👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻so worst睇評論以為可以chill下,早一日卜左位點知去到有成四十幾人包左半個場,睇相都知哩間野有幾細,根本容納吾到四十人,仲要接多幾枱散客嘈都算,半包場果堆人一直行黎行去又撞到我地張枱仲要一班人圍住我地張枱係到social,侍應完全吾控制場面混亂到根本趕客走👎🏻如果吾係已經落左單一定會即刻走另外有枱人反應快啲,黎左杯野飲飲都吾飲就雞咁腳咁走野食十分普通,杯野飲係咳藥水味Nachos燶哂吾知點食菠菜意粉 菠菜係酸既環境擠迫吾舒服👎🏻侍應完全吾理會投訴👎🏻Total 800蚊,我當我自己食左麥當勞算
👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻so worst
睇評論以為可以chill下,早一日卜左位
嘈都算,半包場果堆人一直行黎行去又撞到我地張枱
仲要一班人圍住我地張枱係到social,侍應完全吾控制場面
混亂到根本趕客走👎🏻如果吾係已經落左單一定會即刻走
另外有枱人反應快啲,黎左杯野飲飲都吾飲就雞咁腳咁走

野食十分普通,杯野飲係咳藥水味
Nachos燶哂吾知點食
菠菜意粉 菠菜係酸既
環境擠迫吾舒服👎🏻侍應完全吾理會投訴👎🏻
Total 800蚊,我當我自己食左麥當勞算
2018-08-30 48 浏览
今日同媽媽去左銅鑼灣行街,晚餐佢話想食西餐。上網搵到附近依間西餐廳,人氣不錯,而且相片吸引,價錢又唔貴。所以就一於黎試下。好欣賞佢個bar 台設計, 幾何圖案幾特別。 可能太肚餓了,看著它令我聯想到雞蛋仔😂-我們點了一份沙律兩份主菜🌟低溫慢煮鮮三文魚柳藜麥粟米木瓜沙律 $148媽媽話未試過慢煮,對依份沙律好有興趣而味道亦令她一試難忘。慢煮既最大優點,係可以令食材裡既脂肪和蛋白質不被高溫破壞,令食物保持鮮嫩。媽媽愛三文魚,平時多數食刺身或者在家煎焗為主。這份慢煮三文魚的口感超嫩滑;比刺身更柔滑、魚肉鬆化。 魚味濃但不腥,媽媽十分滿意。除左三文魚係主角,底層沙律都十分出色由超級健康既藜麥、木瓜、粟米等沙律菜組成。夠新鮮夠清甜👍🏻-我們還點了兩款主菜🌟澳州藍青口燒南瓜車厘茄扭捲通粉伴烤黑松露醬海鱸魚柳 $168烤海鱸魚柳沒有過多的調味而且魚皮面層有厚厚的黑松露醬,十分香濃魚肉肉質綿密鬆軟通粉煙煙韌韌,有咬口青口相當清甜材料很豐富、味道真的不錯-🌟烤西班牙黑毛豬扒伴荷爾蒙豆燒手指薯配燒汁 $168黑毛豬厚切,肉味濃且鬆化黑毛豬的邊位烤得特別香口、油潤甘香配菜有最愛既手指薯及嫩綠的荷蘭豆-叫了兩

我們點了一份沙律兩份主菜
🌟低溫慢煮鮮三文魚柳藜麥粟米木瓜沙律 $148

低溫慢煮鮮三文魚柳藜麥粟米木瓜沙律

媽媽話未試過慢煮,對依份沙律好有興趣
而味道亦令她一試難忘。
媽媽愛三文魚,平時多數食刺身或者在家煎焗為主。
除左三文魚係主角,底層沙律都十分出色
由超級健康既藜麥、木瓜、粟米等沙律菜組成。夠新鮮夠清甜👍🏻
我們還點了兩款主菜

烤海鱸魚柳沒有過多的調味
而且魚皮面層有厚厚的黑松露醬,十分香濃
魚肉肉質綿密鬆軟
通粉煙煙韌韌,有咬口
青口相當清甜
材料很豐富、味道真的不錯
🌟烤西班牙黑毛豬扒伴荷爾蒙豆燒手指薯配燒汁 $168

