2020-11-16 73 浏览
藏在The Mira底層的一家隱蔽咖啡店經常在這一層迷路的我總看到這一家店今天約了朋友 又來到了命定中的迷路之樓層就約在這裡吃早餐8點45分 原來早餐還沒有準備好9點才正式提供早餐但咖啡從8點30分開始提供一整版的早餐的餐牌但也有頗多選擇早餐奉送espresso based的飲品覺得很驚喜地方雖然不算很大但還是舒適的 一半座位都很開揚座位跟檯之間都很寬敞比較隱蔽的近廚房位置上網接收不太好還是坐了比較開揚的位置The Alchemy All day breakfast $138Regular Café Latte $0 不用另外加錢因為看到三文魚多士跟牛油果沙律跟特別的咖啡白朱古力多士都好想吃發現All day breakfast都包括了以上種種所以還是特別點了這個朋友們也是點了一樣的包括了煙三文魚, 咖啡白朱古力多士, 牛油果醬杯薯仔粒, 牛角包, 炒蛋, 非常豐富Regular Cappuccino $0 (餐飲不用另加錢)Iced latte 因為冰的要+$8很喜歡咖啡白朱古力多士打開一看看不到白朱古力但吃得出咖啡混和一絲絲的甜樣子看上去像朱古力醬+煉奶但有咖啡香,而且不會太甜膩
藏在The Mira底層的一家隱蔽咖啡店

跟特別的咖啡白朱古力多士都好想吃
發現All day breakfast都包括了以上種種
所以還是特別點了這個

朋友們也是點了一樣的
包括了煙三文魚, 咖啡白朱古力多士, 牛油果醬杯
薯仔粒, 牛角包, 炒蛋, 非常豐富
Iced latte 因為冰的要+$8

很喜歡咖啡白朱古力多士
打開一看看不到白朱古力
但吃得出咖啡混和一絲絲的甜
樣子看上去像朱古力醬+煉奶
但有咖啡香,而且不會太甜膩
早上配上一杯熱咖啡剛剛好
咖啡豆都很講究

記得試過Earl grey tea chocolate也是不太甜
伯爵茶跟朱古力的比例完美
充滿茶香又嘗得出可可的香氣

整個早餐一個女生都可以輕鬆完成
可以很有元氣地應付一天的工作
也覺得是可以自己宅一邊工作的好地方
絕對是早餐之選
2020-11-16 43 浏览
尖沙咀係一個我成日會迷路既地方,為左唔想搵路就一於係商場內覓食。今次係B1樓搵到間cafe, 好食又寧靜,真心推薦!今餐食得好豐富,由前菜到甜品都叫齊哂,冇一樣令人失望!先尖沙咀係一個我成日會迷路既地方,為左唔想搵路就一於係商場內覓食。今次係B1樓搵到間cafe, 好食又寧靜,真心推薦!今餐食得好豐富,由前菜到甜品都叫齊哂,冇一樣令人失望!先介紹飲品signature iced mint chocolate, mint 同chocolate 好夾,又唔會互嗆味道,反而減低左朱古力既膩!前菜叫左個煙肉炒薯仔on egg, 炒雞蛋滑滑,加上焦香煙肉粒,好鬼夾到主菜,食左crab and miso fettuccine, 粉係高質蛋面,汁唔會太咸同太稀,掛係面到岩岩好!甜品食左Tiramisu, 對於一個唔鍾意食甜野既我泥個,佢個餅浸左濃郁咖啡,帶小小苦澀,好like!

今餐食得好豐富,由前菜到甜品都叫齊哂,冇一樣令人失望!

今餐食得好豐富,由前菜到甜品都叫齊哂,冇一樣令人失望!

