2021-05-24 21 浏览
< Espresso Alchemy >📍尖沙咀呢日同男朋友行完海港城就坐低食下tea😋😋 佢地嘅Carbonara同french toast 都好好食 推介🥰Pesto Chicken Cheese Panini $69男朋友鍾意食青醬 就叫咗呢個青醬雞胸panini 😋 雞胸肉一啲都唔嚡 青醬好香香草味😆 好好食😋Carbonara $95暫時係我食過最好食嘅carbonara 😆😆 佢嘅煙肉係厚切 煎得好香 而且有好多塊😋 意粉充滿芝士嘅鹹香 但食完都唔會有膩嘅感覺👍🏻👍🏻French Toast w/ maple syrup $69呢個 french toast 都值得一試😛 佢有一球雲呢拿雪糕🍦 french toast 中間加咗士多啤梨jam🍓加埋maple syrup 酸酸甜甜幾特別 配埋雪糕食一流🤤Iced Matcha Latte $47抹茶latte 有漸層效果 好靚😋 飲落唔太甜 抹茶味香濃 💚Iced Mint Chocolate $52另外仲叫咗一杯佢地嘅Featured drinks😆 薄荷朱古力嘅薄荷同朱古力味平衡得好好👍🏻 而且薄荷味一啲
< Espresso Alchemy >📍尖沙咀

Carbonara $95

Iced Matcha Latte $47

Iced Mint Chocolate $52
另外仲叫咗一杯佢地嘅Featured drinks😆 薄荷朱古力嘅薄荷同朱古力味平衡得好好👍🏻 而且薄荷味一啲都唔假😋
2021-05-24 14 浏览
𝕋𝕊𝕋 尖沙咀 • 𝔼𝕤𝕡𝕣𝕖𝕤𝕤𝕠 𝔸𝕝𝕔𝕙𝕖𝕞𝕪 ☕️📍尖沙咀廣東道𝟛-𝟚𝟟號海港城港威商場地下𝔾𝟙𝟘𝟜號舖➰ 🔹自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬 $𝟷𝟷𝟾 🍔 記得菠蘿雞排漢堡味道不錯,今次試下牛肉漢堡,果然沒有失望。牛肉扒鬆軟彈牙,黑松露沙律醬惹味,如果可以有沙律或薯條伴碟更好。🔹青醬雞排沙律 $𝟽𝟿 🐓𝚂𝚎𝚌𝚘𝚗𝚍 𝚎𝚗𝚌𝚘𝚛𝚎青醬雞排沙律,全因健康大份,份量飽肚,適合一眾健身減重人士。▪️𝙱𝚊𝚒𝚕𝚎𝚢𝚜 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 $𝟼𝟾 🍫𝚂𝚖𝚊𝚕𝚕 𝚋𝚞𝚝 𝚜𝚝𝚛𝚘𝚗𝚐 𝚋𝚊𝚒𝚕𝚎𝚢𝚜 𝚏𝚕𝚊𝚟𝚘𝚞𝚛, 𝚙𝚎𝚛𝚏𝚎𝚌𝚝 𝚝𝚘 𝚐𝚘 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚌𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎.▪️𝙷𝚘𝚗𝚎𝚢 𝙱𝚎𝚎 $𝟺𝟽 🍯𝚁𝚎𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑𝚒𝚗𝚐 𝚂𝚞𝚖𝚖𝚎𝚛 𝚍𝚛𝚒𝚗𝚔!
𝕋𝕊𝕋 尖沙咀 • 𝔼𝕤𝕡𝕣𝕖𝕤𝕤𝕠 𝔸𝕝𝕔𝕙𝕖𝕞𝕪 ☕️
📍尖沙咀廣東道𝟛-𝟚𝟟號海港城港威商場地下𝔾𝟙𝟘𝟜號舖

