2021-04-26 52 浏览
無得輸青醬雞扒沙律-Espresso Alchemy(尖沙嘴)二訪Espresso Alchemy一樣沒令我失望, 今次去的是海港城的新店, 整個裝修格局相比起美麗華的分店都幾不一樣, 這裡打卡位比較多, 環境舒適座位亦多, 價錢較親民, 主菜都是$100內, 不設加一服務費!招牌菜青醬雞扒沙律是必叫, 幾乎每枱都會叫🤣 可以看到份量相當慷慨, 一份當lunch絕對夠飽🤣去皮雞扒以慢煮方法, 肉質嫩滑得來雞味亦濃, 以為自己食緊雞脾, 尤其是健身朋友一定會喜歡!!會為這裡的雞扒而回頭😜
價錢較親民, 主菜都是$100內, 不設加一服務費!

會為這裡的雞扒而回頭😜

2021-04-26 45 浏览
去開海港城行街,見到新開左間Cafe環境又chill又靚,難得星期六晏晝都唔使等位,即管試吓!🔸Flat White☕️依間Cafe嘅咖啡相當高質,呢杯flat white奶味比較重,好易入口,如果怕咖啡嘅苦澀,絕對可以試下。🔸Earl Grey Chocolate☕️伯爵茶嘅香味同香濃嘅朱古力味出乎意料地夾,層次分明!值得一提嘅係上枱嘅時候兩杯飲品嘅拉花都好靚,十分治癒☺️🔸西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿🍦🍯外脆內軟既多士加埋夾心既鮮果jam,香脆得黎又唔會好膩,加埋雪榚一齊食又有另一種風味😋🔸香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉🍝一上碟就見到三隻大虎蝦,賣相非常吸引,食落仲好彈牙。意粉帶有蕃茄酸酸甜甜既味道,好開胃而且一啲都唔膩,味道唔算好辣。🔸自家製藍莓蛋糕🍰怕一份主食兩個人不夠分,所以多點一件磅蛋糕。質感鬆軟,味道正常。

🔸Flat White☕️

• 西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿
  • Earl Grey Chocolate
  • Flat  white
2021-04-25 709 浏览
跟客人吃飯選了海港城,客人說希望於商場多購物換到更多禮劵用。L 很喜歡這裡的咖啡,特意選了一客較簡約的蘑菇芝士意大利飯,重點是那杯不用特區護照意加錢都享受到的單品咖啡餐飲。整體份量剛好,重點在於飯粒軟硬度適中,蘑菇及芝士的味道都互不搶對方,特別蘑菇特意切大粒令更有嚼口。是日單品咖啡是巴西豆,果仁味較重,中度烘焙,苦味比酸味重,口感尚算圓潤,味道則較悠長。客人則選了青醬雞排沙律配伯爵茶鮮奶巧克力。青醬雞排沙律份量比想像中多,一上桌客人就說分一點給 L,雞排口感有點像慢煮,不算滑但脂肪偏小,加上多種新鮮沙律菜很健康。至於伯爵茶鮮奶巧克力拉花很標緻,客人說巧克力跟伯爵茶的味道相若及平衡,而且很幼滑。傾計意猶未盡,再吃小量甜品再加個手沖咖啡吧。香蕉蛋糕外層雖然有點乾但表面香脆,內裡軟而且香蕉味濃郁。因為 L 想喝果香味較重的手沖,店員推介了這款埃塞俄比亞的咖啡。入口果味不算太強,帶點香草及菊花味,混合了辣椒及青檸,而酸味有點像黑莓。如果配合東南亞美食應該會不錯。店員捧上一杯剛磨好的粉讓客人聞一聞,從乾香開始去品鑑咖啡。至於咖啡應該於什麼溫度喝最好呢?L 覺得溫度過高味蕾是無法清楚品嚐咖啡的味道