烤西班牙黑毛豬

黑毛豬厚切,肉味濃且鬆化
黑毛豬的邊位烤得特別香口、油潤甘香
配菜有最愛既手指薯及嫩綠的荷蘭豆
叫了兩杯特色的mocktakl
Pop Punch

Home-made Kiwi & Cucumber Purée
Lime Juice, Soda water
味道清新

Homemade Mango Syrup
Fresh Pineapple & Pineapple juice
Lemon juice , Sprite

菠蘿🍍很新鮮很甜
2018-08-30 20 浏览
西餐係我嘅最愛,今日放工後同朋友落咗去bar唸著飲杯野,見到餐牌的食物很吸引,決定在這節用膳,想不到食物咁好味,值得推介一下。 意大利雜菜湯$58 蕃茄味非常濃郁,口感細滑。 墨西哥辣牛肉粟米片薄脆配酸忌廉,牛油梨醬,蕃茄沙沙$108, 墨西哥脆片口感香脆,加上面頭香濃的芝士,非常可口。 黑松露菌醬野菌比薩$168 餅底焗到脆扑扑,非常足料,有黑松露菌醬,野菌,莫薩里拉芝士,白松露油,洋蔥,火箭菜,羅勒 流心嘅芝士,極度邪惡。  pizza餅底的厚度是簡乎超薄和厚批之間,不像美式般厚實。 薄餅帶有濃郁松露香,清清地冇肉。烤澳洲羊架及芝麻燒羊柳伴季節時蔬XO燒汁$298 食下去熱呼呼的!羊架份量十足肉質飽滿,表肉質嫩滑有咬口,微帶鹹香的味道, 面灑滿香料已知用料足, 陣陣油脂係口中滲出來夠滋味,食完在口中還有餘韻,我好喜愛時蔬好食。Sleeping Beauty feat. Coffee $138Dark Rum, Cold Brew Coffee, Ginger Liqueur, Okinawa Brown sugar syrup, Egg White, Tapioca Pearls

意大利雜菜湯$58 蕃茄味非常濃郁,口感細滑。

墨西哥脆片口感香脆,加上面頭香濃的芝士,非常可口。

黑松露菌醬野菌比薩$168
流心嘅芝士,極度邪惡。
pizza餅底的厚度是簡乎超薄和厚批之間,不像美式般厚實。
薄餅帶有濃郁松露香,清清地冇肉。

烤澳洲羊架及芝麻燒羊柳伴季節時蔬XO燒汁$298
食下去熱呼呼的!
羊架份量十足肉質飽滿,表肉質嫩滑有咬口,微帶鹹香的味道,
時蔬好食。
Dark Rum, Cold Brew Coffee, Ginger Liqueur, Okinawa Brown sugar syrup, Egg White, Tapioca Pearls 微帶Coffee香味,酒精味香濃。

友人叫左Beat of Candy$70 HH
Homemade Candy syrup, Mango Syrup, Soda Water。

「反工一條蟲,放工一條龍」又來到星期五令人興奮的晚上,放工後約了好知己來到她所提議的Ember,喝一杯chill番下,賞心樂事。餐廳位於灣仔鵝頸橋橋底,近炒辣蟹舖的那面海旁對出,轉個彎,遠離塵囂的鬧市,還回一絲寧靜感。地舖的面積不算很大,但五臟俱全、充滿個性。靠右邊牆身設計成寬闊長型Bar Table,牆上放有不同酒精類飲品,好讓調酒師活在那兒的世界裏,調出各式各樣好酒。另一邊廂,則設有live Band的擺設,當初還預期這晚會有表演,心中特別期待興奮,但原來live Band只在每晚九點後出show,可惜我們這晚太早就到場,只怪「原來暫時共你沒緣份」。Truffles Cheese Fries ($78)黑松露的獨特香氣一向令人難以抗拒,無論配上任何食物之上,黑松露都標籤著貴氣高昂的特性,自然令食物倍添品味。所以一聽到黑松露配上熱辣辣的薯條,自自然然又要點一客來品嚐。薯條是新鮮即炸的,擺上枱時還帶著一股陣陣炸起的暖意。表面灑滿巴馬臣芝士碎,賣相有種雪花紛飛的效果。薯條拿上手手感還是暖烘烘,外表炸得乾身而指尖沒有沾上明顯油份,粗身且長條型的厚度,邊緣還看到連附少許薯皮,金黃的外表新鮮到

Truffles Cheese Fries ($78)

薯條是新鮮即炸的,擺上枱時還帶著一股陣陣炸起的暖意。表面灑滿巴馬臣芝士碎,賣相有種雪花紛飛的效果。薯條拿上手手感還是暖烘烘,外表炸得乾身而指尖沒有沾上明顯油份,粗身且長條型的厚度,邊緣還看到連附少許薯皮,金黃的外表新鮮到極,脆口的外在而內裡粉腍。雖然薯條只是混合了黑松露油去炸,味道當然不及直接醮點黑松露醬的惹味濃郁,但輕柔典雅的松露香,仍然不失清雅脫俗的氣味,越食越香口。