2020-11-14 77 浏览
呢間係黑洞嘅隱祕cafe 人流又唔會話好多 如果同fd坐響度傾下計食下嘢 嚟呢度就啱哂啦😊ᴴᵒⁿᵉʸ ᴱᵃʳˡ ᴳʳᵉʸ ᴸᵃᵗᵗᵉ $⁴⁵呢杯好鬼特別😂佢地唔係好似平時熱飲會有拉花🌼而係已經用咗透明杯裝滿成枝蜜糖伯爵茶鮮奶🐝🍶然後係自己想飲嘅時候 先至倒落另一個耳仔杯 飲落都好重伯爵茶味 不過覺得蜜糖味落重咗少少 如果蜜糖落得輕手啲 應該會更加好飲😉ᵁʲⁱ ᶜᵉʳᵉᵐᵒⁿⁱᵃˡ ᴹᵃᵗᶜʰᵃ ᴸᵃᵗᵗᵉ $³⁶拉花就比較逊色 無平時一般cafe咁靚 不過飲落都👌但係飲到最底 啲抹茶粉未整得好切底 仲有啲抹茶一粒粒響度 感覺爭咗少少咁ᶜʳᵃᵇ & ᴹⁱˢᵒ ᶠᵉᵗᵗᵘᶜᶜⁱⁿᵉ $¹²³呢個蟹肉味噌扁麵整得幾好食 扁麵嘅口感好軟熟 醬料味道亦都好重又creamy 仲有一絲絲蟹肉好鮮甜 食完又唔會好膩 正吖🥰ˢᵐᵃˢʰᵉᴬᵛᵒᶜᵃᵈᵒ ᵀᵒᵃˢᵗ ʷ/ Qᵘᵃⁱˡ ᴱᵍᵍˢ ᵃⁿᵈ ˢᵃˡᵃᵈ $⁶³食完都覺得呢碟好健康 vegetarian就啱哂啦🥬有成大碟沙律🥗仲要無咩點落醋 而旁邊仲有兩粒鵪鶉蛋🥚🥚最後主食嘅牛油果多士好脆好好味 成碟好豐富🤭

ᴴᵒⁿᵉʸ ᴱᵃʳˡ ᴳʳᵉʸ ᴸᵃᵗᵗᵉ $⁴⁵
ᴴᵒⁿᵉʸ ᴱᵃʳˡ ᴳʳᵉʸ ᴸᵃᵗᵗᵉ

ᵁʲⁱ ᶜᵉʳᵉᵐᵒⁿⁱᵃˡ ᴹᵃᵗᶜʰᵃ ᴸᵃᵗᵗᵉ

ᶜʳᵃᵇ & ᴹⁱˢᵒ ᶠᵉᵗᵗᵘᶜᶜⁱⁿᵉ $¹²³
ᶜʳᵃᵇ & ᴹⁱˢᵒ ᶠᵉᵗᵗᵘᶜᶜⁱⁿᵉ

2020-11-08
ᶜʳᵃᵇ & ᴹⁱˢᵒ ᶠᵉᵗᵗᵘᶜᶜⁱⁿᵉ
  • ˢᵐᵃˢʰᵉᵈᴬᵛᵒᶜᵃᵈᵒᵀᵒᵃˢᵗʷ/Qᵘᵃⁱˡᴱᵍᵍˢᵃⁿᵈˢᵃˡᵃᵈ
  • ᶜʳᵃᵇ&ᴹⁱˢᵒᶠᵉᵗᵗᵘᶜᶜⁱⁿ
2020-11-13 45 浏览
濃縮咖啡同牛奶混合得好靚啊 外觀都頗吸引 本身好擔心叫latte會唔會太甜 但哩度既latte一啲都唔會有哩個問題啊 飲落去可能仲會有少少苦澀添 而哩度既環境好舒服 幾適合約埋友人係度吹水溫書
2020-11-12 57 浏览
知道美麗華商場有聖誕裝飾,今日特意來影相,再食個午餐嘆下先~蟹肉味噌肩麵有滿滿香草,醬汁creamy,包裹所有肩麵,肩麵厚身,口感幼滑,蟹肉不少,鮮甜,配上菇菌食,解膩。牛油果多士配鵪鶉蛋及沙律,個樣好多綠色好清新,長身香脆多士,塗上厚厚牛油果醬,啖啖幼滑牛油果蓉、伴上粒粒果肉,口感豐富,蘿蔔、沙律菜新鮮,感覺好健康。煙豬面肉薯仔炒蛋香味濃、豬面肉好少見四方粒狀,鹹香有彈性,薯仔有煎香味,炒蛋好滑身,加在多士上食,香膽惹味。加上一杯我最愛的特濃巧克力,香濃又解渴!

加上一杯我最愛的特濃巧克力,香濃又解渴!

