2020-12-30 19 浏览
每次經過美麗華商場嘅Espresso Alchemy 都想去試吓,今日有機會喇😋餐廳環境同氣氛都唔錯,好relaxing~ 食物選擇唔算多,飲品種類比較多選擇~香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 $133有三種幾大隻的虎蝦😍 虎蝦好爽口彈牙👍🏻味道鮮美😋 辣蕃茄汁好惹味,意粉口感同味道都唔錯👍🏻😋 香蒜青醬雞扒長通粉 $123香蒜青醬好香濃,味道好好👍🏻 配長通粉同正😋 雞扒好嫩滑😋 同你青醬好夾喔😍 咖啡白朱古力西多士 $49賣相好吸引喔!😍 有4件,麵包好薄,而且烤得好香脆,口感好好👍🏻 配合咖啡白朱古力醬,甜度適中,好好味喔😋鮮奶朱古力 有拉花嫁😍 唔會太甜,味道好好~ 不過略嫌唔夠熱~ Iced Mocha 好香滑,濃厚咖啡味,朱古力味亦平勻~ 好味👍🏻就咁就過咗一個休閒的下午🥰

香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 $133

香蒜青醬雞扒長通粉 $123

咖啡白朱古力西多士 $49

鮮奶朱古力
有拉花嫁😍 唔會太甜,味道好好~ 不過略嫌唔夠熱~

Iced Mocha
好香滑,濃厚咖啡味,朱古力味亦平勻~ 好味👍🏻

就咁就過咗一個休閒的下午🥰
2020-12-27 46 浏览
今日早放,同女朋友相約黎到呢間cafe,聽聞好出名😁出乎意料之外既係,黎到仲要排隊!女神三文治 一聽就知係高級野,但估唔到送上黎既時候係咁普通😂味道超健康架喎😂有牛油果、青瓜、蕃茄、水牛芝士配料,個人鐘意個皮夠哂硬,水牛芝士夠哂大塊,一野咬落去時候吱哂汁出黎。如果減肥啊或者想輕食呢個都係唔錯既選擇蟹肉味噌扁意粉 呢個意粉百幾蚊1. 扁意粉太碎、太腍,無左意粉個種彈性2. 蟹肉絲呢?😂3. 什菌份量夠多夠厚,可惜菜式名無提及什菌,如果有人唔鐘意食菇點算啊🤔4. 表面好多芝士粉,至從無乜點食pizzahut同薩利亞之後好少見西式餐廳落芝士粉了😁講真,呢碟野賣百幾蚊,真係唔值😄
女神三文治

女神三文治
一聽就知係高級野,但估唔到送上黎既時候係咁普通😂
味道超健康架喎😂
蟹肉味噌扁意粉

蟹肉味噌扁意粉
呢個意粉百幾蚊
1. 扁意粉太碎、太腍,無左意粉個種彈性
2. 蟹肉絲呢?😂
講真,呢碟野賣百幾蚊,真係唔值😄
午餐
2020-12-24 57 浏览
人來人往的尖沙咀也有隱藏了一間高質的Cafe - Espresso Alchemy,因店舖在美麗華商場B1層較不顯眼的位置,但食物質數就非一般的美味。店舖裝潢甚有格調,更感到一種高級時尚的感覺。餐廳的選擇種類都不少:小食、意粉、咖啡、甜品等,可謂一應俱全。Hot Mocha一看便不捨得破壞的靚靚拉花,入口香滑順口,咖啡與朱古力的比例剛剛好,最適合愛歎咖啡的你。煙豬面肉薯仔炒蛋淨看名字已覺得不是普通的菜式了,以多塊多士配上嫩滑炒蛋,再放上薯仔和煙豬面肉,何其搶眼!把炒蛋、薯仔、煙豬面肉放在多士上,咬下已感炒蛋的嫩滑、豬面肉的咸香、薯仔的綿綿口感,加上多士的香脆,真是難得吃到的滋味。黑松露蘑菇意粉以大量蘑菇加入意粉,再配上黑松露,令菌香更突出,而且意粉口感煙煙韌韌,口感彈牙,真是必食之選。Tiramisu來到又點可以不叫甜點,有tiramisu 當然係我既首選。tiramisu 口感細緻,咖啡味香濃,配上Espresso手指餅更是非一般的享受。芝士蛋糕配Alchemy咖啡醬芝士蛋糕配上2款醬料作配襯,可先嚐芝士蛋糕的濃滑味道,再輕點咖啡醬及粒粒咖啡碎搖身一變,成為帶有咖啡口感回甘十足的咖啡