烤西班牙黑毛豬伴荷蘭豆燒手指薯配燒汁 ($168)

一上碟,賣相似乎有點單調、清一色以淺竭色黑毛豬色為主,但揭開肉件,原來底下墊有荷蘭豆、車厘茄、手指狀的薯仔和胡蘿蔔,顏色隨即繽紛燦爛起來,令人看起來上來都感覺充滿活力。

黑毛豬由外至內皆煮得熟透毫無嫩紅感,雖然肉質不多,但已經足夠突出黑毛豬應有的豬酥味,而且口感無渣、肉質紮實有嚼頭,每啖都很有口感而不嚡不韌。表面簡單灑下海鹽和黑椒,經已發揮到很香提鮮肉味的濃郁。

低溫慢煮烤法國黃油雞釀黑毛豬辣肉腸 ($188)

低溫慢煮烤法國黃油雞釀黑毛豬辣肉腸 ($188)

法國黃油雞的賣相比起剛才的黑毛豬實在好看得多,雞皮油光滿面,煎得金光四溢,外皮鋪滿香草、鹽和黑胡椒,醃得十分入味。

內裡肉質肥厚,釀入黑毛豬和辣肉腸和芝士,咸辣微辛,芝香飄飄。只是略為香草的比例太多,香草的味道有點蓋過雞肉的香味,頓時失色不少。

Music Tower ($70)

將菠蘿切成一條條且疊成一副層層疊的形狀,沒有用任何東西去固定,喝的時候份外小心翼翼。用上新鮮的菠蘿肉、混上檸檬汁、芒果糖醬和雪碧溝成,味道甜甜酸酸,又不會過份甜爺爺。菠蘿還可以當飯後生果來吃,解一解剛才吃完黑毛豬和黃油雞的肉膩,來個平衡。

Pop Punch ($70)

Pop Punch ($70)

一身青翠透綠的顏色,用了青瓜、奇異果、青檸汁、梳打水混合而成,味道不會太酸又剛好調和了青瓜的草腥味,夏天來喝特別零舍清新舒暢。

Ember (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈地舖
2018-08-03
2018-08-29 135 浏览
友人轉左新工, 約佢食飯慶祝, 佢提議係佢公司附近嘅呢一間酒吧餐廳場內走型格路線, 播住輕鬆節拍音樂設有大型電視播住球賽, 睇波吹水開餐都無問題, 仲有Live Band表演餐牌上提供小食, 沙律, 餐湯, 薄餅, 意粉及主菜想黎ROUND HAPPY HOUR嘅可以先叫D小食, 但今晚肚餓指數偏高, 就直接開餐呢度係BAR, 有一份Drink List Menu, 無理由唔叫杯嘆下啩!  紅酒, 白酒, 烈酒及其他非酒精飲品都照顧到, 友人唔"酒" 叫左杯mocktail : Music Tower ($70) - 以菠蘿汁, 芒果汁加雪碧, 味道頗重菠蘿香甜味, 好岩呢輪悶熱天氣飲喎!  外型以新鮮菠蘿條砌成類似層層疊咁,  又甜又多汁, 好飲! Mac's Great White ($70) - 一款黎自新西蘭嘅手工啤酒, 金黃色外型, 飲落順口無苦澀味, 好易入口,  一口氣飲幾啖, 爽呀!! 首先上枱嘅係呢客低溫慢煮鮮三文魚柳藜麥粟米木瓜沙律 ($148), 外型靚仔, 就咁目測件三文魚柳仍然有嫩橙色, 應該幾嫩滑!唔駛估估下啦, 即刻放入口, 果然同預期中一樣嫩滑, 低溫慢

場內走型格路線, 播住輕鬆節拍音樂

餐牌上提供小食, 沙律, 餐湯, 薄餅, 意粉及主菜

Mac's Great White

低溫慢煮鮮三文魚柳藜麥粟米木瓜沙律

唔駛估估下啦, 即刻放入口, 果然同預期中一樣嫩滑, 低溫慢煮用黎煮三文魚柳確係正

另外藜麥粟米木瓜沙律, 有咬口嘅藜麥配以香甜粟米再混入甜椒碎, 幾種顏色混合埋幾吸引, 再加入埋酸甜醬汁, 為呢一餐作清新健康好開始!

主菜方面有一牛一鷄之選 :

安格斯牛肉芝士煙肉漢堡伴薯條 ($138)
安格斯牛肉芝士煙肉漢堡伴薯條

安格斯牛肉漢堡落了七成熟柯打, 中間夾了芝士, 煙肉, 蕃茄及生菜, 經典配搭

竹炭漢堡飽夠晒型格, 唯口感有些少乾身及唔夠熱; 主角安格斯牛肉肉味頗濃, 咬落肉汁四出, 再加埋煙肉嘅咸香, 爽脆生菜起到中和膩感作用, 互相配合!