客人則選了青醬雞排沙律配伯爵茶鮮奶巧克力。

傾計意猶未盡,再吃小量甜品再加個手沖咖啡吧。

香蕉蛋糕外層雖然有點乾但表面香脆,內裡軟而且香蕉味濃郁。

店員捧上一杯剛磨好的粉讓客人聞一聞,從乾香開始去品鑑咖啡。

至於咖啡應該於什麼溫度喝最好呢?L 覺得溫度過高味蕾是無法清楚品嚐咖啡的味道。反之先體驗濕香,稍為放涼至可以舒服飲用的溫度再喝則較理想。

隨著時間和溫度的變化,咖啡也會產生各種變化萬千的氣味,尤其溫度降低時,果酸也會更加明顯,有些以果酸為特色的咖啡在不同狀態中會有更棒的表現。

而杯的形狀都會呈現不同的味道,不仿一試!

2021-04-14
午餐
  • 青醬雞扒沙律
2021-04-24 43 浏览
呢間本地咖啡店真係好值得再黎☺️我唔係一個會飲咖啡既人 但呢度既食物同咖啡以外既飲品都好吸引😛之前食過burger同雞胸沙律都好正😆✨自家製香草牛肉漢堡配黑松露沙律醬 $118男朋友上次覺得好好食所以今次再嗌😆漢堡牛味重 仲好惹味 加埋勁大pat好濃郁既黑松露醬同芝士🤤🤤仲有好fresh既沙律菜 冇得輸🤩✨青醬烤雞意大利三文治 $69特別想推介呢個😆佢地既雞胸真係煮得好好食!比起上次食烤雞沙律更嫩更軟腍🥰青醬好香濃 加埋mozzarella cheese真係正到🤪panini烘得啱啱好☺️同男朋友share每人半份真係唔夠喉🤣✨Milk chocolate $38 靚靚既拉花☺️之前飲過iced chocolate都覺得唔太甜好好飲 今次熱飲飲落仲滑啲同濃啲😛

✨自家製香草牛肉漢堡配黑松露沙律醬 $118

✨青醬烤雞意大利三文治 $69

✨Milk chocolate $38
  • 自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬
2021-04-23 757 浏览
之前上網留意呢間係海港城有圓拱設計特色嘅餐廳,加上佢有一啲店舖限定嘅飲品(Baileys chocolate 😍) 仲有其他主食,價錢以海港城價嚟講都幾合理,所以今日要試試。French Toast $69呢個西多士配咗士多啤梨醬夾心,即使落咗楓糖漿嚟做配搭都唔會太甜,酸酸甜甜做平衡,唔使怕膩。西多士炸得好透又金黃,所以邊邊位都有脆邊,唔會因為擺耐咗而變冧。西多士仲有一球雪糕,可以冷熱一齊食。Beef Sandwich $85呢個sandwich 係燒牛肉加蘑菇,燒牛肉睇落似肥牛,但唔會太油冧冧😆仲要份量好多 係一個好多餡料、爆餡嘅sandwich🤤 麵包烤至脆身,都幾特別。另外有檸檬醋汁味沙律🥗,檸檬醋汁落得足,撈沙律幾fresh。同埋攞嚟Rich chocolate $32如果想試吓朱古力又唔想太高濃度嘅話,呢個朱古力可以係一個入門。佢size比平時嘅咖啡杯細,朱古力質感有啲厚身,少少杰。其實落order時,店員亦好心提醒我朱古力可能比較苦,如果擔心嘅話,可以叫鮮奶朱古力。我覺得呢個朱古力唔算苦,可能比一般濃郁,容易入口。同埋飲到唔係普通用粉咁沖,細細杯好快飲晒。Baileys C

French Toast $69

Beef Sandwich $85

Rich chocolate $32
Rich  chocolate

Baileys Chocolate $68
呢杯好似係海港城店限定,之前都好想試。Baileys Chocolate 係熱飲,上面仲會有拉花添。我認為Baileys酒味較重,都幾足料。朱古力味會慢慢滲出,幾得意。
Baileys  Chocolate

