬味道。Flat White 以埃國及巴西的咖啡豆混合烘焙而成、咖啡味濃又帶點榛子香。

煙豬面肉薯仔炒蛋

這個慢煮自家咖啡豬排骨烤得軟腍、咖啡味可再突出一些。

午餐
2018-08-05 25 浏览
最近踏上了尋咖啡之旅,發現美麗華的商場地下一樓有一間叫Espresso Alcheny的咖啡店。在大熱天時大家都會想喝冰冰涼涼的飲品吧!我也不例外,在這裡發現有現在很流行的COLD BREW 冷泡咖啡,當然要在這裡試一下冷泡咖啡。冷泡咖啡是一種把磨好的咖啡粉加水放在冰箱慢慢泡出來的咖啡,這種咖啡不容易有苦澀味,但可以帶出咖啡豆的花香/水果味,在日本也好流行這一種冷泡咖啡。這次來試的是ETHIOPIA 埃塞俄比亞的咖啡。先來倒一些在有球形冰塊的杯中,大力的啜一下,把咖啡的香味都散發在口腔中。可以感覺到有很強烈的水果味和花香味。雖然這裡的COLD BREW有點小貴,但也是值得的。
這次來試的是ETHIOPIA 埃塞俄比亞的咖啡。
可以感覺到有很強烈的水果味和花香味。
雖然這裡的COLD BREW有點小貴,但也是值得的。
  • COLD BREW
2018-08-04 22 浏览
在尖沙咀工作的友人素知我喜愛咖啡,特意帶我來這間以Espresso為名的cafe. 個人覺得Espresso太苦澀,所以還是點了一杯Hot Flat White.店員送上咖啡時介紹這杯Flat White是混合了來自埃塞俄比亞和巴西的咖啡豆調製的,味帶點榛子香。Flat White泡沬比較薄身,但咖啡卻香濃順滑。煙豬面肉薯仔炒蛋屬小食之列,但份量足以當作是午餐主食。豬面肉煎得香脆有油香;不知炒蛋是否下了牛奶煮成,入口非常嫩滑;伴碟的小多士咬落煙韌。三重海鮮寬麵麵身偏腍,蝦碌、蜆肉也算新鮮;蕃茄汁很開胃。韃靼煙紅菜頭三文魚三文治賣相討好,全麥飽是自家製的,整體味道不俗。燒伊比利亞豬腩配芹菜沙律豬腩以中式燒肉方式烹調,肉質有點乾,用芹菜包裹著同吃就提昇了濕潤度,亦多了清新感。
White.

三重海鮮寬麵麵身偏腍,蝦碌、蜆肉也算新鮮;蕃茄汁很開胃。

午餐
食完午餐之後朋友同我講,發現一間非常非常非常之好味嘅咖啡舖,一定要帶我去試一試,我食得太飽,諗住飲下佢哋嘅茶。聽完介紹之後心郁郁snow tea,會比較苦苦澀澀,我覺得好適合食飽之後消滯,但係飲茶的話要等十分鐘,咖啡就四分鐘,傳飲朱古力咖啡. 講明先我唔係一個好鍾意飲咖啡嘅人,但係我覺得呢一杯mocha,咖啡同朱古力嘅味道能夠互相調配,入口滑, 最好的係佢嘅冰好適中,唔會太多,飲到最尾都唔會沖淡味道。我覺得朱古力同埋咖啡嘅texture唔係好一樣,應該沖到一杯好飲嘅mocha係要有技巧。朋友說有一日喺美麗華一個比較少出入嘅門口發現呢間餐廳,一試之後,最近一星期每日都要飲一杯。好多時候,一杯貴少少嘅飲品,你會因為佢用心製作,同埋佢嘅調配口味而返轉頭,我覺得呢間鋪頭嘅咖啡會有呢種魔力。

外卖自取
2018-08-03 319 浏览
中午來到了位於尖沙咀美麗華的Espresso Alchemy吃午餐餐廳裝潢型格簡約,旁邊放滿咖啡類的產物,果然店如其名午市設有Set Lunch,大約一百元便可享用豐富午餐點了一個慢煮自家咖啡豬排骨肉質非常鬆軟,不用刀切也能輕易將骨肉分離,每件豬肋骨都沾上了滿滿的自家製咖啡醬,第一次食呢種煮法,味道特別且沒有違和感Alchemy精選全日早餐材料很豐富的有炒蛋、紅菜頭煙三文魚多士、煙肉、藍莓燕麥乳酪等等。炒蛋嫩滑,調味方面可以再濃味多少少。個人最喜愛嘅係當中的咖啡醬吐司,吐司烘烤得酥脆,內裡塗了薄薄的一層咖啡醬 ,令整個吐司充滿咖啡香,甜度不高,非常好吃啊最後飲品緊係要試Alchemy最出名的咖啡!點了自己喜愛的泡沫咖啡咖啡師貼心地做了一個心形拉花❤️味道亦果然沒有失望,牛奶同咖啡嘅比例啱啱好,咖啡香氣四溢,香醇濃郁,帶有奶香,是一杯高質素的泡沫咖啡
餐廳裝潢型格簡約,旁邊放滿咖啡類的產物,果然店如其名
午市設有Set Lunch,大約一百元便可享用豐富午餐

