2018-10-09 36 浏览
朋友約了我到美麗華cafe,響B1層位置都算入,勝在唔會話好嘈,靜靜地響度上下網,叫杯野飲聚聚一流Hot Mint chocolate $43薄荷朱古力向來是我喜歡飲品,之前曾經飲過一間薄荷味還薄荷,朱古力還朱古力,味道太怪,有一段時間已無再飲!望落呢間鋪有咖啡師註場,望落認真用心去泡出飲品,就即管再點一次!無失望👍🏻用木板襯托出精巧的小杯,泡沫上還有片薄荷葉,裝飾之餘都略走了一點朱古力既甜膩Light:Chorizo & Calamari 西班牙辣肉腸墨魚 $58麵包薄脆,配料香香咸咸,有洋蔥、墨魚粒口感煙韌,辣肉腸就係為整體帶出濃味,加上肉醬都係配合香港人口味吧!Main:Mushroom Pasta in Black Truffle Sauce 黑松露蘑菇意粉 $118通常cafe都係小碟,估唔到都幾大碟,黑松露既份量麵唔會小左,每啖意粉+上意大利肝菌同火箭菜,中和左黑松露既濃味,濃淡變得適中!

Hot Mint chocolate $43

Hot Mint chocolate

無失望👍🏻

Chorizo & Calamari 西班牙辣肉腸墨魚

Light:

Hot Mint chocolate
Chorizo & Calamari 西班牙辣肉腸墨魚
2018-10-09 25 浏览
平時都小去美麗華果邊,撞岩朋友放工響果頭,就搵到呢間Cafe,裝潢以木同綠色植物配合,文青得黎又有格調!分有飲品/ 輕食/ 主食 Lemonade $35向來到cafe都會叫杯野,靜靜地做野,有時太專注,難免都會倦,我小飲咖啡,就點了Lemonade檸檬飲,清新酸味確是提神!Light:Smoked Salmon on Toast 煙三文魚多士 $65煙三文魚向來惹味,配上cream cheese,少量果醬帶點酸,還有那幾片洋蔥、火箭菜,為整份軟稔Toast帶出清新味道!三文魚師傅自己切,相對用機來切,厚薄都會適中d! Main:Crispy Iberico Pork Belly with Celeriac Slaw 燒伊比利亞豬腩配芹菜沙律 $78中西式配合烹調同食法,配以生菜,加上芹菜淡淡沙律醬、豬腩肉一同品嘗,既食到清新又食到肉質表面香脆煙燻味道!

分有飲品/ 輕食/ 主食

Lemonade $35

Light:
三文魚師傅自己切,相對用機來切,厚薄都會適中d!

Main:

• Smoked Salmon on Toast
2018-10-06 123 浏览
幾經艱苦終於等到假期,可以同朋友聚舊食番餐😋今次重遊Expresso Alchemy ,一來地點就腳又靜靜地,同時可以坐耐啲嘅Cafe。今次我地揀咗2款菜色,青檸辣椒牛扒律同西班牙辣肉腸墨魚,飲品則點咗Sparkling Black。Chorizo & Calamari 西班牙辣肉腸墨魚 ($58)這個頭盤燴得出色,微辣的辣肉腸、爽口彈牙的墨魚與三色椒粒炒在一起,辣得黎又惹味,再拌上香脆嘅多士,非常可口!Steak Salad in Thai Style Spicy Sauce 青檸辣椒牛扒沙律($118)賣相非常吸引。鮮嫩多汁嘅牛肉,牛味濃郁,配合各款沙律菜及青檸汁,味道非常清新,又可消除油膩感。Sparkling Black ($45) Double ristretto配上7 Up梳打水,創意的配搭果然有新驚喜, ristretto口感與香氣上會較一般標準的single濃厚,嚴格來說是非常苦口,當加添左略甜有氣嘅梳打,兩者混凝出獨立的口感,值得一試!值得一提係Cafe免收加一外,閒日用餐更有折扣優惠!