Matcha Latte $47 (Iced)
齋睇呢杯latte都幾夠抹茶味,佢有兩層咁,第一層係牛奶略略mix抹茶粉,第二層抹茶粉明顯,特別深色。整體成杯latte都幾深綠色,飲落夠味,唔會太甜,幾好。
Matcha  Latte
2021-04-18
Rich  chocolate
Baileys  Chocolate
Matcha  Latte
2021-04-22 52 浏览
✨最近好鍾意飲咖啡, 呢間主打咖啡嘅餐廳 無論堂食或咖啡豆☕都有得買。 小編試咗 Ice latte, 入口順滑, 中度烘焙嘅咖啡豆 酸度適中, 下午茶時段飲既消暑又提神😁。🍔烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬: 烤雞扒非常juicy, 菠蘿🍍嘅甜味令漢堡包味道更加有特色, 自家製嘅檸檬乳酪醬都幾開胃, 整個配搭非常不錯😊。🥪牛肉三文治伴蘑菇沙律配檸檬醋醬: 非常喜歡呢個三文治嘅麵包底, 配埋牛肉同埋醋醬味道都幾夾, 美中不足係牛肉用肥牛, 輕盈啲會更好。😎~~~~~~~~😋味道: 8/10📸賣相: 8/10🛋️環境:9/10💁‍♂️服務: 8/10💎性價比: 8/10💲人均:$50-150⏪回頭率:80%~~~~~📍Espresso Alchemy尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 8/10
~~~~~
📍Espresso Alchemy
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖
~~~~~
今日黎到海港城既espresso alchemy,平時週末黎好多人排隊,難得平日早上黎到完全唔多人,坐邊到檯都可以,環境舒適,不過有蚊蟲周圍飛,可能佢地都比咖啡香吸引住菠菜芝士奄列 $63早餐都以包同奄列為主,可以跟配一杯咖啡,我就加$10配mocha,店員會送上餐,整得都幾快,食低一陣就有飲品,拉花好靚,不禁都要同佢影返幾張相🤣一切開奄列就見到隱約有芝士拉絲,菠菜份量都幾多,啖啖都食到,不過多士就唔太脆,比較普通番茄芝士牛角包 $36好邪惡既牛角包🤤入面夾住滿滿芝士,溶化後口感好正,仲有兩大片番茄,平衡返味道,牛角包好鬆熟,雖然唔太酥脆,不過芝士真係好多好多😍勁豐富早餐

菠菜芝士奄列 $63

番茄芝士牛角包 $36
2021-04-20
$60 (早餐)
2021-04-20 46 浏览
已經唔係第一次幫襯,d食物質素仍然keep得好好,下次會再黎食Avocado Toast!🤩Avocado Toast🥑 大推⭐️⭐️⭐️ 可能係我食過 Espresso Alchemy 最好味既食物,麵包口感好軟熟,加埋外圍既燕麥、千島醬同埋新鮮既牛油果係絕配💛 好健康又好味,再食埋個Salad好Fresh💛Pesto Chicken Panini🥙 除左Avocado Toast之外,其中一個好味又健康之選,入面有雞肉蕃茄同埋青瓜,食嗰陣個包皮仲係熱辣辣嘅,以一個普通意式麵包黎講,都算係高質😗French Toast with Salted Caramel🥞 第二大推⭐️ 賣相好靚好吸引,偏鬆軟既French Toast黎,中間夾住果醬,甜度適中,食晒成件都唔會話好濟,不過個雪糕都溶得幾快😂