🔹自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬 $𝟷𝟷𝟾 🍔

🔹青醬雞排沙律 $𝟽𝟿 🐓

▪️𝙱𝚊𝚒𝚕𝚎𝚢𝚜 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 $𝟼𝟾 🍫

▪️𝙷𝚘𝚗𝚎𝚢 𝙱𝚎𝚎 $𝟺𝟽 🍯
𝚁𝚎𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑𝚒𝚗𝚐 𝚂𝚞𝚖𝚖𝚎𝚛 𝚍𝚛𝚒𝚗𝚔!
2021-05-24 97 浏览
“青醬雞排沙律”($79)“蘑菇芝士意大利飯”($98)“西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿”($69)“伯爵茶鮮奶巧克力(REG)”($41)“蜜糖青檸梳打”($47)終於都去咗Espresso Alchemy海港城分店🥰呢間分店裝修好靚😍一個個深紅色圓拱門再加上深色雲石枱😍喺外面行過嘅人都會忍唔住望入嚟🤣星期日下晝到訪都等咗一陣先入得😆職員帶咗位之後就可以自己出去落order所以係冇service charge架😛我地叫咗1個沙律,1個主食,1份甜品同2杯飲品試試😍嘢食非常快就到齊哂😆沙律係極多人推介嘅青醬雞排沙律🐔🥗雞排係用慢煮方式處理,入口真係超級嫩滑🤤配埋青醬味道真係好夾😍沙律用上橄欖油同黑醋調味,酸酸地咁好開胃☺主食叫咗蘑菇芝士意大利飯🍄🧀飯粒軟硬程度適中🥰而且芝士同蘑菇個味平衡得岩岩好😍最鍾意係啲蘑菇粒size唔會太細😛食落更加有咬口😝甜品就叫咗份French Toast配楓糖漿🥰有驚喜嘅係多士中間有層士多啤梨醬夾心🍓西多外表金黃帶點微脆💛加上楓糖漿都唔會太甜太膩😌配埋雲呢拿雪糕真係perfect match😍飲品要咗一杯伯爵茶鮮奶朱古力🍫☕連朱古力都有靚靚拉花🥰伯爵茶味幾香☺同
“青醬雞排沙律”($79)
“蘑菇芝士意大利飯”($98)
“西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿”($69)
“伯爵茶鮮奶巧克力(REG)”($41)
“蜜糖青檸梳打”($47)

終於都去咗Espresso Alchemy海港城分店🥰

所以係冇service charge架😛
我地叫咗1個沙律,1個主食,1份甜品同2杯飲品試試😍

嘢食非常快就到齊哂😆
沙律係極多人推介嘅青醬雞排沙律🐔🥗
雞排係用慢煮方式處理,入口真係超級嫩滑🤤
配埋青醬味道真係好夾😍
沙律用上橄欖油同黑醋調味,酸酸地咁好開胃☺
青醬雞排沙律

青醬雞排沙律
蘑菇芝士意大利飯
西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿
2021-05-24 16 浏览
行完街同朋友想飲番杯咖啡,記得之前喺美麗華分店試過一次,覺得唔錯😀見佢海港城開咗分店,所以就黎試吓啦嘢食都係一啲輕食為主,佢哋主打都係咖啡😂係Cashier叫完嘢食之後, 店員會俾咗呢個牌我! 咁我就可以安坐喺個位度等啲嘢食嚟啦😆呢個青醬雞肉沙律真心冇得輸👍🏻雖然係雞胸肉但係一啲都唔鞋!食落爽口彈牙,配埋佢個超級惹味嘅青醬,同埋巨量嘅沙律菜!一個女仔真係可能未必食得晒🤣🤣朋友就叫咗呢個牛肉三文治,全部即叫即整,個包上枱嘅時間仲係亂粒粒嘅!抵讚👍🏻最後點少得我最愛嘅cappuccino😍每次來都冇令我失望,香濃細滑!滿足

嘢食都係一啲輕食為主,佢哋主打都係咖啡😂

下午茶
2021-05-22 20 浏览
周末約朋友到尖沙咀海港城購物,到了吃飯時間想找個地方休息一下順便飲個咖啡。網上搜索發現港威商場有一家“ESPRESSO ALCHEMY”好像評價不錯,決定去看看。店鋪雖然在地鋪,但由於是周末假期,來吃飯的人絡繹不絕,座無虛席。伯爵茶鮮奶巧克力成為我們的首選,奶味香濃,拉花有型,淡淡的茶香中彌漫著巧克力的香甜味。朋友點了cold brew,賣相十分有特色,好像在飲威士忌🥃,咖啡味道好香,夏天飲很合適,配上舒適的環境,好chill~見到好多人點朱古力系列,我們又嘗試了一個特濃巧克力,果然口感非常rich,濃郁又不會太甜,非常獨特!三文魚牛油果莎莎配雜菜Toast也好大一份,配咖啡好夾!Staff亦都好nice,會同我們介紹,在海港城能有這樣一片寬敞又好味的咖啡廳真是難得!

三文魚牛油果莎莎配雜菜Toast也好大一份,配咖啡好夾!