值得一提係Cafe免收加一外,閒日用餐更有折扣優惠!
2018-10-01
2018-10-05 31 浏览
Espresso Alchemy 集專業咖啡師和廚師一店,一次過滿足兩個願望。咖啡店位於美麗華商場地庫,如果想找熱鬧中的一片寧靜,依度就係。咖啡白朱古力西多士 Coffee Ganache French Toast 將咖啡加入美食中,係Espresso Alchemy 的特色之一。今次廚師就香濃的咖啡粉混入白朱古力做成醬,夾在麵包中間,製成西多士。黑松露蘑菇意粉 Mushroom Pasta in Black Truffle Sauce黑松露獨特的香氣,未上枱已經聞到。蘑菇是選用新鮮的蘑菇,質感軟綿,香氣撲鼻。整個醬汁香濃幼滑,濃稠度適中,做到掛麵的效果。Earl Grey Chocolate 第一啖入口竟然係茶香,朱古力成了餘韻。有別一般質感較重的朱古力,依杯Earl Grey Chocolate係香滑順喉。

Earl Grey Chocolate

2018-10-01
  • 咖啡白朱古力西多士
尖沙咀美麗華shopping mall底下的coffee shop有好幾間, 個人偏愛小型的cafe, 貪其人流較少, 而且咖啡味道亦較精美和特別, Espresso Alchemy 就是我杯茶, 一有時間, 我就愛在放工後到這裡喝杯咖啡、沉澱一下自己~ Espresso Alchemy 都來過好幾次,座位好好坐,想開揚一點可選出面商場位置, 想靜侷一點的也可選咖啡廳內~ 這裡咖啡好好喝, 是由barista 自家混和好幾款咖啡豆, 味道與坊間的不同, 而食物都好好吃, 用料選材都好好, 質素很高呢~ 這天只有我一人, 胃口不錯, 點了二款食物 (煙豬面肉薯仔炒疍、燒伊比利亞豬腩配芹菜沙律)和cafe latte~ 煙豬面肉薯仔炒疍 -質感相當輕盈的, 煙豬面肉半肥半廋, 肥的部份食下去又不會油膩, 整個口感好有質感和層次, 再加上煙到微脆的感覺, 好好食~! 薯仔炒疍一樣香滑, 用上鮮奶令到炒疍充滿柔滑質感, 伴以四片很軟熟的面包, 食完有很幸福的感覺! 燒伊比利亞豬腩配芹菜沙律 - 賣相精緻、份量比想像多! 一個女生吃有少少吃力(笑)~燒伊比利亞豬腩本以

個人偏愛小型的cafe, 貪其人流較少,
一有時間, 我就愛在放工後到這裡喝杯咖啡、沉澱一下自己~

想開揚一點可選出面商場位置, 想靜侷一點的也可選咖啡廳內~

燒伊比利亞豬腩本以為似日本的叉燒, 口感會較韌, 所以不予厚望,
但原來又不會喔! 豬腩肉口感幾淋滑但有有口感,
近邊皮位較脆和有口感, 而中間的肉就好幼嫩, 肉汁較多,
底下以鮮香的菇菇盛着, 整塊菇都吸收了肉汁, 好好食!

再配上口感清新的沙律菜, 份量不少, 又飽肚口感又清新, 相當不錯!~

最后以一杯又滑又香的LATTE作結, Latte入口有果仁香的感覺, 口感醇和, 起初喝味道較淡口, 但愈喝愈有味, 而且果仁味道誘人, 是一杯非常高質的咖啡, 單喝這個就已滿足了!