2020-11-10
2020-11-12 54 浏览
今日出來逛逛商場,吃個下午茶再回家。煙豬面肉薯仔炒蛋豬面肉切成小四方形,煙過特別香,味道有點似煙肉,但不會太鹹,口感軟彈,薯仔粒粉糯,底層炒蛋夠滑身,配上香脆多士,多種口感。蟹肉味噌肩麵豐富醬汁掛滿肩麵,口感豐盈,入口幼滑,蟹肉味鮮,肩麵厚身,口感柔軟,配搭鮮菇菌,鮮味提升。牛油果多士配鵪鶉蛋及沙律我至愛的牛油果醬,幼滑中帶有粒粒果肉,增添口感,多士非常香脆,大大件好滿足,加上新鮮沙律菜,不用加調味料,清新解膩,鵪鶉蛋香滑。特濃巧克力朱古力味香濃,甜中帶有微苦澀。美食令人有種幸福感
今日出來逛逛商場,吃個下午茶再回家。

煙豬面肉薯仔炒蛋

蟹肉味噌肩麵

牛油果多士配鵪鶉蛋及沙律

特濃巧克力
朱古力味香濃,甜中帶有微苦澀。

美食令人有種幸福感
2020-11-10
下午茶
2020-11-12 64 浏览
跟朋友約好尖沙咀吃早餐本來在想附近應該只有茶餐廳後來說The Mira地庫有一家咖啡店印象中是Habitu但8點多怎麼已開了儘管去看一下 才知道是Espresso Alchemy分店不算多的Espresso Alchemy 但記得咖啡是好喝的在扶手電梯底下的café 因為疫情關係長檯特別用黑色紙板分隔開入座前也要先量體溫雖然用上了很多黑色紙板餐廳感覺總體還是Chill的看完餐牌大家一致決定都要點All day breakfastAll day breakfast 包括scramble eggs, sausages, potatoes, smoked salmon, guacamole cup, croissant, white chocolate ganache sandwichRegular latte and regular cappuccino 都包括在早餐內一向都不點All day breakfast總覺得是overpriced的早餐不過很喜歡這份牛角包, 剛剛好的柔軟及牛油香放涼了不會變硬white chocolate ganache French toast都好特別有朱古力

跟朋友約好尖沙咀吃早餐

餐廳感覺總體還是Chill的

All day breakfast 包括

一向都不點All day breakfast
總覺得是overpriced的早餐
不過很喜歡這份牛角包, 剛剛好的柔軟及牛油香
放涼了不會變硬

抹茶latte喝得出Matcha味道不是綠茶粉
也不會甜 都是剛剛好的滋味
外賣也是一完美的選擇

絕對會再光顧呢
🍺𝓔𝓼𝓹𝓻𝓮𝓼𝓼𝓸 𝓐𝓵𝓬𝓱𝓮𝓶𝔂行街行到攰攰地見美麗華有間𝓬𝓸𝓯𝓯𝓮𝓮 𝓼𝓱𝓸𝓹環境清靜, 裝修有風格好適合慢慢坐傾下計食下野呢度最出名係特色咖啡好多人係度睇書飲慢慢咖啡但我唔飲咖啡☕️所以叫罐𝓒𝓮𝓻𝓮𝓾𝓼𝓵𝔂香港製造啤🍺蟹肉扁麵味道香濃唔太膩虎蝦意粉大大隻蝦好足料🍝特別鍾意煙豬面肉薯仔炒蛋送🍺一流下次行尖沙咀想搵地方坐會再嚟🥰
🍺
𝓔𝓼𝓹𝓻𝓮𝓼𝓼𝓸 𝓐𝓵𝓬𝓱𝓮𝓶𝔂
行街行到攰攰地
見美麗華有間𝓬𝓸𝓯𝓯𝓮𝓮 𝓼𝓱𝓸𝓹
環境清靜, 裝修有風格
好適合慢慢坐傾下計食下野
2020-10-20
  • 煙豬面肉薯仔炒蛋
  • 蟹肉味噌扁麵
2020-11-06 105 浏览
放假揾個舒服嘅地方食brunch好重要😌地方要寬敞舒服 食物要好味 對我仲有一點好重要 就係咖啡喇☕喺美麗華呢間Espresso Alchemy就一次滿足晒3個願望◽煙豬面肉薯仔炒蛋配多士🍞呢個配搭好特別 豬面肉其實好似煙肉咁 但肉質較嫩 配埋薯仔炒蛋放上多士度食 一次過有幾種口感◾蟹肉味噌扁麵🍝比起一般意粉/天使麵嘅幼身麵條 我更加鐘意扁麵 所以呢個係我不二之選 除咗蟹肉仲有菇菌 而且味噌唔會太醎太搶味 反而蟹味更加突出◽咖啡白朱古力西多士🍫烘到脆卜卜嘅多士 內饀唔會太甜 所以食晒都唔覺膩 仲好抵食添◾Matcha Latte◽Flat White飲品方面呢度有好多選擇 除咗咖啡之外 仲有tonic/tea/chocolate/beer...總有一款滿足到你❤️
◽煙豬面肉薯仔炒蛋配多士🍞
◾蟹肉味噌扁麵🍝
◽咖啡白朱古力西多士🍫
◾Matcha Latte
◽Flat White
2020-11-06 50 浏览
今晩約咗朋友食晩飯,但夜晩去coffee shop 如果唔想飲咖啡都無問題。因為位於美麗華商場的cafe Espresso Allchemy除咗咖啡仲有酒賣。雖然係商場,但環境都好chill~呢間cafe仲有主菜同甜品,好多選擇,價錢都合理。Cherry gin tonic ($63) - 看落平平無奇似梳打,原來gin 味勁濃,加埋車厘子味,好醒神!黑松露蘑菇意粉($118)- 雖然係素食,但完全唔覺得dry。黑松露勁香,蘑菇份量又多,意粉也煮得彈牙,一定要試。青醬雞扒沙律($78)- 個沙律落咗檸檬汁所以一啲都唔覺膩,仲越食越開胃添。估唔到雞扒份量咁多同咁厚身,最重要係即叫即煎,所以上枱時熱辣辣。Tiramisu ($49) - 味道超濃,仲得苦澀味,唔鐘意食太甜嘅朋友就啱晒。