Espresso Alchemy 位於尖沙咀海港城港威商場地下G104號舖,我好鐘意黎以到飲咖啡,環境又Chill 又舒服,周末在Cafe休閒嘆一杯咖啡,真係一件好開心既事。店舖裝潢簡潔明亮、環境悠閒舒適,感覺chill得自在。烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬($105)漢堡非常巨型,兩隻手都拎唔實,漢堡層次分明,麵包用牛油微微烘過,好鬆軟,漢堡夾着兩大塊厚身雞扒、烤得外脆內軟,肉嫩多汁,再加上菠蘿、生菜、蕃茄、酸酸甜甜,與檸檬乳酪醬味道好夾,清新又開胃,配菜薯粒外脆內軟。蘑菇芝士意大利飯($98)一上枱芝士味道香氣逼人,意大利飯飯粒軟硬適中,蘑菇切得大粒,整個飯香濃之餘又creamy。蜜糖伯爵茶鮮奶($42)淡淡的伯爵茶茶香加上蜂蜜的微微香甜溫順,鮮奶和茶平衡得好好,奶香濃郁、絲滑順口。Hot Rich Chocolate($32)細細杯,岩晒我唔飲得鮮奶,又想飲朱古力既人,好似飲緊朱古力醬,味道非常濃郁,不太甜又不太苦,口感恰到好處。

店舖裝潢簡潔明亮、環境悠閒舒適,感覺chill得自在。

烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬($105)

蘑菇芝士意大利飯($98)

蜜糖伯爵茶鮮奶($42)

Hot Rich Chocolate($32)

2021-05-22 20 浏览
Espresso Alchemy 主打咖啡及西餐,咖啡及食物質素好,價錢合理,推介!自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬$118嘩!好巨型嘅burger 呀!漢堡扒好厚身,好大塊!而且嫩滑多汁,肉味香濃,再加上黑松露沙律醬,好滋味!青醬雞扒沙律$79份量非常多!沙律菜新鮮爽甜,再加上甜醋汁及蕃茄乾,清新開胃!雞扒全部都係雞胸部位,但唔乾身,加上適量青醬,nice!自家製藍莓核桃蛋糕$30蛋糕口感綿密鬆軟,甜度適中,再加上酸酸甜甜嘅藍莓,唔錯!Rose Tea Latte $49面層加上玫瑰花瓣,賣相漂亮吸引!入口牛奶味濃,帶淡淡嘅茶味及玫瑰花香,清新優雅!Latte $43咖啡味香濃,與牛奶味平衡,口感順滑,正!

自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬$118

青醬雞扒沙律$79

自家製藍莓核桃蛋糕$30

蛋糕口感綿密鬆軟,甜度適中,再加上酸酸甜甜嘅藍莓,唔錯!

Rose Tea Latte $49

Latte $43

咖啡味香濃,與牛奶味平衡,口感順滑,正!
耐唔耐都會心思思諗起呢間cafe,每次都心大心細決定食啲咩主菜好,每次我都會點算青醬雞扒沙律😂今次都唔例外!可能網絡同人介紹多左,早幾個月星期六日都唔算好多人, 但五月頭已經開始好多人啦,所以嚟嘅時候記得耐心等候🙈天氣太熱啦!我都係飲返冷泡咖啡果茶,個樽設計好靚啊!到出嚟時,淡淡清新果香味,飲落好清香,帶有點甘甜!朋友就叫咗卡邦尼意粉🍝醬汁足夠包住每條意粉,味道唔錯,中午食滿足又夠飽!我梗係食返我永遠最愛嘅青醬雞扒沙律其實佢係$1大大塊嘅慢煮雞胸,煮得好滑身!淡淡的青醬味, 為雞胸調味!沙律菜都幾新鮮特別!鍾意佢嘅車厘茄, 皮脆香甜好新鮮! 而且仲有油浸番茄乾,食得特別惹味! 鍾意食甜品嘅我一定唔會放過佢哋嘅蛋糕! 有香蕉蛋糕同藍莓蛋糕。最後揀咗藍莓蛋糕!香不油膩,配咖啡更加一流!

我梗係食返我永遠最愛嘅青醬雞扒沙律

其實佢係$1大大塊嘅慢煮雞胸,煮得好滑身!
淡淡的青醬味, 為雞胸調味!