Espresso Alchemy
尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
2018-10-03
2018-10-05 34 浏览
女朋友中意飲咖啡,係網上search 到呢間幾出名既咖啡店,於是就帶佢黎品嘗下啦😂呢碟香茅奶油汁煎魚,所用既係𩶘魚,肉質鮮嫩,再煎香至香脆面,沾少少格離加左檸檬既香茅汁,既可辟腥又可嘗到香茅既清新香味👍👍建議多沾沾香茅汁,因為味道好獨特一d 都吾油膩😋無骨魚柳,既方便又慳力🤣$158 一份,雖則係中高價位,但質素好有保證。見女友咖啡白朱古力西多士好好味,自己忍吾住叫多份🤣香脆西多士中間夾住d 咖啡醬,淡淡咖啡香再帶點朱古力甜,甜味恰到好處呢個toast 真係幾特別,$58 一set 幾值得下次再回頭👍👍👍呢杯iced mint chocolate 我好推薦飲👍 朱古力味好濃郁,淡淡好似奶油咁順滑,再夾著薄荷味,薄荷同朱古力融為一體,兩者分工合作,吾會搶左大家既味道一杯$43,我比較中意呢杯多過咖啡😂可能因為呢杯既係凍飲又係朱古力,但最重要係堅好飲!餐廳環境吾錯,寧靜舒服。 服務員仲好貼心,每道菜上來前都會簡單介紹一番,好nice😄呢間既道菜式都好有質素,每道菜式都可以睇到廚師既細心同用心,值得一讚👍👍

建議多沾沾香茅汁,因為味道好獨特一d 都吾油膩😋

無骨魚柳,既方便又慳力🤣

$158 一份,雖則係中高價位,但質素好有保證。

見女友咖啡白朱古力西多士好好味,自己忍吾住叫多份🤣

2018-10-04 34 浏览
男朋友知道我是咖啡控,所以專門帶我去這間喝喝咖啡食食dinner😆The Alchemy All Day $128這屬中高價位,以質素和精緻作為賣點。1️⃣Scramble eggs,是我食過的scramble eggs 裡面最軟滑的,每口都夾著點蛋汁,既juice 又很有蛋香。2️⃣不要小看這Bacon😏 廚師為保證質素,專誠買入未切割的煙肉。 客人來到便即叫即切,所以這比普遍的煙肉更要香,煙肉咸香味更重,再配上旁邊小小香草薯粒,不得了😍3️⃣Coffee Ganache French Toast,自制製咖啡醬吐司,這個也是一流😋廚師很細心地把一片麵包分切成三片,為的是可令到吐司更薄,再塗上薄薄一層的咖啡醬和白朱古力,甜中帶點咖啡香,真是很棒很有心思的一道小菜式👍4️⃣Smoked Salmon on Toast 鮮甜煙三文魚配上鬆脆吐司,既特別又有口感👍咖啡香朱古力西多士 $58因為太好食,所以再叫了一碟🙈🙈 這碟更加了自家製雜梅醬,除了更添美感外,亦提供多一個方式去品嚐☺️Flat White $37咖啡味濃郁但不苦澀,落口甘香後勁有果香味,果然是espress alchemy 所製作的咖啡總結:

The Alchemy All Day $128
這屬中高價位,以質素和精緻作為賣點。

咖啡香朱古力西多士 $58

Flat White $37

總結:果然十分有質素,以菜式看來可見廚師對食物的細心。下午的時候,點個all day 加杯精品咖啡,真的令人心情十分放鬆
2018-10-02
每次到美麗華商場,總會心思思想到Espresso Alchemy坐坐,這次也不例外。習慣性的坐在店內的沙發上休息,隨後點了Earl Grey Chocolate 來喝,朱古力用上鮮奶沖泡,口感潤滑,奶香味重,與伯爵茶的濃醇很配合,誰也不能搶風頭。 煙三文魚多士共有兩片,香脆的多士上放了大大塊的煙三文魚及洋蔥,下層加口感潤滑的芝士,以及以紅菜頭打成的醬汁,令味道變得豐富,層次感大大提升。 香茅奶油汁煎魚賣相不錯,魚共有兩塊,魚肉煎香後,外層帶點微脆,而內裏肉質結實,吃時蘸上廚師特別泡製的香茅、檸檬及黃薑粉製成的醬汁,會有提鮮效果,令魚肉變得更鮮甜。

