2020-11-01 212 浏览
🍴《Espresso Alchemy》I▪️🅘🅝🅣🅡🅞估唔到呢度啲意粉都幾出色,意粉煙韌,creamy嘅質地令黑松露醬汁完全掛在每一條意粉上,加上大量嘅菇菌,2者之間非常配搭❗️令整碟意粉非常好味❗️咖啡白朱古力西多士~賣相已經很精緻,香濃嘅咖啡味配上白朱古力甜味,中和了咖啡嘅苦,味道也不錯❗️I▪️🅟🅡🅘🅒🅔🔹黑松露蘑菇意粉🍝🔸HKD 118🔹咖啡白朱古力西多士☕️🔸HKD 49🔹蜜糖伯爵茶鮮奶☕️🔸HKD 45🔹巧克力咖啡☕️🔸HKD 38I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢📌 尖沙咀 📍 彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
🍴《Espresso Alchemy》

巧克力咖啡

I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢
📌 尖沙咀 📍 彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
2020-10-31 53 浏览
tgif 🙌🏻今晚同朋友黎尖沙咀食dinner餐廳環境幾舒服 有sofa卡位 又有table同埋唔係好噪 啱曬傾計😬我地兩個人叫左6樣嘢首先 懶健康咁叫左個沙律pesto marinated chicken salad $78雞排好大塊 好厚肉 啖啖肉😆之後叫左兩個pastacrab and miso fettuccine ($123)感覺上miso 加 fettuccine呢個配搭好特別 所以就一試可能聽起黎有啲伏 但其實一啲都唔伏 仲幾好味幾夾添🤤spaghetti with tiger prawns and asparagus in spicy tomato sauce ($123)聽落好似好普通 不過真係好足料 啲蝦真係好大隻 好爽同埋唔會好辣 我本身唔係好食得辣嘅都OK 👌🏻最後叫左個甜品 同埋兩杯野飲tiramisu ($49)有驚喜!真係好好食 一定要食🤣🤣 食完pasta好飽 但係都清到個甜品 就知道真係好好食🙌🏻long black regular ($31)matcha latte ($36)

tgif 🙌🏻今晚同朋友黎尖沙咀食dinner

聽落好似好普通 不過真係好足料
啲蝦真係好大隻 好爽

同埋唔會好辣 我本身唔係好食得辣嘅都OK 👌🏻

最後叫左個甜品 同埋兩杯野飲
tiramisu ($49)

long black regular ($31)

matcha latte ($36)

2020-10-30
位於尖沙嘴美麗華商場裡很chill的咖啡店,食物質素不俗,特別喜歡拿鐵☕️.🧃拿鐵咖啡☕️ ($41).奶咖的比例完美,奶泡薄薄一層,醇厚的咖啡味充滿了整個口中~ 雖然不是專業的喝咖啡人士,可是真的覺得很滑很好喝☺️👏🏻.🍝黑松露蘑菇意粉 ($118) .黑松露蘑菇意粉以前就吃過,特別欣賞其慷慨的黑松露份量,確保每一條意粉也掛上黑松露的香,雖然意粉比Al dente軟,依然有口感的💓.🦀蟹肉味噌扁麵($123)..相對而言,蟹肉味噌扁麵比較失色,麵真的弄得太軟了,失去麵條本身的彈性,而且蟹肉份量比較少,基本上只找到1-2絲,還是比較推薦黑松露意粉呢~💯.✅溫馨提示:用餐時間90分鐘,不收加一服務費🤓

🧃拿鐵咖啡☕️ ($41)

🍝黑松露蘑菇意粉 ($118)

