2018-11-03 28 浏览
因與同事愛上這裡的咖啡,便再一次在這裡用餐。今次決定試其他款式。煙豬面肉薯仔炒蛋($58) 用上豬面肉取代一般會用的煙肉,減少油分外,厚度增加似乎更增加口感,肉味更豐富一點,又不會過鹹;炒蛋嫩滑多汁,配上自家製的麵包,剛剛好!黑松露蘑菇意粉($118) 做得一點也不馬虎,黑松露香氣十足,用上幾款菇菌,份量充足,意粉有韌度咬口;白汁濃度剛好,質地不稀不稠,相信吃完也不會太膩滯,推介!主打咖啡的Flat White ($37) 依舊不失色,香濃合意,為這頓午餐畫上完美的句號。

2018-10-30 23 浏览
同友人遊走了尖沙嘴一整天,腳很軟肚很餓,經友人介紹就決定一試位於美麗華廣場地庫的espresso alchemy,簡約設計而不失格調。店員有禮招待而且詳細介紹餐牌,加分。伯爵茶控的我本來是打算點蜜糖伯爵茶拿鐵,但生怕晚上飲咖啡會睡不著 最後點了伯爵茶巧克力。還以爲巧克力會很甜,嘗了一口,認為不好甜之人也可一試,很濃伯爵茶香,配上巧克力不會過甜。再來就是燒豬面肉薯仔炒蛋配上數片吐司,燒豬面肉味道香脆入口不會過濃,配上薯仔和炒蛋,可單吃,更可配上新鮮烤製的吐司,相當有驚喜。主菜我選了 黑松露蘑菇意粉,意粉到來的時候,已聞到陣陣黑松露味,意粉適中不會偏硬,味道濃郁配上多種菇菌類再加上黑松露意粉和最喜愛的火箭菜,簡直絕配!

主菜我選了 黑松露蘑菇意粉,
意粉到來的時候,已聞到陣陣黑松露味,
久唔久喺附近做完gym都會過黎飲杯咖啡,或者食少少輕食。不過黎過幾次之後,發現服務同食物質素有時唔係好consistent。餐廳喺渣打同商務中間,可能因為我只會喺假日黎,所以渣打嗰面都關左門,坐得幾舒服,亦都唔會太嘈,都會見到唔少人自己黎做野睇書。呢度係要去counter點餐先,就算叫淨係叫咖啡,都會比個牌仔你,再去搵位,等店員送上。第一次黎覺得呢度flat white唔錯!但第二次就比較稀同水…另外有一次2:20左右黎到,店員表示呢個時間只可以叫lunch set。因為已經食左lunch,當時想食啲light d 既小食,但店員話:如果你唔叫lee d set,冇其他野食架啦。結果我淨係叫杯咖啡,都等左15分鐘先有(btw 呢個等候時間都有啲耐)。再問送咖啡比我既店員,佢話原來lunch set限制只係到2:30… 我明白餐廳規定,但覺得店員可以做多少少,例如suggest我坐一陣,過左2:30再去counter叫過野食…而唔係就咁話我知冇其他野食可以叫…黎過幾次,只可以話咖啡同服務好既時候可以好好,但可惜唔夠consistent

Flat White

Flat White
2018-10-28 24 浏览
Mocha (L) $43 周末的約會,在等朋友的空檔,在美麗華轉了一圈,發現了這一間未見過的咖啡店。決定試一試這裡的咖啡,順便發一下呆。點了杯large mocha, 用漂亮的陶瓷杯裝著,上面還畫了一顆心,不錯不錯。摸上陶瓷杯,發現連托碟都是溫熱的。為了防止咖啡降溫,所以杯具加熱過。Mocha一直有一個問題,就是有朱古力味,咖啡味就唔爭氣!但是這杯mocha的朱古力與咖啡味竟然成功並存了!有朱古力也有咖啡味,沒有誰壓過了誰。真心好喝!