壓軸出場 : 低溫慢煮烤法國黃油鷄胸釀黑毛豬辣肉腸,芝士伴季節時蔬配迷迭香燒汁 ($168)

擺盤吸引, 一整件法國黃油鷄胸已去皮, 食得健康!  先低溫慢煮然後再微烤至少許金黃色

通常鷄胸比人感覺一個"嚡"字, 呢件鷄胸一定能打破常規, 肉質超嫩滑, 似食緊鷄比肉多D!

內裏釀入黑毛豬辣肉腸及芝士, 倍添滋味, 再食埋荷蘭豆及得意蘿蔔, 好滿足喎!

呢度仲有幾款甜品供應, 用餐完畢可以試下甜品, 又或者再叫多杯嘢飲, 慢慢享受一下!
Mac's Great White
2018-08-28 53 浏览
我發現出到黎做野 更加需要搵朋友食飯因為可以係一餐飯入面講哂自己想講嘅野今次約左朋友黎Ember食好西talk1talk首先點左個松露油芝士薯條 ($78)用松露油黎炸令到條條薯條都充滿松露味加上上面特別嘅芝士碎 (質地似木魚絲)令我對呢款芝士薯條更加喜愛😝之後點左個泰式脆炸雞中翼 ($78)雞翼好香脆 點上特製嘅泰式辣醬將成個雞翼嘅味道提升咗唔少魷魚圈嫩菠菜芝士煙肉忌廉汁意大利粉 ($128)味道相當唔錯 忌廉汁唔會話太濃味主菜黎到就係烤西班牙黑毛豬扒 ($168)肉汁鮮嫩 外脆內軟 而且都幾大塊🤤最後我飲咗杯Music Tower ($70)好多人問我上面嗰啲係咩黎?咪就係菠蘿咋嘛 好fresh好飲😗________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
我發現出到黎做野 更加需要搵朋友食飯
因為可以係一餐飯入面講哂自己想講嘅野
今次約左朋友黎Ember食好西talk1talk
首先點左個松露油芝士薯條 ($78)
用松露油黎炸令到條條薯條都充滿松露味
加上上面特別嘅芝士碎 (質地似木魚絲)
令我對呢款芝士薯條更加喜愛😝
松露油芝士薯條

之後點左個泰式脆炸雞中翼 ($78)
雞翼好香脆 點上特製嘅泰式辣醬
將成個雞翼嘅味道提升咗唔少
泰式脆炸雞中翼

魷魚圈嫩菠菜芝士煙肉忌廉汁意大利粉 ($128)
味道相當唔錯 忌廉汁唔會話太濃味
魷魚圈嫩菠菜芝士煙肉忌廉汁意大利粉

主菜黎到就係烤西班牙黑毛豬扒 ($168)
肉汁鮮嫩 外脆內軟 而且都幾大塊🤤
烤西班牙黑毛豬扒

最後我飲咗杯Music Tower ($70)
好多人問我上面嗰啲係咩黎?
咪就係菠蘿咋嘛 好fresh好飲😗
Music  Tower

________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
松露油芝士薯條
泰式脆炸雞中翼
Music  Tower
2018-08-28 43 浏览
餐廳燈光很有情調,樓底高空間感強,而且裝潢型格。我們六時到所以客人不多,只有兩枱客。餐廳還有電視播足球比賽,hubby看得很開心,好像晚上九時半還有live band演奏。經理和supervisor招呼非常好,令客人很舒服。Music Tower 這杯mocktail賣相很特別,用菠蘿砌成一個積木塔型。菠蘿很香甜又沒有渣滓,味道酸酸甜甜很清新開胃。Sleeping Beauty feat Coffee Hubby很喜歡喝咖啡,所以便試試這杯cocktail, 咖啡味和酒味都很濃,喜愛咖啡之人一定要試。蕃茄白酒牛油汁煮澳洲藍青口 藍青口比較細小但很嫩滑,醬汁很美味又不會覺得膩,蒜蓉多士也很香脆。烤西班牙黑毛豬扒伴荷蘭豆燒手指薯配燒汁 黑毛豬烤至七成熟,中間是粉紅色,肉質頗鬆化,脂肪位帶點油香,真的不錯,還有荷蘭豆、車厘茄和薯仔伴碟,很是豐富。北海道帶子煙肉半乾車厘茄芥蘭苗香辣蒜片鮑魚汁扁意粉 扁意粉軟硬適中,帶子有三大粒很爽口,味道有少少微辣很惹味。