🦀蟹肉味噌扁麵($123)
✅溫馨提示:用餐時間90分鐘,不收加一服務費🤓
2020-10-28 66 浏览
Home office左好耐,終於要返公司做嘢啦⋯⋯⋯⋯哭😭。。。一返到公司就唔掂,要搵d嘢提下神,lunch time食完飯聞到陣好香咖啡味,被呢間coffee shop吸引左黎,門面簡約風格我幾鍾意,決定試下佢地d咖啡。由於晏就仲要做嘢我決定外賣返去飲,order左杯鮮奶咖啡。一飲落去,即刻精神返晒黎!咖啡香滑濃郁,同牛奶混合得剛剛好。好喜歡下次飲咖啡就飲呢間
下次飲咖啡就飲呢間
鮮奶咖啡
2020-10-28
5 分钟 (外卖自取)
鮮奶咖啡
2020-10-28 45 浏览
每次在尖沙咀行街,周不時都會行到很累,今次來到這間餐廳,坐低食下野飲下野都不錯!這間餐廳有些座位在餐廳內,亦有些在商場的位置。這裡在收銀處點餐後,會有職員幫忙送到枱上。煙三文魚多士,初初以為份量不會好多,點知來到見到擺盤很美,把煙三文魚捲了像玫瑰花一樣!味道不會太咸,碎蛋沙律份量都幾多,味道剛剛好,再配上蕃茄一齊食,多士脆脆的幾惹味!還配有沙律菜,很健康呢!黑松露蘑菇意粉,意粉都幾大碟,有香濃的黑松露味,意粉creamy,軟硬度適中,還有不少蘑菇肉,口感豐富,非常惹味!蜜糖青檸梳打、Mocha,前者有清新的青檸味,因為加了蜜糖,令飲品不會太酸,加上係梳打,飲落好fresh!Mocha有拉花係面,咖啡味香濃,有淡淡的朱古力味,整杯不會太甜!
這間餐廳有些座位在餐廳內,亦有些在商場的位置。
這裡在收銀處點餐後,會有職員幫忙送到枱上。
2020-10-25
2020-10-26 44 浏览
今日同屋企人行行吓街,想唞吓,諗起附近有一間好好食嘅coffee shop,就過咗嚟啦。呢間cafe位置唔難搵,一落電梯就到㗎啦,方便快捷。喺環境方面,一入到去好乾淨,而且冇咩噪音,大家都好安靜咁樣做緊嘢,休息緊。而且佢嘅裝修好簡潔,令人望落去係覺得好舒服。一入到去我哋諗住叫啲嘢食, 我哋就叫咗煙三文魚沙律、香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉、蜜糖伯爵茶鮮奶等。食物方面,煙三文魚沙律嘅煙三文魚嘅煙熏味好重,配上沙律嘅清淡,簡直絕配。而意粉嘅虎蝦好新鮮,令人一試忘懷。飲品方面,伯爵茶鮮奶好解膩,幫助你清一清頭先切舌尖上嘅味道。整體來講,真係好值得去試!

呢間cafe位置唔難搵,一落電梯就到㗎啦,方便快捷。
整體來講,真係好值得去試!
2020-10-26 46 浏览
I am here again!!! 繼上次黎過呢家位置於鬧市中既寧靜小cafe espresso alchemy 之後,我今次又再黎啦!今次揀左星期五晚黎,比之前既要多人同埋熱鬧喔要推介既係第二次飲既Honey Earl grey latte,我係真係覺得呢杯野飲幾好飲,甜甜地但唔會太甜,同時又有淡淡既奶香味同埋Earl grey既茶香味,配搭起黎有種淡淡的溫和感,好似水墨畫咁恰如其分,唔會過多過少,所以真係印象唔差

2020-10-26 80 浏览
嗰日行過美麗華商場聞到好香嘅咖啡味去到發現係一間好cozy 嘅cafe 其實又唔止係cafe因為佢有All day breakfast 、salad 同pasta 等但佢嘅主打俾咖啡同朱古力今次因為晏 所以無試咖啡叫咗Rich chocolate 同milk chocolate Rich Chocolate 真係好濃好入味真係好正Chocolate lover 應該會好鐘意另外叫咗青醬雞排沙律驚喜地 雞排係整熱咗吾似平日嘅Salad咁冷冰冰而且本身香草味好夠又唔會鞋颯颯 推薦之一而黑松靈野菌意粉都好香黑松靈都好均勻麵條都軟硬適中好有松露嘅味道真係唔錯呢度坐得舒服 燈光又柔和真係好chill又relax值得一讚係服務態度好但no service charge 😌大家不妨放工過黎chill下
嗰日行過美麗華商場