• 青醬雞扒沙律
.★ Salad - Pesto Chicken ($79)★ Sandwich - Turkey ($85)★ Baileys Chocolate ($68)★ Flat White (Oat Milk) ($46).𒀹 Salad - Pesto Chicken 🌟𓂐這裡的雞排肉真的!驚!為!天!人!好吃到爆炸,是健康的煮法,沒有什麼油但是非常非常非常嫩滑,雞肉十分有口感,沙拉菜新鮮,配上清爽醬汁吃到灑灑聲😚 大推‼️.♡ Sandwich - Turkey 🌟𓂐雖然賣相沒有很好看,但勝在味道出色,三文治厚身,多士烤得香脆,火雞肉非常慷慨,而且配搭乳酪醬,減少了沙拉醬帶來的油膩感,也十分推薦✌🏻.♡ Baileys Chocolate 🌟𓂐喜歡酒精的朋友有福了,這個飲料帶有baileys的酒香,同時配上巧克力的濃郁,入口綿密細緻🍫.♡ Flat White (Oat Milk) 🌟𓂐發現了原來flat white轉作oat milk那麼好喝☺️ 入口是一點點的燕麥香,配搭正餐很不錯ᰔᩚ.整體評價:🌕🌕🌕🌕🌗

★ Salad - Pesto Chicken ($79)
★ Sandwich - Turkey ($85)
★ Baileys Chocolate ($68)
★ Flat White (Oat Milk) ($46)

𒀹 Salad - Pesto Chicken 🌟

♡ Sandwich - Turkey 🌟

♡ Baileys Chocolate 🌟

♡ Flat White (Oat Milk) 🌟
整體評價:🌕🌕🌕🌕🌗
2021-05-20 22 浏览
好耐無食呢間,母親節全家黎食brunch。一坐低店員就介紹佢地既新dish - 🦞龍蝦all day breakfast,就叫左個試試。好colourful,龍蝦唔算細隻,隻鉗仲扑開左,一剝就食得😌。每次必叫嘅青醬雞扒沙律 - 依舊大份😎。厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 - 超正,自己食一碟都唔覺膩。配杯Iced Cappuccino好滿足! 😌蘑菇芝士意大利飯 - 好香好好味,略嫌個意大利飯比較軟身左D。仲叫左兩份panini,4個人share每人半份岩岩好。呢間D野真係大件夾抵食,用埋Coupon 再半價呀!超級抵呀!P.S. 今日有位服務員服務態度非常好👍!
好耐無食呢間,母親節全家黎食brunch。

每次必叫嘅青醬雞扒沙律 - 依舊大份😎。

仲叫左兩份panini,4個人share每人半份岩岩好。

P.S. 今日有位服務員服務態度非常好👍!
午餐
  • 厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉
  • 青醬雞扒沙律
2021-05-18 21 浏览
Espresso Alchemy+All Day Breakfast+沙律+咖啡店🏠overall/環境/ 服務:+ 半開放式餐廳 商場入門口就到 由於商場門口經常有車輛出入 所以都有少少嘈+ 冇加一服務費 同定價親民+ 平日lunch 時間都算多人 好大機會要等位‼️ 青醬雞排沙律 $79好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 雞胸肉 量好多 差唔多佔咗半隻碟 最重要係煮得又嫩 又滑 又多汁✅ 菜就正常 新鮮爽脆‼️ 青醬烤雞意大利三文治 $ 69好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 不得不提擺盤真係麻麻地 完全唔吸引咁 扁扁地 ✅ 食落係可以 少少芝士 雞肉一貫出色 整體同其他Cafe 差唔多‼️ 跟餐coffee $0好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️✅ 口味算係偏酸 香味唔算好出眾 不過唔洗加錢嚟講 合格有餘📍Shop 104, G/F, Harbour City, Gateway Arcade, 3-27 Canton Road, Tsim Sha Tsui⏰ 星期

Espresso Alchemy

好食指數:⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️
大份指數:⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️