店舖裝潢甚有格調,更感到一種高級時尚的感覺。

Hot Mocha

煙豬面肉薯仔炒蛋

黑松露蘑菇意粉

Tiramisu
來到又點可以不叫甜點,有tiramisu 當然係我既首選。

芝士蛋糕配Alchemy咖啡醬
芝士蛋糕配上2款醬料作配襯,可先嚐芝士蛋糕的濃滑味道,再輕點咖啡醬及粒粒咖啡碎搖身一變,成為帶有咖啡口感回甘十足的咖啡香cheese cake ,真是食多件都不會感得太膩。
2020-12-23 47 浏览
今日去開美麗華嗰邊,見到地下果層有間咖啡店,裝修都好特別好靚,於是決定飲番杯咖啡☕️chill chill佢叫咗杯flat white☕️拉花都幾靚,咖啡都濃滑偏向nutty味重🌰不過有啲偏鹹,但總體都唔錯杯身都好特別,好中意隻色💗

叫咗杯flat white☕️
拉花都幾靚,咖啡都濃滑
偏向nutty味重🌰
不過有啲偏鹹,但總體都唔錯
杯身都好特別,好中意隻色💗
  • Flat  white
2020-12-22 48 浏览
由咖啡丶輕食丶主食到甜品都一應俱全。煙豬面肉薯仔炒蛋 ($63)一上枱就香噴噴,多士脆口,配埋鹹香惹味嘅煙豬面肉、軟腍嘅薯仔同蛋味濃郁嘅炒蛋一齊食,口感豐富,好香口。Alchemy精選全日早餐 ($128)有炒蛋、薯仔、煙三文魚、牛油果蓉、腸仔、咖啡白朱古力多士同牛角包,好豐富!薯仔辣辣地,好開胃;煙三文魚唔會好鹹。牛油果蓉加咗紫洋蔥,入口辣辣地,好香口!咖啡白朱古力多士好脆,但唔會好甜;牛角包口感鬆脆,入口好香牛油味。蟹肉味噌扁麵 ($123)除咗有蟹肉仲有好多菇菌,好入味,甜甜地好開胃。黑松露蘑菇意粉 ($118)落足料好多蘑菇,意粉口感彈牙,入口黑松露好濃郁。Tiramisu ($49)口感細緻滑順,ladyfingers濕潤咖啡味突出,甜中帶苦。

由咖啡丶輕食丶主食到甜品都一應俱全。

煙豬面肉薯仔炒蛋 ($63)

Alchemy精選全日早餐 ($128)

薯仔辣辣地,好開胃;煙三文魚唔會好鹹。

牛油果蓉加咗紫洋蔥,入口辣辣地,好香口!

蟹肉味噌扁麵 ($123)

除咗有蟹肉仲有好多菇菌,好入味,甜甜地好開胃。

黑松露蘑菇意粉 ($118)

落足料好多蘑菇,意粉口感彈牙,入口黑松露好濃郁。

Tiramisu ($49)

美麗華地庫呢間其實都開咗一段時間,非常休閒,多數都係嚟飲杯嘢睇吓書。但係原來Espresso Alchemy除咗有咖啡、朱古力呢啲特色飲品之外仲有唔錯嘅pasta同甜品,休閒一下很不錯😍呢幾日天氣仲係熱熱地,就飲下凍飲Iced Latte $43Iced Milk Chocolate $45Latte奶味適中,配合不錯,原本是沒有甜味的,可以自行加入糖漿。牛奶朱古力原本都有足夠香甜,朱古力味道香濃。香蒜青醬雞扒長通粉$123主菜方面長通粉分量十足,青醬方面味道較為香濃,加上香蒜配合十分惹味,雞扒吃得出是比較特別,比較像平日吃到的慢煮雞肉,吃下完全不會覺得乾。甜品方面也值得一嘗芝士蛋糕配Alchemy咖啡醬可可脆粒$33這個價錢吃到這個份量的蛋糕也差不多,咖啡醬味道清香,加上可可脆粒增加口感,蛋糕質感也頗為順滑。咖啡白朱古力西多士$49令人喜出望外的西多士,有三層博博的香脆多士包裹着朱古力,也有咖啡味道,甜甜的有口感之餘,口味香氣四溢。