蕃茄白酒牛油汁煮澳洲藍青口
蕃茄白酒牛油汁煮澳洲藍青口

北海道帶子煙肉半乾車厘茄芥蘭苗香辣蒜片鮑魚汁扁意粉

扁意粉軟硬適中,帶子有三大粒很爽口,味道有少少微辣很惹味。
2018-08-26 19 浏览
忙了一整個月,終於有空跟朋友吃吃飯,喝喝酒。朋友介紹了銅鑼灣一家餐廳,環境漂亮,平日來不用等位,靜靜的閒聊蠻舒服的。一坐下店長已經給了餐廳牌,熱心的推介這裡有名的菜式和cocktail.店長推介了龍蝦湯,是不錯的。味濃而不膩,很鮮。當然少不了酒精,這是必須的。店內正做紅白酒promotion,1杯$58,2杯$98。兩杯都很容易入口,我特別喜歡白酒,有花香的味道!重點來了,朋友說她早已聽說這裡的豬鞍是很不錯的,店長建議豬鞍燒的7成熟,每一塊都充滿油香,很嫩!還有北海道帶子煙肉意粉,蠻有驚喜的。一上菜已經傳來九層塔香味,帶子剛剛好不過熟,帶點微辣。最後結帳$600,每人$300,以此食物質素及環境,在銅鑼灣區確實不俗!

店長推介了龍蝦湯,是不錯的。
味濃而不膩,很鮮。

當然少不了酒精,這是必須的。

2018-08-26 92 浏览
今日到銅鑼灣工作後便獨自閒逛再會合老豆,怎料他因為工作最後要我等了兩個小時 下午茶吃不到便直接到晚飯了。當他見我面有不悅時,最聰明的做法就是帶我去吃好吃(又有打卡位)的餐廳。完成工作,又是星期日,心情大大放鬆,很想喝杯酒!腦袋很小的他竟然想起了這間Ember! 我記得對此酒吧餐廳的印象不錯,所以並無多加意見,就聽他的。當時未到7時,時間尚早所以預約了座位的食客還未到。先點兩杯cocktails《China Trap House $118》(自家製綠茶+Gin、綠茶糖漿、乳酪、Dry Orange Liqueur、蘋果汁)用上了中式茶杯,感覺很fusion,味道加了茶、果汁和乳酪所以很易入口,很適當酒量極輕的朋友。《Music Tower HH$70》(自家製芒果糖漿、新鮮菠蘿、菠蘿汁、檸檬汁、雪碧)賣相特別,菠蘿切成條狀疊高在杯口,而cocktail味道很像果汁,酒味淺,令人真想喝完一杯又一杯!《雞肉墨西哥烤餅配酸忌廉,牛油梨醬及蕃茄莎莎$138》(可選雞肉或牛肉)墨西哥烤餅熱烘烘很吸引,新鮮香口帶脆感。內裡的芝士半溶,混入有菇片、雞肉、蕃茄片和青瓜絲,餡料飽滿,味道亦有微辣,醒胃不膩

當時未到7時,時間尚早所以預約了座位的食客還未到。

先點兩杯cocktails

《China Trap House $118》

《Music Tower HH$70》

墨西哥烤餅熱烘烘很吸引,新鮮香口帶脆感。內裡的芝士半溶,混入有菇片、雞肉、蕃茄片和青瓜絲,餡料飽滿,味道亦有微辣,醒胃不膩,隨碟附有三款醬汁,蘸了更提味。。相比起美式薄餅,筆者會比較喜歡這款墨西哥式的。

《低溫慢煮鮮三文魚柳藜麥粟米木瓜沙律 $148》
粟米粒、木瓜粒、沙律菜再加埋藜麥,酸酸地又有口感,最主要是好吃又健康!不好三文魚的我對這款低溫慢煮鮮三文魚要給個讚!三文魚鮮味不腥,嫩腍有肉汁。

《澳洲藍青口燒南瓜車厘茄扭捲通粉伴烤黑松露醬海鱸魚柳 $158》
藍青口鮮嫩肥美;捲通粉煙韌有口感;黑松露醬很香濃;海鱸魚柳外皮煎香後帶脆感,而魚柳肉製不算十分嫩滑但帶肉汁不會乾身。