值得一讚係服務態度好
但no service charge 😌
大家不妨放工過黎chill下
2020-10-25 56 浏览
COVID-19終於stable啲,係三日連假,又係搵食嘅時候!咁啱要去尖沙咀,有小小念念不忘呢度杯咖啡,所以再次去食個light dinner。//相機食先//之前一直想試嘅咖啡白朱古力西多士($49),由於之前一直係嚟食正餐,如果點埋呢個會太飽,所以冇試過,今次終於可以試!西多士係由三層脆麵包夾埋,中間果層上下搽咗咖啡醬(?),咬落脆口,充滿咖啡味,對比之下白朱古力味唔算好出,可能主要係用嚟襯返個咖啡味。//虎蝦蘆筍意粉($123)一如既往嘅好味,虎蝦彈牙夠鮮,蘆筍雖然細細條,但好出味,襯埋蕃茄底,超正!意粉軟硬適中,掛到個蕃茄醬。//嘢飲方面,點咗特別嘅咖啡。Alcoholic Espresso($63),係mix咗espresso同2種酒(Kahlua & Rum),喺出面好少見呢隻咖啡,點嗰陣仲以為個酒味唔會好出。飲第一啖已經飲到好香濃嘅酒味,襯espresso好夾。//另一杯嘢飲係Strada Brew,係Single Origin加部咖啡機自動Brew,又係新嘗試!第一口個感覺淡淡哋,但underlying係純,第二啖係第二種味,咖啡味濃厚,亦都keep住係好純。唔知咖啡
相機食先

另一杯嘢飲係Strada Brew,係Single Origin加部咖啡機自動Brew,又係新嘗試!第一口個感覺淡淡哋,但underlying係純,第二啖係第二種味,咖啡味濃厚,亦都keep住係好純。唔知咖啡specialist,唔知呢種係唔係特登沖到有layer定點。但杯咖啡係好飲嘅
2020-10-25
  • 咖啡白朱古力西多士
餐廳:Espresso Alchemy (尖沙咀)地址:尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖每個人總有一間心儀嘅咖啡店☕️,唔知你又有冇一間心頭好呢?尖沙咀呢間Espresso Alchemy位於美麗華商場B1嘅一個角落,係一個飲咖啡、傾偈、睇書做野嘅好地方📖最近少做咗運動🏋️‍♀️,所以食嘢方面都有所顧忌,尤其晚餐會食得比較輕便啲🙈青醬雞排沙律 $78呢個沙律有成塊雞胸肉排🐔,慢煮完再加上,肉質柔軟唔嚡,加上青醬夠哂fresh😋;沙律亦有番茄仔、橄欖、陳皮乾等🥗,加咗幾分顏色煙豬面肉薯仔炒蛋多士 $63煙肉粒咸香惹味🥓,加上爽口嘅薯仔🥔同炒滑蛋,放到香脆嘅多士上面,一啖咬落去豐富好食🤤,食完飲啖咖啡就無得頂👍🏼芝士蛋糕配Alchemy咖啡醬可可脆粒 $33呢個芝士蛋糕唔heavy🧀,配埋咖啡醬同可可脆粒,增加咗芝士蛋糕嘅口感同香味,一陣陣嘅咖啡、可可香真係完全岩哂我口味🥰嚟得咖啡店緊係唔少得飲咖啡啦☕️,朋友叫咗杯Large Cappuccino ($41),而我飲嘅係Large Mocha ($43),每杯咖啡都有唔同拉花😍,連杯都係Espresso Alchemy專屬😎,好有
餐廳:Espresso Alchemy (尖沙咀)
地址:尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖

每個人總有一間心儀嘅咖啡店☕️,唔知你又有冇一間心頭好呢?