Mocha (L) $43

2018-10-26 31 浏览
難得早收工呢排男朋友又遇到好多工作上既煩惱所以決定搵間好餐廳 同佢坐低 好好享受一下悠閒晚餐 同 俾個空間佢放鬆下😌餐廳位置鬧市尖沙咀 唔好以為尖沙咀好難搵寧靜 優閒既餐廳☺️今次我地食既餐廳 環境非常舒適 寧靜 燈光都好柔整體感覺都令人好放鬆relax😚餐廳裝修風格都好獨特 用料主要以原材料為主 多數選用木製品枱椅子 皮menu 金屬架實在好文青feel❤️食物以西式為主 餐單有分主食 同 輕食所以餐廳同時亦係一個食tea既好地方☕️今日用餐時間 係晚餐時段 我地分別點一份輕食 配上一款主食輕食為 煙豬面肉薯仔炒蛋煙豬面肉 煙薰味什濃 帶有少許咸香味炒蛋好嫩滑 每一啖 都係帶有少少蛋汁 最欣賞個炒蛋👍🏻好難整得咁滑身🍳但蛋本身原來係「無加奶」烹煮 但亦精巧地煮至滑身十分欣賞👏🏻👏🏻薯仔預先切粒 調味 輕輕煎過 好睇得出就算係薯仔都肯花功夫🥔🥔主食為 香茅奶油汁煎魚一上菜 陣陣既香茅味已經令我流哂口水🤤香茅配以奶油 對我黎講 好新奇 未試過😛但估唔到係出奇地夾👏🏻👏🏻奶油汁煮得好幼滑 十分香濃魚亦煎得非常出色 表面剛剛煎封 帶有少少脆身但魚汁就緊緊鎖緊 煎到岩岩好 每一啖魚肉 配以帶香茅味既
難得早收工

但估唔到係出奇地夾👏🏻👏🏻
奶油汁煮得好幼滑 十分香濃
魚亦煎得非常出色 表面剛剛煎封 帶有少少脆身
但魚汁就緊緊鎖緊 煎到岩岩好
每一啖魚肉 配以帶香茅味既奶油汁一齊食 口感豐富 好食到停唔到口
最後點少得一杯精品咖啡呢☕️
Sparkling Black

男朋友唔飲得奶 特意點杯black coffee俾佢
點知有驚喜💪🏻
double shots 加上梳打水 好特別
非常值得一試😘
我估 我地會為左杯咖啡 再次黎慢活一番☺️
2018-10-26 26 浏览
尖沙咀呢d煩忙地區 估唔到都可以搵到寧靜既一角 慢活一下☺️今次寫既餐廳 位於美麗華商場內 餐廳環境優閒 舒適 空間感亦都好大 每枱位置都寬闊 可以自成一角 座位有分室內及室內 好適合 情緒談心 或者 一大班朋友聚會食物種類都好多 有分輕食 主菜 同甜品先來輕食 煙三文魚多士🐟煙三文魚係本人至愛食物之一三文魚略帶點煙燻香氣 調味適中 加少許香草 更加能提升到三文魚既鮮味煙三文魚 餐廳特意精心 用人手切片 比起一般預先切割的三文魚片 更有味道👏🏻配以多士一齊食 最能夠平衡口感 食落層次更為豐富👍🏻主菜就選擇左 味噌腌豬肩🐽一上枱巳經香噴噴 忍唔住要流口水🤤豬肩肉表面稍為輕輕煎煮過 皮呢更加看得出有下過功夫 食落鬆脆腌肉味道 主要為味噌 帶點淡淡豆香 唔會太咸反而帶點甜味豬肩肉配以沙律🥗同雞脾菇進食 除左可以減低肉的肥膩感外 沙律菜都要讚一讚 好新鮮 爽口 好有清新既感覺好食到停唔到口😛最後點杯飲品 作為今餐既ending呢杯 Flat white 正正合我心意❤️濃濃的咖啡做底 奶味及咖啡比例準確 在少奶泡的情況下一樣做出精美的拉花 咖啡師好有功架!為咖啡增添一份詩意☕️