2018-08-26
朋友結婚要派炸彈 💣💣💣 揀左間bar restaurant 諗住可以坐耐d傾計☺️餐廳內裝修唔錯,感覺都幾高檔🤘🏻西班牙黑毛豬火腿菠蘿Pizza 🍕$158Pizza做得好薄加上係茄汁醬底一d都唔膩🤞🏻每片pizza上都有一大片黑毛豬火腿又唔太咸仲要都幾多cheese😍魷魚菠菜芝士煙肉忌廉意粉 🦑🧀🍝 $128忌廉汁十分濃厚又滑口,味道調得好好味,但會偏膩要share食喔!意大利粉好似天使麵咁偏幼身,能沾上更多既忌廉汁😋😋魷魚羽衣甘藍柚子鮮橙沙律 🥗 $128羽衣甘藍沙律加入左橙同柚子,酸酸地好開胃👍🏻👍🏻仲有d白腰豆咬下😍Truffle Oil Cheese Fries 🧀🍟 薯條十分邪惡好多芝士碎係面😈炸得超級脆,加上芝士食不停🤣Hotel California 🥃 $118⚠️酒味好濃,比較啃喔有d似就咁Whiskey加冰🤔Tap Sonic🍹 $128十分有心思的一杯cocktail四顆冰粒內均藏有保鮮花💐😳係滿天星☺️ 好靚好靚好靚比hotel California易入口,係Gin+Jasmine+elderflower,唔錯喔又唔太甜Ember雖然位於銅鑼灣,但位置唔係鬧市,所
朋友結婚要派炸彈 💣💣💣
揀左間bar restaurant 諗住可以坐耐d傾計☺️

餐廳內裝修唔錯,感覺都幾高檔🤘🏻

西班牙黑毛豬火腿菠蘿Pizza 🍕$158
Pizza做得好薄加上係茄汁醬底一d都唔膩🤞🏻
西班牙黑毛豬火腿菠蘿Pizza 🍕

魷魚菠菜芝士煙肉忌廉意粉 🦑🧀🍝 $128
意大利粉好似天使麵咁偏幼身,能沾上更多既忌廉汁😋😋
魷魚菠菜芝士煙肉忌廉意粉

魷魚羽衣甘藍柚子鮮橙沙律 🥗 $128
羽衣甘藍沙律加入左橙同柚子,酸酸地好開胃👍🏻👍🏻
仲有d白腰豆咬下😍
魷魚羽衣甘藍柚子鮮橙沙律

Truffle Oil Cheese Fries 🧀🍟
薯條十分邪惡好多芝士碎係面😈
炸得超級脆,加上芝士食不停🤣
Truffle Oil Cheese Fries

Hotel California 🥃 $118
⚠️酒味好濃,比較啃喔
有d似就咁Whiskey加冰🤔
Hotel California

Tap Sonic🍹 $128
十分有心思的一杯cocktail
四顆冰粒內均藏有保鮮花💐😳
係滿天星☺️ 好靚好靚好靚

Tap Sonic

Ember雖然位於銅鑼灣,但位置唔係鬧市,所以唔會太嘈太多人,環境氣氛都十分好,好岩收左工黎happy hour!
夜晚九點半仲會有live band聽😍😍😍
2018-08-20
西班牙黑毛豬火腿菠蘿Pizza 🍕
魷魚菠菜芝士煙肉忌廉意粉
魷魚羽衣甘藍柚子鮮橙沙律
Truffle Oil Cheese Fries
Tap Sonic
終於一炮過還清樓債了,成功脫離樓奴行列,所以這晚重臨位於銅鑼灣的Ember邊聽邊食慶祝一番。內裡裝修得頗有格調,配合昏暗柔和的燈光,氛圍確實浪漫得令人沉醉,氣氛悠閒,很適合情侶來約會呢!星期六大約九點半開始就有live band 演出,滿足味蕾之餘,同時欣賞現場演唱。從悠揚悅耳的樂聲中,放慢生命步伐,靜聽醉人旋律,氣氛越夜越熱鬧。餐牌選擇不少,提供多款意粉、沙律、小食、pizza等,今次還換了新drinks menu。蕃茄芝士比薩 $138pizza 大大個,份量也不少,pizza餅底的厚度是簡乎超薄和厚批之間,不像美式般厚實,入口香脆,不會吃得飽飽滯滯。這款長青不敗的經典口味Margherita材料非常簡單,蕃茄醬汁配上柔軟香滑的Mozzarella及水牛芝士,灑上羅勒葉作點綴。舖滿厚厚的芝士,可以造出拉絲效果,芝香濃郁,又是一道惹味的邪惡美食。吉列西班牙黑毛豬柳黑松露炒滑蛋伴薯條 $118漢堡包配薯條可說是永垂不朽的經典配搭,黑色漢堡令賣相變得冷酷有型。黑色漢堡包烘焙出外層輕脆的口感,比平時的漢堡包更煙韌富彈性。吉列黑毛豬柳口感扎實,脆香惹味,脂香豐腴,發出陣陣油香,配上滑溜炒蛋,

