2017-12-23
Happy Saturday Night 仲要臨近聖誕,呢晚就約左好姊妹黎左呢間喺銅鑼灣同灣仔交界既酒吧餐廳,一於提早慶祝聖誕兼咁好好傾返晚微暗帶黃既燈光下,播放住輕柔既歐美音樂,仲要有埋聖誕佈置,環境氣氛實屬不錯坐定定就睇下食咩先呢度既食物款式都幾多樣化,當中仲有好多唔同既佐酒小食添睇完一輪,我地最終決定要個“輕煎北海道鮮帶子鮮果藜麥沙律”HKd$158+10%開開胃、咩都有啲既“小食拼盤”HKd$248+10%同一碟“鮮蟹肉煙肉海膽汁扭捲粉伴鮮海膽”HKd$178+10%齊齊share黎食首先黎到既當然係沙律啦,三大粒煎得外脆内嫩既鮮帶子下面配有混合黑醋既藜麥,旁邊再配有新鮮無花果同車厘茄,清新好味之餘,感覺仲好健康添之後就係一大盤既小食拼盤啦,有幾款唔同既小食,大部份同係一式兩份,岩晒樣樣都想試下既我地兩個人share當中既三文魚經過紅菜頭醃製,但食落唔會有任何草青味,變成鮮紅色既三文魚都幾特別呀而自己就最中意當中既巴馬火腿伴哈蜜瓜,咸香既火腿配上甜度十足既哈蜜瓜,獨食多幾份都無問題食緊小食既同時,我地既pasta都送到上檯啦煙韌有咬口既扭捲粉,長長一條咁捲住帶有蟹肉而味道濃厚既
食緊小食既同時,我地既pasta都送到上檯啦
煙韌有咬口既扭捲粉,長長一條咁捲住帶有蟹肉而味道濃厚既海膽汁,味道同樣不錯
飲品方面,我地當晚都決定唔掂酒精啦,所以就每人揀左杯mocktail
每晚既9點前都係happy hour,所以我地兩個既mocktail都只係HKd$70+10%
我就要左杯“Juice Combo(右)”;佢就要左杯“Mint Breeze(左)”
我杯juice combo混合左多款果汁,當中以提子汁為主,唔會死甜,味道都唔錯
飲住呢杯清新既果汁,食下傾下咁就同好姊妹過左一個談盡少女心事既一晚