呢幾日天氣仲係熱熱地,就飲下凍飲
Iced Latte $43
Iced Milk Chocolate $45
牛奶朱古力原本都有足夠香甜,朱古力味道香濃。

香蒜青醬雞扒長通粉$123

甜品方面也值得一嘗
芝士蛋糕配Alchemy咖啡醬可可脆粒$33

咖啡白朱古力西多士$49

2020-12-13 39 浏览
見到小丸子出左新產品作為fans即刻急不及待出嚟掃貨買完見有啲肚餓 就想搵個地方坐低食野休息下咁啱見到呢間 門面幾靚幾型格就入去一試啦Cappuccino 奶泡幼滑 咖啡味香濃👍🏻Milk Chocolate 掙扎左好耐要特濃朱古力定牛奶朱古力最後叫左牛奶朱古力 呢個都好味下次再經過應該會試埋特濃睇下有咩分別先蟹肉味噌扁麵本身以為得面頭少少蟹肉點知原來入面食極都仲有 好足料 雖然味噌味唔係太濃 但每口都食到蟹肉 有啲喜出望外煙豬面肉薯仔炒蛋最初叫時冇留意 我以為係薄薄煙肉薯仔同豬面肉都切到粒狀 豬面肉香脆夾埋嫩滑炒蛋 好好食呢個只係63 超值 勁推介咖啡白朱古力西多士呢個係甜品3層薄吐司烘得好脆每層中間都夾有咖啡白朱古力醬面頭仲有一層糖霜幾有特式嘅French toast見到有個櫃好似放左好多咖啡產品但因為有人坐左前面張枱 就冇行埋去睇喇鍾意咖啡嘅朋友可以研究下
見到小丸子出左新產品

見到有個櫃好似放左好多咖啡產品
但因為有人坐左前面張枱 就冇行埋去睇喇
鍾意咖啡嘅朋友可以研究下

2020-12-10 51 浏览
位於美麗華商場B1層嘅Espresso Alchemy鬧市中嘅隱秘咖啡店好啱同朋友coffee time傾吓計-Flat White (L) $42我好鍾意奶味重嘅咖啡唔係間間cafe都有flat white, 要好講究奶泡嘅比例尼一杯flat white好香, 入口順滑調泡得好出色-果香紅茶 $55甜甜的, 有葡萄香朋友覺得嘆杯甜茶原來都好relax尼杯茶飲得舒服-女神三文治 $78的確好啱”我要做女神” keep fit食有足料牛油果, 青瓜, 番茄, 水牛芝士好清新嘅輕食邪惡感完全是零!-香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 $123虎蝦有3大隻, 好爽口微辣嘅蕃茄汁味道令人好開胃
位於美麗華商場B1層嘅Espresso Alchemy
鬧市中嘅隱秘咖啡店
好啱同朋友coffee time傾吓計

Flat White (L) $42
我好鍾意奶味重嘅咖啡
尼一杯flat white好香, 入口順滑
調泡得好出色

果香紅茶 $55
甜甜的, 有葡萄香
朋友覺得嘆杯甜茶原來都好relax
尼杯茶飲得舒服

女神三文治 $78
的確好啱”我要做女神” keep fit食
有足料牛油果, 青瓜, 番茄, 水牛芝士
好清新嘅輕食
邪惡感完全是零!

香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 $123
虎蝦有3大隻, 好爽口
微辣嘅蕃茄汁味道令人好開胃
2020-11-28 119 浏览
位於美麗華商場地庫嘅Espresso Alchemy,雖然位置喺電梯底但一啲都唔隱閉,反而有種悠然自得,沒有人來人往嘅煩囂。嚟遠就聞到cafe既咖啡香,餐廳主打木系裝修,走小文青風格。每個lunch set包括daily soup同regular size coffee. 當日Daily soup係蕃茄湯,小小辣,每啖都食到蕃茄蓉。餐飲叫左一杯Ice latte 同一杯hot mocha。Latte奶味香濃,mocha遠遠已經聞到朱古力嘅香氣,兩杯都大推!意粉軟硬適中,大蝦有4至5隻,蕃茄辣汁酸中帶辣,非常惹味。All day breakfast 牛角酥非常鬆脆!香氣撲鼻。另外牛油果有一整杯,份量十足。餐廳雖然喺電梯底,但仍感覺闊落,係下午可以放鬆小聚既好地方。

香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉

意粉軟硬適中,大蝦有4至5隻,蕃茄辣汁酸中帶辣,非常惹味。

All  day  breakfast

2020-10-23
2020-11-27 67 浏览
位於尖沙咀美麗華商場內看見有間咖啡店挺開揚而不焗束便進入休息一會兒吧這裡可選擇餐廳內,比較暗暗地想有點私人空間或可到餐廳外位置就座。首先在櫃台購買食物後便入座,職員會送餐~ 職員對餐牌熟練👍🏻除了咖啡外,也有早餐、甜品供應~很快便沖好這杯迷你咖啡了☕️味道不錯, 咖啡味重, 跟奶比例剛好 基本防疫如量體溫、阻隔板做足,甚至餐廳外有些枱相隔甚遠 休息後又可在商場逛逛又可到旁邊書店扮扮文青🤣後來跟朋友提起,荃灣、鰂魚涌也有分店👏🏻👏🏻 休息後回港鐵很近,只須數分鍾路程 相當方便