2018-10-02 24 浏览
尖沙咀要搵一間可以坐得耐傾下計嘅 cafe唔係咁容易。 行過美麗華商場見到呢間裝修好有低調奢華風感覺既cafe就入去飲杯嘢。佢有一個coffee corner 俾人買take away 咖啡 。 另外喺商場空間都擺咗啲枱凳畀人堂食,空間感都足夠。佢連餐牌都好有型,用皮面設計。分 light e. g. 多士/小食類medium e. g. pasta/沙律heavy e. g. 牛扒/煎魚飲品有 coffee/tea /chocolate叫咗一杯 Honey earl grey latte $42見佢分咗個杯同埋jar 以為係分開茶同奶自己調配, 但原來只係裝置設計🤣🤣 都係倒落個杯就咁飲😅。有陣淡淡既 earl grey 味道 加埋蜜糖既少少甜。 幾特別~~味道唔濃,係比較淡既 latte. 西班牙辣肉腸墨魚$58估唔到又幾好食喎。 味道係平時食到西班牙菜嘅味道 ,少少辣 有 辣肉腸嘅香味 ,幾開胃另外配埋多士 , 脆脆地,墨魚彈牙 好夾。另外叫多一份 青檸辣椒牛扒沙律$118有 西紅柿 青椒 脆米粉 洋蔥 青瓜 仲有一份份量嘅牛扒,唔少架~~成個菜好清新, 有西紅柿嘅少少酸味

佢連餐牌都好有型,用皮面設計。

light e. g. 多士/小食類
medium e. g. pasta/沙律
heavy e. g. 牛扒/煎魚

飲品有 coffee/tea /chocolate

西班牙辣肉腸墨魚$58

另外叫多一份 青檸辣椒牛扒沙律$118

成個菜好清新, 有西紅柿嘅少少酸味, 又有生洋蔥嘅少少辣味,加埋一齊好得意 。特別值得一提係佢嘅牛扒, 用咗好嫩嘅牛扒 ,煎得外脆內軟 ,好好食 ,絕對唔求其 。有水準!
2018-10-02 33 浏览
難得的忙裏偷閒 與老公過二人世界選擇到公司附近嘅expresso Alchemy 飲下野食個輕型嘅晚餐 靜靜傾下計本身店舖空間唔係好大。店裏面嘅座位唔多但係佢會伸延到去大堂嘅位置,電梯下面都會有枱櫈, 反而別有一番風味。整個設計都係行工業風。主要都係飲咖啡 cafe為主 ,食物唔算好多但係都有唔同嘅種類。主菜 🐄🐷🐏甜品 飲品 咖啡類及非咖啡類點左一杯 earl grey chocolate 🍫有些人唔鐘意 earl grey 既味道, 但我本身就係 佢既 fans~ 難得見到有earl grey x chocolate 嘅組合 一定要試下! $39朱古力味唔係好濃嗰種,唔會好甜,但係佢有陣淡淡嘅茶味同香味。絕對係呢度先有既體驗。味噌醃豬肩 $158豬肩非常淋 但係淋得嚟又唔係冇咬口嗰隻種。後來傾開知道原來佢用慢煮, 所以又入味,肉質亦較得剛剛好。估唔到一間主打咖啡既cafe 對食物都咁有要求。絕對拍得住正式西餐廳水準。咖啡白朱古力多士 $58當然唔少得叫個甜品配☕chocolate多士就係平常食既多士,中間個醬就有好濃既咖啡味 配少少甜味。