雖然係商場,但環境都好chill~

呢間cafe仲有主菜同甜品,好多選擇,價錢都合理。

2020-11-05 53 浏览
係tst 想搵個靜靜地又悠閒既地方真係唔多,但今次想介紹返美麗華商場B 1 的一個轉角。佢唔太起眼既位置但比到美食特飲同埋慢活節奏。環境算寬敞,唔係枱同枱貼住,隔離枱傾咩都聽到咁,仲有個大書櫃牆放左不同咖啡豆,聽到都覺得chill la ! 晚餐關係冇飲coffee, 叫左杯ice mint chocolate, 的的色色,古力啦濃郁,再有清清地既mint 做aftertaste. 夠哂refreshing. 食物方面,今間輕食小小,食左個青醬雞胸沙律,雞胸大大件,一啲都唔鞋,仲有淡淡pesto 味,沙律菜係Mix greens. 有菠菜苗同火箭菜,唔係hea 你架!

2020-11-05 69 浏览
行街行左一陣,最好就係去飲下野,坐係coffee shop休息。依間coffee shop環境幾靜,係商場嘅角落,好適合比自己靜下同休息下。平時去咖啡店都係飲開抹茶,所以就點左宇治抹茶鮮奶。飲落味道比較多抹茶味,奶味唔濃,所以冇咁鍾意,同時杯野飲有好多抹茶粉未溶曬,熱飲可能會比較好飲。
Tiramisu有驚喜,非常濃嘅咖啡味!——Spaghetti w/ Tiger Prawns & Asparagus in Spicy tomato Sauce ($123)有三隻虎蝦,幾大隻同爽口🤣意粉偏淋...味道方面,番茄味居多,唔係好食得出辣。.Crab & Misu Fettucine ($123)都幾多蟹肉同菇,個扁麵有蛋香味,口感煙韌🥰整體比較濕潤。麵黎講呢個好食過個spaghetti~.Pesto Marinated Chicken Salad ($78)Pesto個味道好出,味道唔錯!!成個salad幾大份~不過雞肉唔算好嫩滑。.Matcha Latte ($36)拉花好靚呢🥰🥰滑溜順口,抹茶味都唔錯!.Tiramisu ($49)有驚喜!好食😍中間嘅咖啡味真係好濃郁,冇比甜味蓋過。Cream好滑好香,推介呢個!——📍Espresso Alchemy 尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
Tiramisu有驚喜,非常濃嘅咖啡味!
——
Crab & Misu Fettucine ($123)
Matcha Latte ($36)
拉花好靚呢🥰🥰滑溜順口,抹茶味都唔錯!
Tiramisu ($49)
——
📍Espresso Alchemy
尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
2020-11-04 4735 浏览
🌸今日𡃁妹終於約班姊妹團👯👯‍♂️出嚟見過面喇。人多最難夾嘅係時間,最後就夾咗‪星期日早上至中午‬時段喺尖沙咀美麗華商場入面嘅的《Espresso Alchemy 》食個branch啦。📌落電梯就會見到位於美麗華商場低層地下一樓的《Espresso Alchemy 》,有外坐同內坐,外坐就比較開放🛋,直情喺商場電梯下邊; 內坐嘅餐枱就唔算太多,不過私隱度高啲啲,姊妹團咁多嘢講,都係坐返入面好啲啦。📌《Espresso Alchemy 》主打嘅當然係咖啡啦☕️,佔咗Menu大半版,另外都有配合一啲意粉🍝、沙律🥗、多士🥐、甜品🍩來配送咖啡。而‪10:30‬黎到,呢個時間就係提供breakfast set。煙三文魚多士,$79📌難得一次熊妹一睇個Menu就即刻揀中嘅食物,因為熊妹見到隔離枱個賣相幾靚。一隻長條型嘅白碟,左右兩邊各擺放一大件煙三文魚多士,中間就放滿一堆火箭菜。煙三文魚有兩三塊,砌成玫瑰花,下面鋪滿碎蛋沙律,然後襯托一件烘過嘅法包多士。份量真係十足,煙三文魚唔會好鹹,碎蛋沙律用嘅係蛋黃醬,味道淡淡地,兩者不嬲都好夾,加埋少少法包襯底,超級飽肚。牛角包,$18姊妹本身想叫其他餐牌上的青

