Espresso Alchemy 位於尖沙咀海港城港威商場地下G104號舖,我好鐘意黎以到飲咖啡,環境又Chill 又舒服,周末在Cafe休閒嘆一杯咖啡,真係一件好開心既事。店舖裝潢簡潔明亮、環境悠閒舒適,感覺chill得自在。烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬($105)漢堡非常巨型,兩隻手都拎唔實,漢堡層次分明,麵包用牛油微微烘過,好鬆軟,漢堡夾着兩大塊厚身雞扒、烤得外脆內軟,肉嫩多汁,再加上菠蘿、生菜、蕃茄、酸酸甜甜,與檸檬乳酪醬味道好夾,清新又開胃,配菜薯粒外脆內軟。蘑菇芝士意大利飯($98)一上枱芝士味道香氣逼人,意大利飯飯粒軟硬適中,蘑菇切得大粒,整個飯香濃之餘又creamy。蜜糖伯爵茶鮮奶($42)淡淡的伯爵茶茶香加上蜂蜜的微微香甜溫順,鮮奶和茶平衡得好好,奶香濃郁、絲滑順口。Hot Rich Chocolate($32)細細杯,岩晒我唔飲得鮮奶,又想飲朱古力既人,好似飲緊朱古力醬,味道非常濃郁,不太甜又不太苦,口感恰到好處。

店舖裝潢簡潔明亮、環境悠閒舒適,感覺chill得自在。

烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬($105)

蘑菇芝士意大利飯($98)

蜜糖伯爵茶鮮奶($42)

Hot Rich Chocolate($32)