整個設計都係行工業風。

主要都係飲咖啡 cafe為主 ,
食物唔算好多但係都有唔同嘅種類。

主菜 🐄🐷🐏甜品

飲品 咖啡類及非咖啡類

點左一杯 earl grey chocolate 🍫

味噌醃豬肩 $158

咖啡白朱古力多士 $58
當然唔少得叫個甜品配☕chocolate
2018-10-01 27 浏览
近年一眾台式飲品店門庭若市,報章雜誌爭相報導,咖啡店看似被搶盡風頭,有些品質卻持續保持高水準,Espresso Alchemy絕對是其一。店舖在重慶大廈地庫時已開始光顧,搬到美麗華廣場以後,卻因工作忙碌,沒空到訪。難得有一連四日的長假期,也是時候到一家有品質的咖啡店好好享受一番。假日早上,沒有比享受一杯美味的咖啡和一頓豐富的brunch更好的事。先點了一杯Flat White($37)提提神,光看到如此漂亮的拉花,經已十分賞心悅目。用上自家烘焙的咖啡豆,咖啡味道較fruity,又有少許榛子香,口味大眾化之餘又帶點特色。煙豬面肉薯仔炒蛋($58),看到菜式名字已經對豬面肉很感興趣。切粒的豬面肉和薯仔配上炒蛋和多士,豬面肉鹹香味美,口味有點像臘腸,卻更香口。薯仔經調味再煎香,口感豐富。水潤嫩滑的炒蛋,近乎完美。青檸辣椒牛扒沙律($118),牛扒外脆內嫩,肉汁豐富,醬汁酸酸辣辣,如泰式沙律般。The Alchemy All Day ($128),All Day Breakfast比比皆是,要突圍而出,這裡的配搭也別出心裁。香滑炒蛋是不可或缺的食物,而這炒蛋亦跟先前的菜式一樣,非常合我意。圓滾

The Alchemy All Day ($128),All Day Breakfast比比皆是,要突圍而出,這裡的配搭也別出心裁。香滑炒蛋是不可或缺的食物,而這炒蛋亦跟先前的菜式一樣,非常合我意。圓滾滾的新薯,烤得香脆的煙肉,乳酪與granola,配上少見的煙三文魚多士,還有自家製咖啡法式西多。法式西多很特別,咖啡醬用上自家烘焙的咖啡,香脆可口。
2018-09-30 32 浏览
和友人到尖沙咀吹水,找到一間安靜環境隱密的餐廳,很有自己的空間,很舒服西班牙辣肉腸墨魚 $58墨魚肉很新鮮Q彈辣辣的配著麵包吃好開胃青檸辣椒牛扒沙律$118賣相很精緻也有視覺上的享受很不像一般咖啡廳會有的餐點泰式酸辣口味調配的剛好,不會味道蓋住牛肉本身的味道牛排熟度煎的恰當,肉質好嫩很推薦這道菜冰拿鐵 $43很順口,奶味不會很重,比例剛好還有其他咖啡也想試試看咖啡品種很多~下次再約朋友來很推薦這家店,餐點有不同國家風情的選擇,不像一般咖啡廳只有三文治、蛋糕此外和朋友聚完還可以在商場逛逛真方便!