蕃茄芝士比薩 $138

吉列西班牙黑毛豬柳黑松露炒滑蛋伴薯條 $118

吉列西班牙黑毛豬柳黑松露炒滑蛋伴薯條

吉列黑毛豬柳口感扎實,脆香惹味,脂香豐腴,發出陣陣油香,配上滑溜炒蛋,融合了蛋香和菌香滿溢的黑松露。
吉列西班牙黑毛豬柳黑松露炒滑蛋伴薯條

厚切薯條連著薯皮炸得金黃酥脆,調味不重,呈現豐滿薯仔的原汁原味。

魷魚圈嫩菠菜芝士煙肉忌廉汁意大利粉 $128
Pasta和醬汁向來都是不能分割,忌廉醬汁調較得香滑濃稠,帶出魷魚本身的鮮味。
魷魚圈嫩菠菜芝士煙肉忌廉汁意大利粉

魷魚圈爽口彈牙,加上帶有咸香的煙肉,提升味覺層次感。
魷魚圈嫩菠菜芝士煙肉忌廉汁意大利粉

意粉煮出Al dente輕微韌度的口感,濃郁的醬汁份量剛好掛在每條意粉上,入口份外creamy嫩滑。

焗蘋果卷伴冧酒提子雪糕 $68
即叫即焗剛出爐,酥皮熱烘烘,入口酥香鬆脆,伴雪糕吃,一冷一熱,除了挑戰口感,在食味上層次分明。
焗蘋果卷伴冧酒提子雪糕

裡面裹滿玉桂蘋果餡料,將蘋果的天然酸甜果香與玉桂的特有香味交互融合,齒頰留香,甜度剛剛好,多吃也不怕滯。
焗蘋果卷伴冧酒提子雪糕

雪糕質地軟滑細緻,隱隱滲出含蓄酒香,真材實料加入有咬口的粒粒提子乾,帶來多重口感。

Beat of Candy $70
造型充滿趣緻童心,透明蛋殼盛載著色彩繽紛的橡皮糖,其實是芒果味梳打,不過個人覺得甜度稍為高了點。
Beat of Candy

Music Tower $70
以Gibson 電結他pick 製成小叉子,可以用來叉著疊得高高的新鮮菠蘿切條,賣相貫徹音樂主題之餘亦是相當有心思,由菠蘿芒果混合而成的果汁清新酸爽,不會過甜。
2018-08-18
2018-08-23 65 浏览
離開熱鬧既銅鑼灣,行遠少少有間唔錯既西餐,以前係餐廳未轉名前都食過,覺得好好食,未知仲keep 唔keep 到水準呢啤酒脆漿炸魷魚圈,魷魚圈肉厚,炸粉好薄又乾身,炸物最啱點沙律醬烤西班牙黑毛豬扒侍應話7成熟最好,但我地怕生,都係要9成黑毛豬表面煎得好有焦香,鎖住肉汁,一邊切一邊滲出肉汁雖然叫9成熟,其實肉質都依然細膩,充滿油香,好juicy底下仲有焗薯,荷蘭豆帶子扁意粉,帶子半生熟,係北海道帶子,內裡軟心加上其他配料,煙肉,乾車厘茄,扁意粉al dente 口感煙韌,醬汁係鮑魚汁,加上芥蘭苗,有少少中式既感覺Music tower 真係好特別,杯上砌左層層鮮菠蘿條,食得又飲得,果汁有菠蘿同芒果汁等配合,味道幾freshHotel California,係cocktail, 未入口前已聞到幾濃既酒味入口少少菠蘿既清甜,唔澀, 入口都幾順口因為酒精濃度比較高, 好彩佢唔大杯, 每次一兩啖就夠結果,食物整體都仲好好味, 值得再黎

啤酒脆漿炸魷魚圈
侍應話7成熟最好,但我地怕生,都係要9成
黑毛豬表面煎得好有焦香,鎖住肉汁,一邊切一邊滲出肉汁
雖然叫9成熟,其實肉質都依然細膩,充滿油香,好juicy
底下仲有焗薯,荷蘭豆
帶子扁意粉,帶子半生熟,係北海道帶子,內裡軟心
Music tower
入口少少菠蘿既清甜,唔澀, 入口都幾順口
因為酒精濃度比較高, 好彩佢唔大杯, 每次一兩啖就夠
Hotel California