每枱位置都寬闊 可以自成一角

最後點杯飲品 作為今餐既ending
呢杯 Flat white 正正合我心意❤️
為咖啡增添一份詩意☕️
2018-10-25 26 浏览
多謝我個好朋友介紹我黎呢一間度餐廳食晚餐,無論環境、食物、飲品,都好吸引我。餐廳位於尖沙咀美麗華廣場,餐廳面積大,位置闊落,食飯嘅時候都留意到好多人帶埋本書嚟呢度,一邊飲咖啡,一邊睇書。我同朋友share左一個Light同埋一個Medium,另外再加每人一杯飲品。煙三文魚多士驚喜十足,先係佢自製既紅菜頭汁,甜甜地,中和左煙三文魚嘅鹹味。而且面頭有火箭菜,我所有野夾埋一齊食,食落就覺得好清新,真心好特別!黑松露蘑菇意粉店員上碟嘅時候,好細心咁同我地解釋餐廳使用嘅食材,最吸引我嘅就係佢嘅菇,食落口嘅時候食得出佢嘅菇係好香蒜味,真係好好食!!意粉軟硬適中,而佢嘅黑松露醬亦都好香,食落一啲都唔漏,係我食過最好食嘅黑松露意大利粉!Flat white由於我都唔係飲開咖啡嘅人,店員就推介我試吓呢杯奶味比較重嘅咖啡,飲落其實都幾易入口,但係又唔蓋過左咖啡嘅香味,真心值得一試!

煙三文魚多士

黑松露蘑菇意粉

Flat white
2018-10-24 38 浏览
本身一直都有飲咖啡嘅習慣,不過平時返工忙碌,都好少坐低靜靜地嘆杯咖啡,多數都係喺連鎖咖啡店,買一杯然後就返工。難得星期五晚,決定同朋友過嚟呢度放鬆一下。Light 煙豬面肉薯仔炒蛋有一點意外驚喜,本以為味道會好淡,但係原來連埋啲煙豬面肉一齊食,味道更有層次。朋友就鍾意夾埋麵包一齊食,但係我覺得就咁齋食薯仔炒蛋已經夠晒好味。Medium1. 精選全日早餐我個人十分喜歡食全日早餐,而呢間餐廳嘅全日早餐絕對係非常有特色!首先佢有一件煙三文魚多士,而最令我心印象嘅就係佢件朱古力咖啡多士,味道真係好似一杯mocha,但係放左落去多士度,完全冇遺和感,係超好食!2. 黑松露蘑菇意大利粉高水準推介!Coffee1. Flat white重奶味,但咖啡味道仍然非常突出!2. Piccolo Latte啱晒鍾意飲咖啡味比較濃嘅朋友,雖然奶嘅份量佔比較少,但依然好滑!

Light
煙豬面肉薯仔炒蛋

Medium
1. 精選全日早餐

2. 黑松露蘑菇意大利粉
高水準推介!

Coffee
1. Flat white
重奶味,但咖啡味道仍然非常突出!

2. Piccolo Latte
2018-10-21 34 浏览
I was in the area and wandered down the basement for the loo, Fiatte Cafe has closed so kept walking about and discovered this at the other end.Decided to try it as they had the Earl Grey Chocolate.For food, the menu is divided into different pages according to Light, Medium and Heavy etc.Settled for the Cheeky (Pork) Hash n Eggs.The scrambled egg was so good because it was not heavy yet it had a fragrant egg taste.I loved the cubes of potato because I love my carbs.The pork was a bit fat for my