2021-04-20 112 浏览
餐廳係開放式設計,窗邊嘅枱以雲石風為主,假日午膳時間都幾受歡迎,座無虛席,用餐時間只有90分鐘,眼見有不少客人要排隊等侯入座店員服務態度熱情友善,我一坐低左,就耐心向我介紹餐廳食物,仲話我地知如何品嚐咖啡,要記得趁熱飲,咁先可以品嘗到表層拉花嘅奶泡同底部咖啡嘅融合🤩.煙三文魚沙津配檸檬醋醬 $81 8.5/10煙三文魚大大塊,有淡淡煙燻香味,而且沙律好大碟,作為前菜嘅話,兩個人食都好夠,配埋檸檬醋醬,食落酸酸地好開胃,感覺好清新啊🤤 火雞胸蕃茄芝士三文治 $69 8/10三文治有鐵板痕,烤得好香脆,放入口前聞到微微嘅烘底味,火雞胸唔鞋唔乾,口感嫩滑,食既時候芝士有少少拉絲,不錯😋煙三文魚意大利飯 $123 7/10Risotto 嘅飯粒香濃有咬口,軟硬適中,可惜呢碟嘅煙三文魚口感有少少乾,扣左d分🙁鮮奶咖啡(Regular) $38 8/10拉花好靚,睇得出店員好用心,咖啡味又香又濃,咖啡帶回甘,味道幾有層次感伯爵茶鮮奶巧克力 $43 7.5/10加左$2轉oat milk,呢杯係偏稀嘅朱古力奶,唔算太甜,飲完喉嚨唔會起曬啖,雖然伯爵茶味不算濃,但就可以中和左朱古力本身嘅甜膩

煙三文魚沙津配檸檬醋醬 $81 8.5/10

火雞胸蕃茄芝士三文治 $69 8/10

煙三文魚意大利飯 $123 7/10

鮮奶咖啡(Regular) $38 8/10

伯爵茶鮮奶巧克力 $43 7.5/10
加左$2轉oat milk,呢杯係偏稀嘅朱古力奶,唔算太甜,飲完喉嚨唔會起曬啖,雖然伯爵茶味不算濃,但就可以中和左朱古力本身嘅甜膩感
2021-04-17
呢間cafe環境典雅🍽✨,食物都好高質,特別係咖啡!仲要No SERVICE CHARGR❗️店員都會同我地吹下水,超搞笑😂,成餐飯都食到好開心🥳:-1️⃣「西多士伴鮮醬果雪糕 配 楓糖漿🍯🍓($69)」-(尖沙咀店限定)呢個必食😍其實就係因為佢先想黎呢間!超香楓糖漿配有果醬夾心嘅香口西多,配加埋冰凍嘅gelato,同朋友一路食一路讚🤰🏻🤪💕~French toast with fresh berries and icecream - maple syrup: incredible dessert! The freshly-fried French toast goes well with the icecream👍🏻-2️⃣「青醬雞肉忌廉長通粉🐔($95)」-呢個青醬意粉好出色‼️😍青醬同芝士味都濃!醬汁creamy,雞排都偏嫩滑🤤沙律都唔會hea你,醬汁酸甜開胃,材料又豐富🍅🥬🫒🫐~Pesto chicken penne in pesto cream sauce : tender chicken, creamy sauce that is rich in cheese flavour👍🏻-3️⃣「
1️⃣「西多士伴鮮醬果雪糕 配 楓糖漿🍯🍓($69)」
西多士伴鮮醬果雪糕配楓糖漿

2️⃣「青醬雞肉忌廉長通粉🐔($95)」
青醬雞肉忌廉長通粉

3️⃣「蘑菇芝士意大利飯🧀🍄($98)」
超creamy,超香巴馬臣芝士嘅鹹香味🤪,仲要炒到好惹味嘅菇粒~Mushroom cream and parmesan cheese risotto : creamy, fried mushrooms are savoury, perfectly cooked👍🏻
蘑菇芝士意大利飯

3️⃣「Rose Tea Latte(R)🌹☕️($49)」
呢杯玫瑰味清香,唔會好似其他咁有化學味,偏milky🥛 ~Rose bud infused black tea with milk 👍🏻

4️⃣「宇治抹茶鮮奶(L)🍵($43)」
抹茶味超濃,回甘,唔甜💚🤩!~Uji Ceremonial Matcha Latte

其他FYI🙈:
5️⃣「海港城All Day Breakfast 🍳($138)」(尖沙咀店限定)