結果,食物整體都仲好好味, 值得再黎
2018-08-23 19 浏览
今日轉移來左銅鑼灣溫食,今次哩間位置都唔算好穩,穩左一輪終於穩定啦,一入去就好有高級餐廳感覺。我地坐底叫左幾個菜,低溫慢煮三文魚藜麥玉米木瓜沙拉,北海道帶子煙肉半乾車里茄芥蘭苗香辣蒜片鮑魚汁扁意粉,西巴牙黑毛豬火腿菠蘿披薩,烤美國安格斯特級肉眼牛扒配薯條燒汁,朱古力心太遠配雪糕,叫左一個餐酒(紅酒)三文魚藜麥沙拉個三文魚好好味,好嫩滑,個藜麥木瓜沙拉就一般般啦,因為本人不太喜歡紅椒味太濃帶子香辣意粉離合意粉雖然有少少辣,但味道勁正,尤其帶子熟度剛剛好,好嫩滑,意粉好彈牙,配上距地汁好配,推介西巴牙黑毛豬披薩上面黑毛豬好香,而且唔鹹,披底係薄脆底配上芝士黑毛豬好正特級肉眼牛扒我地叫左16安士所以係厚身少少,肉質好好,尤其是肥位置勁香牛味,配上薯條和紅酒絕配朱古力心太軟雪糕不是十分流心,但味道不錯,不太甜,個雪糕就好正,好滑好好味。

三文魚藜麥沙拉

帶子香辣意粉

西巴牙黑毛豬披薩
上面黑毛豬好香,而且唔鹹,披底係薄脆底配上芝士黑毛豬好正

特級肉眼牛扒

朱古力心太軟雪糕
2018-08-22 50 浏览
人生流流長,得一知己,夫復何求。有個知己朋友好重要,朋友捉膝長談,傾工作到屋企鎖碎事,講足幾個鐘。Ember有慢煮西餐,又有特別cocktail,最啱我地邊食邊傾走到餐廳,設計特別開放式bar,波浪紋設計十分搶眼。雖然係酒吧,慢煮三文魚、慢煮雞、西班牙黑毛豬扒、意粉、pizza、沙律小食一應俱全。客人以白領為主,並非劈酒猜枚,走高檔酒吧路缐慢煮三文魚黎物木瓜沙律 $148慢煮三文魚好滑,加上木瓜黎物沙律又健康又開胃烤西班牙黑毛豬扒 $168黑毛豬扒烤得好好,外層帶微微焦香,切開內層粉嫩,充滿肉汁,食落Juicy,入口軟嫩多汁帶甜,特別好食香辣帶子意粉 $168旁邊還有煎香半熟鮮味日本帶子,橄欖油炒香蒜片煙肉,意粉入口軟硬適中帶有微微香蒜辣味,整個意粉加上鮑汁,中西合璧,鮮味十足飲品方面,紅酒、白酒、啤酒同Cocktails齊全,Ember對於Cocktails 調得唔錯,部分用新鮮水果打成Music Tower (左)用菠蘿條砌成Tower,外形特別,用新鮮菠蘿打成,加入芒果糖漿、檸檬汁,fruity 又唔過甜.Menu

慢煮三文魚黎物木瓜沙律 $148
慢煮三文魚好滑,加上木瓜黎物沙律又健康又開胃

烤西班牙黑毛豬扒 $168

香辣帶子意粉 $168

Music Tower (左)

Menu

• 慢煮三文魚
2018-08-22 30 浏览
今晚約了朋友吃晚飯,朋友剛旅行回來,聽聽她旅行的趣事。餐廳環境幽暗,樓底夠高,空間感十足,設計有型,牆上有幾何圖形設計的裝飾,酒吧陳列著各種酒,有高桌椅,又有小型舞台供樂隊演奏,不過樂隊要9時半才開始表演。⭐️music tower$70造型十分有趣,以新鮮菠蘿砌成塔。喝一口,菠蘿味道突出,還有芒果的甜味,我挺喜歡。⭐️tap sonic$128這杯飲品非常漂亮!將接骨木乾花製成冰塊,加入酒精,細心一看,每一塊冰塊都很美,一邊喝酒一邊欣賞,賞心樂事。⭐️魷魚燒南瓜法邊豆粟米黃金意大利飯伴香煎北海道帶子$178意大利飯很濃稠,南瓜已經融入米飯,入口香濃。帶子肥厚爽口,兩者味道很搭呢!⭐️黑松露菌醬野菌比薩$168配料有黑松露菌醬、惹菌、莫薩里拉芝士,黑松露油和洋蔥火箭菜。餅底烤得又薄又香脆,伴著陣陣芝士和黑松露香氣,口感豐盈,味道濃郁。⭐️朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕$68最後來一客朱古力心太軟,一切開,朱古力醬徐徐流出,配上雲尼拿籽雪糕,冰火交會,味道很棒呢!

今晚約了朋友吃晚飯,朋友剛旅行回來,聽聽她旅行的趣事。

music tower

⭐️music tower$70