青醬雞排沙律 $78
沙律亦有番茄仔、橄欖、陳皮乾等🥗,加咗幾分顏色

煙豬面肉薯仔炒蛋多士 $63
一啖咬落去豐富好食🤤,食完飲啖咖啡就無得頂👍🏼

芝士蛋糕配Alchemy咖啡醬可可脆粒 $33

嚟得咖啡店緊係唔少得飲咖啡啦☕️,朋友叫咗杯Large Cappuccino ($41),而我飲嘅係Large Mocha ($43),每杯咖啡都有唔同拉花😍,連杯都係Espresso Alchemy專屬😎,好有獨特風格呀
2020-10-22
  • 煙豬面肉薯仔炒蛋
2020-10-22 101 浏览
💕尖沙咀木系型格cafe系列💕—▫️餐廳:espresso alchemy▫️地點:全香港有4️⃣間分店📍此為:尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖(港鐵尖沙咀/尖東站 B1 出口, 港鐵尖沙咀/尖東站 N5 出口)▫️營業時間⏰: 星期一至五 8:00am-17:00pm▫️價錢:~$100+—美味:☕️☕️☕️☕️環境:☕️☕️☕️☕️價錢:💰💰💰+0.85💰—👧🏻同fd去開尖沙咀,見到有間幾靚既cafe🤣仲有雲石枱,於是就走左入去食同傾計—食物方面,叫咗mushroom pasta in black truffle sauce ($118)💕💕💕超好食☺️好香之餘好入味😍食到停唔到口😏仲幾大碟😆😆抵叫😚最緊要係唔膩😚😚—仲叫咗pesto penne with 🐔 ($123)係青醬意粉🍝相對黑松露意粉較淡味,但都好清新☺️夾埋雞肉都幾好食—飲品方面,叫咗regular cappuccino ($36-regular)同earl grey chocolate ($39-regular)💕💕拉花超靚😍仲好夠味—#好西 #打卡 #拉花 #café #summervibes #cafe #正餐 #夏天美食
💕尖沙咀木系型格cafe系列💕

▫️價錢:~$100+

美味:☕️☕️☕️☕️
環境:☕️☕️☕️☕️
價錢:💰💰💰+0.85💰

#好西 #打卡 #拉花 #café #summervibes #cafe #正餐 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #尖沙咀 #coffee #alldaybreakfast #instagood #bestoftheday #amy_in_tst #尖沙咀 #pizza #cafe #dinner #chill #espresso #espressoalchemy
2020-10-21 2331 浏览
好耐之前已經聽過alchemy既咖啡,今個週末行過尖沙咀約朋友食飯咁啱諗起呢間遲遲未係自已必食list內完成既餐廳,就拉埋朋友一齊去試下.蟹肉味噌扁麵扁麵入口陣陣蛋香味,質感彈牙煙韌.闊身扁麵掛汁力強,入口可拌住濃厚creamy既醬汁一齊食.蟹肉唔會帶腥味,加入意粉後每口都食到蟹肉淡淡既海洋鹹鮮味.除左蟹肉,扁麵亦拌入姫菇,增加整體爽口感及菌香.味噌味唔算特別濃郁帶淡淡鹹香味.黑松露蘑菇意粉用上大量菌類加入意粉內,入口帶出濃厚既菇菌香味.拌上黑松露充令菌香更突出,松露散發出淡淡幽香既同時味道唔會過嗆.細長既圓形意粉唔會煮得過糊,入口彈牙,配上香滑既忌廉醬令入口更滑.Cold brew自家冷泡咖啡用上玻璃樽原樽遞上,伴隨一隻放上原粒巨冷既玻璃杯.採用冷水泡箤咖啡更能提取咖啡內既香醇濃郁味而且不會逼出咖啡既雜質及苦澀味,酸度䆁放亦大大降低.咖啡入口順滑,入口先帶香濃既焙煎味,香而不澀,後面慢慢轉換成酒釀香.Milk chocolate 朱古力及牛奶味互相平衡.奶味濃而滑,朱古力味濃唔會過甜膩.芝士蛋糕配Alchemy咖啡醬可能太夜到既關係咁啱無晒可可脆粒,但都唔太影響芝士蛋糕同咖啡醬既整體

蟹肉味噌扁麵
扁麵入口陣陣蛋香味,質感彈牙煙韌.
闊身扁麵掛汁力強,入口可拌住濃厚creamy既醬汁一齊食.
蟹肉唔會帶腥味,加入意粉後每口都食到蟹肉淡淡既海洋鹹鮮味.
除左蟹肉,扁麵亦拌入姫菇,增加整體爽口感及菌香.
味噌味唔算特別濃郁帶淡淡鹹香味.

黑松露蘑菇意粉
用上大量菌類加入意粉內,入口帶出濃厚既菇菌香味.

Cold brew

Milk chocolate
朱古力及牛奶味互相平衡.奶味濃而滑,朱古力味濃唔會過甜膩.