The pork was a bit fat for my liking.
Next was the beef salad, I was very impressed with the beef as it was lean and full of beef flavour topped with fried rice vermicelli.
It was tossed in tomato and cucumber slices in a spicy Thai dressing with chilis and black pepper so it was quite spicy.
Finished with the Earl Grey Chocolate which is a must order if you like Earl Grey as you can really taste it as well as the chocolate but the pairing of the two makes it less sweet so I loved it.
2018-10-18 16 浏览
諗住跟朋友搵一間特色咖啡店飲過咖啡後,再找別處吃晚餐,於是搵到這間Espresso Alchemy。餐廳都不算太多人,見到大多數都是飲咖啡,買東西都是在cashier,見他都不是只是買咖啡及蛋糕,原來有其他主菜,於是跟朋友商量過之後在這裏飲咖啡及吃晚餐。我們到點了前菜、主菜、甜品及咖啡。很豐富呀!首先就來了個冰咖啡Cold Brew,我見這個很多人點所以點了這個咖啡,他着杯上不是碎的冰粒,而是一個冰球,這支冰咖啡可以分到三至四杯左右,喜歡飲咖啡的人這個是一個很好的選擇。跟住來了個煙豬面肉薯仔炒蛋,個炒蛋都很滑,這個豬食落的感覺好像食煙肉般,肉不太多,味道剛剛好不太油膩。之後便開始上主菜了,先來個黑松露蘑菇意粉,這個十分好吃,黑松露的味道十分突出,而忌廉剛剛好,意粉軟硬度剛剛適中,這個真是滿分之作。再來了個味僧腌豬肩,肉汁豐富,味道剛剛好,又不太油膩,太美味了!最後,甜品有奶醬多,好特別是切粒上碟,味道都很好。整體而言,品質是極好,上菜速度十分好,感覺不太趕,服務員態度亦十分親切友善,估不到有間這樣美味的咖啡西餐廳,有機會會再來吃。

我們到點了前菜、主菜、甜品及咖啡。很豐富呀!

最後,甜品有奶醬多,好特別是切粒上碟,味道都很好。

2018-10-18 29 浏览
今日跟朋友一起去逛美麗華商場,想搵間餐廳去食飯,在地庫商場有日本啤酒節, 十分多人,原來都有很多美食,見到這間餐廳覺得裝修十分吸引,於是走去看看。想喝咖啡之餘,亦可填滿五臟廟。🤣🤣我覺得這間餐廳的餐牌令人清晰明白,因為食物是有分輕、中及重份量,感覺很貼心!問過店員的意見後,點了以下的食物,先來一個冰咖啡Cold Brew,一個杯放了冰球,再由樽倒出來,重咖啡味,沒有奶,喜歡飲咖啡原味回甘感覺的人必定要試試看。接著是煙豬面肉薯仔炒蛋,個炒蛋都很滑,肉不太多,有少少似叉燒炒蛋。點了兩個主菜,最先出場是黑松露蘑菇意粉,太棒了,黑松露個味道很出,意粉軟硬度適中,啱我口味,實在令人回味!這裡每一道菜是等你食完才上下一道菜,太貼心了!食完意粉後再上味噌腌豬肩,這個醬汁不太濃,不會奪去肉汁味道,感覺得十分Juice! 最後,甜品有奶醬多,店員說是中式的,唯一不同是切粒上的,味道跟出面茶記食差不多!總括來講,這店的性價比都不俗,$500蚊左右,質素十分高,加上餐廳的店員態度友善親切,聽她們說,餐廳特登請來這個西廚回來,並說他造菜時,對食物品質極之重視,我很欣賞這個態度,就算不吃飯來這裡嘆個咖啡都很好,

總括來講,這店的性價比都不俗,$500蚊左右,質素十分高,加上餐廳的店員態度友善親切,聽她們說,餐廳特登請來這個西廚回來,並說他造菜時,對食物品質極之重視,我很欣賞這個態度,就算不吃飯來這裡嘆個咖啡都很好,不久的將來,我必定再來!
2018-10-14 34 浏览
上星期日剛去完,完全唔okay。啲咖啡完全唔夠熱,食物味道好一般,完全唔值呢個價!職員態度真係有待改善喇!好似唔多歡迎客人咁,語氣極差👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻真係肯肯定唔會再幫襯~
上星期日剛去完,完全唔okay。
啲咖啡完全唔夠熱,食物味道好一般,完全唔值呢個價!