西班牙辣肉腸墨魚 $58
墨魚肉很新鮮Q彈
辣辣的配著麵包吃好開胃

青檸辣椒牛扒沙律$118
賣相很精緻也有視覺上的享受
很不像一般咖啡廳會有的餐點
泰式酸辣口味調配的剛好,
不會味道蓋住牛肉本身的味道

牛排熟度煎的恰當,肉質好嫩
很推薦這道菜

冰拿鐵 $43

很順口,奶味不會很重,比例剛好
還有其他咖啡也想試試看
咖啡品種很多~下次再約朋友來

很推薦這家店,
餐點有不同國家風情的選擇,
不像一般咖啡廳只有三文治、蛋糕
此外和朋友聚完還可以在商場逛逛真方便!
2018-09-29 24 浏览
放假當然就係想搵一間餐廳輕輕鬆鬆食午餐,放鬆一下平時工作嘅辛勞,今次呢間咖啡店更加係一個不錯的選擇。咖啡店裝潢簡約,非常舒適而且有不同嘅咖啡可以選擇,食物種類亦尚算多而且質素亦唔錯。青檸辣椒牛扒沙律呢個沙律內裡有蕃茄、青瓜、牛扒等味道相當惹味,因為沙律嘅青檸、辣椒令到沙律酸辣並重認真唔錯,而且牛扒有肉味之餘份量亦很多。煙豬臉肉薯仔炒蛋賣相相當討好,而且炒蛋亦很滑溜,配上鹹香嘅豬臉肉啊以及薯仔在麵包一齊食口感相當豐富,好正呀。咖啡芝士餅有別於傳統芝士餅嘅擺盤,令到食甜品時加多一份新鮮感,味道方面亦同樣出色,每一口你都食到濃香嘅咖啡與軟滑嘅忌廉芝士,真係一個完美嘅享受。

青檸辣椒牛扒沙律

煙豬臉肉薯仔炒蛋

咖啡芝士餅
2018-09-27 25 浏览
來到人來人往的尖沙咀,想靜靜地和朋友邊聊邊吃,輕輕鬆鬆的,就選擇了位於美麗華商場的cafe。Cafe內有設座位,亦有外設開揚座位,成個環境都令人好舒服。先來有煙豬面肉薯仔炒蛋,經過煙薫的豬仔面肉粒,仍帶有鹹香豬肉味,加上軟腍薯仔粒,以及很滑溜的炒蛋,連同多士一同進食,實在滋味十足!再來是燒伊比利亞豬腩配芹菜沙律,豬腩肉絕對是肥而不膩,加上有清新沙律以及生菜夾在一起,又爽又香,口感不錯。香茅奶油汁煎魚,所煎的是鱲魚,非常厚肉,而且製作得剛好,外層微脆,魚肉不韌帶軟,沾上帶有檸檬味的汁醬,實在美味,和朋友對此都讚不絕口!最後以奶醬多作結,熱呼呼登場,而且奶油和花生醬不過甜,由店家自製的多士咬落脆脆的,就算平時唔太鍾意花生醬的我,都忍唔住食左大半碟。呢個Yunnan Blonde (Black Tea)由店家直接從雲南搜羅回來的黑茶,在吃畢美食後喝一杯,正好消消膩,而且茶味甘香,容易入口,亦十分暖胃。

2018-09-25 26 浏览
美麗華商場地庫有間日本卡通專門店,晚上與朋友去完之後便隨意到附近餐廳食晚飯,聊聊天,分享戰利品!餐廳有露天及室內位置,各有所好。環境佈置挺舒適,有點氣氛!韃靼煙三文魚紅菜頭三文治🥪 - 三文治烘得酥脆,咬落嗦嗦聲。面頭有豐富營養價值的紅菜頭,色澤鮮明,入口有淡淡的甜味,食落挺開胃的!菠菜櫛瓜意粉 - 意粉質感頗煙韌彈牙,菠菜味道挺濃郁,混合櫛瓜作配料更加健康。櫛瓜本身味道帶淡,不過炒得乾爽,入口挺清新!三重海鮮寬麵 - 除意粉之外,寬粉都是我數一數二愛食的麵條之一。質地固然煙韌彈牙,麵條寬身關係,食落豐富口感,而且麵條沾滿蕃茄汁,酸酸味味令到胃口大增。海鮮份量正常,有青口、蝦仁等!Mint Chocolate - 以壺形式送上,兩個人飲用亦足夠。賣相看落雖則普通,不過入口清新之餘還有好濃好香的朱古力味,提提神解解膩也不錯!

餐廳有露天及室內位置,各有所好。環境佈置挺舒適,有點氣氛!

櫛瓜本身味道帶淡,不過炒得乾爽,入口挺清新!

海鮮份量正常,有青口、蝦仁等!