6️⃣「煙三文魚沙律配檸檬醋醬🍣🍋($81)」

7️⃣「自家製藍莓蛋糕🫐($31)」
西多士伴鮮醬果雪糕配楓糖漿
青醬雞肉忌廉長通粉
  • 西多士伴鮮醬果雪糕 配 楓糖漿
  • 西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿
2021-04-19 33 浏览
💕尖沙咀高質cafe☕️系列💕有分店限定🥰French toast必食😍—▫️餐廳:espresso alchemy▫️地點:全香港有4️⃣間分店📍此為:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖港鐵尖沙咀/尖東站 A1 出口, 港鐵尖沙咀/尖東站 L5 出口, 港鐵柯士甸站 F 出口▫️營業時間⏰: 星期一至五 08:00 - 21:00星期六至日 10:00 - 21:00公眾假期 10:00 - 21:00▫️價錢:~$80+—美味:☕️☕️☕️☕️環境:☕️☕️☕️☕️價錢:💰💰💰+0.85💰服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳—👧🏻同fd去開尖沙咀,見到有間幾靚既cafe🤣仲有雲石枱,於是就走左入去食同傾計—食物方面,叫咗幾樣野📍frech toast with fresh berries n ice-cream (必叫😍)價錢:$69分數:🥪🥪🥪🥪+0.3🥪賣相已經100分😍😍好少女😆😆食落有楓糖味,加埋toast中間夾住果醬😍好好食🥰🥰外層脆脆地,入面好軟熟📍pesto penne with 🐔 青醬意粉🍝價錢:$95分數:🍝🍝🍝🍝相對較淡味,青醬估唔到好清新同埋好香☺️夾埋雞胸肉都幾好食,
💕尖沙咀高質cafe☕️系列💕

美味:☕️☕️☕️☕️
環境:☕️☕️☕️☕️
價錢:💰💰💰+0.85💰
服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳

食物方面,叫咗幾樣野
價錢:$69
分數:🥪🥪🥪🥪+0.3🥪

📍pesto penne with 🐔 青醬意粉🍝
價錢:$95
分數:🍝🍝🍝🍝
相對較淡味,青醬估唔到好清新同埋好香☺️夾埋雞胸肉都幾好食,唔會太膩

📍Habour city All day breakfast (限定)
價錢:$138
分數:🥙🥙🥙🥙
有超多款餸😍👧🏻最鐘意啲菇🍄好香🥰🥰仲有少少辣既薯角🥔🥔加埋ham,sausage, egg🥚 同埋牛角包🥐超級超級滿足

📍salmon salad with lemon 🍋 vinaigrette dressing
價錢:$81
分數:🥙🥙🥙🥙
沙律🥗黎講好抵食😍😍有5大舊煙三文魚🍣都幾厚同新鮮😬啲沙律🥗加咗啲啲🍋vinegar會更開胃

飲品方面,叫咗
📍matcha latte(large)
價錢:$43
分數:🍵🍵🍵🍵+0.1🍵
💕拉花超靚😍仲好夠味抺茶味🥰🥰好香濃,仲幾大杯

📍rose tea latte🌷🌹
價錢:🌷🌷🌷+0.8🌷
相對冇太濃味,只有淡淡既🌷香,同埋冇其他咖啡咁大杯

#好西 #打卡 #拉花 #café #summervibes #cafe #正餐 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #尖沙咀 #coffee #alldaybreakfast #instagood #bestoftheday #amy_in_tst #尖沙咀 #pizza #cafe #dinner #chill #espresso #espressoalchemy #habourcity
2021-04-18 31 浏览
終於有時間來新店嘆杯咖啡,圓拱門照相真係好靚,忙裡偷閒~Latte每次見到咖啡嘅拉花,心情都會好放鬆,心形好浪漫,好鍾意幼滑奶泡,加上啖啖濃郁咖啡厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉卡邦尼汁掛滿意粉,濃濃忌廉味,配上鹹香厚切意大利煙肉,豐盈的感覺蘑菇芝士意大利飯菇味鮮味濃郁,意大利飯啦感煙韌,啖啖芝士香,蘑菇厚身,切粒一樣保持到水份,香濃火雞胸蕃茄芝士三文治長身三文治香脆有份量,火雞胸偏厚身,加上半溶拉絲芝士,不錯牛奶朱古力 香甜濃郁,奶味幼滑
終於有時間來新店嘆杯咖啡,圓拱門照相真係好靚,忙裡偷閒~