真係肯肯定唔會再幫襯~
2018-10-07
2018-10-12 26 浏览
已經弄不清楚這間是咖啡店或是西餐廳,因為裏面除了咖啡外還有你意想不到的西餐甜點。沒有想到想吃什麼,便隨意叫了這個Miso Pork Presa 味增腌豬肩,賣相挺特別的,也十分可愛,豬肩每件都豪不馬虎,火箭菜下一塊厚厚的肉,有質感而且味道可口,配上黑醋汁作伴碟,肥膩之中,黑醋中和了豬的味噌味,但不宜吃太多,一至兩件已足夠。除了吃鹹點,這裏也有特色甜點,不想喝一杯咖啡但又想品嚐咖啡味道的朋友,不妨試一試這個Coffee Ganache French Toast 咖啡白朱古力西多士,味道出乎意料好吃,這樣的配搭很罕見,白朱古力醬配上咖啡味,香滑又有層次,西多士夠脆又香,有朱古力做夾心,作為甜品很滿足呢!最後喝了這裏的黑茶,還以為黑茶是黑色的,原來泡出嚟就像普洱一樣,深啡色但清澈,香香的茶豆,似帶有一些鎮靜作用,心境頓時平靜起來。用上特有的器皿承載着,別有一番風味。還有另外一杯凍朱古力,冰凍香甜有奶味,不知道熱的時候,會否更香濃呢?

除了吃鹹點,這裏也有特色甜點,

最後喝了這裏的黑茶,
2018-09-27
2018-10-12 550 浏览
這裏的咖啡店可以說是旺中帶靜,單單只是看店舖的門面,就知道這到別樹一格。美麗華商場經常人來人往,但原來在地底這一層,有這樣的一間金碧輝煌的小型咖啡店。只是單看Menu就知道這裏的店主非常喜歡獨特的設計,用皮做保護套,令人覺得很有味道。這裏分左幾部分,店內店內亦有位置供客人坐着,客人除了可以喝咖啡外還可以吃正餐,據職員說這裏在午飯的時候經常爆滿,幸好晚上還有些空間給我們坐着品嚐美食。先點了一些開胃的小食,這個Cheeky (Pork) Hash n' Eggs 煙豬面肉薯仔炒蛋炒得很香滑,煙豬肉碎心浸出鹹味,令薯仔更入味,蛋可以配上白麵包吃,像早餐一樣豐富呢!主餐方面我叫了一個意粉,Mushroom Pasta in Black Truffle Sauce 黑松露蘑菇意粉,單單看賣相已知道用料十足,火箭菜的草青味濃厚,配上不多不少的黑松露醬,還有雜菌味道,很是匹配,意粉也用上橄欖油,健康非常。約在商場等朋友下次一定會再來,試埋佢其他野飲。
只是單看Menu就知道這裏的店主非常喜歡獨特的設計,
用皮做保護套,令人覺得很有味道。

這裏分左幾部分,店內店內亦有位置供客人坐着,

先點了一些開胃的小食,

約在商場等朋友下次一定會再來,試埋佢其他野飲。
2018-09-27
中秋節有得早放,難得Holiday Mood梗係要去嘆個靚午餐啦~就去到公司附近的美麗華商場搵食,發現地庫開左一間新的Cafe,於是就去入去用餐喇~餐廳設有户外及户內座位,這裡主要係飲咖啡的地方,不過設有少量小食及主食等,種類不算多⋯⋯⋯Cheeky (Pork) Hash n' Eggs 煙豬面肉薯仔炒蛋 HK$58先點了這份煙豬面肉薯仔炒蛋,配上幾片多士,炒蛋上伴著煙豬面肉粒及薯仔粒, 煙豬面肉咸咸香香,是主要味道的來源,而配上比較淡味的薯仔粒及炒蛋,好惹味,口感十足!Mushroom Pasta in Black Truffle Sauce 黑松露蘑菇意粉 HK$118而黑松露蘑菇意粉上枱時已經傳來陣陣的黑松露香,中間混入一些鮮蘑菇一些乾蘑菇,口感豐富,而且黑松露味十分濃郁!朱古力 HK$30估唔到一杯簡單的朱古力都有這麼漂亮的拉花~朱古力味濃郁,不會太甜膩,入口甘香,質感好幼滑!正!

朱古力 HK$30

估唔到一杯簡單的朱古力都有這麼漂亮的拉花~
朱古力味濃郁,不會太甜膩,入口甘香,質感好幼滑!正!
2018-09-24