煙三文魚多士,$79

牛角包
牛角包,$18
姊妹本身想叫其他餐牌上的青醬雞扒沙律,但係呢個時間冇供應,唯有揀牛角包🥐。
都好大件喎!牛油味好重,酥皮好鬆化,咁嘅價錢幾抵食!

Alchemy精選全日早餐,$138
📌大食𡃁妹咁大食,唔睇個Menu都知道佢一定會叫呢個全日早餐先夠佢食。

呢份全日早餐真係不得了,幾乎係集合全份早餐Menu入邊嘅材料,有炒蛋🥚、煙三文魚🐠、牛油果蓉🥑、咖啡白朱古力西多士🍞、焗薯粒🥔、香腸🐷同牛角包🥐。
炒蛋好滑;煙三文魚都有兩三塊;牛油果蓉有一大杯,非常熟透;咖啡白朱古力西多士即係塗上咖啡白朱古力醬,甜甜地,咖啡味唔算出;焗薯粒有一大堆,調味過幾惹味;香腸係德國豬肉腸,唔係普通廚師腸咁Hea你;牛角包就係迷你一件,好鬆化。其實真係好難想像一個女仔可以自己食得晒呢份全日早餐。

Uji Ceremonial Matcha Latte
Uji Ceremonial Matcha Latte,$41
📌高妹陣間約咗男朋友仔食晏,所以飲杯嘢算啦。

非常香濃嘅宇治抹茶味,奶泡位十足,《Espresso Alchemy 》的冲調飲品真係好到位。

Flat  White
Flat White,跟餐價,加$5
📌熊妹的咖啡心頭號就係Flat White,黎到咖啡精品店,當然要品嚐一下啦。

果然沒有令熊妹失望,厚奶味之餘又帶出咖啡香濃嘅味道,飲落去真係為之一振,🈵意。

Alchemy精選全日早餐
📌《Espresso Alchemy 》無論食物同飲品都做得幾出色,價錢非常合理,仲要唔收加一,絕對係一個非常好hea嘅地方。
2020-10-25
牛角包
Uji Ceremonial Matcha Latte
Flat  White
2020-11-03 85 浏览
飲過兩次。第一次係外賣Flat White,除左無拉花,咖啡味啖,奶係用skimmed milk,只能講味道係差過average.尋日係第二次幫襯,因為附近得佢開得早,所以無奈之下再幫襯多次。今次係堂食,叫左Flat White同Iced Matcha Latte. Flat White依舊係比例上有點問題,導致出黎既味道無乜咖啡味,而奶味又唔係出色。Iced Matcha Latte係同水無分別,而且d渣係太多,飲落去喉嚨好唔舒服,好涸喉。其實哩兩杯飲品都係屬於d比較難中伏既普通咖啡,咁都做到唔好,我諗真係無回頭。去過哩間既葵芳分店,唔算好飲,但一定唔係好似哩間咁難飲。

2020-11-02
早餐