Latte

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉

火雞胸蕃茄芝士三文治
長身三文治香脆有份量,火雞胸偏厚身,加上半溶拉絲芝士,不錯

牛奶朱古力 香甜濃郁,奶味幼滑
2021-04-16
下午茶
2021-04-17 37 浏览
又係週末😆又係食好嘢時間👌🏻Revisit呢間好正嘅cafe🤩就黎變常客😂因為係Lunch Hour, 所以要等位, 指示清晰, staff執枱快, 唔洗好耐就有位lu😊門口外有menu, 可以睇吓啱唔啱食先入去🤔次次黎都會叫嘅Long Black($33), 唔太苦亦會飲到回甘味(p.s. 海港城為食客貼心提供即棄紙口罩夾, 好方便)Avocado Toast with Salad($69), 我個人唔太鍾意食salad, 但係呢度會食, 因為佢啲菜夠fresh, 唔苦亦都唔會有好大陣草青味☺️ 佢係落咗olive oil調味, 食得健康🥗(忍唔住食咗幾啖先記得影相😂)豐富嘅All Day Breakfast配scrambled eggs($138), 牛角包鬆軟不欠脆口👍🏻炒蛋炒得好嫩口, 好滑好正! 只係因為啲野都係比較heavy, 真係建議同salad/比較輕量嘅dish一齊叫, share食😂Overall: revisit again and again, high quality cafe☺️☺️
又係週末😆又係食好嘢時間👌🏻
Revisit呢間好正嘅cafe🤩就黎變常客😂

門口外有menu, 可以睇吓啱唔啱食先入去🤔

2021-04-17
2021-04-17 24 浏览
revisiting this cafe but at a different location 😬the menu is slightly different from the one from MIRA MALLthe environment is more spacious with comfortable seats 👌🏻 salmon salad with lemon vinaigrette dressing ($81)-a healthy option and generous portions of smoked salmon🤤pesto marinated chicken salad ($79)-must order✨ the portion is huge with tender chicken salmon and avocado salsa with salad and toast ($85)-the salmon and avocado salsa is well seasoned and matches perfectly with the grain toa

-the salmon and avocado salsa is well seasoned and matches perfectly with the grain toasts 😬

single origin brew ($30)
-nutty taste and reasonably priced

uji ceremonial matcha latte ($38)
-rich in matcha taste but better to drink it before it turned cold 🙈

Espresso Alchemy❤️🔄🌊好地點不私藏,回購無限次的cafe~其實我去勻哂佢地咁多間分店,覺得海港城呢間真係最正,環境夠舒服唔會有擁逼的感覺,裝修好靚係用雲石枱嫁,去點完餐之後可以慢慢坐低仲店員送上食物,我今次去見都係唔算好多人所以都坐左幾粒鐘上溫左陣書添~絕對係好地方‼️💡不設加一服務費🥐海港城全日早餐 $138"呢個真係要大讚 係我最愛既早餐 沒有之一 炒蛋份量好多又夠滑 重點係有好多我最愛既磨菇 薯角仲有dd辣味 牛角包夠大夠香脆 同埋煙肉係煎到焦香脆卜卜嫁~"🥛鮮奶咖啡 - Large $43"其中一個我咁中意黎Espresso Alchemy 既原因係佢地既咖啡味超香濃 每次都唔會失手 同埋水準夠穩定 拉花一貫咁靚~飲住黎溫書都真係精神D"🍵宇治抺茶鮮奶 - Iced $47"香濃抺茶再配上香滑鮮奶 係絕配啊 都係我encore 之選"自助Area, 要調味料要水都可以自己拎嫁~
Espresso Alchemy❤️🔄

💡不設加一服務費

🥐海港城全日早餐 $138

🥛鮮奶咖啡 - Large $43

🍵宇治抺茶鮮奶 - Iced $47

自助Area, 要調味料要水都可以自己拎嫁~