點了一個慢煮自家咖啡豬排骨

Alchemy精選全日早餐

2018-08-03 14 浏览
身邊有個對於咖啡極度執著極度有要求的伴侶你幾乎可以當個白癡讓他帶著你嚐遍各地各式的咖啡我,身邊就有個他我老公自認不是咖啡迷但他有咖啡魂前幾年也是不斷在考試與練習中徘徊不管是拉花、炒咖啡豆還是磨咖啡豆甚至使用的每一個工具都要最高規格所以無論在香港還是國外生活他都帶著我,到處品嚐不一樣的咖啡得知作為香港唯一一個擁有美國精品咖啡協會認證的咖啡品質鑒定師資格的精品咖啡豆批發商ESPRESSO Alchemy的核心團隊裏更有世界咖啡師協會評委坐鎮提供獨一無二的咖啡烘培品質監控、培訓及咖啡吧臺管理老公二話不說就直接帶我過來了順便晚餐一下!不過我們也常去Alchemy Groud在葵芳的另一間CAFE所以印象就已經不錯了餐廳茶用開放式規格有種自由的感覺在這繁忙的尖沙咀裡能有一片寧靜的空間實則難得在MENU的🥗LIGHT🥗前菜裡我跟老公分別選了「Chorizo&Calamari」-西班牙辣肉腸墨魚$58⬆️「Slow-cook Alchemy coffee Marinated ribs」-慢煮自家咖啡豬排骨$88⬇️先說說這賣相,絕對滿分的呀💯真的是平價的精品級別採用Alchemy自家咖啡慢煮豬排骨每一口
身邊有個對於咖啡極度執著極度有要求的伴侶
你幾乎可以當個白癡
讓他帶著你嚐遍各地各式的咖啡
我,身邊就有個他
我老公自認不是咖啡迷
但他有咖啡魂
前幾年也是不斷在考試與練習中徘徊
不管是拉花、炒咖啡豆還是磨咖啡豆
甚至使用的每一個工具都要最高規格
所以無論在香港還是國外生活
他都帶著我,到處品嚐不一樣的咖啡

提供獨一無二的咖啡烘培品質監控、培訓及咖啡吧臺管理
老公二話不說就直接帶我過來了順便晚餐一下!
所以印象就已經不錯了

餐廳茶用開放式規格
有種自由的感覺
在這繁忙的尖沙咀裡
能有一片寧靜的空間
實則難得

先說說這賣相,絕對滿分的呀💯
真的是平價的精品級別

驚喜度已被剛剛的咖啡Ribs蓋過
不過base的酸甜也算是小開胃👍🏻

🍲Main course🍲
也就是Menu裡的HEAVY
分別點了老公最愛的「Steak with Chimichurri」-阿根廷莎莎牛扒$188

牛肉部份基於煎過外層
使得外圍的牛肉
口感帶點嚼勁硬度
裏層又軟嫩
搭配淋上西班牙醬汁
口感之清爽的啦👍🏻
(帥哥服務員解釋德非常清楚,我卻被眼前的美食迷惑得完全忘了所有重點🤣)

而我當然選了我最愛的Fish Fillet
「Market Fish with Lemongrass Cream」-香茅奶油汁煎魚$158

Fish Fillet 外皮脆
魚排的厚度太有存在感了🐟
每一口都充分感受到魚的肌肉(👈🏻有點誇張🤣)
佐汁是香茅奶油
但是口味卻不像香茅
比較偏於檸檬➕Cream
讓我這個原本對香茅味道有點抗拒的
最後一滴不剩地吃完整盤

好,最後對於老公的精髓就是咖啡啦😍☕️
Cold Brew coffee
先說明一下什麼是 Cold brew coffee啦
很多人都會將Cold brew coffee和Ice coffee混淆
但Cold-brewed coffee和Iced coffee
最大的不同在於沖泡的溫度
冰咖啡是以高溫沖泡後
再加入冰塊、或是放進冰箱冷卻

而冷泡咖啡從頭到尾都沒有經過加熱的過程

所以務必適量攝取
必要時可以加點冰塊
以降低濃度

Alchemy的Clod brew在我認知中
偏濃郁,倒在一旁帶有冰塊的杯中
一口一口慢慢品嚐
每一口都有不同的層次
Alchemy的Cold brew coffee bean本身帶Fruity
就是酸味多一點
(每一個人的味蕾不同,品嚐的味道也會有差異)

我則選了Sparkling Black
就是加了蘇打汽水的咖啡
(我真的忘了啦)
混合起來的味道
有點像「麥啤」
也算不錯👍🏻

餐單超有feel~

• Slow-cook Alchemy coffee Marinated ribs
  • Chorizo&Calamari
  • Steak with Chimichurri