除了咖啡外,也有早餐、甜品供應~

基本防疫如量體溫、阻隔板做足,甚至餐廳外有些枱相隔甚遠

休息後又可在商場逛逛又可到旁邊書店扮扮文青🤣

後來跟朋友提起,荃灣、鰂魚涌也有分店👏🏻👏🏻

休息後回港鐵很近,只須數分鍾路程 相當方便

2020-11-26 124 浏览
上次見朋友喺到飲咖啡,今次就嚟試吓佢啲嘢食先午餐有湯或者咖啡,職員話唔飲咖啡都有朱古力同茶可以選擇 我覺得選擇都算幾多今朝飲咗咖啡所以就試吓個牛奶朱古力朱古力味都幾出 唔係用奶粉 係用牛奶仲要打埋泡 口感唔錯👍🏻青醬雞扒沙律 沙律冇乜汁 加返d汁我會鍾意d 但係份量都唔少 雞扒好軟熟 一d都唔鞋 份量都幾多我一點左右入座 人流唔多 坐得幾舒服 靜靜地 職員都好友善 我未試過d飲品 都好耐心介紹 雖然要去收銀處落單 但係都會有人送餐 餐廳唔收加一 都抵食
上次見朋友喺到飲咖啡,今次就嚟試吓佢啲嘢食先

今朝飲咗咖啡所以就試吓個牛奶朱古力
牛奶朱古力

青醬雞扒沙律

我一點左右入座 人流唔多 坐得幾舒服 靜靜地
2020-11-26
午餐
牛奶朱古力
2020-11-24 60 浏览
今日早上真係好開心因為朋友介紹哩間咖啡店覺得佢嘅早餐都整得好唔錯,所以今日一早就嚟試下啦,雖然早餐未有,given但係呢都有好多早餐嘅套餐可以選擇我哋就試咗炒蛋omelette, hot rich chocolates,avocado toast and favorite tiramisu desserts特濃hot chocolates drinks令我回味無窮!朱古力味香濃幼滑,而且凍凍凍地飲杯熱飲真係好舒服。最中意tiramisu,好正好香滑,下次一定再叫!

2020-11-24 51 浏览
Wanna start a fresh Friday morning?Enjoy the all say breakfast with your friends will be a perfect choice!呢間位於tsim sha tsui嘅cafe 早餐選擇豐富,all day breakfast擺盤精緻一定滿足你!我最中意入面嘅牛角包因為佢真係整到好香,而且炒蛋都好嫩滑,好好味!perfect morning begins! hot chocolates is great!
2020-11-18 80 浏览
做完yoga後黎個late lunch 要左個all day breakfast ($128)同flat white ($42).All day breakfast 好豐富,有7樣嘢咁多😍✅旋風炒蛋,好滑呢✅牛角包🥐好脆卜卜✅德國腸,all day breakfast 必備!✅mashed 牛油果🥑, 牛油果控必備😋 可以夾埋係牛角包入面食✅ 炒薯仔粒🥔,保證夠carbs夠飽✅三文魚包到好似花咁✅朱古力🍫多士,呢個係surprise, 估唔到all day breakfast 會有甜點呢,仲要單賣係$49,所以包埋好抵呀! ☕️ Flat white 拉花好高質

All day breakfast 好豐富,有7樣嘢咁多😍
✅旋風炒蛋,好滑呢
✅牛角包🥐好脆卜卜
✅德國腸,all day breakfast 必備!
✅ 炒薯仔粒🥔,保證夠carbs夠飽
✅三文魚包到好似花咁

☕️ Flat white 拉花好高質
2020-11-16 102 浏览
疫情下出街食飯其實都真係幾擔心,所以呢期食飯真係要揀啲地方空曠,人流唔多,枱與枱之間距離係有返咁上下嘅地方,咁先可以同朋友安心食飯美麗華呢間地庫嘅Cafe認真唔錯,地方闊落人流唔算太多,傾偈食飯就啱晒啦呢杯latte有着豐富嘅伯爵茶味道,為白色嘅鮮奶加添左另一番味道青醬雞肉長通粉份量都算多,朋友最後係食唔晒上面有少少芝士粉由於即叫即煮,所以大家都要耐心等候,呢款蝦仁就有三隻,蕃茄味唔似係用罐頭開出嚟嘅茄醬
Honey Earl Grey latte
青醬雞肉長通粉份量都算多,朋友最後係食唔晒
上面有少少芝士粉
青醬雞肉長通粉