⏰ 星期一至五 08:00 - 21:00 星期六至日 10:00 - 21:00

☎️ 電話號碼 26102998

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2021-05-17 36 浏览
週末黎到尖沙咀,好多商場都做緊promotion,人來人往,行到攰先醒起今朝仲未飲咖啡,即刻search下邊到有杯靚咖啡飲同順便食埋個晏,兩點鐘黎到Espresso Alchemy,等左一陣就入得去喇。依到裝修好modern同光猛,門口圓拱型既特色牆係一大打卡位。望一望menu,雖然冇lunch set叫,但係海港城入面散叫黎講性價比非常高。🤑🥘虎蝦車厘茄意大利飯Risotto總共有3隻虎蝦先$128,先講虎蝦煎得香口,雖然唔算勁大隻但勝在彈牙新鮮有蝦味;再講個汁車厘茄既酸酸甜甜,中和番個意大利既creamy sauce,唔會話食到好膩,面頭再沈啲芝士粉簡直係畫龍點睛。🍝青醬雞肉忌廉長通粉本身一入到黎虎淨係好想試個虎蝦Risotto,不過兩條友唔飽就諗住求其叫多款pasta, 點知依個青醬意粉真係令人非常有驚喜!首先青醬有超濃烈既羅勒葉味道,加埋忌廉煮令到成個sauce好香滑,而且調味適中,夠味之餘又唔會太鹹;再講d雞胸,真係估佢唔到本意粉既雞胸都做得咁juicy有口感,依個意粉強推!☕️Piccolo Latte 迷你鮮奶咖啡Piccolo Latte姐係短笛咖啡,佢主要加一樣份量既e

🥘虎蝦車厘茄意大利飯

🍝青醬雞肉忌廉長通粉

☕️Piccolo Latte 迷你鮮奶咖啡
Piccolo Latte姐係短笛咖啡,佢主要加一樣份量既espresso但就細杯過正常Latte好多,咁即係話佢個咖啡味會特別濃郁同香滑囉,所以會推薦比鍾意飲濃味latte既大家。

🥤Sparkling Black 氣泡黑咖啡
其實依間cafe咖啡一向出色,無需多講,不過今次朋友叫依杯Sparkling Black又係令人有驚喜,冰凍既black coffee+tonic water,岩哂炎炎夏日又想飲咖啡又怕熱飲嘅你。

結論一間以咖啡為主打嘅Cafe估唔到食物都咁有質素,埋單仲要唔洗加1,今日因為趕住去血拼,冇試到佢個french toast,唯有下次encore再分享分享👊🏻
2021-05-16 25 浏览
好耐冇食好西,今日黎環境好既地方CHILL一CHILL。朋友叫左桂花烏龍茶,佢話好清香,店員就話寧神。我就叫左杯BAILEY CHOCOLATE,好有特色,BAILEY分量好夠,飲一啖已飲到酒香及奶香,正呀!正餐我地SHARE左個自家製牛肉漢堡,有濃濃的黑松露醬,好有特色。甜品我地叫左西多士,有好新鮮既士多啤梨裝飾,仲有味道好特別既VANILA雪糕,連個海鹽焦糖醬都係自家製的呀!甜品價錢親民,值得一試!
2021-05-08
2021-05-16 27 浏览
成日行過見到呢間好chill geh cafe有圓拱型嘅座位對住落地玻璃 襯雲石台面好優雅👍🏻我係chocolate lover 所以一直都諗住叫朱古力飲 佢有三款一款係熱朱古力一款係牛奶朱古力另一款係薄荷朱古力 🍫 既然講到係featured就試下飲 mint chocolate cream比較多 所以飲落去好滑另外佢嘅薄荷味係融透左喺成杯朱古力入面 夏天飲好清涼!雖然係凍飲但係佢冇加冰所以冇溝淡到個朱古力味呢樣嘢好加分😍嘢食就叫咗西多士加自家製楓糖漿 (可以揀焦糖醬)西多士入面有少少梅醬 甜甜酸酸好開胃兩個人share 唔會太飽🍞士多啤梨同藍莓都甜甜地好新鮮
成日行過見到呢間好chill geh cafe
有圓拱型嘅座位對住落地玻璃 襯雲石台面好優雅👍🏻

去咗海港城港威嘆早餐同埋咖啡💗 之前試過美麗華間分店已經好鍾意,依間都好舒服😌很喜歡這裡拱門半開放式用餐座😌感覺很優雅,又放鬆自在~早餐選擇唔算好多,不過都幾吸引!全部配搭都美味又健康,點咗個「菠菜芝士🧀奄列」($63),芝士味好香濃,奄列做得很嫩滑。另外點咗「牛油果🥑多士配沙律」($69),牛油果口感幼滑,配以新鮮沙律菜~好清爽開胃。早餐仲有埋杯 single origin 沖泡咖啡,服務生話款式會定期轉換,呢日嗰杯來自哥倫比亞~喝起來帶點微酸,口感比較清雅有風味。☕️

很喜歡這裡拱門半開放式用餐座😌感覺很優雅,又放鬆自在~

早餐選擇唔算好多,不過都幾吸引!全部配搭都美味又健康,