芝士蛋糕配Alchemy咖啡醬
可能太夜到既關係咁啱無晒可可脆粒,但都唔太影響芝士蛋糕同咖啡醬既整體口感同味道.
芝士蛋糕質感唔算太結實,入口綿滑,味道唔會過甜膩.
咖啡醬內裏帶粒粒咖啡碎,拌上芝士蛋糕帶出濃香帶nutty感既咖啡香,後帶回甘既香味亦減低左甜膩感.
  • 蟹肉味噌扁麵
  • Cold  brew
2020-10-20 46 浏览
放假行程滿滿的,食完個豐富既lunch,就係尖沙咀遊走,要買Mon貼、又要買食材。行下行下好眼訓想要飲杯咖啡抖一抖,行到Mira就試下呢間似乎唔錯既咖啡店。要左杯piccolo $31拉花靚,味道唔差喎!少許甘帶點點咖啡豆的香味!環境都幾舒服既,不過有要事在身,飲完拿拿聲閃!下次經過又想飲啡又有時間HEA再試其他喇!留意返,原來呢間野有好幾間分店架喎!Espresso Alchemy尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖IG : f.nbreak
行下行下好眼訓想要飲杯咖啡抖一抖,
行到Mira就試下呢間似乎唔錯既咖啡店。
要左杯piccolo $31
拉花靚,味道唔差喎!少許甘帶點點咖啡豆的香味!
留意返,原來呢間野有好幾間分店架喎!

Espresso Alchemy
尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
IG : f.nbreak
2020-08-11
2020-10-18 48 浏览
Espresso Alchemy ,尖沙咀美麗華商場店環境裝潢不錯,空間感闊,坐得舒服牛油果多士配鵪鶉蛋沙津 $75 😋成尺長多士,鋪上滿滿牛油果🥑口感豐富好得意,兩隻鵪鶉蛋,多年沒吃了嫩綠蔬菜、車厘茄、清新煙三文魚多士 $63上層 煙三文魚 卷成花朵形狀攞放在碟左右兩邊下面有碎蛋,香 、😋脆多士,蔬菜點綴蟹肉味噌扁麵 $123 😋🦀蟹肉多多,蘑菇、、鮮🍄濕濕哋、多汁配扁麵好夾來杯凍飲Iced Mint Chocolate $49香 軟滑朱古力、淡淡薄荷爽呀😊舒服最後,品嚐甜品芝士蛋糕配咖啡醬可可脆粒 $33啊!不太甜ok
Espresso Alchemy ,尖沙咀美麗華商場店
環境裝潢不錯,空間感闊,坐得舒服

牛油果多士配鵪鶉蛋沙津 $75 😋
成尺長多士,鋪上滿滿牛油果🥑口感豐富
好得意,兩隻鵪鶉蛋,多年沒吃了
嫩綠蔬菜、車厘茄、清新

煙三文魚多士 $63
上層 煙三文魚 卷成花朵形狀
攞放在碟左右兩邊
下面有碎蛋,香 、😋
脆多士,蔬菜點綴

蟹肉味噌扁麵 $123 😋
🦀蟹肉多多,蘑菇、、鮮🍄
濕濕哋、多汁

• 蟹肉味噌扁麵
  • 牛油果多士配鵪鶉蛋配沙律
3K
2020-10-18 41 浏览
最近天氣非常好,秋高氣爽,相約友人去尖沙咀逛街。買吓行吓己是6點多,走去美麗華商場地庫的一間咖啡店,休息之餘順道晚飯。好喜歡呢度啲咖啡,品質有保證。Cappuccino 奶泡堅挺持久。順滑細膩,甘苦味另人醒神。蟹肉味噌扁意粉最初有點疑惑,蟹肉跟味噌夾味嗎?好配搭!味噌不會太濃太搶味,恰到好處,扁意粉沾滿醬汁,還有絲絲的蟹肉,菇菌,口感豐富。三文魚多士質量高,價錢抵食。三文魚肥美。雞蛋沙律,蕃茄混合三文魚,整體濕潤,不會因麵包而覺得口感太乾。環境舒適,食物水準高,閒時來喝杯咖啡坐吓也不錯。
好喜歡呢度啲咖啡,品質有保證。

Cappuccino
奶泡堅挺持久。順滑細膩,甘苦味另人醒神。

蟹肉味噌扁意粉
最初有點疑惑,蟹肉跟味噌夾味嗎?

三文魚多士

環境舒適,食物水準高,閒時來喝杯咖啡坐吓也不錯。
2020-10-18